ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρυσοχοΐδης: Έτσι θα γίνει η ανασύσταση του ΕΣΥ - Τι είπε για προσλήψεις, φάρμακα και ελλείψεις

Πολιτική Υγείας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου «Υγεία πάνω απ’ όλα – 2023», το οποίο συνδιοργανώνουν η Next is Now και η Dome Consulting και πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά, κήρυξε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Τρίτη, 21/11/2023 - 14:37
— Photo: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
News4Health Team News4Health Team

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι από τη δεκαετία του ’90 έχουν αλλάξει πολλά στον χώρο της υγείας, καθώς έχουν συμβεί τρία μεγάλα συγκλονιστικά γεγονότα, τα οποία έχουν διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο. Και ειδικότερα, ανέφερε, «το ένα είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία επηρεάζει τον πλανήτη και τη ζωή των ανθρώπων με τρόπο καθοριστικό. Το δεύτερο είναι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, με αποτέλεσμα τα συστήματα υγείας να καλούνται να υπηρετήσουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες. Και το τρίτο ζήτημα είναι η πανδημία, η οποία μας συγκλόνισε» και επισήμανε πως «στα προβλήματα που καλούμαστε να λύσουμε, πρέπει να απαντήσουμε με μια μεγάλη συγκλονιστική μεταρρύθμιση, τότε θα έχουμε επιτύχει τον στόχο μας».

Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως «η παγκόσμια κοινωνία με πρωτοπόρα την επιστήμη νίκησε την πανδημία. Σταθήκαμε όρθιοι. Τα προβλήματα όμως παραμένουν και τα προβλήματα νοσηρότητας είναι ακόμη πιο έντονα. Βασική και πρωταρχική επιδίωξη μας είναι το δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης στο εθνικό σύστημα υγείας. Είμαστε μια χώρα δημοκρατική, φιλελεύθερη, που πιστεύουμε στην ισονομία, στην ισοπολιτεία, στα δικαιώματα των ανθρώπων, ένα βασικό δικαίωμα είναι η πρόσβαση, η ισότητα στην πρόσβαση. Σκέφτομαι πώς ένας φτωχός άνθρωπος με ένα σοβαρό νόσημα μπορεί να φτάσει στη θεραπεία του. Την ευθύνη που έχουμε όλοι μας για να υπηρετήσουμε αυτό τον ύψιστο στόχο. Καλούμαστε να αλλάξουμε. Όλοι μαζί, συνοδοιπόροι, να δημιουργήσουμε ένα σύστημα υγείας που να αξίζει σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες», κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας απάντησε στις ερωτήσεις του εκδότη-διευθυντή της Realnews, Νίκου Χατζηνικολάου.

Ερωτηθείς σχετικά με το όραμα του για την ανασύσταση του ΕΣΥ, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε ότι το κλειδί είναι να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία των νοσοκομείων από πλευράς διοίκησης, παρουσιάζοντας έξι άξονες, «την ορθολογική διοίκηση, την καλή οικονομική διαχείριση, την καλή διαχείριση των κλινικών, την απόδοση, την αξιολόγηση και τελικά πολλές κλινικές και ένα νοσοκομείο, το οποίο θα λειτουργεί με κριτήρια απόδοσης προς όφελος των πολιτών».

Αναφερόμενος στον τρόπο που τα νέα μέτρα, τα οποία ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή θα συμβάλλουν στη διαχείριση των περιστατικών άνοιας και εγκεφαλικών, επισήμανε ότι, πρέπει να οργανώσουμε στη χώρα μας «κέντρα αναφοράς, κέντρα αριστείας, που θα ασχολούνται συγκεκριμένα με μελέτες, με επιστημονική αφοσίωση, με ανταλλαγή εμπειριών και επιστημονικής γνώσης, από τα νοσοκομεία και τα μεγάλα κέντρα αναφοράς του εξωτερικού». Παράλληλα, εξήγησε ότι πρέπει να ανοικοδομήσουμε τέτοια «κέντρα αναφοράς για την άνοια, να δημιουργήσουμε δομές για τη φροντίδα αυτών των ανθρώπων, να νομοθετήσουμε προνόμια, κίνητρα για τους φροντιστές», ενώ νομικά θα κατοχυρωθούν και τα δικαιώματα των ανθρώπων που έχουν άνοια.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις 19 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας που θα δημιουργηθούν εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σε λίγους μήνες θα υποδέχονται και θα νοσηλεύουν τους πάσχοντες από εγκεφαλικά.

Όσον αφορά στις εξειδικευμένες μονάδες στο τραύμα, υπογράμμισε ότι με αφορμή το γεγονός ότι «εκσυγχρονίζουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών» με χρήση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης «διαμορφώνουμε σε 16 περιοχές της χώρας, αντίστοιχους χώρους αναζωογόνησης και υποδοχής του τραύματος. Χιλιάδες παιδιά, νέα παιδιά είτε σκοτώνονται στους δρόμους και χάνουν τη ζωή τους, είτε κυρίως μένουν ανάπηρα. Αυτόν τον στόχο έχει το νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή για να δημιουργήσουμε αυτά τα κέντρα, το Εθνικό Δίκτυο Τραύματος» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως το κρίσιμο ζήτημα είναι η ανταπόκριση του ΕΚΑΒ και οι αεροδιακομιδές.

Ερωτηθείς σχετικά με την «κακή εικόνα» ορισμένων νοσοκομείων, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι έχουν ξεκινήσει μελέτες και ήδη έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης τα έργα ανακαίνισης, διαρρύθμισης και εκσυγχρονισμού όλων αυτών των χώρων.

Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσλήψεις που προγραμματίζονται στον χώρο της υγείας τόνισε ότι, «στο σύστημα υγείας έχουμε προβλήματα αυτή τη στιγμή σε συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες έχουν ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα ή έχουν ζήτηση στην Ευρώπη. Αναισθησιολόγοι, παθολόγοι, ακτινολόγοι. Πριν από δέκα χρόνια, όταν προκηρυσσόταν μία θέση γιατρού στο ΕΣΥ, είχαμε 34 με 35 υποψηφιότητες κατά μέσο όρο. Τώρα έχουμε 3» τόνισε μεταξύ άλλων και αναφέρθηκε στην ενίσχυση των ιατρικών σχολών με επίκουρους καθηγητές ως αντίμετρο στο brain drain. Όπως είπε: «Δίνουμε φέτος 275 θέσεις επίκουρων καθηγητών στα πανεπιστήμια, στις ιατρικές σχολές, σε συνεννόηση και με δική μας πρωτοβουλία τα δίνουμε στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, προκειμένου να εκλεγούν καθηγητές επίκουροι και να στελεχώσουν τα πανεπιστήμιά μας. Είναι η πρώτη χειροπιαστή πολιτική ενάντια στο brain drain».

Ερωτηθείς για την ενιαία εθνική φαρμακευτική πολιτική που έχει εξαγγελθεί, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, ενώ μίλησε για την ανάπτυξη ελεγκτικών μηχανισμών εντός της Ελλάδας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως και για την ανάγκη συνεχούς υποστήριξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας την οποία χαρακτήρισε ως «ρωμαλέα» που «παράγει τεράστιες ποσότητες γενοσήμων υψηλής ποιότητας και με μεγάλες εξαγωγές. Και αυτό είναι μια προνομία για τη χώρα. Και για τον λόγο αυτό ενισχύουμε περαιτέρω την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και με το επενδυτικό clawback και με μια σειρά άλλες επενδυτικές ρυθμίσεις και όχι μόνο, προκειμένου να την ενισχύουμε» είπε.

Τέλος μιλώντας για τις ελλείψεις φαρμάκων ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε πως ολοκληρώνεται η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας που θα καταγράφει τις ελλείψεις «και θα φτάσουμε με το κινητό τηλέφωνο στον πολίτη, που θα ξέρει αν το φάρμακό του υπάρχει ή αν υπάρχει ένα εναλλακτικό γενόσημο για να μπορεί να το δώσει η μητέρα στο παιδί της και να μην ψάχνουμε άδικα, με μια άδικη ταλαιπωρία, στα φαρμακεία, για να αναζητούμε ένα φάρμακο που μπορεί να το βρούμε μέσα από μια απλή διαδικασία» κατέληξε σχετικά.

  • ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
  • ΕΣΥ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
  • ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα οδηγία από τον ΠΟΥ για την αντιμετώπιση του οξέος υποσιτισμού παιδιών κάτω των πέντε ετών
Νέα οδηγία από τον ΠΟΥ για την αντιμετώπιση του οξέος υποσιτισμού παιδιών κάτω των πέντε ετών 20 Νοεμβρίου 2023
Στοιχεία σοκ από τον ΟΟΣΑ: Πάνω από τον διεθνή μέσο όρο σε θανάτους από καρκίνο η Ελλάδα 21 Νοεμβρίου 2023
Στοιχεία σοκ από τον ΟΟΣΑ: Πάνω από τον διεθνή μέσο όρο σε θανάτους από καρκίνο η Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεμιστοκλέους: Απαντήσεις για Καρδίτσα, Ζάκυνθο και ενίσχυση του Νοσοκομείου Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 14:00

Θεμιστοκλέους: Απαντήσεις για Καρδίτσα, Ζάκυνθο και ενίσχυση του Νοσοκομείου Νίκαιας

Γεωργιάδης για περιστατικά σε Σκύρο και Ζάκυνθο: Συνεχίζεται η προσπάθεια για ένα αξιόπιστο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 11:45

Γεωργιάδης για περιστατικά σε Σκύρο και Ζάκυνθο: Συνεχίζεται η προσπάθεια για ένα αξιόπιστο ΕΣΥ

Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ βρίσκεται στην καλύτερη φάση που έχει υπάρξει ποτέ
Πολιτική Υγείας
25/02/2026 - 13:13

Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ βρίσκεται στην καλύτερη φάση που έχει υπάρξει ποτέ

Τοκατλίδη: «Το ΙΦΕΤ εγγυάται ότι κανείς ασθενής δεν θα μείνει ακάλυπτος επειδή το φάρμακό του είναι σε έλλειψη»
Pharma Policy
21/02/2026 - 12:39

Τοκατλίδη: «Το ΙΦΕΤ εγγυάται ότι κανείς ασθενής δεν θα μείνει ακάλυπτος επειδή το φάρμακό του είναι σε έλλειψη»

Γεωργιάδης από Νοσοκομείο Νίκαιας: «Κάνουμε πράξη τη δέσμευση για ένα πιο ανθρώπινο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
19/02/2026 - 16:34

Γεωργιάδης από Νοσοκομείο Νίκαιας: «Κάνουμε πράξη τη δέσμευση για ένα πιο ανθρώπινο ΕΣΥ»

Γεωργιάδης: «Εντός της εβδομάδας προκηρύσσονται 4.000 θέσεις προσωπικού στο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
18/02/2026 - 10:07

Γεωργιάδης: «Εντός της εβδομάδας προκηρύσσονται 4.000 θέσεις προσωπικού στο ΕΣΥ»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το τατουάζ μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα μάτια ακόμα και δύο χρόνια μετά
Health Talk
28/02/2026 - 09:11
Τραγικός θάνατος γυναίκας σε αμαξίδιο στο «Ελ. Βενιζέλος»: Πτώση από το αναβατόριο από ύψος 1,5 μέτρου
Επικαιρότητα
28/02/2026 - 08:52
ΕΚΠΑ για Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων: Ορατότητα για μια κοινότητα που συχνά παραμένει "αόρατη"
Υγεία
28/02/2026 - 08:43
Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας: Ενημερωτική δράση από ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ στη Θεσσαλονίκη
Υγεία
27/02/2026 - 19:19
Η πρόκληση των σπάνιων παθήσεων: Από τη διάγνωση στην αντιμετώπιση και το πλαίσιο για τις θεραπείες πλάσματος
Pharma News
27/02/2026 - 18:37
Καρδιακά επεισόδια: Παρουσιάζουν οι γυναίκες μεγαλύτερη ευαισθησία;
Υγεία
27/02/2026 - 18:04
ΣΦΕΕ: Εθνική Στρατηγική για τις Σπάνιες Παθήσεις, η επόμενη πρόκληση για το σύστημα υγείας
Pharma Policy
27/02/2026 - 17:00
Θεραπεία με βλαστοκύτταρα στα μήτρα μπορεί να αναστρέψει εγκεφαλικές διαταραχές λόγω δισχιδούς ράχης
Υγεία
27/02/2026 - 15:30
Καταγγελία σε σκληρή γλώσσα των νεφροπαθών για το κλείσιμο της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Αίγινας
Patient Talk
27/02/2026 - 14:47
Τεχνητά νύχια: Γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο μυκητίασης - Τι πρέπει να προσέχετε
Ομορφιά
27/02/2026 - 14:30
Έφυγε από τη ζωή η Αναπληρώτρια Ταμίας του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης
Επικαιρότητα
27/02/2026 - 13:44
Ενθαρρυντική εξέλιξη στη μάχη κατά της ALS με νέα μέθοδο χορήγησης φαρμάκου
Υγεία
27/02/2026 - 13:30
Chikungunya: Συναγερμός για αυξημένα κρούσματα σε Ευρωπαίους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις Σεϋχέλλες
Πολιτική Υγείας
27/02/2026 - 12:30
Καρκίνος: Η επίδραση Breaking Bad είναι πραγματική
Ψυχική Υγεία
27/02/2026 - 11:30
Νέο χάπι GLP-1 βοηθά τους ασθενείς να χάσουν έως και 8% του σωματικού τους βάρους
Υγεία
27/02/2026 - 10:30
Οι χορτοφάγοι έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για πέντε είδη καρκίνων
Διατροφή
27/02/2026 - 09:30
Χρήσιμες συμβουλές για γερά οστά σε όλες τις ηλικίες
Health Talk
27/02/2026 - 08:23
Τα νέα βήματα για τα σπάνια νοσήματα στην Ελλάδα το 2026
Patient Talk
27/02/2026 - 08:22
Ζητούμενο η ίση πρόσβαση και η ολοκληρωμένη φροντίδα για τα άτομα με σπάνιες παθήσεις
Patient Talk
27/02/2026 - 03:39
Αντίδραση εργαζομένων σχετικά με τις δηλώσεις Βαρτζόπουλου για κλείσιμο των κέντρων πρόληψης το 2027
Ψυχική Υγεία
27/02/2026 - 00:09
ΗΠΑ: Το Instagram θα ενημερώνει τους γονείς αν το παιδί τους εμφανίζει τάσεις αυτοκτονίας
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 21:57
Πως μπορείτε να πάτε διακοπές στη Σουηδία με συνταγή γιατρού - Ο ρόλος της Marketing Greece
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 21:34
Τι είναι η συναισθηματική πείνα και πότε η διατροφή που λειτουργεί ως «καταφύγιο»
Ψυχική Υγεία
26/02/2026 - 21:09
Αξιωματούχος του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για «δημογραφική αλλαγή» σε Δυτική Όχθη και Γάζα
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 20:44
Μέγαρο Μουσικής ανοιχτό σε όλους: Το αναλυτικό πρόγραμμα προσβασιμότητας για το 2026
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 20:21
ΕΟΔΥ: Επτά νέοι θάνατοι από γρίπη και covid την τελευταία εβδομάδα – Αυξημένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
26/02/2026 - 19:53
Το εμβόλιο κατά του HPV προστατεύει από πολλούς καρκίνους - Η θέση της Ελλάδας στους στόχους του ΠΟΥ
Υγεία
26/02/2026 - 19:28
Κομισιόν: Στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Plus στις νόμιμες και προσιτές αμβλώσεις
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 19:04
Διασωληνωμένος με μηνιγγίτιδα στο Τζάνειο 26χρονος από τον Πύργο
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 18:38
Η Κύπρος επιδιώκει μεγαλύτερη συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ για την αξιολόγηση φαρμακευτικών θεραπειών
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 18:33

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αγαπηδάκη για τον έναν χρόνο του "Προλαμβάνω" για τα καρδιαγγειακά: 80.000 άνθρωποι...πρόλαβαν!
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 11:30
Γεωργιάδης για περιστατικά σε Σκύρο και Ζάκυνθο: Συνεχίζεται η προσπάθεια για ένα αξιόπιστο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 11:45
Θεμιστοκλέους: Απαντήσεις για Καρδίτσα, Ζάκυνθο και ενίσχυση του Νοσοκομείου Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 14:00
Οι τοποθετήσεις Γεωργιάδη στο άτυπο συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 16:32
Συνεργασία Angelini Pharma και Quiver Bioscience για καινοτόμες θεραπείες σχετικά με τις γενετικές επιληψίες
Pharma News
26/02/2026 - 17:39
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo