ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν είναι μύθος: Το γέλιο όντως μακραίνει τη ζωή - Γιατί είναι το πιο δυνατό φάρμακο και χωρίς παρενέργειες

Ψυχική Υγεία
FREEPIK
Πόσο συχνά και πόσο πολύ γελάτε στην καθημερινότητά σας; Αν το ερώτημα σας φανεί κάπως... αστείο δεν έχετε παρά να διαβάσετε τις παρακάτω γραμμέα και θα διαπιστώσετε ότι το γέλιο είναι ένα σημαντικό φάρμακο και -όντως- μακραίνει τη ζωή
Τετάρτη, 09/10/2024 - 15:37
— Photo: FREEPIK
News4Health Team News4Health Team

Συγκεκριμένα, δέκα με δεκαπέντε λεπτά συνεχούς γέλιου πυροδοτούν μια σειρά ευεργετικών αλλαγών στον ανθρώπινο οργανισμό: αρχικά ενεργοποιείται η αύξηση των επιπέδων των ορμονών της ευτυχίας, όπως αυτές αποκαλούνται (σ.σ.: της ντοπαμίνης, της ωκυτοκίνης, της σεροτονίνης και των ενδορφινών), ενώ παράλληλα μειώνονται τα επίπεδα των ορμονών του στρες, δηλαδή της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης. Ταυτόχρονα βελτιώνεται η λειτουργία του εγκεφάλου, -με προστατευτική δράση για την άνοια-, του ανοσοποιητικού συστήματος και των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς και εντείνεται η παραγωγή της αυξητικής ορμόνης στον άνθρωπο ακόμη και κατά 87%, γεγονός που επηρεάζει θετικά τα οστά, τους μυς και τον μεταβολισμό του λίπους και του σακχάρου. Επιπλέον, τα πνευμόνια αποβάλλουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από το εσωτερικό τους, επιτρέποντας την είσοδο νέου οξυγόνου.

«Το γέλιο είναι ένα δυνατό φάρμακο, δωρεάν και χωρίς παρενέργειες. Προκαλεί σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, σύμφωνα με την Ψυχονευροενδοκρινοανοσολογία», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επαγγελματίας γέλιου, Βιτόρια Τοσόνι (Vittoria Tosoni). Η ίδια αναφέρει ότι όλα τα παραπάνω έχουν μελετηθεί επιστημονικά και αποδείχτηκαν αληθή, ενώ προσθέτει πως σύμφωνα με νορβηγική μελέτη, οι άνθρωποι με έντονη την αίσθηση του χιούμορ ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν γελούν τόσο πολύ.

Αληθινό ή ψεύτικο; Το σώμα δεν τα ξεχωρίζει

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι μάλιστα το γεγονός ότι, σύμφωνα με την κ. Τοσόνι, «το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σε θέση να διακρίνει ένα αληθινό από ένα ψεύτικο γέλιο». Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και το ψεύτικο γέλιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα όλες τις θετικές αλλαγές που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Επικαλούμενη μελέτες της Αμερικανίδας ψυχοθεραπεύτριας Ανέτ Γκούντχαρτ (Annette Goodheart), η οποία εργάστηκε με ανθρώπους που παλεύουν με τον καρκίνο, το AIDS, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τη νόσο του Πάρκινσον, τις διατροφικές διαταραχές, τη σεξουαλική και σωματική κακοποίηση, τις κρίσεις γάμου, τον αλκοολισμό και τον εθισμό στα ναρκωτικά, σημειώνει: «οι μελέτες αυτές έδειξαν ότι το προκαλούμενο γέλιο ερμηνεύεται από τον οργανισμό ως αυθεντικό, διεγείροντας έτσι την παραγωγή ορμονών ευτυχίας που φτάνουν στα κύτταρα του σώματος, σταθεροποιώντας το ορμονικό σύστημα και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα».

Επομένως, όπως λέει η κυρία Τοσόνι, από τη στιγμή που οι άνθρωποι μπορούν να προσποιηθούν το γέλιο, «το να εκπαιδευτεί κάποιος σε αυτό παράγει υγιή αποτελέσματα στον οργανισμό του».

Η εκπαίδευση στο γέλιο

«Μια απλή άσκηση περιλαμβάνει τρεις βαθιές αναπνοές, τη συγκράτηση του οξυγόνου για λίγα δευτερόλεπτα στην τρίτη αναπνοή και την εκπνοή χρησιμοποιώντας τον ήχο 'Χα Χα Χα'. Μια ακόμη δυνατότητα είναι να αρχίσει κάποιος να γελάει σιωπηλά, παρέα με έναν καλό φίλο και σταδιακά το γέλιο να γίνεται δυνατότερο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ίδια, πάντως, προτείνει σε όλους να παρακολουθήσουν μαθήματα διαφραγματικής αναπνοής (κατά την οποία ο αέρας που εισέρχεται στον πνεύμονα φουσκώνει την κοιλιά) και στη συνέχεια να εξασκούνται μόνοι τους σε κάθε ευκαιρία. «Έχω συνηθίσει να εξασκούμαι την ώρα που κάνω τις δουλειές του σπιτιού ή ενώ βρίσκομαι στο αυτοκίνητο, κολλημένη στην κίνηση. Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να μην θυμώνω και να μην αγχώνομαι. Μου αρέσει επίσης το γέλιο ως μορφή άσκησης, ενώ μελετώ ελληνικά σε μια εφαρμογή. Παρατήρησα, μάλιστα, ότι κάνω λιγότερα λάθη και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να σχετίζεται με τη μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου που προσλαμβάνω», αναφέρει.

Ασφαλή μέρη οι λέσχες γέλιου

Για τις λέσχες γέλιου σχολιάζει ότι είναι ασφαλή μέρη, στα οποία μπορεί οποιοσδήποτε να εξασκήσει το θεραπευτικό γέλιο αλλά και να κοινωνικοποιηθεί, παρέα με άλλους ανθρώπους. Όπως δηλώνει, «όταν κάποιος πηγαίνει στο γυμναστήριο, μετά από κάποιες προπονήσεις γίνεται πιο δυνατός και κάνει πράγματα που τις πρώτες μέρες δεν μπορούσε. Το ίδιο ισχύει και για το γέλιο. Στην αρχή είναι κάπως περίεργο να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με αγνώστους, να κάνει τις ασκήσεις, να προκαλέσει το γέλιο: η διαδικασία δεν φαίνεται αρχικά φυσική ή αυθεντική και μπορεί να κάνει τους συμμετέχοντες να αισθανθούν άβολα. Ωστόσο, η προσπάθεια αξίζει την αναμονή και στη συνέχεια η διαδικασία διευκολύνεται από το γεγονός ότι το γέλιο είναι άκρως μεταδοτικό και βελτιώνει τη διάθεση όλων να βρίσκονται στον ίδιο χώρο και στην ίδια διάθεση».

«Κόντευα να πέσω σε κατάθλιψη…»

Περιγράφοντας τις προσωπικές της εμπειρίες από την αρχή της ενασχόλησής της με τη συγκεκριμένη πρακτική, η επαγγελματίας γέλιου, Βιτόρια Τοσόνι, επισημαίνει: «το 2015 κόντευα να πέσω σε κατάθλιψη και ανακάλυψα ότι στην πόλη όπου μόλις μετακόμισα, άρχισε να λειτουργεί μια λέσχη γέλιου. Επειδή δεν είχα γελάσει για πολύ καιρό, αποφάσισα να πάρω μέρος. Στην αρχή ένιωσα άβολα, όμως μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες άρχισα να νιώθω πραγματικά ανεβασμένη και εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ που αποφάσισα να γίνω εκπαιδεύτρια γέλιου».

Για τα οφέλη στην καθημερινότητά της αναφέρει ότι είχε περισσότερη ενέργεια, αυτοπεποίθηση, κίνητρο, πολύ καλύτερες σχέσεις. Σε ό,τι αφορά την ίδια την εκπαίδευση, ενσωμάτωσε σε αυτήν ορισμένες πρακτικές που προέρχονται από προηγούμενες σπουδές της: συμβουλευτική, παιχνίδι, μη βίαιη επικοινωνία και άλλα.

«Είμαι επαγγελματίας γέλιου εδώ και 5 χρόνια: ξεκίνησα με τις λέσχες γέλιου και μετά από λίγο ξεκίνησα συνεδρίες σε σχολεία στην Ιταλία με παιδιά από 6 έως 10 ετών και σε δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες. Εξακολουθώ να κάνω συνεδρίες σε μια δομή στην Καλαμαριά και ο ψυχολόγος είναι πολύ χαρούμενος για τα αποτελέσματα. Επίσης έχω κάνει συνεδρίες ενδυνάμωσης ομάδων σε διαφορετικά περιβάλλοντα, σε εργαζόμενους σε μεγάλα ξενοδοχεία, σε ορισμένες εταιρείες και σε μικρότερες δομές. Ολοκλήρωσα συνεδρίες για παιδιά και γονείς για τη ΧΑΝΘ και για τις κυρίες συλλόγου γυναικών στη Θεσσαλονίκη», σημειώνει.

Διευκρινίζει, παράλληλα, ότι αυτή η πρακτική έχει εισαχθεί σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα, σχολεία, εταιρείες, οίκους ηλικιωμένων, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες, φυλακές, κέντρα αποθεραπείας και νοσοκομεία ενώ στην Ιταλία εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή σε ασθενείς ογκολογικών τμημάτων και σε άλλες κατηγορίες ασθενών.

Συναντήσεις γελωτοθεραπείας διοργανώνει ο Δήμος Θέρμης

Στο μεταξύ, τη διοργάνωση κύκλου συναντήσεων γελωτοθεραπείας ανέλαβε ο Δήμος Θέρμης μετά από σχετική πρωτοβουλία της διευθύντριας της Διεύθυνσης Παιδείας, Νεολαίας, διά βίου μάθησης και απασχόλησης του Δήμου, Χρύσας Κληματσούδα. Σε ανακοίνωση του δήμου επισημαίνεται ότι «η γελωτοθεραπεία είναι μέθοδος εναλλακτικής ιατρικής που εντάσσεται στην ολιστική θεραπευτική ως σειρά από ασκήσεις ή πρακτικές που υποκινούν και εκπαιδεύουν το άτομο ώστε να κινητοποιεί το γέλιο». Παράλληλα οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών του δήμου επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στην ευρύτερη περιοχή και αναφέρουν ότι η πρωτοβουλία είχε πολύ μεγάλη απήχηση στο κοινό καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε τα 70 άτομα.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις του κόσμου που συμμετέχει σε τέτοιου είδους συναντήσεις, η κυρία Τοσόνι δηλώνει πως είναι εντυπωσιακή η αλλαγή της συμπεριφοράς και της στάσης των ανθρώπων απέναντι στα πράγματα καθώς, όπως λέει, «ενεργοποιώντας το 'εσωτερικό τους φαρμακείο' βρίσκουν περισσότερους λόγους να γελούν στην καθημερινότητάς και είναι πιο ικανοί να βρίσκουν δημιουργικές λύσεις σε προβλήματα». «Καθώς ασχολούμαστε με το γέλιο, συμβαίνει κάτι 'μαγικό': αρχίζουμε να νιώθουμε τα συναισθήματα που σχετίζονται με αυτό και προκαλούμε την ελπίδα, τη χαρά και την ευτυχία στη ζωή μας», προσθέτει η ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις 09/10/2024 - 16:22
  • ΓΕΛΙΟ
  • ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ
  • ΓΕΛΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία: Προτεραιότητα στην ψυχική υγεία στους χώρους εργασίας
Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία: Προτεραιότητα στην ψυχική υγεία στους χώρους εργασίας 08 Οκτωβρίου 2024
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Το στοίχημα του υπουργείου για τους χώρους εργασίας 10 Οκτωβρίου 2024
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Το στοίχημα του υπουργείου για τους χώρους εργασίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο ΟΦΕΤ στη Vitafoods Europe 2026 με προϊόντα εστιασμένα στη σύγχρονη πρόκληση της μακροζωίας
Pharma News
14/05/2026 - 21:46

Ο ΟΦΕΤ στη Vitafoods Europe 2026 με προϊόντα εστιασμένα στη σύγχρονη πρόκληση της μακροζωίας

Επιστήμονες κατάφεραν να μεταφέρουν με επιτυχία γονίδιο μακροζωίας και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής
Υγεία
11/05/2026 - 09:31

Επιστήμονες κατάφεραν να μεταφέρουν με επιτυχία γονίδιο μακροζωίας και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής

Νέα εφαρμογή για smartphone καταγράφει τις νυχτερινές στύσεις - Γιατί αποτελούν δείκτη υγείας
Digital Health
08/05/2026 - 12:16

Νέα εφαρμογή για smartphone καταγράφει τις νυχτερινές στύσεις - Γιατί αποτελούν δείκτη υγείας

Μακροζωία και διαχείριση χρόνιων νοσημάτων στις παρεμβάσεις της Affidea στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Υπηρεσίες Υγείας
05/05/2026 - 20:01

Μακροζωία και διαχείριση χρόνιων νοσημάτων στις παρεμβάσεις της Affidea στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

9 διατροφικές συνήθειες για την υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία
Διατροφή
15/04/2026 - 14:00

9 διατροφικές συνήθειες για την υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία

Νέα εποχή στη μακροζωία της επιδερμίδας και των μαλλιών από τη Vichy με λύσεις αιχμής
Ομορφιά
03/04/2026 - 20:11

Νέα εποχή στη μακροζωία της επιδερμίδας και των μαλλιών από τη Vichy με λύσεις αιχμής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δράση προληπτικών εξετάσεων από τις Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στη Δυτική Αθήνα
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 17:38
Ακόμα και σε κατάθλιψη μπορούν να οδηγήσουν οι πτώσεις στην τρίτη ηλικία
Υγεία
05/06/2026 - 16:44
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι αστικοί κήποι ασπίδα απέναντι στην κλιματική κρίση
Επικαιρότητα
05/06/2026 - 16:06
Έρχεται το «χάπι της νύχτας» για το ροχαλητό και την υπνική άπνοια
Health Talk
05/06/2026 - 15:42
Γεωργιάδης: «Το "βραχιολάκι" επεκτείνεται και οι εφημερίες στα νοσοκομεία βελτιώνονται»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 14:36
Δύο ερευνήτριες της Οξφόρδης δουλεύουν στα πρότυπα του εμβολίου κατά της Covid-19 για τον Έμπολα
Υγεία
05/06/2026 - 14:01
Βραβείο «γυναικείας επιχειρηματικότητας και ηγεσίας» στην Ιουλία Τσέτη από το ΕΒΕΑ
Pharma News
05/06/2026 - 13:46
Νέοι κανόνες υγιεινής στα σχολικά κυλικεία στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 13:28
«Δεν είναι ντροπή»: WinCancer και ΕΥΔΑΠ φέρνουν την πρόληψη στους χώρους εργασίας
Patient Talk
05/06/2026 - 12:54
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ τιμήθηκε από το ΕΒΕΑ με το βραβείο «Επιχειρηματικής Παράδοσης και Προόδου»
Pharma News
05/06/2026 - 12:27
Οι ενιαίες προϋποθέσεις για την ένταξη νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών και διασωστών στα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:49
Οστεοπόρωση στους άνδρες: Επιπτώσεις και πρόληψη
Health Talk
05/06/2026 - 11:22
Συστάσεις από την Κομισιόν στην Ελλάδα για τον προσωπικό ιατρό και τις υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:04
Συστάσεις Γεωργιάδη σε διοίκηση και εργαζόμενους στο Γ.Ν. Καβάλας: «Να κοπούν μαχαίρι οι αντιπαραθέσεις»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 10:29
Νέα μελέτη συσχετίζει την κατανάλωση φυτικών ινών με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Διατροφή
05/06/2026 - 10:01
Νέο αντιανδρογόνο στη θεραπευτική φαρέτρα για τον μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη
Υγεία
05/06/2026 - 09:36
Σύλλογος Φλόγα: Έως 90 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με όγκο εγκεφάλου!
Patient Talk
04/06/2026 - 17:52
Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Το Ιπποκράτειο είναι μακράν ο ηγέτης των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 17:34
Έκθεση KPMG: Ελληνική πρωτιά στη μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων και το 2025
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 16:53
Μελέτη της Κομισιόν για την ασφάλεια και την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά τους
Pet
04/06/2026 - 16:19
ΕΕΣ και ΣΦΦΕ στη Λευκάδα για την κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε»
Pharma News
04/06/2026 - 16:01
Η Novo Nordisk στο BeWell Festival το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ
Pharma News
04/06/2026 - 15:44
Θεμιστοκλέους: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 15:21
Καρκίνος του προστάτη: Αντιμετώπιση με σύγχρονη ρομποτική τεχνική
Health Talk
04/06/2026 - 14:49
Προειδοποίηση από το ECDC για εξάπλωση στην Ελλάδα κουνουπιού που είναι φορέας της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας
Υγεία
04/06/2026 - 14:16
Στρατηγική συνεργασία του Ωνάσειου Νοσοκομείου με το 251 ΓΝΑ
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2026 - 13:58
Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου
Pharma News
04/06/2026 - 13:37
Δέκα τροφές που κάνουν τον εγκέφαλο να παίρνει περισσότερες... στροφές
Διατροφή
04/06/2026 - 13:04
Ο ΙΣΑ ζητάει άμεση εξόφληση των ιατρών, που συμμετέχουν στο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 12:38
Ο ΕΕΣ γιορτάζει 149 έτη προσφοράς με μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 12:12

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΥ: Τα μολυσμένα τρόφιμα προκαλούν 1,5 εκατ. θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο
Διατροφή
04/06/2026 - 10:09
Δέκα τροφές που κάνουν τον εγκέφαλο να παίρνει περισσότερες... στροφές
Διατροφή
04/06/2026 - 13:04
Ο ΙΣΑ ζητάει άμεση εξόφληση των ιατρών, που συμμετέχουν στο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 12:38
Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου
Pharma News
04/06/2026 - 13:37
Στρατηγική συνεργασία του Ωνάσειου Νοσοκομείου με το 251 ΓΝΑ
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2026 - 13:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo