ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρυσοχοΐδης: Έτσι θα γίνει η ανασύσταση του ΕΣΥ - Τι είπε για προσλήψεις, φάρμακα και ελλείψεις

Πολιτική Υγείας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου «Υγεία πάνω απ’ όλα – 2023», το οποίο συνδιοργανώνουν η Next is Now και η Dome Consulting και πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά, κήρυξε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Τρίτη, 21/11/2023 - 14:37
— Photo: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
News4Health Team News4Health Team

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι από τη δεκαετία του ’90 έχουν αλλάξει πολλά στον χώρο της υγείας, καθώς έχουν συμβεί τρία μεγάλα συγκλονιστικά γεγονότα, τα οποία έχουν διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο. Και ειδικότερα, ανέφερε, «το ένα είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία επηρεάζει τον πλανήτη και τη ζωή των ανθρώπων με τρόπο καθοριστικό. Το δεύτερο είναι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, με αποτέλεσμα τα συστήματα υγείας να καλούνται να υπηρετήσουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες. Και το τρίτο ζήτημα είναι η πανδημία, η οποία μας συγκλόνισε» και επισήμανε πως «στα προβλήματα που καλούμαστε να λύσουμε, πρέπει να απαντήσουμε με μια μεγάλη συγκλονιστική μεταρρύθμιση, τότε θα έχουμε επιτύχει τον στόχο μας».

Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως «η παγκόσμια κοινωνία με πρωτοπόρα την επιστήμη νίκησε την πανδημία. Σταθήκαμε όρθιοι. Τα προβλήματα όμως παραμένουν και τα προβλήματα νοσηρότητας είναι ακόμη πιο έντονα. Βασική και πρωταρχική επιδίωξη μας είναι το δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης στο εθνικό σύστημα υγείας. Είμαστε μια χώρα δημοκρατική, φιλελεύθερη, που πιστεύουμε στην ισονομία, στην ισοπολιτεία, στα δικαιώματα των ανθρώπων, ένα βασικό δικαίωμα είναι η πρόσβαση, η ισότητα στην πρόσβαση. Σκέφτομαι πώς ένας φτωχός άνθρωπος με ένα σοβαρό νόσημα μπορεί να φτάσει στη θεραπεία του. Την ευθύνη που έχουμε όλοι μας για να υπηρετήσουμε αυτό τον ύψιστο στόχο. Καλούμαστε να αλλάξουμε. Όλοι μαζί, συνοδοιπόροι, να δημιουργήσουμε ένα σύστημα υγείας που να αξίζει σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες», κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας απάντησε στις ερωτήσεις του εκδότη-διευθυντή της Realnews, Νίκου Χατζηνικολάου.

Ερωτηθείς σχετικά με το όραμα του για την ανασύσταση του ΕΣΥ, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε ότι το κλειδί είναι να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία των νοσοκομείων από πλευράς διοίκησης, παρουσιάζοντας έξι άξονες, «την ορθολογική διοίκηση, την καλή οικονομική διαχείριση, την καλή διαχείριση των κλινικών, την απόδοση, την αξιολόγηση και τελικά πολλές κλινικές και ένα νοσοκομείο, το οποίο θα λειτουργεί με κριτήρια απόδοσης προς όφελος των πολιτών».

Αναφερόμενος στον τρόπο που τα νέα μέτρα, τα οποία ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή θα συμβάλλουν στη διαχείριση των περιστατικών άνοιας και εγκεφαλικών, επισήμανε ότι, πρέπει να οργανώσουμε στη χώρα μας «κέντρα αναφοράς, κέντρα αριστείας, που θα ασχολούνται συγκεκριμένα με μελέτες, με επιστημονική αφοσίωση, με ανταλλαγή εμπειριών και επιστημονικής γνώσης, από τα νοσοκομεία και τα μεγάλα κέντρα αναφοράς του εξωτερικού». Παράλληλα, εξήγησε ότι πρέπει να ανοικοδομήσουμε τέτοια «κέντρα αναφοράς για την άνοια, να δημιουργήσουμε δομές για τη φροντίδα αυτών των ανθρώπων, να νομοθετήσουμε προνόμια, κίνητρα για τους φροντιστές», ενώ νομικά θα κατοχυρωθούν και τα δικαιώματα των ανθρώπων που έχουν άνοια.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις 19 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας που θα δημιουργηθούν εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σε λίγους μήνες θα υποδέχονται και θα νοσηλεύουν τους πάσχοντες από εγκεφαλικά.

Όσον αφορά στις εξειδικευμένες μονάδες στο τραύμα, υπογράμμισε ότι με αφορμή το γεγονός ότι «εκσυγχρονίζουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών» με χρήση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης «διαμορφώνουμε σε 16 περιοχές της χώρας, αντίστοιχους χώρους αναζωογόνησης και υποδοχής του τραύματος. Χιλιάδες παιδιά, νέα παιδιά είτε σκοτώνονται στους δρόμους και χάνουν τη ζωή τους, είτε κυρίως μένουν ανάπηρα. Αυτόν τον στόχο έχει το νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή για να δημιουργήσουμε αυτά τα κέντρα, το Εθνικό Δίκτυο Τραύματος» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως το κρίσιμο ζήτημα είναι η ανταπόκριση του ΕΚΑΒ και οι αεροδιακομιδές.

Ερωτηθείς σχετικά με την «κακή εικόνα» ορισμένων νοσοκομείων, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι έχουν ξεκινήσει μελέτες και ήδη έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης τα έργα ανακαίνισης, διαρρύθμισης και εκσυγχρονισμού όλων αυτών των χώρων.

Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσλήψεις που προγραμματίζονται στον χώρο της υγείας τόνισε ότι, «στο σύστημα υγείας έχουμε προβλήματα αυτή τη στιγμή σε συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες έχουν ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα ή έχουν ζήτηση στην Ευρώπη. Αναισθησιολόγοι, παθολόγοι, ακτινολόγοι. Πριν από δέκα χρόνια, όταν προκηρυσσόταν μία θέση γιατρού στο ΕΣΥ, είχαμε 34 με 35 υποψηφιότητες κατά μέσο όρο. Τώρα έχουμε 3» τόνισε μεταξύ άλλων και αναφέρθηκε στην ενίσχυση των ιατρικών σχολών με επίκουρους καθηγητές ως αντίμετρο στο brain drain. Όπως είπε: «Δίνουμε φέτος 275 θέσεις επίκουρων καθηγητών στα πανεπιστήμια, στις ιατρικές σχολές, σε συνεννόηση και με δική μας πρωτοβουλία τα δίνουμε στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, προκειμένου να εκλεγούν καθηγητές επίκουροι και να στελεχώσουν τα πανεπιστήμιά μας. Είναι η πρώτη χειροπιαστή πολιτική ενάντια στο brain drain».

Ερωτηθείς για την ενιαία εθνική φαρμακευτική πολιτική που έχει εξαγγελθεί, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, ενώ μίλησε για την ανάπτυξη ελεγκτικών μηχανισμών εντός της Ελλάδας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως και για την ανάγκη συνεχούς υποστήριξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας την οποία χαρακτήρισε ως «ρωμαλέα» που «παράγει τεράστιες ποσότητες γενοσήμων υψηλής ποιότητας και με μεγάλες εξαγωγές. Και αυτό είναι μια προνομία για τη χώρα. Και για τον λόγο αυτό ενισχύουμε περαιτέρω την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και με το επενδυτικό clawback και με μια σειρά άλλες επενδυτικές ρυθμίσεις και όχι μόνο, προκειμένου να την ενισχύουμε» είπε.

Τέλος μιλώντας για τις ελλείψεις φαρμάκων ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε πως ολοκληρώνεται η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας που θα καταγράφει τις ελλείψεις «και θα φτάσουμε με το κινητό τηλέφωνο στον πολίτη, που θα ξέρει αν το φάρμακό του υπάρχει ή αν υπάρχει ένα εναλλακτικό γενόσημο για να μπορεί να το δώσει η μητέρα στο παιδί της και να μην ψάχνουμε άδικα, με μια άδικη ταλαιπωρία, στα φαρμακεία, για να αναζητούμε ένα φάρμακο που μπορεί να το βρούμε μέσα από μια απλή διαδικασία» κατέληξε σχετικά.

  • ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
  • ΕΣΥ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
  • ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα οδηγία από τον ΠΟΥ για την αντιμετώπιση του οξέος υποσιτισμού παιδιών κάτω των πέντε ετών
Νέα οδηγία από τον ΠΟΥ για την αντιμετώπιση του οξέος υποσιτισμού παιδιών κάτω των πέντε ετών 20 Νοεμβρίου 2023
Στοιχεία σοκ από τον ΟΟΣΑ: Πάνω από τον διεθνή μέσο όρο σε θανάτους από καρκίνο η Ελλάδα 21 Νοεμβρίου 2023
Στοιχεία σοκ από τον ΟΟΣΑ: Πάνω από τον διεθνή μέσο όρο σε θανάτους από καρκίνο η Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίσκεψη Θεμιστοκλέους στο υπό ανέγερση Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ
Πολιτική Υγείας
07/04/2026 - 13:33

Επίσκεψη Θεμιστοκλέους στο υπό ανέγερση Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ

Γενικό Νοσοκομείο Θείας Πρόνοιας "Η Παμμακάριστος": Εγκαίνια των νέων ΤΕΠ
Πολιτική Υγείας
06/04/2026 - 15:38

Γενικό Νοσοκομείο Θείας Πρόνοιας "Η Παμμακάριστος": Εγκαίνια των νέων ΤΕΠ

Επιστολή ευγνωμοσύνης από Ελβετίδα μητέρα 12χρονου που διαγνώστηκε με διαβήτη στους Λειψούς
Επικαιρότητα
03/04/2026 - 10:41

Επιστολή ευγνωμοσύνης από Ελβετίδα μητέρα 12χρονου που διαγνώστηκε με διαβήτη στους Λειψούς

ΑΣΕΠ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για 478 θέσεις σε νοσοκομεία από επιλαχόντες της προκήρυξης 2Κ/2024
Πολιτική Υγείας
01/04/2026 - 17:27

ΑΣΕΠ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για 478 θέσεις σε νοσοκομεία από επιλαχόντες της προκήρυξης 2Κ/2024

Θεμιστοκλέους: Πριν το Πάσχα η προκήρυξη για τις 850 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
31/03/2026 - 14:03

Θεμιστοκλέους: Πριν το Πάσχα η προκήρυξη για τις 850 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία

Γεωργιάδης για ελλείψεις φαρμάκων: Λιγότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Ασπίδα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
26/03/2026 - 11:00

Γεωργιάδης για ελλείψεις φαρμάκων: Λιγότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Ασπίδα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εκστρατεία ενημέρωσης για την ασφάλεια των κτηνιατρικών φαρμάκων- Το ζήτημα με τα αντιπαρασιτικά
Pet
08/04/2026 - 18:00
Σημαντική πρόοδος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Στο 40% το ποσοστό επιτυχίας από την πρώτη προσπάθεια
Health Talk
08/04/2026 - 18:00
Κολλήσατε μέρες αδείας στις αργίες του Πάσχα; Υπάρχει καλύτερος τρόπος να αξιοποιείτε την άδεια σας!
Ψυχική Υγεία
08/04/2026 - 17:00
Συμπαγείς όγκοι: Οι γυναίκες έχουν καλύτερη πρόγνωση
Υγεία
08/04/2026 - 16:00
Η ... "άφεση αμαρτιών" της τηγανητής πατάτας: Πώς μπορεί να είναι τραγανή χωρίς να είναι βλαβερή
Διατροφή
08/04/2026 - 15:00
Άνοια: Πες μου τι δουλειά κάνεις να σου πω πόσο κινδυνεύεις
Υγεία
08/04/2026 - 14:00
Ψηφιακός κόφτης για ανήλικους στα social media - Γεωργιάδης: Να μην ορίζει ο αλγόριθμος την ψυχική υγεία των παιδιών
Πολιτική Υγείας
08/04/2026 - 13:12
ΕΛΣΤΑΤ: Με χρόνιο πρόβλημα υγείας το 24% του πληθυσμού
Υγεία
08/04/2026 - 12:56
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν και τους απογόνους
Υγεία
08/04/2026 - 12:00
Ψηφιακός κόφτης για ανηλίκους κάτω των 15 ετών στα social media: Το μήνυμα Μητσοτάκη στο Tik-Tok
Πολιτική Υγείας
08/04/2026 - 10:20
Τι αλλάζει με την τροποποίηση του συστήματος παραπομπών σε ειδικό γιατρό - Πώς θα κλείνουμε ραντεβού
Πολιτική Υγείας
08/04/2026 - 10:06
Οδηγός για ασφαλείς αγορές και διαχείριση των πασχαλινών εδεσμάτων
Διατροφή
08/04/2026 - 10:00
Τέλος η πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 στα social media και στη χώρα μας
Επικαιρότητα
08/04/2026 - 09:26
Διακοπές και έντερο: Πώς θα αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις
Υγεία
08/04/2026 - 09:00
Νοσοκομείο Μεταξά: Νέα, πιο αποτελεσματική τεχνική χημειοθεραπείας για τον καρκίνο στο περιτόναιο
Υγεία
07/04/2026 - 21:00
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: 10 μύθοι για την όραση
Health Talk
07/04/2026 - 20:00
Οργισμένη αντίδραση των φυσικοθεραπευτών για τη νέα μηνιαία παρακράτηση του clawback 2023
Πολιτική Υγείας
07/04/2026 - 19:00
Ψευδαίσθηση της ηλικίας: Γιατί η χρονολογική ηλικία δεν έχει από μόνη της σημασία για την ιατρική
Υγεία
07/04/2026 - 17:00
ΕΕΣ: Προσοχή σε όσους προσφέρουν μαθήματα Πρώτων Βοηθειών χωρίς επάρκεια και με υψηλές χρεώσεις
Health Talk
07/04/2026 - 16:00
Αντιμετώπιση των κιρσών χωρίς εγχείριση: Πώς η νέα γενιά laser αλλάζει τα πάντα
Health Talk
07/04/2026 - 15:00
Η πείνα έπληξε περισσότερο τον ψυχισμό των ανθρώπων από την ανεργία εν μέσω πανδημίας
Ψυχική Υγεία
07/04/2026 - 14:00
Επίσκεψη Θεμιστοκλέους στο υπό ανέγερση Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ
Πολιτική Υγείας
07/04/2026 - 13:33
Τι πρέπει να περιέχει το φαρμακείο του αυτοκινήτου σας από τις 18 Ιουνίου
Επικαιρότητα
07/04/2026 - 13:00
Πειραματικό GLP-1 φάρμακο φέρεται να κόβει την όρεξη και για τον έρωτα
Ψυχική Υγεία
07/04/2026 - 12:00
Πατούλης για Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Η Ελλάδα διαθέτει υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό
Πολιτική Υγείας
07/04/2026 - 11:12
Απλή εξέταση αίματος καταφέρνει υψηλά ποσοστά ακρίβειας στην ανίχνευση καρκίνων και άλλων ασθενειών
Υγεία
07/04/2026 - 11:00
Ελισάβετ Προδρόμου: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο, ώριμο πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής για να διασφαλίσει την πρόσβαση στην καινοτομία»
Pharma Policy
07/04/2026 - 10:50
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Στηρίξτε την επιστήμη προτρέπει ο ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
07/04/2026 - 10:00
Αυτοτραυματισμός: Οι άνδρες δεν ωφελούνται ιδιαίτερα από την ψυχοθεραπεία
Ψυχική Υγεία
07/04/2026 - 09:00
Αγωνιστές του GLP-1: Τα φάρμακα που αλλάζουν το τοπίο σε παχυσαρκία και διαβήτη
Υγεία
06/04/2026 - 19:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Καταγγελίες για κατάρρευση γιατρού από εξάντληση και για «λουκέτο» στις παθολογικές κλινικές
Πολιτική Υγείας
06/04/2026 - 11:35
Γενικό Νοσοκομείο Θείας Πρόνοιας "Η Παμμακάριστος": Εγκαίνια των νέων ΤΕΠ
Πολιτική Υγείας
06/04/2026 - 15:38
SkyWalker: Λιγότερος πόνος και γρηγορότερη κινητοποίηση μετά από αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου
Υπηρεσίες Υγείας
06/04/2026 - 16:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Δράσεις για τους αστέγους με αφορμή το Πάσχα
Υπηρεσίες Υγείας
06/04/2026 - 17:00
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Στηρίξτε την επιστήμη προτρέπει ο ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
07/04/2026 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo