ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρυσοχοΐδης: Προτεραιότητες και «στοιχήματα» που πρέπει να κερδηθούν στον χώρο της υγείας

Πολιτική Υγείας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Χαιρετισμό στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών που πραγματοποιείται υπό τον τίτλο «Συνδιαμορφώνοντας ένα νέο ΕΣΥ» απηύθηνε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Δευτέρα, 20/11/2023 - 15:39
— Photo: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
News4Health Team News4Health Team

Συγκεκριμένα, στον χαιρετισμό του ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων στον χώρο της υγείας για να επιτευχθεί η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στα μεγάλα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν ώστε όλοι οι ασθενείς να έχουν κερδίσει το δικαίωμα της πρόσβασης, της ισότητας και της ίσης παρακολούθησης στις υπηρεσίες υγείας

«Οι μεταρρυθμίσεις», τόνισε, ειδικότερα ο κ. Χρυσοχοΐδης «θα προσαρμόσουν τα συστήματα υγείας, στη σημερινή πραγματικότητα και στις σημερινές ανάγκες των ασθενών και του πληθυσμού της χώρας, δεδομένου ότι η νοσηρότητα του σήμερα σε σχέση με το χθες είναι πολύ μεγαλύτερη, διότι τα χρόνια νοσήματα είναι πολύ περισσότερα και αυτό γιατί αυξάνεται διαρκώς το προσδόκιμο της ζωής, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται πάρα πολλά προβλήματα».

Σημείωσε τις προτεραιότητες που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και έκανε λόγο για «στοιχήματα» που πρέπει να κερδηθούν στον χώρο της υγείας, ώστε οι ασθενείς να νοιώσουν ότι έχουν ίσα δικαιώματα.

Αναλυτικότερα, όπως τόνισε «το ένα θέμα είναι η πρόσβαση. Το πώς φτάνει κάποιος με τρόπο εύκολο στο σύστημα. Ο τρόπος με τον οποίον φτάνει και ο τρόπος με τον οποίον τον διαχειρίζεται, ανεξάρτητα από την οικονομική του θέση είναι κορυφαίο ζήτημα και έχει να κάνει με τη δημοκρατία μας, με τα δικαιώματά μας, με την ισονομία, την ισοπολιτεία, την ισότητα των ανθρώπων. Για να υπάρχει πρόσβαση, σημαίνει ότι οι υγειονομικές μονάδες, έχουν και το προσωπικό και τις δομές και τις υποδομές και τα μέσα να απορροφούν τους ασθενείς αυτούς που το επισκέπτονται, με τρόπο που ικανοποιούν τις ανάγκες του» είπε.

«Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι η ισότητα, η δυνατότητα δηλαδή όλων να έχουν πρόσβαση στις βασικές τεχνολογίες της εποχής, οι οποίες αναπτύσσονται συνέχεια. Όπως για παράδειγμα τα φάρμακα. Στον χώρο των φαρμάκων καθημερινά γίνονται θαύματα, έχουμε καινοτόμα φάρμακα, τα οποία μπαίνουν στη ζωή μας, τα οποία έχουν ένα μεγάλο κόστος, αλλά η πρόσβαση και η ίση μεταχείριση των πολιτών απέναντι στη χρήση του φαρμάκου, είναι ένα καθοριστικό ζήτημα, επίσης δημοκρατίας, δικαιωμάτων, κοινωνικού κράτους και ισονομίας. Είναι μια δεύτερη, βασική παράμετρος μιας πολιτικής μετά την πρόσβαση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας και ακολούθως αναφέρθηκε στο τρίτο «στοίχημα». «Είναι το ζήτημα του follow up, της παρακολούθησης. Ποιος παρακολουθεί τους ανθρώπους που έχουν χρόνιες παθήσεις, πώς τους παρακολουθεί, κάθε πότε τους παρακολουθεί. Αυτό σημαίνει τη δυνατότητα του ασθενή να έχει μια διαρκή παρακολούθηση όλα τα χρόνια της ζωής του, έτσι ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά σε σχέση με τις σίγουρες παρενέργειες που έχει μια ασθένεια, πολλές φορές, χρόνια», κατέληξε.

Μιλώντας για στρατηγικούς στόχους ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι είναι απαραίτητο, μεταξύ άλλων να οργανωθούν στη χώρα κέντρα αναφοράς, «έτσι ώστε να είναι αυτονόητη η είσοδος, η εξέταση και η έξοδος κάθε χρόνο χιλιάδων ανθρώπων που έχουν ανάγκη αυτή τη διαδικασία». Ενώ, πρόσθεσε ότι το σύστημα υγείας χρειάζεται μια σειρά από καινοτομίες που θα οδηγήσουν στην αναμόρφωσή του και έφερε ως παράδειγμα την ψηφιοποίηση του συστήματος με τον φάκελο του ασθενούς που θα διευκολύνει πάρα πολύ τόσο τους ασθενείς, όσο και τους γιατρούς. Όπως και το Μητρώο του καρκίνου σε συνδυασμό με το Εθνικό Συμβούλιο για τον καρκίνο, το οποίο «θα εισηγείται πολιτικές για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τους καρκινοπαθείς με τρόπο που πραγματικά τους αξίζει». Αναφέρθηκε επίσης, στη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου ΜΑΦ για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών και αντίστοιχων μονάδων για το Τραύμα, στη συγκρότηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια, την Εθνική Δράση κατά της παιδικής παχυσαρκίας, τα προγράμματα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού κ.ά.

«Όλα αυτά μαζί θα συγκροτήσουν πραγματικά ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Δεν έχουμε περιθώρια να κάνουμε κάποιες, αν θέλετε, βελτιώσεις. Έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση και να λάβουμε αποφάσεις». Κλείνοντας κάλεσε τα μέλη της Ένωσης Ασθενών να συμμετέχουν «σε όλα τα κρίσιμα όργανα λήψης αποφάσεων, σε όλες τις επιτροπές που εισηγούνται κρίσιμες πολιτικές, όπως ήδη έχουμε ξεκινήσει με τις ελλείψεις φαρμάκων που συμμετέχετε, αλλά και σε άλλες ομάδες εργασίας. Πρέπει να συμμετέχετε παντού. Να αξιολογείτε, να συμμετέχετε στα συστήματα αξιολόγησης και απόδοσης των υγειονομικών μονάδων για να υπάρχει πραγματικά μια συμπόρευση με την κοινωνία» κατέληξε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε συζήτηση με εκπροσώπους των Ασθενών, την οποία συντόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Νίκος Δέδες.

  • ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αντίθετοι με τη δημιουργία του ΕΟΠΑΕ οι εργαζόμενοι της αντιαλκοολικής μονάδας του ΨΝΑ
Αντίθετοι με τη δημιουργία του ΕΟΠΑΕ οι εργαζόμενοι της αντιαλκοολικής μονάδας του ΨΝΑ 20 Νοεμβρίου 2023
Νέα οδηγία από τον ΠΟΥ για την αντιμετώπιση του οξέος υποσιτισμού παιδιών κάτω των πέντε ετών 20 Νοεμβρίου 2023
Νέα οδηγία από τον ΠΟΥ για την αντιμετώπιση του οξέος υποσιτισμού παιδιών κάτω των πέντε ετών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11

Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»

Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47

Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»

Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37

Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»

Το μέλλον της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης στην Ελλάδα!
Health Talk
28/04/2026 - 23:59

Το μέλλον της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης στην Ελλάδα!

6ο Ετήσιο Συνέδριο για τον Καρκίνο: Προκλήσεις, πολιτικές και η ανάγκη για συνεργασία
Pharma News
27/04/2026 - 21:59

6ο Ετήσιο Συνέδριο για τον Καρκίνο: Προκλήσεις, πολιτικές και η ανάγκη για συνεργασία

6ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις: Ευκαιρίες και αδυναμίες στην ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες!
Patient Talk
14/04/2026 - 21:58

6ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις: Ευκαιρίες και αδυναμίες στην ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Χουλιάρα από το Φόρουμ των Δελφών: «Σε μη βιώσιμα επίπεδα το clawback και το rebate»
Pharma News
30/04/2026 - 12:26
Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Υγεία
30/04/2026 - 11:38
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
Μελάνωμα: Πέντε «γκρίζες ζώνες» και απλοί τρόποι αποτροπής ενός ηλιακού εγκαύματος την άνοιξη
Health Talk
30/04/2026 - 10:36
Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11
Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43
Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47
Παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς από τους εργαζόμενους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 07:22
Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13
Είναι το μέλλον στην επιστήμη της διαιτολογίας η προσωποποιημένη διατροφή;
Διατροφή
29/04/2026 - 19:29
Μονάδες ολικής φροντίδας για άτομα με αυτισμό και νευροεκφυλιστικές παθήσεις σε Ρέθυμνο και Λασίθι
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 19:11
Εκδικάζεται από το ΣτΕ η προσφυγή του ΠΣΦ για το rebate και το clawback
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 18:48
ΠΕΦ: Στρατηγικής σημασίας οι επενδύσεις στην Τρίπολη - Στιγμιότυπα από την επίσκεψη Μητσοτάκη
Pharma Policy
29/04/2026 - 18:02
Σύνδρομο «ραγισμένης» καρδιάς: Και όμως υπάρχει…
Health Talk
29/04/2026 - 17:24
Συνάντηση της ΕΝΑΣΕΛ με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Υγείας του Καζακστάν
Patient Talk
29/04/2026 - 17:06
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Διεθνής διάκριση για το Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας
Υγεία
29/04/2026 - 16:53
Λαμπρινός από το Φόρουμ των Δελφών: Τεχνητή Νοημοσύνη και βιώσιμη απόδοση
Υπηρεσίες Υγείας
29/04/2026 - 16:39

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

DUALTO Energy System: Το νέο χειρουργικό εργαλείο της Johnson & Johnson MedTech
Υπηρεσίες Υγείας
27/04/2026 - 15:34
Θεμιστοκλέους: «Άνοιξε η πλατφόρμα για προσλήψεις νοσηλευτών στην Αττική»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 16:27
Lavipharm: Εντυπωσιακή ανάπτυξη δείχνουν τα οικονομικά μεγέθη του 2025
Pharma News
27/04/2026 - 17:02
Τσέτη από Φόρουμ Δελφών: «Συνέχεια και συνέπεια η βιωσιμότητα - Σύμμαχοί μας οι εργαζόμενοι»
Pharma News
27/04/2026 - 18:37
Γεωργιάδης: «Με την Ένωση Ασθενών ξεκινήσαμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση μέσα στα νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 19:04
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo