ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα της EY: Το 40% των εργαζόμενων αισθάνονται μελαγχολία και απαισιοδοξία για το μέλλον

Ψυχική Υγεία
PEXELS
Η ψυχική υγεία και η ευεξία (wellbeing) των εργαζόμενων στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο δεύτερης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την ΕΥ Ελλάδος, την Hellas EAP και το Εργαστήριο Πειραματικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δευτέρα, 04/09/2023 - 15:22
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Δύο χρόνια μετά την πρώτη έρευνα, που είχε διεξαχθεί τον Μάιο του 2021, την περίοδο που στην Ελλάδα ολοκληρωνόταν το δεύτερο καθολικό lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού SARS-CoV-2, η φετινή έρευνα διαπιστώνει ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, θυμού, αλλά και σωματοποίησης - που είχαν αποτιμηθεί και τότε και είχαν αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα - εντείνονται.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 3.129 εργαζόμενων όλων των ηλικιών, από μικρούς και μεγάλους οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και διερεύνησε εννέα παραμέτρους: άγχος, κατάθλιψη, σωματοποίηση, θυμό, μοναξιά, ποιότητα ζωής εργαζόμενου (wellbeing), εργασιακή ποιότητα ζωής, στάσεις απέναντι στην απομακρυσμένη εργασία και στάσεις απέναντι στην ψυχική υγεία.

Υψηλά ποσοστά συμπτωμάτων κατάθλιψης

Η φετινή έρευνα κατέγραψε, και πάλι, υψηλά ποσοστά για μία σειρά από συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη, με πολλούς από τους σχετικούς δείκτες να παρουσιάζουν επιδείνωση. Έτσι, τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους αισθάνονται μελαγχολία και 41% απαισιοδοξία για το μέλλον, έναντι 35% το 2021. Δύο στους δέκα, όπως και πριν δύο χρόνια, έχουν αισθήματα αναξιότητας, ενώ το ποσοστό όσων έχουν σκεφτεί να δώσουν τέλος στη ζωή τους εμφανίζεται αυξημένο το 2023, φτάνοντας το 2% από 1,1% το 2021.

Αρκετά εκτεταμένα είναι και τα συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος σε σχέση με το 2021, καθώς τρεις στους τέσσερις (75% από 68%) αισθάνονται νευρικότητα ή εσωτερική ταραχή, 44% από 40% βρίσκονται σε υπερένταση, 16% από 14% βιώνουν έντονη και συνεχή ανησυχία, και 10% από 8% βιώνουν κρίσεις πανικού. Ελαφρώς αυξημένες είναι και οι εκδηλώσεις θυμού, καθώς 75% των ερωτώμενων, έναντι 70% το 2021, αισθάνονται εκνευρισμό, ενώ, όπως και πριν δύο χρόνια, τρεις στους δέκα έχουν ξεσπάσματα θυμού που δεν μπορούν να ελέγξουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλότερες τιμές άγχους και θυμού εμφανίζουν οι γυναίκες και οι νεότεροι εργαζόμενοι, ενώ οι εργαζόμενοι σε υβριδικό μοντέλο έχουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές άγχους. Η επιβαρυμένη θέση των γυναικών είχε αποδοθεί, σε έναν βαθμό, κατά την προηγούμενη έρευνα, στο γεγονός ότι είχαν κληθεί, κατά την περίοδο των lockdowns, να φροντίσουν τα παιδιά, τις δουλειές του σπιτιού, ή να υποστηρίξουν ηλικιωμένα άτομα της οικογένειας, δουλεύοντας ταυτόχρονα από το σπίτι. Το γεγονός ότι η διαφοροποίηση αυτή παραμένει, υποδηλώνει ότι το πρόβλημα ενδεχομένως είναι βαθύτερο και μονιμότερο.

Σωματοποίηση του άγχους

Έντονα εξακολουθούν να είναι και τα φαινόμενα σωματοποίησης, δηλαδή της έκφρασης του άγχους μέσω του σώματος, με συμπτώματα, όπως η κεφαλαλγία κατά το έντονο στρες. Συνολικά, δύο στους δέκα, όπως και πριν δύο χρόνια, έχουν σωματοποιήσει το άγχος, με το φαινόμενο να καταγράφεται, και πάλι, πιο έντονα ανάμεσα στις γυναίκες και τις νεότερες ηλικίες.

Οι ανατροπές στην καθημερινότητα των τελευταίων ετών έχουν επηρεάσει σημαντικά και την ποιότητα ζωής των εργαζόμενων σήμερα. Έτσι, μόλις το 52% δηλώνουν ότι μπορούν να διαχειριστούν τα επίπεδα του στρες, ενώ 64% αισθάνονται ότι το στρες από την εργασία τους, επηρεάζει την προσωπική τους ζωή. 56% δηλώνουν ότι το πρόγραμμα εργασίας τους τούς επιτρέπει να περνούν χρόνο με την οικογένεια ή τους φίλους, ωστόσο μόλις 39% σταματούν να σκέφτονται τη δουλειά όταν τελειώνει και δημιουργούν χρόνο για ξεκούραση. Σε αυτό το πλαίσιο, 46% δηλώνουν ότι διατηρούν μία αρμονία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Η διαχείριση των οικονομικών

Σύμφωνα με την έρευνα, επτά στους δέκα εργαζόμενοι αισθάνονται ότι η διαχείριση των οικονομικών τους τούς προκαλεί συχνά στρες, ενώ 54% αισθάνονται έντονη ανησυχία και στρες για το μέλλον (π.χ., ενεργειακή κρίση, κλιματική αλλαγή, κ.λπ.).

Αποθαρρυντική είναι η εικόνα ως προς τις αντιλήψεις των εργαζόμενων για την υποστήριξη που τους παρέχει ο οργανισμός τους στα ζητήματα ψυχικής υγείας. Λίγοι περισσότεροι από ένας στους πέντε (23%) πιστεύουν ότι ο οργανισμός τους φροντίζει για την ψυχική υγεία και ευεξία των εργαζόμενων, και 31% ότι προσφέρει στους εργαζόμενους προγράμματα και δράσεις υποστήριξης της ψυχικής υγείας και ευεξίας. Επιπλέον, μόλις 19% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και 0,22% στον δημόσιο τομέα, δηλώνουν ότι ο οργανισμός τους δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους να μιλούν ανοιχτά για τα θέματα ψυχικής υγείας.

Με τα δεδομένα αυτά, οι επιχειρήσεις έχουν έναν κρίσιμο ρόλο να παίξουν για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν την επιβάρυνση της ψυχικής τους υγείας. Μεταξύ των δράσεων που θα ήθελαν να δουν οι εργαζόμενοι, πάνω από τους μισούς αναφέρουν εκπαιδεύσεις των στελεχών στη φροντίδα της ψυχικής ευεξίας των εργαζόμενων (55%), την καλλιέργεια κουλτούρας σεβασμού του χρόνου μέσα από νέους τρόπους εργασίας (54%) και εκπαιδεύσεις όλων των εργαζόμενων σε θέματα διαχείρισης στρες και αυτο-φροντίδας (53%).

Θετικά αποδεκτή η απομακρυσμένη εργασία

Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η απομακρυσμένη εργασία έχει γίνει θετικά αποδεκτή από την πλειοψηφία των εργαζόμενων, καθώς 88% δηλώνουν ότι είναι σημαντικό να τους δίνει η δουλειά τους τη δυνατότητα να εργάζονται από απόσταση. 57% δηλώνουν πιο αποτελεσματικοί/ές ενώ εργάζονται από απόσταση, με 46% να αισθάνονται σιγουριά ότι μπορούν να εξελιχθούν στην καριέρα τους εργαζόμενοι από απόσταση, και μόλις το 10%, από 23% πριν δύο χρόνια, αισθάνονται αυξημένο στρες ενώ εργάζονται από απόσταση.

Από το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας, γίνεται σαφές ότι τα ζητήματα της ψυχικής υγείας βρίσκονται, πλέον, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εργαζόμενων. Συνολικά, τρεις στους τέσσερις (75%) δηλώνουν ότι νοιάζονται, πλέον, περισσότερο για την ψυχική υγεία, τόσο τη δική τους, όσο και των άλλων, ενώ 64%, από 44% πριν δύο χρόνια, αναφέρουν ότι η ψυχική τους υγεία αποτελεί, πλέον, τη βασική τους προτεραιότητα. Συγχρόνως, 38% των ερωτώμενων πιστεύουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει ενέργειες που έχουν συμβάλει στη μείωση του στίγματος σε σχέση με την ψυχική υγεία, ενώ 26% διαφωνούν και 36% δεν έχουν άποψη.

  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
  • ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
  • ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ
  • ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ασυγκράτητη οργή: Πότε είναι σύμπτωμα ψυχικής διαταραχής κατά τους επιστήμονες
Ασυγκράτητη οργή: Πότε είναι σύμπτωμα ψυχικής διαταραχής κατά τους επιστήμονες 04 Σεπτεμβρίου 2023
Γιατί είναι προβληματικοί οι «δείκτες ευτυχίας» των γυναικών; - Η εξήγηση των ψυχολόγων 05 Σεπτεμβρίου 2023
Γιατί είναι προβληματικοί οι «δείκτες ευτυχίας» των γυναικών; - Η εξήγηση των ψυχολόγων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΦΕΤ: "Καμπανάκι" για αύξηση της περιεκτικότητας αλατιού στο ψωμί
Διατροφή
18/11/2025 - 13:00

ΕΦΕΤ: "Καμπανάκι" για αύξηση της περιεκτικότητας αλατιού στο ψωμί

Βακτηριοφάγοι: Η λύση στη μικροβιακή αντοχή; - Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
18/11/2025 - 12:00

Βακτηριοφάγοι: Η λύση στη μικροβιακή αντοχή; - Τι δείχνει νέα έρευνα

Η θεραπεία της νόσου του κινητικού νευρώνα μπορεί να έρθει από το Διάστημα
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 14:00

Η θεραπεία της νόσου του κινητικού νευρώνα μπορεί να έρθει από το Διάστημα

Οι πάσχοντες από χρόνιο πόνο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υπέρταση
Υγεία
18/11/2025 - 10:00

Οι πάσχοντες από χρόνιο πόνο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υπέρταση

Η απονεύρωση μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Υγεία
18/11/2025 - 09:00

Η απονεύρωση μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα ψυχεδελικά φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τους ασθενείς τελικού σταδίου από τον φόβο θανάτου
Ψυχική Υγεία
17/11/2025 - 14:00

Τα ψυχεδελικά φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τους ασθενείς τελικού σταδίου από τον φόβο θανάτου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δράση προληπτικής ιατρικής για παιδιά Ρομά στα Χανιά
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 00:11
Worth Constructions: «Αυξημένων απαιτήσεων το έργο αναβάθμισης του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 23:22
Εργαζόμενοι ΟΚΑΝΑ: Να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές
Ψυχική Υγεία
18/11/2025 - 21:47
ECDC: Πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αναστρέψει την πορεία της μικροβιακής αντοχής
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 21:14
Mediterraneo Hospital: Επιτυχημένη σύνθετη χειρουργική επέμβαση ενδομητρίωσης σε ασθενή από την Ιρλανδία
Υπηρεσίες Υγείας
18/11/2025 - 20:46
Παπαθεοδωρίδης: «Αδιάκοπη άνοδος στον αριθμό των δοτών οργάνων»
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 20:27
Παιδιά: Πρόληψη και αντιμετώπιση εγκαυμάτων στο σπίτι
Health Talk
18/11/2025 - 19:44
Νεογιλά δόντια: Πώς το άγχος της μητέρας επηρεάζει την οδοντοφυΐα των μωρών
Υγεία
18/11/2025 - 18:58
Elitour: Κοστολογημένος τριετής οδικός χάρτης για τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας - Οι τέσσερις πυλώνες του σχεδίου
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 18:39
Metropolitan Hospital: Επιτυχημένο χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη παιδιού με σοβαρά τραύματα από γυαλί
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 18:21
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Ο Αλέκος Φλαμπουράρης ήρθε στα ΤΕΠ χωρίς σημεία ζωής
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 18:08
ΕΟΦ: «Οι ελλείψεις φαρμάκων προσθέτουν πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης»
Pharma Policy
18/11/2025 - 17:47
Η συμβολή της ανοσοθεραπείας στην αντιμετώπιση των καρκίνων πνεύμονα και μαστού
Pharma News
18/11/2025 - 17:29
ΧΑΠ: Τα έξι εμβόλια που πρέπει να κάνουν οι ασθενείς - Οι πρωτοβουλίες της ΕΠΕ
Υγεία
18/11/2025 - 16:56
ΠΦΣ: Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή κατά της άσκοπης κατανάλωση αντιβιοτικών
Pharma Policy
18/11/2025 - 16:41
Έλον Μασκ: Το Optimus της Tesla θα έχει υπεράνθρωπες χειρουργικές ικανότητες
Digital Health
18/11/2025 - 15:00
Γεωργιάδης στο Action 24: «Πότε θα μπορέσουμε να δώσουμε αυξήσεις στους νοσηλευτές»
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 14:39
Η θεραπεία της νόσου του κινητικού νευρώνα μπορεί να έρθει από το Διάστημα
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 14:00
ΕΦΕΤ: "Καμπανάκι" για αύξηση της περιεκτικότητας αλατιού στο ψωμί
Διατροφή
18/11/2025 - 13:00
Σύγκρουση Λονδίνου–Βρυξελλών για την απαγόρευση καπνίσματος βάσει χρονολογίας γέννησης
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 12:16
Βακτηριοφάγοι: Η λύση στη μικροβιακή αντοχή; - Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
18/11/2025 - 12:00
Μέχρι το 2060 το 34% των πολιτών στην Ελλάδα θα είναι άνω των 65 ετών - Η σημασία της υγιούς γήρανσης
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 10:51
"Πρωταθλήτρια" στη μικροβιακή αντοχή η Ελλάδα - Ο ρόλος του CLEO στην αντιμετώπιση του προβλήματος
Υγεία
18/11/2025 - 10:30
Οι πάσχοντες από χρόνιο πόνο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υπέρταση
Υγεία
18/11/2025 - 10:00
Η απονεύρωση μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Υγεία
18/11/2025 - 09:00
7o Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών & Έρευνας: Η Tεχνητή Nοημοσύνη στην ανάπτυξη νέων θεραπειών
Pharma News
17/11/2025 - 21:00
Γιατί τα ζώα αναπτύσσουν τις ίδιες χρόνιες ασθένειες με τους ανθρώπους;
Pet
17/11/2025 - 20:00
ΕΟΠΥΥ: Πρόσκληση για σύναψη σύμβασης με προσωπικούς ιατρούς- Αύξηση της αμοιβής ζητά ο ΙΣΑ
Πολιτική Υγείας
17/11/2025 - 19:00
Κορτιζόλη: Ποια είναι τα -πραγματικά- συμπτώματα όταν οι τιμές της είναι υψηλές
Υγεία
17/11/2025 - 18:29
Σωματική άσκηση: Το απαραίτητο συμπλήρωμα της φαρμακευτικής αγωγής στη διαχείριση του Πάρκινσον
Υγεία
17/11/2025 - 15:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένα από τα πιο παλιά αντιυπερτασικά φάρμακα καταπολεμά όγκους στον εγκέφαλο
Υγεία
17/11/2025 - 12:00
Τα ψυχεδελικά φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τους ασθενείς τελικού σταδίου από τον φόβο θανάτου
Ψυχική Υγεία
17/11/2025 - 14:00
Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έσωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ζωές σε φτωχές χώρες
Υγεία
17/11/2025 - 08:00
Ιαπωνία: Η πρωθυπουργός καυχιέται ότι κοιμάται μόνο δύο ώρες εν μέσω αυτοκτονιών λόγω υπερεργασίας
Επικαιρότητα
16/11/2025 - 10:33
Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας μέσα στο 2026: Πρεμιέρα σε λεωφόρο Αλεξάνδρας και Ίλιον
Πολιτική Υγείας
16/11/2025 - 08:53
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo