ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πως φθάσαμε στην παραίτηση Ζαούτη από την προεδρία του ΕΟΔΥ

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Το «ντόμινο των αλλαγών στη διοικητική δομή του οργανισμού, τα τρία έργα που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και η επιλογή Χατζηχριστοδούλου για το τιμόνι
Τετάρτη, 13/09/2023 - 13:17
— Photo: EUROKINISSI
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Σε μια δίνη αλλαγών βρίσκεται ο ΕΟΔΥ, μετά το μετασχηματισμό της δομής του οργανισμού που θεσμοθετήθηκε τον Ιούλιο και την απόφαση του προέδρου Θεοκλή Ζαούτη να παραιτηθεί από τη θέση και να εστιάσει σε νέα ακαδημαϊκά καθήκοντα, που θα επιδιώξουν την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, ιδιαίτερα στο πεδίο της εκπαίδευσης.

Οι αλλαγές στην ηγεσία του ΕΟΔΥ φαίνεται πως είχαν ξεκινήσει ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού, όταν και το υπουργείο Υγείας πέρασε διάταξη με την οποία τροποποιεί τη δομή του Οργανισμού.

Βάσει των αλλαγών, που προώθησε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος θα έχει μεγαλύτερο επιστημονικό ρόλο, δημιουργείται μάλιστα γνωμοδοτικό όργανο, μια επιστημονική επιτροπή, που θα εισηγείται ό,τι υποβάλλεται στο ΔΣ του ΕΟΔΥ.
Βασικότερη αλλαγή ήταν βέβαια, η δημιουργία θέσης Διευθύνοντα Συμβούλου, με αποκλειστικά διοικητικές αρμοδιότητες, ενώ αυξήθηκαν τα προσόντα του προέδρου, προσθέτοντας την προϋπόθεση δικτατορικού.

Στόχος ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας, να απαλλαχθεί ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ από τα διοικητικά και γραφειοκρατικά «βαρίδια», που συνοδεύουν τη θέση και αναγκάζουν τη μετάθεση αρμοδιοτήτων σε αντιπροέδρους, ώστε να εστιάζει στην επιστημονική του εργασία. Εκτιμάται δε, ότι με τις αλλαγές θα μπορέσουν να προχωρήσουν κατά τα τρία έργα που αφορούν στον ΕΟΔΥ και συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, που περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις, νέες δομές και την αναδιοργάνωση του Οργανισμού, σχετίζονται με την επιχειρησιακή ετοιμότητα, την αντιμετώπιση απειλών δημόσιας υγείας, με εκπαίδευση και ενίσχυση του προσωπικού.

Το «ντόμινο» των αλλαγών, λοιπόν, φαίνεται πως οδήγησε τον κ. Ζαούτη στην απόφαση να αλλάξει ρότα.

Ο ίδιος φέρεται να αναφέρει τόσο σε στενούς του συνεργάτες όσο και στην επιστολή παραίτησης ότι κρίνει πως έκλεισε ο κύκλος του στον ΕΟΔΥ. Ένας κύκλος που αξιολογείται ως ιδιαιτέρως σημαντικός, καθώς ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε επιτυχώς στις ευθύνες του και στο έργο του εν μέσω της πανδημίας, εξασφαλίζοντας και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Επιπλέον, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που μετασχηματίζουν τον ΕΟΔΥ σε σύγχρονο, λειτουργικό οργανισμό, με διεθνή ρόλο.

Σύμφωνα, μάλιστα και με κυβερνητικές πηγές διευκρινίζεται ότι η παραίτηση και αντικατάσταση τουκ. Ζαούτη είχαν αποφασιστεί και η διαδικασία δρομολογηθεί προ των πλημμυρών. Χθες, δε ανακοινώθηκε εσωτερικά η νέα σύνθεση του ΔΣ ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο των αλλαγών που είχαν θεσμοθετηθεί το καλοκαίρι. Δεδομένου αυτού επιλέχθηκε ως νέος πρόεδρος του Οργανισμού ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος προΐστατο μέχρι πρότινος του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μάλιστα, το Εργαστήριο αυτό αποτελεί και Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ και έχει προσωπικό του ΕΟΔΥ επί μονίμου βάσεως.

Ο κ. Ζαούτης υπέβαλλε την παραίτηση του και τυπικά στον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, λίγες ώρες πριν από την δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, που επρόκειτο να γίνει σήμερα.

Στην επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζαούτης ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους για την Δημόσια Υγεία στη χώρα, εν μέσω πανδημίας, καθώς και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας και τον πρώην υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Θέτει μάλιστα τον εαυτό του και στη διάθεση του ΕΟΔΥ, όπου μπορεί να κριθεί πως είναι χρήσιμες οι γνώσεις και οι εμπειρίες του.

Η αναπληρώτρια υπουργός βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πεδίο με το νέο πρόεδρο του οργανισμού και με τη συνεργασία των επικεφαλής του εργαστηρίου, αλλά και των Κινητών Ομάδων του ΕΟΔΥ, συνδράμουν στο έργο της επιδημιολογικής επιτήρησης στην περιοχή.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είναι ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1987, τον τίτλο ειδικότητας Παιδιατρικής το 1993 και από το 1996 έως το 1997 μετεκπαιδεύτηκε στην Παρεμβατική Επιδημιολογία στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για την Παρεμβατική Επιδημιολογία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EPIET, στη Μεγάλη Βρετανία.

Το 2003 εξελέγη επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, το 2008 αναπληρωτής καθηγητής, και το 2013 εξελέγη καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου υπηρετεί έως σήμερα.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου οργάνωσε το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο οποίο από το 2013 υπάρχει Τμήμα Μοριακής Επιδημιολογίας και σήμερα είναι συνεργαζόμενο κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για θέματα του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ).

Από το 2006 είναι διευθυντής του Εργαστηρίου και από τον Νοέμβριο του 2008 επιστημονικός υπεύθυνος του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) Θεσσαλίας. Έχει οργανώσει και είναι διευθυντής και πρόεδρος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με τίτλο «Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία και Περιβαλλοντική Υγιεινή». Κατά τη διετία 2011-2013 διετέλεσε εκλεγμένος διευθυντής του Κλινικοεργαστηριακού Τομέα και κατά τα έτη 2017-2020 εκλεγμένος αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Παρέμβασης από το 1997 έως το 2000, καθώς και σύμβουλος σε θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) από το 2011 μέχρι το 2015.
Κατά την τριετία 2001-2004 υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος υγειονομικής επιτήρησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Είναι πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Σωματείου για την υγεία και την υγιεινή στις θαλάσσιες μεταφορές.

Τελευταία τροποποίηση στις 13/09/2023 - 13:40
  • ΕΟΔΥ
  • ΘΕΟΚΛΗΣ ΖΑΟΥΤΗΣ
  • ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Άνοιξε το νέο Πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο στα Πετράλωνα – Δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες
Άνοιξε το νέο Πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο στα Πετράλωνα – Δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες 13 Σεπτεμβρίου 2023
Σύσκεψη του συντονιστικού για τη Θεσσαλία - Το βάρος στη δημόσια υγεία και τα νεκρά ζώα 13 Σεπτεμβρίου 2023
Σύσκεψη του συντονιστικού για τη Θεσσαλία - Το βάρος στη δημόσια υγεία και τα νεκρά ζώα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης: Μετράμε τακτικά την αρτηριακή πίεση
Υγεία
18/05/2026 - 15:17

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης: Μετράμε τακτικά την αρτηριακή πίεση

ΕΟΔΥ: Αυξημένα τα κρούσματα RSV παρά τα χαμηλά επίπεδα θετικότητας
Υγεία
14/05/2026 - 18:23

ΕΟΔΥ: Αυξημένα τα κρούσματα RSV παρά τα χαμηλά επίπεδα θετικότητας

ΕΟΔΥ: Δωρεάν rapid tests και δράσεις ενημέρωσης για HIV και ΣΜΝ σε όλη την Ελλάδα
Υγεία
14/05/2026 - 16:33

ΕΟΔΥ: Δωρεάν rapid tests και δράσεις ενημέρωσης για HIV και ΣΜΝ σε όλη την Ελλάδα

Πρόεδρος ΕΟΔΥ για χανταϊό: Απολύτως υγιής ο Έλληνας επιβάτης – Τα μέτρα πιο αυστηρά σε σχέση με το πραγματικό πρόβλημα
Υγεία
11/05/2026 - 14:31

Πρόεδρος ΕΟΔΥ για χανταϊό: Απολύτως υγιής ο Έλληνας επιβάτης – Τα μέτρα πιο αυστηρά σε σχέση με το πραγματικό πρόβλημα

Πρόεδρος ΕΟΔΥ για χανταϊό: Εξαιρετικά χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης
Υγεία
05/05/2026 - 10:00

Πρόεδρος ΕΟΔΥ για χανταϊό: Εξαιρετικά χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης

ΕΟΔΥ: Πως θα ενισχυθεί το σύστημα ετοιμότητας και απόκρισης σε υγειονομικές κρίσεις
Υγεία
28/04/2026 - 16:39

ΕΟΔΥ: Πως θα ενισχυθεί το σύστημα ετοιμότητας και απόκρισης σε υγειονομικές κρίσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επισκέψεις Πατούλη σε νοσοκομεία της Αττικής - Προτεραιότητα η αναβάθμιση του συστήματος υγείας
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 11:15
Οι λιγότερο γυμνασμένοι πρέπει να ασκούνται περισσότερο από τους πιο fit για να αποκομίσουν τα ίδια οφέλη
Fitness
20/05/2026 - 11:00
Δαφνί: Τρόφιμος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο δολοφονήθηκε από άλλον ασθενή
Επικαιρότητα
20/05/2026 - 10:06
Η ταχύτητα γραφής πιθανό σημάδι γνωστικής έκπτωσης στους ηλικιωμένους
Υγεία
20/05/2026 - 10:00
Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών: Η κλινική έρευνα πυλώνας καινοτομίας, πρόσβασης και ανάπτυξης για Ελλάδα και Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 09:30
Έμπολα: Δεισιδαιμονία, εμφύλιος, έλλειψη πόρων - Τα συστατικά της "τέλειας υγειονομικής καταιγίδας"
Υγεία
20/05/2026 - 09:00
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συμμετέχει σε «White Paper» για την όραση των καρδιομεταβολικών ασθενειών
Patient Talk
20/05/2026 - 07:26
Δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη σε μαθητές για τις Πανελλήνιες από το Γ. Ν. Τρικάλων
Ψυχική Υγεία
20/05/2026 - 03:43
Επιτυχημένη η ενημερωτική δράση του ΕΕΣ στη Βόρεια Ελλάδα για τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
20/05/2026 - 00:08
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων εκπονεί νέα μελέτη για τη διανομή των ΦΥΚ
Pharma Policy
19/05/2026 - 23:42
Νέα εμπειρία φροντίδας και ενδυνάμωσης για τους φαρμακοποιούς της σύγχρονης εποχής
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 23:16
Κοινό φάρμακο για το άσθμα δίνει ελπίδες κατά των επιθετικών καρκίνων
Υγεία
19/05/2026 - 22:41
Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πολική αρκούδα στη Νορβηγία
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 22:14
Νέα δωρεά ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ για την ενίσχυση του τομέα Βόρειας Εύβοιας
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 21:57
Η νέα σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 21:32
Θεσσαλονίκη: Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει ραγδαία την ιατρική και την οδοντιατρική πράξη
Digital Health
19/05/2026 - 21:14
Γεωργιάδης στο Regional Growth Conference 2026: «Οι αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας για την ανάπτυξη της περιφέρειας»
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 20:56
Έμπολα: Δέκα ερωταπαντήσεις για την επιδημία που κηρύχθηκε παγκόσμια υγειονομική έκτακτη ανάγκη
Υγεία
19/05/2026 - 20:19
Αγγελής: Τα κριτήρια ένταξης των νέων θεραπειών στο Ταμείο Καινοτομίας που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 19:24
Συχνές, αλλά όχι «απλές» οι αλλεργίες στην παιδική ηλικία - Οι παράγοντες κινδύνου
Health Talk
19/05/2026 - 18:57
Θεσσαλονίκη: Στο Αυτόφωρο τραυματιοφορέας νοσοκομείου έπειτα από «θερμό» επεισόδιο με συγγενή ασθενούς
Επικαιρότητα
19/05/2026 - 18:23
ΣΠΕΑ: Παιδιά με αιμορροφιλία έμαθαν τα μυστικά του στίβου από σημαντικούς αθλητές
Patient Talk
19/05/2026 - 17:49
Επιμένουν οι ανισότητες στην πρόσβαση σε νέα φάρμακα στην Ευρώπη
Pharma Policy
19/05/2026 - 17:23
Ανήσυχος ο ΠΟΥ για την επιδημία του ιού Έμπολα σε Κονγκό και Ουγκάντα
Υγεία
19/05/2026 - 16:46
ΣΦΕΕ: Επένδυση στην υγεία, την καινοτομία και την οικονομία της χώρας οι κλινικές μελέτες
Pharma Policy
19/05/2026 - 16:33
Συμφωνία FAMAR με την GE HealthCare για την παραγωγή ιωδιούχων σκιαγραφικών υγρών
Pharma News
19/05/2026 - 16:18
Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Ποιοι πρέπει να προστατεύονται πολύ περισσότερο από τον ήλιο
Υγεία
19/05/2026 - 16:00
Ενιαίες απαιτήσεις για την αξιολόγηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 15:34
Πως ένα τζελ μπορεί να φέρει ένα μέλλον χωρίς ενέσεις ινσουλίνης
Υγεία
19/05/2026 - 15:00
Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ έγινε ξανά ελκυστικό για τους νέους ιατρούς
Πολιτική Υγείας
19/05/2026 - 14:05

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προλαμβάνω: Τρία νέα δωρεάν πρόγραμματα πρόληψης για υπέρταση, καρκίνο πνεύμονα και δέρματος
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 08:30
Γιαννάκος: 40 ανήλικα σε παιδιατρικά νοσοκομεία λόγω ελλείψεων στις δομές πρόνοιας
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 11:00
Πράσινο φως από τον FDA σε αντιυπερτασικό που "δαμάζει" την αρρύθμιστη πίεση
Pharma News
18/05/2026 - 12:00
Αγαπάτε το καρπούζι; Τι δείχνει αυτό για τις διατροφικές συνήθειες σας αλλά και για τον οργανισμό σας
Διατροφή
18/05/2026 - 14:00
Εγκρίθηκε νέα μονοθεραπεία για παιδιά με σπάνιους όγκους εγκεφάλου
Pharma News
18/05/2026 - 15:36
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo