ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύλλογος Αποφοίτων ΚΕΘΕΑ: «Κάθετα αντίθετοι στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση»

Ψυχική Υγεία
EUROKINISSI
Ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΚΕΘΕΑ έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο με τις θέσεις του ενάνια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
Δευτέρα, 22/07/2024 - 16:21
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Στο κείμενό του, συγκεκριμένα, ο σύλλογος αναφέρει τα εξής: «Είμαστε απόφοιτοι των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ. Η απεξάρτηση για εμάς αποτελεί ζωντανό βίωμα και πυξίδα ζωής. Η θεραπεία από την οποιαδήποτε εξάρτηση απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση με βασικούς πυλώνες τις θεραπευτικές κοινότητες, τα επιμορφωτικά και πολιτιστικά προγράμματα, τον αθλητισμό, την τέχνη, την ψυχοθεραπεία, τους συλλόγους οικογένειας, τις ομάδες συντρόφων και γονέων. Η χρήση είναι απλά το σύμπτωμα ενός πολυπαραγοντικού προβλήματος που συνίσταται σε ό,τι μας οδήγησε εκεί. Αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίσαμε στα στεγνά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, όπου μπήκαμε φαντάσματα, οικονομικά και ψυχικά διαλυμένοι, για να βγούμε άνθρωποι με αξιοπρέπεια, χωρίς οικονομικά και ψυχικά χρέη.

Η παραπάνω εμπειρία μας κάνει να εκφράσουμε την κάθετη αντίθεσή μας με το νομοσχέδιο για την «μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία». Πέραν συγκεκριμένων σημείων που θα παραθέσουμε στη συνέχεια και μας προκαλούν αβεβαιότητα και έντονη ανησυχία, δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε την καθόλα τεχνοκρατική και καθόλου ανθρωποκεντρική προσέγγιση του νομοθέτη σ’ ένα τόσο ευαίσθητο, αλλά και πολύπλοκο πεδίο, όπως η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Πιο ειδικά, η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς σε θεραπευτικές κοινότητες, αλλά και σε όσα αυτές αντιπροσωπεύουν σε επίπεδο αξιών, ειλικρινών σχέσεων, στόχων και δέσμευσης που οδηγούν σε πλήρη και ουσιαστική απεξάρτηση, μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν τελικά το νέο νομοσχέδιο ευαγγελίζεται θεραπεία ή υπόσχεται απλά αποχή, και ακόμα χειρότερα, υποκατάσταση ουσίας χρήσης. Με άλλα λόγια, αν παρέχει τις δυνατότητες στον εξαρτημένο να αλλάξει πραγματικά ή τον προτρέπει να συνεχίσει να αποφεύγει εαυτόν και αλλήλους, όνειρα και επιθυμίες, λόγο και αξίες, καθώς υπάρχουν πλέον ουσίες να τον αποκοιμίζουν φαρμακευτικά. Γνωρίζοντας την απεξάρτηση πρώτα και κύρια ως επαφή με τον εαυτό και με τους άλλους και ως εκμάθηση της διαχείρισης των δυσλειτουργικών πλευρών του και των σχέσεων, μας ανησυχεί πολύ η προώθηση του απεθισμού ως μοντέλο θεραπείας σε αντίθεση με τη στεγνή απεξάρτηση που μας έφερε άλλους για δύο, άλλους για πέντε και άλλους για τριάντα χρόνια μετά την αποφοίτησή μας να στεκόμαστε με ήθος και αξιοπρέπεια.

Είναι τουλάχιστον ύποπτο που ένα νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας δεν αναζήτησε την γνώση και την εμπειρία των άμεσα εμπλεκόμενων, του θεραπευτικού προσωπικού, των εργαζομένων στην ψυχική υγεία και απεξάρτηση, των συλλόγων οικογένειας. Πόσω μάλλον των ίδιων των απεξαρτημένων. Στο νέο νομοσχέδιο οι εξαρτημένοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το πρόγραμμα που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες τους, αλλά ένα κέντρο διαλογής θα αποφασίζει τι είναι καλύτερο για αυτούς επαναφέροντας στον 21ο αιώνα πρακτικές και αντιλήψεις ασυλοποίησης που είχαν ξεχαστεί από τα μέσα του 20ου. Στο ίδιο πλαίσιο, δεν βρίσκει κανείς πουθενά στο νέο νομοσχέδιο κάποια αναφορά για τις πολιτιστικές ομάδες, τον αθλητισμό, την τέχνη, τις δραστηριότητες κοινωνικής επανένταξης, την ψυχοθεραπεία, τις ομάδες στήριξης οικογένειας και συντρόφων. Στοιχεία που αποτελούν σπόνδυλους στην ραχοκοκαλιά για μια ριζική και άνευ όρων θεραπεία από τις εξαρτήσεις.

Επειτα από μια σταθερή πορεία, τα τελευταία έτη, υποβάθμισης της δημόσιας, δωρεάν και στεγνής απεξάρτησης, την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, την αυξανόμενη ανασφάλεια τόσο ανάμεσα στο προσωπικό όσο και στους θεραπευόμενους λόγω της εμφανούς απαξίωσης των δομών με υποστελέχωση, γίναμε μάρτυρες του αγώνα των εργαζομένων, των θεραπευτών μας, να κτυπούν τις κλειστές πόρτες της διορισμένης διοίκησης του οργανισμού που υπηρετούν. Κι όμως, σε πείσμα των παραπάνω, είδαμε το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ να λειτουργεί με όλες του τις δημοκρατικές, πολιτισμικές και θεραπευτικές του εκφάνσεις και να μας δίνει τα εργαλεία να πάρουμε πίσω τη ζωή μας. Είμαστε σε θέση να κρίνουμε ακόμα και προθέσεις και να πιστεύουμε ότι η μεταρρύθμιση έρχεται να ρυθμίσει πράγματα που ελάχιστα έχουν να κάνουν με την θεραπεία. Πολύ απλά γιατί όσα έχουν να κάνουν με τη θεραπεία φαίνεται να λείπουν από την μεταρρύθμιση. Με την πρόφαση της απουσίας συντονισμού και ενός ενιαίου πλαισίου στο εγχώριο τοπίο της απεξάρτησης, το νέο νομοσχέδιο έρχεται απλά να καταργήσει με τρόπο σαρωτικό προγράμματα και φιλοσοφίες με ιστορία δεκαετιών, με χιλιάδες καθαρούς ανθρώπους στο ενεργητικό τους, με βαθιές ρίζες στον κοινωνικό ιστό και τις τοπικές κοινότητες, δίχως να ζητήσει την εμπειρία και συμβουλή τους, φέρνοντας στη θέση τους μια ακαθόριστη και απρόσωπη υπερδομή.

Αλήθεια, ποια είναι τελικά η κατεύθυνση που χαράζει το νομοσχέδιο; Ποιο το ουσιαστικό διακύβευμα, που έχει σηκώσει τόσες αντιδράσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από τις πρώτες διαρροές, τέλη του 2023, έως σήμερα; Λένε ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Διαβάζουμε λοιπόν, σε μια γωνιά ενός μεγάλου κειμένου 43 σελίδων, στο Άρθρο 31, παράγραφο 1, εδάφιο θ, ότι σκοπός του ΕΟΠΑΕ είναι «η ενθάρρυνση και ο συντονισμός κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας…» κοκ. Ο διάβολος μπορεί να κρύβεται στις λεπτομέρειες, αλλά -μοιραία- θα κριθεί από αυτές. Και όταν σε 10 χρόνια από τώρα, αν το νομοσχέδιο κατατεθεί και περάσει, γίνουμε μάρτυρες περισσότερων οικογενειών οικονομικά κατεστραμμένων, με περισσότερους χρήστες στις πιάτσες αντιμέτωπους με το δίλημμα «είτε στα υποκατάστατα, είτε σε ιδιωτικές κλινικές» και τον κοινωνικό, δημόσιο χαρακτήρα της απεξάρτησης βαθιά ξεχασμένο, κανείς δεν θα μπορεί να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέπτη και να πει «δεν ήξερα».

Έτσι, οι αναφορές σε «λειτουργικούς χρήστες» ή «μείωση της βλάβης» δεν σχετίζονται στο ελάχιστο με τους τρόπους θεραπείας που μας οδήγησαν στην καθαρότητα, αλλά με δικαιολογίες που κάποτε χρησιμοποιούσαμε όταν ήμασταν μέσα στη χρήση. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε την δημόσια, δωρεάν και στεγνή απεξάρτηση από νόμιμες και παράνομες εξαρτήσεις στο πρότυπο του ΚΕΘΕΑ, για όσους επιθυμούν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους χωρίς υποκατάστατα και δεκανίκια».

  • ΚΕΘΕΑ
  • ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
  • ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρεμπούτσιας: «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία - Ζητάμε διάλογο από την αρχή»
Ρεμπούτσιας: «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία - Ζητάμε διάλογο από την αρχή» 18 Ιουλίου 2024
Προειδοποίηση της Europol για εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών με Τεχνητή Νοημοσύνη 22 Ιουλίου 2024
Προειδοποίηση της Europol για εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών με Τεχνητή Νοημοσύνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη δευτερογενή χρήση των δεδομένων υγείας
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 20:14

Στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη δευτερογενή χρήση των δεδομένων υγείας

Θλίψη στον χώρο της ψυχικής υγείας για την απώλεια του Θόδωρου Μεγαλοοικονόμου
Ψυχική Υγεία
27/07/2026 - 18:23

Θλίψη στον χώρο της ψυχικής υγείας για την απώλεια του Θόδωρου Μεγαλοοικονόμου

Οι προτάσεις της ΕΣΑμεΑ για το νομοσχέδιο που αφορά τον προσωπικό βοηθό
Patient Talk
20/07/2026 - 17:37

Οι προτάσεις της ΕΣΑμεΑ για το νομοσχέδιο που αφορά τον προσωπικό βοηθό

Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: Προειδοποιήσεις για κίνδυνο οπισθοδρόμησης στην ψυχική υγεία
Ψυχική Υγεία
19/06/2026 - 17:00

Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: Προειδοποιήσεις για κίνδυνο οπισθοδρόμησης στην ψυχική υγεία

Οι ενιαίες προϋποθέσεις για την ένταξη νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών και διασωστών στα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:49

Οι ενιαίες προϋποθέσεις για την ένταξη νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών και διασωστών στα ΒΑΕ

Γεωργιάδης: «Με δύο ακόμα μέτρα για το clawback θα φτιάξουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα διαγνωστικά εργαστήρια»
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 21:54

Γεωργιάδης: «Με δύο ακόμα μέτρα για το clawback θα φτιάξουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα διαγνωστικά εργαστήρια»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας: Η δύναμη της κίνησης απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα και το εγκεφαλικό
Υγεία
10/08/2026 - 18:03
Πειραματική θεραπεία με το μικροβίωμα του εντέρου ίσως κρύβει το κλειδί κατά της αϋπνίας
Υγεία
10/08/2026 - 17:37
Έκκληση για 10 κατεπείγουσες κοινές δράσεις κατά της επιδημίας Έμπολα στο Κονγκό
Πολιτική Υγείας
10/08/2026 - 16:46
Νέο κύμα καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη - «Στεγνώνουν» ποτάμια από την ακραία ζέστη
Επικαιρότητα
10/08/2026 - 15:57
ΕΕΣ: Τι πρέπει να περιέχει ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών για το αυτοκίνητο
Επικαιρότητα
10/08/2026 - 15:32
Τα οστά μας έχουν το δικό τους καθημερινό βιολογικό ρολόι - Ο «άγνωστος» ρόλος της μελατονίνης
Υγεία
10/08/2026 - 14:57
Χωρίς αξονικό τομογράφο το νοσοκομείο «Αττικόν» - Σε κίνδυνο η εξυπηρέτηση των ασθενών
Πολιτική Υγείας
10/08/2026 - 14:23
Σε αυξημένη επιφυλακή για τις φωτιές ο Δήμος Αθηναίων και συστάσεις στους πολίτες
Επικαιρότητα
10/08/2026 - 13:49
ΕΛΛΟΚ: «Η νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος στη λήθη ενισχύει τα άτομα με ιστορικό καρκίνου και στην Ελλάδα»
Patient Talk
10/08/2026 - 13:22
Πυροσβεστική: «Δεν αφέθηκαν χωρίς τροφή και νερό τα στελέχη που επιχειρούσαν στη Δυτική Αττική»
Επικαιρότητα
10/08/2026 - 12:36
Ποιότητα ύπνου και ανδρική τριχόπτωση: Τι λέει η επιστήμη για τη σύνδεσή τους
Health Talk
10/08/2026 - 12:12
Ρεμπέκα Λούνα: Η γυναίκα που διαγνώστηκε με πρώιμο Αλτσχάιμερ και αποφάσισε μόνη το τέλος της
Επικαιρότητα
10/08/2026 - 11:03
Ζέστη χωρίς προηγούμενο στη δυτική Ευρώπη το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου
Επικαιρότητα
10/08/2026 - 10:17
Δραματική έκκληση για άμεση αιμοδοσία από την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας
Patient Talk
10/08/2026 - 09:49
Καινοτόμο εβδομαδιαίο χάπι για τον HIV είναι εξίσου αποτελεσματικό με την καθημερινή αγωγή
Υγεία
10/08/2026 - 09:13
Καλοκαίρι και διακοπές με παιδιά: Τι πρέπει να προσέχουμε σε βουνό, θάλασσα, πισίνα και ήλιο
Υγεία
10/08/2026 - 08:22
ΕΕΣ: Τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λάβουν οι πληγέντες από τη φωτιά στη Δυτική Αττική
Επικαιρότητα
07/08/2026 - 21:44
Καλοκαιρινές διακοπές με ασφάλεια και για τους καρδιοπαθείς
Health Talk
07/08/2026 - 20:58
ΕΚΕΑ: Δίνουμε αίμα ακόμα και στις διακοπές σε μία από τις 96 υπηρεσίες της χώρας
Υγεία
07/08/2026 - 20:24
Εθνική εκστρατεία ενημέρωσης για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: «Μιλάμε για την SMA… Πλέον Ξέρεις»
Υγεία
07/08/2026 - 19:56
Γεωργιάδης από Ρόδο: Νέες προσλήψεις στο νοσοκομείο και «πράσινο φως» για το ακτινοθεραπευτικό κέντρο
Πολιτική Υγείας
07/08/2026 - 19:12
Σε κόκκινο συναγερμό για φωτιές Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο και Αττική το Σάββατο 8 Αυγούστου
Επικαιρότητα
07/08/2026 - 18:37
Τι μπορεί να μας διδάξει η νέα ταινία του Spider-Man για την απώλεια και το πένθος
Ψυχική Υγεία
07/08/2026 - 18:11
Επιπλέον πόροι 12,5 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες για την ενίσχυση της βιοασφάλειας από το ΥΠΑΑΤ
Επικαιρότητα
07/08/2026 - 17:42
Συναγερμός στις ΗΠΑ για φονικό μύκητα που αντέχει και στα φάρμακα
Υγεία
07/08/2026 - 17:17
Πέθανε στα 26 της η influencer Σίντνεϊ Τάουλ που μοιράστηκε επί τρία χρόνια τη μάχη της με σπάνιο καρκίνο
Επικαιρότητα
07/08/2026 - 16:41
Απώλεια βάρους: Οι τρεις παράγοντες που κρίνουν το αποτέλεσμα σύμφωνα με ειδικό στην παχυσαρκία
Διατροφή
07/08/2026 - 16:16
Ο ΙΣΑ συνιστά τη λήψη σχολαστικών μέτρων ατομικής προστασίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
07/08/2026 - 15:42
Ο Δήμος Μετεώρων επενδύει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την πρόληψη
Πολιτική Υγείας
07/08/2026 - 15:24
Και οι μαϊμούδες έχουν κατοικίδια! Οι επιστήμονες ρίχνουν φως στις "φιλίες" μεταξύ διαφορετικών ειδών
Pet
07/08/2026 - 15:02

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΕΣ: Τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λάβουν οι πληγέντες από τη φωτιά στη Δυτική Αττική
Επικαιρότητα
07/08/2026 - 21:44
Καλοκαιρινές διακοπές με ασφάλεια και για τους καρδιοπαθείς
Health Talk
07/08/2026 - 20:58
Χωρίς αξονικό τομογράφο το νοσοκομείο «Αττικόν» - Σε κίνδυνο η εξυπηρέτηση των ασθενών
Πολιτική Υγείας
10/08/2026 - 14:23
ΕΛΛΟΚ: «Η νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος στη λήθη ενισχύει τα άτομα με ιστορικό καρκίνου και στην Ελλάδα»
Patient Talk
10/08/2026 - 13:22
Καινοτόμο εβδομαδιαίο χάπι για τον HIV είναι εξίσου αποτελεσματικό με την καθημερινή αγωγή
Υγεία
10/08/2026 - 09:13
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo