ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο... φόβος των Χριστουγέννων - Αρνητικά συναισθήματα κατά την περίοδο των γιορτών και αντιμετώπισή τους

Ψυχική Υγεία
UNSPLASH
Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θεωρητικά μας προσφέρουν την ευκαιρία για μια ολιγοήμερη απόδραση από την καθημερινότητα που περιλαμβάνει συναντήσεις με την οικογένεια, με φίλους αλλά και συναδέλφους. Προσδοκίες, ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες αναμνήσεις έχουν πάντα τη θέση τους στο... χριστουγεννιάτικο δέντρο μας.
Δευτέρα, 09/12/2024 - 15:23
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Είναι προφανές ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων δεν περιλαμβάνουν πάντα μόνο συναισθήματα χαράς, ικανοποίησης και ευεξίας, αλλά και εντάσεις, συγκρούσεις, διάψευση των ελπίδων και των επιθυμιών, που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη ψυχική δυσφορία και να μεταμορφώσουν τις γιορτές σε μια περίοδο θλίψης, μελαγχολίας ακόμη και κατάθλιψης.

«Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων σχετίζεται στενά με την ψυχική υγεία. Αν και η μεγάλη πλειονότητα των ενηλίκων ανυπομονούν να έρθει η εποχή του χρόνου που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την χαρούμενη, στολισμένη, γεμάτη χρώματα, χαμόγελα, αγάπη και καλοσύνη ατμόσφαιρα, συντροφιά με τους αγαπημένους τους, άλλοι τείνουν να περνούν δύσκολα ακόμα και να υποφέρουν. Η έρευνα δείχνει ότι πράγματι υπάρχει αύξηση ορισμένων τύπων ψυχοπαθολογίας σε ένα ποσοστό του γενικού πληθυσμού που αφορά στη μεταβολή της διάθεσης προς το χειρότερο. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (American Psychological Association), που πραγματοποιήθηκε σε 2.061 ενήλικες από μεταξύ 14 και 16 Νοεμβρίου 2023, το 89% των Αμερικανών δηλώνουν ότι ανησυχίες όπως η έλλειψη χρημάτων, αγαπημένων προσώπων και η πρόβλεψη οικογενειακών συγκρούσεων τους προκαλούν άγχος αυτή την περίοδο του έτους. Το 43% δήλωσε ότι το άγχος αυτό αποτελεί την αιτία που τους εμποδίζει να απολαύσουν τις διακοπές των Χριστουγέννων», σημειώνει η Κοινωνική Λειτουργός - Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt Τζένη Κούκουρα.

«Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ιστορία και τις προσωπικές του εμπειρίες ζωής. Κάποιοι πενθούν, άλλοι μόλις χώρισαν από τον σύντροφό τους, είναι άρρωστοι ή αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Όλα αυτά μπορεί να τους επηρεάζουν βαθιά και να μην μπορούν να μπουν στο κλίμα των εορτών και να χαρούν τις στιγμές», διευκρινίζει.

Στοιχεία δείχνουν ότι τρεις είναι οι πιο συνηθισμένοι στρεσογόνοι παράγοντες - η έλλειψη οικογένειας, η απώλεια αγαπημένου προσώπου και η μοναξιά. Η απουσία οικείων ατόμων, είτε βρίσκονται εν ζωή είτε «χάθηκαν» πρόσφατα, αναπόφευκτα ανακαλεί μνήμες, οι οποίες αφήνουν, στην καλύτερη περίπτωση, μια «γλυκόπικρη γεύση», συνηθέστερα, όμως, νοσταλγία και θλίψη.

Η μοναξιά από την άλλη πλευρά μπορεί να είναι πραγματική ή πλασματική. Για παράδειγμα, η απόσταση από την οικογένεια, κυρίως για όσους νοσηλεύονται σε κάποιο νοσοκομείο ή ίδρυμα εκ των πραγμάτων τους απομονώνει. Δεν συμβαίνει το ίδιο με όσους κρίνουν βάσει των αναρτήσεων γνωστών (ή όχι) προσώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πράγματι, ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της κακής διάθεσης είναι η λανθασμένη εντύπωση ότι όλοι οι άλλοι περνούν καλύτερα και απολαμβάνουν ήρεμες στιγμές γεμάτες ευφορία με την οικογένειά τους, ώρες χαράς σε απολύτως επιτυχημένα πάρτι που όλοι είναι αγαπημένοι και διασκεδάζουν μέχρι πρωίας, ανεξάρτητα εάν αυτή η παραμυθένια ατμόσφαιρα είναι σπανίως πραγματικότητα.

Το άγχος και το στρες είναι επίσης σοβαρό πρόβλημα που επιδεινώνει τη διάθεση την εορταστική περίοδο. Τα τελευταία χρόνια η οικονομική ύφεση, η ανεργία, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών έχουν επιφέρει ένα πρόσθετο βάρος, αφού έχουν προκαλέσει αδυναμία όχι μόνο αγοράς δώρων για την οικογένεια και τους φίλους που παραδοσιακά ανταλλάσσονται, αλλά συχνά και βασικών αγαθών στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Στον αντίποδα, οι άνθρωποι με γεμάτη ατζέντα από κοινωνικές υποχρεώσεις (ιδίως οι πιο εσωστρεφείς) μπορεί να καταβάλλουν υπερπροσπάθεια και να νοιώθουν στρες, γιατί επιθυμούν να ανταποκριθούν στα σφιχτά χρονοδιαγράμματα αγορών και προετοιμασιών και να προσφέρουν μοναδικές στιγμές στους αγαπημένους τους, παραβλέποντας συχνά τις δικές τους ανάγκες, όρια και επιθυμίες. Η καταφυγή στο αλκοόλ από κάποιους είναι πιθανή, αν και επιβαρυντική για την ψυχική υγεία.

Αυξημένες πιθανότητες να βιώσουν στρες έχουν και οι επαγγελματίες που η φύση της εργασίας τους επιβάλλει την ολοκλήρωση εργασιών πριν από το πέρας του έτους. Γι’ αυτούς οι προθεσμίες και η παρατεταμένη εργασία κλέβουν τον προσωπικό χρόνο που θα αξιοποιούσαν για να νοιώσουν καλά κοντά στους αγαπημένους τους.

«Το άγχος των γιορτών είναι καταστροφικό από όποια πλευρά κι αν βρίσκεται κάποιος. Γι’ αυτό άλλωστε ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους είναι υψηλότερος από τις 25 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου, συγκριτικά με τους υπόλοιπους μήνες, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Επομένως, η προστασία της ψυχικής υγείας πρέπει να αποτελεί στόχο την πιο χαρούμενη περίοδο του έτους. Προκειμένου να επιτευχθεί, θα πρέπει να αφουγκράζεστε τις ανάγκες, τα όρια, τις επιθυμίες σας, να αποδέχεστε μόνο ό,τι σας ευχαριστεί, στο μέτρο που μπορείτε και δεν σας γεμίζει με άγχος», συμβουλεύει η κυρία Κούκουρα.

«Και… ναι! Υπάρχουν τρόποι αποφυγής της μελαγχολίας των Χριστουγέννων. Δοκιμάστε να:

  1. Μην προκαταβάλετε τον εαυτό σας ότι φέτος θα νοιώσετε άσχημα όπως και πέρσι
  2. Θέσετε όρια - αποδεχθείτε όσα μπορείτε να αντιμετωπίσετε.
  3. Κάνετε καλό οικονομικό προγραμματισμό - ξοδέψτε μόνο το ποσό των χρημάτων που σχεδιάσατε εξ αρχής.
  4. Αποφύγετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βγάλτε φωτογραφίες (ακόμα κι αν δεν είναι φαντασμαγορικές) που να απαθανατίζουν τη στιγμή και να θυμίζουν σε εσάς το πόσο όμορφα περάσατε.
  5. Επιμείνετε στη ρουτίνα της διατροφής, άσκησης και ύπνου, κατά το δυνατόν.
  6. Περιορίσετε τα οινοπνευματώδη ποτά, αφού η τακτική ή/και βαριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να φέρει κατάθλιψη (αλλά και το αντίθετο, δηλαδή η κατάθλιψη να οδηγήσει στην κατανάλωση αλκοόλ).

Όσοι πέσουν τελικά στα «δίχτυα» της θλίψης, του άγχους, της μελαγχολίας ή της κατάθλιψης, αναλόγως της αιτίας που την προκάλεσε μπορούν να δοκιμάσουν να:

  • Βγουν από το σπίτι
  • Βρουν δωρεάν δραστηριότητες
  • Δοκιμάσουν καινούργιες δραστηριότητες
  • Γνωρίσουν νέους φίλους
  • Περάσουν χρόνο με άτομα που τους αγαπούν και τους νοιάζονται (και το δείχνουν)
  • Προσφέρουν εθελοντική εργασία σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη
  • Φροντίσουν τον εαυτό τους, ότι κι αν περιλαμβάνει αυτό για τον καθένα.

Εάν, όμως, τα αρνητικά συναισθήματα επιμένουν ή επιβαρύνουν τον ψυχισμό όλο και περισσότερο, τον λόγο θα πρέπει να πάρει κάποιος ειδικός, ο οποίος θα μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση και επεξεργασία των συναισθημάτων, αλλά και την ανακούφιση από αυτά. Η κατ’ εξακολούθηση μελαγχολική διάθεση τη συγκεκριμένη περίοδο ίσως να απαιτεί τη συχνότερη επικοινωνία μαζί του, καθώς αυτή η πρακτική δεν θα οδηγήσει σε επιδείνωση των συμπτωμάτων αργότερα», καταλήγει.

  • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
  • ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
  • ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
  • ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ
  • ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα lockdowns της πανδημίας επιτάχυναν την γήρανση των εγκεφάλων των εφήβων
Τα lockdowns της πανδημίας επιτάχυναν την γήρανση των εγκεφάλων των εφήβων 09 Δεκεμβρίου 2024
Ζαχαράκη: Πλατφόρμα για τον γονεϊκό έλεγχο της χρήσης Internet και Social Media από παιδιά κάτω των 15 11 Δεκεμβρίου 2024
Ζαχαράκη: Πλατφόρμα για τον γονεϊκό έλεγχο της χρήσης Internet και Social Media από παιδιά κάτω των 15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένας στους επτά εφήβους αντιμετωπίζει πλέον θέμα ψυχικής υγείας
Ψυχική Υγεία
23/10/2025 - 14:32

Ένας στους επτά εφήβους αντιμετωπίζει πλέον θέμα ψυχικής υγείας

Τα δερματικά προβλήματα προειδοποιούν για σοβαρά ψυχικά νοσήματα
Υγεία
21/10/2025 - 13:00

Τα δερματικά προβλήματα προειδοποιούν για σοβαρά ψυχικά νοσήματα

Κατάθλιψη και καρδιομεταβολικά νοσήματα: Νέα μελέτη αναδεικνύει τη μεταξύ τους σύνδεση
Υγεία
17/10/2025 - 19:07

Κατάθλιψη και καρδιομεταβολικά νοσήματα: Νέα μελέτη αναδεικνύει τη μεταξύ τους σύνδεση

Δείκτης κακής ψυχικής υγείας η νυχτερινή χρήση των social media
Ψυχική Υγεία
13/10/2025 - 12:00

Δείκτης κακής ψυχικής υγείας η νυχτερινή χρήση των social media

Ο χορός μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός από τα αντικαταθλιπτικά
Ψυχική Υγεία
10/10/2025 - 11:47

Ο χορός μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός από τα αντικαταθλιπτικά

ΠΟΥ: Το 30% γιατρών και νοσηλευτών στην Ευρώπη πάσχει από κατάθλιψη
Ψυχική Υγεία
10/10/2025 - 11:21

ΠΟΥ: Το 30% γιατρών και νοσηλευτών στην Ευρώπη πάσχει από κατάθλιψη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης από την Λαμία:Το Μάρτιο ξεκινά η Ογκολογική Μονάδα-Από 8 σε 14 τα κρεβάτια της ΜΕΘ
Πολιτική Υγείας
02/11/2025 - 09:54
Πώς ένα μεταλλικό κομμάτι, παρατημένο στο πάτωμα από έναν μάστορα, «γέννησε» το σωτήριο στεντ
Υγεία
02/11/2025 - 09:04
Μακελειό στα Βορίζια: Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει το ΕΚΑΒ
Επικαιρότητα
01/11/2025 - 16:31
Στα νοσοκομεία Λάρισας και Βόλου ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Πολιτική Υγείας
01/11/2025 - 16:16
Γιατί οι πλαστικές συσκευασίες μπορεί να είναι μεγαλύτερο «αμάρτημα» από την σπατάλη τροφίμων
Επικαιρότητα
01/11/2025 - 08:42
Στις 24 Νοεμβρίου ο φιλανθρωπικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ ΙΣΑ και βετεράνων του Ολυμπιακού
Επικαιρότητα
01/11/2025 - 07:06
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση των τροχαίων και 71 νεκροί τον Αύγουστο
Επικαιρότητα
01/11/2025 - 03:29
Ικανοποίηση και από τον ΙΣΠ για τη διάκριση ρόλων μεταξύ Ιατρικών Συλλόγων και ΠΙΣ
Επικαιρότητα
01/11/2025 - 00:12
Chiesi «We ACT Day» 2025: Περιβαλλοντική ευθύνη με δενδροφυτεύσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Pharma News
31/10/2025 - 23:24
Σύλλογος ΚΕΦΙ: «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ» η νέα διαδικτυακή ενότητα για τους γυναικολογικούς καρκίνους
Patient Talk
31/10/2025 - 22:57
Τέσσερις νέες δομές του ΕΟΠΑΕ σε Ξάνθη, Καβάλα και Κομοτηνή
Ψυχική Υγεία
31/10/2025 - 22:31
Λαμπρό τετραήμερο για την εθελοντική αιμοδοσία στην Ξάνθη από τον σύλλογο «Η Αγάπη»
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 21:54
Covid 19: Η νόσηση στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών σε παιδιά
Υγεία
31/10/2025 - 21:28
Εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου: Παράγοντες κινδύνου και θεραπευτικές επιλογές
Health Talk
31/10/2025 - 21:04
Sobi: Δυναμική παρουσία για το χαρτοφυλάκιο και τη γραμμή παραγωγής της εταιρείας στο δεύτερο τρίμηνο
Pharma News
31/10/2025 - 20:47
«Πνοή Ζωής» για την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών με Πνευμονική Ίνωση
Patient Talk
31/10/2025 - 20:33
ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική 24ωρη απεργία των εργαζομένων στο ΕΣΥ την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 20:12
ΠΟΝ: «Θετικά βήματα στη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις αλλά ο δρόμος είναι μακρύς»
Patient Talk
31/10/2025 - 19:46
Στην Choose η επικοινωνιακή προβολή και υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων του HEALTH IQ
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 19:24
DEFENSEFOOD: Το κοινοτικό έργο που «υψώνει» ασπίδα προστασίας για τη διατροφική ασφάλεια
Διατροφή
31/10/2025 - 19:06
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δίνει οδηγίες για τον μητρικό θηλασμό
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 18:38
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Βαρύ το χτύπημα στην Κεντρική Μακεδονία με 57.000 θανατωμένα ζώα
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 18:22
Νέα μελέτη δείχνει ότι 15 λεπτά περπατήματος αρκούν για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών νόσων
Fitness
31/10/2025 - 17:54
«…Πιο hot από ποτέ»: Πρωτοβουλία της Astellas για τα αγγειοκινητικά συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης
Pharma News
31/10/2025 - 17:23
Ο ιός HPV και η πρόκληση της εξάλειψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Pharma News
31/10/2025 - 17:02
Πέντε νέες δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα και Βόλο
Ψυχική Υγεία
31/10/2025 - 16:26
Κλειστά τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια στις 7 Νοεμβρίου - Ο ΙΣΑ στηρίζει την κινητοποίηση
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 16:12
Καρκίνος του προστάτη: Νέα δεδομένα για τον προληπτικό έλεγχο
Υγεία
31/10/2025 - 16:00
Θεμιστοκλέους: «Ο Ψηφιακός Βοηθός του Πολίτη θα διευκολύνει περισσότερο το κλείσιμο ιατρικών ραντεβού»
Πολιτική Υγείας
31/10/2025 - 15:47
ΠΟΥ: Ανάγκη άμεσου περιορισμού των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων - Χαμηλός ο δείκτης θνητότητας
Πολιτική Υγείας
31/10/2025 - 15:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική 24ωρη απεργία των εργαζομένων στο ΕΣΥ την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 20:12
Βερνίκια νυχιών: Μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και έκζεμα στο λαιμό
Health Talk
31/10/2025 - 14:00
Πέντε νέες δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα και Βόλο
Ψυχική Υγεία
31/10/2025 - 16:26
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Το Ελληνικό επιχειρείν στην υγεία
Υπηρεσίες Υγείας
31/10/2025 - 14:38
Halloween: Τα treats μπορεί να κάνουν επικίνδυνα tricks στην φαρμακευτική σας αγωγή
Διατροφή
31/10/2025 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo