ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγαπηδάκη για προσωπικό γιατρό: «Ανοίγουμε νέες θέσεις για να καλύψουμε δωρεάν όλους τους πολίτες»

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Για σημαντικά ζητήματα του χαρτοφυλακίου της που αφορούν τη δημόσια υγεία μίλησε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Πέμπτη, 07/03/2024 - 20:11
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση η κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφορικά με τον προσωπικό γιατρό επισήμανε πως θα είναι δωρεάν για όλους. «Σημασία για μένα έχει να καταλάβει ο πολίτης τι κάνουμε. Γνωρίζουμε πόσους προσωπικούς γιατρούς χρειαζόμαστε ανά δήμο και ανοίγουμε νέες θέσεις ώστε οι πολίτες να έχουν τον προσωπικό τους γιατρό κοντά στο μέρος που ζουν και εργάζονται. Ανοίγουμε νέες θέσεις ανά δήμο για να καλύψουμε όλους τους πολίτες. Ξαναλέω δωρεάν. Εάν τώρα ο πολίτης δεν θέλει τον δωρεάν γιατρό που του παρέχουμε και θέλει να πάει σε έναν ιδιώτη τον οποίο αυτός θέλει να επιλέξει, αλλά ξαναλέω, του διασφαλίζουμε τη δωρεάν παροχή προσωπικού γιατρού, τότε θα το πληρώνει ο ίδιος με ιδιωτική δαπάνη».

Οι ιδιώτες γιατροί

Όσον αφορά τους ιδιώτες ιατρούς η αναπληρώτρια υπουργός είπε τα εξής: «Ο ιδιώτης ιατρός αφορά στην πραγματικότητα -και θα το δείτε στην πράξη- πολύ λιγότερους ανθρώπους από ό,τι φαντάζεστε και από ό,τι πλασάρεται από την αντιπολίτευση που επιχειρεί να διαστρεβλώσει τη μεταρρύθμιση. Ξαναλέω, το υπουργείο Υγείας δίνει δωρεάν προσωπικό γιατρό σε όλους. Εάν ο πολίτης δεν θέλει το δωρεάν γιατρό, δεν του απαγορεύουμε να τον πληρώνει από την τσέπη εφόσον το επιθυμεί. Αυτό είναι κάτι άλλο από το να λέμε ότι δεν φτάνουν οι προσωπικοί γιατροί και αναγκάζουμε τον πολίτη να πληρώσει. Αν δεν παρείχαμε δωρεάν προσωπικό γιατρό για όλους και λέγαμε ότι εμείς θα καλύψουμε το 50% των πολιτών και οι υπόλοιπου βρείτε ιδιώτη γιατρό να τον πληρώνετε, τότε θα δεχόμουν την κριτική-δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα.
Μια μεταρρύθμιση έχει φάσεις και προηγείται πρώτα η δομή της που στήθηκε με την προηγούμενη κυβέρνηση επί υπουργίας Θάνου Πλεύρη. Οι μεταρρυθμίσεις είναι μια δυναμική διαδικασία που καθώς περνάει καιρός εξελίσσονται. Τώρα λοιπόν επεκτείνουμε και ενισχύουμε τη λειτουργία του προσωπικού γιατρού. Μέσα από τη συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχουμε βελτιστοποιήσει το μοντέλο και θα έχουμε δωρεάν προσωπικό γιατρό για όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός για να προσθέσει στη συνέχεια πως: «Προσωπικός γιατρός σημαίνει πρόληψη. Έχει περάσει η εντύπωση το προηγούμενο διάστημα στους πολίτες ότι ο προσωπικός γιατρός έρχεται να υποκαταστήσει τον παθολόγο μας. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ο προσωπικός γιατρός είναι εκεί για τα θέματα πρόληψης και περιγράψαμε και χθες με τον υπουργό, τον κύριο Γεωργιάδη, τους βασικούς άξονες των καθηκόντων του προσωπικού γιατρού. Φέρνουμε προσωπικό γιατρό για όλους με εστίαση στην πρόληψη. Φέρνουμε συγκεκριμένους τρόπους αξιολόγησης για όλους τους προσωπικούς γιατρούς.
Έχουμε ενάμισι εκατομμύριο αδιάγνωστους υπερτασικούς ασθενείς στη χώρα μας. Αυτοί θα εντοπιστούν έγκαιρα από τον προσωπικό ιατρό. Έχουν λοιπόν μια σειρά από εργαλεία. Θα εκπαιδευτούν όλοι οι προσωπικοί γιατροί για να μπορούν να κάνουν τις μετρήσεις που χρειάζεται για αρτηριακή πίεση ώστε να εντοπίζουμε έγκαιρα τους ανθρώπους που έχουν χρόνια νοσήματα και δεν το γνωρίζουν, να συμβάλλουν στην ενίσχυση των προληπτικών προγραμμάτων. Γνωρίζετε ότι τρέχει το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά, έχουμε γυναίκες οι οποίες φοβούνται να κάνουν τη μαστογραφία. Δυσκολεύονται. Ο προσωπικός γιατρός είναι αυτός που πρέπει να τις ενθαρρύνει, να απαντήσει στις απορίες τους, να καταφέρει να τις πείσει να κάνουν την εξέταση. Έχουμε ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα. Δεν τους έχει εκπαιδεύσει κανείς ποτέ στο πώς να κάνουν το εισπνεόμενο φάρμακο κάτι τόσο απλό. Εξαιτίας αυτού έχουμε υποτροπές και νοσηλείες. Άρα καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για ένα νέο μοντέλο λειτουργίας. Προσωπικός γιατρός για όλους και πρόληψη».

«Ιδρύουμε επτά πανεπιστημιακά κέντρα υγείας»

Σχετικά με την εκπαίδευση των γιατρών η κυρία Αγαπηδάκη τόνισε: «Ερχόμαστε να ιδρύσουμε επτά πανεπιστημιακά κέντρα Υγείας στη χώρα. Να εγκαταστήσουμε σε αυτά τους σταθμούς τηλεϊατρικής. Να διευκρινίσω ότι η τηλεϊατρική δεν είναι η ιατρική μέσω Skype όπως νομίζουν πολλοί. Είναι ένα σύστημα παρακολούθησης και διενέργειας εξετάσεων εξ αποστάσεως. Είναι πολύ προηγμένο και θα έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος του χρόνου. Και επιπλέον ερχόμαστε με νέες προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για γιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας. Παράλληλα, οι νέοι γιατροί που θα υπηρετούν ως προσωπικοί και μετά τον πρώτο χρόνο θα έχουν τη δυνατότητα αν επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής της Παθολογίας, να έχουν οικονομικά κίνητρα της τάξης των 30.000 ευρώ, πλέον της αμοιβής τους ως ειδικευόμενοι με την υποχρέωση να μένουν ισάριθμα έτη στο ΕΣΥ. Ερχόμαστε λοιπόν να αυξήσουμε τον αριθμό των γενικών γιατρών και παθολόγων στο σύστημα για τα επόμενα δέκα χρόνια. Μιλάμε για το πρώτο σοβαρό βήμα αναβάθμισης και ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας που έχει γίνει ποτέ στη χώρα».

Όσον αφορά τα αυξημένα κρούσματα μηνιγγίτιδας η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε: «Χθες είχαμε μια έκτακτη σύσκεψη και με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία. Να πω ότι ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί τη νόσο γιατί είναι από τα υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα. Οπότε έχουμε όλο αυτό το διάστημα κάθε χρόνο παρακολούθηση για μια κατηγορία νοσημάτων στα οποία συμπεριλαμβάνεται και αυτό. Βλέπουμε από πέρυσι μια επάνοδο στα προ πανδημίας επίπεδα, μια ελαφρά αύξηση. Το ίδιο συμβαίνει και φέτος. Με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες όταν έχουμε τρία κρούσματα σε μια συγκεκριμένη δομή, για παράδειγμα ένα πανεπιστήμιο, ένα σχολείο, τότε έχουμε έξαρση και πρέπει να λάβουμε μέτρα. Αυτό ακριβώς κάνουμε. Μεταβαίνουν σήμερα οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στην Πάτρα για να ενημερώσουν τον πληθυσμό, να χορηγήσουν χημειοπροφύλαξη στις ευρύτερες επαφές των τριών κρουσμάτων που τις εκτιμούμε περί στα 3.000 άτομα και να κάνουν εμβόλιο χορηγώντας παράλληλα χημειοπροφύλαξη στις στενές επαφές. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην υποτιμούν οι γιατροί τα συμπτώματα και οι ασθενείς όταν έχουμε εξάνθημα με πυρετό κατευθείαν στο γιατρό».

Η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα

Τέλος, ερωτηθείσα για την παιδική παχυσαρκία η κυρία Αγαπηδάκη επισήμανε τα εξής: «Υπάρχουν κοινωνικές ανισότητες στην υγεία και για αυτό έχουμε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα για την Πρόληψη και την αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας δράσεις που αφορούν τη δωρεάν παροχή υγιεινών τροφιμων στις οικογένειες που έχουν ανάγκη, πέραν των μέτρων που έχει ήδη εφαρμόσει η κυβέρνηση με στόχο να μειωθούν οι τιμές. Δεν αφήνουμε λοιπόν τους πολίτες μόνο με μια πληροφόρηση “Φάτε υγιεινά” χωρίς να τους δίνουμε τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό πράξη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τέτοιου τύπου παρεμβάσεις, ακριβώς γιατί θέλουμε να μειώσουμε και τη σπατάλη τροφίμων.
Παρά το γεγονός ότι έχουμε αυτά τα προβλήματα με την ακρίβεια στα τρόφιμα κλπ, συνεχίζουμε να πετάμε πάρα πολλά τρόφιμα. Αναπτύσσουμε εθελοντικές δράσεις σε πολλά σχολεία της χώρας για να μπορέσουμε να μειώσουμε τη σπατάλη και να μπορέσουμε να δώσουμε υγιεινά τρόφιμα στις οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Και οι καλύτεροι πρεσβευτές αυτής της προσπάθειας, είναι ξέρετε τα ίδια τα παιδιά».

  • ΕΙΡΗΝΗ ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ
  • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ
  • ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης το πρώτο απογευματινό χειρουργείο
Στο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης το πρώτο απογευματινό χειρουργείο 07 Μαρτίου 2024
Οι στόχοι του εθνικού προγράμματος των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του καρκίνου 08 Μαρτίου 2024
Οι στόχοι του εθνικού προγράμματος των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του καρκίνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγαπηδάκη: «Η Εθνική Δράση για την Παιδική Παχυσαρκία άγγιξε όλη τη χώρα»
Πολιτική Υγείας
25/05/2026 - 16:23

Αγαπηδάκη: «Η Εθνική Δράση για την Παιδική Παχυσαρκία άγγιξε όλη τη χώρα»

Αυτοτραυματισμός: Πάνω από 500 νέοι έχουν ζητήσει βοήθεια στην αρμόδια δομή της χώρας
Ψυχική Υγεία
23/05/2026 - 08:50

Αυτοτραυματισμός: Πάνω από 500 νέοι έχουν ζητήσει βοήθεια στην αρμόδια δομή της χώρας

Στον «Ευαγγελισμό» με ξαφνική αδιαθεσία η Αγαπηδάκη, κανένας λόγος ανησυχίας για την υγεία της
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 16:39

Στον «Ευαγγελισμό» με ξαφνική αδιαθεσία η Αγαπηδάκη, κανένας λόγος ανησυχίας για την υγεία της

MSD Ελλάδος: Οι κρίσιμες προτεραιότητες για τη βελτίωση και το μέλλον της υγείας των γυναικών
Pharma News
21/05/2026 - 21:07

MSD Ελλάδος: Οι κρίσιμες προτεραιότητες για τη βελτίωση και το μέλλον της υγείας των γυναικών

Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού 2026: Συμπονετική φροντίδα και προσαρμογή της ΠΦΥ στα νέα δεδομένα
Υγεία
21/05/2026 - 03:36

Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού 2026: Συμπονετική φροντίδα και προσαρμογή της ΠΦΥ στα νέα δεδομένα

Προλαμβάνω: Τρία νέα δωρεάν πρόγραμματα πρόληψης για υπέρταση, καρκίνο πνεύμονα και δέρματος
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 08:30

Προλαμβάνω: Τρία νέα δωρεάν πρόγραμματα πρόληψης για υπέρταση, καρκίνο πνεύμονα και δέρματος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέντε μύθοι για τους υδατάνθρακες, μια βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό
Διατροφή
25/05/2026 - 20:21
ΠΟΕΔΗΝ: Σοβαρές οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στα νοσοκομεία (και όχι μόνο) των νησιών
Πολιτική Υγείας
25/05/2026 - 19:49
Θεμιστοκλέους στη Βουλή για το ΑΧΕΠΑ: «Διασφαλίζουμε τη συνέχεια της λειτουργίας του έως το 2056»
Πολιτική Υγείας
25/05/2026 - 18:33
Novo Nordisk: Τέλος εποχής για τον Ολύμπιο Παπαδημητρίου έπειτα από 32 χρόνια πορείας
Pharma News
25/05/2026 - 18:11
Ικανοποίηση στον ΙΣΑ για την εφαρμογή της αναστολής των δόσεων clawback του 2023
Πολιτική Υγείας
25/05/2026 - 17:47
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Ρομποτική χειρουργική Da Vinci για ήπαρ, χοληφόρα αγγεία, πάγκρεας και ανώτερο πεπτικό
Υπηρεσίες Υγείας
25/05/2026 - 17:28
Προειδοποίηση Τέντρος για τον Έμπολα: «Η επιδημία μάς ξεπερνά σε ρυθμό»
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 17:07
Την Παρασκευή 29 Μαΐου το ετήσιο συνέδριο της πρωτοβουλίας BrainReGain
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 16:46
Αγαπηδάκη: «Η Εθνική Δράση για την Παιδική Παχυσαρκία άγγιξε όλη τη χώρα»
Πολιτική Υγείας
25/05/2026 - 16:23
Μυωπία: Η έγκαιρη παρέμβαση στην παιδική ηλικία κρίσιμη για το μέλλον της όρασης
Health Talk
25/05/2026 - 15:58
ΣΦΕΕ: Μόλις 69 από τα 168 καινοτόμα φάρμακα ήρθαν στην Ελλάδα το 2021-'24
Pharma Policy
25/05/2026 - 15:33
Πώς πρέπει τελικά να ορίζεται η παχυσαρκία και γιατί δεν αρκεί ο δείκτης BMI
Υγεία
25/05/2026 - 15:04
Ύπνος με ακουστικά: Οι κίνδυνοι για την υγεία των αυτιών
Υγεία
25/05/2026 - 14:41
Γωγώ Μαστροκώστα: Η μάχη που έδωσε με τον καρκίνο μέσα από τα δικά της λόγια
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 13:50
Νόσος κινητικού νευρώνα (ALS): H ασθένεια που οδήγησε στον θάνατο τον Π. Άντζα σε ηλικία μόλις 49 ετών
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 13:25
Γιατί δεν πρέπει να βάζετε μπανάνα στα smoothies σας - Τι έδειξε έρευνα
Διατροφή
25/05/2026 - 13:00
Χρήστες φαρμάκων GLP-1 αναπτύσσουν εμμονή με τα αρώματα - Ο πιθανός μηχανισμός
Υγεία
25/05/2026 - 12:00
1550: Δωρεάν τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Ψυχική Υγεία
25/05/2026 - 11:54
Ένα παιδί εξαφανίζεται κάθε δύο λεπτά στην Ευρώπη - Τα στοιχεία για την Ελλάδα
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 11:30
Παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα: Πόσο στοίχισαν οι αλάνες στις γειτονιές και οι χώροι άσκησης και παιχνιδιού που χάθηκαν
Fitness
25/05/2026 - 11:00
Είχε η Μόνα Λίζα υποθυρεοειδισμό και χοληστερίνη;
Ομορφιά
25/05/2026 - 10:00
Επιδημία του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα
Υγεία
25/05/2026 - 09:00
Έφυγε από τη ζωή η Γωγώ Μαστροκώστα σε ηλικία 56 ετών μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 08:09
Η διατροφή που βοηθάει τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση να μην πάρουν βάρος
Διατροφή
24/05/2026 - 09:30
Πώς να σταματήσετε το doomscrolling χωρίς να ξεφορτωθείτε το κινητό σας
Ψυχική Υγεία
23/05/2026 - 10:00
Αυτοτραυματισμός: Πάνω από 500 νέοι έχουν ζητήσει βοήθεια στην αρμόδια δομή της χώρας
Ψυχική Υγεία
23/05/2026 - 08:50
Αντιδρά η ΕΙΝΑΠ στις εξετάσεις εισόδου στην ειδικότητα: «Κι άλλος φραγμός για τους νέους γιατρούς»
Πολιτική Υγείας
23/05/2026 - 08:24
Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου
Patient Talk
23/05/2026 - 03:47
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί τη γεφύρωση του έμφυλου χάσματος στην φροντίδα
Επικαιρότητα
23/05/2026 - 00:11
Τα Κέντρα Πρόληψης ζητούν θεσμική θωράκιση για την προστασία των ανηλίκων από τις εξαρτήσεις
Ψυχική Υγεία
22/05/2026 - 23:34

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανάρτηση Γεωργιάδη για τη μεγάλη μάχη και την τελική νίκη μικρής ασθενούς με σπάνια αιματολογική νόσο
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 22:23
Αντιδρά η ΕΙΝΑΠ στις εξετάσεις εισόδου στην ειδικότητα: «Κι άλλος φραγμός για τους νέους γιατρούς»
Πολιτική Υγείας
23/05/2026 - 08:24
Η διατροφή που βοηθάει τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση να μην πάρουν βάρος
Διατροφή
24/05/2026 - 09:30
Έφυγε από τη ζωή η Γωγώ Μαστροκώστα σε ηλικία 56 ετών μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 08:09
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το βρογχικό άσθμα
Υγεία
22/05/2026 - 21:56
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo