ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Υγεία για όλους» αλλά με...προϋποθέσεις: Στίβος «εμποδίων» η περίθαλψη στην Ε.Ε.

Πολιτική Υγείας
«Υγεία για όλους» αλλά με...προϋποθέσεις: Στίβος «εμποδίων» η περίθαλψη στην Ε.Ε.
Όλο και περισσότεροι ασθενείς που ζουν σε αγροτικές περιοχές της Ευρώπης δυσκολεύονται να λάβουν έγκυρα περίθαλψη με το ποσοστό του κινδύνου θνησιμότητας να ανεβαίνει δραματικά.
Τετάρτη, 15/03/2023 - 04:00
— Photo: PEXELS
Μαριαλένα Τσόγκα Μαριαλένα Τσόγκα

Ο κίνδυνος ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών αυξάνεται καθώς ορισμένες ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες είναι προσβάσιμες μόνο στα μεγαλύτερα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα την καθυστερημένη διάγνωση και την επιδείνωση των χρόνιων παθήσεων για όσους ζουν σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ευρώπη.

«Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην απόδοση των συστημάτων υγείας και στην ποιότητα των αποτελεσμάτων τους σε ολόκληρη την ΕΕ», δήλωσε σε συνένετυξή του ο Κροάτης κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Tomislav Sokol.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) απεικόνισε πόσο χρόνο χρειάστηκε για να ταξιδέψει στο πλησιέστερο νοσοκομείο σε περιοχές διαφόρων χωρών της ΕΕ.

Εκτιμάται ότι σε περισσότερες από 1 στις 10 περιφέρειες ο συνολικός πληθυσμός ζει 15 λεπτά οδήγησης μακριά από ένα νοσοκομείο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat του 2020 .

Αυτές οι περιοχές ήταν κυρίως πρωτεύουσες ή αστικές περιοχές με σχετικά υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, 89 περιφέρειες που είχαν λιγότερο από το μισό του πληθυσμού τους, ζούσε 15 λεπτά οδήγησης μακριά από ένα νοσοκομείο.

Οι περισσότερες από αυτές ήταν αραιοκατοικημένες περιοχές συχνά γύρω από την περιφέρεια της ΕΕ, για παράδειγμα, στα νότια και ανατολικά κράτη μέλη της ΕΕ.

Έντεκα περιοχές που βρίσκονται στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σουηδία, είχαν λιγότερο από το 10% του πληθυσμού τους να ζούσε 15 λεπτά μακριά από ένα νοσοκομείο.

Η αυξημένη απόσταση ταξιδιού από τα νοσοκομεία αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 1%, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Ειδικά όταν πρόκειται για συγκεκριμένα διαγνωστικά που διαθέτουν προηγμένες ιατρικές τεχνολογίες αλλά βρίσκονται μακριά, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καθυστερημένη διάγνωση και επιδείνωση των καταστάσεων.

«Η διασφάλιση της διάγνωσης και της θεραπείας, ειδικά στις αγροτικές περιοχές είναι μια πρόκληση», δήλωσε ο Γερμανός φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Andreas Glück.

Πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα από το μέγεθος του πληθυσμού, σε ορισμένες περιοχές πρέπει να διασφαλιστεί η ιατρική υποδομή.

«Όταν δεν έχει εξασφαλιστεί η πρόσβαση, αυξάνεται ο κίνδυνος καθυστερημένης διάγνωσης καθώς και επιδείνωσης των ήδη υπαρχουσών συνθηκών», σημείωσε.

«Υγεία για όλους» αλλά με...προϋποθέσεις

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Επιτροπής αρμόδια για τη δημογραφία Dubravka Šuica, η οδηγία για τα δικαιώματα των ασθενών στο διασυνοριακό νομοθετικό πλαίσιο για την υγειονομική περίθαλψη μπορεί να προσφέρει στα κράτη μέλη της να βελτιώσουν την κατάσταση.

Η οδηγία καθορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ένας ασθενής μπορεί να ταξιδέψει σε άλλη χώρα της ΕΕ για να λάβει ιατρική περίθαλψη και αποζημίωση.

Καλύπτει τα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και τη συνταγογράφηση και παράδοση φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

«Ωστόσο, αυτό είναι δύσκολο να γενικευτεί ως λύση για τις αγροτικές περιοχές», είπε η κ. Šuica σε συνένετυξή της, εξηγώντας ότι αυτό μπορεί να είναι επωφελές για τις αγροτικές περιοχές που βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές και όταν υπάρχει διαθέσιμος κατάλληλος πάροχος υγειονομικής περίθαλψης ή ιατροτεχνολογικών προϊόντων στην περιοχή, αλλά βρίσκεται σε διαφορετικό κράτος μέλος της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη=> Επτά Ευρωπαϊκοί οργανισμοί «ενώνονται» για την επιτάχυνση της έρευνας για 7.000 σπάνιες ασθένειες

«Κανονικά σε αυτήν την κατάσταση, τα κράτη μέλη έχουν διμερείς συμφωνίες που βασίζονται επίσης στον κανονισμό για τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης. Το τελευταίο αποφεύγει τους ανθρώπους να πληρώσουν εκ των προτέρων για την παροχή περίθαλψης», είπε.

Άλλες πρωτοβουλίες που αναφέρθηκαν ήταν στο πλαίσιο του Μακροπρόθεσμου Οράματος για τις Αγροτικές Περιοχές, το οποίο περιλαμβάνει χωριά νεοσύστατων επιχειρήσεων, μια πρωτοβουλία που «προσανατολίζεται στην εξεύρεση καινοτόμων λύσεων για τις προκλήσεις των αγροτικών περιοχών της ΕΕ», είπε η κ. Šuica.

«Το Αγροτικό Σύμφωνο επιτρέπει επίσης σε φορείς σε όλα τα επίπεδα να συναντηθούν και να προτείνουν λύσεις προς όφελος αυτών των περιοχών», πρόσθεσε.

Πώς η υγειονομική περίθαλψη θα γίνει πιο προσιτή

Καινοτόμες λύσεις, οι οποίες αποτελούν επίσης μέρος της πρωτοβουλίας Start-Up Villages, ενδέχεται να αλλάξουν την κατάσταση σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές: λύσεις παρακολούθησης ασθενών από απόσταση (RPM), οι οποίες αντιπροσωπεύουν εργαλεία που επιτρέπουν στους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας να παρακολουθούν την εμφάνιση της νόσου και εξ αποστάσεως εξέλιξη των συμπτωμάτων.

Το RPM επιτρέπει πιο προσιτή και ταχύτερη δέσμευση μέσω εικονικών μέσων για την τροποποίηση των σχεδίων φροντίδας και την παροχή ή λήψη εκπαίδευσης σχετικά με την αυτοφροντίδα με βάση τις αλλαγές στην κατάσταση του ασθενούς.

Για παράδειγμα, η αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA), μια κατάσταση κατά την οποία η αναπνοή σταματά ακούσια για σύντομες περιόδους κατά τη διάρκεια του ύπνου, επηρεάζει περίπου 175 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη.

Η διαχείριση της θεραπείας για την υπνική άπνοια πραγματοποιείται σε εργαστήριο ύπνου, το οποίο έχει περιορισμένη πρόσβαση για ασθενείς που ζουν σε αγροτικές περιοχές.

Η χρήση λύσεων RPM, όπως το λογισμικό τηλεπαρακολούθησης, θα επέτρεπε την προβολή των προτύπων ύπνου από απόσταση και η θεραπεία θα μπορούσε να παρακολουθείται εξ αποστάσεως.

«Πρέπει να πάρουμε τις πιθανότητες της ψηφιοποίησης και της τηλεϊατρικής», είπε ο νομοθέτης Glück.

Ενώ η τηλεϊατρική είναι ένας τρόπος, μια άλλη πτυχή που ανέφερε είναι οι μόνιμες ιατρικές μονάδες.

«Οι ιατρικές μονάδες συμβάλλουν στην πρόσβαση των ασθενών σε διαγνωστικά και θεραπείες τελευταίας τεχνολογίας. Για παράδειγμα, κινητές μονάδες σε φορτηγά για μαστογραφίες χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε επίσης να είναι σχετική σε άλλους ιατρικούς τομείς», είπε ο Γερμανός ευρωβουλευτής.

Οι κινητές μονάδες που χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου, αποκαλούνταν επίσης «πραγματικά καλή λύση» από τον Sokol, ο οποίος τόνισε επίσης ότι η πολιτική συνοχής της ΕΕ θα μπορούσε να το χρηματοδοτήσει.

ΠΗΓΗ: euractiv.com

Διαβάστε επίσης=> Σε αυτά τα είδη καρκίνου μειώθηκε η θνησιμότητα - Ποσοστό «ρεκόρ» από το 1991

  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΕΕ
  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΚΙΝΔΥΝΟΣ
  • ΘΑΝΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο FDA ενέκρινε νέο ρινικό σπρέι που βάζει «φρένο» στην ημικρανία
Ο FDA ενέκρινε νέο ρινικό σπρέι που βάζει «φρένο» στην ημικρανία 15 Μαρτίου 2023
Άρση όλων των μέτρων έναντι του κορονοϊού ανακοίνωσε ο Υπ. Υγείας - Ποιοι εξαιρούνται 14 Μαρτίου 2023
Άρση όλων των μέτρων έναντι του κορονοϊού ανακοίνωσε ο Υπ. Υγείας - Ποιοι εξαιρούνται

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέο φάρμακο αλλάζει το κλινικό τοπίο στη θεραπεία του καρκίνου παγκρέατος
Υγεία
04/06/2026 - 09:51

Νέο φάρμακο αλλάζει το κλινικό τοπίο στη θεραπεία του καρκίνου παγκρέατος

Νέα δεδομένα για τη χορήγηση τεστοστερόνης σε ασθενείς με ιστορικό καρκίνου προστάτη
Υγεία
03/06/2026 - 09:54

Νέα δεδομένα για τη χορήγηση τεστοστερόνης σε ασθενείς με ιστορικό καρκίνου προστάτη

Δεύτερη ιατρική γνώμη: Πώς να προετοιμαστείτε σωστά για να την ζητήσετε
Υγεία
29/05/2026 - 13:00

Δεύτερη ιατρική γνώμη: Πώς να προετοιμαστείτε σωστά για να την ζητήσετε

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «τα μονοπάτια διαχείρισης της νόσου (VHL) και του καρκίνου του νεφρού»
Patient Talk
28/05/2026 - 21:11

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «τα μονοπάτια διαχείρισης της νόσου (VHL) και του καρκίνου του νεφρού»

Αττικόν: Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε προσωπικό και ασθενείς - Τι απαντά το νοσοκομείο
Πολιτική Υγείας
28/05/2026 - 10:50

Αττικόν: Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε προσωπικό και ασθενείς - Τι απαντά το νοσοκομείο

MyPBCVoice: Διαδικτυακό σεμινάριο της οργάνωσης Promitheas για τη ζωή με Πρωτοπαθή Χολική Χολαγγειίτιδα
Patient Talk
28/05/2026 - 00:09

MyPBCVoice: Διαδικτυακό σεμινάριο της οργάνωσης Promitheas για τη ζωή με Πρωτοπαθή Χολική Χολαγγειίτιδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΕΣ και ΣΦΦΕ στη Λευκάδα για την κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε»
Pharma News
04/06/2026 - 16:01
Η Novo Nordisk στο BeWell Festival το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ
Pharma News
04/06/2026 - 15:44
Θεμιστοκλέους: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 15:21
Καρκίνος του προστάτη: Αντιμετώπιση με σύγχρονη ρομποτική τεχνική
Health Talk
04/06/2026 - 14:49
Προειδοποίηση από το ECDC για εξάπλωση στην Ελλάδα κουνουπιού που είναι φορέας της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας
Υγεία
04/06/2026 - 14:16
Στρατηγική συνεργασία του Ωνάσειου Νοσοκομείου με το 251 ΓΝΑ
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2026 - 13:58
Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου
Pharma News
04/06/2026 - 13:37
Δέκα τροφές που κάνουν τον εγκέφαλο να παίρνει περισσότερες... στροφές
Διατροφή
04/06/2026 - 13:04
Ο ΙΣΑ ζητάει άμεση εξόφληση των ιατρών, που συμμετέχουν στο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 12:38
Ο ΕΕΣ γιορτάζει 149 έτη προσφοράς με μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 12:12
ΕΟΠΕ: Αισιόδοξες οι εξελίξεις στη σύγχρονη ογκολογία, απαιτείται υπεύθυνη ενημέρωση
Υγεία
04/06/2026 - 11:47
Αναπνευστικές διαταραχές: Η «σιωπηλή επιδημία» που επηρεάζει εκατομμύρια Έλληνες
Υγεία
04/06/2026 - 11:28
Ένα μικρόβιο του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των κιλών μετά από δίαιτα
Υγεία
04/06/2026 - 11:11
Πόνος στον αντίχειρα: Πρακτικές συμβουλές για την ανακούφισή του
Health Talk
04/06/2026 - 10:28
ΠΟΥ: Τα μολυσμένα τρόφιμα προκαλούν 1,5 εκατ. θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο
Διατροφή
04/06/2026 - 10:09
Νέο φάρμακο αλλάζει το κλινικό τοπίο στη θεραπεία του καρκίνου παγκρέατος
Υγεία
04/06/2026 - 09:51
Θεμιστοκλέους: «Στα κινητά των ασθενών οι αναμονές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έως το τέλος του έτους»
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 16:46
Αγαπηδάκη: «Εμβληματικό έργο το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Υγείας»
Digital Health
03/06/2026 - 16:12
Πρόπτωση πυελικών οργάνων: Συμπτώματα και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Health Talk
03/06/2026 - 15:51
Ενημερωτική εκδήλωση για τη διακοπή του καπνίσματος στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Υγεία
03/06/2026 - 15:27
Ρεκόρ θανάτων λόγω καύσωνα σημειώθηκε τον Μάιο στην Ισπανία
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 15:03
Δώδεκα ώρες στο νερό για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Patient Talk
03/06/2026 - 14:27
Mέλι: Η φυσική πηγή ενέργειας που χρειαζόμαστε για την καθημερινή μας άσκηση
Διατροφή
03/06/2026 - 13:54
BrainReGain: Νέο μοντέλο διασύνδεσης της πατρίδας μας με το παγκόσμιο ελληνικό ταλέντο
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 13:21
Συνεργασία Affidea-Novo Nordisk για τα μεταβολικά νοσήματα με πέντε βασικούς πυλώνες
Υπηρεσίες Υγείας
03/06/2026 - 12:56
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν προσλήψεις 1 εκατ. επαγγελματιών στον χώρο της Υγείας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 12:29
Κοζάνη: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ποιμενικών σκύλων
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 12:06
Διαδικτυακή ημερίδα του ΕΕΣ στις 5 Ιουνίου με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Αστικoί κήποι»
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 11:42
Κινητοποίηση των εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο για την υποστελέχωσή του, την Πέμπτη 4 Ιουνίου
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 11:09
Pilates και ήπια άσκηση σε άτομα με μυοσκελετικές ευαισθησίες: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Fitness
03/06/2026 - 10:47

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Υγείας της ΕΕ για την έξαρση του Έμπολα στην Αφρική
Πολιτική Υγείας
01/06/2026 - 18:06
Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 11:18
Κομισιόν: Σε τρεις πυλώνες η (σταδιακή) κατάργηση των δοκιμών χημικής ασφαλείας σε ζώα
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 12:57
Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η επέκταση του «Προσωπικού Βοηθού» και η στήριξη των ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 14:04
Αγαπηδάκη: «Από το "Προλαμβάνω" αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα περισσότεροι από 200.000 πολίτες με ευρήματα»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 15:08
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo