ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σήμα κινδύνου από τους εργαστηριακούς γιατρούς: «Οι υποχρεωτικές επιστροφές μας οδηγούν στο λουκέτο»

Πολιτική Υγείας
Σήμα κινδύνου από τους εργαστηριακούς γιατρούς: «Οι υποχρεωτικές επιστροφές μας οδηγούν στο λουκέτο»
Οι εργαστηριακοί γιατροί αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις, μετά τις αδιανόητες περικοπές των εσόδων τα τελευταία 12 χρόνια, με αποτέλεσμα να απειλείται η επιβίωση τους, τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του ΙΣΑ.
Τρίτη, 09/07/2024 - 19:03
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Υποκοστολόγηση εξετάσεων, υποχρηματοδότηση του προϋπολογισμού και η εκτίναξη των ποσών αυτόματων επιστροφών οδηγούν τον κλάδο των εργαστηριακών γιατρών στην εξαφάνιση, προειδοποίησαν οι εκπρόσωποι του κλάδου σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με θέμα την κατάργηση του μέτρου του clawback.

Η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις ανέρχεται σε 482 εκατ. ευρώ, ωστόσο εκτιμάται πως η πραγματική δαπάνη όπως υποβλήθηκε από τα εργαστήρια, θα ξεπεράσει τα 680 εκατ. ευρώ, φθάνοντας πιθανώς και τα 700 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό της υπέρβασης (clawback), δηλαδή μεταξύ 200 και 220 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να επιστραφεί από τα εργαστήρια, με τον πρόεδρο του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων ΠΦΥ και αντιπρόεδρο του ΙΣΑ, Φώτη Πατσουράκο να χαρακτηρίζει το μέτρο ως «υφαρπαγή».

«Το 2013 το clawback ήταν στο 7%, το 2023 έφτασε ακόμη και το 52% στις βιοπαθολογικές εξετάσεις και πάνω από 40% στις απεικονιστικές», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης και πρόσθεσε πως «σε συνδυασμό με παλαιότερες δόσεις ανείσπρακτων clawback έως το 2019 και με την παρακράτηση φόρου ένα παραπεμπτικό πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ περίπου στο 30% της τιμής που αναγράφεται, με τιμές εργαστηριακών εξετάσεων του 1991».

Απανωτά χτυπήματα

Το 2012 οι τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων αντι να αυξηθούν, αφου παρέμεναν καθηλωμένες πάνω από 20 χρόνια (είχαν τιμές βάσει ΦΕΚ του 1991), μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 30%. Καθιερώθηκαν τότε οι ασφαλιστικές τιμές μέσω ΕΟΠΥΥ.

Το «αγκάθι» του clawback, όμως, «εισχώρησε» στον κλάδο το 2013 όταν θεσπίστηκε ο κλειστός προϋπολογισμός, στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων, και ορίστηκε η εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής επσιτροφής της υπέρβασης της δαπάνης, ως προσωρινό μέτρο, αλλά και του rebate που είναι η κλιμακωτή έκπτωση επι του συνολικού τζίρου και κυμαίνεται από 5-40%.

«Ο προϋπολογισμός για την εργαστήρια είναι κλειστός και ελλειμματικός και οποιοδήποτε ποσό υπερβαίνει αυτόν το προϋπολογισμό ουσιαστικά χρεώνεται στους ιδιώτες εργαστηριακούς γιατρούς», τόνισε η Ρουμπίνη Γεωργακοπούλου Ακτινολόγος και μέλος της Επιτροπής Εργαστηριακών Ιατρών ΙΣΑ.

Εν τω μεταξύ, το 2016 όταν και το ποσοστό του clawback ήταν στο 11%, εισήχθησαν στη συνταγογράφηση 86 νέες κοστοβόρες εξετάσεις (ΦΕΚ Πολάκη), χωρίς να αυξηθεί ανάλογα ο προϋπολογισμός. Αποτέλεσμα ήταν το 2017 το ποσοστό του clawback να εκτοξευθεί στο 24% και έκτοτε να ανεβαίνει φθάνοντας πλέον, μαζί με το rebate, το 70%!

Η πολιτεία «πρόσθετε εξετάσεις με υπουργικές αποφάσεις, συνολικά καμιά δεκαριά, με μια μόνιμη επωδό ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί επιπρόσθετη δαπάνη αφού μέσω clawback δεν επιβαρύνεται ο ΕΟΠΥΥ », τόνισε ο Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου, Πυρηνικός Ιατρός.

Άλλο ένα πλήγμα ήρθε, κατά τους εργαστηριακούς γιατρούς, το 2022 όταν εφαρμόστηκε και η προκαταβολή του clawback, που όπως τονίζεται στραγγαλίζει οικονομικά, ακόμη περισσότερο τα εργαστήρια. Όπως υπογραμμίζουν, οι εργαστηριακοί γιατροί έχουν καταστεί χρηματοδότες του ΕΟΠΥΥ και της ΠΦΥ, ενώ στις πλάτες τους το κράτος ασκεί κοινωνική πολιτική.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους εργαστηριακούς γιατρούς που είναι κοντά στη σύνταξη, καθώς το υφιστάμενο τεχνητό χρέος καθιστά αδύνατο να συνταξιοδοτηθούν. Μάλιστα, σε γιατρούς οι οποίοι έφυγαν από τη ζωή το χρέος μετακύλησε στους κληρονόμους οι οποίοι αποποιήθηκαν κληρονομιές, περιουσίες, τους κόπους μια ολόκληρης ζωής.

Υπερ ΕΟΠΥΥ το 1 και 3 ευρω

Αναφερόμενοι στην επιβολή των ποσών του 1 ευρώ στις εργαστηριακές εξετάσεις και 3 ευρώ στις απεικονιστικές εξετάσεις, υπογραμμίζουν πως πρόκειται για παρακράτηση «υπέρ ΕΟΠΥΥ», με στόχο τη μακροπρόθεσμη μείωση του clawback.

«Μοιάζει αβάσιμη και υπεραισιόδοξη διακήρυξη για την ώρα και όχι ικανή να διασφάλιση τη βιωσιμότητα μας», σημείωσε η Ευαγγελία Κανδρή Βιοπαθολόγος. Διευκρίνισε μάλιστα πως τα ποσά αυτά δεν μπαίνουν στην τσέπη των εργαστηριακών ιατρών, αλλά φορολογούνται για αυτά και αφαιρούνται από τα μηνιαία ποσά που αιτούνται προς αποζημίωση.

Το εν λόγω ποσό εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ το οποίο.

Αναφορά έγινε και στα “ποιοτικά” κριτήρια σε CT και ΜRI που εφαρμόστηκαν το 2023 και τα οποία, κατά τους γιατρούς, «συνδέουν την αμοιβή-αποζημίωση του εργαστηριακού ιατρού από τον ΕΟΠΥΥ ( ποιοτικό rebate ) με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού του και όχι με την ποιότητα των εξετάσεων του».

Από την άλλη, τα διαγνωστικά πρωτόκολλα που έχουν θεσπιστεί από το 2014, παράλληλα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, δεν έχουν έως σήμερα τεθεί πλήρως σε εφαρμογή.

«Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό είναι πολιτικό», πρόσθεσε ο Γεώργιος Βιδάκης, Βιοπαθολόγος και μέλος της επιτροπής και σημείωσε πως θα υπάρξουν αντιδράσεις και κινητοποιήσεις με στόχο την κατάργηση του clawback.

«Είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε έως την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας», πρόσθεσε η κα Κανδρή, καταγγέλλοντας όμως πως εν μέσω κινητοποιήσεων ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα διακοπής συμβάσεων, στην πράξη αποτρέποντας τους γιατρούς από το να απεργήσουν. Υποστήριξε δε, πως οι εργαστηριακοί γιατροί έχουν καταστεί εργατοσκλάβοι του ΕΟΠΥΥ.

Συνάντηση με Πρωθυπουργό

Για την επίλυση των ζητημάτων οι εργαστηριακοί γιατροί ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ώστε να δοθεί πολιτική λύση. Προϋπόθεση αναδεικνύεται η ενίσχυση της χρηματοδότησης της ΠΦΥ.

Βασικό αίτημα των εργαστηριακών γιατρών είναι η κατάργηση του claw back, με παράλληλη εφαρμογή πλαφόν στις εξετάσεις ή «στην εσχάτη των περιπτώσεων σταθερό ποσοστό clawback που να μην υπερβαίνει το 5%».

Πρόκειται για το ανώτερο ποσοστό που ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Συνεπώς, κάθε υπέρβαση θα πρέπει να καλύπτεται από το κράτος.

Παράλληλα, ζητούν τη διαγραφή του τεχνητού χρέους, όπως χαρακτηρίζουν τα ποσά που έχουν επιβληθεί να επιστρέψουν.

Ακόμη υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών ορθής ιατρικής συνταγογράφησης με διαγνωστικά πρωτόκολλα τα οποία έχουν νομοθετηθεί και μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως.

Τέλος, επιδιώκεται η σύναψη συλλογικής σύμβασης με τους Ιατρικούς Συλλόγους, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ.

Τελευταία τροποποίηση στις 09/07/2024 - 19:31
  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
  • CLAWBACK
  • ΙΣΑ
  • ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γεωργιάδης: «Ερχεται υπουργική απόφαση για τις εφημερίες ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία»
Γεωργιάδης: «Ερχεται υπουργική απόφαση για τις εφημερίες ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία» 09 Ιουλίου 2024
Νέο ψηφιακό σύστημα για το μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων των νοσοκομείων 10 Ιουλίου 2024
Νέο ψηφιακό σύστημα για το μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων των νοσοκομείων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ΠΟΕΡΓΙ καταγγέλλει την αντιπαράθεση για το clawback - «Θλιβερός καυγάς με ψεύδη και μισές αλήθειες»
Πολιτική Υγείας
15/09/2025 - 18:17

Η ΠΟΕΡΓΙ καταγγέλλει την αντιπαράθεση για το clawback - «Θλιβερός καυγάς με ψεύδη και μισές αλήθειες»

PIF: Απειλή για ασθενείς και δημόσια υγεία ο εκτροχιασμός του νοσοκομειακού clawback
Pharma News
15/09/2025 - 17:19

PIF: Απειλή για ασθενείς και δημόσια υγεία ο εκτροχιασμός του νοσοκομειακού clawback

Νοσοκομειακό clawback: Επανάληψη του «δράματος» για τις φαρμακευτικές εταιρείες
Pharma Policy
11/09/2025 - 18:02

Νοσοκομειακό clawback: Επανάληψη του «δράματος» για τις φαρμακευτικές εταιρείες

Ο ΙΣΑ ζητάει τα στοιχεία του γιατρού που συνελήφθη για «φακελάκι»
Επικαιρότητα
09/09/2025 - 15:46

Ο ΙΣΑ ζητάει τα στοιχεία του γιατρού που συνελήφθη για «φακελάκι»

ΠΟΕΡΓΙ για δηλώσεις του Υπουργού Υγείας στη ΔΕΘ: Το clawback είναι ανθρωπιστική κρίση, όχι “τεχνικό μέτρο”
Πολιτική Υγείας
08/09/2025 - 11:23

ΠΟΕΡΓΙ για δηλώσεις του Υπουργού Υγείας στη ΔΕΘ: Το clawback είναι ανθρωπιστική κρίση, όχι “τεχνικό μέτρο”

Γεωργιάδης: Το ελληνικό σύστημα υγείας είναι το πιο ψηφιοποιημένο σύστημα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση
Πολιτική Υγείας
05/09/2025 - 18:53

Γεωργιάδης: Το ελληνικό σύστημα υγείας είναι το πιο ψηφιοποιημένο σύστημα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φάμελλος: Ανεπαρκή και καθυστερημένα τα μέτρα κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
19/09/2025 - 06:54
Δωρεάν εξετάσεις στους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ από την Affidea έως το τέλος του 2025
Υπηρεσίες Υγείας
19/09/2025 - 03:27
Θεσσαλονίκη: Εθελοντική αιμοδοσία στο ΑΠΘ την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου
Επικαιρότητα
19/09/2025 - 00:08
ΣΥΡΙΖΑ: «Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην παιδική φτώχεια»
Επικαιρότητα
19/09/2025 - 00:07
Η θεατρική ομάδα του Νοσοκομείου Μεταξά «Metaxact» στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά
Πολιτική Υγείας
18/09/2025 - 22:53
Στην Ελλάδα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bayer AG, Bill Anderson
Pharma News
18/09/2025 - 22:32
Διατροφή παιδιών στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς
Πολιτική Υγείας
18/09/2025 - 22:09
Ο ασταθής και ακραίος κύκλος του νερού απειλεί να φέρει παγκόσμια κρίση στους υδάτινους πόρους
Επικαιρότητα
18/09/2025 - 21:47
Νευροψυχολογική εκτίμηση για την άνοια στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ
Υγεία
18/09/2025 - 21:12
ΕΣΗΕΑ και Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας - Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο ΚΑΡΠΑ
Υγεία
18/09/2025 - 20:49
Διαβήτης τύπου 2: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για όσους καπνίζουν ή ατμίζουν
Υγεία
18/09/2025 - 20:33
Προειδοποίηση από τη Novo Nordisk για ιστοσελίδες που πωλούν παράνομα σκευάσματα σεμαγλουτίδης
Pharma News
18/09/2025 - 20:07
Premium ενδοφακοί: Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τα γυαλιά μετά τον καταρράκτη
Health Talk
18/09/2025 - 19:41
Τι είναι η νόσος του Lyme με την οποία παλεύει επί 12 χρόνια η Μπέλα Χαντίντ - Τα συγκλονιστικά λόγια της μητέρας της!
Επικαιρότητα
18/09/2025 - 19:14
Κορονοϊός: Δύο θάνατοι και 226 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
18/09/2025 - 18:44
Ο ΠΟΥ προτείνει εφικτές οικονομικές λύσεις για τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα και την ψυχική υγεία
Πολιτική Υγείας
18/09/2025 - 18:24
Ποια είναι τα οφέλη της προληπτικής κολονοσκόπησης;
Health Talk
18/09/2025 - 17:56
Οι κοινωνικές ανισότητες και οι διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία
Ψυχική Υγεία
18/09/2025 - 17:19
Η Roche εξαγοράζει την εταιρεία ανάπτυξης φαρμάκων για το ήπαρ 89bio έναντι 3,5 δισ. δολαρίων
Pharma News
18/09/2025 - 17:02
ΠΣΦ: Σεμινάριο στο 401 ΓΣΝ, για ασθενείς και νοσηλευτές
Υγεία
18/09/2025 - 16:53
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ξεκινάει θεραπευτικό πρόγραμμα για άτομα άνω των 60 με προβλήματα ψυχικής υγείας
Ψυχική Υγεία
18/09/2025 - 16:27
Ευλογιά αιγοπροβάτων: «Ο εμβολιασμός των ζώων θα πλήξει τις εξαγωγές φέτας»
Επικαιρότητα
18/09/2025 - 16:01
Ναρκοληψία: Η άγνωστη πάθηση - Τα συμπτώματα, οι επιπτώσεις της και οι προτεινόμενες θεραπείες
Patient Talk
18/09/2025 - 15:22
Αισθητήρες εντόπισαν τους πέντε διαφορετικούς τύπους υπερφαγίας
Digital Health
18/09/2025 - 15:01
Το χάπι – έκπληξη της Novo Nordisk στον... χορό των θεραπειών κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
18/09/2025 - 14:44
Νέα δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ για τη Γάζα: «Στο χείλος της κατάρρευσης τα νοσοκομεία»
Επικαιρότητα
18/09/2025 - 14:19
Η προπόνηση με αντιστάσεις βελτιώνει την υγεία των νεύρων και επιβραδύνει τη γήρανση!
Fitness
18/09/2025 - 14:00
Συστατικό που εντοπίζεται στη φλούδα του μήλου και του σύκου στη μάχη κατά της περιοδοντίτιδας
Υγεία
18/09/2025 - 13:00
Ο υποσιτισμός προκαλεί μια ξεχωριστή μορφή διαβήτη
Υγεία
18/09/2025 - 12:30
Τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που απέχουν από το σεξ - Τι έδειξε έρευνα
Ψυχική Υγεία
18/09/2025 - 12:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η άνοια σε ηλικίες κάτω των 60: Τα συμπτώματα στην γκρίζα ζώνη και οι παράγοντες κινδύνου
Υγεία
16/09/2025 - 14:00
Το πολύ χαμηλό βάρος είναι πιο απειλητικό για τη ζωή απ' ό,τι τα περιττά κιλά
Υγεία
16/09/2025 - 13:00
Τι είναι η νόσος του Lyme με την οποία παλεύει επί 12 χρόνια η Μπέλα Χαντίντ - Τα συγκλονιστικά λόγια της μητέρας της!
Επικαιρότητα
18/09/2025 - 19:14
Κυστίτιδα: Προγνωστικός δείκτης για καρκίνο του ουρογεννητικού συστήματος σε γυναίκες και άνδρες μετά τα 50
Υγεία
17/09/2025 - 12:00
Στο φως η άγνωστη πρωτεΐνη που μπορεί να αντιστρέψει τη γήρανση
Υγεία
16/09/2025 - 17:43
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo