ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έξι στις 10 γυναίκες που βίωσαν φυσικές καταστροφές αντιμετωπίζουν κατάθλιψη

Ψυχική Υγεία
EUROKINISSI
Έρευνα του Lean In Network Greece (Athens), για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, με την ευγενική χορηγία της Bayer Ελλάς για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις γυναίκες
Πέμπτη, 04/07/2024 - 18:03
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Η οργάνωση Lean in Network Greece (Athens), σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της πρώτης μεγάλης έρευνας για τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στις γυναίκες, ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης, με επικέντρωση στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και του Έβρου. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας (Τask Force), με θέμα την «Κλιματική Κρίση και την Έμφυλη Ισότητα», η οποία συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο στόχος της έρευνας

Η έρευνα διεξάχθηκε από την εταιρεία ερευνών Truberries, το διάστημα 1-10 Μαρτίου 2024, με στόχο να συμπεριληφθούν τα ευρήματά της στην εκτενή αναφορά της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για την ανάλυση, επεξεργασία και δημιουργία πολιτικών για την υποστήριξη των γυναικών των περιοχών που πλήττονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Η έρευνα υλοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Bayer Ελλάς, στο πλαίσιο του σημαντικού πυλώνα της στρατηγικής της εταιρείας για τη Συμπερίληψη, την Ισότιμη Αντιμετώπιση και τη Διαφορετικότητα, στοχεύοντας στην αναβάθμιση της θέσης των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής.

BAYER EREYNA MESA 1

Η μεθοδολογία της έρευνας

Η έρευνα υιοθέτησε μια ποσοτική μεθοδολογία, βασιζόμενη σε ατομικές συνεντεύξεις με τη χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, σε δείγμα 300 γυναικών, καλύπτοντας αστικές, ημι-αστικές και αγροτικές περιοχές. Συμμετείχαν εργαζόμενες και μη εργαζόμενες, με παιδιά και χωρίς παιδιά, προσφέροντας μια σφαιρική άποψη για το θέμα που ερευνήθηκε.

Τα βασικά συμπεράσματα από την έρευνα περιλαμβάνουν:

  • Παρά την εμπειρία των γυναικών, που πήραν μέρος στην έρευνα, με φυσικές καταστροφές, το επίπεδο ενημέρωσης παραμένει χαμηλό, με μόνο 1 στις 10 γυναίκες να νιώθουν ότι είναι επαρκώς ενημερωμένες.
  • Η πιο κρίσιμη συνέπεια για αυτές τις γυναίκες είναι η απώλεια της εργασίας τους (70% έναντι 60% στο σύνολο). Πιο συγκεκριμένα, η καταστροφή έπληξε την οικονομική σταθερότητα για το 43% των γυναικών, την εργασία για το 36% των γυναικών και τη στέγη για το 34%. Οι πληγείσες που αναδεικνύουν την έμφυλη διαφορά των συνεπειών της πλημμύρας, τονίζουν σημαντικά περισσότερο τις συνέπειες στην εργασία τους, με ποσοστό 82%.
  • 81% των γυναικών που αντιμετώπισαν σοβαρές συνέπειες, δηλώνει εξάντληση/υπερκόπωση.
  • Κατάθλιψη αντιμετωπίζουν 6 στις 10 γυναίκες, ενώ οι διαταραχές άγχους αναφέρθηκαν από 4 στις 10 πληγείσες.
  • Οι πληγείσες γυναίκες που αναγνωρίζουν τη σημασία της έμφυλης διάστασης των συνεπειών, επισημαίνουν σημαντικά περισσότερο την ανάγκη για οργανωμένη δράση και εξειδικευμένη υποστήριξη. Συγκεκριμένα, το 55% υπογραμμίζει την ανάγκη για καθοδήγηση και υποστήριξη από ειδικούς.
  • Σχεδόν 2 στις 3 γυναίκες δε γνωρίζουν ΚΑΡΠΑ και αντίστοιχο ποσοστό δε γνωρίζει Πρώτες Βοήθειες.
  • Σχεδόν 1-3 νέες γυναίκες ηλικίας 20-29 ετών (27%), δηλώνουν επιθυμία να αλλάξουν τόπο διαμονής καθώς είναι συμβατή με τη φάση ζωής τους και την επιθυμία τους για περισσότερες ευκαιρίες.

Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, απηύθυνε χαιρετισμό η Υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα, ενώ η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ζέφη Δημαδάμα δήλωσε: «Οι γυναίκες και τα κορίτσια επηρεάζονται δυσανάλογα από την κλιματική κρίση, η οποία ενισχύει τις υπάρχουσες ανισότητες. Αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα εμπόδια στην προσαρμογή του κλίματος, σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, αυξημένη απλήρωτη φροντίδα και οικιακή εργασία και υψηλότερο κίνδυνο βίας λόγω των σύνθετων επιπτώσεων της κρίσης. Τα παραπάνω ζητήματα καταγράφονται συστηματικά στην παρούσα έκθεση και φωτίζουν τις πολύπλευρες διαστάσεις της κλιματικής κρίσης και της διάστασης του φύλου και επιδιώκουν να συνεισφέρουν θετικά σε ένα εν πολλοίς ανεξερεύνητο πεδίο. Αντικειμενικός στόχος μας είναι η τροφοδότηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με εμπεριστατωμένες προτάσεις για την αποτελεσματική και ουσιαστική υιοθέτηση μέτρων και πολιτικών, που θα ενισχύσουν την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και των εντεινόμενων ανισοτήτων που συνεπάγεται. Η ενδυνάμωση των γυναικών και η αξιοποίησή τους ισόρροπα στα κέντρα λήψης αποφάσεων που σχετίζονται με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Κλιματική Αλλαγή και την κλιματική δικαιοσύνη είναι αποφασιστικής σημασίας για εμάς. Οι γυναίκες και τα κορίτσια μπορούν να έχουν αποφασιστικό ρόλο και να γίνουν μοχλός αλλαγής».

BAYER EREYNA MESA 2

Γυναίκες και κλιματική κρίση

Η επικεφαλής του Συμβουλίου Συμπερίληψης και Διαφορετικότητας και Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Bayer Ελλάς, Αγγέλικα Τζέμου υπογράμμισε: «Η έρευνα αυτή αποκαλύπτει τη μεγάλη ευαλωτότητα των γυναικών στην εποχή της κλιματικής κρίσης και πιστοποιεί τη πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, που κάνει λόγο για αυξανόμενη έμφυλη ανισότητα σε συνθήκες ακραίων κλιματικών αλλαγών. Ένας ακόμα σοβαρός λόγος που πρέπει να δούμε αλλαγές στις κοινωνικές δομές και τους επιλεκτικούς άγραφους κανόνες που διαμορφώνουν ανάλογα με το φύλο τη πρόσβαση στους πόρους, την εκπαίδευση, τη χρήση του χρόνου, την εργασία και τη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και άλλες υπηρεσίες. Στην Bayer Ελλάς, δεσμευόμαστε για την υποστήριξη μιας πιο ισότιμης και συμπεριληπτικής κοινωνίας και δε θα πάψουμε να πρωταγωνιστούμε στη συλλογική προσπάθεια που απαιτείται για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για όλους και όλες».

«Ελάχιστα μιλούμε για την έμφυλη διάσταση της κλιματικής κρίσης. Κι όμως, οι γυναίκες των περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές έχουν να αντιμετωπίσουν το έμφυλο χάσμα σε μεγαλύτερη διάσταση. Η έρευνα μάς έδειξε ότι οι γυναίκες είναι πολύ λίγο προετοιμασμένες, ακόμη και σήμερα να αντιμετωπίσουν μία πιθανή, νέα καταστροφή, ενώ πολλές από αυτές, κυρίως στις νεαρές ηλικίες, δηλώνουν επιθυμία να εγκαταλείψουν την περιοχή τους και να αναζητήσουν περισσότερες ευκαιρίες αλλού στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Αυτός είναι ένας μεγάλος κίνδυνος. Οι γυναίκες ζητούν ξεκάθαρα περισσότερη υποστήριξη και όχι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως καθοδήγηση και εκπαίδευση. Ευχαριστούμε την εταιρεία Bayer Ελλάς, γνωστή για την ευαισθησία της στα θέματα ισότητας και συμπερίληψης, για την ευγενική συνεισφορά της στην υλοποίηση αυτής της έρευνας και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που συμπεριέλαβε τα πορίσματα της μελέτης αυτής για τη χάραξη των αναγκαίων πολιτικών προς τις γυναίκες της Θεσσαλίας και του Έβρου» τόνισε τέλος, η κυρία Αρετή Γεωργιλή, συνεπικεφαλής του Lean In Network Greece (Athens).

  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ
  • ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
  • BAYER ΕΛΛΑΣ
  • ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
  • ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι φοβίες των ανθρώπων, ο αντίκτυπος στην καθημερινότητά τους και η θεραπεία
Οι φοβίες των ανθρώπων, ο αντίκτυπος στην καθημερινότητά τους και η θεραπεία 04 Ιουλίου 2024
Στη διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση - Οι νέοι φορείς που δημιουργούνται 05 Ιουλίου 2024
Στη διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση - Οι νέοι φορείς που δημιουργούνται

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η περίοδος παραμένει ταμπού: Έρευνα δείχνει πώς το στίγμα επηρεάζει εργασία, σχολείο και καθημερινότητα
Υγεία
29/05/2026 - 14:00

Η περίοδος παραμένει ταμπού: Έρευνα δείχνει πώς το στίγμα επηρεάζει εργασία, σχολείο και καθημερινότητα

Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής της Περιόδου: Όταν η περίοδος γίνεται ζήτημα υγείας, αξιοπρέπειας και ισότητας
Υγεία
29/05/2026 - 11:00

Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής της Περιόδου: Όταν η περίοδος γίνεται ζήτημα υγείας, αξιοπρέπειας και ισότητας

GLP-1 φάρμακα: Γιατί γυναίκες και άνδρες έχουν διαφορετική ανταπόκριση σε επίπεδο απώλειας βάρους
Υγεία
28/05/2026 - 13:00

GLP-1 φάρμακα: Γιατί γυναίκες και άνδρες έχουν διαφορετική ανταπόκριση σε επίπεδο απώλειας βάρους

Διατροφή και κατάθλιψη: Τα θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της
Διατροφή
22/05/2026 - 18:11

Διατροφή και κατάθλιψη: Τα θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της

Η φυσική δύναμη των βιολογικών προϊόντων είναι η «ασπίδα» προστασίας απέναντι στον καύσωνα
Διατροφή
21/05/2026 - 22:23

Η φυσική δύναμη των βιολογικών προϊόντων είναι η «ασπίδα» προστασίας απέναντι στον καύσωνα

MSD Ελλάδος: Οι κρίσιμες προτεραιότητες για τη βελτίωση και το μέλλον της υγείας των γυναικών
Pharma News
21/05/2026 - 21:07

MSD Ελλάδος: Οι κρίσιμες προτεραιότητες για τη βελτίωση και το μέλλον της υγείας των γυναικών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Mέλι: Η φυσική πηγή ενέργειας που χρειαζόμαστε για την καθημερινή μας άσκηση
Διατροφή
03/06/2026 - 13:54
BrainReGain: Νέο μοντέλο διασύνδεσης της πατρίδας μας με το παγκόσμιο ελληνικό ταλέντο
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 13:21
Συνεργασία Affidea-Novo Nordisk για τα μεταβολικά νοσήματα με πέντε βασικούς πυλώνες
Υπηρεσίες Υγείας
03/06/2026 - 12:56
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν προσλήψεις 1 εκατ. επαγγελματιών στον χώρο της Υγείας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 12:29
Κοζάνη: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ποιμενικών σκύλων
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 12:06
Διαδικτυακή ημερίδα του ΕΕΣ στις 5 Ιουνίου με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Αστικoί κήποι»
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 11:42
Κινητοποίηση των εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο για την υποστελέχωσή του, την Πέμπτη 4 Ιουνίου
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 11:09
Pilates και ήπια άσκηση σε άτομα με μυοσκελετικές ευαισθησίες: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Fitness
03/06/2026 - 10:47
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: 40 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 13–15 ετών «παίζουν» με νικοτίνη ή καπνό
Υγεία
03/06/2026 - 10:21
Νέα δεδομένα για τη χορήγηση τεστοστερόνης σε ασθενείς με ιστορικό καρκίνου προστάτη
Υγεία
03/06/2026 - 09:54
Nέα έρευνα συνδέει τη λήψη φαρμάκων GLP-1 με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού
Υγεία
03/06/2026 - 09:33
«Ένας παράλληλος κόσμος»: Όταν η ονειροπόληση αντικαθιστά την πραγματικότητα
Ψυχική Υγεία
03/06/2026 - 09:18
Νέα ψηφιακή εποχή στο Νοσοκομείο «Μεταξά»: Το πρώτο στην Ελλάδα με πληροφοριακό σύστημα σε Cloud υποδομή
Digital Health
02/06/2026 - 16:46
Καμπάνια για την πρόληψη των πνιγμών: Το ενδιαφέρον στους πολίτες άνω των 60 ετών
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 16:14
Παχυσαρκία: Σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες για την κλινική διαχείρισή της
Health Talk
02/06/2026 - 15:48
ΠΟΥ: Στα 321 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Έμπολα στο Κονγκό και 41 θάνατοι
Επικαιρότητα
02/06/2026 - 15:29
Αγαπηδάκη: «Από το "Προλαμβάνω" αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα περισσότεροι από 200.000 πολίτες με ευρήματα»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 15:08
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναβαθμίζει οδοντιατρεία σε τέσσερα σωφρονιστικά καταστήματα
Ομορφιά
02/06/2026 - 14:43
Imperial Brands Hellas: Σε νέα φάση η πρωτοβουλία «είμαστε μαζί» για την προστασία των ανηλίκων
Επικαιρότητα
02/06/2026 - 14:22
Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η επέκταση του «Προσωπικού Βοηθού» και η στήριξη των ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 14:04
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: 1.250 φυτά διανεμήθηκαν στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
02/06/2026 - 13:44
Κομισιόν: Σε τρεις πυλώνες η (σταδιακή) κατάργηση των δοκιμών χημικής ασφαλείας σε ζώα
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 12:57
W4O Hellas: Η πρόληψη μιλάει τη γλώσσα των νέων και ανοίγει τη συζήτηση για το άτμισμα
Patient Talk
02/06/2026 - 12:01
Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 11:18
Νέο μοντέλο της OpenAI έχει 78% ποσοστό ακρίβειας στις διαγνώσεις - Ο ρόλος του γιατρού
Health Talk
02/06/2026 - 10:54
Ενωμένοι για την Υγεία: Ο EMA στο Pride Amsterdam 2026
Pharma Policy
02/06/2026 - 10:07
Ελληνίδα ερευνήτρια επικεφαλής παγκόσμιας ανάλυσης για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία
Υγεία
02/06/2026 - 09:43
Επίπτωση και επιβίωση από μεταστατικό καρκίνο του μαστού με βάση πρόσφατα δεδομένα
Υγεία
02/06/2026 - 09:16
Στοιχειωμένες σκέψεις, φαντάσματα, παραφυσικά φαινόμενα και εγκέφαλος
Ψυχική Υγεία
02/06/2026 - 08:57
Έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Υγείας της ΕΕ για την έξαρση του Έμπολα στην Αφρική
Πολιτική Υγείας
01/06/2026 - 18:06

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Υγείας της ΕΕ για την έξαρση του Έμπολα στην Αφρική
Πολιτική Υγείας
01/06/2026 - 18:06
Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 11:18
Κομισιόν: Σε τρεις πυλώνες η (σταδιακή) κατάργηση των δοκιμών χημικής ασφαλείας σε ζώα
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 12:57
Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η επέκταση του «Προσωπικού Βοηθού» και η στήριξη των ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 14:04
Αγαπηδάκη: «Από το "Προλαμβάνω" αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα περισσότεροι από 200.000 πολίτες με ευρήματα»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 15:08
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo