ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι φοβίες των ανθρώπων, ο αντίκτυπος στην καθημερινότητά τους και η θεραπεία

Ψυχική Υγεία
UNSPLASH
Βαθύς είναι ο αντίκτυπος που προκαλούν οι έντονοι φόβοι στην καθημερινότητα, καθώς έχουν τη δύναμη να παρεμβαίνουν σε αυτήν και να την ανατρέπουν.
Πέμπτη, 04/07/2024 - 16:08
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Οι φόβοι που γίνονται φοβίες μπορούν να εμποδίζουν την εκτέλεση και των πιο απλών εργασιών και να επηρεάσουν καθοριστικά την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή. Οι άνθρωποι που παλεύουν με αυτές είναι πιθανόν να έχουν ελλιπή εκπαίδευση, καθώς και περιορισμένο δίκτυο συνεργατών και φίλων. Η ύπαρξή τους αυξάνει δε την πιθανότητα ανάπτυξης και άλλων ψυχικών διαταραχών.

Αρνητικά συναισθήματα

Παρότι οι πάσχοντες γνωρίζουν ότι οι φοβίες τους είναι παράλογες, η σκέψη και μόνο για αντιμετώπισή τους προκαλεί συμπτώματα έντονου άγχους. Τους γεμίζουν συναισθήματα ντροπής για την ύπαρξή τους, ανικανότητας επειδή δεν μπορούν να τις ελέγξουν. Βιώνουν αμηχανία όταν πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για τις συμπεριφορές τους, και έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Με λίγα λόγια δεν νιώθουν ελεύθεροι ούτε ζουν τη ζωή που ονειρεύονται.

«Πολλοί άνθρωποι φοβούνται διάφορα πράγματα ή καταστάσεις. Η πλειονότητα αντιμετωπίζει τους φόβους τους επαρκώς ή ζει χωρίς αυτοί να αναστατώνουν τη ζωή τους. Ένα ποσοστό, όμως, αδυνατεί να τους διαχειριστεί, να τους περιορίσει ή να τους αποβάλλει και οργανώνει τη ζωή τους βάσει αυτών, δηλαδή με τρόπο που δεν θα χρειάζεται να τους αντιμετωπίζουν. Τότε παύουν να είναι φόβοι και γίνονται φοβίες, αποκτούν δηλαδή μια αγχώδη διαταραχή πολύ διαδεδομένης σε ανήλικες και ενήλικες.

Οι φοβίες παρότι αναπτύσσονται και στα δύο φύλα, επηρεάζουν τις γυναίκες περισσότερο. Χρονικά, παρουσιάζονται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής - συνήθως μέχρι την ενηλικίωση. Οι λόγοι δεν είναι πάντα σαφείς. Κατά κανόνα πηγάζουν από κάποιο γεγονός ή κατάσταση που τρόμαξε τον πάσχοντα. Ενίοτε “κληρονομείται”, όχι βεβαίως γενετικά, από κάποιο μέλος της οικογένειας.

Όσοι έχουν μία ή περισσότερες φοβίες επιδιώκουν να μην έρχονται σε επαφή με αυτό που φοβούνται, προκειμένου να αποφύγουν το έντονο άγχος ή/και τον πανικό που θα βιώσουν. Για κάποιους αρκεί και μόνο η σκέψη της επαφής για να ζωντανέψουν αυτά τα συναισθήματα», εξηγεί η Ψυχολόγος MSc (CBT), Ιωάννα Τζόβολου.

Απλές και πιο σύνθετες φοβίες

Άλλες φοβίες είναι απλές -δηλαδή αφορούν συγκεκριμένα αντικείμενα, ζώα, καταστάσεις ή δραστηριότητες, όπως υψοφοβία, κυνοφοβία, κλειστοφοβία και αεροφοβία (φοβία των πτήσεων)- και άλλες σύνθετες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η κοινωνική φοβία και η αγοραφοβία.

Το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από αυτές είναι άγνωστο. Υπάρχουν εκτιμήσεις για τον επιπολασμό των φοβιών, οι οποίες αποκλίνουν σημαντικά από την πραγματικότητα, αφού ένα μεγάλο ποσοστό δεν καταγράφεται διότι δεν απευθύνεται στους ειδικούς. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες το ποσοστό των ενηλίκων νιώθουν έντονο και παράλογο φόβο κάποια στιγμή στη ζωή τους, για κάτι που ενέχει μικρό ή καθόλου πραγματικό κίνδυνο είναι περίπου 12%. Οι έφηβοι βρίσκονται συχνότερα σε αυτή τη θέση (19%).

Οι περισσότεροι πάσχοντες από ειδική φοβία εμφανίζουν ήπιο άγχος όταν έρχονται αντιμέτωποι με το αντικείμενο του φόβου τους, χωρίς να σημαίνει ότι το ποσοστό εκείνων που έχουν εντονότερα συμπτώματα είναι μικρό - εκτιμάται στο 22%.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, έως και το ένα τέταρτο των ατόμων με ειδικές φοβίες λαμβάνουν θεραπεία, πιθανώς επειδή η αποφυγή του αντικειμένου ή της κατάστασης που προκαλεί φόβο μπορεί να μειώσει το στρες. Την αναζητούν συχνότερα εκείνοι που οι φοβίες τούς εξουθενώνουν, κάποιοι που τρέμουν στην ιδέα και μόνο ότι θα ανέβουν σε αεροπλάνο ή θα εγκλωβιστούν σε κλειστό χώρο, όπως και όσοι φοβούνται τα ύψη.

Οι κοινωνικές φοβίες

Μεγαλύτερη επιβάρυνση στην ψυχολογία, όμως, φέρνουν οι κοινωνικές φοβίες. Όσοι πάσχουν από αυτές νιώθουν άγχος και φόβο να παρευρεθούν σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή δημόσιους χώρους που είναι πιθανόν να δεχθούν αρνητικές αξιολογήσεις ή που πιστεύουν ότι η παρουσία τους θα κάνει τους άλλους να αισθάνονται άβολα. Ένδειξη της ύπαρξής τους είναι η σκόπιμη αποφυγή συναντήσεων με άλλα άτομα σε κοινωνικές καταστάσεις όπως σε ένα επαγγελματικό δείπνο ή σε έναν γάμο.

Οι συγκεκριμένες φοβίες έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, διότι επηρεάζουν τη λειτουργικότητα σε διάφορους τομείς της. Οι έφηβοι με κοινωνικές φοβίες είναι πιθανότερο να υποστούν bullying στο σχολείο και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να το εγκαταλείψουν χωρίς να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους. Μεγάλο ποσοστό τους έχει περιορισμένο αριθμό φίλων και λιγότερες επαφές με το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον. Ως ενήλικες δεν παντρεύονται εύκολα ούτε αποκτούν παιδιά, παρά την επιθυμία τους, και χωρίζουν συχνότερα. Ούτε η επαγγελματική τους ζωή είναι ικανοποιητική αφού απουσιάζουν περισσότερες μέρες από την εργασία τους και έχουν χειρότερη απόδοση.

Κρίσεις πανικού

«Παρότι όλες οι φοβίες είναι βαρύνουσας σημασίας για τον ασθενή, η αγοραφοβία είναι η πιο οδυνηρή και περίπλοκη. Όσοι πάσχουν από αυτήν, φοβούνται μήπως πάθουν κρίση πανικού κάπου ή σε στιγμή που δεν υπάρχει δυνατότητα διαφυγής ή που αυτή θα είναι δύσκολη. Δεν είναι δηλαδή απλώς ένας φόβος για τους ανοιχτούς χώρους, όπως πολλοί νομίζουν.

Σπανιότερα την εμφανίζουν άτομα με φόβο για θέματα όπως ασθένεια ή ατύχημα και άλλα παρόμοια, ενώ συχνότερα άτομα που ήδη υποφέρουν από διαταραχή πανικού, τα οποία συσχετίζουν τον πανικό με τα μέρη ή τις καταστάσεις που τον βίωσαν και στη συνέχεια αποφεύγουν. Επειδή αυτές οι κρίσεις συμβαίνουν τυχαία και η πρόβλεψή τους είναι αδύνατη τους οδηγεί στην αποφυγή οποιασδήποτε κατάστασης κατά την οποία θα μπορούσε να προκύψουν. Συχνά νιώθουν τόσο ανήμπορα που διστάζουν να βγουν από το σπίτι τους και εάν το τολμήσουν θα είναι υπό τη συνοδεία ενός έμπιστού τους προσώπου.

Αυτή η εξουθενωτική φοβία μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη ή ένταση και προκειμένου να βρουν ανακούφιση κάνουν κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών. Συνυπάρχει δε συχνά με πολλές αλληλένδετες φοβίες, όπως κλειστοφοβία. Επομένως, η θεραπεία γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι ζωτικής σημασίας», επισημαίνει η ειδικός.

Έλλειψη κατανόησης και έντονες αντιδράσεις

«Η θεραπεία κάθε φοβίας είναι διαφορετική για κάθε θεραπευόμενο. Σε ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων με απλές φοβίες η απευαισθητοποίηση, δηλαδή η σταδιακή έκθεση σε ό,τι προκαλεί τον φόβο, είναι το “κλειδί”. Η θεραπεία των σύνθετων είναι πιο απαιτητική και μπορεί να περιλαμβάνει συμβουλευτική, γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και ψυχοθεραπεία. Επίσης, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποδώσει.

Είναι ωστόσο ωφέλιμες γιατί μέσω αυτών αναγνωρίζονται οι φοβίες και ξεπερνιούνται μετά από παρεμβάσεις στις σκέψεις που τις συντηρούν. Έτσι βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των πασχόντων αλλά και των ανθρώπων του περιβάλλοντός τους, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται πάντα την κατάσταση, συχνά δείχνουν έλλειψη κατανόησης για τις έντονες αντιδράσεις και τα συναισθήματα που αισθάνονται οι πάσχοντες, με αποτέλεσμα να επέρχονται διαφωνίες, συγκρούσεις ακόμα και ρήξη των σχέσεων. Με αποφασιστικότητα και τη σωστή υποστήριξη, όλοι μπορούν να απαλλαγούν από τις φοβίες τους και τελικά να χαρούν τη ζωή τους», καταλήγει η κυρίαΤζόβολου.

Τελευταία τροποποίηση στις 04/07/2024 - 16:09
  • ΦΟΒΙΕΣ
  • ΑΝΘΡΩΠΟΙ
  • ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ομιλία για την ψυχική υγεία σε στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας από γιατρό του 251 ΓΝΑ
Ομιλία για την ψυχική υγεία σε στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας από γιατρό του 251 ΓΝΑ 04 Ιουλίου 2024
Έξι στις 10 γυναίκες που βίωσαν φυσικές καταστροφές αντιμετωπίζουν κατάθλιψη 04 Ιουλίου 2024
Έξι στις 10 γυναίκες που βίωσαν φυσικές καταστροφές αντιμετωπίζουν κατάθλιψη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Τα ανησυχητικά σημάδια και η σωτήρια έγκαιρη παρέμβαση
Υγεία
11/05/2026 - 13:30

Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Τα ανησυχητικά σημάδια και η σωτήρια έγκαιρη παρέμβαση

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Έγκαιρη διάγνωση και ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία
Health Talk
08/05/2026 - 17:04

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Έγκαιρη διάγνωση και ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία

Νέα θεραπεία για τον μεταστατικό καρκίνο των ωοθηκών με δυσμενή πρόγνωση
Υγεία
06/05/2026 - 16:39

Νέα θεραπεία για τον μεταστατικό καρκίνο των ωοθηκών με δυσμενή πρόγνωση

Καρκίνος μαστού: Είναι ασφαλής η προσωρινή διακοπή της ενδοκρινικής θεραπείας σε ασθενείς που επιθυμούν εγκυμοσύνη;
Υγεία
28/04/2026 - 23:16

Καρκίνος μαστού: Είναι ασφαλής η προσωρινή διακοπή της ενδοκρινικής θεραπείας σε ασθενείς που επιθυμούν εγκυμοσύνη;

Ιαπωνία: Προς έγκριση θεραπεία για τη νεφρική ανεπάρκεια στις γάτες
Pet
27/04/2026 - 12:00

Ιαπωνία: Προς έγκριση θεραπεία για τη νεφρική ανεπάρκεια στις γάτες

Γρίπη των πτηνών: Ξεκίνησε ο πειραματικός εμβολιασμός ανθρώπων σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία
Pharma News
22/04/2026 - 11:00

Γρίπη των πτηνών: Ξεκίνησε ο πειραματικός εμβολιασμός ανθρώπων σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η διακοπή καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο άνοιας αρκεί να μην ανέβει πολύ η ζυγαριά!
Υγεία
21/05/2026 - 11:00
Συντηρητικά τροφίμων συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις
Διατροφή
21/05/2026 - 10:00
Έμπολα: Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με μια μικρή εταιρεία βιοτεχνολογίας για μια πειραματική θεραπεία
Pharma News
21/05/2026 - 09:00
Ο ΕΕΣ εκπαίδευσε στις Πρώτες Βοήθειες 260 στελέχη της Optima bank
Επικαιρότητα
21/05/2026 - 07:21
Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού 2026: Συμπονετική φροντίδα και προσαρμογή της ΠΦΥ στα νέα δεδομένα
Υγεία
21/05/2026 - 03:36
Εθελοντική αιμοδοσία τη Δευτέρα 25 Μαΐου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στην ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού
Επικαιρότητα
21/05/2026 - 00:07
ΕΙΝΑΠ: «Μόλις 12 θέσεις γιατρών προκηρύχθηκαν για το Νοσοκομείο Νίκαιας – Κίνδυνος λειτουργικής κατάρρευσης»
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 23:28
Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση προόδου προς τους στόχους των κλινικών δοκιμών της ΕΕ για το 2030
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 23:02
«Άλμα Ζωής»: Ο καρκίνος του μαστού και η διαχείρισή του στην Ελλάδα σήμερα
Patient Talk
20/05/2026 - 22:28
Χανταϊοί: Επιδημιολογία, μετάδοση και σύγχρονες προκλήσεις δημόσιας υγείας
Health Talk
20/05/2026 - 21:44
Εργαζόμενοι στο Δαφνί: «Ο θάνατος του ασθενούς αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού»
Ψυχική Υγεία
20/05/2026 - 20:51
Κομισιόν: Πολύ χαμηλός ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα στην Ευρωπαική Ένωση
Υγεία
20/05/2026 - 20:28
Νέα στοχευμένο φάρμακο για τον καρκίνο του παγκρέατος δημιουργεί προσδοκίες
Υγεία
20/05/2026 - 19:54
Σοκαριστική μελέτη: 20 εκατ. τόνοι πλαστικών αποβλήτων πέφτουν στο περιβάλλον κάθε χρόνο
Επικαιρότητα
20/05/2026 - 19:32
Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Σύντομα η τροπολογία για την ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ»
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 19:09
ΙΑΣΩ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική: Διαδραστική ομιλία για τη δύναμη του ασθενούς και τη ζωή μετά τον καρκίνο του μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
20/05/2026 - 18:47
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ συμμετείχε στο REBRAIN GREECE στο Λονδίνο
Pharma News
20/05/2026 - 18:23
Η αόρατη συνέπεια πίσω από το άτμισμα: Όταν η νικοτίνη γίνεται «δίαιτα» για τους έφηβους
Διατροφή
20/05/2026 - 17:58
Στo τρίπτυχο «γνώση-όφελος-εμπιστοσύνη» βασίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης για την αξία των κλινικών μελετών
Patient Talk
20/05/2026 - 17:23
Med School: Μαθητές με σημαντικά κενά γνώσης και λανθασμένες αντιλήψεις για την υγεία και τις εξαρτήσεις
Ψυχική Υγεία
20/05/2026 - 16:49
Νέο εμβόλιο κατά της πνευμονίας δείχνει ισχυρή προστασία σε βρέφη
Pharma News
20/05/2026 - 16:12
Bayer Ελλάς: Πυρήνας της φαρμακευτικής καινοτομίας οι κλινικές μελέτες
Pharma News
20/05/2026 - 15:47
Είτε ως τροφή είτε ως...ταξιτζής οι μέλισσες είναι απαραίτητες για την επιβίωση του ζωικού βασιλείου
Pet
20/05/2026 - 15:00
ΠΟΥ για Έμπολα: "Χαμηλός" ο επιδημιολογικός κίνδυνος σε διεθνές επίπεδο - Διαρκείας η επιδημία στη ΛΔ Κονγκό
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 14:36
Θάνατος 59χρονου ασθενή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί– Σε εξέλιξη ΕΔΕ και ιατροδικαστική διερεύνηση
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 14:19
H ζωή μετά τον Έμπολα: Ο "Γολγοθάς" των επιζώντων σε Σιέρα Λεόνε και Λιβερία
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 14:00
Καφές και ιβουπροφαίνη: Αποτελεσματικός συνδυασμός κατά του πόνου αλλά με κινδύνους
Υγεία
20/05/2026 - 13:00
ΕΚΑΒ: Παραλαβή δωρεάς ασθενοφόρου για την ενίσχυση του Τομέα Βόρειας Εύβοιας
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 12:15
Υπουργείο Υγείας για κλινικές μελέτες: Στόχος η ποιοτική αναβάθμιση και η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 11:58
Επισκέψεις Πατούλη σε νοσοκομεία της Αττικής - Προτεραιότητα η αναβάθμιση του συστήματος υγείας
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 11:15

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πράσινο φως από τον FDA σε αντιυπερτασικό που "δαμάζει" την αρρύθμιστη πίεση
Pharma News
18/05/2026 - 12:00
Αγαπάτε το καρπούζι; Τι δείχνει αυτό για τις διατροφικές συνήθειες σας αλλά και για τον οργανισμό σας
Διατροφή
18/05/2026 - 14:00
Εγκρίθηκε νέα μονοθεραπεία για παιδιά με σπάνιους όγκους εγκεφάλου
Pharma News
18/05/2026 - 15:36
Θεσσαλονίκη: ΑΠΘ και Pfizer υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας
Pharma News
18/05/2026 - 16:21
Γεωργιάδης: «Απόλυτα νόμιμος ο διαγωνισμός του ΕΚΑΠΥ 1/23 αξίας 145.000.000 ευρώ»
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 21:13
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo