ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξαδάκτυλος: «Όποτε είχαμε "κυνήγι" για το φακελάκι δεν είδαμε μείωση του φαινομένου»

Πολιτική Υγείας
INTIME
Για τις αλλαγές που συντελούνται στην Ελλάδα στον χώρο της Υγείας μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, προβαίνοντας μάλιστα σε πολύ σημαντικές διαπιστώσεις.
Κυριακή, 17/03/2024 - 00:08
— Photo: INTIME
News4Health Team News4Health Team

«Τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία δεν πιστεύω ότι θα έχουν κάποια συνταρακτική επίδραση στις λίστες των πρωινών, διότι πολύ απλά δεν το είδαμε να συμβαίνει και στις λίστες των πρωινών ιατρείων, από τότε που καθιερώθηκαν τα επί πληρωμή απογευματινά, εδώ και 23 χρόνια. Εάν όμως έχουμε 50.000 επιδοτούμενα χειρουργεία με πόρους της ΕΕ στο απογευματινό ωράριο, αυτό θα συμβάλλει τα μέγιστα στη μείωση του χρόνου αναμονής. Όσον αφορά την ντροπή που μας συνοδεύει 40 χρόνια τώρα, δηλαδή τα φακελάκια, θεωρητικά με τα απογευματινά χειρουργεία θα μειωθούν. Ωστόσο μένει να το δούμε στην πράξη, η οποία ενίοτε μας εκπλήσσει. Και το λέω αυτό γιατί όποτε είχαμε αυστηροποίηση και «κυνήγι» για τα φακελάκια, δεν είδαμε μείωση του φαινομένου», είπε αρχικά ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο στο Πρακτορείο FM και στη δημοσιογράφο Τάνια Μαντουβάλου, και χαρακτήρισε υπερβολές τα όσα ακούγονται περί ιδιωτικοποίησης της. «Από το 2001 έχουμε απογευματινά ιατρεία επί πληρωμή, μέσα στο ΕΣΥ. Δεν ιδιωτικοποιήθηκε η υγεία με αυτό τον τρόπο. Επίσης, από το 2012 έχουμε συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ σε όλες τις επεμβάσεις που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα. Είναι δημόσια τα ιδιωτικά θεραπευτήρια; Προφανώς όχι. Καλό είναι να είμαστε λίγο φειδωλοί σε χαρακτηρισμούς».

Λύση ανάγκης η μετατροπή των αγροτικών γιατρών σε προσωπικούς

Όσον αφορά τον θεσμό του προσωπικού γιατρού ο πρόεδρος του ΠΙΣ σχολίασε τα εξής: «Το ότι μπαίνουν και ιδιώτες ήταν μία δυνατότητα που ο νόμος προέβλεπε από το 2022, την οποία άργησε πολύ το υπουργείο να υλοποιήσει. Αφορά πολίτες, οι οποίοι έχουν ήδη κάνει την προσωπική τους επιλογή για γιατρούς που δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο σύστημα, και έτσι αυτοί οι πολίτες δεν πάνε υποχρεωτικά σε κάποιον γιατρό που δεν είναι της αρεσκείας τους. Άρα αυτό είναι καλώς καμωμένο και θα λειτουργήσει θετικά. Σε ό,τι αφορά τους αγροτικούς που γίνονται Προσωπικοί αυτό είναι μία λύση ανάγκης περισσότερο για περιοχές που δεν υπάρχουν αντικειμενικές δυνατότητες». Δηλαδή οι πολίτες απομακρυσμένων περιοχών λογίζονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ρωτήθηκε ο κ. Εξαδάκτυλος για ν' απαντήσει ως εξής: «Σε αυτές τις περιπτώσεις η επιλογή είναι συγκεκριμένη. Ή δεν έχουν καθόλου γιατρό, ή τους φροντίζει και για τα θέματα πρόληψης και της τήρησης του φακέλου, ο γιατρός που είναι στην περιοχή τους. Τρέφουμε μεγάλο σεβασμό στον αγροτικό γιατρό, γιατί ως μοναδικός γιατρός σηκώνει απίστευτο φορτίο. Κάνει πολύ περισσότερα από αυτά που θα έκανε κάποιος ειδικός». Στο εύλογο ερώτημα αν αγροτικός γιατρός έχει τις γνώσεις για να αναλάβει εξ ολοκλήρου περιστατικά ως προσωπικός ο πρόεδρος του ΠΙΣ απάντησε ως εξής: «Προφανώς είναι ο γιατρός με τη λιγότερη εκπαίδευση από όλους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Ωστόσο πάντα τίθεται θέμα δυνατοτήτων. Και αυτό ισχύει εδώ και δεκαετίες στην πατρίδα μας».

Τα κίνητρα για τις άγονες περιοχές

«Έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε αναισθησιολόγους που δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο και τελευταία έχει προστεθεί και η μητέρα των ειδικοτήτων, η παθολογία με κενά ειδικά σε νοσοκομεία της περιφέρειας, όπου σημειώνονται υποχρεωτικές μετακινήσεις, για την κάλυψη τους. Υπάρχουν ελλείψεις και σε άλλες ειδικότητες. Προκηρύξεις προσλήψεων γίνονται, αλλά χωρίς ανταπόκριση. Πώς πιστεύετε ότι αυτά θα πρέπει να διευθετηθούν, έτσι ώστε οι αλλαγές που τώρα είναι στα σπάργανα να μπορέσουν να εφαρμοστούν και τι συζητάτε με το υπουργείο σχετικά και με παροχή κινήτρων για άγονες περιοχές, ρωτήθηκε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΙΣ. «Αυτή τη στιγμή οι ελλείψεις δεν είναι οριζόντιες και δεν αφορούν όλους στον ίδιο βαθμό. Δηλαδή στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν νοσοκομεία τα οποία έχουν αναισθησιολόγους, αλλά υπάρχουν και νοσοκομεία που δεν έχουν. Σε άλλες περιοχές λείπουν άλλες ειδικότητες. Συνολικά έχουμε πρόβλημα σε αναισθησιολόγους, μικροβιολόγους, ακτινολόγους, προσφάτως προτίθενται παθολογοανατόμοι, και παθολόγοι. Το σύστημα γενικώς δεν είναι ελκυστικό και θα πρέπει να αυξήσει τόσο τις αμοιβές, όσο και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας. Τα άγονα μέρη και οι νησιωτικές περιοχές χρειάζονται εξτρά κίνητρα. Και αυτή τη στιγμή για τις άγονες και παραμεθόριες περιοχές, συζητάμε με τον υπουργό, οικονομικά κίνητρα, κίνητρα που να έχουν σχέση με τη στέγαση και την ομαλή οικογενειακή διαβίωση, αλλά και επιπλέον επιστημονικά κίνητρα. Όσον αφορά τις ελλείψεις στις ειδικότητες που προανέφερα, υπάρχει μία άλλη συζήτηση με τον υπουργό και σε συνεργασία με επιστημονικές εταιρείες για το τι είδους κίνητρα μπορούν να δοθούν, έτσι ώστε να επιλέγονται αυτές οι ειδικότητες από τους νέους γιατρούς».

«Τα νοσοκομεία χρειάζονται ενίσχυση»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο κ. Εξαδάκτυλος εξηγεί γιατί ο ΠΙΣ διαφωνεί με την άσκηση ιδιωτικού έργου γιατρών του ΕΣΥ, όπως προβλέπεται και στο σχέδιο νόμου «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», το οποίο είναι σε διαβούλευση έως τις 19 Μαρτίου. «Η διαφωνία μας εδράζεται στο ότι με αυτό τον τρόπο θα έχουμε λιγότερους γιατρούς στα νοσοκομεία μας, τα οποία όμως έχουν ανάγκη ενίσχυσης. Θα έπρεπε να υπάρξει ένας τρόπος τα Νοσοκομεία να προσελκύσουν ανθρώπους απ’ έξω και όχι να γίνεται το αντίθετο, επειδή οι αμοιβές είναι χαμηλές».

Τέλος, στο ερώτημα γιατί αποφάσισε να είναι υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές ο κ. Εξαδάκτυλος απαντά: «Γιατί ο χώρος της υγείας είναι κυρίαρχος και στην ελληνική πολιτική σκηνή και στην ευρωπαϊκή και είναι καλύτερα να ασχολούμεθα εμείς που βλέπουμε καθημερινά τα προβλήματα από ότι η γραφειοκρατία».

  • ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ
  • ΦΑΚΕΛΑΚΙ
  • ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα μέτρα του ΕΟΔΥ για την επιτήρηση της μηνιγγίτιδας στην Πάτρα και λόγω του καρναβαλιού
Τα μέτρα του ΕΟΔΥ για την επιτήρηση της μηνιγγίτιδας στην Πάτρα και λόγω του καρναβαλιού 16 Μαρτίου 2024
Νέα έκθεση του ΠΟΥ αποκαλύπτει τις ανισότητες μεταξύ των φύλων στην υγεία και την περίθαλψη 17 Μαρτίου 2024
Νέα έκθεση του ΠΟΥ αποκαλύπτει τις ανισότητες μεταξύ των φύλων στην υγεία και την περίθαλψη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πενήντα πρόεδροι ιατρικών συλλόγων στηρίζουν τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο
Επικαιρότητα
10/06/2025 - 20:28

Πενήντα πρόεδροι ιατρικών συλλόγων στηρίζουν τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο

ΠΑΝΔΗΚΙ προς Εξαδάκτυλο: «Ο ιατρικός κόσμος απαιτεί άπλετο φως και σεβασμό στις θεσμικές διαδικασίες»
Επικαιρότητα
10/06/2025 - 16:48

ΠΑΝΔΗΚΙ προς Εξαδάκτυλο: «Ο ιατρικός κόσμος απαιτεί άπλετο φως και σεβασμό στις θεσμικές διαδικασίες»

ΕΙΝΑΠ: «Ζεστό χρήμα προς τους κλινικάρχες με τα sms για τα απογευματινά χειρουργεία»
Πολιτική Υγείας
22/05/2025 - 14:22

ΕΙΝΑΠ: «Ζεστό χρήμα προς τους κλινικάρχες με τα sms για τα απογευματινά χειρουργεία»

«Καμπάνα» 12 μηνών σε γιατρό που καταγγέλθηκε ότι πήρε «φακελάκι» από καρκινοπαθή
Επικαιρότητα
14/04/2025 - 18:54

«Καμπάνα» 12 μηνών σε γιατρό που καταγγέλθηκε ότι πήρε «φακελάκι» από καρκινοπαθή

Θεσσαλονίκη: Γιατρός συνελήφθη για «φακελάκι» - Είχε καταδικαστεί πρόσφατα πάλι για δωροληψία
Επικαιρότητα
02/04/2025 - 13:46

Θεσσαλονίκη: Γιατρός συνελήφθη για «φακελάκι» - Είχε καταδικαστεί πρόσφατα πάλι για δωροληψία

Ημερίδα για την ομορφιά: Όταν η καταπίεση των προτύπων οδηγεί σε καταστροφικά αποτελέσματα
Ομορφιά
05/03/2025 - 18:36

Ημερίδα για την ομορφιά: Όταν η καταπίεση των προτύπων οδηγεί σε καταστροφικά αποτελέσματα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η «ορατότητα» σώζει ζωές: Η απουσία δεδομένων για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι κρίση δημόσιας υγείας
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 16:32
Αγαπηδάκη: «Περισσότεροι από 14.000 πολίτες έχουν παραπεμφθεί για καρδιολογικό έλεγχο»
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 08:41
Συνέδριο για την Υγεία: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, αλλά απαιτούνται και νέες δράσεις
Υγεία
14/06/2025 - 06:54
Ανησυχητικά τα ποσοστά υπογονιμότητας - Αυξάνεται η ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης
Pharma News
14/06/2025 - 03:26
2o ΣΦΕΕ Summit: Η Ελλάδα στο επίκεντρο για ένα βιώσιμο φαρμακευτικό μέλλον
Pharma Policy
14/06/2025 - 00:11
COSMOTE TELEKOM- Η.ΔΙ.ΚΑ: Έργο ψηφιακής... πνοής ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Digital Health
13/06/2025 - 20:52
Σε εγρήγορση το ECDC για νέα παραλλαγή της COVID-19 - Αυξημένη η δραστηριότητα της νόσου στην ΕΕ
Υγεία
13/06/2025 - 19:28
Σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών με κυστική ίνωση από τη λήψη νέων τροποποιητών
Υγεία
13/06/2025 - 18:24
Πρωτοποριακή μελέτη: Ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να μας ταυτοποιήσει με ακρίβεια
Υγεία
13/06/2025 - 17:53
Κινητοποίηση εργαζομένων στα Νοσοκομεία της Αττικής στο Υπουργείο Υγείας την Τρίτη, 16 Ιουνίου
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 17:18
To Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» διαπιστεύθηκε ως ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με τη «σφραγίδα» του OECI
Υγεία
13/06/2025 - 16:29
Προ των πυλών οι πρώτοι κανόνες για την καλή διαβίωση σκύλων και γατών
Pet
13/06/2025 - 16:12
ΠΦΣ: «Παράταση στην έναρξη εφαρμογής της αποστολής ηλεκτρονικών τιμολογίων B2G»
Pharma Policy
13/06/2025 - 16:01
Τριπλή διάκριση για την MSD Ελλάδος στα Internal Communication & Employee Engagement Awards 2025
Pharma News
13/06/2025 - 15:44
ΕΟΜ: «Με πρωτοβουλία της οικογένειας βρίσκεται σε κέντρο του εξωτερικού για μεταμόσχευση η 11χρονη»
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 15:16
Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Επιστημονική ημερίδα του ΙΣΑ την Κυριακή 15 Ιουνίου
Health Talk
13/06/2025 - 14:52
Γεωργιάδης: «Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές»
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 14:34
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
ΠΑΣΠΑΜΑ: «Κάθε μονάδα αίματος μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές»
Patient Talk
13/06/2025 - 13:58
Πόνος στο πόδι: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις συχνότερες παθήσεις και πότε να επισκεφθούμε γιατρό
Health Talk
13/06/2025 - 13:39
ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18
Η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση στην εφηβεία
Υγεία
13/06/2025 - 12:57
Πως τα «έξυπνα ρολόγια» μπορούν να μας βοηθήσουν να μείνουμε «πιστοί» στις προπονήσεις
Fitness
13/06/2025 - 12:31
Επίσκεψη Γεωργιάδη στην πρώτη ιδιωτική δομή ψυχικής υγείας στη Νέα Κηφισιά
Ψυχική Υγεία
12/06/2025 - 16:24
Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56
MiLEP: Η νέα εποχή στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με Laser
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2025 - 15:31
Οι «υπερδυνάμεις» των νυχτερίδων κατά του καρκίνου - Πώς μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο
Υγεία
12/06/2025 - 14:07
Επιστήμονες εντόπισαν πρώιμα σημάδια άνοιας που δεν σχετίζονται με τη μνήμη
Υγεία
12/06/2025 - 13:49
Γιατί το FirstSteps αποσύρεται από τη σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας για τον νεογνικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
12/06/2025 - 13:31
Πώς τα… μούρα μπορούν να μας βοηθήσουν να γεράσουμε καλύτερα
Διατροφή
12/06/2025 - 12:59

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
Γεωργιάδης: «Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές»
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 14:34
ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18
Τριπλή διάκριση για την MSD Ελλάδος στα Internal Communication & Employee Engagement Awards 2025
Pharma News
13/06/2025 - 15:44
Ανησυχητικά τα ποσοστά υπογονιμότητας - Αυξάνεται η ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης
Pharma News
14/06/2025 - 03:26
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo