ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τους ιδιώτες γιατρούς μέχρι και τη Δευτέρα

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Στην εφαρμογή της απόφασης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση προχωρούν από σήμερα, Παρασκευή 26 Ιουλίου έως και την προσεχή Δευτέρα 29 του μηνός οι μεγαλύτεροι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας.
Παρασκευή, 26/07/2024 - 09:21
— Photo: EUROKINISSI
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών ζητούν την απόσυρση του άρθρου 65 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» στο οποίο προβλέπονται κυρώσεις σε όσους ιδιώτες γιατρούς αρνηθούν να καλύψουν ελλείψεις σε δημόσιες δομές υγείας που έχουν κηρυχθεί άγονες.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος με δηλώσεις του αναγνώρισε το ότι η απόφαση είναι σκληρή και γι' αυτό ζητεί την κατανόηση των πολιτών επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η κατάσταση θα γίνει χειρότερη στα νοσοκομεία αν συνεχιστεί αυτή η τακτική από το υπουργείο Υγείας. Τα κενά στο ΕΣΥ αγγίζουν τις 6.000 και οδεύουμε προς τα χειρότερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του ΠΙΣ για αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν αφορά τα έκτακτα περιστάτικά και τα ΑμΕΑ

«Για ένα δίκαιο σύστημα υγείας»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στην έκτακτη σύσκεψή του αποφάσισε ομόφωνα να συνταχθεί με τον ΠΙΣ και την Ολομέλεια των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας που αποφάσισαν αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση από σήμερα, Παρασκευή 26 έως τη Δευτέρα 27 Ιουλίου. Και ο ΙΣΑ ζητά την κατανόηση των πολιτών για την ταλαιπωρία, αλλά, όπως αναφέρει «αγωνιζόμαστε για ένα δίκαιο και αποδοτικό σύστημα υγείας».

Στη σχετική ανακοίνωσή του ο σύλλογος σημειώνει ότι απαιτείται μακροπρόθεσμη στρατηγική, με ουσιαστικά κίνητρα οικονομικά και επαγγελματικά, για την κάλυψη των άγονων περιοχών με συναίνεση από τον ιατρικό κόσμο, προκειμένου να δομηθεί ένα ελκυστικό Σύστημα Υγείας, ειδικά για τους νέους γιατρούς που εγκαταλείπουν τη χώρα.

«Να αποσυρθεί η διάταξη περί επίταξης»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά από την πλευρά του δήλωσε και αυτός τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις, μετά και τη σύνοδο των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Η κινητοποίηση σχετίζεται με την αποχή των γιατρών από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και έχει στόχο την απόσυρση της διάταξης σχετικά με την επίταξη των ιδιωτών ιατρών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ. Οι γιατροί σημειώνουν ότι τόσο τα ΑμεΑ όσο και τα έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετούνται κανονικά. Προσθέτουν ότι χειρόγραφες συνταγές για φάρμακα και εξετάσεις θα δίνονται, ωστόσο αυτές δεν αποζημιώνονται με αποτέλεσμα ο ασθενής να πληρώνει από την τσέπη του και στη συνέχεια να διεκδικεί την αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ.

«Το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να εντάξει στο νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση στην Ψυχική Υγεία άρθρο που αφορά την επίταξη ιδιωτών Ιατρών για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ, καθώς και πιθανές κυρώσεις, όπως διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ και άρση της συνταγογράφησης σε περίπτωση που δεν δεχθούν να καλύψουν τις εφημερίες σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας», αναφέρει ο ΙΣΠ.

Επισημαίνει ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ δεν είναι ούτε σημερινό ούτε έκτακτο. «Η σειρά άγονων προκηρύξεων, ένα πράγμα μόνο σημαίνει, ότι οι προκηρύξεις αυτές δεν είναι ελκυστικές για τους νέους συναδέλφους. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να έρθει σε συζήτηση, τόσο μαζί μας όσο και με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους άλλους Ιατρικούς Συλλόγους, προκειμένου να βρεθούν λύσεις τέτοιες, ώστε οι προκηρύξεις να γίνουν ελκυστικές και να δεχθούν οι νέοι συνάδελφοι να χτίσουν ένα μέλλον τόσο στα νησιά μας όσο και σε άλλες περιοχές της περιφέρειας».

Ο ΙΣΠ δηλώνει ότι είναι στη διάθεση του υπουργού και του υπουργείου να συζητήσουν εκτενώς τα ζητήματα και καλεί τον υπουργό, «από τη στιγμή μάλιστα που δηλώνει ότι το πρόβλημα των εφημεριών έχει σχεδόν λυθεί, να αποσύρει τη διάταξη περί επίταξης και να ξεκινήσει μία εποικοδομητική συζήτηση, ώστε να μην υπάρχει το ίδιο πρόβλημα κάθε χρόνο».

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Χανίων και Ηρακλείου

Στην αναστολή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και έκδοσης ή εκτέλεσης παραπεμπτικών, κάλεσε τα μέλη του και ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου που με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «πρωτοφανή επίθεση κατασυκοφάντησης των ιατρών, ώστε να δικαιολογηθεί η επίταξη των ιδιωτών γιατρών, με σκοπό να καλυφθούν τα κενά του ΕΣΥ, που το υπουργείο, επί χρόνια, απέτυχε να καλύψει». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Αλέξανδρο Πατριανάκο, «ως ιατρικό σώμα θα πρέπει σύσσωμοι και με ομόνοια να αντιδράσουμε στις προγραμματισμένες αλλαγές του υπουργείου». Όπως αναφέρει, αντί της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης οι γιατροί χορηγούν στους ασθενείς χειρόγραφες συνταγές και χειρόγραφα παραπεμπτικά, ενώ της κινητοποίησης εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά και τα ΑμεΑ.

Επίσης, ο ΙΣΗ αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση, ότι «η εικόνα του ΕΣΥ αυτή τη στιγμή στη χώρα μας δεν τιμά κανένα, αντίθετα ταλαιπωρεί τον ασθενή» και καλεί τον υπουργό Υγείας «να εισακούσει τις προτάσεις του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας» ώστε να γίνει «ειλικρινής και γόνιμος διάλογος, με σκοπό τη βελτίωση της Δημοσίας Υγείας».

Όπως αναφέρει ο ΙΣΗ, βασικά αίτια για την εικόνα του ΕΣΥ είναι «οι πολύ κακές συνθήκες εργασίας, η υπερεργασία και οι πολύ χαμηλές οικονομικές απολαβές, με τους γιατρούς να ακολουθούν ολοένα και μεγαλύτερο κύμα φυγής, σε καθημερινή βάση, πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα» και επισημαίνουν ότι «η επίταξη ιδιωτών είναι ένα μέτρο "ανακύκλωσης" γιατρών και σε καμία περίπτωση δεν συμβάλει σε εισροή νέων γιατρών στο ΕΣΥ, που τελικά προτιμούν να μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Οι ιδιώτες γιατροί επέλεξαν να είναι ιδιώτες. Οι επιλογές του κάθε πολίτη είναι σεβαστές μέσα σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Υπάρχει απροθυμία να εργαστούν στο ΕΣΥ, όχι από αναλγησία, αλλά από απουσία ξεκάθαρου πλαισίου και σαφούς περιγραφής θέσης εργασίας και εντελώς θολής εικόνας οικονομικών απολαβών και φορολόγησής τους».

Προτείνει δε, επαναπροκήρυξη όλων των κενών θέσεων ιατρών ΕΣΥ, αναφέροντας ότι «ο κατακερματισμός στις προκηρύξεις δημιουργεί ανασφάλεια και είναι αντικίνητρο για όσους επιθυμούν να εργαστούν στο ΕΣΥ. Αύξηση των θέσεων των ειδικευομένων ιατρών στις άγονες ειδικότητες, με παροχή οικονομικών και άλλων κινήτρων και ανοιχτές προκηρύξεις στις θέσεις που μένουν επανειλημμένως άγονες και μείωση του χρόνου από την προκήρυξη μιας θέσης μέχρι την πρόσληψη του ιατρού».

Τελευταία τροποποίηση στις 26/07/2024 - 09:56
  • ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ
  • ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας είναι το κλειδί για τη μείωση του καρκίνου του ήπατος
Η αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας είναι το κλειδί για τη μείωση του καρκίνου του ήπατος 25 Ιουλίου 2024
Παθολόγος στρατιωτικός γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας τη Κω 26 Ιουλίου 2024
Παθολόγος στρατιωτικός γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας τη Κω

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστρέφουν οι «Ράμπο της Υγείας»; Τι εξετάζει το υπουργείο
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 18:14

Επιστρέφουν οι «Ράμπο της Υγείας»; Τι εξετάζει το υπουργείο

Η συγγνώμη του Γεωργιάδη προς την οικογένεια του Γιώργου Μαζωνάκη: «Το σύστημα δεν μπόρεσε να τον προστατεύσει»
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 14:51

Η συγγνώμη του Γεωργιάδη προς την οικογένεια του Γιώργου Μαζωνάκη: «Το σύστημα δεν μπόρεσε να τον προστατεύσει»

Γεωργιάδης: Οι πολίτες θα βλέπουν μέσω app ποιες ιατρικές πράξεις επιτρέπεται να κάνει κάθε γιατρός
Υγεία
14/09/2026 - 10:00

Γεωργιάδης: Οι πολίτες θα βλέπουν μέσω app ποιες ιατρικές πράξεις επιτρέπεται να κάνει κάθε γιατρός

Αύξηση 5 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τους φυσικοθεραπευτές από το 2027
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 09:00

Αύξηση 5 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τους φυσικοθεραπευτές από το 2027

BAT Hellas: Νέα καμπάνια ενημέρωσης και πρόγραμμα πρόληψης για την προστασία των ανηλίκων από τον καπνό
Επικαιρότητα
07/09/2026 - 14:15

BAT Hellas: Νέα καμπάνια ενημέρωσης και πρόγραμμα πρόληψης για την προστασία των ανηλίκων από τον καπνό

Προλαμβάνω: Νέο πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου για τον καρκίνο του δέρματος
Πολιτική Υγείας
06/09/2026 - 10:07

Προλαμβάνω: Νέο πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου για τον καρκίνο του δέρματος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θάνατος Μαζωνάκη: Στη φυλακή το ζευγάρι των γιατρών- Κατηγορούν το ΕΚΑΒ
Επικαιρότητα
16/09/2026 - 08:20
ESC Congress 2026: 127 Έλληνες επιστήμονες συμμετείχαν ενεργά στο κορυφαίο καρδιολογικό συνέδριο
Υγεία
16/09/2026 - 07:28
ΟΗΕ: «Παραμένει φονική και τεράστιας κλίμακας η επιδημία του Έμπολα»
Υγεία
16/09/2026 - 03:43
Υγεία στην εργασία: Η πρόληψη δεν σταματά στην αποφυγή των ατυχημάτων
Υγεία
16/09/2026 - 00:09
ΠαΣΟΝοΠ: «Το ΕΣΥ δεν μπορεί να οικοδομηθεί μόνο με ανακαινίσεις κτηρίων και νέο εξοπλισμό»
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 23:28
ΕΕΜΗ: Η σιωπηλή στα πρώτα της στάδια PBC μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος
Υγεία
15/09/2026 - 22:18
Τα 9+1 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί μπορεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα όρασης
Health Talk
15/09/2026 - 21:23
Έξι ασκήσεις ισορροπίας που μπορείτε να κάνετε καθώς μεγαλώνετε - Αναλυτικές οδηγίες
Fitness
15/09/2026 - 20:46
Ψυχική ενδυνάμωση, ανθεκτικότητα και οικογενειακή συνοχή μέσα από το «Hope Blooms» της ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ
Ψυχική Υγεία
15/09/2026 - 20:09
ΕΟΕ: Περισσότερες από 19 νέες διαγνώσεις καρκίνου προστάτη την ημέρα στην Ελλάδα το 2024
Υγεία
15/09/2026 - 19:33
Λέσβος: Απορρίφθηκε απόφαση για διακοπή των θανατώσεων ζώων λόγω αφθώδους πυρετού
Επικαιρότητα
15/09/2026 - 18:49
Επιστρέφουν οι «Ράμπο της Υγείας»; Τι εξετάζει το υπουργείο
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 18:14
«Οι Νοσηλευτές δίνουν Όραμα Ελπίδας»: Ενημερωτική δράση για τη δωρεά μυελού των οστών στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Υγεία
15/09/2026 - 17:37
Pop-Up Liver Hub: Δράση πρόληψης των ηπατικών νοσημάτων σε μετανάστες και πρόσφυγες από τον «Προμηθέα»
Patient Talk
15/09/2026 - 17:11
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία παρουσίασε την ιστοσελίδα inosi.gr
Υγεία
15/09/2026 - 16:44
Φλεβική θρόμβωση: Φορετή διαγνωστική συσκευή για την πρώιμη ανίχνευση της σε φάση κλινικών μελετών
Digital Health
15/09/2026 - 16:19
Επιστροφή στο σχολείο και διατροφή των παιδιών: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Διατροφή
15/09/2026 - 15:54
Αγαπηδάκη: «Αναγκαίες οι αλλαγές στην ΑΕΜΥ για τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Άνοιας»
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 15:28
Νέα μελέτη εξετάζει πιθανή αύξηση του κινδύνου θανάτου από αντιβιοτικό
Υγεία
15/09/2026 - 15:06
Πρώτο και σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη ο τακτικός έλεγχος και η πρόληψη
Health Talk
15/09/2026 - 14:43
Το διάβασμα για ευχαρίστηση και μάλιστα με παρέα προστατεύει τον εγκέφαλο δια βίου
Ψυχική Υγεία
15/09/2026 - 14:00
Ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Υγεία: Σφοδρή κριτική στο υπουργείο μετά την υπόθεση Μαζωνάκη
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 13:27
Φάρμακα στα μέτρα μας: Πώς τα γονίδια μπορούν να προβλέψουν την ανταπόκριση στη θεραπεία
Υγεία
15/09/2026 - 13:00
Ακτινολόγοι: Ποιες εξετάσεις και επεμβάσεις δεν γίνονται νόμιμα
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 12:30
Χειρουργείο καταρράκτη στον Άρη; Τι έδειξε η δοκιμή αντοχής φακών στο Διάστημα
Υγεία
15/09/2026 - 12:00
ΠΙΣ: Μηδενική ανοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις στον χώρο της υγείας
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 11:32
Γεωργιάδης: Δεν θα ήμουν αντίθετος στην επανίδρυση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 11:04
Λέμφωμα: Οι θεραπείες που προσφέρουν αισιοδοξία σε ασθενείς και γιατρούς
Υγεία
15/09/2026 - 10:01
Ιλαρά: Η διστακτικότητα έναντι των εμβολίων σαμποτάρει την εξάλειψή της, προειδοποιεί ο Γκέιτς
Υγεία
15/09/2026 - 10:00
Η κολπική μαρμαρυγή "φαίνεται" στα μάτια
Υγεία
15/09/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επτά τροφές που χορταίνουν περισσότερο και μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους
Διατροφή
14/09/2026 - 13:00
ΙΣΑ: Οι τρεις παρεμβάσεις για την προστασία των ασθενών στο θολό τοπίο των υπηρεσιών μακροζωίας
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 08:39
Περισσότεροι από 1.700 πολίτες στη Δυτική Αττική επωφελήθηκαν από δωρεάν ιατρικές εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 17:37
Απαντήσεις από τον ΙΣΑ στα ερωτήματα για την αδειοδότηση των ιατρείων και τους ελέγχους
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 18:37
Η Novo Nordisk αλλάζει το brand της και τη στρατηγική της για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
14/09/2026 - 19:26
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo