ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλης Δαμιανός υπέγραψαν σήμερα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024, δύο Συμφωνίες Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και στον τομέα των διασταυρούμενων μεταμοσχεύσεων νεφρού.
Πέμπτη, 19/09/2024 - 15:36
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Μετά την ολοκλήρωση των υπογραφών, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Σήμερα είμαστε εδώ για να υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας για το κομμάτι των μεταμοσχεύσεων και θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΕΟΜ (Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων) που έχει συμβάλει στο να φτάσουμε εδώ σήμερα, αλλά και όλη την ομάδα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. Και φυσικά, θέλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό κ. Μάριο Θεμιστοκλέους ο οποίος με την τριπλή ιδιότητα του ως Υφυπουργός Υγείας, ως γιατρός αλλά και ως καταγόμενος από την Κύπρο, έχει δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για να προχωρήσει αυτό πολύ γρήγορα. Θέλω, επίσης, να πω ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να είναι η αρχή πολλών συμφωνιών. Εμείς στηρίζουμε πάντα τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Τέλος, θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους Κύπριους συμπατριώτες μας ότι η Ελλάδα είναι εδώ για να βοηθήσει σε όποια δύσκολη στιγμή και όποιον βρίσκεται σε ανάγκη».

Δαμιανός: «Καθολική και ισότιμη υγειονομική φροντίδα»

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός τόνισε: «Αξιότιμε συνάδελφε, φίλε Υπουργέ Υγείας, κ. Άδωνη Γεωργιάδη, και αξιότιμε Υφυπουργέ Υγείας, κ. Μάριε Θεμιστοκλέους, είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να ανακοινώσουμε την υπογραφή δύο πολύ σημαντικών διμερών συμφωνιών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.
Η υπογραφή αυτών των συμφωνιών επιβεβαιώνει τη δέσμευση των κυβερνήσεων μας για καθολική και ισότιμη υγειονομική φροντίδα, διασφαλίζοντας ότι κανένας πολίτης, ανεξάρτητα από τη σπανιότητα της περίπτωσής του, δεν θα μείνει χωρίς την απαραίτητη φροντίδα. Για εμάς, το δικαίωμα στην υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο. Οι μεταμοσχεύσεις, άλλωστε, δεν αφορούν μόνο τη διάσωση ζωών, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η πρώτη συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα αφορά τις διασταυρούμενες μεταμοσχεύσεις νεφρού. Αυτή η συμφωνία αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τις θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, επιτρέποντας την ανταλλαγή οργάνων μεταξύ των δύο χωρών σε περιπτώσεις ασυμβατότητας δότη και λήπτη. Εάν ένας δότης στην Κύπρο ή την Ελλάδα δεν είναι συμβατός με τον λήπτη του, θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα ανταλλαγής νεφρών με αντίστοιχο ζευγάρι από την άλλη χώρα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχημένης μεταμόσχευσης. Η δεύτερη συμφωνία αφορά τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι Κύπριοι ασθενείς θα μπορούν να υποβάλλονται σε μεταμόσχευση πνεύμονα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το οποίο διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και υποδομή. Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα παραχώρησης οργάνων από την Κύπρο προς τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, όταν αυτά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν στη χώρα μας. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζουμε την καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων οργάνων και την ταχύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες των ασθενών στις δύο χώρες. Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς την Ελληνική Κυβέρνηση, και ειδικότερα προς τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Υγείας, για την αδιάκοπη συνεργασία μας, που οδήγησε στην επίτευξη αυτών των σημαντικών συμφωνιών. Παράλληλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για τη ζεστή φιλοξενία που επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στις χώρες μας. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα για το κοινό καλό των πολιτών μας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με αφοσίωση για την καθιέρωση περαιτέρω συνεργασιών, οι οποίες θα ενισχύσουν την ποιότητα της δημόσιας υγείας».

Παρόντες στην υπογραφή των Συμφωνιών Συνεργασίας ήταν, επίσης, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου, Χριστίνα Γιαννάκη.

Ο κ. Θεμιστοκλέους από την πλευρά του δήλωσε τα εξής: «Ξεκινάμε σήμερα μία νέα συμφωνία, μια έμπρακτη απόδειξη της πολύ στενής συνεργασίας που εδώ και χρόνια υπάρχει αλλά προσπαθούμε να εξελίξουμε μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλη Δαμιανό και όλη την Κυπριακή αποστολή για την άριστη συνεργασία που είχαμε έως σήμερα. Ο τομέας των μεταμοσχεύσεων είναι ένας απ’ τους σημαντικότερους τομείς που μπορούν να σώσουν ζωές ασθενών αλλά και να βελτιώσουν δραστικά την ποιότητα ζωής τους. Εδώ και χρόνια δουλεύουμε προς την κατεύθυνση να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της επιστήμης στον τομέα αυτό. Τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται και η χώρα μας αναβαθμίζεται συνεχώς στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να βοηθήσουμε όσο περισσότερους ασθενείς μπορούμε και από τα δύο κράτη».

  • ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
  • ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Προτάσεις για την αναβάθμιση της οδοντιατρικής φροντίδας στις δομές της ΠΦΥ
Προτάσεις για την αναβάθμιση της οδοντιατρικής φροντίδας στις δομές της ΠΦΥ 19 Σεπτεμβρίου 2024
Ξεκίνησε το έργο-κλειδί στην εφαρμογή κανονισμού της ΕΕ για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας 20 Σεπτεμβρίου 2024
Ξεκίνησε το έργο-κλειδί στην εφαρμογή κανονισμού της ΕΕ για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: 23 νέα κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα, έξι θάνατοι
Επικαιρότητα
06/08/2026 - 09:00

Ιός Δυτικού Νείλου: 23 νέα κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα, έξι θάνατοι

Παπαθεοδωρίδης: «Στόχος μας μέχρι το 2030 να αξιοποιούμε τουλάχιστον 200 αποβιώσαντες δότες οργάνων»
Υγεία
30/07/2026 - 21:09

Παπαθεοδωρίδης: «Στόχος μας μέχρι το 2030 να αξιοποιούμε τουλάχιστον 200 αποβιώσαντες δότες οργάνων»

Συνεργασία ΕΟΦ με το κυπριακό υπουργείο Υγείας για την κανονιστική συμμόρφωση στα φάρμακα
Pharma Policy
22/07/2026 - 14:37

Συνεργασία ΕΟΦ με το κυπριακό υπουργείο Υγείας για την κανονιστική συμμόρφωση στα φάρμακα

Οι Έλληνες ζουν περισσότερο αλλά περνούν σχεδόν 12 χρόνια με προβλήματα υγείας
Υγεία
22/07/2026 - 11:00

Οι Έλληνες ζουν περισσότερο αλλά περνούν σχεδόν 12 χρόνια με προβλήματα υγείας

Μπαράζ καταγγελιών για αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία από τις ελληνικές παραλίες
Patient Talk
21/07/2026 - 11:53

Μπαράζ καταγγελιών για αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία από τις ελληνικές παραλίες

Σαραντάρια από σήμερα στη χώρα: Πώς να αποφύγετε τη θερμοπληξία
Υγεία
20/07/2026 - 09:00

Σαραντάρια από σήμερα στη χώρα: Πώς να αποφύγετε τη θερμοπληξία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καιρός: Θερμή εισβολή και 40άρια για τις επόμενες επτά με οκτώ ημέρες
Επικαιρότητα
19/08/2026 - 22:51
ΕΚΕΑ: Τριήμερη εθελοντική αιμοδοσία στις 25, 26 και 27 Αυγούστου στο Σύνταγμα
Υγεία
19/08/2026 - 22:23
Πρόληψη και προστασία από τους κινδύνους που κρύβει το καλοκαίρι
Health Talk
19/08/2026 - 21:57
Ερευνητές δημιούργησαν παγκόσμιο χάρτη με 55.000 αλληλουχίες ιών RNA
Υγεία
19/08/2026 - 21:32
Η βασίλισσα Καμίλα μίλησε για την φροντίδα της στον «καημένο» τον Κάρολο
Επικαιρότητα
19/08/2026 - 20:59
Τραγωδία στη Λάρισα: Νεκρός εργαζόμενος από τσίμπημα μέλισσας
Επικαιρότητα
19/08/2026 - 20:33
Σπάνια έξαρση ιλαράς στη Σουηδία έπειτα από φεστιβάλ μουσικής
Επικαιρότητα
19/08/2026 - 20:09
Γαλλία: 1.243 επιπλέον θάνατοι από τους καύσωνες μέσε 20 μέρες
Επικαιρότητα
19/08/2026 - 19:43
ΙΣΠ: Θετική εξέλιξη η μεταβατική προσαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου
Πολιτική Υγείας
19/08/2026 - 19:17
Πέντε τροφές και σπιτικές παρασκευές που μπορούν να κρατήσουν ενυδατωμένα τα παιδιά εν μέσω καύσωνα
Διατροφή
19/08/2026 - 18:34
Πράσινο φως από τον FDA για τη λειτουργία ακουστικού βαρηκοΐας στα Samsung Galaxy Buds
Digital Health
19/08/2026 - 17:49
Υπέρταση: Νέα θεραπευτική προσέγγιση στοχεύει τη φλεγμονή και τις βλάβες σε αγγεία και νεφρούς
Υγεία
19/08/2026 - 17:11
Μελέτη τελικού σταδίου από τη Novo Nordisk για τη μίνιμουμ αποτελεσματική δόση του χαπιού κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
19/08/2026 - 16:46
Πώς θα προστατευτείτε από τους μύκητες όταν φοράτε αθλητικά ρούχα
Health Talk
19/08/2026 - 16:21
Σοκάρουν τα στοιχεία για την κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους το 2026 - Ανεξέλεγκτη η κατάσταση
Υγεία
19/08/2026 - 15:44
Ποια επαγγέλματα έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο – Στην κορυφή πιλότοι και αεροσυνοδοί
Υγεία
19/08/2026 - 15:00
Καρκίνος στομάχου: Η καθημερινή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο
Υγεία
19/08/2026 - 14:00
Γιατί οι οδηγοί ταξί και ασθενοφόρων είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ
Υγεία
19/08/2026 - 13:00
Gel νυχιών: Ποια ουσία απαγορεύτηκε στη Βρετανία και τι προβλέπει η νέα νομοθεσία
Ομορφιά
19/08/2026 - 12:00
Ο κακός ύπνος μετά τα 50 πλήττει σοβαρά τη συνέπεια στην εργασία
Υγεία
19/08/2026 - 11:00
Έμπολα: Πάνω από 5.000 κρούσματα στο Κονγκό
Πολιτική Υγείας
19/08/2026 - 10:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Τέσσερις νεκροί και 35 κρούσματα στη Βόρεια Μακεδονία
Υγεία
19/08/2026 - 09:13
Τραβάτε screenshots για να θυμηθείτε κάτι; Γιατί είναι καλύτερο να το σημειώνετε σε χαρτί
Υγεία
19/08/2026 - 09:00
Αλκοόλ και ανήλικοι: «Αρνητικές επιδράσεις και εξάρτηση από την πρώτη σταγόνα»
Ψυχική Υγεία
18/08/2026 - 20:52
Θριάσιο: «Επικίνδυνη η υποστελέχωση σε ΜΕΘ και ΜΑΦ»
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 20:19
ΠΟΕΡΓΙ για Ψηφιακό Αποθετήριο: «Ναι στην εφαρμογή, αλλά με σαφείς όρους και χωρίς άδικες περικοπές»
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 19:43
Γιατί «παγώνει» ο εγκέφαλός μας όταν τρώμε παγωτό - Η πιο απλή συμβουλή για να μην συμβαίνει
Υγεία
18/08/2026 - 18:58
Κλιματική αλλαγή: Αυξανόμενη απειλή για τους ηλικιωμένους οι όλο και πιο ακραίες ζέστες
Υγεία
18/08/2026 - 18:21
Άνω των 9,5 δισ. δολαρίων οι ζημιές από τον φονικό σεισμό στην Κολομβία
Επικαιρότητα
18/08/2026 - 17:57
Σύνδρομο των Κυκλάδων: Πώς τα σοκάκια των γραφικών νησιών φθείρουν γόνατα και ισχία
Health Talk
18/08/2026 - 17:29

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιός του Δυτικού Νείλου: Η φετινή περίοδος από τις πιο δύσκολες - 12 άμεσα μέτρα πρόληψης
Πολιτική Υγείας
17/08/2026 - 08:05
Τι κρύβουν οι πάνες των μωρών; Νόμος στην Καλιφόρνια επιβάλλει τη δημοσίευση των υλικών τους
Πολιτική Υγείας
17/08/2026 - 15:30
11 εύκολοι τρόποι για να πίνετε περισσότερο νερό μέσα στη μέρα
Διατροφή
17/08/2026 - 17:57
ΟΗΕ: Μόνο το 40% των υγειονομικών μονάδων παγκοσμίως διαθέτουν βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 12:00
ΙΣΑ: Ζητά άμεση συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για clawback και Ψηφιακό Αποθετήριο
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 13:25
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo