ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξαδάκτυλος: «Όποτε είχαμε "κυνήγι" για το φακελάκι δεν είδαμε μείωση του φαινομένου»

Πολιτική Υγείας
INTIME
Για τις αλλαγές που συντελούνται στην Ελλάδα στον χώρο της Υγείας μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, προβαίνοντας μάλιστα σε πολύ σημαντικές διαπιστώσεις.
Κυριακή, 17/03/2024 - 00:08
— Photo: INTIME
News4Health Team News4Health Team

«Τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία δεν πιστεύω ότι θα έχουν κάποια συνταρακτική επίδραση στις λίστες των πρωινών, διότι πολύ απλά δεν το είδαμε να συμβαίνει και στις λίστες των πρωινών ιατρείων, από τότε που καθιερώθηκαν τα επί πληρωμή απογευματινά, εδώ και 23 χρόνια. Εάν όμως έχουμε 50.000 επιδοτούμενα χειρουργεία με πόρους της ΕΕ στο απογευματινό ωράριο, αυτό θα συμβάλλει τα μέγιστα στη μείωση του χρόνου αναμονής. Όσον αφορά την ντροπή που μας συνοδεύει 40 χρόνια τώρα, δηλαδή τα φακελάκια, θεωρητικά με τα απογευματινά χειρουργεία θα μειωθούν. Ωστόσο μένει να το δούμε στην πράξη, η οποία ενίοτε μας εκπλήσσει. Και το λέω αυτό γιατί όποτε είχαμε αυστηροποίηση και «κυνήγι» για τα φακελάκια, δεν είδαμε μείωση του φαινομένου», είπε αρχικά ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο στο Πρακτορείο FM και στη δημοσιογράφο Τάνια Μαντουβάλου, και χαρακτήρισε υπερβολές τα όσα ακούγονται περί ιδιωτικοποίησης της. «Από το 2001 έχουμε απογευματινά ιατρεία επί πληρωμή, μέσα στο ΕΣΥ. Δεν ιδιωτικοποιήθηκε η υγεία με αυτό τον τρόπο. Επίσης, από το 2012 έχουμε συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ σε όλες τις επεμβάσεις που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα. Είναι δημόσια τα ιδιωτικά θεραπευτήρια; Προφανώς όχι. Καλό είναι να είμαστε λίγο φειδωλοί σε χαρακτηρισμούς».

Λύση ανάγκης η μετατροπή των αγροτικών γιατρών σε προσωπικούς

Όσον αφορά τον θεσμό του προσωπικού γιατρού ο πρόεδρος του ΠΙΣ σχολίασε τα εξής: «Το ότι μπαίνουν και ιδιώτες ήταν μία δυνατότητα που ο νόμος προέβλεπε από το 2022, την οποία άργησε πολύ το υπουργείο να υλοποιήσει. Αφορά πολίτες, οι οποίοι έχουν ήδη κάνει την προσωπική τους επιλογή για γιατρούς που δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο σύστημα, και έτσι αυτοί οι πολίτες δεν πάνε υποχρεωτικά σε κάποιον γιατρό που δεν είναι της αρεσκείας τους. Άρα αυτό είναι καλώς καμωμένο και θα λειτουργήσει θετικά. Σε ό,τι αφορά τους αγροτικούς που γίνονται Προσωπικοί αυτό είναι μία λύση ανάγκης περισσότερο για περιοχές που δεν υπάρχουν αντικειμενικές δυνατότητες». Δηλαδή οι πολίτες απομακρυσμένων περιοχών λογίζονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ρωτήθηκε ο κ. Εξαδάκτυλος για ν' απαντήσει ως εξής: «Σε αυτές τις περιπτώσεις η επιλογή είναι συγκεκριμένη. Ή δεν έχουν καθόλου γιατρό, ή τους φροντίζει και για τα θέματα πρόληψης και της τήρησης του φακέλου, ο γιατρός που είναι στην περιοχή τους. Τρέφουμε μεγάλο σεβασμό στον αγροτικό γιατρό, γιατί ως μοναδικός γιατρός σηκώνει απίστευτο φορτίο. Κάνει πολύ περισσότερα από αυτά που θα έκανε κάποιος ειδικός». Στο εύλογο ερώτημα αν αγροτικός γιατρός έχει τις γνώσεις για να αναλάβει εξ ολοκλήρου περιστατικά ως προσωπικός ο πρόεδρος του ΠΙΣ απάντησε ως εξής: «Προφανώς είναι ο γιατρός με τη λιγότερη εκπαίδευση από όλους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Ωστόσο πάντα τίθεται θέμα δυνατοτήτων. Και αυτό ισχύει εδώ και δεκαετίες στην πατρίδα μας».

Τα κίνητρα για τις άγονες περιοχές

«Έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε αναισθησιολόγους που δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο και τελευταία έχει προστεθεί και η μητέρα των ειδικοτήτων, η παθολογία με κενά ειδικά σε νοσοκομεία της περιφέρειας, όπου σημειώνονται υποχρεωτικές μετακινήσεις, για την κάλυψη τους. Υπάρχουν ελλείψεις και σε άλλες ειδικότητες. Προκηρύξεις προσλήψεων γίνονται, αλλά χωρίς ανταπόκριση. Πώς πιστεύετε ότι αυτά θα πρέπει να διευθετηθούν, έτσι ώστε οι αλλαγές που τώρα είναι στα σπάργανα να μπορέσουν να εφαρμοστούν και τι συζητάτε με το υπουργείο σχετικά και με παροχή κινήτρων για άγονες περιοχές, ρωτήθηκε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΙΣ. «Αυτή τη στιγμή οι ελλείψεις δεν είναι οριζόντιες και δεν αφορούν όλους στον ίδιο βαθμό. Δηλαδή στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν νοσοκομεία τα οποία έχουν αναισθησιολόγους, αλλά υπάρχουν και νοσοκομεία που δεν έχουν. Σε άλλες περιοχές λείπουν άλλες ειδικότητες. Συνολικά έχουμε πρόβλημα σε αναισθησιολόγους, μικροβιολόγους, ακτινολόγους, προσφάτως προτίθενται παθολογοανατόμοι, και παθολόγοι. Το σύστημα γενικώς δεν είναι ελκυστικό και θα πρέπει να αυξήσει τόσο τις αμοιβές, όσο και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας. Τα άγονα μέρη και οι νησιωτικές περιοχές χρειάζονται εξτρά κίνητρα. Και αυτή τη στιγμή για τις άγονες και παραμεθόριες περιοχές, συζητάμε με τον υπουργό, οικονομικά κίνητρα, κίνητρα που να έχουν σχέση με τη στέγαση και την ομαλή οικογενειακή διαβίωση, αλλά και επιπλέον επιστημονικά κίνητρα. Όσον αφορά τις ελλείψεις στις ειδικότητες που προανέφερα, υπάρχει μία άλλη συζήτηση με τον υπουργό και σε συνεργασία με επιστημονικές εταιρείες για το τι είδους κίνητρα μπορούν να δοθούν, έτσι ώστε να επιλέγονται αυτές οι ειδικότητες από τους νέους γιατρούς».

«Τα νοσοκομεία χρειάζονται ενίσχυση»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο κ. Εξαδάκτυλος εξηγεί γιατί ο ΠΙΣ διαφωνεί με την άσκηση ιδιωτικού έργου γιατρών του ΕΣΥ, όπως προβλέπεται και στο σχέδιο νόμου «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», το οποίο είναι σε διαβούλευση έως τις 19 Μαρτίου. «Η διαφωνία μας εδράζεται στο ότι με αυτό τον τρόπο θα έχουμε λιγότερους γιατρούς στα νοσοκομεία μας, τα οποία όμως έχουν ανάγκη ενίσχυσης. Θα έπρεπε να υπάρξει ένας τρόπος τα Νοσοκομεία να προσελκύσουν ανθρώπους απ’ έξω και όχι να γίνεται το αντίθετο, επειδή οι αμοιβές είναι χαμηλές».

Τέλος, στο ερώτημα γιατί αποφάσισε να είναι υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές ο κ. Εξαδάκτυλος απαντά: «Γιατί ο χώρος της υγείας είναι κυρίαρχος και στην ελληνική πολιτική σκηνή και στην ευρωπαϊκή και είναι καλύτερα να ασχολούμεθα εμείς που βλέπουμε καθημερινά τα προβλήματα από ότι η γραφειοκρατία».

  • ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ
  • ΦΑΚΕΛΑΚΙ
  • ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα μέτρα του ΕΟΔΥ για την επιτήρηση της μηνιγγίτιδας στην Πάτρα και λόγω του καρναβαλιού
Τα μέτρα του ΕΟΔΥ για την επιτήρηση της μηνιγγίτιδας στην Πάτρα και λόγω του καρναβαλιού 16 Μαρτίου 2024
Νέα έκθεση του ΠΟΥ αποκαλύπτει τις ανισότητες μεταξύ των φύλων στην υγεία και την περίθαλψη 17 Μαρτίου 2024
Νέα έκθεση του ΠΟΥ αποκαλύπτει τις ανισότητες μεταξύ των φύλων στην υγεία και την περίθαλψη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεμιστοκλέους: «Το ΕΣΥ διαθέτει πλέον διπλάσιες ΜΕΘ και το περισσότερο προσωπικό που είχε ποτέ»
Πολιτική Υγείας
23/07/2026 - 19:34

Θεμιστοκλέους: «Το ΕΣΥ διαθέτει πλέον διπλάσιες ΜΕΘ και το περισσότερο προσωπικό που είχε ποτέ»

Θεμιστοκλέους: «Ενισχυμένα τα κίνητρα για τη στελέχωση των νησιών με υγειονομικό προσωπικό»
Πολιτική Υγείας
07/07/2026 - 16:58

Θεμιστοκλέους: «Ενισχυμένα τα κίνητρα για τη στελέχωση των νησιών με υγειονομικό προσωπικό»

Απογευματινά χειρουργεία: Μείωση λίστας αναμονής κατά 98% - O απολογισμός από το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
29/06/2026 - 12:35

Απογευματινά χειρουργεία: Μείωση λίστας αναμονής κατά 98% - O απολογισμός από το Υπουργείο Υγείας

Γεωργιάδης για τον γιατρό που ζήτησε φακελάκι: Θα είμαι αμείλικτος σε τέτοιες συμπεριφορές
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 12:00

Γεωργιάδης για τον γιατρό που ζήτησε φακελάκι: Θα είμαι αμείλικτος σε τέτοιες συμπεριφορές

Ο υπουργός Υγείας ζήτησε την απομάκρυνση αναισθησιολόγου από το ΕΣΥ γιατί ζήτησε φακελάκι
Πολιτική Υγείας
21/05/2026 - 11:52

Ο υπουργός Υγείας ζήτησε την απομάκρυνση αναισθησιολόγου από το ΕΣΥ γιατί ζήτησε φακελάκι

Θεμιστοκλέους: Για πρώτη φορά μειώθηκαν οι χρόνοι αναμονής για χειρουργείο στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 16:01

Θεμιστοκλέους: Για πρώτη φορά μειώθηκαν οι χρόνοι αναμονής για χειρουργείο στο ΕΣΥ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης από Ρόδο: «Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Γενναδίου θα αναβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας»
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 22:47
ΕΟΔΥ: Αναλυτικές οδηγίες προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες
Υγεία
21/08/2026 - 22:12
Ειδική Αγωγή: Διευρύνεται η φυσικοθεραπευτική κάλυψη παιδιών και εφήβων από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 21:47
Μεγάλη δράση του ΕΕΣ για τους τετράποδους φίλους μας στο Σύνταγμα στις 26 Αυγούστου
Pet
21/08/2026 - 21:09
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών: Οι παρεμβάσεις της ΠΕ Ανατολικής Αττικής στις εστίες μόλυνσης
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 20:43
Πύθωνας με το όνομα «Τζόντι Φόστερ» υποβλήθηκε σε ηλεκτροχημειοθεραπεία για καρκίνο
Επικαιρότητα
21/08/2026 - 20:09
Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε στη φωτιά που ξέσπασε στη Λήμνο
Επικαιρότητα
21/08/2026 - 19:36
ΓΝ Χανίων: Πρωτοποριακή επέμβαση σύμπλοκης αγγειοπλαστικής σε ασθενή υψηλού κινδύνου
Υγεία
21/08/2026 - 19:13
Μύθοι και αλήθειες για τα κατοικίδια και τις αλλεργίες - Συμπτώματα, προστασία και αντιμετώπιση
Health Talk
21/08/2026 - 18:48
Δωρεάν στοματικός έλεγχος για παιδιά 6 έως 12 ετών στο Κοινωνικό Οδοντιατρείο του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 18:26
Νέα ανάρτηση Γεωργιάδη: «Η θεαματική βελτίωση του ΕΣΥ στα νησιά είναι εμφανής...»
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 18:03
ΠΟΕΔΗΝ: «Ώρα μηδέν» για το ΕΣΥ - Πανελλαδική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 17:38
Άμεσος επαναπατρισμός βαρέως πάσχοντος Έλληνα από την Αττάλεια με τον συντονισμό του ΕΚΑΒ
Επικαιρότητα
21/08/2026 - 17:03
Έμπολα: Περισσότεροι από 2.500 οι νεκροί στο Κονγκό - Εξαπλώνεται εκθετικά η επιδημία
Υγεία
21/08/2026 - 16:37
Πάρκινσον: Νέα μελέτη συνδέει την κατοικία κοντά σε καθαριστήρια με αυξημένο κίνδυνο
Υγεία
21/08/2026 - 16:19
Καμπανάκι Τσακρή για το έντονο επιδημικό κύμα του ιού του Δυτικού Νείλου και την ελονοσία
Health Talk
21/08/2026 - 15:49
Το συστατικό των εσπεριδοειδών που «ανανεώνει» το γερασμένο ήπαρ – Τι έδειξε νέα μελέτη
Υγεία
21/08/2026 - 15:00
ΕΟΜ: Ουδέποτε έχει χαθεί μόσχευμα λόγω έλλειψης αίματος - Ανάρτηση Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 14:09
Αλτσχάιμερ: Το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να «καθαρίζει» τον εγκέφαλο από τις βλαβερές πρωτεΐνες
Υγεία
21/08/2026 - 14:00
Ιός του Δυτικού Νείλου: Ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί για περισσότερα κρούσματα τις ερχόμενες εβδομάδες
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 13:26
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ανθρώπων διαφορετικής γενιάς όταν συνεργάζονται
Ψυχική Υγεία
21/08/2026 - 13:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο δημοσιογράφος Αντώνης Πανούτσος
Υγεία
21/08/2026 - 12:00
WOAH: Η Ελλάδα χώρα απαλλαγμένη από την πανώλη μικρών μηρυκαστικών
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 11:28
Ο συνδυασμός που μπορεί να κάνει πιο επικίνδυνη την οδήγηση στους ηλικιωμένους
Υγεία
21/08/2026 - 11:00
Ποια ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης και θερμοπληξίας
Υγεία
21/08/2026 - 10:00
Οι άνδρες με καρδιολογικά προβλήματα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο και για καρκίνο
Υγεία
21/08/2026 - 09:00
Καιρός: Απομακρύνονται τα 40άρια, δύσκολες οι νύχτες μεταξύ 24 και 27 Αυγούστου
Επικαιρότητα
20/08/2026 - 22:59
Αεροψεκασμοί στους ορυζώνες Θεσσαλονίκης και Ημαθίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών
Επικαιρότητα
20/08/2026 - 22:26
Δύναμη, ισορροπία, αντοχή και αντανακλαστικά στην τρίτη ηλικία - Τι αλλάζει και πόση άσκηση χρειαζόμαστε
Fitness
20/08/2026 - 21:53
Καταγγελία και ερωτήματα για το λουκέτο στις παραγωγικές μονάδες απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ
Πολιτική Υγείας
20/08/2026 - 20:49

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

WOAH: Η Ελλάδα χώρα απαλλαγμένη από την πανώλη μικρών μηρυκαστικών
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 11:28
Ιός του Δυτικού Νείλου: Ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί για περισσότερα κρούσματα τις ερχόμενες εβδομάδες
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 13:26
ΕΟΜ: Ουδέποτε έχει χαθεί μόσχευμα λόγω έλλειψης αίματος - Ανάρτηση Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 14:09
ΠΟΕΔΗΝ: «Ώρα μηδέν» για το ΕΣΥ - Πανελλαδική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 17:38
Νέα ανάρτηση Γεωργιάδη: «Η θεαματική βελτίωση του ΕΣΥ στα νησιά είναι εμφανής...»
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 18:03
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo