ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πως φθάσαμε στην παραίτηση Ζαούτη από την προεδρία του ΕΟΔΥ

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Το «ντόμινο των αλλαγών στη διοικητική δομή του οργανισμού, τα τρία έργα που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και η επιλογή Χατζηχριστοδούλου για το τιμόνι
Τετάρτη, 13/09/2023 - 13:17
— Photo: EUROKINISSI
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Σε μια δίνη αλλαγών βρίσκεται ο ΕΟΔΥ, μετά το μετασχηματισμό της δομής του οργανισμού που θεσμοθετήθηκε τον Ιούλιο και την απόφαση του προέδρου Θεοκλή Ζαούτη να παραιτηθεί από τη θέση και να εστιάσει σε νέα ακαδημαϊκά καθήκοντα, που θα επιδιώξουν την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, ιδιαίτερα στο πεδίο της εκπαίδευσης.

Οι αλλαγές στην ηγεσία του ΕΟΔΥ φαίνεται πως είχαν ξεκινήσει ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού, όταν και το υπουργείο Υγείας πέρασε διάταξη με την οποία τροποποιεί τη δομή του Οργανισμού.

Βάσει των αλλαγών, που προώθησε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος θα έχει μεγαλύτερο επιστημονικό ρόλο, δημιουργείται μάλιστα γνωμοδοτικό όργανο, μια επιστημονική επιτροπή, που θα εισηγείται ό,τι υποβάλλεται στο ΔΣ του ΕΟΔΥ.
Βασικότερη αλλαγή ήταν βέβαια, η δημιουργία θέσης Διευθύνοντα Συμβούλου, με αποκλειστικά διοικητικές αρμοδιότητες, ενώ αυξήθηκαν τα προσόντα του προέδρου, προσθέτοντας την προϋπόθεση δικτατορικού.

Στόχος ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας, να απαλλαχθεί ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ από τα διοικητικά και γραφειοκρατικά «βαρίδια», που συνοδεύουν τη θέση και αναγκάζουν τη μετάθεση αρμοδιοτήτων σε αντιπροέδρους, ώστε να εστιάζει στην επιστημονική του εργασία. Εκτιμάται δε, ότι με τις αλλαγές θα μπορέσουν να προχωρήσουν κατά τα τρία έργα που αφορούν στον ΕΟΔΥ και συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, που περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις, νέες δομές και την αναδιοργάνωση του Οργανισμού, σχετίζονται με την επιχειρησιακή ετοιμότητα, την αντιμετώπιση απειλών δημόσιας υγείας, με εκπαίδευση και ενίσχυση του προσωπικού.

Το «ντόμινο» των αλλαγών, λοιπόν, φαίνεται πως οδήγησε τον κ. Ζαούτη στην απόφαση να αλλάξει ρότα.

Ο ίδιος φέρεται να αναφέρει τόσο σε στενούς του συνεργάτες όσο και στην επιστολή παραίτησης ότι κρίνει πως έκλεισε ο κύκλος του στον ΕΟΔΥ. Ένας κύκλος που αξιολογείται ως ιδιαιτέρως σημαντικός, καθώς ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε επιτυχώς στις ευθύνες του και στο έργο του εν μέσω της πανδημίας, εξασφαλίζοντας και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Επιπλέον, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που μετασχηματίζουν τον ΕΟΔΥ σε σύγχρονο, λειτουργικό οργανισμό, με διεθνή ρόλο.

Σύμφωνα, μάλιστα και με κυβερνητικές πηγές διευκρινίζεται ότι η παραίτηση και αντικατάσταση τουκ. Ζαούτη είχαν αποφασιστεί και η διαδικασία δρομολογηθεί προ των πλημμυρών. Χθες, δε ανακοινώθηκε εσωτερικά η νέα σύνθεση του ΔΣ ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο των αλλαγών που είχαν θεσμοθετηθεί το καλοκαίρι. Δεδομένου αυτού επιλέχθηκε ως νέος πρόεδρος του Οργανισμού ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος προΐστατο μέχρι πρότινος του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μάλιστα, το Εργαστήριο αυτό αποτελεί και Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ και έχει προσωπικό του ΕΟΔΥ επί μονίμου βάσεως.

Ο κ. Ζαούτης υπέβαλλε την παραίτηση του και τυπικά στον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, λίγες ώρες πριν από την δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, που επρόκειτο να γίνει σήμερα.

Στην επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζαούτης ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους για την Δημόσια Υγεία στη χώρα, εν μέσω πανδημίας, καθώς και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας και τον πρώην υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Θέτει μάλιστα τον εαυτό του και στη διάθεση του ΕΟΔΥ, όπου μπορεί να κριθεί πως είναι χρήσιμες οι γνώσεις και οι εμπειρίες του.

Η αναπληρώτρια υπουργός βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πεδίο με το νέο πρόεδρο του οργανισμού και με τη συνεργασία των επικεφαλής του εργαστηρίου, αλλά και των Κινητών Ομάδων του ΕΟΔΥ, συνδράμουν στο έργο της επιδημιολογικής επιτήρησης στην περιοχή.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είναι ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1987, τον τίτλο ειδικότητας Παιδιατρικής το 1993 και από το 1996 έως το 1997 μετεκπαιδεύτηκε στην Παρεμβατική Επιδημιολογία στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για την Παρεμβατική Επιδημιολογία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EPIET, στη Μεγάλη Βρετανία.

Το 2003 εξελέγη επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, το 2008 αναπληρωτής καθηγητής, και το 2013 εξελέγη καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου υπηρετεί έως σήμερα.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου οργάνωσε το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο οποίο από το 2013 υπάρχει Τμήμα Μοριακής Επιδημιολογίας και σήμερα είναι συνεργαζόμενο κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για θέματα του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ).

Από το 2006 είναι διευθυντής του Εργαστηρίου και από τον Νοέμβριο του 2008 επιστημονικός υπεύθυνος του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) Θεσσαλίας. Έχει οργανώσει και είναι διευθυντής και πρόεδρος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με τίτλο «Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία και Περιβαλλοντική Υγιεινή». Κατά τη διετία 2011-2013 διετέλεσε εκλεγμένος διευθυντής του Κλινικοεργαστηριακού Τομέα και κατά τα έτη 2017-2020 εκλεγμένος αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Παρέμβασης από το 1997 έως το 2000, καθώς και σύμβουλος σε θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) από το 2011 μέχρι το 2015.
Κατά την τριετία 2001-2004 υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος υγειονομικής επιτήρησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Είναι πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Σωματείου για την υγεία και την υγιεινή στις θαλάσσιες μεταφορές.

Τελευταία τροποποίηση στις 13/09/2023 - 13:40
  • ΕΟΔΥ
  • ΘΕΟΚΛΗΣ ΖΑΟΥΤΗΣ
  • ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Άνοιξε το νέο Πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο στα Πετράλωνα – Δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες
Άνοιξε το νέο Πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο στα Πετράλωνα – Δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες 13 Σεπτεμβρίου 2023
Σύσκεψη του συντονιστικού για τη Θεσσαλία - Το βάρος στη δημόσια υγεία και τα νεκρά ζώα 13 Σεπτεμβρίου 2023
Σύσκεψη του συντονιστικού για τη Θεσσαλία - Το βάρος στη δημόσια υγεία και τα νεκρά ζώα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΔΥ: Σχεδόν 380 άνθρωποι πνίγονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα - Πως θα κάνετε πιο ασφαλές το κολύμπι σας
Υγεία
25/06/2026 - 21:27

ΕΟΔΥ: Σχεδόν 380 άνθρωποι πνίγονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα - Πως θα κάνετε πιο ασφαλές το κολύμπι σας

Αγαπηδάκη: Ενίσχυση της κατ’ οίκον φροντίδας και της τηλεϊατρικής
Πολιτική Υγείας
17/06/2026 - 09:30

Αγαπηδάκη: Ενίσχυση της κατ’ οίκον φροντίδας και της τηλεϊατρικής

Δράση προληπτικών εξετάσεων από τις Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στη Δυτική Αθήνα
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 17:38

Δράση προληπτικών εξετάσεων από τις Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στη Δυτική Αθήνα

Καμπάνια για την πρόληψη των πνιγμών: Το ενδιαφέρον στους πολίτες άνω των 60 ετών
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 16:14

Καμπάνια για την πρόληψη των πνιγμών: Το ενδιαφέρον στους πολίτες άνω των 60 ετών

ΕΟΔΥ: «Τρέχει» πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι της γρίπης των πτηνών για εργαζόμενους αυξημένου κινδύνου
Υγεία
29/05/2026 - 20:39

ΕΟΔΥ: «Τρέχει» πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι της γρίπης των πτηνών για εργαζόμενους αυξημένου κινδύνου

ΕΟΔΥ: Τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
28/05/2026 - 19:09

ΕΟΔΥ: Τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι τραυματισμοί στον ώμο από τις καλοκαιρινές δραστηριότητες και πώς θα τους αποφύγουμε
Health Talk
08/07/2026 - 18:59
Ποιος είναι ο ιδανικός καρδιακός ρυθμός και τι μπορούν να αποκαλύψουν οι τιμές του για την υγεία
Υγεία
08/07/2026 - 18:32
O ΕΦΕΤ ανακάλεσε παρτίδα συσκευασμένου κοτόπουλου γνωστής εταιρείας - Εντοπίστηκε σαλμονέλα
Υγεία
08/07/2026 - 17:26
Βίντεο από τις επιχειρήσεις των εθελοντών του ΕΕΣ στα ερείπια του σεισμού της Βενεζουέλας
Επικαιρότητα
08/07/2026 - 16:52
Εγκρίθηκε νέα συνδυαστική θεραπεία από την ΕΕ για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Pharma Policy
08/07/2026 - 16:26
Νέο «έξυπνο» επίθεμα ενισχύει τον ύπνο REM χωρίς φάρμακα ή χειρουργείο
Υγεία
08/07/2026 - 16:00
Καταγγελίες Γιαννάκου για βίαια επεισόδια στο ΚΥ Σπάτων και στο Θριάσιο Νοσοκομείο
Επικαιρότητα
08/07/2026 - 15:33
ΠΟΥ: Σχεδόν διπλασιασμός των νέων περιστατικών καρκίνου έως το 2050 – Έκκληση για άμεση δράση
Πολιτική Υγείας
08/07/2026 - 15:07
Διαβητικό πόδι: Πρόοδος στις θεραπευτικές εξελίξεις για την αντιμετώπισή του
Health Talk
08/07/2026 - 14:44
Κατάλογος με ιούς που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για μια νέα πανδημία
Υγεία
08/07/2026 - 14:00
Healing Roots: Νέες λύσεις για την ψυχική υγεία προσφύγων που βρίσκονται διαρκώς σε μετακίνηση
Ψυχική Υγεία
08/07/2026 - 13:07
Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Η ψυχική υγεία των νέων μπορεί να κοστίσει στην ΕΕ 1,68 τρισ. ευρώ έως το 2033
Ψυχική Υγεία
08/07/2026 - 12:00
Πρώιμη εμμηνόπαυση: Η εκπαίδευση και η καθυστέρηση τεκνοποίησης προστατεύουν
Υγεία
08/07/2026 - 10:55
Νέα τεχνική διατήρησης του ήπατος στο σώμα του δότη μπορεί να αυξήσει θεαματικά τις μεταμοσχεύσεις
Υγεία
08/07/2026 - 10:00
Μελέτη: Τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες έχουν μειωθεί κατά 54% τα τελευταία 50 χρόνια
Υγεία
08/07/2026 - 09:00
Ο ΕΕΣ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή στις φωτιές που ξέσπασαν σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Οινόη Αττικής
Επικαιρότητα
08/07/2026 - 07:34
Εθελοντική αιμοδοσία του ΕΚΕΑ στις 13 και 14 Ιουλίου στο Σύνταγμα
Υγεία
08/07/2026 - 03:44
Στάση εργασίας στις 14 Ιουλίου από την ΠΟΕΔΗΝ για την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο
Πολιτική Υγείας
08/07/2026 - 00:07
ΕΕΣ: Ψυχοκοινωνική στήριξη και είδη πρώτης ανάγκης στους σεισμόπληκτους της Βενεζουέλας
Επικαιρότητα
07/07/2026 - 23:21
Ο σχεδιασμός για τα μέτρα ενίσχυσης του ζωικού κεφαλαίου από τις ασθένειες
Επικαιρότητα
07/07/2026 - 22:47
Παρέμβαση καρδιοπαθών στο Υπουργείο Υγείας για τις προσωποπαγείς θέσεις στο Δημόσιο
Patient Talk
07/07/2026 - 22:14
ΑΒ Βασιλόπουλος: Δώδεκα χρόνια στήριξης στο πρόγραμμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» του Ινστιτούτου Prolepsis
Επικαιρότητα
07/07/2026 - 21:48
Αόρατοι νάρθηκες στην οδοντιατρική: Η σύγχρονη λύση σε ένα συχνό πρόβλημα
Health Talk
07/07/2026 - 21:21
Νέα δεδομένα για τον διακοπτόμενο ορμονικό αποκλεισμό στον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη
Υγεία
07/07/2026 - 20:49
Σε κλινική μελέτη ελληνικός βιοαισθητήρας για την έγκαιρη ανίχνευση του εμφράγματος
Digital Health
07/07/2026 - 20:02
Γιατί τα δάχτυλα των χεριών έχουν διαφορετικό μήκος και ποιος ο ρόλος του καθενός στις κινήσεις
Υγεία
07/07/2026 - 19:26
Το ΕΚΑΒ Αθήνας επισκέπτεται την Τετάρτη ο Νίκος Ανδρουλάκης
Πολιτική Υγείας
07/07/2026 - 18:38
Οφθαλμολογικά επείγοντα: Στις οξείες παθήσεις του αμφιβληστροειδούς κάθε λεπτό είναι κρίσιμο
Health Talk
07/07/2026 - 18:22
Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να ενισχύσει την ψυχική ευεξία σε άτομα άνω των 50 ετών
Διατροφή
07/07/2026 - 17:52
Εννέα χρόνια εθελοντικής προσφοράς από την AbbVie μέσω του «Week of Possibilities»
Pharma News
07/07/2026 - 17:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έντονες αντιδράσεις για τη σύλληψη αγροτικού γιατρού στο Καστελόριζο
Πολιτική Υγείας
06/07/2026 - 08:30
Θεμιστοκλέους: Οι δύο αγροτικοί γιατροί στο Καστελόριζο ζήτησαν ταυτόχρονα άδεια και στη συνέχεια παραιτήθηκαν
Πολιτική Υγείας
06/07/2026 - 10:30
Συνεχίζεται η αυξητική τάση στη δωρεά οργάνων -14 μεταμοσχεύσεις τις τελευταίες ημέρες
Πολιτική Υγείας
06/07/2026 - 11:19
Δύο πλήρως εξοπλισμένα ελικόπτερα στο ΕΚΑΒ, δωρεά των τεσσάρων συστημικών τραπεζών
Πολιτική Υγείας
06/07/2026 - 11:50
ΕΟΟ: Έκκληση για εθνική στρατηγική στη στοματική υγεία και διαμαρτυρία για το τέλος του «DentistPass»
Πολιτική Υγείας
06/07/2026 - 12:19
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo