ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι στόχοι του εθνικού προγράμματος των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Πολιτική Υγείας
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν παρουσίασε το 2016 – τότε με την ιδιότητα του αντιπροέδρου – την πρωτοβουλία του για την αντιμετώπιση του καρκίνου (Cancer Moonshot), αναγνωρίζοντας ότι το νόσημα αυτό αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας με πολλαπλές συνέπειες στον πληθυσμό της χώρας.
Παρασκευή, 08/03/2024 - 00:08
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Το 2022, ως πρόεδρος πλέον της χώρας ο κ. Τζο Μπάιντεν επανέφερε το πρόγραμμα αυτό στο προσκήνιο με δυο βασικούς στόχους: την μείωση της θνητότητας από τη νόσο στο μισό ως το 2047 αλλά και την βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους επιβιώσαντες από καρκίνο αλλά και για τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Όπως αναφέρουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Μιχάλης Λιόντος (Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Ογκολογίας - Αιματολογίας και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής) για την επίτευξη των στόχων της πρωτοβουλίας του προέδρου των ΗΠΑ ανακοινώθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν οδικό χάρτη που έχει θέσει οκτώ βασικούς στόχους ώστε να επιτευχθεί η πρόοδος που είναι απαραίτητη για να αλλάξει η νόσος σε σχέση με αυτό που όλοι σήμερα γνωρίζουμε. Οι οκτώ αυτοί στόχοι αφορούν την πρόληψη του καρκίνου, την πρώιμη διάγνωση της νόσου, την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών, την άμβλυνση των ανισοτήτων που αφορούν την έκθεση σε παράγοντες κινδύνου αλλά και την πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες, την παροχή της βέλτιστης δυνατής φροντίδας για κάθε ασθενή, τη συμμετοχή όλων, το διαμοιρασμό ανωνυμοποιημένων δεδομένων που θα διευκολύνουν τις ερευνητικές προσπάθειες και τέλος την ενίσχυση και βελτιστοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με την αντιμετώπιση της νόσου.

Πολύ πρόσφατα, η ομάδα των ειδικών που έχει αναλάβει να παρακολουθεί την πορεία του προγράμματος, εξέδωσε την πρώτη της αναφορά για την προτεραιοποίηση των δράσεων του προγράμματος. Στην αναφορά περιγράφονται πέντε τομείς που πρέπει να δοθεί έμφαση ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στην καλύτερες δυνατές υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου.

Ο πρώτος τομέας είναι η αύξηση των επενδύσεων στη βιοϊατρική έρευνα. Είναι απαραίτητο να αυξηθούν τόσο οι δημόσιες όσο και οι ιδιωτικές επενδύσεις για την έρευνα για τον καρκίνο που διεξάγεται σε ακαδημαϊκά και άλλα δημοσίως χρηματοδοτούμενα ιδρύματα. Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη θεραπευτική του καρκίνου αλλά χρειάζεται διαρκής χρηματοδότηση ώστε να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι διαγνωστικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη νόσο.

Ο δεύτερος τομέας είναι η εξασφάλιση πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας ασφάλιση για όλους. Η ανεπαρκής ασφαλιστική κάλυψη δυσχεραίνει την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας και έγκαιρη περίθαλψη για τον καρκίνο. Τα στατιστικά δεδομένα αποδεικνύουν σημαντική απόκλιση στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για τον καρκίνο σε άτομα με ανεπαρκή ασφαλιστική κάλυψη που σχετίζεται με σημαντικά μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου και ταυτόχρονα χαμηλότερη επιβίωση.

Ο τρίτος τομέας είναι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό που ασχολείται με ογκολογικούς ασθενείς. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού στις ομάδες υγειονομικής φροντίδας ογκολογικών ασθενών μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της περίθαλψης για τον καρκίνο. Χρειάζονται δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν ένα ανθεκτικό και καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό στην ογκολογία. Ο τέταρτος τομέας αφορά την προώθηση της συμμετοχής της κοινότητας.

Ο καρκίνος επηρεάζει άμεσα όχι μόνο τους ασθενείς αλλά και τους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντός τους. Καθώς, η επίπτωση της νόσου είναι μεγάλη είναι αναμενόμενο ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού επηρεάζεται και συμμετέχει στη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών. Επομένως είναι απαραίτητη η συμμετοχή της κοινότητας για την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης, την κατανόηση και την αντιμετώπιση των αναγκών των ασθενών και των φροντιστών τους και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας.

Οι πολιτικές και οι βιώσιμες χρηματοδοτικές προτάσεις πρέπει να υποστηρίζουν αυτήν τη συμμετοχή. Τέλος πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο διαμοιρασμό των δεδομένων αναφορικά με τη νόσο για την επιτάχυνση της έρευνας. Απαιτούνται επιπλέον προσπάθειες για τη βελτίωση της διασύνδεσης μεταξύ των ιατρικών μονάδων που αντιμετωπίζουν τη νόσο, την βελτιστοποίηση της χρηστικότητας και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων και την προώθηση της διαφάνειας των αποτελεσμάτων των κλινικών μελετών.

Με βάση τον παραπάνω οδικό χάρτη έχουν αρχίσει ήδη να διαμορφώνονται πρωτοβουλίες για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Η Αμερικανική Εταιρία Κλινική Ογκολογίας (ASCO) έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα πιστοποίησης για όλους τους παρόχους υγειονομικών υπηρεσιών σε ογκολογικούς ασθενείς που θα εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα φροντίδας με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες. Επίσης, έχουν ήδη ξεκινήσει προγράμματα για την εφαρμογή ενιαίων ιατρικών φακέλων και την ενίσχυση της ιατρικής φροντίδας σε απομακρυσμένες περιοχές ώστε να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους ασθενείς.

Είναι προφανές ότι η προσπάθεια για την αντιμετώπιση του καρκίνου, ενός ιατρικού ζητήματος που αφορά μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στην ανακάλυψη νέων θεραπειών. Οι πρωτοβουλίες πρέπει να αφορούν πολλούς τομείς ώστε να παρέχονται βέλτιστες υπηρεσίες στους ασθενείς και τους φροντιστές του και να εξασφαλίζεται η επιτάχυνση και διευκόλυνση των ερευνητικών προσπαθειών.

  • ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΗΠΑ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΕΚΠΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγαπηδάκη για προσωπικό γιατρό: «Ανοίγουμε νέες θέσεις για να καλύψουμε δωρεάν όλους τους πολίτες»
Αγαπηδάκη για προσωπικό γιατρό: «Ανοίγουμε νέες θέσεις για να καλύψουμε δωρεάν όλους τους πολίτες» 07 Μαρτίου 2024
Γεωργιάδης: Από ειδική εφαρμογή οι «προσκλήσεις» σε όσους θέλουν να γίνουν δωρητές οργάνων 08 Μαρτίου 2024
Γεωργιάδης: Από ειδική εφαρμογή οι «προσκλήσεις» σε όσους θέλουν να γίνουν δωρητές οργάνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με καρκίνο παγκρέατος σε νεαρή ηλικία
Υγεία
24/04/2026 - 22:46

Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με καρκίνο παγκρέατος σε νεαρή ηλικία

Καμπανάκι από τον ΠΑΟΥ για την ένταση της επιδημίας ιλαράς στις ΗΠΑ
Υγεία
25/04/2026 - 03:43

Καμπανάκι από τον ΠΑΟΥ για την ένταση της επιδημίας ιλαράς στις ΗΠΑ

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας
Υγεία
23/04/2026 - 16:51

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας

DEF2026-Γεωργιάδης: Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη της Ελλάδας είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Pharma Policy
23/04/2026 - 14:30

DEF2026-Γεωργιάδης: Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη της Ελλάδας είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Μπορούν οι αγωνιστές GLP-1 να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου;
Υγεία
22/04/2026 - 22:13

Μπορούν οι αγωνιστές GLP-1 να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου;

Economist- Γεωργιάδης: Στο επίκεντρο των πολιτικών για τον καρκίνο βρίσκεται ο ασθενής
Πολιτική Υγείας
22/04/2026 - 11:55

Economist- Γεωργιάδης: Στο επίκεντρο των πολιτικών για τον καρκίνο βρίσκεται ο ασθενής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καμπανάκι από τον ΠΑΟΥ για την ένταση της επιδημίας ιλαράς στις ΗΠΑ
Υγεία
25/04/2026 - 03:43
ΕΕΣ: Μνημόνιο συνεργασίας με το σωματείο ασθενών SMA HELLAS
Επικαιρότητα
25/04/2026 - 00:07
Θεσσαλονίκη: Ξεκινάει ο αντιλυσσικός εμβολιασμός των ζώων της άγριας πανίδας
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 23:22
Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με καρκίνο παγκρέατος σε νεαρή ηλικία
Υγεία
24/04/2026 - 22:46
ΙΣΑ: Επίσκεψη του Ιπποκρατικού Σχολείου στο Νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 21:51
Σιάσος: «Το ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ είναι το σπουδαιότερο πρόγραμμα πρόληψης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα»
Υγεία
24/04/2026 - 21:19
Η Κυτισινικλίνη και η αποτελεσματικότητά της στη διακοπή του καπνίσματος
Pharma News
24/04/2026 - 20:42
ΕΟΔΥ: Τρία κρούσματα λεπτοσπείρωσης και ένας 74χρονος νεκρός στη Ζάκυνθο
Υγεία
24/04/2026 - 19:57
Μπαρμπετάκη από Δελφούς: «Κρίσιμη επιλογή μια φαρμακευτική πολιτική που θα επιβραβεύει την καινοτομία»
Pharma Policy
24/04/2026 - 19:31
Η σύγχρονη έρευνα καταρρίπτει έναν ακόμα μύθο: Αγόρια και κορίτσια γεννιούνται το ίδιο κοινωνικά
Ψυχική Υγεία
24/04/2026 - 18:59
Γονιδιακή θεραπεία για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε παιδί με σπάνιο γενετικό νόσημα στο δέρμα του
Υγεία
24/04/2026 - 18:22
Σε θεραπεία για καρκίνο του προστάτη υποβλήθηκε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 17:58
Metropolitan General: Πρώτη εφαρμογή ολικής αρθροπλαστικής ισχίου με το ρομποτικό σύστημα Rosa
Υπηρεσίες Υγείας
24/04/2026 - 17:34
Ικανοποίηση στον ΠΟΥ για τα αποτελέσματα της εκστρατείας του στον παιδικό εμβολιασμό
Πολιτική Υγείας
24/04/2026 - 17:11
Σε πλήρη λειτουργία κλινικές του ΑΧΕΠΑ που αναβαθμίστηκαν από την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης
Πολιτική Υγείας
24/04/2026 - 16:44
Ερευνητές δημιούργησαν πλαστικό που καταστρέφει τους ιούς με τη ...μέθοδο του Προκρούστη!
Υγεία
24/04/2026 - 16:13
Πανελλήνια έρευνα για τη μεταμόσχευση πνευμόνων και τις εμπειρίες ασθενών και φροντιστών
Patient Talk
24/04/2026 - 15:47
Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος υπόσχεται διατήρηση της απώλειας κιλών και μετά τη διακοπή των GLP-1
Υγεία
24/04/2026 - 15:00
Γιατί είναι τελικά καλή ιδέα να πάτε για μπύρα με φίλους μετά τη δουλειά
Διατροφή
24/04/2026 - 14:00
Φαρμακευτική πολιτική: Προβληματισμός για φαρμακευτικές ελλείψεις, επάρκεια της αγοράς και μεταρρυθμίσεις
Pharma Policy
24/04/2026 - 13:00
Γιατί τα πρωτότοκα παιδιά μπορεί να έχουν περισσότερα εισοδήματα από τα μικρότερα αδέρφια τους
Υγεία
24/04/2026 - 12:00
Χάπι GLP-1 φαίνεται να μειώνει το σάκχαρο σε παιδιά και εφήβους
Pharma News
24/04/2026 - 11:00
Γεωργιάδης: Το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας θα συνεχιστεί και μετά το Ταμείο Ανάκαμψης
Πολιτική Υγείας
24/04/2026 - 09:57
Η λήψη βιταμίνης D μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη
Υγεία
24/04/2026 - 09:00
Διαδραστικό παιχνίδι για την επιχειρηματικότητα που συμπεριλαμβάνει παιδιά με οπτική αναπηρία σχεδίασε το ΠΑΜΑΚ
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 08:11
Ο ΕΦΕΤ συμμετέχει και φέτος στην ενημερωτική εκστρατεία Safe2Eat για την ασφάλεια τροφίμων
Επικαιρότητα
24/04/2026 - 03:47
ΠΦΣ: Κρίσιμη συλλογική επένδυση στην προστασία της δημόσιας υγείας ο εμβολιασμός
Υγεία
24/04/2026 - 00:06
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Πολιτικές με βάση την επιστήμη και όχι την ιδεολογία για τα προϊόντα καπνού
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 23:34
Ικανοποίηση του ΙΣΠ για τη ρύθμιση που αφορά τη στράτευση των ειδικευόμενων γιατρών
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 23:11
Γεωργιάδης από Δελφούς: Οι μεγάλες απειλές για τα καινοτόμα φάρμακα, τους ασθενείς και τους προϋπολογισμούς
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 22:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την παρηγορητική και τελική φροντίδα ζωής από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Πολιτική Υγείας
22/04/2026 - 08:19
Η τακτική κατανάλωση καφέ βελτιώνει σημαντικά τη διάθεση και καταπολεμά το στρες
Διατροφή
22/04/2026 - 10:00
Γρίπη των πτηνών: Ξεκίνησε ο πειραματικός εμβολιασμός ανθρώπων σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία
Pharma News
22/04/2026 - 11:00
Economist- Γεωργιάδης: Στο επίκεντρο των πολιτικών για τον καρκίνο βρίσκεται ο ασθενής
Πολιτική Υγείας
22/04/2026 - 11:55
Γιατί κάποιος όταν δει μπισκότα θα φάει τρία μαζεμένα και κάποιος άλλος δεν θα τα αγγίξει καν
Διατροφή
22/04/2026 - 13:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo