ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Άθληση και καρδιά» επί τάπητος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Οι επισημάνσεις ειδικών επιστημόνων για τα ευεργετήματα της σωματικής άσκησης και οι διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση για συντονισμό όλων των δυνάμεων
Τετάρτη, 19/02/2025 - 22:09
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Η σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει από 25% ως 30% τον κίνδυνο θανάτου και να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής, ήταν το γενικό συμπέρασμα όλων των ειδικών επιστημόνων που είχαν κληθεί να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συνεδρίασε σήμερα με θέμα «Άθληση και καρδιά». Οι επιστήμονες, έθεσαν παράλληλα ως σημαντική παράμετρο, τον προ-ελεγκτικό προ-αθλητικό έλεγχο.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την διαβεβαίωση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, αρμόδιου για τον αθλητισμό, Γιάννη Βρούτση, ότι «αυτές οι επιστημονικές καταγραφές θα πάνε σε όλο το οικοσύστημα του αθλητισμού». Ο κ. Βρούτσης, δεσμεύτηκε δε, ότι «από εδώ και πέρα θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι, θα συντονιστούμε, κράτος, ειδικοί επιστήμονες, τοπική αυτοδιοίκηση, για την ανάδειξη και προώθηση της κουλτούρας της σωματικής άσκησης και μετά θα μετρήσουμε τα αποτελέσματα για να δούμε πόσο τα καταφέραμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, «η συμβολή όλων χρειάζεται για την αντιμετώπιση δύο μεγάλων προβλημάτων: Την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, με κινητροδότηση ώστε να μπουν στον αθλητισμό τα παιδιά, και την ανάδειξη των ευεργετημάτων από τη σωματική άσκηση - καθώς η Ελλάδα καταγράφεται στις τελευταίες χώρες του πληθυσμού που ασκείται - με την ενεργοποίηση όλων, ειδικών, αθλητικών δυνάμεων αλλά και των δήμων».

Τέλος, ο κ. Βρούτσης έδωσε «ραντεβού με όλους, στις 21 Μαρτίου του 2025 όπου θα παρουσιαστεί ο ΚΟΥΡΟΣ 2, η πιο μεγάλη μεταρρύθμιση για την ψηφιοποίηση όλου του αθλητισμού, το πιο χρήσιμο εργαλείο, η ΕΡΓΑΝΗ του Αθλητισμού», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι περί τα μέσα Μαρτίου «θα γίνουν τα εγκαίνια του πιο σύγχρονου εργοδυναμικού εργαστηρίου που θα λειτουργεί μέσα στο ΟΑΚΑ, το οποίο είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη στον αθλητισμό» ενώ προανήγγειλε ότι «επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία θα είναι η κωδικοποίηση της αθλητικής νομοθεσίας, μετά από 26 χρόνια, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των αντιφάσεων και των γκρίζων ζωνών που υπάρχουν».

Οι εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων

Από την πλευρά τους, οι ειδικοί επιστήμονες εστίασαν τις εισηγήσεις τους στα οφέλη της σωματικής άσκησης, η οποία όπως τόνισαν αφορά όλη την κοινωνία, καθώς βοηθά ποικιλοτρόπως ιδιαίτερα την καρδιά, αλλά και στην ανάγκη προαθλητικού ελέγχου για την αποφυγή οποιασδήποτε ανεπιθύμητης επιπλοκής.

Ο κ. Δημοσθένης Παναγιωτάκος, καθηγητής Βιοστατιστικής - Επιδημιολογίας της Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος έχει ασχοληθεί με πάνω από 1000 στατιστικές μελέτες, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει από 25% ως 30% τον κίνδυνο θανάτου, αυξάνει το προσδόκιμο ζωής ενώ 15 λεπτά καθημερινής άσκησης μπορεί να το αυξήσουν μέχρι 10 χρόνια.

Όπως είπε, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα δεν του αρέσει να γυμνάζεται, κυρίως λόγω έλλειψης δημόσιων χώρων άθλησης, ενώ το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη του μαθήματος φυσικής αγωγής στα σχολεία.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε επί 20 χρόνια σε 3000 άτομα στην Αττική, το 47% δεν ασκείται καθόλου, το 23% έχει σωματική δραστηριότητα μετά από παρότρυνση γιατρού.

Ο κ. Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΑ «Ιπποκράτειο», σημείωσε ότι «ο αιφνίδιος θάνατος είναι ένα πολύ σπάνιο αλλά τραγικό φαινόμενο», και έδωσε έμφαση στον προαθλητικό έλεγχο και στον γενετικό έλεγχο, τονίζοντας ότι «η πολιτεία πρέπει να δώσει ενθάρρυνση, ώστε να πραγματοποιούνται γενετικοί έλεγχοι - κάτι που είναι πολύ σημαντικό».

Έμφαση στον προαθλητικό έλεγχο έδωσε και ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, καθηγητής Καρδιολογίας, αναπληρωτής πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, διευθυντής Α΄ της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Αθηνών ΓΝΑ «Ιπποκράτειο». Όπως είπε, «όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο, χωρίς υπερβολή, γιατί η υπερβολική άσκηση καταπονεί τον οργανισμό».

Ο κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας, καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, μετέφερε την ευρωπαϊκή του εμπειρία, ενώ σημείωσε ότι 4 στους 10 θανάτους στην Ευρώπη οφείλονται στην καρδιά. Έμφαση έδωσε στην ανάγκη να υπάρχουν παντού στους οργανωμένους αθλητικούς χώρους απινιδωτές και σύνδεσή τους με όσους εμπλέκονται στον αθλητισμό και έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση τους.

Ο κ. Δημήτριος Τσιαχρής, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, ηλεκτροφυσιολόγος, διευθυντής του τμήματος Βηματοδότησης και Ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, επίσης στάθηκε ιδιαίτερα στον προ-αγωνιστικό έλεγχο.

Στο ίδιο μήκος κύματος για την ανάγκη προληπτικού ελέγχου κινήθηκε και ο Εμμανουήλ Βαβουρανάκης, καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, διευθυντής Γ΄ της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Σωτηρία, Adjunt Professor, Ohio State University. Τόνισε δε, ότι «η διεθνής εμπειρία μας λέει ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να μην σταματήσει να κάνει αθλητισμό αναψυχής, καθώς σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 50 λεπτά ή 75 λεπτά σωματικής άσκησης βοηθούν σημαντικά στο καρδιαγγειακό σύστημα».

Ο κ. Σπυρίδων Παπαϊωάννου, πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, επεμβατικός καρδιολόγος, διευθυντής της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, μίλησε για τον προαγωνιστικό έλεγχο που γίνεται στους στρατεύσιμους των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ πρόσθεσε ότι πριν ένα χρόνο έγινε σοβαρά προσπάθεια για την επικαιροποίηση της κάρτας αθλητή.

Η κυρία Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής 18% Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Α' Παιδιατρική Κλινική, Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία", εστίασε στην παιδική παχυσαρκία, τονίζοντας ότι «είναι σαφές ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη, κατά την παιδική και εφηβική ηλικία». Όπως είπε, και οι 29 μελέτες που έγιναν σε παχύσαρκους νέους μέχρι 23 ετών, έχουν δείξει σημαντική βελτίωση με την άσκηση σωματικής δραστηριότητας. «Είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου η σωματική άσκηση παχύσαρκων παιδιών. Έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Πρέπει να την εντάξουμε στην καθημερινότητα των εφήβων με οργανωμένο τρόπο», επεσήμανε.

  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • ΒΟΥΛΗ
  • ΑΘΛΗΣΗ
  • ΚΑΡΔΙΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ενισχύονται δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ενισχύονται δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης 19 Φεβρουαρίου 2025
Γεωργιάδης: Το πρώτο εξάμηνο του 2026 θα παραδοθεί το Κέντρο Ανοσοθεραπείας του «Παπανικολάου» 19 Φεβρουαρίου 2025
Γεωργιάδης: Το πρώτο εξάμηνο του 2026 θα παραδοθεί το Κέντρο Ανοσοθεραπείας του «Παπανικολάου»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιχορήγηση έως και 36.000€ μέσω ΕΣΠΑ για νέους επαγγελματίες και επιστήμονες υγείας
Επικαιρότητα
16/05/2026 - 03:43

Επιχορήγηση έως και 36.000€ μέσω ΕΣΠΑ για νέους επαγγελματίες και επιστήμονες υγείας

Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ταμείου Καινοτομίας
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 09:00

Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ταμείου Καινοτομίας

Το σωστό playlist μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια αλλά και την ένταση της προπόνησης
Fitness
11/05/2026 - 14:27

Το σωστό playlist μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια αλλά και την ένταση της προπόνησης

Όσπρια και σόγια μειώνουν την πίεση - Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία
Διατροφή
08/05/2026 - 10:00

Όσπρια και σόγια μειώνουν την πίεση - Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία

Στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 13:26

Στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου

Κρύα χέρια, ζεστή καρδιά: Γιατί μεταλλάξεις στο ίδιο γονίδιο επηρεάζουν διαφορετικά το δέρμα και την καρδιά
Υγεία
04/05/2026 - 16:14

Κρύα χέρια, ζεστή καρδιά: Γιατί μεταλλάξεις στο ίδιο γονίδιο επηρεάζουν διαφορετικά το δέρμα και την καρδιά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΛΙΚΑΡ: Η υπέρταση αφορά όλους και δεν παρουσιάζει συμπτώματα!
Υγεία
19/05/2026 - 00:04
Γεωργιάδης: «Απόλυτα νόμιμος ο διαγωνισμός του ΕΚΑΠΥ 1/23 αξίας 145.000.000 ευρώ»
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 21:13
FairLife: Μεγάλη η συμμετοχή στην εκδήλωση «Υγεία Πνευμόνων» στα Ιωάννινα
Patient Talk
18/05/2026 - 20:09
Καμπανάκι παιδιάτρων για τις αυτοκτονίες των νέων: «Κοινωνικό σύμπτωμα και όχι ατομική τραγωδία»
Health Talk
18/05/2026 - 19:27
Ειδικό βίντεο του ΕΕΣ: Αυτοφροντίδα και διαχείριση άγχους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις
Ψυχική Υγεία
18/05/2026 - 18:24
Το ECDC ενεργοποιεί την task force της ΕΕ για την αντιμετώπιση του Έμπολα
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 17:29
PIF: Νέο διοικητικό συμβούλιο με πλάνο τριετίας για τους ασθενείς και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας
Pharma Policy
18/05/2026 - 17:07
Θεσσαλονίκη: ΑΠΘ και Pfizer υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας
Pharma News
18/05/2026 - 16:21
Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Το κάπνισμα βασικός παράγοντας κινδύνου - Τα συμπτώματα
Υγεία
18/05/2026 - 16:00
Εγκρίθηκε νέα μονοθεραπεία για παιδιά με σπάνιους όγκους εγκεφάλου
Pharma News
18/05/2026 - 15:36
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης: Μετράμε τακτικά την αρτηριακή πίεση
Υγεία
18/05/2026 - 15:17
Τα γιλέκα πάγου ή τα καθημερινά κρύα ντους μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους
Υγεία
18/05/2026 - 15:00
Η Kavita Patel, της Roche Ελλάδας, νέα πρόεδρος του Pharma Innovation Forum
Pharma Policy
18/05/2026 - 14:38
Αγαπάτε το καρπούζι; Τι δείχνει αυτό για τις διατροφικές συνήθειες σας αλλά και για τον οργανισμό σας
Διατροφή
18/05/2026 - 14:00
Φαινόμενο γιο-γιο: Τελικά τα σκαμπανεβάσματα του βάρους δεν προκαλούν οπωσδήποτε κακό
Υγεία
18/05/2026 - 13:00
Πράσινο φως από τον FDA σε αντιυπερτασικό που "δαμάζει" την αρρύθμιστη πίεση
Pharma News
18/05/2026 - 12:00
Γιαννάκος: 40 ανήλικα σε παιδιατρικά νοσοκομεία λόγω ελλείψεων στις δομές πρόνοιας
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 11:00
Στρες: Τι προκαλεί στο σώμα μας και πότε εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα
Ψυχική Υγεία
18/05/2026 - 10:00
Πώς οι αλγόριθμοι μπορούν να προλάβουν εγκεφαλικά επεισόδια
Digital Health
18/05/2026 - 09:00
Προλαμβάνω: Τρία νέα δωρεάν πρόγραμματα πρόληψης για υπέρταση, καρκίνο πνεύμονα και δέρματος
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 08:30
Επιδημία Ebola σε Κονγκό, Ουγκάντα: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς εμβέλειας κήρυξε ο ΠΟΥ
Υγεία
18/05/2026 - 08:00
Ξυπόλυτοι στο σπίτι: Η ευεργετική δράση της επαφής του γυμνού ποδιού με το πάτωμα και οι κίνδυνοι
Υγεία
16/05/2026 - 10:05
Άγχος των εξετάσεων: Το τρίπτυχο που μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά στα παιδιά
Ψυχική Υγεία
16/05/2026 - 09:47
Επιχορήγηση έως και 36.000€ μέσω ΕΣΠΑ για νέους επαγγελματίες και επιστήμονες υγείας
Επικαιρότητα
16/05/2026 - 03:43
Πουλής: «Για πρώτη φορά δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος εξωνοσοκομειακής φροντίδας»
Πολιτική Υγείας
16/05/2026 - 00:16
Ηράκλειο: Δύο φορητοί ανιχνευτές φλεβών θα παραδοθούν σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 23:03
Νέο πενταετές επιχειρηματικό πλάνο με επίκεντρο την ογκολογία και την καινοτομία για την Daiichi Sankyo
Pharma News
15/05/2026 - 22:19
Γεωργιάδης: «Με δύο ακόμα μέτρα για το clawback θα φτιάξουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα διαγνωστικά εργαστήρια»
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 21:54
Κρήτη: Πρωτοποριακή έρευνα πόρτα-πόρτα για την άνοια στα Ανώγεια
Υγεία
15/05/2026 - 21:28
Πρόληψη HPV και καρκίνων που σχετίζονται με τον ιό - Το εμβόλιο υπάρχει
Health Talk
15/05/2026 - 21:03

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προλαμβάνω: Τρία νέα δωρεάν πρόγραμματα πρόληψης για υπέρταση, καρκίνο πνεύμονα και δέρματος
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 08:30
Γιαννάκος: 40 ανήλικα σε παιδιατρικά νοσοκομεία λόγω ελλείψεων στις δομές πρόνοιας
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 11:00
Πράσινο φως από τον FDA σε αντιυπερτασικό που "δαμάζει" την αρρύθμιστη πίεση
Pharma News
18/05/2026 - 12:00
Αγαπάτε το καρπούζι; Τι δείχνει αυτό για τις διατροφικές συνήθειες σας αλλά και για τον οργανισμό σας
Διατροφή
18/05/2026 - 14:00
Εγκρίθηκε νέα μονοθεραπεία για παιδιά με σπάνιους όγκους εγκεφάλου
Pharma News
18/05/2026 - 15:36
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo