ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eγκαινιάστηκε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας

Πολιτική Υγείας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, και της Περιφερειακής Διευθύντριας Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF), Regina De Dominicis, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας.
Τρίτη, 10/12/2024 - 15:18
— Photo: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
News4Health Team News4Health Team

Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024 στις εγκαταστάσεις του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης για την αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας, που υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την UNICEF. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα Δρ.Ghassan Khalil και ο Πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Γιώργος Δεδούσης.

Κατόπιν, ακολούθησε η παρουσίαση του Κέντρου από τον Ιωάννη Μανιό, Καθηγητή – Κοσμήτορα Σχολής Επιστημών Υγείας και Αγωγής και Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας, ενώ η εκδήλωσε έκλεισε με την ανατροφοδότηση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη η οποία υπογράμμισε τα κύρια σημεία του έργου.

XAROKOPEIO 3

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας ιδρύθηκε για να αντιμετωπίσει ένα αυξανόμενο και πολύπλοκο πρόβλημα. Η αποστολή του επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

  • Την επεξεργασία και διάδοση τεκμηριωμένης γνώσης για την παχυσαρκία
  • Την ανταλλαγή καλών πρακτικών και αποδεδειγμένων λύσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο
  • Την υποστήριξη παιδιών με αυξημένο βάρος ή παχυσαρκία μέσω καινοτόμων, ψηφιακών εργαλείων και δωρεάν παρακολούθησης από διαιτολόγους.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κέντρο θα είναι υπεύθυνο για την επιστημονική εποπτεία του προγράμματος και την επίβλεψη της επιστημονικής αξιολόγησης των κύριων παρεμβάσεων του έργου.

Η διεπιστημονική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου απαρτίζεται από επαγγελματίες από το χώρο της υγείας και της διατροφής που προέρχονται τόσο από Ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Υγείας, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η Διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Regina De Dominicis, και ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Ghassan Khalil.

Αρχικά ο κ. Γεωργιάδης, δήλωσε: «Στην Ελλάδα, η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μείζον πρόβλημα, με τη χώρα μας να συγκαταλέγεται στις υψηλότερες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανάγκη για επείγουσα δράση είναι επιτακτική, με κεντρικό στόχο τη δημιουργία περιβάλλοντος που προάγει υγιεινές επιλογές, άσκηση και μακροπρόθεσμη ευεξία για τα παιδιά. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τη σοβαρή και αυξανόμενη αυτή απειλή. Κεντρική αποστολή του είναι η διάδοση τεκμηριωμένης γνώσης, η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και η υποστήριξη παιδιών μέσω ψηφιακών εργαλείων και δωρεάν καθοδήγησης από ειδικούς. Μέσω συνεργασίας με σημαντικούς φορείς όπως η UNICEF και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η Ελλάδα στοχεύει στη μείωση της παχυσαρκίας μέσα από συντονισμένες δράσεις, όπως ενημέρωση και κινητοποίηση όλων των κοινωνικών φορέων».

XAROKOPEIO 2

Στη συνέχεια η κυρία Αγαπηδάκη, επισήμανε πως «Η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη συνολικά. Η χώρα μας μετατρέπει το πρόβλημα σε ευκαιρία, εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης κατά της παιδικής παχυσαρκίας και ιδρύοντας το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παχυσαρκίας, με στόχο να εξάγει τεχνογνωσία. Μέσα από τη συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, την επιστημονική ομάδα του Κέντρου και οργανισμούς όπως η UNICEF, επενδύουμε στη δημιουργία ενός δικτύου γνώσης που θα μπορεί να προσφέρει βιώσιμες και εφαρμόσιμες λύσεις. Πάνω από όλα, το Κέντρο αυτό αποτελεί μια έμπρακτη δέσμευση ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, θέτοντας τα παιδιά στο επίκεντρο των δράσεων μας. Όλοι μαζί, με ενότητα και αποφασιστικότητα, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον όπου ο υγιεινός τρόπος ζωής θα είναι εφικτός και προσιτός για κάθε παιδί».

Από την πλευρά της η κυρία De Dominicis, δήλωσε: «Η πρωτοβουλία αυτή αντικατοπτρίζει τη δύναμη της συνεργασίας - κυβερνήσεις, ακαδημαϊκοί φορείς, διεθνείς οργανισμοί και κοινότητες, ενωμένοι για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Θέλω να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση και την πληθώρα εταίρων μας για την αφοσίωσή τους στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Η πλούσια κληρονομιά της Ελλάδας στον τομέα της υγείας και της ευημερίας την καθιστά απολύτως κατάλληλη να φιλοξενήσει αυτό το Κέντρο. Μαζί μπορούμε να προωθήσουμε πρακτικές λύσεις και να δημιουργήσουμε ένα πιο υγιές μέλλον για κάθε παιδί».

Ο κ. Khalil δήλωσε τα εξής: «Είναι μεγάλη μου τιμή να συμμετέχω σε μια τόσο σημαντική στιγμή για τα παιδιά και τους νέους στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παγκοσμίως. Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα κρίσιμο ορόσημο στη συνεργασία μας τόσο με το Υπουργείο Υγείας όσο και με την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας απαιτεί μια ολιστική και πολυδιάστατη προσέγγιση. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο θα λειτουργήσει ως βασικός επιστημονικός εταίρος στη διαμόρφωση στοχευμένων παρεμβάσεων. Θα ήθελα να συγχαρώ το Υπουργείο Υγείας για τη δέσμευση και τις σημαντικές επενδύσεις για την ενίσχυση της πρόληψης και αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας, αναγνωρίζοντας επίσης το ρόλο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έθεσε την παιδική παχυσαρκία στην κορυφή της ατζέντας για τα παιδιά στην Ελλάδα. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη στενή συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς, για την υποστήριξη πολιτικών και υπηρεσιών, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε παιδιού στη χώρα».

XAROKOPEIO 4

Ο Πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, δήλωσε: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θα καταφέρουμε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στην Αναπληρώτρια Υπουργό κα Ειρήνη Αγαπηδάκη και στη UNICEF, καθώς η εμπιστοσύνη που έδειξαν στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχούς υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την καταπολέμηση της Παχυσαρκίας».

Τέλος, ο Καθηγητής Μανιός, δήλωσε: «Η ίδρυση του κέντρου αυτού στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, είναι ιδιαίτερα τιμητική, ενώ παράλληλα, η δέσμευση για σκληρή δουλειά είναι μεγάλη, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του Υπουργείου Υγείας και να φέρουμε εις πέρας το έργο που μας έχει ανατεθεί».

Η Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας

Η Εθνική Δράση για την αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας είναι το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της Παιδικής Παχυσαρκίας μέσω της προώθησης και υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών και σωματικής δραστηριότητας. Υλοποιείται σε όλη την Επικράτεια και περιλαμβάνει πολυεπίπεδες δράσεις με επίκεντρο όλα τα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών και τις οικογένειές τους. Από το σύνολο των δράσεων, αναφέρονται, ενδεικτικά, δωρεάν παρακολούθηση από διαιτολόγους-διατροφολόγους, υπηρεσίες συμβουλευτικής από παιδιάτρους, εκπαιδευτικές παρεμβάσεις στα σχολεία και δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες. To πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την UNICEF στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

  • ΕΓΚΑΙΝΙΑ
  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  • UNICEF

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με δίμηνη καθυστέρηση οι θεραπείες για την ανθεκτική φυματίωση, απούσα η πνευμονική αποκατάσταση
Με δίμηνη καθυστέρηση οι θεραπείες για την ανθεκτική φυματίωση, απούσα η πνευμονική αποκατάσταση 10 Δεκεμβρίου 2024
Αγαπηδάκη: «Σε πλήρη ανάπτυξη το σύστημα τηλειατρικής μέχρι το τέλος του 2025» 11 Δεκεμβρίου 2024
Αγαπηδάκη: «Σε πλήρη ανάπτυξη το σύστημα τηλειατρικής μέχρι το τέλος του 2025»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μόνιμη χρηματοδότηση για το «Προλαμβάνω» και το μέλλον του προγράμματος για την παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
31/07/2026 - 17:50

Μόνιμη χρηματοδότηση για το «Προλαμβάνω» και το μέλλον του προγράμματος για την παχυσαρκία

ΠΟΜΕΠ: «Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, λείπουν τα εργαλεία εφαρμογής»
Digital Health
28/07/2026 - 17:51

ΠΟΜΕΠ: «Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, λείπουν τα εργαλεία εφαρμογής»

«Προλαμβάνω»:Τροπολογία εντός της εβδομάδας για τις εκκρεμότητες
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 13:34

«Προλαμβάνω»:Τροπολογία εντός της εβδομάδας για τις εκκρεμότητες

Υπ. Υγείας: Επεκτείνεται η αξιολόγηση από τους ασθενείς και σε ογκολογικά- παιδιατρικά νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 12:51

Υπ. Υγείας: Επεκτείνεται η αξιολόγηση από τους ασθενείς και σε ογκολογικά- παιδιατρικά νοσοκομεία

Δωρεάν διαμονή για γιατρούς και νοσηλευτές σε πέντε νησιά του Αιγαίου
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 12:15

Δωρεάν διαμονή για γιατρούς και νοσηλευτές σε πέντε νησιά του Αιγαίου

Τα ενέσιμα φάρμακα απώλειας βάρους μείωσαν στο 36,4% τα ποσοστά παχυσαρκίας στις ΗΠΑ
Υγεία
27/07/2026 - 22:07

Τα ενέσιμα φάρμακα απώλειας βάρους μείωσαν στο 36,4% τα ποσοστά παχυσαρκίας στις ΗΠΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φωτοευαισθησία: Όταν φάρμακα και καλλυντικά κάνουν το δέρμα πιο ευάλωτο στον ήλιο
Υγεία
31/07/2026 - 20:00
Beach Volley& ρακέτες: Πώς να προστατέψετε των ώμο σας
Health Talk
31/07/2026 - 19:00
Σχολικά γεύματα: Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis κλείνει 15 χρόνια
Διατροφή
31/07/2026 - 18:00
Μόνιμη χρηματοδότηση για το «Προλαμβάνω» και το μέλλον του προγράμματος για την παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
31/07/2026 - 17:50
Φωτιά στο Ποικίλο Όρος: Μεταφορά 14 ασθενών από Δαφνί στο Αττικό με αναπνευστικά προβλήματα
Επικαιρότητα
31/07/2026 - 17:20
Πυρκαγιές: Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από καπνό και αιωρούμενα σωματίδια
Υγεία
31/07/2026 - 16:14
Τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού: Νέα θεραπεία βελτιώνει την επιβίωση
Υγεία
31/07/2026 - 16:00
Πρέπει να ξαναπλένουμε τις προπλυμένες σαλάτες; Τι λένε οι ειδικοί
Διατροφή
31/07/2026 - 15:00
Οι τοξικές "παγίδες" στο σπίτι σας – Τα 8 σημεία που χρειάζονται προσοχή
Υγεία
31/07/2026 - 14:00
Διευθυντής Κ.Υ Αρεόπολης: Και γιατρός και οδηγός ασθενοφόρου για να σωθούν ζωές
Επικαιρότητα
31/07/2026 - 13:00
Καύσωνες: Πάνω από 16.000 επιπλέον θάνατοι στην Ευρώπη τον Ιούνιο – Οι νέες συστάσεις
Πολιτική Υγείας
31/07/2026 - 12:00
Έμπολα: Η επιδημία στο Κονγκό είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ διεθνώς
Υγεία
31/07/2026 - 11:48
Η φρουκτόζη μπορεί να ευνοεί την εξάπλωση του καρκίνου των ωοθηκών μετά τη χημειοθεραπεία
Υγεία
31/07/2026 - 11:00
Άσκηση το καλοκαίρι: Ποιες ώρες είναι ασφαλείς και τι πρέπει να προσέχουν παιδιά και ηλικιωμένοι
Fitness
31/07/2026 - 10:00
Η δημιουργική δύναμη της βαρεμάρας - Πώς μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο
Ψυχική Υγεία
31/07/2026 - 09:00
ΟΣΑ: Δέκα χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση της στοματικής υγείας το καλοκαίρι
Υγεία
31/07/2026 - 07:54
Μαζί για το Παιδί: Δωρεά ιατρικού εξοπλισμού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Δονούσας
Επικαιρότητα
31/07/2026 - 03:32
Έκτακτη δράση υποστήριξης των αστέγων του Πειραιά υλοποίησε ο ΕΕΣ
Επικαιρότητα
31/07/2026 - 00:07
Παπαθεοδωρίδης: «Στόχος μας μέχρι το 2030 να αξιοποιούμε τουλάχιστον 200 αποβιώσαντες δότες οργάνων»
Υγεία
30/07/2026 - 21:09
Συνάντηση Γεωργιάδη Αγαπηδάκη με τη διοίκηση του ΕΚΠΑ
Πολιτική Υγείας
30/07/2026 - 20:34
Ιδρώτας και διατροφή: Πώς σαμποτάρουν το δέρμα μας το καλοκαίρι
Health Talk
30/07/2026 - 20:13
ΠΟΥ: Το πιο υποσχόμενο εμβόλιο μίας δόσης κατά του Έμπολα θα αναπτυχθεί από όμιλο της Σιγκαπούρης
Pharma News
30/07/2026 - 19:46
Καταγγελίες Παπανικολάου κατά Γεωργιάδη για ελλείψεις, σπατάλη και αυταρχικές πρακτικές στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
30/07/2026 - 19:09
Καμπανάκι από τον ΕΟΔΥ: «Έντονη η κυκλοφορία του ιού Δυτικού Νείλου στην Αττική»
Υγεία
30/07/2026 - 18:14
Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε ετοιμότητα στα πύρινα μέτωπα σε Ρέθυμνο, Άνδρο, Κάλυμνο και Πάρο
Επικαιρότητα
30/07/2026 - 17:49
Λίγη σκόπιμη δυσκολία στην καθημερινότητά μας βγάζει τον εγκέφαλο από τον «αυτόματο πιλότο»
Υγεία
30/07/2026 - 17:27
Ηλεκτρολύτες για ενυδάτωση το καλοκαίρι: Πότε χρειάζονται, σε ποιες τροφές και υγρά βρίσκονται
Διατροφή
30/07/2026 - 17:01
Νέος θεραπευτικός συνδυασμός για τον μυοδιηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Υγεία
30/07/2026 - 16:34
«Λουτρό δάσους»: Μόλις 20 λεπτά στη φύση μειώνουν το στρες και ωφελούν την υγεία
Ψυχική Υγεία
30/07/2026 - 16:00
Ανάκληση παρτίδας νευρολογικού φαρμάκου από τον ΕΟΦ
Pharma Policy
30/07/2026 - 15:28

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο στο Άγιον Όρος, στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 15:51
Στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη δευτερογενή χρήση των δεδομένων υγείας
Πολιτική Υγείας
29/07/2026 - 20:14
Ανθρακούχο νερό και έντερο: Αλήθειες και παρανοήσεις για το φούσκωμα, το μικροβίωμα και την υγεία του πεπτικού
Διατροφή
29/07/2026 - 21:02
Κινητοποίηση εργαζομένων στο Νοσοκομείο Νίκαιας για τις ελλείψεις σε υλικά και τρόφιμα
Πολιτική Υγείας
30/07/2026 - 07:26
Έμπολα: Νέο πειραματικό εμβόλιο για το στέλεχος Bundibugyo μπαίνει σε τροχιά κλινικών δοκιμών
Pharma News
30/07/2026 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo