ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τους ιδιώτες γιατρούς μέχρι και τη Δευτέρα

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Στην εφαρμογή της απόφασης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση προχωρούν από σήμερα, Παρασκευή 26 Ιουλίου έως και την προσεχή Δευτέρα 29 του μηνός οι μεγαλύτεροι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας.
Παρασκευή, 26/07/2024 - 09:21
— Photo: EUROKINISSI
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών ζητούν την απόσυρση του άρθρου 65 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» στο οποίο προβλέπονται κυρώσεις σε όσους ιδιώτες γιατρούς αρνηθούν να καλύψουν ελλείψεις σε δημόσιες δομές υγείας που έχουν κηρυχθεί άγονες.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος με δηλώσεις του αναγνώρισε το ότι η απόφαση είναι σκληρή και γι' αυτό ζητεί την κατανόηση των πολιτών επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η κατάσταση θα γίνει χειρότερη στα νοσοκομεία αν συνεχιστεί αυτή η τακτική από το υπουργείο Υγείας. Τα κενά στο ΕΣΥ αγγίζουν τις 6.000 και οδεύουμε προς τα χειρότερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του ΠΙΣ για αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν αφορά τα έκτακτα περιστάτικά και τα ΑμΕΑ

«Για ένα δίκαιο σύστημα υγείας»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στην έκτακτη σύσκεψή του αποφάσισε ομόφωνα να συνταχθεί με τον ΠΙΣ και την Ολομέλεια των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας που αποφάσισαν αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση από σήμερα, Παρασκευή 26 έως τη Δευτέρα 27 Ιουλίου. Και ο ΙΣΑ ζητά την κατανόηση των πολιτών για την ταλαιπωρία, αλλά, όπως αναφέρει «αγωνιζόμαστε για ένα δίκαιο και αποδοτικό σύστημα υγείας».

Στη σχετική ανακοίνωσή του ο σύλλογος σημειώνει ότι απαιτείται μακροπρόθεσμη στρατηγική, με ουσιαστικά κίνητρα οικονομικά και επαγγελματικά, για την κάλυψη των άγονων περιοχών με συναίνεση από τον ιατρικό κόσμο, προκειμένου να δομηθεί ένα ελκυστικό Σύστημα Υγείας, ειδικά για τους νέους γιατρούς που εγκαταλείπουν τη χώρα.

«Να αποσυρθεί η διάταξη περί επίταξης»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά από την πλευρά του δήλωσε και αυτός τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις, μετά και τη σύνοδο των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Η κινητοποίηση σχετίζεται με την αποχή των γιατρών από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και έχει στόχο την απόσυρση της διάταξης σχετικά με την επίταξη των ιδιωτών ιατρών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ. Οι γιατροί σημειώνουν ότι τόσο τα ΑμεΑ όσο και τα έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετούνται κανονικά. Προσθέτουν ότι χειρόγραφες συνταγές για φάρμακα και εξετάσεις θα δίνονται, ωστόσο αυτές δεν αποζημιώνονται με αποτέλεσμα ο ασθενής να πληρώνει από την τσέπη του και στη συνέχεια να διεκδικεί την αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ.

«Το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να εντάξει στο νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση στην Ψυχική Υγεία άρθρο που αφορά την επίταξη ιδιωτών Ιατρών για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ, καθώς και πιθανές κυρώσεις, όπως διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ και άρση της συνταγογράφησης σε περίπτωση που δεν δεχθούν να καλύψουν τις εφημερίες σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας», αναφέρει ο ΙΣΠ.

Επισημαίνει ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ δεν είναι ούτε σημερινό ούτε έκτακτο. «Η σειρά άγονων προκηρύξεων, ένα πράγμα μόνο σημαίνει, ότι οι προκηρύξεις αυτές δεν είναι ελκυστικές για τους νέους συναδέλφους. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να έρθει σε συζήτηση, τόσο μαζί μας όσο και με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους άλλους Ιατρικούς Συλλόγους, προκειμένου να βρεθούν λύσεις τέτοιες, ώστε οι προκηρύξεις να γίνουν ελκυστικές και να δεχθούν οι νέοι συνάδελφοι να χτίσουν ένα μέλλον τόσο στα νησιά μας όσο και σε άλλες περιοχές της περιφέρειας».

Ο ΙΣΠ δηλώνει ότι είναι στη διάθεση του υπουργού και του υπουργείου να συζητήσουν εκτενώς τα ζητήματα και καλεί τον υπουργό, «από τη στιγμή μάλιστα που δηλώνει ότι το πρόβλημα των εφημεριών έχει σχεδόν λυθεί, να αποσύρει τη διάταξη περί επίταξης και να ξεκινήσει μία εποικοδομητική συζήτηση, ώστε να μην υπάρχει το ίδιο πρόβλημα κάθε χρόνο».

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Χανίων και Ηρακλείου

Στην αναστολή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και έκδοσης ή εκτέλεσης παραπεμπτικών, κάλεσε τα μέλη του και ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου που με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «πρωτοφανή επίθεση κατασυκοφάντησης των ιατρών, ώστε να δικαιολογηθεί η επίταξη των ιδιωτών γιατρών, με σκοπό να καλυφθούν τα κενά του ΕΣΥ, που το υπουργείο, επί χρόνια, απέτυχε να καλύψει». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Αλέξανδρο Πατριανάκο, «ως ιατρικό σώμα θα πρέπει σύσσωμοι και με ομόνοια να αντιδράσουμε στις προγραμματισμένες αλλαγές του υπουργείου». Όπως αναφέρει, αντί της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης οι γιατροί χορηγούν στους ασθενείς χειρόγραφες συνταγές και χειρόγραφα παραπεμπτικά, ενώ της κινητοποίησης εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά και τα ΑμεΑ.

Επίσης, ο ΙΣΗ αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση, ότι «η εικόνα του ΕΣΥ αυτή τη στιγμή στη χώρα μας δεν τιμά κανένα, αντίθετα ταλαιπωρεί τον ασθενή» και καλεί τον υπουργό Υγείας «να εισακούσει τις προτάσεις του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας» ώστε να γίνει «ειλικρινής και γόνιμος διάλογος, με σκοπό τη βελτίωση της Δημοσίας Υγείας».

Όπως αναφέρει ο ΙΣΗ, βασικά αίτια για την εικόνα του ΕΣΥ είναι «οι πολύ κακές συνθήκες εργασίας, η υπερεργασία και οι πολύ χαμηλές οικονομικές απολαβές, με τους γιατρούς να ακολουθούν ολοένα και μεγαλύτερο κύμα φυγής, σε καθημερινή βάση, πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα» και επισημαίνουν ότι «η επίταξη ιδιωτών είναι ένα μέτρο "ανακύκλωσης" γιατρών και σε καμία περίπτωση δεν συμβάλει σε εισροή νέων γιατρών στο ΕΣΥ, που τελικά προτιμούν να μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Οι ιδιώτες γιατροί επέλεξαν να είναι ιδιώτες. Οι επιλογές του κάθε πολίτη είναι σεβαστές μέσα σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Υπάρχει απροθυμία να εργαστούν στο ΕΣΥ, όχι από αναλγησία, αλλά από απουσία ξεκάθαρου πλαισίου και σαφούς περιγραφής θέσης εργασίας και εντελώς θολής εικόνας οικονομικών απολαβών και φορολόγησής τους».

Προτείνει δε, επαναπροκήρυξη όλων των κενών θέσεων ιατρών ΕΣΥ, αναφέροντας ότι «ο κατακερματισμός στις προκηρύξεις δημιουργεί ανασφάλεια και είναι αντικίνητρο για όσους επιθυμούν να εργαστούν στο ΕΣΥ. Αύξηση των θέσεων των ειδικευομένων ιατρών στις άγονες ειδικότητες, με παροχή οικονομικών και άλλων κινήτρων και ανοιχτές προκηρύξεις στις θέσεις που μένουν επανειλημμένως άγονες και μείωση του χρόνου από την προκήρυξη μιας θέσης μέχρι την πρόσληψη του ιατρού».

Τελευταία τροποποίηση στις 26/07/2024 - 09:56
  • ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ
  • ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας είναι το κλειδί για τη μείωση του καρκίνου του ήπατος
Η αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας είναι το κλειδί για τη μείωση του καρκίνου του ήπατος 25 Ιουλίου 2024
Παθολόγος στρατιωτικός γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας τη Κω 26 Ιουλίου 2024
Παθολόγος στρατιωτικός γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας τη Κω

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης από Δελφούς: Οι μεγάλες απειλές για τα καινοτόμα φάρμακα, τους ασθενείς και τους προϋπολογισμούς
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 22:27

Γεωργιάδης από Δελφούς: Οι μεγάλες απειλές για τα καινοτόμα φάρμακα, τους ασθενείς και τους προϋπολογισμούς

Γεωργιάδης από «Αττικόν»: «Έχουμε πολύ μεγάλους ευεργέτες στο ΕΣΥ και τους ευχαριστώ όλους»
Πολιτική Υγείας
22/04/2026 - 17:22

Γεωργιάδης από «Αττικόν»: «Έχουμε πολύ μεγάλους ευεργέτες στο ΕΣΥ και τους ευχαριστώ όλους»

2ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit: Μηχανισμό για χαμηλότερο clawback προανήγγειλε ο Γεωργιάδης
Pharma Policy
22/04/2026 - 15:44

2ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit: Μηχανισμό για χαμηλότερο clawback προανήγγειλε ο Γεωργιάδης

Economist- Γεωργιάδης: Στο επίκεντρο των πολιτικών για τον καρκίνο βρίσκεται ο ασθενής
Πολιτική Υγείας
22/04/2026 - 11:55

Economist- Γεωργιάδης: Στο επίκεντρο των πολιτικών για τον καρκίνο βρίσκεται ο ασθενής

Γεωργιάδης στο SFEE Patient Think Tank: «Στόχος ένα διαφανές σύστημα με τον ασθενή στο επίκεντρο»
Pharma Policy
21/04/2026 - 12:34

Γεωργιάδης στο SFEE Patient Think Tank: «Στόχος ένα διαφανές σύστημα με τον ασθενή στο επίκεντρο»

ΚΕΣΥ: Λήξη της θητείας Μπούμπα - Το σενάριο για τη διαδοχή
Πολιτική Υγείας
21/04/2026 - 10:56

ΚΕΣΥ: Λήξη της θητείας Μπούμπα - Το σενάριο για τη διαδοχή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΦΣ: Κρίσιμη συλλογική επένδυση στην προστασία της δημόσιας υγείας ο εμβολιασμός
Υγεία
24/04/2026 - 00:06
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Πολιτικές με βάση την επιστήμη και όχι την ιδεολογία για τα προϊόντα καπνού
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 23:34
Ικανοποίηση του ΙΣΠ για τη ρύθμιση που αφορά τη στράτευση των ειδικευόμενων γιατρών
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 23:11
Γεωργιάδης από Δελφούς: Οι μεγάλες απειλές για τα καινοτόμα φάρμακα, τους ασθενείς και τους προϋπολογισμούς
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 22:27
ΠΟΥ: Έκθεση πεπραγμένων για το 2025 με μετρήσιμο αποτύπωμα παρά την κρίση χρηματοδότησης
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 21:22
Νυκτερινή δράση υποστήριξης αστέγων στον Πειραιά από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 20:52
«Κινητή Βιβλιοθήκη Ανάσας» για ασθενείς του προγράμματος κατ' οίκον νοσηλείας «Οίκοθεν»
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 20:24
Αγαπηδάκη από Δελφούς: «Το "Προλαμβάνω" εντόπισε περίπου 200.000 άτομα με ευρήματα ασθενειών»
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 19:47
Στυτική δυσλειτουργία με πρόωρη εκσπερμάτιση: Υπάρχει θεραπεία;
Health Talk
23/04/2026 - 19:02
Τρόφιμα από κάθε κατηγορία που φροντίζουν την υγεία της καρδιά μας
Διατροφή
23/04/2026 - 18:37
Μυτιλήνη: Προς αποτέφρωση τα ζώα που θανατώνονται λόγω αφθώδους πυρετού
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 18:21
ΣΦΕΕ: Πέντε κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία των εμβολιαστικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα
Pharma Policy
23/04/2026 - 17:58
ΕΟΔΥ: Υψηλής προτεραιότητας οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και όσες σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή
Υγεία
23/04/2026 - 17:24
Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας
Υγεία
23/04/2026 - 16:51
Γιατί οι αυξημένες ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες εκτοξεύουν τον κίνδυνο για την υγεία των νεφρών
Health Talk
23/04/2026 - 16:22
Financial Times: Ιατρικά δεδομένα 500.000 βρέθηκαν να πωλούνται σε κινέζικη ιστοσελίδα
Digital Health
23/04/2026 - 15:48
Η κρίση στον Κόλπο φτάνει στα φαρμακεία της Ευρώπης
Pharma Policy
23/04/2026 - 15:00
DEF2026-Γεωργιάδης: Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη της Ελλάδας είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Pharma Policy
23/04/2026 - 14:30
Οι μακάκοι του Γιβραλτάρ τρώνε λάσπη για να αποφύγουν τις στομαχικές διαταραχές από το junk food
Pet
23/04/2026 - 14:00
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για αποζημίωση ταινιών μέτρησης γλυκόζης: «Μισό βήμα» από Υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 13:34
Άσφαλτος: Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία μας και ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα φύκια
Υγεία
23/04/2026 - 13:00
Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει το λίπος στους μηρούς, επιβαρύνει τα γόνατα
Διατροφή
23/04/2026 - 12:00
Στρες και το τσιμπολόγημα αργά το βράδυ αυξάνουν τον κίνδυνο για εντερικά προβλήματα
Διατροφή
23/04/2026 - 11:00
Θεμιστοκλέους: Σε 15 ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για προσλήψεις επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 10:00
Ρινικό σπρέι υπόσχεται αναστροφή της εγκεφαλικής γήρανσης
Υγεία
23/04/2026 - 09:00
ΙΝΕΒ ΕΚΕΤΑ: Σύμπραξη για την κλινική έρευνα και ανάπτυξη για τις μικροαγγειοπαθητικές αναιμίες
Υγεία
23/04/2026 - 08:13
Φάμελλος: «Το υπερπλεόνασμα να δοθεί για αναστολή του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, μείωση του ΕΦΚ και 13η σύνταξη»
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 03:42
Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Το MORE GREEN βασικός πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης της Boehringer Ingelheim
Pharma News
23/04/2026 - 00:06
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Λειψυδρία και διαχείριση νερού στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
22/04/2026 - 23:23
Ο ρόλος της Πυρηνικής Ιατρικής στη διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων
Health Talk
22/04/2026 - 22:38

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H Eli Lilly πιο κοντά στο «Ιερό Δισκοπότηρο» της κυτταρικής θεραπείας
Pharma News
21/04/2026 - 09:51
ΚΕΣΥ: Λήξη της θητείας Μπούμπα - Το σενάριο για τη διαδοχή
Πολιτική Υγείας
21/04/2026 - 10:56
IgA νεφροπάθεια: Μονοκλωνικό για σπάνια αιματολογικά νοσήματα καταστέλλει τις πρωτεΐνες που την προκαλούν
Pharma News
21/04/2026 - 14:00
Επτά αιτήματα για το clawback σε επιστολή διαμαρτυρίας του ΙΣΑ και εννέα φορέων ΠΦΥ και ΔΦΥ
Πολιτική Υγείας
21/04/2026 - 15:16
Bayer AG: Στρατηγικές επιλογές το ισχυρό χαρτοφυλάκιο στα φάρμακα και το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης
Pharma News
21/04/2026 - 15:36
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo