Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020

Πρωτοβουλία για την Υγεία του ΙΣΝ : Νέα νοσοκομεία, ενίσχυση του ΕΚΑΒ και νέα δωρεά για τον «Ευαγγελισμό»

1076 0

Την αναμόρφωση ΜΕΘ και ΤΕΠ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» θα καλύψει νέα δωρεά, που ανακοινώθηκε σε εκδήλωση του ΙΣΝ για την Πρωτοβουλία για την Υγεία.

Μια ανοικτή συζήτηση αφιερωμένη στην Πρωτοβουλία για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας στο Κέντρο Πολιτισμού του ΙΣΝ. Περιγράφοντας την Πρωτοβουλία, συνολικού ύψους 420 εκατ. ευρώ, ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος αναφέρθηκε στην κατασκευή και εξοπλισμό τριών νέων νοσοκομείων.

Ειδικότερα, , στην πρωτοβουλία για την Υγεία του ΙΣΝ περιλαμβάνονται, ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο εξοπλισμός του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης.

Νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής

Με την κατασκευή του νέου ΓΝ Κομοτηνής ουσιαστικά διπλασιάζεται σε έκταση του υπάρχοντος Νοσοκομείου (από 17.500 τμ σε 25.000 τμ), που αποτελεί και ένα από τα παλαιότερα της χώρας, καθώς φέρεται να ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1937.
Το κόστος της κατασκευής και του εξοπλισμού του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής θα ανέλθει στα 105 εκατ. ευρώ, θα διαθέτει 181 κλίνες, αποκλειστικά μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, ενώ θα είναι «πράσινο» νοσοκομείο, πλήρως ψηφιοποιημένο και άρια εξοπλισμένο. Το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2024. Εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

Νέο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Το πρώτο παιδιατρικό νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα θα κατασκευαστεί στο Δήμο Φιλύρου – Πυλαίας Χορτιάτη, έως τον Οκτώβριο του 2024. Θα έχει 204 κλίνες, μόνο δίκλινα και μονόκλινα δωμάτια και αναμένεται να κοστίσει 150 εκατ. ευρώ. Όπως και το Νοσοκομείο της Κομοτηνής, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο θα είναι «πράσινο» και πλήρως ψηφιοποιημένο

Η νέα δομή θα έρθει να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην αντιμετώπιση των δύσκολων παιδιατρικών περιστατικών, τα οποία μέχρι τώρα διακομίζονται στα νοσοκομεία της Αθήνας. Όπως σημειώθηκε, όλα τα περιστατικά που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης θα αντιμετωπίζονται στο νέο νοσοκομείο.

Νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης

Έως το Φεβρουάριο του 2025 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το νέο ΓΝ Σπάρτης, το κόστος κατασκευής του οποίου αναμένεται να ανέλθει στα 90 εκατ. ευρώ. Επίσης, το νέο νοσοκομείο θα έχει μόνο δίκλινα και μονόκλινα δωμάτια, θα είναι κατά 75% μεγαλύτερο από το υπάρχον νοσοκομείο, το οποίο είναι το δεύτερο παλαιότερο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας (1939). Εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στα νοσοκομεία Μολάων, Τρίπολης και Καλαμάτας.

Το σχεδιασμό των έργων υποδομών έχει αναλάβει ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Renzo Piano. «Το μόνο πρόβλημα που έχω είναι ότι δεν είμαι Έλληνας», ανέφερε ο κ. Piano σημειώνοντας πως στόχος του ίδιου και των συνεργατών του είναι η ίδρυση των καλύτερων νοσοκομείων της Ευρώπης που θα συνδυάζουν την ιατρική αριστεία, την περιβαλλοντική αριστεία και το φως. Εργαζόμενοι και ασθενείς θα έχουν θέα το περιβάλλον, «δεν θα είναι τυφλά δωμάτια» όπως είπε και μάλιστα στον περιβάλλοντα χώρο του Νοσοκομείου Κομοτηνής θα φυτευτούν 1000 δέντρα.

ΙΣΝ Μητσοτάκης Κικίλιας

Νέες δωρεές

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, Υπουργών, Βουλευτών, Ακαδημαϊκών και απλών πολιτών παρουσιάστηκαν και οι υπόλοιπες δράσεις της Πρωτοβουλίας για την Υγεία.

Μεταξύ αυτών είναι η ενίσχυση του νοσηλευτικού τομέα, αλλά και η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Μάλιστα, ανακοινώθηκε μια νέα δωρεά, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ η οποία υλοποιείται από κοινού με άλλους δύο δωρητές. Ειδικότερα, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού (2 εκατ. ευρω), αλλά και το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (1,5 εκατ. ευρώ) θα αναμορφωθούν, σε συνεργασία με το ζεύγος Μαρτίνου (1,5 εκατ. ευρώ) και την Αλ. Περρωτή ( 0,5 εκατ. ευρώ).

Ακόμη, όπως αναφέρθηκε, εκτός από τα 143 ασθενοφόρα (με τη συντήρηση για 8 χρόνια) και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου του ΕΚΑΒ, το ΙΣΝ προχωρά στη δωρεά δύο ελικόπτερων και 2 αεροπλάνων για την ενίσχυση του πτητικού έργου του φορέα. Όπως σημειώθηκε αυτή η δωρεά θα μειώσει στο μισό το κόστος των αεροδιακομιδών.

Στο πλαίσιο της συζήτησης έγινε αναφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET - Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) σε επιλεγμένα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας αλλά και στη χρηματοδότηση της διαμόρφωσης και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την αντιμετώπιση του τραύματος και την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι οι πρωτοβουλίες του ΙΣΝ για την υγεία αποτελούν βασικό πυλώνα ευαισθησίας για τον άνθρωπο και αυτό είναι ένδειξη πολιτισμού.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην αναμόρφωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στον Ευαγγελισμό, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό η «ναυαρχίδα» του ΕΣΥ να έχει σύγχρονα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την 17η μηνιαία συνάντηση της συμβουλευτικής επιτροπής για την Πρωτοβουλία για την Υγεία ΙΣΝ, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά παρουσία κοινού.

Πάντως, η παρουσία του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση φέρεται να σηματοδοτεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και την προσήλωση της κυβέρνησης στην ενεργή συνεργασία κράτους και ιδιωτικών φορέων, ειδικά στον τομέα της υγείας, με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.
Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστεί διάταξη που θα δίνει φορολογικά κίνητρα για τον εθελοντισμό και τα χορηγικά προγράμματα. Θα απαλλάσσει τις δωρεές από το σημερινό καθεστώς του ΦΠΑ (24%) με στόχο να τις μεγιστοποιήσει προς όφελος του πολίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Newsroom