ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεωργιάδης: «Ερχεται υπουργική απόφαση για τις εφημερίες ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία»

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Την έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφημεριακή απασχόληση των ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Τρίτη, 09/07/2024 - 13:53
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Ειδικότερα, ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» και τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη, στο MEGA, ερωτηθείς για την υπουργική απόφαση με τα κίνητρα που θα δοθούν στους γιατρούς για την κάλυψη των άγονων περιοχών τόνισε: «Σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ΕΣΥ είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Κάνουμε προσκλήσεις για την πρόσληψη μονίμων γιατρών και πολλές από αυτές, κυρίως στις περιοχές που έχουν μεγάλες ελλείψεις, βγαίνουν άγονες. Τι είπαμε λοιπόν; Αλλάζουμε την υπουργική απόφαση που ισχύει για τις άγονες περιοχές και πλέον όταν σε μία περιοχή έχει βγει άγονος ένας διαγωνισμός πάνω από 2 - 3 φορές, αυτομάτως αυτή η περιοχή θα χαρακτηρίζεται άγονη. Όταν είναι άγονη μια περιοχή θα έχει ο γιατρός επιπλέον αμοιβή και ως προς το μισθό του αλλά και ως προς τις υπερωρίες του. Το ίδιο και ο νοσηλευτής».

Όσον αφορά την άρνηση των ιδιωτών γιατρών να εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία δημόσια νοσοκομεία ο υπουργός περιέγραψε την κατάσταση ως εξής: «Στην Κω συμβαίνει το εξής περίεργο: έχουμε μηδέν παθολόγους στο νοσοκομείο και εννέα παθολόγους που εργάζονται στο νησί ως ιδιώτες. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό. Ένας ιδιώτης γιατρός να είναι ιδιώτης, καμία αντίρρηση. Μπορεί όμως ένας ιδιώτης γιατρός να αδιαφορεί όταν το νοσοκομείο δίπλα του δεν μπορεί να λειτουργήσει; Το σύστημα υγείας μπορεί να έχει το ιδιωτικό σκέλος και το δημόσιο σκέλος, αλλά παραμένει ενιαίο σύστημα. Και ο γιατρός έχει πάρει τον όρκο του Ιπποκράτη. Δεν δέχομαι ως Υπουργός Υγείας της Ελλάδος ότι μπορεί σε μία περιοχή να υπάρχει παντελής αδυναμία λειτουργίας του νοσοκομείου λόγω ελλείψεως μίας κρίσιμης ιατρικής ειδικότητας και ταυτόχρονα στη συγκεκριμένη περιοχή να υπάρχει πληθώρα ιδιωτών με την ίδια ειδικότητα, οι οποίοι κάνουν ότι δεν βλέπουν ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο κόσμος πρέπει να μπορεί να βρίσκει γιατρό στο νοσοκομείο. Έχω σκεφτεί πως θα το λύσουμε και θα γίνει σχετική ανακοίνωση με την έκδοση της υπουργικής αποφάσεως εντός του Ιουλίου η οποία θα αφορά τη συμβολή ων ιδιωτών γιατρών στη λειτουργία των νοσοκομείων με εφημεριακή απασχόληση».

ΕΚΑΒ, ασθενοφόρα και προσωπικό

Ερωτηθείς για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα και προσωπικό ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε πως «αυτή τη στιγμή, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο Πρόγραμμα «Αιγίς» εκτελείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγοράς ασθενοφόρων στην ιστορία μας, όπου μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν αγοραστεί, παραδοθεί και μπει στην κυκλοφορία 250 νέα ασθενοφόρα. Είναι ένας τεράστιος αριθμός που θα ανανεώσει σχεδόν πλήρως τον στόλο του ΕΚΑΒ. Ταυτόχρονα, έχουμε προκηρύξει 600 θέσεις μονίμου προσωπικού για το ΕΚΑΒ, μέσω ΑΣΕΠ και έχω ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών επιπλέον 500 θέσεις επικουρικών».

{https://www.youtube.com/watch?v=QuAtsu_oYis}

Ο υπουργός Υγείας απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με τις προσλήψεις νοσηλευτών στα νοσοκομεία αναφέροντας τα εξής: «Το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού στην υγεία είναι ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα. 1,5 εκατομμύριο νοσηλευτές λείπουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μείον 15.000 στην Ελλάδα, και περίπου άλλοι τόσοι γιατροί. Υπάρχουν χώρες της Ευρώπης που έχουν εισάγει νοσηλευτές από την Ινδία, από το Μπαγκλαντές και από άλλες χώρες. Αυτή τη στιγμή, τρέχουν δυο παράλληλες προσκλήσεις 2.500 και 2.500 περίπου νοσηλευτών μέσω ΑΣΕΠ. Η πρώτη από το ’21, η δεύτερη επί των ημερών μου. Ψηφίσαμε διάταξη στη Βουλή με επείγοντα τρόπο για να προχωρήσουμε αυτόματα τη μοριοδότησή τους και να επιταχύνουμε την διαδικασία πρόσληψής τους. Πιστεύω ότι με βάση τη διάταξη που ψηφίσαμε και τη συνεννόηση που έχουμε με τον ΑΣΕΠ θα έχουμε πολύ γρήγορα μαζικές προσλήψεις νοσηλευτών στα νοσοκομεία. Τους χρειαζόμαστε».

«Αντιμετωπίσαμε τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά»

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων στην αγορά είπε πως «έχουμε αντιμετωπίσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τις ελλείψεις με δυο τρόπους. Ο πρώτος είναι η ειδική πλατφόρμα που φτιάξαμε και λειτουργεί εδώ και λίγους μήνες όπου έχουμε πλήρη καταγραφή όλων των φαρμάκων, των φαρμακαποθηκών και έτσι ελέγχουμε πλήρως τι φεύγει σε παράλληλες εξαγωγές. Δεν μπορεί να γίνει παράλληλη εξαγωγή σε φάρμακο που μας λείπει κατά κανέναν τρόπο γιατί τα παρακολουθούμε όλα real time πλέον. Για την πλατφόρμα αυτή λάβαμε τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μου ζητήθηκε να το παρουσιάσω και στους συναδέλφους μου Υπουργούς Υγείας της Ε.Ε. ως καλή πρακτική. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος είναι αυτό που ήδη έχουμε προχωρήσει μέσω ΕΟΦ, δηλαδή τις αυξήσεις τιμών σε φάρμακα χαμηλού κόστους έτσι ώστε να σταματήσουν να αποσύρονται από την αγορά».

Δαπάνες ΕΣΥ και δημογραφικό

Για τη μείωση των δαπανών του ΕΣΥ ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι «το πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουμε -1,42% στις δαπάνες του ΕΣΥ. Και έχουμε 9.000 παραπάνω χειρουργεία, δηλαδή έχουμε το μεγαλύτερο ρεκόρ τακτικών χειρουργείων εδώ και 20 χρόνια που μετράμε με λιγότερα λεφτά».

Τέλος, σχετικά με τη συμβολή του Υπουργείου Υγείας στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος ο υπουργός Υγείας ανέφερε τα εξής: «Στα πλαίσια αντιμετώπισης του δημογραφικού μας προβλήματος η πρόταση του Υπουργείου Υγείας είναι να έχουμε τη δυνατότητα από τον ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνουμε σε μεγαλύτερο εύρος την εξωσωματική γονιμοποίηση. Θεωρώ ότι για να αντιμετωπίσουμε τη κάμψη του δημογραφικού μας δείκτη, που είναι το νούμερο ένα εθνικό μας πρόβλημα, πρέπει να είμαστε πολύ πιο γενναίοι σε αυτό τον τομέα».

  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
  • ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ
  • ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΕΠΕ: «Οι περιορισμοί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση υποβαθμίζει το κλινικό έργο των παθολόγων»
ΕΕΠΕ: «Οι περιορισμοί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση υποβαθμίζει το κλινικό έργο των παθολόγων» 09 Ιουλίου 2024
Σήμα κινδύνου από τους εργαστηριακούς γιατρούς: «Οι υποχρεωτικές επιστροφές μας οδηγούν στο λουκέτο» 09 Ιουλίου 2024
Σήμα κινδύνου από τους εργαστηριακούς γιατρούς: «Οι υποχρεωτικές επιστροφές μας οδηγούν στο λουκέτο»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέτωπο ΠΙΣ-ΟΕΝΓΕ: Σφοδρή επίθεση σε Γεωργιάδη, Παγώνη και Πατούλη
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 22:24

Μέτωπο ΠΙΣ-ΟΕΝΓΕ: Σφοδρή επίθεση σε Γεωργιάδη, Παγώνη και Πατούλη

Νέα επίθεση ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη για την υπόθεση του Γιώργου Πατούλη
Πολιτική Υγείας
30/09/2026 - 03:47

Νέα επίθεση ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη για την υπόθεση του Γιώργου Πατούλη

Δέκα μέρες «Medwatch»: Υπό έλεγχο 12.137 δομές και 37.216 καταχωρήσεις - Τα «κόκκινα» που εντοπίστηκαν
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 20:57

Δέκα μέρες «Medwatch»: Υπό έλεγχο 12.137 δομές και 37.216 καταχωρήσεις - Τα «κόκκινα» που εντοπίστηκαν

Επίσκεψη ευρωβουλευτών της επιτροπής SANT στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
30/09/2026 - 00:12

Επίσκεψη ευρωβουλευτών της επιτροπής SANT στην Ελλάδα

Απολογισμός των πρώτων 10 ημερών λειτουργίας του Medwatch -Γεωργιάδης: Μείωση 91% στις παραπλανητικές διαφημίσεις
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 15:30

Απολογισμός των πρώτων 10 ημερών λειτουργίας του Medwatch -Γεωργιάδης: Μείωση 91% στις παραπλανητικές διαφημίσεις

Βολές Πολάκη κατά του νομοσχεδίου Γεωργιάδη για ψυχολόγους, ψυχιατροδικαστική και ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 15:19

Βολές Πολάκη κατά του νομοσχεδίου Γεωργιάδη για ψυχολόγους, ψυχιατροδικαστική και ΕΣΥ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το «ρολόι της ομιλίας» μπορεί να αποκαλύψει τη βιολογική και γνωστική υγεία μας
Υγεία
01/10/2026 - 15:53
Από τα μέσα Οκτωβρίου ξεκινάει εμβολιασμός κατά γρίπης και Covid 19
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 15:27
Ανθρώπινη αλυσίδα ζωής για την εθελοντική αιμοδοσία από 1.500 μαθητές στο κέντρο της Κέρκυρας
Υγεία
01/10/2026 - 15:06
Οι εργαζόμενοι στο «Βενιζέλειο» ζητούν απαντήσεις για την ασφάλεια των υποδομών του νοσοκομείου
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 14:38
Μητσοτάκης: «Ορόσημο στο 2027 το νέο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο για την Άνοια στο Περιστέρι»
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 13:53
Έκκληση της CPE για την τιμολόγηση φαρμάκων με βάση την αρχή MFN των ΗΠΑ
Patient Talk
01/10/2026 - 13:06
Θάνατος Μαζωνάκη: «Κανένας από τους δύο γιατρούς δεν ζήτησε να τον συνοδεύσει στο νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
01/10/2026 - 12:29
Πουλής: «Το Medwatch εντόπισε 197 "προβληματικές" δομές υγείας»
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 12:12
Social media και έφηβοι: Στο μικροσκόπιο η επιβολή ηλικιακών ορίων και η διαχείριση των κινδύνων
Ψυχική Υγεία
01/10/2026 - 11:47
ΠΣΦ: Οι φυσικοθεραπείες γίνονται μόνο σε αδειοδοτημένα εργαστήρια και δομές υγείας
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 11:19
Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας: Προκλήσεις η πρόληψη, η έγκαιρη παρέμβαση και η ολοκληρωμένη φροντίδα
Υγεία
01/10/2026 - 10:53
Δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Καρμανδάνειο της Πάτρας από την «Ανοιχτή Αγκαλιά»
Patient Talk
01/10/2026 - 10:31
Περισσότερα από 16.500 τα οφειλόμενα ρεπό σε νοσηλευτές και τραυματιοφορείς του Νοσοκομείου Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 10:16
Και πέμπτος θάνατος που συνδέεται με το ξέσπασμα της ιλαράς στις ΗΠΑ
Επικαιρότητα
01/10/2026 - 09:58
ΑΜΚΕ «Καρκινάκι»: Με κενά η επιστροφή στο σχολείο για το 31,2% των παιδιών που νόσησαν με καρκίνο
Patient Talk
01/10/2026 - 09:34
Νέες οδηγίες από τον ΠΟΥ για την πρόληψη ασθενειών και διαταραχών που προκύπτουν από τη ζέστη σε συνωστισμούς
Υγεία
01/10/2026 - 09:11
ABBVIE: Θετικά αποτελέσματα από μελέτη φάσης 3 για φάρμακο που αφορά το πολλαπλούν μυέλωμα
Pharma News
01/10/2026 - 08:33
Το 16,8% των εφήβων που έλαβαν φάρμακα GLP-1 εμφάνισε διατροφική ανεπάρκεια
Health Talk
01/10/2026 - 08:09
Η EOO ζητάει σαφείς κανόνες και προστασία των πολιτών από την παραπληροφόρηση για τη χρήση botox
Υγεία
30/09/2026 - 18:38
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Δυναμική δράση της Boehringer Ingelheim Ελλάς στο Σύνταγμα
Pharma News
30/09/2026 - 18:14
Συνεργασία Affidea με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκπαίδευση, την έρευνα και την πρόληψη στην υγεία
Υπηρεσίες Υγείας
30/09/2026 - 17:41
ΕΣΘΑ: Στο επίκεντρο οι γονιδιακές θεραπείες για τη θαλασσαιμία και τη δρεπανοκυτταρική νόσο
Υγεία
30/09/2026 - 17:04
ΕΛΛΟΚ: «Η υπόθεση της ιδιωτικής κλινικής στη Θεσσαλονίκη ξεπερνάει τα όρια του μεμονωμένου περιστατικού»
Patient Talk
30/09/2026 - 16:36
Θεσσαλονίκη: Νέα εισαγγελική έρευνα έπειτα από καταγγελίες για κέντρο «εναλλακτικών θεραπειών»
Επικαιρότητα
30/09/2026 - 15:54
Στις 11 Οκτωβρίου το Pink Together για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωσή του καρκίνου του μαστού
Patient Talk
30/09/2026 - 15:11
Νοσοκομείο Κιλκίς: Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την έκθεση 17 εργαζομένων σε αμίαντο
Επικαιρότητα
30/09/2026 - 14:34
Οδικός χάρτης του EMA για την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην ανάπτυξη φαρμάκων
Pharma Policy
30/09/2026 - 14:12
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ακόμα ένα δώρο ζωής από ασθενή που κατέληξε στην Α΄ ΜΕΘ
Υγεία
30/09/2026 - 13:37
Τσουκαλάς: «Τα πρώτα ευρήματα της εφαρμογής MedWatch εκθέτουν την ίδια την κυβέρνηση»
Πολιτική Υγείας
30/09/2026 - 13:18
Ποιες οι επιπτώσεις από τις βαφές μαλλιών στην τρίχα και το δέρμα
Health Talk
30/09/2026 - 12:51

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η φαρμακευτική BioNTech κλείνει τρία εργοστάσιά της στη Γερμανία - Στον αέρα 1.800 εργαζόμενοι
Pharma News
28/09/2026 - 19:17
Πάροχοι ΠΦΥ: Να μην ξεκινήσει η είσπραξη του clawback για το 2024 και το 2025
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 16:59
Γιαννάκος: «Σφραγίζεται κλινική στη Θεσσαλονίκη που διαφήμιζε ανύπαρκτες ογκολογικές υπηρεσίες»
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 20:18
Από τον «κουμπαρά» με τα πρόστιμα η αναβάθμιση μονάδων του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 22:46
Μπορεί το λάδι να εξασφαλίσει καλύτερο ύπνο;
Διατροφή
29/09/2026 - 09:01
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo