ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκδήλωση της Unesco Global Health and Education: Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία και ψηφιακή ζωή των εφήβων

Ψυχική Υγεία
Εκδήλωση της Unesco Global Health and Education: Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία και ψηφιακή ζωή των εφήβων
H προτεραιότητα ανάπτυξης «φιλικών» για εφήβους υπηρεσιών καθώς και πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης σε θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων τονίστηκε σε εκδήλωση με στόχο την προαγωγή της υγείας τους στη χώρα μας.
Τρίτη, 23/04/2024 - 00:11
News4Health Team News4Health Team

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 16 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», με πρωτοβουλία της Unesco Global Health and Education, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) και σημαντικούς φορείς της χώρας μας, με έμφαση στην ψυχική υγεία και την ψηφιακή ζωή.

Ο επικεφαλής της Unesco Global Health Καθηγητής Didier Jourdan, τόνισε ότι οι έφηβοι σήμερα μεγαλώνουν σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις, όπως οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, οι πολεμικές συρράξεις, οι ψηφιακές τεχνολογίες κ.ά.. Τα ζητήματα ψυχικής υγείας έχουν αυξηθεί κατά 13%, σε παγκόσμιο επίπεδο, με όσους προέρχονται από σπίτια χαμηλού εισοδήματος να είναι δυνητικά ιδιαίτερα ευάλωτοι σε αρνητικές δευτερεύουσες επιπτώσεις κρίσεων που μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία.

UNESCO 1

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκε μεταξύ άλλων η Εθιστική Συμπεριφορά στο Διαδίκτυο, η οποία δυνητικά οδηγεί σε απομόνωση και παραμέληση των κοινωνικών, ακαδημαϊκών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, της προσωπικής υγιεινής και της υγείας. Όπως αναφέρθηκε, σημαντικό ρόλο έπαιξε η πανδημία COVID-19, κατά τη διάρκεια της οποίας αυξήθηκε από 40% σε 62,7%, ενώ ο διαδικτυακός εκφοβισμός από 25% ανήλθε στο 50%.

Σύμφωνα με έρευνα στην Ελλάδα, σημαντική ήταν και η αύξηση των online ραντεβού, του sexting και του διαδικτυακού σεξ. Ειδικά στα αγόρια, τα ευρήματα αποκαλύπτουν εθιστικές συμπεριφορές που σχετίζονται με την πορνογραφία για αυτοϊκανοποίηση. Η χρήση πορνογραφικού υλικού περισσότερο από 3 φορές την εβδομάδα, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη μελλοντική σεξουαλική υγεία και ψυχοκοινωνική κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Άρτεμις Τσίτσικα, αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα «ΑΡΙΑΔΝΗ ΙΙ», που υλοποιείται σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Ινστιτούρο Ψηφιακής Βιοϊατρικής. Το πρόγραμμα αφορά στην ορθή χρήση της τεχνολογίας και την ψηφιακή παιδεία και υλοποιείται σε συνεργασία με την UNESCO ITE.

UNESCO 2

Πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση

Ο Καθηγητής Didier Jourdan, κατά την ομιλία του, έδωσε έμφαση στα δεδομένα στοιχεία σχετικά με την ποιότητα ζωής παιδιών, των εφήβων και των οικογενειών τους στη σύγχρονη πραγματικότητα - ιδιαίτερα μετά την πανδημία - και σε στρατηγικές παρέμβασης.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αγωγής Υγείας UNESCO ITE (Institute of Technology and Education) Tigran Yepoyan και η εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ., Αναστασία Γιαννάκη, μίλησαν σχετικά με την ανάγκη εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης, πρώιμης ανίχνευσης και παρέμβασης για τις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου (εκφράσεις βίας, διατροφικές παρεκτροπές, εξάρτηση από οθόνες κ.α.), καθώς και ενίσχυσης της ολιστικής υγείας με στόχο την κατάκτηση ευεξίας (wellbeing) και τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης υγιών, λειτουργικών και ευτυχισμένων μελλοντικών ενηλίκων. Τονίστηκε, επίσης, η σημασία των σχολείων που προάγουν την υγεία και η συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς.

Σημαντικές ήταν οι τοποθετήσεις της Προέδρου του ΘΑΛΠΟΣ-Ψυχική Υγεία Αθηνάς Πάσσιου, σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης και το σύμφωνο συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.), της περιφερειακής συμβούλου Ρίτας Μωραϊτάκη, σχετικά με την αλληλεγγύη και την σύμπνοια προς το κοινό όραμα της βελτίωσης των συνθηκών για τις νέες γενιές και της εκπαιδευτικού Αγγελικής Μπαστέα για το δίκτυο εκπαιδευτικών κατά του εκφοβισμού και την συνεργασία με τις υπηρεσίες υγείας. Συντόνισαν και σχολίασαν η Καθηγήτρια Διευθύντρια της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Μαρίζα Τσολιά και ο Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Παναγιώτης Βλάμος.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της LIFELINE Hellas, και τη σημασία του έργου βελτίωσης της ποιότητας ζωής παιδιών και εφήβων τόνισε η Πρόεδρος του Δ.Σ. Αναστασία Παπαμανώλη και η Επίτιμη Αντιπρόεδρος και Πρέσβειρα για την ανάπτυξη «φιλικών» για εφήβους υπηρεσιών Άντζυ Μαργαρίτη - Andrews.

Βράβευση της Μονάδας Εφήβων του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, βραβεύτηκε η Μονάδα Εφήβων του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», ως υπηρεσία «φιλική» για εφήβους που προάγει την ψηφιακή παιδεία και εφαρμόζει πρωτόκολλα κοινωνικής συναισθηματικής ενδυνάμωσης, με καλλιέργεια των δεξιοτήτων ζωής. Η βράβευση έγινε από την Αντιπρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγήτρια Κατερίνα Καμπάση. Το 2018 η Μονάδα είχε λάβει διάκριση ως «καλή πρακτική» (good practice), λειτουργώντας ως «φιλική» για εφήβους υπηρεσία.

Κατά το χαιρετισμό του, ο Διοικητής και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Εμμανουήλ Παπασάββας, τόνισε ότι από το 2006 που λειτουργεί η Μονάδα έχουν προσέλθει πάνω από 10.000 έφηβοι με διάφορα θέματα ανάπτυξης, διατροφικών διαταραχών, μαθησιακών δυσκολιών, εκφοβισμού, αναπηρίας, σεξουαλικής υγείας, εξάρτησης από οθόνες, κ.ά.

UNESCO 3

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο Υφυπουργός Υγείας - αρμόδιος για την Ψυχική Υγεία Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας για την Ανώτατη Εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας Ιωάννης Ζώρας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. Γιώργος Πατούλης και ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.

UNESCO 5

Ο σχολιασμός της εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν δια ζώσης και διαδικτυακά περισσότεροι από 300 λειτουργοί υγείας, ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικοί, έγινε από τη φιλόλογο και δημοσιογράφο Βίκυ Φλέσσα.

  • ΕΚΔΗΛΩΣΗ
  • UNESCO
  • ΕΦΗΒΟΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όταν το «μαζί» είναι μερικά κλικ - Προκλήσεις και χαρακτηριστικά των σχέσεων εξ αποστάσεως
Όταν το «μαζί» είναι μερικά κλικ - Προκλήσεις και χαρακτηριστικά των σχέσεων εξ αποστάσεως 22 Απριλίου 2024
Έρευνα KPMG: Το 75% των εργαζόμενων στην Ελλάδα αισθάνονται συναισθηματικά ασφαλείς στην εργασία τους 22 Απριλίου 2024
Έρευνα KPMG: Το 75% των εργαζόμενων στην Ελλάδα αισθάνονται συναισθηματικά ασφαλείς στην εργασία τους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H Καλαμαριά και η νεολαία της έστειλαν ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 03:37

H Καλαμαριά και η νεολαία της έστειλαν ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας

H πρωτοβουλία «Who’s That Type 1?» ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 17:03

H πρωτοβουλία «Who’s That Type 1?» ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1

Μήνυμα ζωής απέναντι στο άτμισμα: «Η δύναμη να λες όχι» - Νέα δράση από τη W4O Hellas
Υγεία
19/11/2025 - 20:34

Μήνυμα ζωής απέναντι στο άτμισμα: «Η δύναμη να λες όχι» - Νέα δράση από τη W4O Hellas

ΠΟΥ: Ένα στα επτά παιδιά και εφήβους στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ ζει με κάποια ψυχική διαταραχή
Ψυχική Υγεία
11/11/2025 - 12:39

ΠΟΥ: Ένα στα επτά παιδιά και εφήβους στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ ζει με κάποια ψυχική διαταραχή

Covid: Μελέτη υποστηρίζει τα οφέλη του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων
Υγεία
05/11/2025 - 16:02

Covid: Μελέτη υποστηρίζει τα οφέλη του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων

Σε εξέλιξη το 2ο Φθινοπωρινό Σχολείο του ΠΟΥ για την ποιότητα της φροντίδας ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων
Ψυχική Υγεία
04/11/2025 - 19:38

Σε εξέλιξη το 2ο Φθινοπωρινό Σχολείο του ΠΟΥ για την ποιότητα της φροντίδας ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καμπανάκι για τη γρίπη των πτηνών: Πιθανή μετάλλαξή της θα προκαλέσει πανδημία χειρότερη της Covid
Υγεία
27/11/2025 - 16:49
Ο καθοριστικός ρόλος της φυσικοθεραπείας στην ποιότητα ζωής κατά την τρίτη ηλικία και την υγιή γήρανση
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 16:17
Black Friday: Οκτώ απλά τρικ για να μην βρεθείτε χρεωμένοι και μετανιωμένοι
Ψυχική Υγεία
27/11/2025 - 16:00
Metropolitan Hospital: Νέα εποχή στη ρομποτική χειρουργική με το da Vinci Single Port
Υπηρεσίες Υγείας
27/11/2025 - 15:36
Οι πλύσεις ματιών μπορεί να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας
Υγεία
27/11/2025 - 15:18
Απάντηση ΠΦΣ στην ΠΟΜΕΠ για τα εμβόλια: «Εισηγηθήκαμε πρώτοι την απαγόρευση εξαγωγών»
Pharma Policy
27/11/2025 - 14:54
Η Affidea Ελλάδος γιορτάζει 20 χρόνια ανάπτυξης, καινοτομίας και προσφοράς στην Υγεία
Υπηρεσίες Υγείας
27/11/2025 - 14:34
Η vegan διατροφή είναι καλύτερη από τη μεσογειακή για την απώλεια βάρους
Διατροφή
27/11/2025 - 14:06
Bayer Ελλάς και καρκίνος του προστάτη: «Σπάμε τη σιωπή – Μαζί για την πρόληψη!»
Pharma News
27/11/2025 - 13:44
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Περισσότερα από 423.000 ζώα έχουν θανατωθεί μέσα σε 13 μήνες
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 13:21
Μη διαγνωσμένος HIV: μια «σιωπηλή κρίση» που εξαπλώνεται στην Ευρώπη
Υγεία
27/11/2025 - 13:00
Tai chi: Η άσκηση που καταπολεμά την αϋπνία
Fitness
27/11/2025 - 12:00
O υπέρηχος καρωτίδων μπορεί να διαγνώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στους άνδρες
Υγεία
27/11/2025 - 11:00
Οι γυναίκες άνω των 60 μπορούν να ενισχύσουν την υγεία τους με τη χρήση σεξουαλικών βοηθημάτων
Υγεία
27/11/2025 - 10:00
Μηνιαία ένεση φαίνεται να θέτει υπό έλεγχο το σοβαρό άσθμα
Υγεία
27/11/2025 - 09:00
Χριστουγεννιάτικο Bazaar ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ 2025: Γιορτή προσφοράς και αλληλεγγύης στο κέντρο της Αθήνας
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 07:42
Όμιλος ΗΜΙΤΗΕΑ: Η μεγάλη συνάντηση των νοσηλευτών στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
27/11/2025 - 03:26
Στην Αρεόπολη το ΕΛΙΚΑΡ για δωρεάν καρδιολογικούς ελέγχους
Health Talk
27/11/2025 - 00:02
«Όχι» Τραμπ στην παράταση των δημόσιων επιδοτήσεων προγραμμάτων ασφάλισης υγείας
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 23:19
Πανελλαδική έρευνα για την ποιότητα ζωής και τις ανάγκες των ασθενών με πνευμονική υπέρταση
Patient Talk
26/11/2025 - 22:02
Ιός Δυτικού Νείλου: Στα 96 τα εγχώρια κρούσματα το 2025 – Κανένας νέος θάνατος την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
26/11/2025 - 21:24
H Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει ριζικά την εμπειρία του ασθενούς
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 20:57
Νοσοκομείο Παπανικολάου: Στις 28 και 29 Νοεμβρίου το 4ο Συνέδριο «Σύγχρονα θέματα στα νοσήματα της Πνευμονικής Κυκλοφορίας»
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 20:16
Οστεοαρθρίτιδα γόνατος και ισχίου: Μπορεί να γίνει ταυτόχρονα χειρουργείο σε δύο αρθρώσεις;
Health Talk
26/11/2025 - 19:49
Ψηφίστηκε από τη Βουλή η σύμβαση για τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στην Πάτρα
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 19:14
Η κατάλληλη διατροφή υποστηρίζει σωστά τη θεραπεία της παχυσαρκίας με GLP-1
Διατροφή
26/11/2025 - 18:41
Τι είναι η φωσφίνη, η χημική ουσία που ξεκλήρισε τετραμελή οικογένεια στην Κωνσταντινούπολη
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 18:17
Ιστορική συμφωνία για τα κατοικίδια στην ΕΕ: Υποχρεωτικά μικροτσίπ, αυστηροί κανόνες εκτροφής και έλεγχος εισαγωγών
Pet
26/11/2025 - 17:51
Ενημερωτικές συναντήσεις στα νοσοκομείο «Αττικόν» και «Λαϊκό» για την πιλοτική εφαρμογή του Health-IQ
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 17:27
Κρήτη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο το απόγευμα της Πέμπτης για τη δημόσια υγεία
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 17:08

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα ξεκινάει κλινικές δοκιμές μέσα στο 2026
Υγεία
25/11/2025 - 08:42
Αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ το κόστος της παχυσαρκίας στη χώρα μας
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 14:38
Σύνδρομο Hunter: Γονιδιακή θεραπεία φρενάρει την άνοια σ' ένα τρίχρονο αγόρι
Υγεία
25/11/2025 - 10:00
Νέα συνάντηση Υπουργείου Υγείας - ΣΦΕΕ για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης
Pharma Policy
26/11/2025 - 12:42
Η AlfaOmega Pharma Logistics εγκαινίασε τη νέα υπερσύγχρονη αποθήκη της στον Ασπρόπυργο
Pharma News
24/11/2025 - 22:13
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo