ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγαπηδάκη: «Σε πλήρη ανάπτυξη το σύστημα τηλειατρικής μέχρι το τέλος του 2025»

Πολιτική Υγείας
INTIME
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές», στο Action 24 με τους Γιώργο Πιέρρο, Ελένη Καλογεροπούλου και Δημήτρη Τάκη, όπου συζήτησε για το Ευρωπαϊκό Κέντρο κατά της Παχυσαρκίας και τα προγράμματα Πρόληψης, καθώς και την τρέχουσα επικαιρότητα.
Τετάρτη, 11/12/2024 - 18:52
— Photo: INTIME
News4Health Team News4Health Team

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το Ευρωπαϊκό Κέντρο κατά της Παχυσαρκίας η κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε πως «το Υπουργείο Υγείας έχει κάνει μία μεγάλη στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παχυσαρκίας, που αφορά και στα παιδιά και στους ενήλικες. Επενδύουμε λοιπόν 5 εκ ευρώ στην ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παχυσαρκίας προκειμένου να εξάγουμε τεχνογνωσία στον τομέα της Πρόληψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Στόχος μας είναι να κάνουμε το πρόβλημα-πλεονέκτημα, την κρίση-ευκαιρία. Ξέρουμε όλοι ότι στη χώρα μας έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μία συνάρτηση πολλών παραγόντων. Έχουμε χειρότερη διατροφή, έχουμε λιγότερη κίνηση όλοι μας, παιδιά και ενήλικες.
Θεωρώ λοιπόν ότι η χώρα μας που έχει και το πρόβλημα, μπορεί να δώσει και τη λύση. Με το πρόγραμμα που έχουμε για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας σε εθνικό επίπεδο, και αφορά τα παιδιά ηλικίας 0 – 17 ετών, γιατί ξέρετε οι αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών διαφέρουν από φάση σε φάση και έτσι είναι και οι διατροφικές τους ανάγκες.
Το Υπουργείο Υγείας έρχεται να καλύψει αυτό το κενό, να δώσουμε δωρεάν συνεδρίες με διατροφολόγους, επισκέψεις σε γιατρούς σε όλη τη χώρα. Στα σχολεία εφαρμόζουμε ένα ειδικό πρόγραμμα, το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται και έχει αγκαλιαστεί και από τα παιδιά και από τους εκπαιδευτικούς και βέβαια δωρεάν δυνατότητα για άθληση, δωρεάν υγιεινά τρόφιμα και μια σειρά από παρεμβάσεις στην κοινότητα».

Όσον αφορά το πρόγραμμα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε τα εξής: «Το πρόγραμμα αφορά 5,5 εκατομμύρια πολίτες 30 έως 70 ετών στη χώρα μας. Όπως ακριβώς και στα υπόλοιπα προγράμματα πρόληψης που ήδη “τρέχουν”, οι πολίτες θα λαμβάνουν ένα sms για να κλείσουν τις δωρεάν εξετάσεις τους. Έχουμε τρία επίπεδα ελέγχου: Έχουμε ένα πρώτο σετ εξετάσεων στην αρχή, όπου με μια απλή εξέταση αίματος διαπιστώνεται το λιπιδαιμικό προφίλ. Έπειτα, κλείνουμε επίσκεψη σε γιατρό, και βλέπει αν έχουμε υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Αυτό σημαίνει υψηλή πιθανότητα να εμφανίσουμε στεφανιαία νόσο τα επόμενα χρόνια. Με βάση λοιπόν αυτό το σκορ μας παραπέμπει στο δεύτερο επίπεδο, ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπέρηχο καρδιάς και μία σειρά από αλλες εξετάσεις. Εάν και εκεί διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάποιο ύποπτο εύρημα, παραπεμπόμαστε περαιτέρω για να κάνουμε stress echo ή σπινθηρογράφημα, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ισχαιμία. Ειδικά για το stress echo, μιλάμε για μία εξέταση που ουσιαστικά έχει μία καλύτερη απόδοση από το τεστ κοπώσεως. Το τεστ κοπώσεως είναι αυτό που ανεβαίνουμε στο διάδρομο. Το stress echo ξαπλώνεις, σου χορηγείται μία ουσία σκιαγραφικό και μία ουσία που στρεσάρει την καρδιά, βλέπει ο γιατρός την λειτουργία της καρδιάς και μπορεί να καταλάβει αν υπάρχει ισχαιμία ή αν υπάρχει κίνδυνος να πάθει κάποιος έμφραγμα.

Θέλω να πω κάτι για τα καρδιαγγειακά που είναι σημαντικό: Θέλω να ξέρουν οι πολίτες ότι για κάθε ένα εκατομμύριο άτομα που θα συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα, γλιτώνουμε 20 χιλιάδες θανάτους, εγκεφαλικά και εμφράγματα. Μπορούν οι πολίτες να επισκεφθούν το site www.proliptikes.gov.gr να δουν όλα τα συνεργαζόμενα κέντρα για κάθε πρόγραμμα, είτε αφορά τον τράχηλο, είτε το παχύ έντερο, είτε το μαστό, είτε τα καρδιαγγειακά και να απευθυνθούν εκεί να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα γρήγορα και δωρεάν ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι. Οι προληπτικές εξετάσεις ήρθαν για να μείνουν, είναι ένα νέο σύστημα, το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης που αποκτά η χώρα και είναι ένας πυλώνας πλέον του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Υλοποιούμε το όραμα του Πρωθυπουργού για ένα Υπουργείο Υγείας κι όχι απλά αντιμετώπισης της ασθένειας».

{https://youtu.be/PlRGAbbmvXU?si=K2WnOcDTJ-KkiWS8}

Σχετικά με την ένταξη της τηλεϊατρικής στο σύστημα υγείας είπε: «Η τεχνολογία έρχεται να γίνει βοηθητικό εργαλείο, όχι να υποκαταστήσει το γιατρό. Ήδη δουλεύει ακόμα καλύτερα σταδιακά, προχωράμε και περισσότερο. Μέχρι τέλος του 2025 θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο της τηλεϊατρικής. Να πω ότι έχουμε συνδράμει και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το δίκτυο της τηλεϊατρικής και μπορούν και έχουν τη δυνατότητα περίθαλψης οπουδήποτε και αν βρεθούν. Το ίδιο συμβαίνει και στη δεύτερη ΥΠΕ που έχουμε τα περισσότερα νησιά και σταδιακά το επεκτείνουμε σε περισσότερες περιοχές της χώρας. Πλήρη ανάπτυξη τέλος του 2025.»

Για τον προϋπολογισμό, τέλος, η κυρία Αγαπηδάκη επισήμανε τα εξής: «Η κυβέρνηση είναι στραμμένη στην κοινωνία και στα προβλήματα, εκεί είναι το βλέμμα μας, αυτή είναι η έγνοια μας, γι΄ αυτό παλεύουμε κάθε μέρα και προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο γίνεται.Έχουμε κάνει πολύ σημαντική πρόοδο σε σχέση με τις επενδύσεις, έχουμε υπερδιπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, έχουμε μειώσει σημαντικά τους φόρους, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια.
Καταλαβαίνουμε όλοι ότι τα μακροοικονομικά ας το πούμε μεγέθη, το ότι πάει καλά η οικονομία δεν μεταφράζεται με βελτίωση άμεση την ίδια στιγμή στην τσέπη του πολίτη. Γι΄ αυτό προσπαθούμε με έκτακτα μέτρα να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια και βέβαια ενισχύουμε περαιτέρω το εισόδημα ειδικά των φτωχότερων πολιτών.
Υπάρχει λοιπόν μία συνολική πρόνοια και από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Ανάπτυξης με τη δική του προσπάθεια με τα καλάθια του νοικοκυριού, τώρα με τα Χριστούγεννα την ενίσχυση των μισθών, αλλά και με τις προληπτικές εξετάσεις που γίνονται δωρεάν. Ο προϋπολογισμός που έρχεται αυτές τις μέρες στη Βουλή δίνει από μόνος του προτεραιότητες. Άμα κοιτάξετε τα τέσσερα Υπουργεία που έχουν την υψηλότερη χρηματοδότηση είναι το Εργασίας, το Υγείας, το Παιδείας, η Άμυνα. Αυτό νομίζω δίνει την εικόνα και τις προτεραιότητες.»

  • ΕΙΡΗΝΗ ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ
  • ΤΗΛΕΙΑΤΡΙΚΗ
  • ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eγκαινιάστηκε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας
Eγκαινιάστηκε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας 10 Δεκεμβρίου 2024
Ανακλήθηκε η εντολή της 7η ΥΠΕ για υποχρεωτικές μετακινήσεις μετά την ομαδική παραίτηση στο ΠΑΓΝΗ 12 Δεκεμβρίου 2024
Ανακλήθηκε η εντολή της 7η ΥΠΕ για υποχρεωτικές μετακινήσεις μετά την ομαδική παραίτηση στο ΠΑΓΝΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κόντρες στη Βουλή για τη δωρεά προς τον ΠΟΥ σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση παιδιών και εφήβων με παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 22:06

Κόντρες στη Βουλή για τη δωρεά προς τον ΠΟΥ σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση παιδιών και εφήβων με παχυσαρκία

Δωρεάν πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας: Ξεκίνησε η αποστολή SMS
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 10:09

Δωρεάν πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας: Ξεκίνησε η αποστολή SMS

Βασιλιάς Κάρολος: Καλά νέα για τη μάχη του με τον καρκίνο - Έκκληση στους πολίτες για προληπτικές εξετάσεις
Επικαιρότητα
13/12/2025 - 08:56

Βασιλιάς Κάρολος: Καλά νέα για τη μάχη του με τον καρκίνο - Έκκληση στους πολίτες για προληπτικές εξετάσεις

Αγαπηδάκη: «Η Ελλάδα πλέον συνδιαμορφώνει κρίσιμες πολιτικές υγείας στην ΕΕ»
Πολιτική Υγείας
12/12/2025 - 14:52

Αγαπηδάκη: «Η Ελλάδα πλέον συνδιαμορφώνει κρίσιμες πολιτικές υγείας στην ΕΕ»

Παχυσαρκία, νεφρική δυσλειτουργία: Εκδόθηκε η ΚΥΑ για τα δωρεάν φάρμακα και τις προληπτικές εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
10/12/2025 - 11:18

Παχυσαρκία, νεφρική δυσλειτουργία: Εκδόθηκε η ΚΥΑ για τα δωρεάν φάρμακα και τις προληπτικές εξετάσεις

Παχυσαρκία: Ανοίγει ο δρόμος για την δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε 8 χιλιάδες πολίτες
Πολιτική Υγείας
04/12/2025 - 16:26

Παχυσαρκία: Ανοίγει ο δρόμος για την δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε 8 χιλιάδες πολίτες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Skincare layering: Ο σωστός τρόπος να εφαρμόζετε τα προϊόντα περιποίησης χωρίς να πονοκεφαλιάζετε
Ομορφιά
25/01/2026 - 09:43
ΠΟΥ: «Η αποχώρηση των ΗΠΑ καθιστά τον κόσμο λιγότερο ασφαλή»
Πολιτική Υγείας
25/01/2026 - 09:05
Τα διατροφικά «ναι» και «όχι» στη διαχείριση της ψωρίασης
Διατροφή
24/01/2026 - 15:04
Πέντε βασικά εμπόδια στην απώλεια βάρους και πώς τα αντιμετωπίζουμε
Υγεία
24/01/2026 - 14:41
Τα τέσσερα πορτοκαλί λαχανικά που φροντίζουν την υγεία του σκύλου μας
Pet
24/01/2026 - 14:24
Νόσος Peyronie: Η ασθένεια-ταμπού του πέους που προκαλεί κατάθλιψη στους άνδρες
Health Talk
24/01/2026 - 14:01
Γιατί το σπλαχνικό λίπος δεν είναι απαραίτητα κακό
Υγεία
24/01/2026 - 09:08
Η ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης επηρεάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και μεταβολικού συνδρόμου
Υγεία
23/01/2026 - 17:15
Έρευνα δείχνει σύνδεση του καπνίσματος με την κατάθλιψη
Υγεία
23/01/2026 - 16:00
Ένας σύντομος μεσημεριανός ύπνος «ξεκουράζει» τον εγκέφαλο και ενισχύει τη μάθηση
Υγεία
23/01/2026 - 15:00
Το χοιρινό… κάνει καλό στην υγεία; Νέα μελέτη δείχνει οφέλη για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Διατροφή
23/01/2026 - 14:00
Επούλωση τραυμάτων χωρίς ουλές; Το πρόσωπο αποκαλύπτει το μηχανισμό
Υγεία
23/01/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: «Αύξηση 67% σε σχέση με το 2019 – 30.000 νέοι δωρητές οργάνων σε έναν χρόνο»
Πολιτική Υγείας
23/01/2026 - 12:17
Τελικά η διακοπή των ενέσεων απώλειας βάρους δεν οδηγεί απαραίτητα σε επαναπρόσληψή του
Pharma News
23/01/2026 - 12:00
Γρίπη: Δύο παιδιά, 6 και 3 ετών στη ΜΕΘ του "Αγία Σοφία" - Τι λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ
Υγεία
23/01/2026 - 11:22
Συναγερμός στην Ινδία με συρροή κρουσμάτων ιού που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο
Υγεία
23/01/2026 - 11:00
Οστεοαρθρίτιδα: Νέο φάρμακο υπόσχεται αναγέννηση χόνδρου και αποκατάσταση των αρθρώσεων
Υγεία
23/01/2026 - 10:00
Burnout: Οδηγός αποκατάστασης
Ψυχική Υγεία
23/01/2026 - 09:00
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την οστεοαρθρίτιδα ισχίου και γόνατος
Health Talk
22/01/2026 - 20:38
ΕΟΔΥ: Μειωμένη η θετικότητα σε γρίπη και Covid-19 και έκκληση για εμβολιασμό
Υγεία
22/01/2026 - 19:14
O ΕΕΣ βρέθηκε άμεσα στην πρώτη γραμμή στις περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από πλημμύρες
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 18:47
Ημερίδα για τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών και τη δύναμη της τέχνης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Patient Talk
22/01/2026 - 18:22
Επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ. σε Μιχαηλίδου: «Προβλήματα με την Κάρτα Αναπηρίας ζητούν άμεσες ενέργειες και λύσεις»
Patient Talk
22/01/2026 - 17:57
Το 20% των καρδιαγγειακών θανάτων συνδέεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες
Υγεία
22/01/2026 - 17:34
Μεγάλη κινητοποίηση για την Υγεία στο Μεσολόγγι στις 28 Ιανουαρίου
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 17:16
Εγκρίθηκε η επαναπροκήρυξη 95 θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ. - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις!
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 16:51
Θεμιστοκλέους: «Το 2026 θα ενισχύσουμε το ΕΣΥ με επιπλέον 8.000 προσωπικό»
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 16:34
Ο Matt Damon υποστηρίζει ότι αδυνάτισε χωρίς γλουτένη – Τι ισχύει πραγματικά;
Διατροφή
22/01/2026 - 16:17
Ανάρτηση Σκέρτσου για τις μεταμοσχεύσεις: «Ορόσημο το 2025 στην ιστορία της δωρεάς οργάνων»
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 15:53
Νέοι κανόνες της ΕΕ για απορρυπαντικά πιο φιλικά στην υγεία και το περιβάλλον
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 15:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανάρτηση Σκέρτσου για τις μεταμοσχεύσεις: «Ορόσημο το 2025 στην ιστορία της δωρεάς οργάνων»
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 15:53
Ο Matt Damon υποστηρίζει ότι αδυνάτισε χωρίς γλουτένη – Τι ισχύει πραγματικά;
Διατροφή
22/01/2026 - 16:17
Εγκρίθηκε η επαναπροκήρυξη 95 θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ. - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις!
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 16:51
Θεμιστοκλέους: «Το 2026 θα ενισχύσουμε το ΕΣΥ με επιπλέον 8.000 προσωπικό»
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 16:34
Τελικά η διακοπή των ενέσεων απώλειας βάρους δεν οδηγεί απαραίτητα σε επαναπρόσληψή του
Pharma News
23/01/2026 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo