ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τους ιδιώτες γιατρούς μέχρι και τη Δευτέρα

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Στην εφαρμογή της απόφασης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση προχωρούν από σήμερα, Παρασκευή 26 Ιουλίου έως και την προσεχή Δευτέρα 29 του μηνός οι μεγαλύτεροι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας.
Παρασκευή, 26/07/2024 - 09:21
— Photo: EUROKINISSI
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών ζητούν την απόσυρση του άρθρου 65 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» στο οποίο προβλέπονται κυρώσεις σε όσους ιδιώτες γιατρούς αρνηθούν να καλύψουν ελλείψεις σε δημόσιες δομές υγείας που έχουν κηρυχθεί άγονες.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος με δηλώσεις του αναγνώρισε το ότι η απόφαση είναι σκληρή και γι' αυτό ζητεί την κατανόηση των πολιτών επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η κατάσταση θα γίνει χειρότερη στα νοσοκομεία αν συνεχιστεί αυτή η τακτική από το υπουργείο Υγείας. Τα κενά στο ΕΣΥ αγγίζουν τις 6.000 και οδεύουμε προς τα χειρότερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του ΠΙΣ για αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν αφορά τα έκτακτα περιστάτικά και τα ΑμΕΑ

«Για ένα δίκαιο σύστημα υγείας»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στην έκτακτη σύσκεψή του αποφάσισε ομόφωνα να συνταχθεί με τον ΠΙΣ και την Ολομέλεια των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας που αποφάσισαν αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση από σήμερα, Παρασκευή 26 έως τη Δευτέρα 27 Ιουλίου. Και ο ΙΣΑ ζητά την κατανόηση των πολιτών για την ταλαιπωρία, αλλά, όπως αναφέρει «αγωνιζόμαστε για ένα δίκαιο και αποδοτικό σύστημα υγείας».

Στη σχετική ανακοίνωσή του ο σύλλογος σημειώνει ότι απαιτείται μακροπρόθεσμη στρατηγική, με ουσιαστικά κίνητρα οικονομικά και επαγγελματικά, για την κάλυψη των άγονων περιοχών με συναίνεση από τον ιατρικό κόσμο, προκειμένου να δομηθεί ένα ελκυστικό Σύστημα Υγείας, ειδικά για τους νέους γιατρούς που εγκαταλείπουν τη χώρα.

«Να αποσυρθεί η διάταξη περί επίταξης»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά από την πλευρά του δήλωσε και αυτός τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις, μετά και τη σύνοδο των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Η κινητοποίηση σχετίζεται με την αποχή των γιατρών από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και έχει στόχο την απόσυρση της διάταξης σχετικά με την επίταξη των ιδιωτών ιατρών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ. Οι γιατροί σημειώνουν ότι τόσο τα ΑμεΑ όσο και τα έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετούνται κανονικά. Προσθέτουν ότι χειρόγραφες συνταγές για φάρμακα και εξετάσεις θα δίνονται, ωστόσο αυτές δεν αποζημιώνονται με αποτέλεσμα ο ασθενής να πληρώνει από την τσέπη του και στη συνέχεια να διεκδικεί την αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ.

«Το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να εντάξει στο νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση στην Ψυχική Υγεία άρθρο που αφορά την επίταξη ιδιωτών Ιατρών για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ, καθώς και πιθανές κυρώσεις, όπως διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ και άρση της συνταγογράφησης σε περίπτωση που δεν δεχθούν να καλύψουν τις εφημερίες σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας», αναφέρει ο ΙΣΠ.

Επισημαίνει ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ δεν είναι ούτε σημερινό ούτε έκτακτο. «Η σειρά άγονων προκηρύξεων, ένα πράγμα μόνο σημαίνει, ότι οι προκηρύξεις αυτές δεν είναι ελκυστικές για τους νέους συναδέλφους. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να έρθει σε συζήτηση, τόσο μαζί μας όσο και με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους άλλους Ιατρικούς Συλλόγους, προκειμένου να βρεθούν λύσεις τέτοιες, ώστε οι προκηρύξεις να γίνουν ελκυστικές και να δεχθούν οι νέοι συνάδελφοι να χτίσουν ένα μέλλον τόσο στα νησιά μας όσο και σε άλλες περιοχές της περιφέρειας».

Ο ΙΣΠ δηλώνει ότι είναι στη διάθεση του υπουργού και του υπουργείου να συζητήσουν εκτενώς τα ζητήματα και καλεί τον υπουργό, «από τη στιγμή μάλιστα που δηλώνει ότι το πρόβλημα των εφημεριών έχει σχεδόν λυθεί, να αποσύρει τη διάταξη περί επίταξης και να ξεκινήσει μία εποικοδομητική συζήτηση, ώστε να μην υπάρχει το ίδιο πρόβλημα κάθε χρόνο».

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Χανίων και Ηρακλείου

Στην αναστολή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και έκδοσης ή εκτέλεσης παραπεμπτικών, κάλεσε τα μέλη του και ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου που με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «πρωτοφανή επίθεση κατασυκοφάντησης των ιατρών, ώστε να δικαιολογηθεί η επίταξη των ιδιωτών γιατρών, με σκοπό να καλυφθούν τα κενά του ΕΣΥ, που το υπουργείο, επί χρόνια, απέτυχε να καλύψει». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Αλέξανδρο Πατριανάκο, «ως ιατρικό σώμα θα πρέπει σύσσωμοι και με ομόνοια να αντιδράσουμε στις προγραμματισμένες αλλαγές του υπουργείου». Όπως αναφέρει, αντί της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης οι γιατροί χορηγούν στους ασθενείς χειρόγραφες συνταγές και χειρόγραφα παραπεμπτικά, ενώ της κινητοποίησης εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά και τα ΑμεΑ.

Επίσης, ο ΙΣΗ αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση, ότι «η εικόνα του ΕΣΥ αυτή τη στιγμή στη χώρα μας δεν τιμά κανένα, αντίθετα ταλαιπωρεί τον ασθενή» και καλεί τον υπουργό Υγείας «να εισακούσει τις προτάσεις του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας» ώστε να γίνει «ειλικρινής και γόνιμος διάλογος, με σκοπό τη βελτίωση της Δημοσίας Υγείας».

Όπως αναφέρει ο ΙΣΗ, βασικά αίτια για την εικόνα του ΕΣΥ είναι «οι πολύ κακές συνθήκες εργασίας, η υπερεργασία και οι πολύ χαμηλές οικονομικές απολαβές, με τους γιατρούς να ακολουθούν ολοένα και μεγαλύτερο κύμα φυγής, σε καθημερινή βάση, πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα» και επισημαίνουν ότι «η επίταξη ιδιωτών είναι ένα μέτρο "ανακύκλωσης" γιατρών και σε καμία περίπτωση δεν συμβάλει σε εισροή νέων γιατρών στο ΕΣΥ, που τελικά προτιμούν να μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Οι ιδιώτες γιατροί επέλεξαν να είναι ιδιώτες. Οι επιλογές του κάθε πολίτη είναι σεβαστές μέσα σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Υπάρχει απροθυμία να εργαστούν στο ΕΣΥ, όχι από αναλγησία, αλλά από απουσία ξεκάθαρου πλαισίου και σαφούς περιγραφής θέσης εργασίας και εντελώς θολής εικόνας οικονομικών απολαβών και φορολόγησής τους».

Προτείνει δε, επαναπροκήρυξη όλων των κενών θέσεων ιατρών ΕΣΥ, αναφέροντας ότι «ο κατακερματισμός στις προκηρύξεις δημιουργεί ανασφάλεια και είναι αντικίνητρο για όσους επιθυμούν να εργαστούν στο ΕΣΥ. Αύξηση των θέσεων των ειδικευομένων ιατρών στις άγονες ειδικότητες, με παροχή οικονομικών και άλλων κινήτρων και ανοιχτές προκηρύξεις στις θέσεις που μένουν επανειλημμένως άγονες και μείωση του χρόνου από την προκήρυξη μιας θέσης μέχρι την πρόσληψη του ιατρού».

Τελευταία τροποποίηση στις 26/07/2024 - 09:56
  • ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ
  • ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας είναι το κλειδί για τη μείωση του καρκίνου του ήπατος
Η αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας είναι το κλειδί για τη μείωση του καρκίνου του ήπατος 25 Ιουλίου 2024
Παθολόγος στρατιωτικός γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας τη Κω 26 Ιουλίου 2024
Παθολόγος στρατιωτικός γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας τη Κω

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΨΝΑ: Εργαζόμενοι κατά Γεωργιάδη για τις δηλώσεις του σχετικά με τη φωτιά στο Ποικίλο Όρος
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 03:37

ΨΝΑ: Εργαζόμενοι κατά Γεωργιάδη για τις δηλώσεις του σχετικά με τη φωτιά στο Ποικίλο Όρος

Εξώδικα της ΠΟΕΡΓΙ σε ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ: «Δεν μπορεί η προστασία της δημόσιας δαπάνης να βασίζεται στο clawback»
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 12:34

Εξώδικα της ΠΟΕΡΓΙ σε ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ: «Δεν μπορεί η προστασία της δημόσιας δαπάνης να βασίζεται στο clawback»

Πειθαρχική διαδικασία στο ΨΝΑ προαναγγέλλει ο Υπ. Υγείας – «Πυρ ομαδόν» από γιατρούς και εργαζόμενους
Πολιτική Υγείας
02/08/2026 - 12:31

Πειθαρχική διαδικασία στο ΨΝΑ προαναγγέλλει ο Υπ. Υγείας – «Πυρ ομαδόν» από γιατρούς και εργαζόμενους

Φωτιά στο Ποικίλο Όρος: Μεταφορά 14 ασθενών από Δαφνί στο Αττικό με αναπνευστικά προβλήματα
Επικαιρότητα
31/07/2026 - 17:20

Φωτιά στο Ποικίλο Όρος: Μεταφορά 14 ασθενών από Δαφνί στο Αττικό με αναπνευστικά προβλήματα

Συνάντηση Γεωργιάδη Αγαπηδάκη με τη διοίκηση του ΕΚΠΑ
Πολιτική Υγείας
30/07/2026 - 20:34

Συνάντηση Γεωργιάδη Αγαπηδάκη με τη διοίκηση του ΕΚΠΑ

Καταγγελίες Παπανικολάου κατά Γεωργιάδη για ελλείψεις, σπατάλη και αυταρχικές πρακτικές στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
30/07/2026 - 19:09

Καταγγελίες Παπανικολάου κατά Γεωργιάδη για ελλείψεις, σπατάλη και αυταρχικές πρακτικές στο ΕΣΥ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο γλαυκώματος
Υγεία
05/08/2026 - 10:00
Τρέξιμο και αρθρώσεις: Τι δείχνουν οι νέες έρευνες και οι εναλλακτικές
Fitness
05/08/2026 - 09:00
ΟΗΕ: Επιδεινώνεται η κρίση παιδικού υποσιτισμού στο Αφγανιστάν
Επικαιρότητα
05/08/2026 - 07:12
«Προλαμβάνω» κατά της παχυσαρκίας: Νέο μέτωπο μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και υπουργείου υγείας
Pharma Policy
05/08/2026 - 07:00
ΨΝΑ: Εργαζόμενοι κατά Γεωργιάδη για τις δηλώσεις του σχετικά με τη φωτιά στο Ποικίλο Όρος
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 03:37
Εκδήλωση της μονάδας τηλεψυχιατρικής ΚΛΙΜΑΚΑ στο Καστελλόριζο
Ψυχική Υγεία
05/08/2026 - 00:06
Οι κίνδυνοι του καλοκαιριού για μικρούς και μεγάλους - Πώς θα προστατευτείτε
Health Talk
04/08/2026 - 21:06
Γερμανία: Καμπάνια για το «δικαίωμα στη λήθη» για επιζώντες καρκίνου σε ασφάλειες και δάνεια
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 20:00
Ζέστη και πόνος: Πώς οι υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν το σώμα και αυξάνουν τη σωματική δυσφορία
Υγεία
04/08/2026 - 19:00
Νέα δράση 850.000 ευρώ για την δημόσια υγεία στην Κρήτη, με έμφαση στην ΠΦΥ
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 18:03
Πυρκαγιές: Οδηγίες για ασφαλή καθαρισμό των κατοικιών
Υγεία
04/08/2026 - 17:43
Ειδικός ζητά επανεξέταση του φάσματος του αυτισμού: «Έχει γίνει υπερβολικά ευρύ»
Υγεία
04/08/2026 - 17:00
"Δεν αλλάζει ο άνθρωπος!" - Κι όμως αλλάζει! Τι έδειξε νέα έρευνα
Ψυχική Υγεία
04/08/2026 - 16:00
ΠΟΥ: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τις δοκιμές θεραπειών για το σπάνιο στέλεχος Έμπολα στο Κονγκό
Υγεία
04/08/2026 - 15:00
Eli Lilly: Πρώιμη πρόσβαση στο πειραματικό της φάρμακο κατά της παχυσαρκίας για περιορισμένο αριθμό ασθενών
Pharma News
04/08/2026 - 14:00
Κυκλοσπορίαση: Με υποκείμενα νοσήματα οι δύο πρώτοι νεκροί στις ΗΠΑ - 17.000 κρούσματα
Επικαιρότητα
04/08/2026 - 13:35
Βίντεο με 10 σημαντικές οδηγίες του ΕΕΣ για την προστασία μετά από πυρκαγιά
Υγεία
04/08/2026 - 13:19
Εξώδικα της ΠΟΕΡΓΙ σε ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ: «Δεν μπορεί η προστασία της δημόσιας δαπάνης να βασίζεται στο clawback»
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 12:34
Πόνος στο πόδι: Πότε πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό;
Health Talk
04/08/2026 - 11:58
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, λαπαροσκοπική ωοθηκεκτομή σε αρκούδες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
Pet
04/08/2026 - 11:31
Τι προκαλεί πρήξιμο στην κοιλιά και πότε κρύβει υποκείμενο νόσημα - Τα «ναι» και τα «όχι» στη διατροφή
Διατροφή
04/08/2026 - 11:04
Influencers, γιατροί AI και παραπληροφόρηση: Πέντε τρόποι για να αντιμετωπίσετε τον ψηφιακό κομπογιανιτισμό
Υγεία
04/08/2026 - 10:24
Πώς να προστατέψετε το δέρμα και τα μάτια σας από την ηλιακή ακτινοβολία
Υγεία
04/08/2026 - 09:52
ΑΙ: Πιο ακριβείς από ποτέ οι επεμβάσεις με laser για τα μάτια
Health Talk
04/08/2026 - 08:43
Ηπατίτιδα Β: Ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας που μπορεί να εξαλειφθεί
Υγεία
04/08/2026 - 07:58
Meteo: Περισσότερα από 480.000 στρέμματα γης κάηκαν στη δυτική Αττική τα τελευταία 9 χρόνια
Επικαιρότητα
04/08/2026 - 03:37
Θεσσαλονίκη: Αναβάθμιση εξοπλισμού στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» με χρηματοδότηση 68.000 ευρώ
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 00:11
Νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την έγκαιρη ανίχνευση της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης
Υγεία
03/08/2026 - 23:11
Τα συμπτώματα που συνδέονται με δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους
Υγεία
03/08/2026 - 22:37
Χαλκιδική: Ακατάλληλο προς πόση το νερό στη Σίβηρη - Ανιχνεύθηκαν μικρόβια
Επικαιρότητα
03/08/2026 - 21:59

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πειθαρχική διαδικασία στο ΨΝΑ προαναγγέλλει ο Υπ. Υγείας – «Πυρ ομαδόν» από γιατρούς και εργαζόμενους
Πολιτική Υγείας
02/08/2026 - 12:31
ΠΟΥ: Ο θηλασμός σώζει ζωές – Τα οφέλη του για μητέρα και παιδί
Πολιτική Υγείας
03/08/2026 - 09:00
AstraZeneca και Bristol Myers Squibb συζητούν πιθανή συγχώνευση ύψους 400 δισ. δολαρίων
Pharma News
03/08/2026 - 12:15
ΕΟΠΑΕ: Θεσμοθετούνται μονάδες «Safe Haven» για άτομα με εξαρτήσεις και αστεγία
Πολιτική Υγείας
03/08/2026 - 12:57
Πρωτεΐνη: Η μικρότερη κατανάλωση μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Διατροφή
03/08/2026 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo