ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πως φθάσαμε στην παραίτηση Ζαούτη από την προεδρία του ΕΟΔΥ

Πολιτική Υγείας
EUROKINISSI
Το «ντόμινο των αλλαγών στη διοικητική δομή του οργανισμού, τα τρία έργα που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και η επιλογή Χατζηχριστοδούλου για το τιμόνι
Τετάρτη, 13/09/2023 - 13:17
— Photo: EUROKINISSI
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Σε μια δίνη αλλαγών βρίσκεται ο ΕΟΔΥ, μετά το μετασχηματισμό της δομής του οργανισμού που θεσμοθετήθηκε τον Ιούλιο και την απόφαση του προέδρου Θεοκλή Ζαούτη να παραιτηθεί από τη θέση και να εστιάσει σε νέα ακαδημαϊκά καθήκοντα, που θα επιδιώξουν την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, ιδιαίτερα στο πεδίο της εκπαίδευσης.

Οι αλλαγές στην ηγεσία του ΕΟΔΥ φαίνεται πως είχαν ξεκινήσει ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού, όταν και το υπουργείο Υγείας πέρασε διάταξη με την οποία τροποποιεί τη δομή του Οργανισμού.

Βάσει των αλλαγών, που προώθησε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος θα έχει μεγαλύτερο επιστημονικό ρόλο, δημιουργείται μάλιστα γνωμοδοτικό όργανο, μια επιστημονική επιτροπή, που θα εισηγείται ό,τι υποβάλλεται στο ΔΣ του ΕΟΔΥ.
Βασικότερη αλλαγή ήταν βέβαια, η δημιουργία θέσης Διευθύνοντα Συμβούλου, με αποκλειστικά διοικητικές αρμοδιότητες, ενώ αυξήθηκαν τα προσόντα του προέδρου, προσθέτοντας την προϋπόθεση δικτατορικού.

Στόχος ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας, να απαλλαχθεί ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ από τα διοικητικά και γραφειοκρατικά «βαρίδια», που συνοδεύουν τη θέση και αναγκάζουν τη μετάθεση αρμοδιοτήτων σε αντιπροέδρους, ώστε να εστιάζει στην επιστημονική του εργασία. Εκτιμάται δε, ότι με τις αλλαγές θα μπορέσουν να προχωρήσουν κατά τα τρία έργα που αφορούν στον ΕΟΔΥ και συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, που περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις, νέες δομές και την αναδιοργάνωση του Οργανισμού, σχετίζονται με την επιχειρησιακή ετοιμότητα, την αντιμετώπιση απειλών δημόσιας υγείας, με εκπαίδευση και ενίσχυση του προσωπικού.

Το «ντόμινο» των αλλαγών, λοιπόν, φαίνεται πως οδήγησε τον κ. Ζαούτη στην απόφαση να αλλάξει ρότα.

Ο ίδιος φέρεται να αναφέρει τόσο σε στενούς του συνεργάτες όσο και στην επιστολή παραίτησης ότι κρίνει πως έκλεισε ο κύκλος του στον ΕΟΔΥ. Ένας κύκλος που αξιολογείται ως ιδιαιτέρως σημαντικός, καθώς ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε επιτυχώς στις ευθύνες του και στο έργο του εν μέσω της πανδημίας, εξασφαλίζοντας και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Επιπλέον, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που μετασχηματίζουν τον ΕΟΔΥ σε σύγχρονο, λειτουργικό οργανισμό, με διεθνή ρόλο.

Σύμφωνα, μάλιστα και με κυβερνητικές πηγές διευκρινίζεται ότι η παραίτηση και αντικατάσταση τουκ. Ζαούτη είχαν αποφασιστεί και η διαδικασία δρομολογηθεί προ των πλημμυρών. Χθες, δε ανακοινώθηκε εσωτερικά η νέα σύνθεση του ΔΣ ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο των αλλαγών που είχαν θεσμοθετηθεί το καλοκαίρι. Δεδομένου αυτού επιλέχθηκε ως νέος πρόεδρος του Οργανισμού ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος προΐστατο μέχρι πρότινος του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μάλιστα, το Εργαστήριο αυτό αποτελεί και Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ και έχει προσωπικό του ΕΟΔΥ επί μονίμου βάσεως.

Ο κ. Ζαούτης υπέβαλλε την παραίτηση του και τυπικά στον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, λίγες ώρες πριν από την δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, που επρόκειτο να γίνει σήμερα.

Στην επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζαούτης ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους για την Δημόσια Υγεία στη χώρα, εν μέσω πανδημίας, καθώς και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας και τον πρώην υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Θέτει μάλιστα τον εαυτό του και στη διάθεση του ΕΟΔΥ, όπου μπορεί να κριθεί πως είναι χρήσιμες οι γνώσεις και οι εμπειρίες του.

Η αναπληρώτρια υπουργός βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πεδίο με το νέο πρόεδρο του οργανισμού και με τη συνεργασία των επικεφαλής του εργαστηρίου, αλλά και των Κινητών Ομάδων του ΕΟΔΥ, συνδράμουν στο έργο της επιδημιολογικής επιτήρησης στην περιοχή.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είναι ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1987, τον τίτλο ειδικότητας Παιδιατρικής το 1993 και από το 1996 έως το 1997 μετεκπαιδεύτηκε στην Παρεμβατική Επιδημιολογία στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για την Παρεμβατική Επιδημιολογία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EPIET, στη Μεγάλη Βρετανία.

ΕΟΔΥ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Το 2003 εξελέγη επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, το 2008 αναπληρωτής καθηγητής, και το 2013 εξελέγη καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου υπηρετεί έως σήμερα.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου οργάνωσε το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο οποίο από το 2013 υπάρχει Τμήμα Μοριακής Επιδημιολογίας και σήμερα είναι συνεργαζόμενο κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για θέματα του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ).

Από το 2006 είναι διευθυντής του Εργαστηρίου και από τον Νοέμβριο του 2008 επιστημονικός υπεύθυνος του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) Θεσσαλίας. Έχει οργανώσει και είναι διευθυντής και πρόεδρος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με τίτλο «Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία και Περιβαλλοντική Υγιεινή». Κατά τη διετία 2011-2013 διετέλεσε εκλεγμένος διευθυντής του Κλινικοεργαστηριακού Τομέα και κατά τα έτη 2017-2020 εκλεγμένος αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Παρέμβασης από το 1997 έως το 2000, καθώς και σύμβουλος σε θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) από το 2011 μέχρι το 2015.
Κατά την τριετία 2001-2004 υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος υγειονομικής επιτήρησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Είναι πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Σωματείου για την υγεία και την υγιεινή στις θαλάσσιες μεταφορές.

Τελευταία τροποποίηση στις 13/09/2023 - 13:40
  • ΕΟΔΥ
  • ΘΕΟΚΛΗΣ ΖΑΟΥΤΗΣ
  • ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Άνοιξε το νέο Πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο στα Πετράλωνα – Δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες
Άνοιξε το νέο Πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο στα Πετράλωνα – Δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες 13 Σεπτεμβρίου 2023
Σύσκεψη του συντονιστικού για τη Θεσσαλία - Το βάρος στη δημόσια υγεία και τα νεκρά ζώα 13 Σεπτεμβρίου 2023
Σύσκεψη του συντονιστικού για τη Θεσσαλία - Το βάρος στη δημόσια υγεία και τα νεκρά ζώα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δύο ακόμη νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και οκτώ νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα
Υγεία
17/09/2025 - 16:33

Δύο ακόμη νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και οκτώ νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα

Ιός Δυτικού Νείλου: Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ρίου νοσηλεύεται 50χρονος με εγκεφαλίτιδα
Υγεία
16/09/2025 - 18:09

Ιός Δυτικού Νείλου: Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ρίου νοσηλεύεται 50χρονος με εγκεφαλίτιδα

ΕΟΔΥ: 75 συνολικά κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και 5 θάνατοι
Υγεία
11/09/2025 - 08:16

ΕΟΔΥ: 75 συνολικά κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και 5 θάνατοι

Ιός του Δυτικού Νείλου και ασφάλεια αίματος: Οι νέες οδηγίες για την αιμοδοσία στις περιοχές υψηλού κινδύνου
Υγεία
05/09/2025 - 10:25

Ιός του Δυτικού Νείλου και ασφάλεια αίματος: Οι νέες οδηγίες για την αιμοδοσία στις περιοχές υψηλού κινδύνου

Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο νέοι θάνατοι
Επικαιρότητα
04/09/2025 - 08:05

Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο νέοι θάνατοι

ΕΟΔΥ: «Μειώνεται η συγκέντρωση στελεχών ασπέργιλου στον "Άγιο Σάββα"» - Η αντίδραση Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
27/08/2025 - 14:37

ΕΟΔΥ: «Μειώνεται η συγκέντρωση στελεχών ασπέργιλου στον "Άγιο Σάββα"» - Η αντίδραση Γεωργιάδη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φυτικό συστατικό που εντοπίζεται στη φλούδα του μήλου και του σύκου στη μάχη κατά της περιοδοντίτιδας
Υγεία
18/09/2025 - 13:00
Ο υποσιτισμός προκαλεί μια ξεχωριστή μορφή διαβήτη
Υγεία
18/09/2025 - 12:30
Τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που απέχουν από το σεξ - Τι έδειξε έρευνα
Ψυχική Υγεία
18/09/2025 - 12:00
Πειραματικό ενέσιμο φάρμακο υπόσχεται διατήρηση της απώλειας βάρους και μετά τη διακοπή του
Pharma News
18/09/2025 - 11:00
Νέο εργαλείο ΑΙ μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο προσβολής από 1.000 ασθένειες και το πότε!
Digital Health
18/09/2025 - 10:00
Η ασπιρίνη εμποδίζει την επανεμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου
Pharma News
18/09/2025 - 09:00
«Με επίκεντρο τον ασθενή»: Κείμενο θέσεων της ΕΛΛΟΚ για την πρόσβαση και τη φροντίδα
Patient Talk
18/09/2025 - 06:53
Hope Blooms: Εισαγωγή στη διαχείριση της απώλειας στις Σπάνιες Παθήσεις
Patient Talk
18/09/2025 - 03:24
Διακεκριμένοι επιστήμονες στο Πανελλήνιο Συνέδριο «Ημέρες Καρδιολογίας: Τελευταίες Εξελίξεις»
Health Talk
18/09/2025 - 00:06
«Μαύρο καλοκαίρι» για την Ευρώπη με χιλιάδες θανάτους που προκάλεσε η κλιματική αλλαγή
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 23:23
Γάζα: Οργισμένοι και σοκαρισμένοι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για τον θάνατο νοσηλευτή τους από ισραηλινά πυρά!
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 22:33
Εταιρεία έφτιαξε ρομπότ που καταστρέφει καρκινώματα με υπέρηχους
Digital Health
17/09/2025 - 22:04
Κύβος εμβύθισης: Βιωματική εμπειρία χειρουργείου σε φοιτητές ιατρικής του ΑΠΘ μέσω εικονικής πραγματικότητας
Υγεία
17/09/2025 - 21:17
Βροχή μηνύσεων κατά της Character.AI για αυτοκτονίες εφήβων και απόπειρες
Ψυχική Υγεία
17/09/2025 - 20:14
Ασφαλής και για τους εφήβους η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ με μυωπία
Υγεία
17/09/2025 - 19:17
Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση: «ΖΩντας με μία χρόνια νόσο – Κάθε ανάσα, μια ιστορία»
Υγεία
17/09/2025 - 18:49
Το θρεπτικό συστατικό των λαχανικών που υψώνει ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου
Υγεία
17/09/2025 - 18:24
Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 18:02
Η «μάχη» της ρυτίδας: Φυσικά υλικά και συνήθειες που υπόσχονται θαύματα
Ομορφιά
17/09/2025 - 17:46
Εργαζόμενοι στο «Αττικό»: «Απλήρωτοι εννέα μήνες οι υγειονομικοί που συμμετείχαν σε απογευματινά χειρουργεία»
Πολιτική Υγείας
17/09/2025 - 17:23
Θεμιστοκλέους: «Με νέο σύστημα θα κλείνονται τα ραντεβού στα νοσοκομεία από την 1η Οκτωβρίου»
Πολιτική Υγείας
17/09/2025 - 16:57
Δύο ακόμη νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και οκτώ νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα
Υγεία
17/09/2025 - 16:33
Φαινόμενο Rumpelstiltskin: Τι είναι και πώς επιδρά στη διαχείριση ενός προβλήματος υγείας
Ψυχική Υγεία
17/09/2025 - 16:16
Άσθμα: Συμπτώματα, παράγοντες κινδύνου και αντιμετώπιση της πάθησης
Health Talk
17/09/2025 - 15:47
Τα ενέσιμα φάρμακα αδυνατίσματος έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα σε ανθρώπους με συναισθηματική υπερφαγία
Υγεία
17/09/2025 - 15:21
Βραδιά υπέρ της Breathe Hellas και της ψυχικής υγείας με οικοδέσποινα την Τατιάνα Μπλάτνικ
Ψυχική Υγεία
17/09/2025 - 14:49
ΕΟΠΥΥ: «Καμπανάκι» για πρακτικές phising - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και πως θα προστατευθούν
Πολιτική Υγείας
17/09/2025 - 14:19
Ερευνητές ζητούν διεύρυνση της λίστας με τα αλλεργιογόνα τρόφιμα - Οι νέες προσθήκες
Διατροφή
17/09/2025 - 14:00
Υγειονομική βόμβα στα Καμένα Βούρλα τα λύματα - Περισσότερα από 2 εκατ. κολοβακτηρίδια σε 100 ml νερού
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 13:39
Η σεμαγλουτίδη φαίνεται να προστατεύει από τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Υγεία
17/09/2025 - 13:22

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η άνοια σε ηλικίες κάτω των 60: Τα συμπτώματα στην γκρίζα ζώνη και οι παράγοντες κινδύνου
Υγεία
16/09/2025 - 14:00
Το πολύ χαμηλό βάρος είναι πιο απειλητικό για τη ζωή απ' ό,τι τα περιττά κιλά
Υγεία
16/09/2025 - 13:00
Εκτελεστική δυσλειτουργία: Ειδικοί εξηγούν τι είναι και πως μπορεί να τη διαχειριστεί κανείς
Ψυχική Υγεία
15/09/2025 - 14:00
Η ΠΟΕΡΓΙ καταγγέλλει την αντιπαράθεση για το clawback - «Θλιβερός καυγάς με ψεύδη και μισές αλήθειες»
Πολιτική Υγείας
15/09/2025 - 18:17
ChatGPT: Οι «συνομιλίες» μας με την τεχνητή νοημοσύνη και τα ερωτήματα που ανακύπτουν
Ψυχική Υγεία
15/09/2025 - 15:31
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo