ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγαπηδάκη για προσωπικό γιατρό: «Ανοίγουμε νέες θέσεις για να καλύψουμε δωρεάν όλους τους πολίτες»

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Για σημαντικά ζητήματα του χαρτοφυλακίου της που αφορούν τη δημόσια υγεία μίλησε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Πέμπτη, 07/03/2024 - 20:11
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση η κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφορικά με τον προσωπικό γιατρό επισήμανε πως θα είναι δωρεάν για όλους. «Σημασία για μένα έχει να καταλάβει ο πολίτης τι κάνουμε. Γνωρίζουμε πόσους προσωπικούς γιατρούς χρειαζόμαστε ανά δήμο και ανοίγουμε νέες θέσεις ώστε οι πολίτες να έχουν τον προσωπικό τους γιατρό κοντά στο μέρος που ζουν και εργάζονται. Ανοίγουμε νέες θέσεις ανά δήμο για να καλύψουμε όλους τους πολίτες. Ξαναλέω δωρεάν. Εάν τώρα ο πολίτης δεν θέλει τον δωρεάν γιατρό που του παρέχουμε και θέλει να πάει σε έναν ιδιώτη τον οποίο αυτός θέλει να επιλέξει, αλλά ξαναλέω, του διασφαλίζουμε τη δωρεάν παροχή προσωπικού γιατρού, τότε θα το πληρώνει ο ίδιος με ιδιωτική δαπάνη».

Οι ιδιώτες γιατροί

Όσον αφορά τους ιδιώτες ιατρούς η αναπληρώτρια υπουργός είπε τα εξής: «Ο ιδιώτης ιατρός αφορά στην πραγματικότητα -και θα το δείτε στην πράξη- πολύ λιγότερους ανθρώπους από ό,τι φαντάζεστε και από ό,τι πλασάρεται από την αντιπολίτευση που επιχειρεί να διαστρεβλώσει τη μεταρρύθμιση. Ξαναλέω, το υπουργείο Υγείας δίνει δωρεάν προσωπικό γιατρό σε όλους. Εάν ο πολίτης δεν θέλει το δωρεάν γιατρό, δεν του απαγορεύουμε να τον πληρώνει από την τσέπη εφόσον το επιθυμεί. Αυτό είναι κάτι άλλο από το να λέμε ότι δεν φτάνουν οι προσωπικοί γιατροί και αναγκάζουμε τον πολίτη να πληρώσει. Αν δεν παρείχαμε δωρεάν προσωπικό γιατρό για όλους και λέγαμε ότι εμείς θα καλύψουμε το 50% των πολιτών και οι υπόλοιπου βρείτε ιδιώτη γιατρό να τον πληρώνετε, τότε θα δεχόμουν την κριτική-δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα.
Μια μεταρρύθμιση έχει φάσεις και προηγείται πρώτα η δομή της που στήθηκε με την προηγούμενη κυβέρνηση επί υπουργίας Θάνου Πλεύρη. Οι μεταρρυθμίσεις είναι μια δυναμική διαδικασία που καθώς περνάει καιρός εξελίσσονται. Τώρα λοιπόν επεκτείνουμε και ενισχύουμε τη λειτουργία του προσωπικού γιατρού. Μέσα από τη συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχουμε βελτιστοποιήσει το μοντέλο και θα έχουμε δωρεάν προσωπικό γιατρό για όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός για να προσθέσει στη συνέχεια πως: «Προσωπικός γιατρός σημαίνει πρόληψη. Έχει περάσει η εντύπωση το προηγούμενο διάστημα στους πολίτες ότι ο προσωπικός γιατρός έρχεται να υποκαταστήσει τον παθολόγο μας. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ο προσωπικός γιατρός είναι εκεί για τα θέματα πρόληψης και περιγράψαμε και χθες με τον υπουργό, τον κύριο Γεωργιάδη, τους βασικούς άξονες των καθηκόντων του προσωπικού γιατρού. Φέρνουμε προσωπικό γιατρό για όλους με εστίαση στην πρόληψη. Φέρνουμε συγκεκριμένους τρόπους αξιολόγησης για όλους τους προσωπικούς γιατρούς.
Έχουμε ενάμισι εκατομμύριο αδιάγνωστους υπερτασικούς ασθενείς στη χώρα μας. Αυτοί θα εντοπιστούν έγκαιρα από τον προσωπικό ιατρό. Έχουν λοιπόν μια σειρά από εργαλεία. Θα εκπαιδευτούν όλοι οι προσωπικοί γιατροί για να μπορούν να κάνουν τις μετρήσεις που χρειάζεται για αρτηριακή πίεση ώστε να εντοπίζουμε έγκαιρα τους ανθρώπους που έχουν χρόνια νοσήματα και δεν το γνωρίζουν, να συμβάλλουν στην ενίσχυση των προληπτικών προγραμμάτων. Γνωρίζετε ότι τρέχει το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά, έχουμε γυναίκες οι οποίες φοβούνται να κάνουν τη μαστογραφία. Δυσκολεύονται. Ο προσωπικός γιατρός είναι αυτός που πρέπει να τις ενθαρρύνει, να απαντήσει στις απορίες τους, να καταφέρει να τις πείσει να κάνουν την εξέταση. Έχουμε ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα. Δεν τους έχει εκπαιδεύσει κανείς ποτέ στο πώς να κάνουν το εισπνεόμενο φάρμακο κάτι τόσο απλό. Εξαιτίας αυτού έχουμε υποτροπές και νοσηλείες. Άρα καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για ένα νέο μοντέλο λειτουργίας. Προσωπικός γιατρός για όλους και πρόληψη».

«Ιδρύουμε επτά πανεπιστημιακά κέντρα υγείας»

Σχετικά με την εκπαίδευση των γιατρών η κυρία Αγαπηδάκη τόνισε: «Ερχόμαστε να ιδρύσουμε επτά πανεπιστημιακά κέντρα Υγείας στη χώρα. Να εγκαταστήσουμε σε αυτά τους σταθμούς τηλεϊατρικής. Να διευκρινίσω ότι η τηλεϊατρική δεν είναι η ιατρική μέσω Skype όπως νομίζουν πολλοί. Είναι ένα σύστημα παρακολούθησης και διενέργειας εξετάσεων εξ αποστάσεως. Είναι πολύ προηγμένο και θα έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος του χρόνου. Και επιπλέον ερχόμαστε με νέες προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για γιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας. Παράλληλα, οι νέοι γιατροί που θα υπηρετούν ως προσωπικοί και μετά τον πρώτο χρόνο θα έχουν τη δυνατότητα αν επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής της Παθολογίας, να έχουν οικονομικά κίνητρα της τάξης των 30.000 ευρώ, πλέον της αμοιβής τους ως ειδικευόμενοι με την υποχρέωση να μένουν ισάριθμα έτη στο ΕΣΥ. Ερχόμαστε λοιπόν να αυξήσουμε τον αριθμό των γενικών γιατρών και παθολόγων στο σύστημα για τα επόμενα δέκα χρόνια. Μιλάμε για το πρώτο σοβαρό βήμα αναβάθμισης και ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας που έχει γίνει ποτέ στη χώρα».

Όσον αφορά τα αυξημένα κρούσματα μηνιγγίτιδας η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε: «Χθες είχαμε μια έκτακτη σύσκεψη και με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία. Να πω ότι ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί τη νόσο γιατί είναι από τα υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα. Οπότε έχουμε όλο αυτό το διάστημα κάθε χρόνο παρακολούθηση για μια κατηγορία νοσημάτων στα οποία συμπεριλαμβάνεται και αυτό. Βλέπουμε από πέρυσι μια επάνοδο στα προ πανδημίας επίπεδα, μια ελαφρά αύξηση. Το ίδιο συμβαίνει και φέτος. Με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες όταν έχουμε τρία κρούσματα σε μια συγκεκριμένη δομή, για παράδειγμα ένα πανεπιστήμιο, ένα σχολείο, τότε έχουμε έξαρση και πρέπει να λάβουμε μέτρα. Αυτό ακριβώς κάνουμε. Μεταβαίνουν σήμερα οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στην Πάτρα για να ενημερώσουν τον πληθυσμό, να χορηγήσουν χημειοπροφύλαξη στις ευρύτερες επαφές των τριών κρουσμάτων που τις εκτιμούμε περί στα 3.000 άτομα και να κάνουν εμβόλιο χορηγώντας παράλληλα χημειοπροφύλαξη στις στενές επαφές. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην υποτιμούν οι γιατροί τα συμπτώματα και οι ασθενείς όταν έχουμε εξάνθημα με πυρετό κατευθείαν στο γιατρό».

Η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα

Τέλος, ερωτηθείσα για την παιδική παχυσαρκία η κυρία Αγαπηδάκη επισήμανε τα εξής: «Υπάρχουν κοινωνικές ανισότητες στην υγεία και για αυτό έχουμε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα για την Πρόληψη και την αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας δράσεις που αφορούν τη δωρεάν παροχή υγιεινών τροφιμων στις οικογένειες που έχουν ανάγκη, πέραν των μέτρων που έχει ήδη εφαρμόσει η κυβέρνηση με στόχο να μειωθούν οι τιμές. Δεν αφήνουμε λοιπόν τους πολίτες μόνο με μια πληροφόρηση “Φάτε υγιεινά” χωρίς να τους δίνουμε τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό πράξη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τέτοιου τύπου παρεμβάσεις, ακριβώς γιατί θέλουμε να μειώσουμε και τη σπατάλη τροφίμων.
Παρά το γεγονός ότι έχουμε αυτά τα προβλήματα με την ακρίβεια στα τρόφιμα κλπ, συνεχίζουμε να πετάμε πάρα πολλά τρόφιμα. Αναπτύσσουμε εθελοντικές δράσεις σε πολλά σχολεία της χώρας για να μπορέσουμε να μειώσουμε τη σπατάλη και να μπορέσουμε να δώσουμε υγιεινά τρόφιμα στις οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Και οι καλύτεροι πρεσβευτές αυτής της προσπάθειας, είναι ξέρετε τα ίδια τα παιδιά».

  • ΕΙΡΗΝΗ ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ
  • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ
  • ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης το πρώτο απογευματινό χειρουργείο
Στο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης το πρώτο απογευματινό χειρουργείο 07 Μαρτίου 2024
Οι στόχοι του εθνικού προγράμματος των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του καρκίνου 08 Μαρτίου 2024
Οι στόχοι του εθνικού προγράμματος των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του καρκίνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ: Ήδη έχουν συμμετάσχει 3,5 εκατομμύρια πολίτες
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 08:08

ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ: Ήδη έχουν συμμετάσχει 3,5 εκατομμύρια πολίτες

Υπουργείο Υγείας για καύσωνα: Οδηγίες προφύλαξης και πρώτες βοήθειες
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 07:10

Υπουργείο Υγείας για καύσωνα: Οδηγίες προφύλαξης και πρώτες βοήθειες

Διαμαρτυρία στου Ζωγράφου για τη δωρεάν δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:58

Διαμαρτυρία στου Ζωγράφου για τη δωρεάν δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη: Οι πολίτες να επιλέγουν και ιδιώτες ως προσωπικούς γιατρούς
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:33

Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη: Οι πολίτες να επιλέγουν και ιδιώτες ως προσωπικούς γιατρούς

Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:14

Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου

Παράταση των συμβάσεων των προσωπικών ιατρών έως το τέλος του έτους
Πολιτική Υγείας
25/06/2025 - 12:03

Παράταση των συμβάσεων των προσωπικών ιατρών έως το τέλος του έτους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εξαγορά του κλάδου οδοντιατρικών προϊόντων της ΑBC Kinitron από την ΠΕΤΣΙΑΒΑΣ Α.Ε
Pharma News
10/07/2025 - 20:00
Αντιμετώπιση παθήσεων εγκεφάλου, σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων στο Metropolitan General
Υπηρεσίες Υγείας
10/07/2025 - 19:00
Καρκίνος του πνεύμονα και διατροφή: 7 ωφέλιμες τροφές για τους ασθενείς
Διατροφή
10/07/2025 - 18:00
Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Βελτίωση της κινητικής λειτουργίας με αυξημένη δόση νουσινερσένης
Pharma News
10/07/2025 - 17:00
AIDS: Οι περικοπές της διεθνούς βοήθειας από τις ΗΠΑ απειλούν να γυρίσουν τον κόσμο 20 χρόνια πίσω
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 16:00
Gwada αρνητικό: η πιο σπάνια ομάδα αίματος στον κόσμο
Υγεία
10/07/2025 - 15:00
Πολλαπλό μυέλωμα: Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για διάγνωση και θεραπεία
Health Talk
10/07/2025 - 14:00
Γεωργιάδης για Τζάνειο: Ο ΟΔΙΠΥ είχε κάνει ελέγχους νωρίτερα - Ντρέπομαι για τον εκτυπωτή χωρίς μελάνι
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 13:18
Merck: Δυνατή προσθήκη σκευάσματος για τη ΧΑΠ στο πορτφόλιο της με την εξαγορά έναντι 10 δισ. της Verona
Pharma News
10/07/2025 - 13:00
Γεωργιάδης: Σ' ένα 10ήμερο η κατ' οίκον παράδοση φαρμάκων θα έχει ομαλοποιηθεί
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 12:47
Νέα θεραπεία μπορεί να καθυστερήσει τον διαβήτη τύπου 1 για χρόνια αν χορηγηθεί εγκαίρως
Pharma News
10/07/2025 - 12:00
Ρομπότ πραγματοποίησε επέμβαση χωρίς ανθρώπινη βοήθεια με 100% ακρίβεια
Digital Health
10/07/2025 - 11:00
Σε αναστολή τέθηκε η ιατροδικαστική υπηρεσία της Πάτρας
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 10:31
Στάση εργασίας του Συλλόγου Εργαζομένων 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας από τις 12:00 μέχρι τις 15:00
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 10:30
Χημειοθεραπεία χωρίς απώλεια μαλλιών χάρη στην ψύξη και τα αντιοξειδωτικά των σταφυλιών
Υγεία
10/07/2025 - 10:08
Η 11η «Βιβλιοθήκη Ανάσας» παραδόθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Υγεία
10/07/2025 - 09:14
ECDC: Η διφθερίτιδα εξαπλώνεται - Μέτρα προστασίας των ευάλωτων πληθυσμών
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 09:00
Υγεία - Μητέρα: Ενοποίηση των δύο κτιριακών συγκροτημάτων και δημιουργία ενιαίου κήπου 12.500 τ.μ
Υπηρεσίες Υγείας
10/07/2025 - 07:55
Το «προΣfΕΕρουμε» στη Μυτιλήνη: Στήριξη σε ευάλωτους συνανθρώπους μας σε δομές
Pharma Policy
10/07/2025 - 06:04
Η Ελλάδα ως κόμβος καινοτομίας στις βιοεπιστήμες
Pharma Policy
09/07/2025 - 21:00
ΙΣΑ και φορείς ΠΦΥ ζητούν αύξηση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 20:00
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του νέου υγειονομικού χάρτη της χώρας στο τραπέζι της συνάντησης της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με τον Υφυπουργό Υγείας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 19:00
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πολλές διαγνώσεις ΔΕΠΥ μπορεί να είναι ανακριβείς
Ψυχική Υγεία
09/07/2025 - 19:00
ΕΟΔΥ: 4 κρούσματα λοίμωξης ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική - Κάθε Τετάρτη η ενημέρωση
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 18:21
Η περιφέρεια της μέσης εργαλείο για την πρόβλεψη του προσδόκιμου ζωής
Υγεία
09/07/2025 - 18:00
Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης για ζητήματα γονιμότητας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 17:05
Κυκλοφόρησε η πρώτη Barbie με διαβήτη τύπου 1
Επικαιρότητα
09/07/2025 - 16:01
Έρευνα καταγράφει διπλασιασμό της ερωτικής συχνότητας σε περιόδους κρίσης και πολέμου
Ψυχική Υγεία
09/07/2025 - 15:00
Αξιολόγηση δημόσιων νοσοκομείων: Οι 38 ερωτήσεις στις οποίες θα απαντούν οι ασθενείς
Digital Health
09/07/2025 - 14:40
Ξεκινάει την Τρίτη η λειτουργία του δωρεάν αριθμού 1566 του ΕΟΠΥΥ για ενημέρωση σε όλα τα θέματα υγείας
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 14:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας: Τα τρόφιμα που πυροδοτούν τροφική αλλεργία
Διατροφή
08/07/2025 - 11:58
ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ: Ήδη έχουν συμμετάσχει 3,5 εκατομμύρια πολίτες
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 08:08
Επέκταση της DEMO στη Γαλλία με την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας
Pharma News
08/07/2025 - 09:10
Φάρμακο για τον βήχα φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξη της άνοιας της νόσου Πάρκινσον
Pharma News
08/07/2025 - 13:00
Μ. Θεμιστοκλέους: 300 νέοι διασώστες του ΕΚΑΒ φέτος το καλοκαίρι σε όλη τη χώρα
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 11:55
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo