ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eγκαινιάστηκε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας

Πολιτική Υγείας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, και της Περιφερειακής Διευθύντριας Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF), Regina De Dominicis, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας.
Τρίτη, 10/12/2024 - 15:18
— Photo: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
News4Health Team News4Health Team

Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024 στις εγκαταστάσεις του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης για την αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας, που υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την UNICEF. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα Δρ.Ghassan Khalil και ο Πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Γιώργος Δεδούσης.

Κατόπιν, ακολούθησε η παρουσίαση του Κέντρου από τον Ιωάννη Μανιό, Καθηγητή – Κοσμήτορα Σχολής Επιστημών Υγείας και Αγωγής και Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας, ενώ η εκδήλωσε έκλεισε με την ανατροφοδότηση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη η οποία υπογράμμισε τα κύρια σημεία του έργου.

XAROKOPEIO 3

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας ιδρύθηκε για να αντιμετωπίσει ένα αυξανόμενο και πολύπλοκο πρόβλημα. Η αποστολή του επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

  • Την επεξεργασία και διάδοση τεκμηριωμένης γνώσης για την παχυσαρκία
  • Την ανταλλαγή καλών πρακτικών και αποδεδειγμένων λύσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο
  • Την υποστήριξη παιδιών με αυξημένο βάρος ή παχυσαρκία μέσω καινοτόμων, ψηφιακών εργαλείων και δωρεάν παρακολούθησης από διαιτολόγους.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κέντρο θα είναι υπεύθυνο για την επιστημονική εποπτεία του προγράμματος και την επίβλεψη της επιστημονικής αξιολόγησης των κύριων παρεμβάσεων του έργου.

Η διεπιστημονική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου απαρτίζεται από επαγγελματίες από το χώρο της υγείας και της διατροφής που προέρχονται τόσο από Ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Υγείας, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η Διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Regina De Dominicis, και ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Ghassan Khalil.

Αρχικά ο κ. Γεωργιάδης, δήλωσε: «Στην Ελλάδα, η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μείζον πρόβλημα, με τη χώρα μας να συγκαταλέγεται στις υψηλότερες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανάγκη για επείγουσα δράση είναι επιτακτική, με κεντρικό στόχο τη δημιουργία περιβάλλοντος που προάγει υγιεινές επιλογές, άσκηση και μακροπρόθεσμη ευεξία για τα παιδιά. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τη σοβαρή και αυξανόμενη αυτή απειλή. Κεντρική αποστολή του είναι η διάδοση τεκμηριωμένης γνώσης, η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και η υποστήριξη παιδιών μέσω ψηφιακών εργαλείων και δωρεάν καθοδήγησης από ειδικούς. Μέσω συνεργασίας με σημαντικούς φορείς όπως η UNICEF και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η Ελλάδα στοχεύει στη μείωση της παχυσαρκίας μέσα από συντονισμένες δράσεις, όπως ενημέρωση και κινητοποίηση όλων των κοινωνικών φορέων».

XAROKOPEIO 2

Στη συνέχεια η κυρία Αγαπηδάκη, επισήμανε πως «Η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη συνολικά. Η χώρα μας μετατρέπει το πρόβλημα σε ευκαιρία, εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης κατά της παιδικής παχυσαρκίας και ιδρύοντας το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παχυσαρκίας, με στόχο να εξάγει τεχνογνωσία. Μέσα από τη συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, την επιστημονική ομάδα του Κέντρου και οργανισμούς όπως η UNICEF, επενδύουμε στη δημιουργία ενός δικτύου γνώσης που θα μπορεί να προσφέρει βιώσιμες και εφαρμόσιμες λύσεις. Πάνω από όλα, το Κέντρο αυτό αποτελεί μια έμπρακτη δέσμευση ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, θέτοντας τα παιδιά στο επίκεντρο των δράσεων μας. Όλοι μαζί, με ενότητα και αποφασιστικότητα, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον όπου ο υγιεινός τρόπος ζωής θα είναι εφικτός και προσιτός για κάθε παιδί».

Από την πλευρά της η κυρία De Dominicis, δήλωσε: «Η πρωτοβουλία αυτή αντικατοπτρίζει τη δύναμη της συνεργασίας - κυβερνήσεις, ακαδημαϊκοί φορείς, διεθνείς οργανισμοί και κοινότητες, ενωμένοι για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Θέλω να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση και την πληθώρα εταίρων μας για την αφοσίωσή τους στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Η πλούσια κληρονομιά της Ελλάδας στον τομέα της υγείας και της ευημερίας την καθιστά απολύτως κατάλληλη να φιλοξενήσει αυτό το Κέντρο. Μαζί μπορούμε να προωθήσουμε πρακτικές λύσεις και να δημιουργήσουμε ένα πιο υγιές μέλλον για κάθε παιδί».

Ο κ. Khalil δήλωσε τα εξής: «Είναι μεγάλη μου τιμή να συμμετέχω σε μια τόσο σημαντική στιγμή για τα παιδιά και τους νέους στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παγκοσμίως. Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα κρίσιμο ορόσημο στη συνεργασία μας τόσο με το Υπουργείο Υγείας όσο και με την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας απαιτεί μια ολιστική και πολυδιάστατη προσέγγιση. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο θα λειτουργήσει ως βασικός επιστημονικός εταίρος στη διαμόρφωση στοχευμένων παρεμβάσεων. Θα ήθελα να συγχαρώ το Υπουργείο Υγείας για τη δέσμευση και τις σημαντικές επενδύσεις για την ενίσχυση της πρόληψης και αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας, αναγνωρίζοντας επίσης το ρόλο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έθεσε την παιδική παχυσαρκία στην κορυφή της ατζέντας για τα παιδιά στην Ελλάδα. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη στενή συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς, για την υποστήριξη πολιτικών και υπηρεσιών, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε παιδιού στη χώρα».

XAROKOPEIO 4

Ο Πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, δήλωσε: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θα καταφέρουμε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στην Αναπληρώτρια Υπουργό κα Ειρήνη Αγαπηδάκη και στη UNICEF, καθώς η εμπιστοσύνη που έδειξαν στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχούς υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την καταπολέμηση της Παχυσαρκίας».

Τέλος, ο Καθηγητής Μανιός, δήλωσε: «Η ίδρυση του κέντρου αυτού στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, είναι ιδιαίτερα τιμητική, ενώ παράλληλα, η δέσμευση για σκληρή δουλειά είναι μεγάλη, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του Υπουργείου Υγείας και να φέρουμε εις πέρας το έργο που μας έχει ανατεθεί».

Η Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας

Η Εθνική Δράση για την αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας είναι το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της Παιδικής Παχυσαρκίας μέσω της προώθησης και υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών και σωματικής δραστηριότητας. Υλοποιείται σε όλη την Επικράτεια και περιλαμβάνει πολυεπίπεδες δράσεις με επίκεντρο όλα τα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών και τις οικογένειές τους. Από το σύνολο των δράσεων, αναφέρονται, ενδεικτικά, δωρεάν παρακολούθηση από διαιτολόγους-διατροφολόγους, υπηρεσίες συμβουλευτικής από παιδιάτρους, εκπαιδευτικές παρεμβάσεις στα σχολεία και δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες. To πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την UNICEF στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

  • ΕΓΚΑΙΝΙΑ
  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  • UNICEF

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με δίμηνη καθυστέρηση οι θεραπείες για την ανθεκτική φυματίωση, απούσα η πνευμονική αποκατάσταση
Με δίμηνη καθυστέρηση οι θεραπείες για την ανθεκτική φυματίωση, απούσα η πνευμονική αποκατάσταση 10 Δεκεμβρίου 2024
Αγαπηδάκη: «Σε πλήρη ανάπτυξη το σύστημα τηλειατρικής μέχρι το τέλος του 2025» 11 Δεκεμβρίου 2024
Αγαπηδάκη: «Σε πλήρη ανάπτυξη το σύστημα τηλειατρικής μέχρι το τέλος του 2025»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πουλής: «Το Medwatch εντόπισε 197 "προβληματικές" δομές υγείας»
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 12:12

Πουλής: «Το Medwatch εντόπισε 197 "προβληματικές" δομές υγείας»

Το 16,8% των εφήβων που έλαβαν φάρμακα GLP-1 εμφάνισε διατροφική ανεπάρκεια
Health Talk
01/10/2026 - 08:09

Το 16,8% των εφήβων που έλαβαν φάρμακα GLP-1 εμφάνισε διατροφική ανεπάρκεια

ΕΣΥ: Παρεμβάσεις 8,26 εκατ. ευρώ για ΤΕΠ, χειρουργεία και υπηρεσίες υγείας
Πολιτική Υγείας
28/09/2026 - 10:30

ΕΣΥ: Παρεμβάσεις 8,26 εκατ. ευρώ για ΤΕΠ, χειρουργεία και υπηρεσίες υγείας

Γεωργιάδης από Θήβα: «Το νοσοκομείο της πόλης έχει πάρει 4,22 με άριστα το 5 από τους ασθενείς»
Πολιτική Υγείας
25/09/2026 - 19:11

Γεωργιάδης από Θήβα: «Το νοσοκομείο της πόλης έχει πάρει 4,22 με άριστα το 5 από τους ασθενείς»

Καμπανάκι από τη UNICEF για την αύξηση του οξέος υποσιτισμού των παιδιών στην Υεμένη
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 14:22

Καμπανάκι από τη UNICEF για την αύξηση του οξέος υποσιτισμού των παιδιών στην Υεμένη

Εξατομικευμένος έλεγχος της χοληστερόλης και νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το προφίλ του ασθενούς και τη θεραπεία
Υγεία
25/09/2026 - 17:02

Εξατομικευμένος έλεγχος της χοληστερόλης και νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το προφίλ του ασθενούς και τη θεραπεία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μπορεί η απώλεια βάρους να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού; Ο ρόλος των GLP-1
Υγεία
02/10/2026 - 16:16
Δέκα απλές ασκήσεις για άτομα άνω των 65 ετών - Κίνηση και φυσικοθεραπεία στηρίζουν την υγιή και ενεργό γήρανση
Health Talk
02/10/2026 - 15:39
9ο Συνέδριο για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα: Δημόσιος διάλογος για τις πολιτικές ελέγχου
Επικαιρότητα
02/10/2026 - 15:04
Σκοτώνει μαζικά στο Κονγκό ο Έμπολα, άνω των 4.000 οι νεκροί - Μεταδίδεται ταχύτατα ο ιός
Επικαιρότητα
02/10/2026 - 14:37
La Roche-Posay: Στο επίκεντρο η υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών και η φροντίδα του δέρματος
Pharma News
02/10/2026 - 14:22
Αγαπηδάκη: «Νέες υποδομές υγείας στη Δυτική Αθήνα και αναβαθμισμένη φροντίδα για την άνοια»
Πολιτική Υγείας
02/10/2026 - 13:37
Ελληνίδα ερευνήτρια διακρίθηκε διεθνώς για καινοτόμους τεχνητούς φακούς αποκατάστασης της εστίασης
Υπηρεσίες Υγείας
02/10/2026 - 12:44
Η κόπωση που προκαλεί η long COVID συνδέεται με μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο
Υγεία
02/10/2026 - 12:19
Νέα δεδομένα για τη στόχευση του αναστολέα RAS στον καρκίνο του πνεύμονα
Υγεία
02/10/2026 - 11:37
Αντιγριπικός εμβολιασμός: 300.000 εμβόλια στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου
Υγεία
02/10/2026 - 11:16
Πρόγραμμα δράσεων για την ενεργό και υγιή γήρανση από τους Γιατρούς του Κόσμου στην Αττική
Υγεία
02/10/2026 - 10:58
Ερώτηση Τσίμαρη στη Βουλή για τους ελέγχους στα ιδιωτικά ιατρεία και τη διαφήμιση
Πολιτική Υγείας
02/10/2026 - 10:41
«Άλμα Ζωής»: Από το Πεδίο του Άρεως η εκκίνηση του 18ου Greece Race for the Cure
Patient Talk
02/10/2026 - 10:14
Άσκηση και μακροζωία: Και μισή ώρα περπάτημα τη μέρα μπορεί να είναι χρήσιμο
Fitness
02/10/2026 - 09:56
Ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων ζητούν την αντικατάσταση των πειραματόζωων με εναλλακτικές μεθόδους
Pharma Policy
02/10/2026 - 09:29
Επηρεάζει τη σεξουαλική δραστηριότητα των ανδρών η βουβωνοκήλη; - Ειδικός δίνει τις απαντήσεις
Health Talk
02/10/2026 - 09:03
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Άτομα με αναπηρία που εργάζονται πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές χωρίς... αντίκρυσμα
Patient Talk
02/10/2026 - 08:41
Ρεκόρ θερμικής καταπόνησης και χιλιάδες θάνατοι στο πιο ζεστό καλοκαίρι της Ευρώπης
Επικαιρότητα
02/10/2026 - 08:17
Γιατί οι ειδικοί συνιστούν προσοχή στη σχολική τσάντα και τον πόνο στην πλάτη των παιδιών
Health Talk
01/10/2026 - 17:19
Αναστάτωση στο Νοσοκομείο Χανίων μετά τη δήλωση πρόθεσης παραίτησης 50 γιατρών
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 16:46
Το «ρολόι της ομιλίας» μπορεί να αποκαλύψει τη βιολογική και γνωστική υγεία μας
Υγεία
01/10/2026 - 15:53
Από τα μέσα Οκτωβρίου ξεκινάει εμβολιασμός κατά γρίπης και Covid 19
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 15:27
Ανθρώπινη αλυσίδα ζωής για την εθελοντική αιμοδοσία από 1.500 μαθητές στο κέντρο της Κέρκυρας
Υγεία
01/10/2026 - 15:06
Οι εργαζόμενοι στο «Βενιζέλειο» ζητούν απαντήσεις για την ασφάλεια των υποδομών του νοσοκομείου
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 14:38
Μητσοτάκης: «Ορόσημο στο 2027 το νέο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο για την Άνοια στο Περιστέρι»
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 13:53
Έκκληση της CPE για την τιμολόγηση φαρμάκων με βάση την αρχή MFN των ΗΠΑ
Patient Talk
01/10/2026 - 13:06
Θάνατος Μαζωνάκη: «Κανένας από τους δύο γιατρούς δεν ζήτησε να τον συνοδεύσει στο νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
01/10/2026 - 12:29
Πουλής: «Το Medwatch εντόπισε 197 "προβληματικές" δομές υγείας»
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 12:12
Social media και έφηβοι: Στο μικροσκόπιο η επιβολή ηλικιακών ορίων και η διαχείριση των κινδύνων
Ψυχική Υγεία
01/10/2026 - 11:47
ΠΣΦ: Οι φυσικοθεραπείες γίνονται μόνο σε αδειοδοτημένα εργαστήρια και δομές υγείας
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 11:19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ABBVIE: Θετικά αποτελέσματα από μελέτη φάσης 3 για φάρμακο που αφορά το πολλαπλούν μυέλωμα
Pharma News
01/10/2026 - 08:33
Περισσότερα από 16.500 τα οφειλόμενα ρεπό σε νοσηλευτές και τραυματιοφορείς του Νοσοκομείου Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 10:16
ΠΣΦ: Οι φυσικοθεραπείες γίνονται μόνο σε αδειοδοτημένα εργαστήρια και δομές υγείας
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 11:19
Πουλής: «Το Medwatch εντόπισε 197 "προβληματικές" δομές υγείας»
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 12:12
Μητσοτάκης: «Ορόσημο στο 2027 το νέο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο για την Άνοια στο Περιστέρι»
Πολιτική Υγείας
01/10/2026 - 13:53
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo