ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eγκαινιάστηκε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας

Πολιτική Υγείας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, και της Περιφερειακής Διευθύντριας Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF), Regina De Dominicis, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας.
Τρίτη, 10/12/2024 - 15:18
— Photo: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
News4Health Team News4Health Team

Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024 στις εγκαταστάσεις του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης για την αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας, που υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την UNICEF. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα Δρ.Ghassan Khalil και ο Πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Γιώργος Δεδούσης.

Κατόπιν, ακολούθησε η παρουσίαση του Κέντρου από τον Ιωάννη Μανιό, Καθηγητή – Κοσμήτορα Σχολής Επιστημών Υγείας και Αγωγής και Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας, ενώ η εκδήλωσε έκλεισε με την ανατροφοδότηση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη η οποία υπογράμμισε τα κύρια σημεία του έργου.

XAROKOPEIO 3

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας ιδρύθηκε για να αντιμετωπίσει ένα αυξανόμενο και πολύπλοκο πρόβλημα. Η αποστολή του επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

  • Την επεξεργασία και διάδοση τεκμηριωμένης γνώσης για την παχυσαρκία
  • Την ανταλλαγή καλών πρακτικών και αποδεδειγμένων λύσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο
  • Την υποστήριξη παιδιών με αυξημένο βάρος ή παχυσαρκία μέσω καινοτόμων, ψηφιακών εργαλείων και δωρεάν παρακολούθησης από διαιτολόγους.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κέντρο θα είναι υπεύθυνο για την επιστημονική εποπτεία του προγράμματος και την επίβλεψη της επιστημονικής αξιολόγησης των κύριων παρεμβάσεων του έργου.

Η διεπιστημονική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου απαρτίζεται από επαγγελματίες από το χώρο της υγείας και της διατροφής που προέρχονται τόσο από Ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Υγείας, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η Διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Regina De Dominicis, και ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Ghassan Khalil.

Αρχικά ο κ. Γεωργιάδης, δήλωσε: «Στην Ελλάδα, η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μείζον πρόβλημα, με τη χώρα μας να συγκαταλέγεται στις υψηλότερες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανάγκη για επείγουσα δράση είναι επιτακτική, με κεντρικό στόχο τη δημιουργία περιβάλλοντος που προάγει υγιεινές επιλογές, άσκηση και μακροπρόθεσμη ευεξία για τα παιδιά. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τη σοβαρή και αυξανόμενη αυτή απειλή. Κεντρική αποστολή του είναι η διάδοση τεκμηριωμένης γνώσης, η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και η υποστήριξη παιδιών μέσω ψηφιακών εργαλείων και δωρεάν καθοδήγησης από ειδικούς. Μέσω συνεργασίας με σημαντικούς φορείς όπως η UNICEF και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η Ελλάδα στοχεύει στη μείωση της παχυσαρκίας μέσα από συντονισμένες δράσεις, όπως ενημέρωση και κινητοποίηση όλων των κοινωνικών φορέων».

XAROKOPEIO 2

Στη συνέχεια η κυρία Αγαπηδάκη, επισήμανε πως «Η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη συνολικά. Η χώρα μας μετατρέπει το πρόβλημα σε ευκαιρία, εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης κατά της παιδικής παχυσαρκίας και ιδρύοντας το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παχυσαρκίας, με στόχο να εξάγει τεχνογνωσία. Μέσα από τη συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, την επιστημονική ομάδα του Κέντρου και οργανισμούς όπως η UNICEF, επενδύουμε στη δημιουργία ενός δικτύου γνώσης που θα μπορεί να προσφέρει βιώσιμες και εφαρμόσιμες λύσεις. Πάνω από όλα, το Κέντρο αυτό αποτελεί μια έμπρακτη δέσμευση ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, θέτοντας τα παιδιά στο επίκεντρο των δράσεων μας. Όλοι μαζί, με ενότητα και αποφασιστικότητα, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον όπου ο υγιεινός τρόπος ζωής θα είναι εφικτός και προσιτός για κάθε παιδί».

Από την πλευρά της η κυρία De Dominicis, δήλωσε: «Η πρωτοβουλία αυτή αντικατοπτρίζει τη δύναμη της συνεργασίας - κυβερνήσεις, ακαδημαϊκοί φορείς, διεθνείς οργανισμοί και κοινότητες, ενωμένοι για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Θέλω να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση και την πληθώρα εταίρων μας για την αφοσίωσή τους στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Η πλούσια κληρονομιά της Ελλάδας στον τομέα της υγείας και της ευημερίας την καθιστά απολύτως κατάλληλη να φιλοξενήσει αυτό το Κέντρο. Μαζί μπορούμε να προωθήσουμε πρακτικές λύσεις και να δημιουργήσουμε ένα πιο υγιές μέλλον για κάθε παιδί».

Ο κ. Khalil δήλωσε τα εξής: «Είναι μεγάλη μου τιμή να συμμετέχω σε μια τόσο σημαντική στιγμή για τα παιδιά και τους νέους στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παγκοσμίως. Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα κρίσιμο ορόσημο στη συνεργασία μας τόσο με το Υπουργείο Υγείας όσο και με την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας απαιτεί μια ολιστική και πολυδιάστατη προσέγγιση. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο θα λειτουργήσει ως βασικός επιστημονικός εταίρος στη διαμόρφωση στοχευμένων παρεμβάσεων. Θα ήθελα να συγχαρώ το Υπουργείο Υγείας για τη δέσμευση και τις σημαντικές επενδύσεις για την ενίσχυση της πρόληψης και αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας, αναγνωρίζοντας επίσης το ρόλο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έθεσε την παιδική παχυσαρκία στην κορυφή της ατζέντας για τα παιδιά στην Ελλάδα. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη στενή συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς, για την υποστήριξη πολιτικών και υπηρεσιών, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε παιδιού στη χώρα».

XAROKOPEIO 4

Ο Πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, δήλωσε: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θα καταφέρουμε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στην Αναπληρώτρια Υπουργό κα Ειρήνη Αγαπηδάκη και στη UNICEF, καθώς η εμπιστοσύνη που έδειξαν στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχούς υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την καταπολέμηση της Παχυσαρκίας».

Τέλος, ο Καθηγητής Μανιός, δήλωσε: «Η ίδρυση του κέντρου αυτού στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, είναι ιδιαίτερα τιμητική, ενώ παράλληλα, η δέσμευση για σκληρή δουλειά είναι μεγάλη, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του Υπουργείου Υγείας και να φέρουμε εις πέρας το έργο που μας έχει ανατεθεί».

Η Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας

Η Εθνική Δράση για την αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας είναι το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της Παιδικής Παχυσαρκίας μέσω της προώθησης και υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών και σωματικής δραστηριότητας. Υλοποιείται σε όλη την Επικράτεια και περιλαμβάνει πολυεπίπεδες δράσεις με επίκεντρο όλα τα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών και τις οικογένειές τους. Από το σύνολο των δράσεων, αναφέρονται, ενδεικτικά, δωρεάν παρακολούθηση από διαιτολόγους-διατροφολόγους, υπηρεσίες συμβουλευτικής από παιδιάτρους, εκπαιδευτικές παρεμβάσεις στα σχολεία και δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες. To πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την UNICEF στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

  • ΕΓΚΑΙΝΙΑ
  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
  • UNICEF

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με δίμηνη καθυστέρηση οι θεραπείες για την ανθεκτική φυματίωση, απούσα η πνευμονική αποκατάσταση
Με δίμηνη καθυστέρηση οι θεραπείες για την ανθεκτική φυματίωση, απούσα η πνευμονική αποκατάσταση 10 Δεκεμβρίου 2024
Αγαπηδάκη: «Σε πλήρη ανάπτυξη το σύστημα τηλειατρικής μέχρι το τέλος του 2025» 11 Δεκεμβρίου 2024
Αγαπηδάκη: «Σε πλήρη ανάπτυξη το σύστημα τηλειατρικής μέχρι το τέλος του 2025»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εργαζόμενοι Κρατικού Νίκαιας: «Πλαστή η εικόνα της κυβέρνησης για τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΣΥ»
Επικαιρότητα
18/03/2026 - 18:38

Εργαζόμενοι Κρατικού Νίκαιας: «Πλαστή η εικόνα της κυβέρνησης για τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΣΥ»

Σχεδόν 5 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν ετησίως πριν κλείσουν τα πέντε τους έτη - Οι λόγοι
Πολιτική Υγείας
18/03/2026 - 09:00

Σχεδόν 5 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν ετησίως πριν κλείσουν τα πέντε τους έτη - Οι λόγοι

Παχυσαρκία και καρκίνος: Μια σχέση που οι επιστήμονες αρχίζουν να κατανοούν καλύτερα
Υγεία
17/03/2026 - 19:48

Παχυσαρκία και καρκίνος: Μια σχέση που οι επιστήμονες αρχίζουν να κατανοούν καλύτερα

Αγγελής: «Έμφαση στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας και την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες»
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 20:42

Αγγελής: «Έμφαση στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας και την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες»

Παράταση του προγράμματος «Προλαμβάνω» ζητούν οι γιατροί
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 09:39

Παράταση του προγράμματος «Προλαμβάνω» ζητούν οι γιατροί

Γεωργιάδης: Το πρόγραμμα της πολιτιστικής συνταγογράφησης θα συνεχιστεί
Πολιτική Υγείας
14/03/2026 - 09:00

Γεωργιάδης: Το πρόγραμμα της πολιτιστικής συνταγογράφησης θα συνεχιστεί

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αλλαγή ώρας: Τρικ για να πάει μπροστά ο δείκτης του ρολογιού χωρίς να μείνουν πίσω μυαλό και σώμα
Υγεία
29/03/2026 - 07:36
Λίστα ανοικτών κλινικών μελετών για ένταξη ασθενών με Πολλαπλούν Μυέλωμα
Υγεία
27/03/2026 - 17:51
Η επιτροπή του EMA άναψε το «πράσινο» φως για πέντε νέα φάρμακα - Τα τρία αφορούν ασθενείς με καρκίνο
Pharma Policy
27/03/2026 - 16:42
Παραλήρημα στους νοσηλευόμενους ασθενείς: Συχνή και επείγουσα ιατρική κατάσταση - Γιατί δεν αναγνωρίζεται άμεσα
Health Talk
27/03/2026 - 15:47
Mεταπτυχιακοί φοιτητές Ιατρικής του ΕΚΠΑ στην «Ημέρα Καριέρας» του ΣΦΕΕ
Pharma Policy
27/03/2026 - 14:54
Ποιες είναι οι παθήσεις του ποδιού και πώς αντιμετωπίζονται
Health Talk
27/03/2026 - 14:22
Ο ΕΟΔΥ ενισχύει τον μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης και απόκρισης σε απειλές Δημόσιας Υγείας
Υγεία
27/03/2026 - 13:59
Δεν είναι μόνο το Αλτσχάιμερ: Τέσσερις τύποι άνοιας που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν
Υγεία
27/03/2026 - 13:16
Μιχαηλίδου στο ACTION 24: «Ψηφιακή ενδυνάμωση για 6.500 ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία»
Επικαιρότητα
27/03/2026 - 12:47
Καθορίστηκαν ύψος, κόστος και ποσό υγειονομικής δαπάνης που προκαταβάλλεται στους στρατιωτικούς
Πολιτική Υγείας
27/03/2026 - 12:24
Τροφές και τρόποι για τον καθαρισμό του εντέρου με φυσικό τρόπο
Διατροφή
27/03/2026 - 12:06
Νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο και συνολικά 17
Επικαιρότητα
27/03/2026 - 11:32
Με οστεομυελίτιδα και σημάδια κακοποίησης στο Καραμανδάνειο βρέφος 10 μηνών
Επικαιρότητα
27/03/2026 - 11:06
Οδηγός από τον ΠΟΥ με νέα διαγνωστικά εργαλεία για την καταπολέμηση της φυματίωσης
Πολιτική Υγείας
27/03/2026 - 10:44
Αλλαγή ώρας και φέτος: Έξι απλές συμβουλές για να προσαρμόσετε τη διάθεση και τον ύπνο σας!
Υγεία
27/03/2026 - 10:11
Οι σύγχρονες ανάγκες των γονέων και η ανταπόκριση των Κέντρων Πρόληψης
Ψυχική Υγεία
27/03/2026 - 09:47
Μειώθηκαν οι μητρικοί θάνατοι σε παγκόσμιο επίπεδο - Εκτός στόχων περισσότερες από 100 χώρες
Υγεία
27/03/2026 - 09:18
Πώς ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας;
Health Talk
27/03/2026 - 08:19
Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής: Δωρεάν webinar από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο
Ψυχική Υγεία
27/03/2026 - 03:39
Το Σάββατο 28 Μαρτίου το 8ο πανελλήνιο συνέδριο της ΡευΜΑζην
Patient Talk
27/03/2026 - 00:11
Τέσσερις στους πέντε κτηνιάτρους ζητούν υποστήριξη για την ψυχική τους υγεία και ευημερία
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 23:22
«Θέλω να πάψω να υποφέρω» - 25χρονη τετραπληγική υποβλήθηκε σε ευθανασία κόντρα στην οικογένειά της
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 22:57
Συγκίνηση στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου - Ο ΕΕΣ κέρδισε το ζεστό χειροκρότημα επισήμων και κόσμου
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 22:34
Το πνευμονογαστρικό νεύρο μπορεί να είναι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ
Υγεία
26/03/2026 - 22:02
Επτά τρόφιμα που πρέπει να έχουν μόνιμη θέση στο τραπέζι μας
Διατροφή
26/03/2026 - 21:08
Αντίδραση της Google σε δικαστική απόφαση για τον εθισμό ανήλικης
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 20:44
«Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης»: Η πρωτοβουλία που φέρνει την πρόληψη στην ελληνική περιφέρεια
Υγεία
26/03/2026 - 20:21
EFPIA: Κίνδυνοι για ασθενείς και εταιρείες από τους περιορισμούς στη χρήση των PFAS
Pharma Policy
26/03/2026 - 20:03
Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών online: «Όχι» του ευρωκοινοβουλίου στην παράταση της εθελοντικής ανίχνευσης
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 19:37
Άμεση ανάκληση αράπικου φυστικιού από τον ΕΦΕΤ
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 19:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οδηγός από τον ΠΟΥ με νέα διαγνωστικά εργαλεία για την καταπολέμηση της φυματίωσης
Πολιτική Υγείας
27/03/2026 - 10:44
Τροφές και τρόποι για τον καθαρισμό του εντέρου με φυσικό τρόπο
Διατροφή
27/03/2026 - 12:06
Καθορίστηκαν ύψος, κόστος και ποσό υγειονομικής δαπάνης που προκαταβάλλεται στους στρατιωτικούς
Πολιτική Υγείας
27/03/2026 - 12:24
Οι σύγχρονες ανάγκες των γονέων και η ανταπόκριση των Κέντρων Πρόληψης
Ψυχική Υγεία
27/03/2026 - 09:47
Ποιες είναι οι παθήσεις του ποδιού και πώς αντιμετωπίζονται
Health Talk
27/03/2026 - 14:22
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo