ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πως φθάσαμε στην παραίτηση Ζαούτη από την προεδρία του ΕΟΔΥ

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Το «ντόμινο των αλλαγών στη διοικητική δομή του οργανισμού, τα τρία έργα που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και η επιλογή Χατζηχριστοδούλου για το τιμόνι
Τετάρτη, 13/09/2023 - 13:17
— Photo: EUROKINISSI
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Σε μια δίνη αλλαγών βρίσκεται ο ΕΟΔΥ, μετά το μετασχηματισμό της δομής του οργανισμού που θεσμοθετήθηκε τον Ιούλιο και την απόφαση του προέδρου Θεοκλή Ζαούτη να παραιτηθεί από τη θέση και να εστιάσει σε νέα ακαδημαϊκά καθήκοντα, που θα επιδιώξουν την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, ιδιαίτερα στο πεδίο της εκπαίδευσης.

Οι αλλαγές στην ηγεσία του ΕΟΔΥ φαίνεται πως είχαν ξεκινήσει ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού, όταν και το υπουργείο Υγείας πέρασε διάταξη με την οποία τροποποιεί τη δομή του Οργανισμού.

Βάσει των αλλαγών, που προώθησε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος θα έχει μεγαλύτερο επιστημονικό ρόλο, δημιουργείται μάλιστα γνωμοδοτικό όργανο, μια επιστημονική επιτροπή, που θα εισηγείται ό,τι υποβάλλεται στο ΔΣ του ΕΟΔΥ.
Βασικότερη αλλαγή ήταν βέβαια, η δημιουργία θέσης Διευθύνοντα Συμβούλου, με αποκλειστικά διοικητικές αρμοδιότητες, ενώ αυξήθηκαν τα προσόντα του προέδρου, προσθέτοντας την προϋπόθεση δικτατορικού.

Στόχος ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας, να απαλλαχθεί ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ από τα διοικητικά και γραφειοκρατικά «βαρίδια», που συνοδεύουν τη θέση και αναγκάζουν τη μετάθεση αρμοδιοτήτων σε αντιπροέδρους, ώστε να εστιάζει στην επιστημονική του εργασία. Εκτιμάται δε, ότι με τις αλλαγές θα μπορέσουν να προχωρήσουν κατά τα τρία έργα που αφορούν στον ΕΟΔΥ και συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, που περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις, νέες δομές και την αναδιοργάνωση του Οργανισμού, σχετίζονται με την επιχειρησιακή ετοιμότητα, την αντιμετώπιση απειλών δημόσιας υγείας, με εκπαίδευση και ενίσχυση του προσωπικού.

Το «ντόμινο» των αλλαγών, λοιπόν, φαίνεται πως οδήγησε τον κ. Ζαούτη στην απόφαση να αλλάξει ρότα.

Ο ίδιος φέρεται να αναφέρει τόσο σε στενούς του συνεργάτες όσο και στην επιστολή παραίτησης ότι κρίνει πως έκλεισε ο κύκλος του στον ΕΟΔΥ. Ένας κύκλος που αξιολογείται ως ιδιαιτέρως σημαντικός, καθώς ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε επιτυχώς στις ευθύνες του και στο έργο του εν μέσω της πανδημίας, εξασφαλίζοντας και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Επιπλέον, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που μετασχηματίζουν τον ΕΟΔΥ σε σύγχρονο, λειτουργικό οργανισμό, με διεθνή ρόλο.

Σύμφωνα, μάλιστα και με κυβερνητικές πηγές διευκρινίζεται ότι η παραίτηση και αντικατάσταση τουκ. Ζαούτη είχαν αποφασιστεί και η διαδικασία δρομολογηθεί προ των πλημμυρών. Χθες, δε ανακοινώθηκε εσωτερικά η νέα σύνθεση του ΔΣ ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο των αλλαγών που είχαν θεσμοθετηθεί το καλοκαίρι. Δεδομένου αυτού επιλέχθηκε ως νέος πρόεδρος του Οργανισμού ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος προΐστατο μέχρι πρότινος του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μάλιστα, το Εργαστήριο αυτό αποτελεί και Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ και έχει προσωπικό του ΕΟΔΥ επί μονίμου βάσεως.

Ο κ. Ζαούτης υπέβαλλε την παραίτηση του και τυπικά στον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, λίγες ώρες πριν από την δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, που επρόκειτο να γίνει σήμερα.

Στην επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζαούτης ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους για την Δημόσια Υγεία στη χώρα, εν μέσω πανδημίας, καθώς και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας και τον πρώην υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Θέτει μάλιστα τον εαυτό του και στη διάθεση του ΕΟΔΥ, όπου μπορεί να κριθεί πως είναι χρήσιμες οι γνώσεις και οι εμπειρίες του.

Η αναπληρώτρια υπουργός βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πεδίο με το νέο πρόεδρο του οργανισμού και με τη συνεργασία των επικεφαλής του εργαστηρίου, αλλά και των Κινητών Ομάδων του ΕΟΔΥ, συνδράμουν στο έργο της επιδημιολογικής επιτήρησης στην περιοχή.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είναι ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1987, τον τίτλο ειδικότητας Παιδιατρικής το 1993 και από το 1996 έως το 1997 μετεκπαιδεύτηκε στην Παρεμβατική Επιδημιολογία στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για την Παρεμβατική Επιδημιολογία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EPIET, στη Μεγάλη Βρετανία.

Το 2003 εξελέγη επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, το 2008 αναπληρωτής καθηγητής, και το 2013 εξελέγη καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου υπηρετεί έως σήμερα.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου οργάνωσε το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο οποίο από το 2013 υπάρχει Τμήμα Μοριακής Επιδημιολογίας και σήμερα είναι συνεργαζόμενο κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για θέματα του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ).

Από το 2006 είναι διευθυντής του Εργαστηρίου και από τον Νοέμβριο του 2008 επιστημονικός υπεύθυνος του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) Θεσσαλίας. Έχει οργανώσει και είναι διευθυντής και πρόεδρος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με τίτλο «Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία και Περιβαλλοντική Υγιεινή». Κατά τη διετία 2011-2013 διετέλεσε εκλεγμένος διευθυντής του Κλινικοεργαστηριακού Τομέα και κατά τα έτη 2017-2020 εκλεγμένος αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Παρέμβασης από το 1997 έως το 2000, καθώς και σύμβουλος σε θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) από το 2011 μέχρι το 2015.
Κατά την τριετία 2001-2004 υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος υγειονομικής επιτήρησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Είναι πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Σωματείου για την υγεία και την υγιεινή στις θαλάσσιες μεταφορές.

Τελευταία τροποποίηση στις 13/09/2023 - 13:40
  • ΕΟΔΥ
  • ΘΕΟΚΛΗΣ ΖΑΟΥΤΗΣ
  • ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Άνοιξε το νέο Πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο στα Πετράλωνα – Δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες
Άνοιξε το νέο Πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο στα Πετράλωνα – Δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες 13 Σεπτεμβρίου 2023
Σύσκεψη του συντονιστικού για τη Θεσσαλία - Το βάρος στη δημόσια υγεία και τα νεκρά ζώα 13 Σεπτεμβρίου 2023
Σύσκεψη του συντονιστικού για τη Θεσσαλία - Το βάρος στη δημόσια υγεία και τα νεκρά ζώα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΔΥ: Nέα εργαλεία, έγκαιρη ανίχνευση και συμμετοχή των πολιτών στην επιδημιολογική επιτήρηση
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 22:32

ΕΟΔΥ: Nέα εργαλεία, έγκαιρη ανίχνευση και συμμετοχή των πολιτών στην επιδημιολογική επιτήρηση

ΕΟΔΥ: «Θερίζει» η γρίπη - 649 νέες εισαγωγές και 12 θάνατοι από γρίπη την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
29/01/2026 - 18:07

ΕΟΔΥ: «Θερίζει» η γρίπη - 649 νέες εισαγωγές και 12 θάνατοι από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

Δεν θα προσμετρώνται απουσίες έως και πέντε ημερών από τα σχολεία λόγω ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού
Επικαιρότητα
29/01/2026 - 17:17

Δεν θα προσμετρώνται απουσίες έως και πέντε ημερών από τα σχολεία λόγω ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού

ΕΟΔΥ: Μειωμένη η θετικότητα σε γρίπη και Covid-19 και έκκληση για εμβολιασμό
Υγεία
22/01/2026 - 19:14

ΕΟΔΥ: Μειωμένη η θετικότητα σε γρίπη και Covid-19 και έκκληση για εμβολιασμό

Θρήνος στη Χαλκίδα για τον θάνατο 13χρονης μαθήτριας Ειδικού Σχολείου - Ο ΕΟΔΥ δεν επιβεβαιώνει τα περί γρίπης
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 18:23

Θρήνος στη Χαλκίδα για τον θάνατο 13χρονης μαθήτριας Ειδικού Σχολείου - Ο ΕΟΔΥ δεν επιβεβαιώνει τα περί γρίπης

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Τα κρούσματα γρίπης είναι σε υψηλά τριετίας
Υγεία
13/01/2026 - 10:00

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Τα κρούσματα γρίπης είναι σε υψηλά τριετίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μικροπλαστικά: Πολύ υψηλά ποσοστά ανιχνεύθηκαν στο ένα τρίτο των ψαριών του Ειρηνικού
Διατροφή
30/01/2026 - 10:30
Αποσωληνώθηκε ο οπαδός του ΠΑΟΚ που χειρουργήθηκε στη Ρουμανία
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 10:09
Καρκίνος μαστού: Ο συνδυασμός του AI με τη μαστογραφία μειώνει κατά 12% τις καθυστερημένες διαγνώσεις
Digital Health
30/01/2026 - 09:34
Προεγχειρητική βιοψία μαστού - Μύθοι που επιμένουν, αλήθειες που σώζουν
Health Talk
30/01/2026 - 08:11
Υβριδική Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη: «Αντιπαραθέσεις στη γηροψυχολογική εκτίμηση»
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 03:41
Η Affidea στη νέα φάση του «Προλαμβάνω» με εξετάσεις για τη νεφρική δυσλειτουργία
Υπηρεσίες Υγείας
30/01/2026 - 00:08
Ιός Nipah: Η νόσος των καρποφάγων νυχτερίδων και ο κίνδυνος για τους Ευρωπαίους
Υγεία
29/01/2026 - 23:36
ECDC - ΠΟΥ Ευρώπης συνεχίζουν για την ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 22:53
ΕΟΔΥ: Nέα εργαλεία, έγκαιρη ανίχνευση και συμμετοχή των πολιτών στην επιδημιολογική επιτήρηση
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 22:32
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου «σκοτώνει» στην ηλικία των κάτω των 50 στις ΗΠΑ
Υγεία
29/01/2026 - 22:04
Η διατροφή που προστατεύει το δέρμα και καθυστερεί τη γήρανση
Health Talk
29/01/2026 - 21:31
Γεωργιάδης: «Καλή η κλινική κατάσταση των δύο τραυματιών του τροχαίου δυστυχήματος στη Ρουμανία»
Επικαιρότητα
29/01/2026 - 20:49
Καφεΐνη και περιποίηση δέρματος: Τελικά λειτουργεί; - Ποιο είναι το κλειδί...
Διατροφή
29/01/2026 - 20:13
MSD Ελλάδος: Η καινοτομία έχει αξία μόνο όταν φτάνει στον ασθενή
Pharma News
29/01/2026 - 19:58
Η Ελληνική καινοτομία σε κλινική μελέτη για το μεταβολικό σύνδρομο και τα συμπληρώματα διατροφής
Υγεία
29/01/2026 - 19:36
Στην Αρεόπολη ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ενημερωτικών συναντήσεων του Health-IQ
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 19:02
Μπαρμπετάκη: «Συνεχίζουμε και το 2026 να κάνουμε θόρυβο για τη φαρμακευτική καινοτομία!»
Pharma Policy
29/01/2026 - 18:46
Εγκαινιάστηκε η ανακαινισμένη Παιδιατρική Κλινική στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο Χίου
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 18:24
ΕΟΔΥ: «Θερίζει» η γρίπη - 649 νέες εισαγωγές και 12 θάνατοι από γρίπη την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
29/01/2026 - 18:07
Biogen: Πράσινο από την Κομισιόν σε σχήμα υψηλής δόσης για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία
Pharma News
29/01/2026 - 17:51
Ρομποτική χειρουργική σπονδυλικής στήλης: Ακρίβεια, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα
Health Talk
29/01/2026 - 17:33
Δεν θα προσμετρώνται απουσίες έως και πέντε ημερών από τα σχολεία λόγω ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού
Επικαιρότητα
29/01/2026 - 17:17
ΙΑΣΩ: Πρωτοπορία στη χειρουργική μελανώματος κόλπου
Υπηρεσίες Υγείας
29/01/2026 - 16:53
Olivia: Ψηφιακή σύμμαχος για γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, με την υποστήριξη της AstraZeneca
Patient Talk
29/01/2026 - 16:37
Οι κάψουλες κοπράνων φαίνεται να αλλάζουν τα δεδομένα στη θεραπεία διαφορετικών καρκίνων
Υγεία
29/01/2026 - 16:21
Στο Παπαγεωργίου οι δύο τραυματίες φίλαθλοι του ΠΑΟΚ- Τα νεότερα για την κατάστασή τους
Επικαιρότητα
29/01/2026 - 16:00
ECDC για ανακλήσεις βρεφικού γάλακτος λόγω τοξίνης: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 15:00
Νέα νανοθεραπεία ανακουφίζει τον πόνο από τις μεταστάσεις στα οστά
Υγεία
29/01/2026 - 14:00
Τελικά μπορεί να μην κάνουν το γιατρό πέρα! Καταγγελίες για "κοκτέιλ" φυτοφαρμάκων στα μήλα
Διατροφή
29/01/2026 - 13:27
Πάρκινσον και έντερο: Νέα ανακάλυψη ανοίγει νέους θεραπευτικούς δρόμους
Υγεία
29/01/2026 - 13:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Κίνητρα για ταχύτερη έλευση καινοτόμων φαρμάκων
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 11:09
Η ιλαρά ξαναέγινε ενδημική σε έξι ευρωπαϊκές χώρες - Ο ρόλος του δισταγμού έναντι του εμβολιασμού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:00
Θεμιστοκλέους: Σε έξαρση η γρίπη – Βελτιώσεις σε ΤΕΠ και ραντεβού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:54
Θετικά νέα για το πειραματικό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας της Roche
Pharma News
27/01/2026 - 15:00
Κρεατίνη: Xρειάζεται οι γυναίκες να την προσθέσουν στην διατροφή τους;
Διατροφή
27/01/2026 - 17:43
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo