ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτοτελή τμήματα κλινικών μελετών για πρώτη φορά σε 65 δημόσια νοσοκομεία

Πολιτική Υγείας
ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ που ορίζει τις αρμοδιότητες και τον τρόπο οργάνωσης των αυτοτελών τμημάτων κλινικών μελετών σε 65 νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Δευτέρα, 14/10/2024 - 16:00
— Photo: ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Την έναρξη της σύστασης και λειτουργίας, για πρώτη φορά, αυτοτελών τμημάτων κλινικών μελετών σε 65 δημόσια νοσοκομεία σηματοδοτεί η δημοσίευση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).

Η εν λόγω ΚΥΑ, που υπογράφουν ο Υφυπουργός Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, ο Υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθ. Πετραλιάς, ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τον τρόπο οργάνωσης, λειτουργίας και στελέχωσης των τμημάτων με εξειδικευμένο και έμπειρο δυναμικό, ενώ εξειδικεύει και τις αρμοδιότητες τους.

«Το βασικό είναι ότι τα εν λόγω Τμήματα, πρώτον θα αποτελέσουν το σημείο αναφοράς για όλους τους εμπλεκόμενους στις κλινικές μελέτες και δεύτερον, θα συνεισφέρουν σημαντικά στον συντονισμό των επιμέρους διαδικασιών και στην τήρηση των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων», αναφέρει στο News4Health, η Γενική Γραμματέας Υπ. Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη.

«Ουσιαστικά, αναμένεται να εξαλείψουν τις καθυστερήσεις, να αυξήσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα και να ευνοήσουν την ανάπτυξη κουλτούρας έρευνας που απαιτούνται σε επίπεδο νοσοκομείων με στόχο την ενίσχυση διεξαγωγής κλινικών μελετών στη χώρα μας», συμπλήρωσε.

Το κάθε Τμήμα στελεχώνεται κατ’ ελάχιστο από 2 υπαλλήλους και ο αριθμός τους μπορεί να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε νοσοκομείου. Η επιλογή των προσώπων και η τοποθέτησή τους γίνεται από τη Διοίκηση του.

Επιπλέον, τα Αυτοτελή Τμήματα Κλινικών Μελετών των νοσοκομείων μπορούν συστηματικά να συνεργάζονται μεταξύ τους, να επικοινωνούν, να ανταλλάσσουν πρακτικές και εμπειρίες με στόχο την προτυποποίηση των τηρούμενων διαδικασιών και την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.

Αρμοδιότητες και τρόπος οργάνωσης

Αναλυτικά, η ΚΥΑ αποδίδει στο Αυτοτελές Τμήμα Κλινικών Μελετών κάθε νοσοκομείου τις εξής αρμοδιότητες:

α. Προωθεί την αποστολή του εκάστοτε νοσηλευτικού ιδρύματος και προσφέρει υποστήριξη, τεχνογνωσία και εκπαίδευση για την αποτελεσματική ολοκλήρωση της βιοϊατρικής έρευνας.

β. Αποτελεί το σημείο αναφοράς για τους Κύριους Ερευνητές (Principal Investigators PIs) και τις ερευνητικές τους ομάδες, το προσωπικό και τα Τμήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος που εμπλέκονται στις κλινικές μελέτες και γενικότερα τη βιοϊατρική έρευνα, τους Χορηγούς ή τους κατ’ ανάθεση Οργανισμούς Έρευνας (Contract Research Organizations CROs) ή τους Ελεύθερους Συνεργάτες Έρευνας (Freelancers) και τους Φορείς Οικονομικής Διαχείρισης (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας των Πανεπιστημίων Ε.Λ.Κ.Ε. και Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας και Ανάπτυξης των Υγειονομικών Περιφερειών Ε.Λ.Κ.Ε.Α.).

γ. Τηρεί σε ετήσια βάση αρχείο ερευνητικών προγραμμάτων και πρωτοκόλλων που σχετίζονται με τη βιοϊατρική έρευνα και παρακολουθεί την υλοποίησή τους.

δ. Παραλαμβάνει τον φάκελο από τον Χορηγό ή τους κατ’ ανάθεση Οργανισμούς Έρευνας (CROs) ή τους Ελεύθερους Συνεργάτες Έρευνας (Freelancers) και μεριμνά για την παροχή διευκρινίσεων και τη συμπλήρωσή του, όπου απαιτείται.

ε. Συνεργάζεται με τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων (Data Protection Officer DPO) του νοσηλευτικού ιδρύματος .

στ. Μεριμνά για την κοστολόγηση των εξόδων που σχετίζονται με τη διεξαγωγή της μελέτης.

ζ. Μεριμνά για την έκδοση γνωμοδότησης από το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, για την επισκόπηση και την εμπρόθεσμη υπογραφή της σύμβασης διενέργειας βιοϊατρικής έρευνας και των τυχόν τροποποιήσεων αυτής ή για την αιτιολογημένη απόρριψή της από τη διοίκηση του νοσοκομείου.

η. Διαβιβάζει άμεσα, τη σύμβαση με το σύνολο του φακέλου στον αρμόδιο κατά περίπτωση Φορέα Οικονομικής Διαχείρισης (Ε.Λ.Κ.Ε./Ε.Λ.Κ.Ε.Α.), προκειμένου να υπογραφεί και από αυτόν.

θ. Συνεργάζεται με τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες, το Γραφείο Κίνησης Ασθενών, το Φαρμακείο, το Γραφείο Προμηθειών, τον Κύριο Ερευνητή (PI) και την εκάστοτε αρμόδια Κλινική του νοσηλευτικού ιδρύματος για την καταχώριση των δαπανών.

ι. Μεριμνά, ώστε οι οικονομικές υπηρεσίες του νοσηλευτικού ιδρύματος να εισπράξουν το ποσό της παρακράτησης.

ια. Συνεργάζεται με το Τμήμα Πληροφορικής για την ανάπτυξη και υποστήριξη των διοικητικών διαδικασιών που προβλέπονται από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

ιβ. Συνεργάζεται με τις λοιπές υπηρεσίες του νοσοκομείου για τη δυνατότητα απ’ ευθείας κάλυψης από τον Χορηγό προς το νοσηλευτικό ίδρυμα, συνοδευτικών (μη ερευνητικών) φαρμάκων, ιατροτεχνολογικών ή/και invitro διαγνωστικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της βιοϊατρικής έρευνας ως συνοδευτική θεραπεία.

ιγ. Παρακολουθεί τη συνολική διαχείριση των υπό έρευνα φαρμακευτικών ή/και ιατροτεχνολογικών ή/και invitro διαγνωστικών προϊόντων.

ιε. Ενημερώνει άμεσα τον Χορηγό ή τους κατ’ ανάθεση Οργανισμούς Έρευνας (CROs) ή τους Ελεύθερους Συνεργάτες Έρευνας (Freelancers) για κάθε έλεγχο ή επιθεώρηση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

ιστ. Τηρεί το διοικητικό αρχείο (φυσικό ή/και ψηφιακό) της βιοϊατρικής έρευνας, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας αυτής.

ιζ. Με την ολοκλήρωση της σύμβασης συνεργάζεται με τον Κύριο Ερευνητή (ΡΙ) για την επιστροφή στον Χορηγό ή την καταστροφή οποιασδήποτε μη χρησιμοποιηθείσας ποσότητας του προϊόντος υπό έρευνα, όλων των εγγράφων, αρχείων, υλικών και εξοπλισμού που παρασχέθηκαν και όλων των εμπιστευτικών πληροφοριών.

ιη. Σε συνεργασία με το Τμήμα Ελέγχου Ποιότητας και Έρευνας και συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης μεριμνά για την καταχώρηση του νοσηλευτικού ιδρύματος ως κέντρου διεξαγωγής βιοϊατρικής έρευνας σε διεθνείς πλατφόρμες.

ιθ. Τηρεί και επικαιροποιεί φάκελο λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος ως κέντρου διεξαγωγής βιοϊατρικής έρευνας.

κ. Συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες του νοσηλευτικού ιδρύματος για την ανάπτυξη και εφαρμογή τυποποιημένων λειτουργικών διαδικασιών (Standard Operating Procedures SOPs), με σκοπό την εύρυθμη διεξαγωγή στο νοσηλευτικό ίδρυμα της βιοϊατρικής έρευνας.

κα. Προβαίνει σε ιεράρχηση των αναγκών και σε καταγραφή τυχόν ελλείψεων και εισηγείται στον Διοικητή προτάσεις, για τη δυνατότητα αξιοποίησης των εσόδων που προέρχονται από τη συμμετοχή του νοσηλευτικού ιδρύματος ως κέντρου διεξαγωγής στη βιοϊατρική έρευνα.

κγ. Επικαιροποιεί το Περίγραμμα Θέσης Εργασίας (Job Description) του Υπεύθυνου του Αυτοτελούς Τμήματος Κλινικών Μελετών σε περιοδική βάση ή όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.

κδ. Μεριμνά σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του νοσοκομείου, για την ανάπτυξη, υλοποίηση και παρακολούθηση προγραμμάτων έρευνας και εκπαίδευσης που επιχορηγούνται από ελληνικές ή διεθνείς πηγές και σχετίζονται με τη διεξαγωγή της βιοϊατρικής έρευνας.

  • ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ
  • ΕΣΥ
  • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  • ΚΥΑ
  • ΜΑΡΙΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ
  • ΛΙΛΙΑΝ ΒΙΛΔΙΡΙΔΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έκθεση-καμπανάκι για τους κινδύνους που αυξάνουν την απειλή μιας νέας, παγκόσμιας πανδημίας
Έκθεση-καμπανάκι για τους κινδύνους που αυξάνουν την απειλή μιας νέας, παγκόσμιας πανδημίας 14 Οκτωβρίου 2024
Στο World Health Summit 2024 o Γεωργιάδης... 14 Οκτωβρίου 2024
Στο World Health Summit 2024 o Γεωργιάδης...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεμιστοκλέους: «Τα νοσοκομεία ενισχύονται με νέα τμήματα, σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και προσωπικό»
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 17:54

Θεμιστοκλέους: «Τα νοσοκομεία ενισχύονται με νέα τμήματα, σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και προσωπικό»

Γεωργιάδης: Οι παρεμβάσεις στο ΕΣΥ και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για την υγεία
Πολιτική Υγείας
14/10/2026 - 17:08

Γεωργιάδης: Οι παρεμβάσεις στο ΕΣΥ και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για την υγεία

Αντιγήρανση και μακροζωία: Συστήθηκε η επιτροπή που θα διαμορφώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 17:36

Αντιγήρανση και μακροζωία: Συστήθηκε η επιτροπή που θα διαμορφώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο

Θεμιστοκλέους: «Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα επανεκκινήσουν όλα τα προγράμματα του "Προλαμβάνω"»
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 14:23

Θεμιστοκλέους: «Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα επανεκκινήσουν όλα τα προγράμματα του "Προλαμβάνω"»

Μόνιμος θεσμός από το 2027 η υποστήριξη για την προετοιμασία αιτήσεων κλινικών μελετών στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
09/10/2026 - 14:48

Μόνιμος θεσμός από το 2027 η υποστήριξη για την προετοιμασία αιτήσεων κλινικών μελετών στην ΕΕ

ΕΛΛΟΚ: Καινοτομία, κλινικές μελέτες και ψηφιακός μετασχηματισμός στις αιματολογικές κακοήθειες
Patient Talk
09/10/2026 - 20:42

ΕΛΛΟΚ: Καινοτομία, κλινικές μελέτες και ψηφιακός μετασχηματισμός στις αιματολογικές κακοήθειες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Pink Reminder: ΥΓΕΙΑ και ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR σε κοινή πρωτοβουλία για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
16/10/2026 - 00:08
Παρατείνονται τα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Κρήτη έως και τις 29 Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 23:22
Εξηγήσεις από την 3η ΥΠΕ για τις καταγγελίες περί μετακινήσεων καρδιολόγων
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 22:47
Νέα Διοικητικό Συμβούλιο στην ΕΠΕ – Πρόεδρος ο Πέτρος Μπακάκος
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 22:09
Άμεση διενέργεια καθαρών εκλογών στον ΠΙΣ ζητά ο πρόεδρος του δημοκρατικά εκλεγμένου ΔΣ
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 21:34
ΠΟΝ: Η Ελένη Σαμιωτάκη στην Εκτελεστική Επιτροπή της EKPF για τετραετή θητεία
Patient Talk
15/10/2026 - 21:11
Επιστολή ΙΣΑ σε Γεωργιάδη για τα μονοπώλια στην ιδιωτική υγεία - Οι κίνδυνοι για ιατρούς και ασθενείς
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 20:44
Παραμένει στο νοσοκομείο ο πάπας Λέων - Επιστρέφει σε κανονική λειτουργία ο χειρουργημένος πνεύμονας
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 20:08
Σε Μέτσοβο και Ιωάννινα ο Γεωργιάδης - Προανήγγειλε προσλήψεις και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στα ΚΑΠΗ
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 19:54
Ένας νεκρός από γρίπη και τρεις στη ΜΕΘ - Αυξημένες και οι εισαγωγές κρουσμάτων κορονοϊού στα νοσοκομεία
Υγεία
15/10/2026 - 19:21
Νέα έκρηξη στη Motor Oil - Δύο οι τραυματίες, ο ένας με εγκαύματα στο πρόσωπο
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 18:58
Εγκαινιάστηκε το νέο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων του Κιλκίς από την Δόμνα Μιχαηλίδου
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 18:42
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, Ιστών και Κυττάρων: Πράσινο φως στη ζωή
Υγεία
15/10/2026 - 18:18
Θεμιστοκλέους: «Τα νοσοκομεία ενισχύονται με νέα τμήματα, σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και προσωπικό»
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 17:54
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Καινοτομία και εξατομίκευση «δείχνουν» το μέλλον
Διατροφή
15/10/2026 - 17:18
Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε πόσιμο τζελ κρητικής αλόης βιολογικής καλλιέργειας
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 16:44
ΕΛΙΚΑΡ: Δωρεάν και φέτος για όλους η εκδήλωση CARDIO LIFE STYLE 2026
Υγεία
15/10/2026 - 16:27
Η Χίλαρι Σουάνκ και πάλι έγκυος στα 52 της - Πόσο ασφαλής είναι μια κύηση σε αυτήν την ηλικία;
Υγεία
15/10/2026 - 16:16
SOS από το ECDC για τον ιό του Δυτικού Νείλου: Ρεκόρ κρουσμάτων και εξάπλωση σε νέες περιοχές της ΕΕ
Υγεία
15/10/2026 - 15:54
Γιατί το δέρμα των μαθητών «αντιδρά» στην έναρξη της σχολικής χρονιάς;
Health Talk
15/10/2026 - 15:19
Ελληνική ερευνητική καινοτομία με AI για θεραπείες κατά σοβαρών νευροεκφυλιστικών ασθενειών
Digital Health
15/10/2026 - 15:00
Αλκοόλ: Πώς βλάπτει τον εγκέφαλο - Ο ρόλος των ανοσοκυττάρων και ο νέος θεραπευτικός στόχος
Διατροφή
15/10/2026 - 14:00
Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται τελικά για να χάσουμε βάρος;
Fitness
15/10/2026 - 13:00
Νέος ψηφιακός αγγειογράφος στο Νοσοκομείο Λάρισας – Αναβαθμίζεται η αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 12:30
Θριάσιο Νοσοκομείο: Κανονικά πραγματοποιούνται τα χειρουργεία – Τι διευκρινίζει η διοίκηση
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 12:14
Μεταγονιδιωματική ανάλυση: Η τεχνολογία που εντόπισε τον Covid-19 και συνεχίζει να σώζει ζωές
Υγεία
15/10/2026 - 12:00
Παρατυπίες σε 42 κέντρα αισθητικής στην Πάτρα – Ιατρικές πράξεις χωρίς την απαιτούμενη άδεια
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 11:00
Έφηβος στην Ινδία είχε δόντι μέσα στον οφθαλμικό κόγχο – Πώς εξηγείται το σπάνιο φαινόμενο
Υγεία
15/10/2026 - 10:00
Καρκίνος του πνεύμονα: Νέα δεδομένα στη θεραπεία από το Παγκόσμιο Συνέδριο στη Σεούλ
Υγεία
15/10/2026 - 09:00
Δράση ενημέρωσης και εξοικείωσης με την ΚΑΡΠΑ από τον Δήμο Ηρακλείου
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 07:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κολοκύθι: Έξι οφέλη για την υγεία και έξυπνοι τρόποι να το εντάξετε στη διατροφή σας
Διατροφή
13/10/2026 - 13:00
Ξεκινάει και πάλι από σήμερα το πρόγραμμα "Προλαμβάνω" για δωρεάν μαστογραφίες
Πολιτική Υγείας
13/10/2026 - 09:00
Γεωργιάδης από Πάρο: «Το Κέντρο Υγείας ανακαινίστηκε για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια»
Πολιτική Υγείας
13/10/2026 - 15:48
Αγαπηδάκη: «Εως οκτώ επιπλέον δόσεις φαρμάκων για την παχυσαρκία σε 43.500 δικαιούχους»
Πολιτική Υγείας
13/10/2026 - 14:39
Νέες υπουργικές αποφάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση τριών δομών υγείας της περιφέρειας
Πολιτική Υγείας
13/10/2026 - 19:54
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo