ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλείνουν προειδοποιητικά τα φυσικοθεραπευτήρια την Παρασκευή, και κυλιόμενα κάθε Πέμπτη

Πολιτική Υγείας
Κλείνουν προειδοποιητικά τα φυσικοθεραπευτήρια την Παρασκευή, και κυλιόμενα κάθε Πέμπτη
Την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023, αποφάσισε το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ.
Δευτέρα, 20/02/2023 - 15:10
News4Health Team News4Health Team

Οι φυσικοθεραπευτές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις επόμενες εβδομάδες, διεκδικώντας βιώσιμη σχέση με τον ΕΟΠΥΥ.

Έτσι, την προσεχή Παρασκευή κλείνουν προειδοποιητικά τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας και από την επόμενη εβδομάδα, κάθε Πέμπτη, θα παραμένουν κλειστά.

Με την κινητοποίησή τους, οι φυσικοθεραπευτές ζητούν την κατάργηση των μέτρων rebate και clawback, που επιβλήθηκαν στους παρόχους υπηρεσιών Υγείας την περίοδο εφαρμογής των μνημονίων και αύξηση της δαπάνης φυσικοθεραπείας σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

«Δέκα μαύρα χρόνια βιώνουν οι φυσικοθεραπευτές, εξαιτίας της εφαρμογής των ληστρικών μέτρων rebate και clawback. Έχουμε ήδη επιστρέψει στο κράτος πλέον των 230 εκατομμυρίων ευρώ από υπηρεσίες που παρείχαμε σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Οι φυσικοθεραπευτές στο σύνολό τους αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, οι μικρομεσαίοι όμως επαγγελματίες βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. Τα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί δραματικά τον τελευταίο χρόνο, οπότε οι δαπάνες ενέργειας, θέρμανσης και μισθοδοσίας αυξήθηκαν κατακόρυφα», δηλώνει ο πρόεδρος του Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. κ. Πέτρος Λυμπερίδης.

Οι εκπρόσωποι των φυσικοθεραπευτών καλούν την κυβέρνηση να άρει τα μέτρα που θεσπίστηκαν την περίοδο των μνημονίων. «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με αφορμή την άρση της εποπτείας την 20η Αυγούστου 2022, δήλωσε ότι αυτό “σηματοδοτεί το τέλος των Μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους: δυσβάσταχτοι φόροι και περικοπές μισθών και συντάξεων”. Οι φυσικοθεραπευτές περιμένουμε να το δούμε και στην πράξη», πρόσθεσε ο κ. Λυμπερίδης.

Όπως επισημαίνουν οι φυσικοθεραπευτές, το 2013, λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών που αντιμετώπιζε η χώρα, επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού των δαπανών υγείας με την εφαρμογή κλειστών προϋπολογισμών για κάθε κατηγορία δαπάνης του ΕΟΠΥΥ. Αυτό δεν γινόταν με την παύση της παροχής υπηρεσιών όταν συμπληρωνόταν το όριο, αλλά επιβάλλοντας «τιμωρία» στον συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πάροχο, αφαιρώντας από την συμπεφωνημένη αμοιβή του επειδή παρείχε υπηρεσίες. Τα μέτρα που επιβλήθηκαν προκειμένου να μην υπερβαίνουν οι δαπάνες, τα επιτρεπόμενα όρια, ήταν το rebate και το claw back.

Υποστηρίζουν:

· Το μέτρο του rebate αφορά την εφαρμογή έκπτωσης όγκου, βάσει του οποίου επιβάλλεται υποχρεωτικά κλιμακωτή έκπτωση πριν την έκδοση του σχετικού τιμολογίου που εκδίδει ο πάροχος και με αυτό τον τρόπο, κάθε χρόνο αφαιρούνται από τα δεδουλευμένα 10.000.000 ευρώ.

· Το μέτρο του claw back αφορά την οριζόντια εφαρμογή έκπτωσης σε όλους τους παρόχους, αφού έχει εφαρμοστεί πρώτα το rebate, ανάλογα με την εκατοστιαία απόκλιση της δαπάνης από την ετήσια επιτρεπόμενη.

Η επιτρεπόμενη δαπάνη για τις υπηρεσίες φυσικοθεραπείας-εργαστήρια φυσικοθεραπείας, ανέρχεται στα 73.995.000 ευρώ.

Το 2022 η δαπάνη φυσικοθεραπείας ανήλθε στα 87.237.000 ευρώ με υπέρβαση 13.237.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη δαπάνη προκύπτει μετά την εφαρμογή του rebate, το οποίο στο σύνολο του έτους ανέρχεται στα 10.000.000 ευρώ.

Άρα η πραγματική ανάγκη για φυσικοθεραπεία στον ελληνικό πληθυσμό, στο σύνολο του έτους είναι 97.000.000 ευρώ, αλλά με επιτρεπόμενη δαπάνη 73.995.000 ευρώ.

Δηλαδή στο σύνολο του έτους, 23.000.000 ευρώ υπολείπονται για να καλυφθεί η πραγματική ετήσια ανάγκη για φυσικοθεραπεία και αυτό το ποσό εισπράττεται ως επιστροφή (rebate ή claw back) από τους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές.

Ο Π.Σ.Φ., εκτός από το αίτημα της αύξησης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, πρότεινε σε κάθε συναρμόδιο υπουργό τα τελευταία τρία χρόνια διάφορα μέτρα, που εφαρμόζονται επιλεκτικά για άλλους παρόχους,. Ούτε ένα εξ αυτών έγινε πράξη στην περίπτωση των φυσικοθεραπευτών.

Διαβάστε επίσης=> Ο «γρίφος» των φθηνών φαρμάκων: Εξαίρεση από το clawback και αυξήσεις τιμών εξετάζει το Υπ. Υγείας

Τελευταία τροποποίηση στις 20/02/2023 - 15:46
  • ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ
  • ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ
  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
  • ΑΠΕΡΓΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρόσω ολοταχώς στη διαδικασία αύξησης τιμών σε φάρμακα
Πρόσω ολοταχώς στη διαδικασία αύξησης τιμών σε φάρμακα 20 Φεβρουαρίου 2023
Παίδων «Αγία Σοφία»: Αντιδράσεις γιατρών για την ιδιωτικοποίηση – Ξεκινούν κινητοποιήσεις 20 Φεβρουαρίου 2023
Παίδων «Αγία Σοφία»: Αντιδράσεις γιατρών για την ιδιωτικοποίηση – Ξεκινούν κινητοποιήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οργισμένη αντίδραση των φυσικοθεραπευτών για τη νέα μηνιαία παρακράτηση του clawback 2023
Πολιτική Υγείας
07/04/2026 - 19:00

Οργισμένη αντίδραση των φυσικοθεραπευτών για τη νέα μηνιαία παρακράτηση του clawback 2023

Εργαζόμενοι στο Κρατικό Νίκαιας: «Ο Γεωργιάδης μαγείρεψε τα ποσοστά της συμμετοχής στην απεργία της ΟΕΝΓΕ»
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 03:42

Εργαζόμενοι στο Κρατικό Νίκαιας: «Ο Γεωργιάδης μαγείρεψε τα ποσοστά της συμμετοχής στην απεργία της ΟΕΝΓΕ»

ΠΟΕΔΗΝ για την πανυγειονομική κινητοποίηση: «Το ΕΣΥ κατάντησε ανθρωποδιώκτης για τους επαγγελματίες Υγείας»
Επικαιρότητα
19/03/2026 - 03:37

ΠΟΕΔΗΝ για την πανυγειονομική κινητοποίηση: «Το ΕΣΥ κατάντησε ανθρωποδιώκτης για τους επαγγελματίες Υγείας»

Γεωργιάδης: Χαμηλή η συμμετοχή στην πανελλήνια απεργία των νοσοκομειακών γιατρών
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 15:00

Γεωργιάδης: Χαμηλή η συμμετοχή στην πανελλήνια απεργία των νοσοκομειακών γιατρών

Διήμερο κινητοποιήσεων από γιατρούς και νοσηλευτές
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 10:23

Διήμερο κινητοποιήσεων από γιατρούς και νοσηλευτές

ΠΟΕΔΗΝ: Κάλεσμα σε πανυγειονομική κινητοποίηση την Πέμπτη 19 Μαρτίου
Επικαιρότητα
16/03/2026 - 16:38

ΠΟΕΔΗΝ: Κάλεσμα σε πανυγειονομική κινητοποίηση την Πέμπτη 19 Μαρτίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψυχική υγεία στο σχολείο: Στο επόμενο στάδιο η συνεργασία Υπουργείου Παιδείας και πρωτοβουλίας CAMHI
Ψυχική Υγεία
01/05/2026 - 13:54
Άρθρο: Τα διαχρονικά προβλήματα των ΜΕΘ και οι προϋποθέσεις για την αναβάθμισή τους
Health Talk
01/05/2026 - 13:24
Άσθμα: Αίτια εμφάνισης, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Health Talk
01/05/2026 - 13:06
Παγκόσμια Ημέρα Αξονικής Σπονδυλοαρθρίτιδας: Η χρόνια αόρατη νόσος που αλλάζει ζωές
Patient Talk
01/05/2026 - 12:39
Πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο «Μεταξά» η πρώτη ρομποτική επέμβαση θωρακοχειρουργικής στο ΕΣΥ
Υγεία
01/05/2026 - 12:13
Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42
Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51
Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24
Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Χουλιάρα από το Φόρουμ των Δελφών: «Σε μη βιώσιμα επίπεδα το clawback και το rebate»
Pharma Policy
30/04/2026 - 12:26
Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Υγεία
30/04/2026 - 11:38
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
Μελάνωμα: Πέντε «γκρίζες ζώνες» και απλοί τρόποι αποτροπής ενός ηλιακού εγκαύματος την άνοιξη
Health Talk
30/04/2026 - 10:36
Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11
Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43
Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47
Παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς από τους εργαζόμενους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 07:22
Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo