ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεωργιάδης: «Ερχεται υπουργική απόφαση για τις εφημερίες ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία»

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Την έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφημεριακή απασχόληση των ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Τρίτη, 09/07/2024 - 13:53
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Ειδικότερα, ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» και τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη, στο MEGA, ερωτηθείς για την υπουργική απόφαση με τα κίνητρα που θα δοθούν στους γιατρούς για την κάλυψη των άγονων περιοχών τόνισε: «Σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ΕΣΥ είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Κάνουμε προσκλήσεις για την πρόσληψη μονίμων γιατρών και πολλές από αυτές, κυρίως στις περιοχές που έχουν μεγάλες ελλείψεις, βγαίνουν άγονες. Τι είπαμε λοιπόν; Αλλάζουμε την υπουργική απόφαση που ισχύει για τις άγονες περιοχές και πλέον όταν σε μία περιοχή έχει βγει άγονος ένας διαγωνισμός πάνω από 2 - 3 φορές, αυτομάτως αυτή η περιοχή θα χαρακτηρίζεται άγονη. Όταν είναι άγονη μια περιοχή θα έχει ο γιατρός επιπλέον αμοιβή και ως προς το μισθό του αλλά και ως προς τις υπερωρίες του. Το ίδιο και ο νοσηλευτής».

Όσον αφορά την άρνηση των ιδιωτών γιατρών να εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία δημόσια νοσοκομεία ο υπουργός περιέγραψε την κατάσταση ως εξής: «Στην Κω συμβαίνει το εξής περίεργο: έχουμε μηδέν παθολόγους στο νοσοκομείο και εννέα παθολόγους που εργάζονται στο νησί ως ιδιώτες. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό. Ένας ιδιώτης γιατρός να είναι ιδιώτης, καμία αντίρρηση. Μπορεί όμως ένας ιδιώτης γιατρός να αδιαφορεί όταν το νοσοκομείο δίπλα του δεν μπορεί να λειτουργήσει; Το σύστημα υγείας μπορεί να έχει το ιδιωτικό σκέλος και το δημόσιο σκέλος, αλλά παραμένει ενιαίο σύστημα. Και ο γιατρός έχει πάρει τον όρκο του Ιπποκράτη. Δεν δέχομαι ως Υπουργός Υγείας της Ελλάδος ότι μπορεί σε μία περιοχή να υπάρχει παντελής αδυναμία λειτουργίας του νοσοκομείου λόγω ελλείψεως μίας κρίσιμης ιατρικής ειδικότητας και ταυτόχρονα στη συγκεκριμένη περιοχή να υπάρχει πληθώρα ιδιωτών με την ίδια ειδικότητα, οι οποίοι κάνουν ότι δεν βλέπουν ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο κόσμος πρέπει να μπορεί να βρίσκει γιατρό στο νοσοκομείο. Έχω σκεφτεί πως θα το λύσουμε και θα γίνει σχετική ανακοίνωση με την έκδοση της υπουργικής αποφάσεως εντός του Ιουλίου η οποία θα αφορά τη συμβολή ων ιδιωτών γιατρών στη λειτουργία των νοσοκομείων με εφημεριακή απασχόληση».

ΕΚΑΒ, ασθενοφόρα και προσωπικό

Ερωτηθείς για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα και προσωπικό ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε πως «αυτή τη στιγμή, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο Πρόγραμμα «Αιγίς» εκτελείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγοράς ασθενοφόρων στην ιστορία μας, όπου μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν αγοραστεί, παραδοθεί και μπει στην κυκλοφορία 250 νέα ασθενοφόρα. Είναι ένας τεράστιος αριθμός που θα ανανεώσει σχεδόν πλήρως τον στόλο του ΕΚΑΒ. Ταυτόχρονα, έχουμε προκηρύξει 600 θέσεις μονίμου προσωπικού για το ΕΚΑΒ, μέσω ΑΣΕΠ και έχω ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών επιπλέον 500 θέσεις επικουρικών».

{https://www.youtube.com/watch?v=QuAtsu_oYis}

Ο υπουργός Υγείας απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με τις προσλήψεις νοσηλευτών στα νοσοκομεία αναφέροντας τα εξής: «Το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού στην υγεία είναι ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα. 1,5 εκατομμύριο νοσηλευτές λείπουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μείον 15.000 στην Ελλάδα, και περίπου άλλοι τόσοι γιατροί. Υπάρχουν χώρες της Ευρώπης που έχουν εισάγει νοσηλευτές από την Ινδία, από το Μπαγκλαντές και από άλλες χώρες. Αυτή τη στιγμή, τρέχουν δυο παράλληλες προσκλήσεις 2.500 και 2.500 περίπου νοσηλευτών μέσω ΑΣΕΠ. Η πρώτη από το ’21, η δεύτερη επί των ημερών μου. Ψηφίσαμε διάταξη στη Βουλή με επείγοντα τρόπο για να προχωρήσουμε αυτόματα τη μοριοδότησή τους και να επιταχύνουμε την διαδικασία πρόσληψής τους. Πιστεύω ότι με βάση τη διάταξη που ψηφίσαμε και τη συνεννόηση που έχουμε με τον ΑΣΕΠ θα έχουμε πολύ γρήγορα μαζικές προσλήψεις νοσηλευτών στα νοσοκομεία. Τους χρειαζόμαστε».

«Αντιμετωπίσαμε τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά»

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων στην αγορά είπε πως «έχουμε αντιμετωπίσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τις ελλείψεις με δυο τρόπους. Ο πρώτος είναι η ειδική πλατφόρμα που φτιάξαμε και λειτουργεί εδώ και λίγους μήνες όπου έχουμε πλήρη καταγραφή όλων των φαρμάκων, των φαρμακαποθηκών και έτσι ελέγχουμε πλήρως τι φεύγει σε παράλληλες εξαγωγές. Δεν μπορεί να γίνει παράλληλη εξαγωγή σε φάρμακο που μας λείπει κατά κανέναν τρόπο γιατί τα παρακολουθούμε όλα real time πλέον. Για την πλατφόρμα αυτή λάβαμε τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μου ζητήθηκε να το παρουσιάσω και στους συναδέλφους μου Υπουργούς Υγείας της Ε.Ε. ως καλή πρακτική. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος είναι αυτό που ήδη έχουμε προχωρήσει μέσω ΕΟΦ, δηλαδή τις αυξήσεις τιμών σε φάρμακα χαμηλού κόστους έτσι ώστε να σταματήσουν να αποσύρονται από την αγορά».

Δαπάνες ΕΣΥ και δημογραφικό

Για τη μείωση των δαπανών του ΕΣΥ ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι «το πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουμε -1,42% στις δαπάνες του ΕΣΥ. Και έχουμε 9.000 παραπάνω χειρουργεία, δηλαδή έχουμε το μεγαλύτερο ρεκόρ τακτικών χειρουργείων εδώ και 20 χρόνια που μετράμε με λιγότερα λεφτά».

Τέλος, σχετικά με τη συμβολή του Υπουργείου Υγείας στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος ο υπουργός Υγείας ανέφερε τα εξής: «Στα πλαίσια αντιμετώπισης του δημογραφικού μας προβλήματος η πρόταση του Υπουργείου Υγείας είναι να έχουμε τη δυνατότητα από τον ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνουμε σε μεγαλύτερο εύρος την εξωσωματική γονιμοποίηση. Θεωρώ ότι για να αντιμετωπίσουμε τη κάμψη του δημογραφικού μας δείκτη, που είναι το νούμερο ένα εθνικό μας πρόβλημα, πρέπει να είμαστε πολύ πιο γενναίοι σε αυτό τον τομέα».

  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
  • ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ
  • ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΕΠΕ: «Οι περιορισμοί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση υποβαθμίζει το κλινικό έργο των παθολόγων»
ΕΕΠΕ: «Οι περιορισμοί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση υποβαθμίζει το κλινικό έργο των παθολόγων» 09 Ιουλίου 2024
Σήμα κινδύνου από τους εργαστηριακούς γιατρούς: «Οι υποχρεωτικές επιστροφές μας οδηγούν στο λουκέτο» 09 Ιουλίου 2024
Σήμα κινδύνου από τους εργαστηριακούς γιατρούς: «Οι υποχρεωτικές επιστροφές μας οδηγούν στο λουκέτο»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίσκεψη Μητσοτάκη και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στο ΓΝΑ «Γεώργιος Γεννηματάς»
Πολιτική Υγείας
02/01/2026 - 09:14

Επίσκεψη Μητσοτάκη και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στο ΓΝΑ «Γεώργιος Γεννηματάς»

«Η απορρόφηση κονδυλίων δεν ισοδυναμεί με λειτουργικό ΕΣΥ – Η πραγματικότητα διαψεύδει τον Υπουργό Υγείας»
Πολιτική Υγείας
31/12/2025 - 20:12

«Η απορρόφηση κονδυλίων δεν ισοδυναμεί με λειτουργικό ΕΣΥ – Η πραγματικότητα διαψεύδει τον Υπουργό Υγείας»

Λαϊκό Νοσοκομείο: Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων μέσα στο 2025
Πολιτική Υγείας
31/12/2025 - 13:00

Λαϊκό Νοσοκομείο: Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων μέσα στο 2025

Γεωργιάδης: «Κερδίζουμε πόρους από άλλα υπουργεία για ένα καλύτερο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
29/12/2025 - 14:48

Γεωργιάδης: «Κερδίζουμε πόρους από άλλα υπουργεία για ένα καλύτερο ΕΣΥ»

Γεωργιάδης από Φλώρινα: «Δεν θα αφήσουμε ούτε ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αναξιοποίητο»
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 16:54

Γεωργιάδης από Φλώρινα: «Δεν θα αφήσουμε ούτε ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αναξιοποίητο»

Γεωργιάδης από Νέα Υόρκη: «Κοινωνικό αγαθό για όλους η υγεία - Απόλυτη ευθύνη του κράτους η παροχή»
Πολιτική Υγείας
21/12/2025 - 07:18

Γεωργιάδης από Νέα Υόρκη: «Κοινωνικό αγαθό για όλους η υγεία - Απόλυτη ευθύνη του κράτους η παροχή»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Υγεία
07/01/2026 - 21:06
Να συμπεριληφθούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ Προσωπικοί Ιατροί στην εξέταση για την παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
07/01/2026 - 19:58
Θεοχάρης: «Οι δημόσιες αναφορές για την χρήση ουσιών δεν είναι θέμα μαγκιάς, επίδειξης ή influence»
Ψυχική Υγεία
07/01/2026 - 19:03
Ηράκλειο: Παράταση έως και τις 22 Ιανουαρίου στα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
07/01/2026 - 17:51
Μπορεί η ευτυχία να μας προστατεύσει από χρόνιες παθήσεις;
Υγεία
07/01/2026 - 16:58
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: 50χρονος που κατέληξε στη ΜΕΘ χαρίζει ζωή με τον θάνατό του
Επικαιρότητα
07/01/2026 - 16:24
Εργασία και fitness: Κι όμως γίνεται!
Fitness
07/01/2026 - 16:00
Προϊόντα ομορφιάς: Τα 10 συστατικά που μια αισθητικός δεν θα έβαζε ποτέ στο πρόσωπό της
Ομορφιά
07/01/2026 - 15:00
Το μπρόκολο και τα ρόδια μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη
Υγεία
07/01/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Δεν χρειάζεται πανικός για τη γρίπη - Το ΕΣΥ είναι προετοιμασμένο
Πολιτική Υγείας
07/01/2026 - 13:25
Γιατί σαμποτάρουμε τον εαυτό μας; Ο ρόλος του φόβου
Ψυχική Υγεία
07/01/2026 - 12:00
Η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει τον διαβήτη και τον καρκίνο του στομάχου μόνο από το χρώμα της γλώσσας σας
Digital Health
07/01/2026 - 11:00
Πώς ένα ερωτηματολόγιο μπορεί να κρίνει αν οι φετινές αποφάσεις για απώλεια βάρους θα έχουν αποτέλεσμα
Υγεία
07/01/2026 - 10:00
Ρινορραγία: Τι την προκαλεί και πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό
Υγεία
07/01/2026 - 09:00
Επίσκεψη Χαρακόπουλου στο ΓΝ Λάρισας - Στο επίκεντρο η ενίσχυση του νοσοκομείου σε έμψυχο δυναμικό
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 22:12
Νοσοκομείο Χανίων: Ορκίστηκε νέα Επιμελήτρια Α΄ στο παιδοχειρουργικό τμήμα
Πολιτική Υγείας
05/01/2026 - 21:27
Η ιατροδικαστική έκθεση για τον πυροσβέστη που εντοπίστηκε νεκρός στο όρος Μπέλες
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 20:12
Τατουάζ και υγεία: Μπορεί το μελάνι να συνδέεται με καρκίνο δέρματος ή λέμφωμα;
Υγεία
05/01/2026 - 19:23
«Η εφαρμογή των DRGs στο ΕΣΥ είναι υποταγή της υγειονομικής πράξης στον οικονομικό δείκτη»
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 18:07
Επτά υγιεινές συνήθειες για μακροζωία μετά τον καρκίνο
Υγεία
05/01/2026 - 17:03
«Ο Υπουργός Υγείας δεν διαθέτει κανένα έρεισμα για διορισμό προσωρινής διοίκησης ή Διοικούσας Επιτροπής»
Πολιτική Υγείας
05/01/2026 - 16:12
Ασθένεια αναψυχής: Αρρωσταίνετε με το που θα ξεστομίσετε τη λέξη "διακοπές";
Υγεία
05/01/2026 - 15:00
Θέλετε να αλλάξετε χρώμα στο χώρο σας; Γιατί η γνώμη ενός διακοσμητή δεν αρκεί...
Ψυχική Υγεία
05/01/2026 - 14:00
Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επιληπτικές κρίσεις με τη δύναμη του AI
Digital Health
05/01/2026 - 13:00
Σάς τρομάζει η επιστροφή στη δουλειά; Πώς να κάνετε την προσαρμογή πιο ομαλή
Ψυχική Υγεία
05/01/2026 - 12:00
Η κετογονική δίαιτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος
Υγεία
05/01/2026 - 11:00
Το ηλεκτρονικό χρωματολόγιο που φιλοδοξεί να βελτιώσει την ακρίβεια των διαγνώσεων
Υγεία
05/01/2026 - 10:00
Τραγωδία στο Κραν Μοντανά: Ταυτοποιήθηκε η σορός της 15χρονης Ελληνίδας
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 08:05
Από ανακοπή ο θάνατος του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδάκη
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 07:55
Το "πόδι της χήνας" στα μάτια μπορεί να προειδοποιεί για κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Υγεία
03/01/2026 - 09:04

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ασθένεια αναψυχής: Αρρωσταίνετε με το που θα ξεστομίσετε τη λέξη "διακοπές";
Υγεία
05/01/2026 - 15:00
Από ανακοπή ο θάνατος του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδάκη
Επικαιρότητα
05/01/2026 - 07:55
Η κετογονική δίαιτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος
Υγεία
05/01/2026 - 11:00
Σάς τρομάζει η επιστροφή στη δουλειά; Πώς να κάνετε την προσαρμογή πιο ομαλή
Ψυχική Υγεία
05/01/2026 - 12:00
Επτά υγιεινές συνήθειες για μακροζωία μετά τον καρκίνο
Υγεία
05/01/2026 - 17:03
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo