ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα της EY: Το 40% των εργαζόμενων αισθάνονται μελαγχολία και απαισιοδοξία για το μέλλον

Ψυχική Υγεία
PEXELS
Η ψυχική υγεία και η ευεξία (wellbeing) των εργαζόμενων στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο δεύτερης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την ΕΥ Ελλάδος, την Hellas EAP και το Εργαστήριο Πειραματικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δευτέρα, 04/09/2023 - 15:22
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Δύο χρόνια μετά την πρώτη έρευνα, που είχε διεξαχθεί τον Μάιο του 2021, την περίοδο που στην Ελλάδα ολοκληρωνόταν το δεύτερο καθολικό lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού SARS-CoV-2, η φετινή έρευνα διαπιστώνει ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, θυμού, αλλά και σωματοποίησης - που είχαν αποτιμηθεί και τότε και είχαν αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα - εντείνονται.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 3.129 εργαζόμενων όλων των ηλικιών, από μικρούς και μεγάλους οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και διερεύνησε εννέα παραμέτρους: άγχος, κατάθλιψη, σωματοποίηση, θυμό, μοναξιά, ποιότητα ζωής εργαζόμενου (wellbeing), εργασιακή ποιότητα ζωής, στάσεις απέναντι στην απομακρυσμένη εργασία και στάσεις απέναντι στην ψυχική υγεία.

Υψηλά ποσοστά συμπτωμάτων κατάθλιψης

Η φετινή έρευνα κατέγραψε, και πάλι, υψηλά ποσοστά για μία σειρά από συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη, με πολλούς από τους σχετικούς δείκτες να παρουσιάζουν επιδείνωση. Έτσι, τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους αισθάνονται μελαγχολία και 41% απαισιοδοξία για το μέλλον, έναντι 35% το 2021. Δύο στους δέκα, όπως και πριν δύο χρόνια, έχουν αισθήματα αναξιότητας, ενώ το ποσοστό όσων έχουν σκεφτεί να δώσουν τέλος στη ζωή τους εμφανίζεται αυξημένο το 2023, φτάνοντας το 2% από 1,1% το 2021.

Αρκετά εκτεταμένα είναι και τα συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος σε σχέση με το 2021, καθώς τρεις στους τέσσερις (75% από 68%) αισθάνονται νευρικότητα ή εσωτερική ταραχή, 44% από 40% βρίσκονται σε υπερένταση, 16% από 14% βιώνουν έντονη και συνεχή ανησυχία, και 10% από 8% βιώνουν κρίσεις πανικού. Ελαφρώς αυξημένες είναι και οι εκδηλώσεις θυμού, καθώς 75% των ερωτώμενων, έναντι 70% το 2021, αισθάνονται εκνευρισμό, ενώ, όπως και πριν δύο χρόνια, τρεις στους δέκα έχουν ξεσπάσματα θυμού που δεν μπορούν να ελέγξουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλότερες τιμές άγχους και θυμού εμφανίζουν οι γυναίκες και οι νεότεροι εργαζόμενοι, ενώ οι εργαζόμενοι σε υβριδικό μοντέλο έχουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές άγχους. Η επιβαρυμένη θέση των γυναικών είχε αποδοθεί, σε έναν βαθμό, κατά την προηγούμενη έρευνα, στο γεγονός ότι είχαν κληθεί, κατά την περίοδο των lockdowns, να φροντίσουν τα παιδιά, τις δουλειές του σπιτιού, ή να υποστηρίξουν ηλικιωμένα άτομα της οικογένειας, δουλεύοντας ταυτόχρονα από το σπίτι. Το γεγονός ότι η διαφοροποίηση αυτή παραμένει, υποδηλώνει ότι το πρόβλημα ενδεχομένως είναι βαθύτερο και μονιμότερο.

Σωματοποίηση του άγχους

Έντονα εξακολουθούν να είναι και τα φαινόμενα σωματοποίησης, δηλαδή της έκφρασης του άγχους μέσω του σώματος, με συμπτώματα, όπως η κεφαλαλγία κατά το έντονο στρες. Συνολικά, δύο στους δέκα, όπως και πριν δύο χρόνια, έχουν σωματοποιήσει το άγχος, με το φαινόμενο να καταγράφεται, και πάλι, πιο έντονα ανάμεσα στις γυναίκες και τις νεότερες ηλικίες.

Οι ανατροπές στην καθημερινότητα των τελευταίων ετών έχουν επηρεάσει σημαντικά και την ποιότητα ζωής των εργαζόμενων σήμερα. Έτσι, μόλις το 52% δηλώνουν ότι μπορούν να διαχειριστούν τα επίπεδα του στρες, ενώ 64% αισθάνονται ότι το στρες από την εργασία τους, επηρεάζει την προσωπική τους ζωή. 56% δηλώνουν ότι το πρόγραμμα εργασίας τους τούς επιτρέπει να περνούν χρόνο με την οικογένεια ή τους φίλους, ωστόσο μόλις 39% σταματούν να σκέφτονται τη δουλειά όταν τελειώνει και δημιουργούν χρόνο για ξεκούραση. Σε αυτό το πλαίσιο, 46% δηλώνουν ότι διατηρούν μία αρμονία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Η διαχείριση των οικονομικών

Σύμφωνα με την έρευνα, επτά στους δέκα εργαζόμενοι αισθάνονται ότι η διαχείριση των οικονομικών τους τούς προκαλεί συχνά στρες, ενώ 54% αισθάνονται έντονη ανησυχία και στρες για το μέλλον (π.χ., ενεργειακή κρίση, κλιματική αλλαγή, κ.λπ.).

Αποθαρρυντική είναι η εικόνα ως προς τις αντιλήψεις των εργαζόμενων για την υποστήριξη που τους παρέχει ο οργανισμός τους στα ζητήματα ψυχικής υγείας. Λίγοι περισσότεροι από ένας στους πέντε (23%) πιστεύουν ότι ο οργανισμός τους φροντίζει για την ψυχική υγεία και ευεξία των εργαζόμενων, και 31% ότι προσφέρει στους εργαζόμενους προγράμματα και δράσεις υποστήριξης της ψυχικής υγείας και ευεξίας. Επιπλέον, μόλις 19% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και 0,22% στον δημόσιο τομέα, δηλώνουν ότι ο οργανισμός τους δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους να μιλούν ανοιχτά για τα θέματα ψυχικής υγείας.

Με τα δεδομένα αυτά, οι επιχειρήσεις έχουν έναν κρίσιμο ρόλο να παίξουν για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν την επιβάρυνση της ψυχικής τους υγείας. Μεταξύ των δράσεων που θα ήθελαν να δουν οι εργαζόμενοι, πάνω από τους μισούς αναφέρουν εκπαιδεύσεις των στελεχών στη φροντίδα της ψυχικής ευεξίας των εργαζόμενων (55%), την καλλιέργεια κουλτούρας σεβασμού του χρόνου μέσα από νέους τρόπους εργασίας (54%) και εκπαιδεύσεις όλων των εργαζόμενων σε θέματα διαχείρισης στρες και αυτο-φροντίδας (53%).

Θετικά αποδεκτή η απομακρυσμένη εργασία

Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η απομακρυσμένη εργασία έχει γίνει θετικά αποδεκτή από την πλειοψηφία των εργαζόμενων, καθώς 88% δηλώνουν ότι είναι σημαντικό να τους δίνει η δουλειά τους τη δυνατότητα να εργάζονται από απόσταση. 57% δηλώνουν πιο αποτελεσματικοί/ές ενώ εργάζονται από απόσταση, με 46% να αισθάνονται σιγουριά ότι μπορούν να εξελιχθούν στην καριέρα τους εργαζόμενοι από απόσταση, και μόλις το 10%, από 23% πριν δύο χρόνια, αισθάνονται αυξημένο στρες ενώ εργάζονται από απόσταση.

Από το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας, γίνεται σαφές ότι τα ζητήματα της ψυχικής υγείας βρίσκονται, πλέον, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εργαζόμενων. Συνολικά, τρεις στους τέσσερις (75%) δηλώνουν ότι νοιάζονται, πλέον, περισσότερο για την ψυχική υγεία, τόσο τη δική τους, όσο και των άλλων, ενώ 64%, από 44% πριν δύο χρόνια, αναφέρουν ότι η ψυχική τους υγεία αποτελεί, πλέον, τη βασική τους προτεραιότητα. Συγχρόνως, 38% των ερωτώμενων πιστεύουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει ενέργειες που έχουν συμβάλει στη μείωση του στίγματος σε σχέση με την ψυχική υγεία, ενώ 26% διαφωνούν και 36% δεν έχουν άποψη.

  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
  • ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
  • ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ
  • ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ασυγκράτητη οργή: Πότε είναι σύμπτωμα ψυχικής διαταραχής κατά τους επιστήμονες
Ασυγκράτητη οργή: Πότε είναι σύμπτωμα ψυχικής διαταραχής κατά τους επιστήμονες 04 Σεπτεμβρίου 2023
Γιατί είναι προβληματικοί οι «δείκτες ευτυχίας» των γυναικών; - Η εξήγηση των ψυχολόγων 05 Σεπτεμβρίου 2023
Γιατί είναι προβληματικοί οι «δείκτες ευτυχίας» των γυναικών; - Η εξήγηση των ψυχολόγων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πρώιμη έκθεση των παιδιών στα «αιώνια χημικά» συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας
Υγεία
28/04/2026 - 11:00

Η πρώιμη έκθεση των παιδιών στα «αιώνια χημικά» συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας

Εμμηνόπαυση: Τελικά η καρδιά δεν επιβαρύνεται μόνο από την αλλαγή στις ορμόνες
Υγεία
28/04/2026 - 14:00

Εμμηνόπαυση: Τελικά η καρδιά δεν επιβαρύνεται μόνο από την αλλαγή στις ορμόνες

ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ: Εντάσσει τις θεραπείες για την παχυσαρκία στα ομαδικά ασφαλιστήρια των εργαζομένων της
Pharma News
27/04/2026 - 19:31

ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ: Εντάσσει τις θεραπείες για την παχυσαρκία στα ομαδικά ασφαλιστήρια των εργαζομένων της

Επιστήμονες μετέτρεψαν το μαλλί σε υλικό για την αποκατάσταση των οστών
Υγεία
27/04/2026 - 15:02

Επιστήμονες μετέτρεψαν το μαλλί σε υλικό για την αποκατάσταση των οστών

Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους μπορεί να φρενάρουν τις διαδικασίες που οδηγούν σε Αλτσχάιμερ
Υγεία
27/04/2026 - 14:10

Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους μπορεί να φρενάρουν τις διαδικασίες που οδηγούν σε Αλτσχάιμερ

Οι καθαριστές αέρα με φίλτρα HEPA ενδέχεται να ενισχύουν τις νοητικές ικανότητες στους άνω των 40
Υγεία
27/04/2026 - 11:10

Οι καθαριστές αέρα με φίλτρα HEPA ενδέχεται να ενισχύουν τις νοητικές ικανότητες στους άνω των 40

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Yπερτροφές και μεσογειακή διατροφή λειτουργούν ως η απόλυτη προστασία για τον οργανισμό μας;
Διατροφή
28/04/2026 - 20:51
1ο Εθνικό Forum για τη Νόσο Πάρκινσον: Τα χαρακτηριστικά που την αναδεικνύουν ως μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας
Patient Talk
28/04/2026 - 19:48
ΕΟΠΥΥ για τη ρύθμιση του clawback του 2023: «Έχουμε υποχρέωση να εφαρμόσουμε τον νόμο»
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 19:04
Φόρουμ Δελφών: Ο κρίσιμος ρόλος των δεδομένων υγείας στον ψηφιακό μετασχηματισμό
Pharma News
28/04/2026 - 18:16
Εγκρίθηκαν οι πρώτοι ευρωπαϊκοί κανόνες για την προστασία γατών και σκύλων
Pet
28/04/2026 - 17:53
Τέσσερα χρόνια ΕΔΙΜΟ: Το πρωτοπόρο πρόγραμμα έρευνας που αλλάζει την ογκολογία στην Ελλάδα
Υγεία
28/04/2026 - 17:36
Ξενάγηση Γεωργιάδη στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης και στο Γ. Ν. Τρίπολης
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 17:04
ΕΟΔΥ: Πως θα ενισχυθεί το σύστημα ετοιμότητας και απόκρισης σε υγειονομικές κρίσεις
Υγεία
28/04/2026 - 16:39
Ερυθρός Σταυρός: «Συντηρητικά αντιμετωπίζονται οι πέντε τραυματίες από τις επιθέσεις του 89χρονου»
Επικαιρότητα
28/04/2026 - 16:18
Υβριδική ρινοπλαστική: Οι σύγχρονες τεχνικές για την αντιμετώπιση της ρινικής καμπούρας
Health Talk
28/04/2026 - 16:00
ΕΕ: Εγκρίθηκε νέο εμβόλιο κατά του ιού RSV για την πρόληψη της λοίμωξης σε νεογνά και βρέφη
Pharma News
28/04/2026 - 15:00
Εμμηνόπαυση: Τελικά η καρδιά δεν επιβαρύνεται μόνο από την αλλαγή στις ορμόνες
Υγεία
28/04/2026 - 14:00
Πιλοτικό πρόγραμμα του EMA για «καινοτόμα» ιατροτεχνολογικά προϊόντα
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 13:30
ΠΟΥ: Τα στοιχεία για την επικίνδυνη ηπατίτιδα D στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 13:00
Έξι τρόφιμα που ενισχύουν το μεταβολισμό
Διατροφή
28/04/2026 - 12:00
Η πρώιμη έκθεση των παιδιών στα «αιώνια χημικά» συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας
Υγεία
28/04/2026 - 11:00
40 νέες μονάδες δωρεάν φροντίδας ψυχικής υγείας σε όλη την επικράτεια - Τι θα παρέχουν
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 10:54
ΗΠΑ: Η επιλογή ειδησεογραφικού μέσου ενημέρωσης φαίνεται να επηρεάζει τη στάση έναντι των εμβολίων
Υγεία
28/04/2026 - 10:00
Μυϊκή μάζα: Δεν είναι θέμα φύλου αλλά κατάλληλης εκγύμνασης
Fitness
28/04/2026 - 09:00
ΙΣΑ: Συστήνει Ανεξάρτητη Επιτροπή Επιστημόνων για την ενίσχυση δράσεων ιατρικής παιδείας και επιστημονικής αριστείας
Επικαιρότητα
28/04/2026 - 07:27
Οι εργαζόμενοι της UCB στηρίζουν για 10η συνεχόμενη χρονιά τη Μονάδα Προστασίας Παιδιού «Άγιος Ανδρέας»
Pharma News
28/04/2026 - 03:44
Εθελοντική αιμοδοσία στο ΑΠΘ στις 11 Μαΐου με δυνατότητα δωρεάς αιμοπεταλίων
Επικαιρότητα
28/04/2026 - 00:09
Ρουμανία: Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για υπόθεση απάτης με δημόσιες συμβάσεις που αφορούν την πανδημία Covid-19
Επικαιρότητα
27/04/2026 - 23:16
Γεωργιάδης: Εντός του 2027 η παραλαβή 255 νέων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 22:33
ΕΟΕ: Ενημερωτική εκστρατεία για να «σπάσει η σιωπή» γύρω από τις ουρολογικές παθήσεις
Health Talk
27/04/2026 - 22:17
6ο Ετήσιο Συνέδριο για τον Καρκίνο: Προκλήσεις, πολιτικές και η ανάγκη για συνεργασία
Pharma News
27/04/2026 - 21:59
Φόρουμ Δελφών: Η σιωπηλή κρίση της γήρανσης και οι προκλήσεις για τις οικονομίες του μέλλοντος
Επικαιρότητα
27/04/2026 - 21:41
Στην περιφέρεια τα νοσοκομεία που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος των νοσηλειών το 2025
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 21:03
Μοτοσικλέτες και γόνατα: Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αναβάτες
Health Talk
27/04/2026 - 20:38
Λάρισα: Περισσότεροι από 5.000 πολίτες έδωσαν το παρών στο «Μαζί Μια Αγκαλιά»
Επικαιρότητα
27/04/2026 - 20:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΙΣ: Τα αποτελέσματα των εκλογών – Πρώτη η ΔΗΚΙ-ΕΝΟΣΥ
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 08:31
Αντιδράσεις του ΦΣΑ για την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων: «Υποβαθμίζεται ο ρόλος του φαρμακοποιού»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 12:34
Κλινική έρευνα στην Ελλάδα: Πως διαμορφώνεται το τοπίο στη χώρα, τι αναμένεται σε επίπεδο πολιτικών
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 12:56
DUALTO Energy System: Το νέο χειρουργικό εργαλείο της Johnson & Johnson MedTech
Υπηρεσίες Υγείας
27/04/2026 - 15:34
Θεμιστοκλέους: «Άνοιξε η πλατφόρμα για προσλήψεις νοσηλευτών στην Αττική»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 16:27
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo