ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρποδίνη στη Βουλή: Άμεση στελέχωση του ΕΟΠΥΥ για να «τρέξουν» τα έργα εκσυγχρονισμού!

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Την άμεση αντιμετώπιση της υποστελέχωσης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας έτσι ώστε να προχωρήσουν και τα έργα που θα τον μετατρέψουν σε στρατηγικό πυλώνα του ΕΣΥ, προέταξε η διοικήτρια του Οργανισμού, Θεανώ Καρποδίνη.
Πέμπτη, 22/02/2024 - 00:57
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Κατά την ενημέρωση που παρείχε σήμερα στην επιτροπή Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής, τόνισε με έμφαση ότι ο ΕΟΠΥΥ από την ίδρυσή του δεν διαθέτει οργανόγραμμα (σ.σ.: Προεδρικό Διάταγμα με την οργανωτική του δομή) πράγμα που του στερεί τη δυνατότητα να κάνει μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, καθώς και να κάνει αποσπάσεις από άλλους φορείς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κανείς να μην επιθυμεί να εργαστεί εκεί όπου θεωρεί ότι η θέση του δεν είναι κατοχυρωμένη. Εκθέτοντας την γενική εικόνα του Οργανισμού, αναφορικώς με το προσωπικό, η κυρία Καρποδίνη ενημέρωσε την επιτροπή της Βουλής, ότι ο ΕΟΠΥΥ απασχολεί σήμερα περίπου 1.468 άτομα (τα 1.232 εκ των οποίων είναι μόνιμο προσωπικό και τα 236 είναι επικουρικό) ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει πάνω από 500 εργαζόμενοι, γεγονός που τον καθιστά υποστελεχωμένο και δυσλειτουργικό, με κύρια συνέπεια να μην μπορούν να προχωρήσουν τα έργα μεταρρύθμισης του οργανισμού, που άλλα υλοποιούνται και άλλα σχεδιάζονται.

Η κυρία Θεανώ Καρποδίνη είπε πως υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη να προχωρήσει η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος (που με βάση τις δεσμεύσεις από το υπουργείο Εσωτερικών, έχει επαναπροωθηθεί) το συντομότερο δυνατό «για να μπορέσουμε να κάνουμε και εμείς μέσω ΑΣΕΠ την απαραίτητη στελέχωση και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έρχονται» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, κατέθεσε τις προτάσεις της για τις αλλαγές που απαιτούνται στο νέο Οργανόγραμμα ώστε να «θεραπευτούν» οι αγκυλώσεις, να επέλθει εξορθολογισμός με την δημιουργία μιας Γενικής Διεύθυνση Παροχών Υπηρεσιών Υγείας και Σχεδιασμού και χωρίς κόστος να εξασφαλιστεί αποτελεσματικότερη διοίκηση.

«Βασικός μας στόχος είναι να γίνουμε στρατηγικός αγοραστής υπηρεσιών υγείας και όχι παθητικός, όπως είμαστε σήμερα. Αυτό που θέλουμε είναι, με ποιοτικά κριτήρια να μπορούμε να συμβαλλόμαστε με τον καθένα γι' αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη και που δεν μπορούμε να καλύψουμε στο δημόσιο σύστημα. Κι εδώ έχουμε τη βασική πρόκληση που είναι η χρηματοδότηση. Ο Οργανισμός, για να μπορέσει να επιτελέσει το έργο του ως δυνατός διαπραγματευτής, αυτό που χρειάζεται είναι να περάσει στη διαχείρισή του το σύνολο των εσόδων που διατίθεται για την Υγεία» είπε η κυρία Καρποδίνη.

Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασφάλισης

«Η έλλειψη και η στενότητα σε προσωπικό μας δυσκολεύει πάρα πολύ, γιατί τρέχουνε πάρα πολλά και σημαντικά πράγματα. Βασικός στόχος για να μιλάμε για την εξυπηρέτηση του πολίτη στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, είναι να φτάσουμε στο σημείο με τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασφάλισης Υγείας και να έχουμε πραγματικά δεδομένα στην Υγεία τα οποία να μπορούμε να χρησιμοποιούμε για να λαμβάνουμε τις σωστές αποφάσεις. Αλλά και ο ίδιος ο ασφαλισμένος, όπου και αν πάει, σε όποια δομή, να μη χρειάζεται να κουβαλάει τη σακούλα με τις εξετάσεις του, το εισιτήριο - εξιτήριό του από το νοσοκομείο, γιατί σήμερα εφημερεύει άλλο και λοιπά. Και να μπορεί, παράλληλα, να είναι και τα μάτια μας, και ο μεγαλύτερος ελεγκτής, στο αν τυχόν καταχωρηθεί κάτι το οποίο πραγματικά μια υπηρεσία δεν έχει λάβει» εξήγησε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, περιγράφοντας το όραμά της για τον νέο, σύγχρονο Οργανισμό, για να σημειώσει στη συνέχεια πως «ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι όπως είπα το μεγάλο μας άγχος, το μεγάλο στοίχημα και το μεγάλο εργαλείο μας, για να τα καταφέρουμε».

Επιπλέον, η κυρία Καρποδίνη τόνισε ότι πάντα ο πρωταρχικός στόχος είναι να εξασφαλίσουμε την προσβασιμότητα, καθολική και ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για όλους τους συμπολίτες μας. «Έχουμε κάνει μεγάλα βήματα. Ξέρουμε, όμως, ότι ακόμα παραμένουν πάρα πολλές περιοχές που χρήζουν σημαντικών βελτιώσεων, έτσι ώστε όλοι οι συμπολίτες μας ανεξαρτήτως από το πού γεωγραφικά κατοικούν, να μπορούν να έχουν την ίδια ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες υγείας, ενώ ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στον οποίο ξεκινήσαμε τα τελευταία χρόνια να δίνουμε έμφαση - και κάναμε δειλά-δειλά κάποια βήματα - είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους μας, και την αρχή την κάναμε μέσω των συμβάσεων που έχουμε με τους ιδιώτες παρόχους υγείας και φυσικά σε δεύτερο χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τη φαρμακευτική πολιτική, η κυρία Καρποδίνη τόνισε πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός είναι η αδυναμία λήψης διαρθρωτικών μέτρων για την εξοικονόμηση των δαπανών, που σχετίζεται με το γεγονός αφενός ότι η θεσμική αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Υγείας και σε εποπτευόμενους φορείς, αφετέρου ότι η τιμολόγηση και η προμήθεια, επίσης καθορίζονται από το υπουργείο Υγείας. Έτσι, ενημέρωσε ότι επίκεινται θεσμικές παρεμβάσεις που θα ενδυναμώσουν τον ρόλο του Οργανισμού, με στόχο να θέτει εκείνος τους κανόνες και να εξορθολογίσει τις δαπάνες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος, επειδή ένα φάρμακο είναι καινούργιο και έχει αλλάξει ετικέτα, αφού καλύπτει την ίδια ιατρική ανάγκη, να αμείβεται περισσότερο. Θα πρέπει να ενσωματώνεται εκεί, και αυτοί οι πόροι να χρησιμοποιούνται έτσι, ώστε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που έρχονται σε νέες καινοτόμες θεραπείες που μπορούν να σώσουν ζωές. Είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζει γενικά η φαρμακευτική πολιτική σε όλο τον κόσμο, τα νέα καινοτόμα φάρμακα. Όλοι θα έχετε ακούσει για τα φάρμακα της άνοιας, για το Αλτσχάιμερ, τα οποία πραγματικά θα δημιουργήσουν μια βόμβα στους προϋπολογισμούς υγείας σε όλα τα κράτη».

Ο έλεγχος των δαπανών

Ακόμη, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ αναφέρθηκε στο μεγάλο στοίχημα της διοίκησής της που είναι αποτελεσματικότερος έλεγχος των δαπανών και έκανε λόγο για ένα «εμβληματικό έργο» που «τρέχει» τώρα και αφορά την εισαγωγή, στο σύστημα της εκκαθάρισης, ελέγχου σε πραγματικό χρόνο, όπως κάνουν και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. «Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε κάθε ιδιωτική και δημόσια δομή, θα έχουμε κι εμείς τους ελεγκτές μας οι οποίοι θα κρίνουν τη σκοπιμότητα της εισαγωγής, αν χρεώθηκε κανονικά το νοσήλιο το οποίο έπρεπε, τι χρεώθηκε ο ασθενής, ποια ήταν τα εξαιρούμενα. Έτσι θα έχουμε επιτελέσει ένα πολύ μεγάλο μέρος και το σημαντικότερο της εκκαθάρισης που τώρα γινόταν κατασταλτικά, χωρίς πραγματική παρουσία εκεί, με βάση και μόνο το πρακτικό του χειρουργείου ή ό,τι μας δήλωσε ο θεράπων» επισήμανε η κυρία Καπροδίνη.

Πρόκειται για έργο που θα προκηρυχθεί, μέχρι τα μέσα Μαρτίου και θα ξεκινήσει εντός τριμήνου όπως απαιτεί η διαδικασία του ανοικτού διαγωνισμού. Θα ξεκινήσει πρώτα για τους ιδιώτες παρόχους της κλειστής νοσηλείας, και από τα μέσα του χρόνου, θα περιλαμβάνει και στις δημόσιες δομές.

Ως μια «μεγάλη πρόκληση» αντιμετωπίζεται και το θέμα των φαρμάκων εξωτερικού, και όπως είπε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ με εντολή του υπουργού Υγείας «μελετάμε και προσπαθούμε να υλοποιήσουμε να μπουν κανόνες» και να υπάρχει συνυπευθυνότητα και της βιομηχανίας. Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι η δαπάνη του ΙΦΕΤ είναι είναι περίπου 180 εκατ. από 60 εκατ. που ήταν το 2014 και πολύ λιγότερο.

«Ένα άλλο θέμα είναι, ότι οι γιατροί μας γρήγορα κι εύκολα και χωρίς τη συνταγογραφική συνείδηση, εύκολα περνάνε σε νέες θεραπείες και υποκαθιστούν τις παλιές δοκιμασμένες θεραπείες. Σε αυτό γίνεται μεγάλη προσπάθεια, με φίλτρα, κανόνες και πρωτόκολλα, έτσι ώστε να το παίρνει πραγματικά αυτός που το χρειάζεται, και να μη γίνεται αλόγιστη συνταγογράφηση» τόνισε επίσης η κυρία Καρποδίνη.

  • ΕΟΠΥΥ
  • ΘΕΑΝΩ ΚΑΡΠΟΔΙΝΗ
  • ΒΟΥΛΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γεωργιάδης: «Υποδείξτε μας τρόπους και θα βρούμε χρήματα για τηλεϊατρική με Τεχνητή Νοημοσύνη»
Γεωργιάδης: «Υποδείξτε μας τρόπους και θα βρούμε χρήματα για τηλεϊατρική με Τεχνητή Νοημοσύνη» 21 Φεβρουαρίου 2024
Στο Γενικό της Νίκαιας ο Πέτρος Κόκκαλης: «Το ΕΣΥ έχει αφεθεί στη μοίρα του...» 22 Φεβρουαρίου 2024
Στο Γενικό της Νίκαιας ο Πέτρος Κόκκαλης: «Το ΕΣΥ έχει αφεθεί στη μοίρα του...»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστολή του ΙΣΑ προς τον ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου Εξετάσεων
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 18:09

Επιστολή του ΙΣΑ προς τον ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου Εξετάσεων

Νέο ΦΕΚ για τους βιοδείκτες: Τι αλλάζει και τι εκκρεμεί
Pharma Policy
16/10/2026 - 16:00

Νέο ΦΕΚ για τους βιοδείκτες: Τι αλλάζει και τι εκκρεμεί

Δημόσια κτήρια φωτίζουν τη «φωνή» των ανθρώπων με Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή
Επικαιρότητα
13/10/2026 - 21:53

Δημόσια κτήρια φωτίζουν τη «φωνή» των ανθρώπων με Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή

Φωταγωγήθηκε η Βουλή για την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης
Επικαιρότητα
08/10/2026 - 21:36

Φωταγωγήθηκε η Βουλή για την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης

Γεωργιάδης: Επιτροπή ειδικών για τη διαμόρφωση πλαισίου αναγεννητικής ιατρικής
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 12:15

Γεωργιάδης: Επιτροπή ειδικών για τη διαμόρφωση πλαισίου αναγεννητικής ιατρικής

Φωταγωγήθηκε η Βουλή για Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικής Παράλυσης
Επικαιρότητα
06/10/2026 - 20:58

Φωταγωγήθηκε η Βουλή για Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικής Παράλυσης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φάρμακα GLP-1 για απώλεια βάρους: Οι διατροφικές ελλείψεις που προκαλούν ανησυχία
Υγεία
27/10/2026 - 09:00
Άσκηση απεγκλωβισμού τραυματιών από τροχαία ατυχήματα πραγματοποίησε ο ΕΕΣ
Επικαιρότητα
27/10/2026 - 07:32
Bayer: Ο ρόλος της σύγχρονης απεικόνισης στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
27/10/2026 - 03:49
Επιδημία ιλαράς έχει προκαλέσει περισσότερους από 1.200 θανάτους στο Μπανγκλαντές
Υγεία
27/10/2026 - 00:08
WWF: Το 85% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
Επικαιρότητα
26/10/2026 - 21:03
Διεθνές συνέδριο στα Χανιά για τη σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη των κυττάρων και την εμφάνιση καρκίνου
Υγεία
26/10/2026 - 20:36
Η ΑΑΔΕ ανακάλεσε παρτίδα αλκοολούχου «αποστάγματος φράουλας» - Εντοπίστηκε αυξημένη μεθανόλη
Επικαιρότητα
26/10/2026 - 20:11
Οστεοπόρωση: Ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούμε για μια «σιωπηλή» απειλή
Health Talk
26/10/2026 - 19:34
Δέκα μύθοι και παρανοήσεις για τη διαλειμματική νηστεία - Απαντήσεις σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Διατροφή
26/10/2026 - 18:59
Κλιμάκιο ευρωβουλευτών στην Ιαπωνία για συνεργασία σε καίριους τομείς της υγείας και του φαρμάκου
Επικαιρότητα
26/10/2026 - 18:33
Επιστολή του ΙΣΑ προς τον ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου Εξετάσεων
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 18:09
Προειδοποίηση για τις επιπτώσεις των fake news γύρω από την κλιματική αλλαγή στη δημόσια υγεία
Υγεία
26/10/2026 - 17:27
Μόλις το 40% των γυναικών αναγνωρίζουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα ως τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία τους
Υγεία
26/10/2026 - 17:02
«Κουμπαράς» 700.000 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση 23 επαγγελματιών υγείας που θα στελεχώσουν το Γ.Ν Ρόδου
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 16:37
Αποτίμηση των επιτευγμάτων του προγράμματος Health IQ σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 16:13
Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση
Health Talk
26/10/2026 - 15:51
Ο ΙΣΠ ζητάει τεχνική ετοιμότητα και μεταβατική περίοδο για το Ψηφιακό Αποθετήριο Εξετάσεων
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 15:17
Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα: Νέος συνδυασμός ανοσοθεραπείας μειώνει κατά 58% τον κίνδυνο θανάτου
Υγεία
26/10/2026 - 14:54
Αγαπηδάκη: «Συνεχίζεται τον Νοέμβριο και το πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας ενηλίκων»
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 14:21
Διαταραχή Άγχους Υγείας: Όταν ο φόβος μιας σοβαρής ασθένειας επηρεάζει την καθημερινότητα
Ψυχική Υγεία
26/10/2026 - 14:00
Νοσοκομείο Νίκαιας: «Στα όριά της η Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική λόγω σοβαρής υποστελέχωσης»
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 13:42
Ανδρόπαυση: Μύθος ή μια αθέατη αλήθεια μετά τα 40;
Health Talk
26/10/2026 - 13:24
Υπνική άπνοια: Νέο φάρμακο για την παχυσαρκία μείωσε τις διακοπές της αναπνοής έως και 52%
Υγεία
26/10/2026 - 13:00
Οι τροφές που συνδέονται με έως και 15% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού
Διατροφή
26/10/2026 - 12:39
Νέο εμβόλιο υπόσχεται προστασία από πολλούς αναπνευστικούς ιούς ταυτόχρονα
Υγεία
26/10/2026 - 12:00
Έμπολα: Η ασθενής στη Νιγηρία μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή στην Ελβετία
Επικαιρότητα
26/10/2026 - 12:00
Δ Φιλιώτης: Διαδρομή 62 χρόνων στο φάρμακο με έντονο αποτύπωμά στην ελληνική φαρμακευτική ιστορία
Pharma News
26/10/2026 - 10:52
Φάρμακα GLP-1: Πρέπει να διακόπτονται δύο με τρεις μήνες πριν από τη σύλληψη
Υγεία
26/10/2026 - 10:00
Δίκτυο Κέντρων Μαστού σε 7 νοσοκομεία του ΕΣΥ: Το στοίχημα της ολοκληρωμένης φροντίδας
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 09:00
Σύφιλη: Δωρεάν εξέταση με αποτέλεσμα σε 5 λεπτά σήμερα στο κέντρο της Αθήνας
Υγεία
26/10/2026 - 08:41

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επιστολή του ΙΣΑ προς τον ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου Εξετάσεων
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 18:09
Δέκα μύθοι και παρανοήσεις για τη διαλειμματική νηστεία - Απαντήσεις σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Διατροφή
26/10/2026 - 18:59
Δ Φιλιώτης: Διαδρομή 62 χρόνων στο φάρμακο με έντονο αποτύπωμά στην ελληνική φαρμακευτική ιστορία
Pharma News
26/10/2026 - 10:52
Υπνική άπνοια: Νέο φάρμακο για την παχυσαρκία μείωσε τις διακοπές της αναπνοής έως και 52%
Υγεία
26/10/2026 - 13:00
Οι τροφές που συνδέονται με έως και 15% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού
Διατροφή
26/10/2026 - 12:39
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo