ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Sex Toys: Ποιοι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται;

Ψυχική Υγεία
Sex Toys: Ποιοι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται;
Σημαντικά κενά στη γνώση σχετικά με τις σεξουαλικές συμπεριφορές και την υγιεινή γύρω από τη χρήση των sex toys φαίνεται ότι έχουν οι χρήστες τους.
Σάββατο, 22/01/2022 - 10:00
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο 2021 στο περιοδικό Journal of Sex Research. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν έχουν όλοι όσοι τα χρησιμοποιούν αντίληψη του κινδύνου που διατρέχουν από τη μη χρήση προφυλακτικών, όταν δεν προορίζονται μόνο για προσωπική χρήση, και από τον ανεπαρκή ή ακατάλληλο καθαρισμό τους.

Αιτία του ενδιαφέροντος των ερευνητών για τη διεξαγωγή της μελέτης αυτής στάθηκε η σημαντική αύξηση που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η χρήση των σεξουαλικών παιχνιδιών, καθώς τα προϊόντα αυτά γίνονται ολοένα πιο αποδεκτά από τα μέσα ενημέρωσης και εντάσσονται στη σεξουαλική πρακτική ανδρών και γυναικών. Εντούτοις, παρότι στις ανεπτυγμένες χώρες γίνεται λόγος για τη σημασία των ορθών συμπεριφορών υγιεινής και ασφάλειας της χρήσης τους, λίγες είναι οι μελέτες που έχουν ασχοληθεί με το αν και κατά πόσο οι χρήστες μοιράζονται και καθαρίζουν τα σεξουαλικά τους παιχνίδια.

Στην πρόσφατη αυτή μελέτη συμμετείχαν 824 γυναίκες, για να κατανοηθεί καλύτερα η σεξουαλική συμπεριφορά, οι πιθανοί κίνδυνοι και οι πρακτικές υγιεινής των γυναικών που κάνουν σεξ με άνδρες, με γυναίκες ή και με τα δύο φύλα, όταν χρησιμοποιούν sex toys. Όπως μας αποκαλύπτει το Sexopolis.gr, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση των σεξουαλικών παιχνιδιών είναι συχνή, με το 79,9% των γυναικών να τα χρησιμοποιούν. Μεταξύ αυτών, το 31,8% δήλωσε ότι τα μοιράζεται με τους σεξουαλικούς συντρόφους τους.

Περαιτέρω, η χρήση προφυλακτικού είναι σπάνια κατά την κοινή χρήση, με μόνο το 14% των γυναικών να χρησιμοποιούν τακτικά προφυλακτικά. Όσον αφορά τον καθαρισμό τους, η πλειονότητα (81,8%) πλένει τα παιχνίδια, κυρίως με σαπούνι και νερό.

Το ίδιο έδειξε και μια παλαιότερη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά, το 2017, σε 1.435 άτομα. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι καθάριζαν τα σεξουαλικά τους παιχνίδια με κανονικό (όχι αντιβακτηριακό) σαπούνι και νερό.

Εν μέρει αυτό δικαιολογείται αφού οι συστάσεις για τον καθαρισμό των σεξουαλικών παιχνιδιών είναι ελάχιστες ακόμα και στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία. Ωστόσο, οι ιατροί και οι έμποροι λιανικής πώλησης σεξουαλικών παιχνιδιών συχνά προτείνουν τα παιχνίδια είτε να βράζονται (εάν είναι μονοκόμματα, μη δονούμενα και κατασκευασμένα από σιλικόνη), είτε να καθαρίζονται με τη χρήση ενός αντιβακτηριδιακού καθαριστικού για σεξουαλικά παιχνίδια, είτε να καθαρίζονται με σαπούνι και νερό εάν δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Προτείνεται, επίσης, να καθαρίζονται μετά από κάθε χρήση.
Στην καναδική μελέτη, το μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων καθάριζε τα παιχνίδια του είτε μετά από κάθε χρήση, είτε πριν από κάθε χρήση, είτε και τα δύο. Ωστόσο, σχεδόν το ένα τρίτο του δείγματος δεν καθάριζε τα παιχνίδια του συστηματικά. Από τους συμμετέχοντες που μοιράζονταν τα παιχνίδια τους, λιγότερο από το 12% χρησιμοποιούσε προφυλακτικό ή οδοντικό φράγμα.

Μια μελέτη του 2005 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες θεωρούσαν τον καθαρισμό των σεξουαλικών παιχνιδιών πολύ σημαντικό και συχνά αποτελούσε προϋπόθεση που έπρεπε να ικανοποιηθεί για να μοιραστούν τα παιχνίδια με έναν σύντροφο. Ωστόσο, δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής συνάντησης ο καθαρισμός των παιχνιδιών μεταξύ της χρήσης από τον σύντροφο δεν γινόταν, επειδή "χαλούσε τη στιγμή" ή επειδή αντιλαμβάνονταν τον σύντροφο ως "ασφαλή" (δηλαδή, φαινόταν "καθαρός", χωρίς σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα), δίχως να έχει προηγηθεί συζήτηση για το θέμα.

Οι συμμετέχοντες στην καναδική μελέτη που μοιράζονταν τα σεξουαλικά τους παιχνίδια ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι είχαν διαγνωστεί με βακτηριακή κολπίτιδα και λοίμωξη από candida. Τα ευρήματα εξηγούνται ενδεχομένως και από το κατά πόσο οι συμμετέχοντες κάλυπταν τα παιχνίδια τους όταν τα μοιράζονταν με έναν σύντροφο. Τα προφυλακτικά και τα οδοντικά φράγματα παρέχουν προστασία από την ανταλλαγή γεννητικών υγρών, η οποία παίζει ρόλο στην απόκτηση αιδοιοκολπικών λοιμώξεων.

Βέβαια, είναι πιθανό να συμβάλλουν κι άλλοι παράγοντες στη συσχέτιση μεταξύ της κοινής χρήσης σεξουαλικών παιχνιδιών και της βακτηριακής κολπίτιδας, όπως ο αριθμός των συντρόφων που έχει κάποιος και ο τύπος της σεξουαλικής σχέσης που έχει με αυτούς τους συντρόφους.

Τα ευρήματα όλων αυτών των μελετών υποδηλώνουν ότι όσοι έχουν εντάξει και απολαμβάνουν τα σεξουαλικά παιχνίδια στη ζωή τους θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, ώστε να αποφεύγουν λοιμώξεις που θα τους ταλαιπωρήσουν, από την ανεπαρκή υγιεινή και την μη ασφαλή χρήση τους. Οι δε ιατροί που κουράρουν σεξουαλικά ενεργά άτομα θα πρέπει να τονίζουν τη σημασία του καθαρισμού (ή της κάλυψης) των σεξουαλικών παιχνιδιών μεταξύ της χρήσης από τους συντρόφους με τρόπο που δεν διακόπτει τη ροή της σεξουαλικής δραστηριότητας, όπως με αποστειρωμένα μαντηλάκια μιας χρήσης (κατασκευασμένα για τον καθαρισμό ιατρικών συσκευών) που διασφαλίζουν την απαλλαγή των sex toys από βακτήρια.

Τελευταία τροποποίηση στις 20/01/2022 - 13:34
  • SEX TOYS
  • ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όταν κοιμάσαι ο εγκέφαλος σε προστατεύει από τις εξωτερικές απειλές
Όταν κοιμάσαι ο εγκέφαλος σε προστατεύει από τις εξωτερικές απειλές 19 Ιανουαρίου 2022
Ξύδι και σόδα: Δύο πανίσχυρα καθαριστικά πολλαπλών χρήσεων 31 Ιανουαρίου 2022
Ξύδι και σόδα: Δύο πανίσχυρα καθαριστικά πολλαπλών χρήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sex toys: Κι όμως, οι καλύτεροι «φίλοι» των δονητών δεν είναι οι...νέοι
Ψυχική Υγεία
04/11/2022 - 14:06

Sex toys: Κι όμως, οι καλύτεροι «φίλοι» των δονητών δεν είναι οι...νέοι

Ατροφία κόλπου: Πώς βοηθούν τα sex toys;
Ψυχική Υγεία
17/10/2022 - 13:00

Ατροφία κόλπου: Πώς βοηθούν τα sex toys;

3+1 λόγοι που καλό θα ήταν να αγοράσετε sex toys αν δεν έχετε ήδη
Ψυχική Υγεία
20/08/2022 - 15:00

3+1 λόγοι που καλό θα ήταν να αγοράσετε sex toys αν δεν έχετε ήδη

Σεξ και αναπηρία: Η υγιής έκφρασης της σεξουαλικότητά είναι υποχρέωση προς τον εαυτό
Υγεία
05/07/2022 - 10:25

Σεξ και αναπηρία: Η υγιής έκφρασης της σεξουαλικότητά είναι υποχρέωση προς τον εαυτό

Πόσο ασφαλής είναι η χρήση των sex toys κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
Ψυχική Υγεία
19/06/2022 - 10:30

Πόσο ασφαλής είναι η χρήση των sex toys κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δυσπαρευνία: Πώς βοηθούν τα sex toys;
Υγεία
05/06/2022 - 10:00

Δυσπαρευνία: Πώς βοηθούν τα sex toys;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Όμιλος Affidea απορροφά πλήρως τη συμμετοχή στελεχών των ΕΔ στις ιατρικές τους εξετάσεις
Υπηρεσίες Υγείας
01/08/2025 - 06:49
Mε έμπνευση από τη Formula 1 η μεγαλύτερη εξειδικευμένη Κλινική Μεταμοσχεύσεων Μαλλιών στην Ευρώπη, στην Αθήνα
Ομορφιά
01/08/2025 - 03:22
Ενημερωτική επίσκεψη Νίκου Παπανδρέου στον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά
Πολιτική Υγείας
01/08/2025 - 00:08
Η οξύτητα είναι ένας ακόμα λόγος για να λέμε «όχι» στην Coca Cola - Τι κάνει στο σμάλτο των δοντιών
Διατροφή
31/07/2025 - 18:43
Στα εγκαίνια των νέων ΤΕΠ του Νοσοκομείου Λαμίας ο Γεωργιάδης
Πολιτική Υγείας
31/07/2025 - 17:39
Η NN Hellas στηρίζει για πέμπτη χρονιά το πρόγραμμα «Φιλία σε κάθε Ηλικία» του Ινστιτούτου Prolepsis
Υπηρεσίες Υγείας
31/07/2025 - 17:07
Ελαιοκανθάλη: Η φυσική «ιβουπροφαίνη» από αγουρέλαιο και η ελληνική καινοτομία που άλλαξε τους κανόνες
Διατροφή
31/07/2025 - 16:32
Θεμιστοκλέους από Ελευσίνα: «Περισσότερες από 10.000 αεροδιακομιδές έκανε το ΕΚΑΒ τα τελευταία χρόνια»
Πολιτική Υγείας
31/07/2025 - 15:37
Οι οθόνες και η περίπλοκη επίδρασή τους στον εγκέφαλο των παιδιών - Πρέπει να ανησυχούν οι γονείς ή όχι;
Ψυχική Υγεία
31/07/2025 - 15:19
Hellenic Healthcare Group: Ασημένια διάκριση από τον EcoVadis για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Υπηρεσίες Υγείας
31/07/2025 - 14:44
Συνάντηση Βαρδακαστάνη- Κικίλια για τα δικαιώματα των ΑμεΑ στην ακτοπλοΐα και τη νησιωτική πολιτική
Patient Talk
31/07/2025 - 14:19
Ξεκίνησε η αποκατάσταση των ζημιών από τη φωτιά στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας»
Πολιτική Υγείας
31/07/2025 - 13:54
Τσιμπούρια: Μια αυξανόμενη απειλή για την υγεία ανθρώπων και ζώων;
Υγεία
31/07/2025 - 13:37
ΠΟΝ: «Δέσμευση Θεμιστοκλέους για προκήρυξη θέσης Συντονιστή Διευθυντή στη Μεταμοσχευτική Μονάδα του "Ευαγγελισμού"»
Patient Talk
31/07/2025 - 12:53
Πιστοποίηση ποιότητας με υπογραφή για τα πολυϊατρεία Medifirst
Υπηρεσίες Υγείας
31/07/2025 - 12:34
Νέα μελέτη συνδέει το ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου με 172 διαφορετικές ασθένειες
Υγεία
31/07/2025 - 12:17
Κρεατίνη και β-αλανίνη: Μπορεί ο συνδυασμός τους να βελτιώσει τα αποτελέσματα της άσκησης;
Διατροφή
31/07/2025 - 12:02
Γιατί θέλουμε το σεξ στη θάλασσα και τι πρέπει να ξέρουμε για την υγεία μας
Υγεία
31/07/2025 - 11:36
Μυωπία, αστιγματισμός: Τα κριτήρια επιλογής υποψηφίων για laser διαθλαστικές επεμβάσεις
Health Talk
31/07/2025 - 11:01
Ελληνική σφραγίδα σε καινοτόμο ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου του πνεύμονα
Υγεία
31/07/2025 - 10:38
ΕΟΔΥ: Δέκα νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
30/07/2025 - 19:42
Ποια συμπτώματα προειδοποιούν για τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Health Talk
30/07/2025 - 19:21
Πειραματικό φάρμακο αναστρέφει τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες σε ποντίκια
Ψυχική Υγεία
30/07/2025 - 18:53
Ολοκληρώθηκε η πολύωρη επέμβαση μεταμόσχευσης ήπατος στον 15χρονο Δημήτρη στο Τορίνο
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 18:13
Γιατί «κρεμάνε» οι όρχεις όταν έχει ζέστες - Μια απολύτως φυσική λειτουργία του σώματος
Υγεία
30/07/2025 - 17:46
Κεραυνοί: Τι πρέπει να προσέχουμε και πως θα προστατευθούμε
Υγεία
30/07/2025 - 17:19
Προσωπικότητες της ισραηλινής διασποράς κατηγορούν την κυβέρνηση για επιβολή λιμού μέχρι θανάτου στη Γάζα
Επικαιρότητα
30/07/2025 - 14:23
Γεωργιάδης: «Βραχιολάκι» και παρεμβάσεις στα Τμήματα Επειγόντων έριξαν την αναμονή
Πολιτική Υγείας
30/07/2025 - 13:28
Τι πρέπει να κάνετε για να μην χαλάσει τις διακοπές σας ο πόνος στη μέση
Health Talk
30/07/2025 - 13:16
Το Ινστιτούτο Prolepsis σπάει τον κύκλο της παιδικής φτώχειας
Διατροφή
30/07/2025 - 12:48

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Δίπλα στις οικογένειες ακριτικών περιοχών για τη γέννηση τρίτου και πλέον παιδιού
Pharma News
29/07/2025 - 13:04
Δέκα υγιεινές τροφές που πρέπει να έχετε στα σακίδιά σας όταν κάνετε κάμπινγκ
Διατροφή
29/07/2025 - 14:24
Πέντε καλοί λόγοι για να έχετε τα σύκα στο πιάτο σας
Διατροφή
29/07/2025 - 12:12
Χωρίς χειρουργικό και διαγνωστικό τομέα το νοσοκομείο της Άρτας
Πολιτική Υγείας
29/07/2025 - 12:44
Σηκώνουν το γάντι οι επισκέπτες Υγείας: «Εκτός πραγματικότητας οι κατηγορίες του ΙΣΑ»
Πολιτική Υγείας
29/07/2025 - 18:16
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo