ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα της EY: Το 40% των εργαζόμενων αισθάνονται μελαγχολία και απαισιοδοξία για το μέλλον

Ψυχική Υγεία
PEXELS
Η ψυχική υγεία και η ευεξία (wellbeing) των εργαζόμενων στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο δεύτερης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την ΕΥ Ελλάδος, την Hellas EAP και το Εργαστήριο Πειραματικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δευτέρα, 04/09/2023 - 15:22
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Δύο χρόνια μετά την πρώτη έρευνα, που είχε διεξαχθεί τον Μάιο του 2021, την περίοδο που στην Ελλάδα ολοκληρωνόταν το δεύτερο καθολικό lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού SARS-CoV-2, η φετινή έρευνα διαπιστώνει ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, θυμού, αλλά και σωματοποίησης - που είχαν αποτιμηθεί και τότε και είχαν αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα - εντείνονται.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 3.129 εργαζόμενων όλων των ηλικιών, από μικρούς και μεγάλους οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και διερεύνησε εννέα παραμέτρους: άγχος, κατάθλιψη, σωματοποίηση, θυμό, μοναξιά, ποιότητα ζωής εργαζόμενου (wellbeing), εργασιακή ποιότητα ζωής, στάσεις απέναντι στην απομακρυσμένη εργασία και στάσεις απέναντι στην ψυχική υγεία.

Υψηλά ποσοστά συμπτωμάτων κατάθλιψης

Η φετινή έρευνα κατέγραψε, και πάλι, υψηλά ποσοστά για μία σειρά από συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη, με πολλούς από τους σχετικούς δείκτες να παρουσιάζουν επιδείνωση. Έτσι, τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους αισθάνονται μελαγχολία και 41% απαισιοδοξία για το μέλλον, έναντι 35% το 2021. Δύο στους δέκα, όπως και πριν δύο χρόνια, έχουν αισθήματα αναξιότητας, ενώ το ποσοστό όσων έχουν σκεφτεί να δώσουν τέλος στη ζωή τους εμφανίζεται αυξημένο το 2023, φτάνοντας το 2% από 1,1% το 2021.

Αρκετά εκτεταμένα είναι και τα συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος σε σχέση με το 2021, καθώς τρεις στους τέσσερις (75% από 68%) αισθάνονται νευρικότητα ή εσωτερική ταραχή, 44% από 40% βρίσκονται σε υπερένταση, 16% από 14% βιώνουν έντονη και συνεχή ανησυχία, και 10% από 8% βιώνουν κρίσεις πανικού. Ελαφρώς αυξημένες είναι και οι εκδηλώσεις θυμού, καθώς 75% των ερωτώμενων, έναντι 70% το 2021, αισθάνονται εκνευρισμό, ενώ, όπως και πριν δύο χρόνια, τρεις στους δέκα έχουν ξεσπάσματα θυμού που δεν μπορούν να ελέγξουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλότερες τιμές άγχους και θυμού εμφανίζουν οι γυναίκες και οι νεότεροι εργαζόμενοι, ενώ οι εργαζόμενοι σε υβριδικό μοντέλο έχουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές άγχους. Η επιβαρυμένη θέση των γυναικών είχε αποδοθεί, σε έναν βαθμό, κατά την προηγούμενη έρευνα, στο γεγονός ότι είχαν κληθεί, κατά την περίοδο των lockdowns, να φροντίσουν τα παιδιά, τις δουλειές του σπιτιού, ή να υποστηρίξουν ηλικιωμένα άτομα της οικογένειας, δουλεύοντας ταυτόχρονα από το σπίτι. Το γεγονός ότι η διαφοροποίηση αυτή παραμένει, υποδηλώνει ότι το πρόβλημα ενδεχομένως είναι βαθύτερο και μονιμότερο.

Σωματοποίηση του άγχους

Έντονα εξακολουθούν να είναι και τα φαινόμενα σωματοποίησης, δηλαδή της έκφρασης του άγχους μέσω του σώματος, με συμπτώματα, όπως η κεφαλαλγία κατά το έντονο στρες. Συνολικά, δύο στους δέκα, όπως και πριν δύο χρόνια, έχουν σωματοποιήσει το άγχος, με το φαινόμενο να καταγράφεται, και πάλι, πιο έντονα ανάμεσα στις γυναίκες και τις νεότερες ηλικίες.

Οι ανατροπές στην καθημερινότητα των τελευταίων ετών έχουν επηρεάσει σημαντικά και την ποιότητα ζωής των εργαζόμενων σήμερα. Έτσι, μόλις το 52% δηλώνουν ότι μπορούν να διαχειριστούν τα επίπεδα του στρες, ενώ 64% αισθάνονται ότι το στρες από την εργασία τους, επηρεάζει την προσωπική τους ζωή. 56% δηλώνουν ότι το πρόγραμμα εργασίας τους τούς επιτρέπει να περνούν χρόνο με την οικογένεια ή τους φίλους, ωστόσο μόλις 39% σταματούν να σκέφτονται τη δουλειά όταν τελειώνει και δημιουργούν χρόνο για ξεκούραση. Σε αυτό το πλαίσιο, 46% δηλώνουν ότι διατηρούν μία αρμονία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Η διαχείριση των οικονομικών

Σύμφωνα με την έρευνα, επτά στους δέκα εργαζόμενοι αισθάνονται ότι η διαχείριση των οικονομικών τους τούς προκαλεί συχνά στρες, ενώ 54% αισθάνονται έντονη ανησυχία και στρες για το μέλλον (π.χ., ενεργειακή κρίση, κλιματική αλλαγή, κ.λπ.).

Αποθαρρυντική είναι η εικόνα ως προς τις αντιλήψεις των εργαζόμενων για την υποστήριξη που τους παρέχει ο οργανισμός τους στα ζητήματα ψυχικής υγείας. Λίγοι περισσότεροι από ένας στους πέντε (23%) πιστεύουν ότι ο οργανισμός τους φροντίζει για την ψυχική υγεία και ευεξία των εργαζόμενων, και 31% ότι προσφέρει στους εργαζόμενους προγράμματα και δράσεις υποστήριξης της ψυχικής υγείας και ευεξίας. Επιπλέον, μόλις 19% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και 0,22% στον δημόσιο τομέα, δηλώνουν ότι ο οργανισμός τους δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους να μιλούν ανοιχτά για τα θέματα ψυχικής υγείας.

Με τα δεδομένα αυτά, οι επιχειρήσεις έχουν έναν κρίσιμο ρόλο να παίξουν για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν την επιβάρυνση της ψυχικής τους υγείας. Μεταξύ των δράσεων που θα ήθελαν να δουν οι εργαζόμενοι, πάνω από τους μισούς αναφέρουν εκπαιδεύσεις των στελεχών στη φροντίδα της ψυχικής ευεξίας των εργαζόμενων (55%), την καλλιέργεια κουλτούρας σεβασμού του χρόνου μέσα από νέους τρόπους εργασίας (54%) και εκπαιδεύσεις όλων των εργαζόμενων σε θέματα διαχείρισης στρες και αυτο-φροντίδας (53%).

Θετικά αποδεκτή η απομακρυσμένη εργασία

Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η απομακρυσμένη εργασία έχει γίνει θετικά αποδεκτή από την πλειοψηφία των εργαζόμενων, καθώς 88% δηλώνουν ότι είναι σημαντικό να τους δίνει η δουλειά τους τη δυνατότητα να εργάζονται από απόσταση. 57% δηλώνουν πιο αποτελεσματικοί/ές ενώ εργάζονται από απόσταση, με 46% να αισθάνονται σιγουριά ότι μπορούν να εξελιχθούν στην καριέρα τους εργαζόμενοι από απόσταση, και μόλις το 10%, από 23% πριν δύο χρόνια, αισθάνονται αυξημένο στρες ενώ εργάζονται από απόσταση.

Από το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας, γίνεται σαφές ότι τα ζητήματα της ψυχικής υγείας βρίσκονται, πλέον, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εργαζόμενων. Συνολικά, τρεις στους τέσσερις (75%) δηλώνουν ότι νοιάζονται, πλέον, περισσότερο για την ψυχική υγεία, τόσο τη δική τους, όσο και των άλλων, ενώ 64%, από 44% πριν δύο χρόνια, αναφέρουν ότι η ψυχική τους υγεία αποτελεί, πλέον, τη βασική τους προτεραιότητα. Συγχρόνως, 38% των ερωτώμενων πιστεύουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει ενέργειες που έχουν συμβάλει στη μείωση του στίγματος σε σχέση με την ψυχική υγεία, ενώ 26% διαφωνούν και 36% δεν έχουν άποψη.

  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
  • ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
  • ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ
  • ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ασυγκράτητη οργή: Πότε είναι σύμπτωμα ψυχικής διαταραχής κατά τους επιστήμονες
Ασυγκράτητη οργή: Πότε είναι σύμπτωμα ψυχικής διαταραχής κατά τους επιστήμονες 04 Σεπτεμβρίου 2023
Γιατί είναι προβληματικοί οι «δείκτες ευτυχίας» των γυναικών; - Η εξήγηση των ψυχολόγων 05 Σεπτεμβρίου 2023
Γιατί είναι προβληματικοί οι «δείκτες ευτυχίας» των γυναικών; - Η εξήγηση των ψυχολόγων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χειμερινή κόπωση και πεσμένη διάθεση: Πώς επηρεάζει το λιγότερο φως τον οργανισμό
Ψυχική Υγεία
27/10/2026 - 12:00

Χειμερινή κόπωση και πεσμένη διάθεση: Πώς επηρεάζει το λιγότερο φως τον οργανισμό

Κιρκάδια κατάθλιψη: Συνδέεται με το βιολογικό ρολόι και "ακούει" πιο δύσκολα στα αντικαταθλιπτικά
Ψυχική Υγεία
21/10/2026 - 16:02

Κιρκάδια κατάθλιψη: Συνδέεται με το βιολογικό ρολόι και "ακούει" πιο δύσκολα στα αντικαταθλιπτικά

Τι αποκαλύπτει Ελληνική έρευνα για την αύξηση της οστικής πυκνότητας και την καινοτόμα μέθοδο OsteoStrong
Υπηρεσίες Υγείας
20/10/2026 - 18:44

Τι αποκαλύπτει Ελληνική έρευνα για την αύξηση της οστικής πυκνότητας και την καινοτόμα μέθοδο OsteoStrong

Πως το Πάρκο Καινοτομίας JOIST συνδέει την εργαστηριακή έρευνα με τις δομές υγείας
Digital Health
20/10/2026 - 18:18

Πως το Πάρκο Καινοτομίας JOIST συνδέει την εργαστηριακή έρευνα με τις δομές υγείας

Κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη: Πώς η ψυχοθεραπεία της μητέρας μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο του μωρού
Ψυχική Υγεία
20/10/2026 - 15:17

Κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη: Πώς η ψυχοθεραπεία της μητέρας μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο του μωρού

Καφέ λίπος: Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, υπέρτασης, κατάθλιψης και άγχους
Υγεία
16/10/2026 - 12:01

Καφέ λίπος: Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, υπέρτασης, κατάθλιψης και άγχους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προς αναδιοργάνωση οι επιτροπές ελέγχου του ΙΣΑ - Θα συνδράμουν τους μηχανισμούς της Πολιτείας
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 17:36
ΣΕΙΒ: 40 χρόνια υψηλής ιατρικής τεχνολογίας στην υπηρεσία του συστήματος υγείας
Υπηρεσίες Υγείας
27/10/2026 - 17:13
Με ιδιαίτερο συμβολισμό το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών το διήμερο 30 & 31 Οκτωβρίου
Patient Talk
27/10/2026 - 16:52
Το νέο τηλεοπτικό spot του ΠΦΣ για τον αντιγριπικό εμβολιασμό
Υγεία
27/10/2026 - 16:31
Αγαπηδάκη: «Ενίσχυση και 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αγίων Αναργύρων»
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 16:13
Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Τα ηλικιακά όρια και τα μεγάλα διλήμματα της βιοηθικής
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 16:00
Αντιδράσεις εργαζομένων στον ΕΟΠΑΕ για τη μετακίνηση θεραπευτή από τις φυλακές Κορυδαλλού
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 15:39
Πρωτεΐνη: Πότε η μεγάλη πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό
Health Talk
27/10/2026 - 15:00
Ιατρική και Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο κίνδυνος του «never-skilling» στην εκπαίδευση των γιατρών
Digital Health
27/10/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Σύσταση για εμβολιασμό κατά της γρίπης και της COVID-19
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 13:40
ΛΔ Κονγκό: Περισσότερα από 10.000 είναι πλέον τα κρούσματα του 'Εμπολα
Επικαιρότητα
27/10/2026 - 13:00
Χειμερινή κόπωση και πεσμένη διάθεση: Πώς επηρεάζει το λιγότερο φως τον οργανισμό
Ψυχική Υγεία
27/10/2026 - 12:00
Τεχνητή νοημοσύνη και ψύχωση: Πώς τα chatbots μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα
Ψυχική Υγεία
27/10/2026 - 11:00
Φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία δείχνει να βοηθάει στην αναγέννηση των μυών
Υγεία
27/10/2026 - 10:00
Φάρμακα GLP-1 για απώλεια βάρους: Οι διατροφικές ελλείψεις που προκαλούν ανησυχία
Υγεία
27/10/2026 - 09:00
Άσκηση απεγκλωβισμού τραυματιών από τροχαία ατυχήματα πραγματοποίησε ο ΕΕΣ
Επικαιρότητα
27/10/2026 - 07:32
Bayer: Ο ρόλος της σύγχρονης απεικόνισης στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
27/10/2026 - 03:49
Επιδημία ιλαράς έχει προκαλέσει περισσότερους από 1.200 θανάτους στο Μπανγκλαντές
Υγεία
27/10/2026 - 00:08
WWF: Το 85% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
Επικαιρότητα
26/10/2026 - 21:03
Διεθνές συνέδριο στα Χανιά για τη σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη των κυττάρων και την εμφάνιση καρκίνου
Υγεία
26/10/2026 - 20:36
Η ΑΑΔΕ ανακάλεσε παρτίδα αλκοολούχου «αποστάγματος φράουλας» - Εντοπίστηκε αυξημένη μεθανόλη
Επικαιρότητα
26/10/2026 - 20:11
Οστεοπόρωση: Ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούμε για μια «σιωπηλή» απειλή
Health Talk
26/10/2026 - 19:34
Δέκα μύθοι και παρανοήσεις για τη διαλειμματική νηστεία - Απαντήσεις σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Διατροφή
26/10/2026 - 18:59
Κλιμάκιο ευρωβουλευτών στην Ιαπωνία για συνεργασία σε καίριους τομείς της υγείας και του φαρμάκου
Επικαιρότητα
26/10/2026 - 18:33
Επιστολή του ΙΣΑ προς τον ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου Εξετάσεων
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 18:09
Προειδοποίηση για τις επιπτώσεις των fake news γύρω από την κλιματική αλλαγή στη δημόσια υγεία
Υγεία
26/10/2026 - 17:27
Μόλις το 40% των γυναικών αναγνωρίζουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα ως τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία τους
Υγεία
26/10/2026 - 17:02
«Κουμπαράς» 700.000 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση 23 επαγγελματιών υγείας που θα στελεχώσουν το Γ.Ν Ρόδου
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 16:37
Αποτίμηση των επιτευγμάτων του προγράμματος Health IQ σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 16:13
Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση
Health Talk
26/10/2026 - 15:51

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επιστολή του ΙΣΑ προς τον ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου Εξετάσεων
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 18:09
Δέκα μύθοι και παρανοήσεις για τη διαλειμματική νηστεία - Απαντήσεις σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Διατροφή
26/10/2026 - 18:59
Δ Φιλιώτης: Διαδρομή 62 χρόνων στο φάρμακο με έντονο αποτύπωμά στην ελληνική φαρμακευτική ιστορία
Pharma News
26/10/2026 - 10:52
Υπνική άπνοια: Νέο φάρμακο για την παχυσαρκία μείωσε τις διακοπές της αναπνοής έως και 52%
Υγεία
26/10/2026 - 13:00
Bayer: Ο ρόλος της σύγχρονης απεικόνισης στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
27/10/2026 - 03:49
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo