ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Στον πάγο» η προστασία των ενηλίκων κατά του έρπητα ζωστήρα: Ελλείψεις, εμπόδια στον εμβολιασμό και ανησυχία

Πολιτική Υγείας
Photo by Thirdman from Pexels
Την ανησυχία τους εκφράζουν οι γιατροί για τις ελλείψεις του εμβολίου κατά του έρπητα ζωστήρα, με τις «παγωμένες» διαδικασίες για την πρόσβαση των πολιτών στο νεότερο εμβόλιο να περιπλέκουν το πρόβλημα.
Παρασκευή, 13/01/2023 - 11:15
— Photo: Photo by Thirdman from Pexels
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Η περίπτωση των εμβολίων κατά του έρπητα ζωστήρα είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση της πολυπλοκότητας του ζητήματος των ελλείψεων φαρμάκων και εμβολίων και πως μπορεί το πρόβλημα πρόσβασης για τους πολίτες να ενταθεί από διαδικαστικές δυσλειτουργίες.

Πέραν των ελλείψεων σε πρώτες ύλες και συσκευασίες, τα εμπόδια στα διεθνή δίκτυα διάθεσης και τα ζητήματα βιωσιμότητας λόγω των χρηματοδοτικών πιέσεων, συχνά προβλήματα εμφανίζονται και λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών φαρμάκων και εμβολίων.

Πολλά εξ αυτών και ιδίως στα εμβόλια, η παραγωγή συναντά συχνά προβλήματα, καθώς πρόκειται για ευαίσθητα προϊόντα, που ακόμη και μια αστοχία στη διαδικασία μπορεί να επηρεάσει μια ολόκληρη παρτίδα.

Σε έλλειψη το αποζημιούμενο εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα: Ανησυχούν οι γιατροί

Βάσει της σχετικής λίστας του ΕΟΦ με τις μακροχρόνιες και σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων, το ήδη αποζημιούμενο εμβόλιο έναντι του έρπητα ζωστήρα, αυτό που είναι διαθέσιμο τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, είναι σε έλλειψη από τις 20 Οκτωβρίου. Μάλιστα, το εμβόλιο αναμένεται να είναι σε έλλειψη στη χώρα μας έως και τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ έλλειψη κατέγραφε και τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Την ανησυχία πολιτών και γενικών γιατρών για την έλλειψη εμβολίου κατά του έρπητα ζωστήρα, εξέφρασε πρόσφατα με ανοικτή επιστολή στον Υπουργό Υγείας, η εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής «Ιπποκράτης».

«Η έλλειψη αυτή παριστά ακάλυπτη ανάγκη υγείας του πληθυσμού καθώς και μία ακάλυπτη ιατρική ανάγκη των γενικών/οικογενειακών γιατρών που πασχίζουν να καλύψουν εμβολιαστικά τους ασθενείς τους όσο καλύτερα μπορούν», αναφέρουν χαρακτηριστικά και ερωτούν τον Θ. Πλεύρη πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. «Γνωρίζετε πολύ καλά τις δυσκολίες που συναντάμε στην προώθηση των εμβολιασμών, γι’ αυτό έχουμε την πεποίθηση ότι θα μεριμνήσετε να λυθεί το επιπρόσθετο πρόβλημα της έλλειψης του συγκεκριμένου εμβολίου», καταλήγουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, η έλλειψη αναμένεται να αποκατασταθεί σταδιακά, με τις πρώτες παραλαβές να φθάνουν στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ μια μεγαλύτερη ποσότητα αναμένεται το Σεπτέμβριο.

Μέχρι όμως να φθάσουν οι πρώτες ποσότητες και να ομαλοποιηθεί η επάρκεια της αγοράς, ο πληθυσμός που συστήνεται να εμβολιαστεί έναντι του ιού του έρπητα ζωστήρα μένει ακάλυπτος (ενήλικες άνω των 60 ετών, σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμού).

Η εναλλακτική επιλογή πρόληψης που μένει «στον πάγο»

Στις περιπτώσεις που για την αντιμετώπιση ή την πρόληψη μιας πάθησης υπάρχουν πολλαπλές επιλογές, εάν ένα από τα φάρμακα ή εμβόλια παρουσιάσει έλλειψη τότε ο ΕΟΦ παραπέμπει συνήθως στις εναλλακτικές επιλογές. Έτσι έγινε και σε αυτή την περίπτωση, με τον Οργανισμό να συστήνει, στη σχετική λίστα ελλείψεων, ως εναλλακτική επιλογή ένα νέο εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα.

Το εν λόγω εμβόλιο διαθέτει πολύ υψηλή άνω του 90% αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες άνω των 50 ετών. Μάλιστα, διατηρεί υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας για τουλάχιστον 8 χρόνια μετά τον εμβολιασμό, ενώ κλινική μελέτη έδειξε ότι η ανοσολογική απόκριση αναμένεται να διαρκέσει για τουλάχιστον 20 χρόνια μετά τον εμβολιασμό.

Ακόμη σημαντικότερο χαρακτηριστικό είναι πως αποτελεί το μοναδικό εμβόλιο έναντι του έρπητα ζωστήρα το οποίο ενδείκνυται σε άτομα με ανοσοκαταστολή, λόγω νόσου ή θεραπείας, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό. Μέχρι πρότινος αυτοί οι ασθενείς δεν είχαν καμία δυνατότητα προστασίας έναντι του έρπητα ζωστήρα.

Μόνο που η «λύση» για την αντιμετώπιση της έλλειψης όσο διαρκεί αποδεικνύεται στην πράξη ανέφικτη για διαδικαστικούς λόγους…

Το νέο εμβόλιο έχει πάρει τιμή και έχει ενταχθεί από τις 14 Νοεμβρίου στη λεγόμενη «θετική λίστα», τον κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση, έχοντας περάσει από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Σύμβουλος Φαρμάκου του Υπ. Υγείας. Μπ. Καραθάνος από το βήμα του Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας.

Διαβάστε επίσης⇒ Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού 2022: Ποια εμβόλια συστήνει το Υπουργείο Υγείας στους ενήλικες

«Σε ό, τι αφορά στο νέο εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα, είδαμε την αξία του και είδαμε και μια σχετική έλλειψη που υπάρχει στην αγορά, ενώ καταλήξαμε σε μια συμφωνία πολύ καλή και για εμάς [την πολιτεία] και για την εταιρεία», ανέφερε ο κ. Καραθάνος, κάνοντας λόγο για «καλή έκπτωση» εκ μέρους της εταιρείας. Ωστόσο, το εμβόλιο δεν μπορεί να συνταγογραφηθεί γιατί εκκρεμεί η ένταξη του στο Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων!

«Δυστυχώς, εμείς στην Ελλάδα έχουμε μείνει χωρίς εμβόλιο για τους ασθενείς μας», αναφέρει σε ανάρτηση του o Ευάγγελος Φραγκούλης, Γ.Γ. της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής & ΠΦΥ.

Όπως εξηγεί, «το νεότερο, ανασυνδυασμένο, πολύ πιο αποτελεσματικό, που έχει αντικαταστήσει πλήρως το παλιότερο από ζώντα εξασθενημένο ιό σε χώρες, όπως ΗΠΑ, Γερμανία, κλπ - καθώς έχει αξιολογηθεί ως πολύ αποδοτικότερη παρέμβαση, ενώ βρίσκεται στη θετική λίστα εδώ και πάνω από ένα μήνα, δεν μπορεί να καλυφθεί από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς δεν έχει εισαχθεί ακόμα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Και μάλιστα ενώ το παλιότερο εμβόλιο, που είναι ενταγμένο στο Εθνικό Πρόγραμμα, βρίσκεται σε έλλειψη για περισσότερο από δύο μήνες».

Όπως ανέφερε και ο κ. Καραθάνος, υπάρχει μια καθυστέρηση από την Επιτροπή Εμβολιασμού, η οποία όμως έχει ενημερωθεί για την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, η Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει (για να ορίσει τον πληθυσμό που συστήνεται το νέο εμβόλιο) πριν από 2 μήνες. Βέβαια, για να ενεργοποιηθεί η επιλογή, δηλαδή να μπορεί να συνταγογραφηθεί και να αποζημιωθεί, πρέπει να αναρτηθεί το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων.

Σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό, αν και η γνωμοδότηση της Επιτροπής γνωστοποιείται με την ανάρτηση του Προγράμματος, πληροφορίες αναφέρουν πως η σύσταση περιλαμβάνει τη διάθεση του εμβολίου αρχικά μόνο σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, που άλλωστε δεν καλύπτονται από το παλαιότερο εμβόλιο, καθώς έχει αντένδειξη. Το σκεπτικό για αυτή την απόφαση, πάντως, συνδέεται με μια σταδιακή διεύρυνση της διάθεσης του νέου εμβολίου, φθάνοντας στην πρόβλεψη που ισχύει για τους ενήλικους άνω των 60 ετών, αλλά σε ένα βάθος χρόνου.

Συνεπώς ακόμη και αν δημοσιευθεί το Πρόγραμμα με την εν λόγω σύσταση, έως ότου αποκατασταθεί η επάρκεια της αγοράς οι ενήλικες άνω των 60 ετών, αν και συστήνεται να εμβολιαστούν δεν θα μπορούν να λάβουν το εμβόλιο χωρίς κόστος, εκτός αν είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

Οι προβληματισμοί για την ευρεία διάθεση του νέου σκευάσματος σχετίζονται κυρίως με το κόστος, καθώς το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει διπλή δόση, διπλασιάζοντας και την τιμή. Το εν λόγω «εμπόδιο» όμως έχει ξεπεραστεί μέσω της συμφωνίας που επετεύχθη στο πλαίσιο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, που καθιστά την χορήγηση του βιώσιμη για τον ΕΟΠΥΥ, βάσει όσων ανέφερε ο κ. Καραθάνος.

Οι πληροφορίες του News4Health αναφέρουν, λοιπόν, πως η γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμβολιασμού απεστάλη στο Υπουργείο Υγείας, τόσο, όμως, η ανάγκη που δημιουργεί η σταθερή έλλειψη του παλαιότερου εμβολίου για τον έρπητα ζωστήρα, όσο και τα υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας του νέου σκευάσματος, φαίνεται πως οδήγησε το Υπουργείο να ζητήσει από την Επιτροπή να επανεξετάσει τη σύσταση, διευρύνοντας εξαρχής τα κριτήρια χορήγησης του.

Και εκεί έχει παγώσει η όλη η διαδικασία. Αφήνοντας εν τέλει χωρίς εμβόλιο όσους χρειάζονται την προστασία, ακόμη και εκείνους που έχουν σοβαρές και χρόνιες παθήσεις και λόγω της ανοσοκαταστολής δεν μπορούσαν να λάβουν μέχρι τώρα κανένα εμβόλιο έναντι του έρπητα ζωστήρα. Εκτιμάται πως μια μέση λύση θα μπορούσε να αποτελέσει μια αρχική γνωμοδότηση που θα συστήνει τη χορήγηση του νέου εμβολίου, των δύο δόσεων, σε όλους τους ενήλικες που συστήνεται άνω των 60 ετών όσο διαρκεί η έλλειψη του παλαιότερου μονοδοσικού εμβολίου. Ωστόσο, άγνωστο είναι αν η Επιτροπή Εμβολιασμού θα εξετάσει έστω αυτό το ενδεχόμενο.

Έρπητας Ζωστήρας: Η επώδυνη νόσος

Ο έρπητας ζωστήρας είναι ένα εξαιρετικά επώδυνο λοιμώδες νόσημα που πλήττει συνήθως τους ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας. Είναι ένα από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα νοσήματα σε άτομα άνω των 50 ετών. Εμφανίζεται σε 1 στους 3 ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας.

Η κύρια αιτία εμφάνισης του έρπητα ζωστήρα είναι το γεγονός ότι οι αμυντικοί μηχανισμοί του ανοσοποιητικού συστήματος προοδευτικά εξασθενούν, ειδικά μετά την ηλικία των 50 ετών ή και λόγω ανοσοκαταστολής λόγω νόσου ή θεραπείας.

Πάνω από το 90% των ενηλίκων ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών είναι ήδη φορείς του ιού που προκαλεί έρπητα ζωστήρα. Δυστυχώς, σε 1 στους 3 ο ιός ενεργοποιείται προκαλώντας την επώδυνη νόσο. Η αρνητική επίπτωση της νόσου στην ποιότητα ζωής των ασθενών είναι σημαντική, καθώς συνοδεύεται από πόνο, συχνά αφόρητο.

Κυριότερες σοβαρές επιπλοκές για τον ασθενή είναι η μεθερπητική νευραλγία (PHN), που εμφανίζεται σε περίπου 30% των ασθενών όταν ο πόνος γίνεται μακροχρόνιος νευροπαθητικός, επιδεινώνοντας σοβαρά την καθημερινότητα των πασχόντων, για μερικούς μήνες έως και χρόνια, αλλά και ο οφθαλμικός έρπητας ζωστήρα που πλήττει περίπου 25% των ασθενών.

Διαβάστε επίσης ⇒ Έρπης ζωστήρας και ηλικία: Μια σχέση που «σοβαρεύει» με τα χρόνια

Τελευταία τροποποίηση στις 13/01/2023 - 12:01
  • ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
  • ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
  • ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ
  • ΕΡΠΗΤΑΣ ΖΩΣΤΗΡΑΣ
  • ΕΜΒΟΛΙΟ
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ
  • ΕΟΦ
  • ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ
  • ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ
  • ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
  • ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πότε θα τελειώσει η πανδημία του κορονοϊού: «Δύσκολη χρόνια» και το 2023 λένε οι επιστήμονες
Πότε θα τελειώσει η πανδημία του κορονοϊού: «Δύσκολη χρόνια» και το 2023 λένε οι επιστήμονες 13 Ιανουαρίου 2023
ΠΟΥ: Πιο ανθεκτική στα αντισώματα η «Κράκεν» - Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια έναντι αυτής 13 Ιανουαρίου 2023
ΠΟΥ: Πιο ανθεκτική στα αντισώματα η «Κράκεν» - Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια έναντι αυτής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
Υγεία
12/02/2026 - 15:00

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Νέα ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος από τον ΕΟΦ λόγω... τοξίνης
Επικαιρότητα
10/02/2026 - 21:12

Νέα ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος από τον ΕΟΦ λόγω... τοξίνης

«Όχι» από τον EFSA στον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων κατά της ευλογιάς - Ολόκληρη η έκθεση
Επικαιρότητα
09/02/2026 - 16:43

«Όχι» από τον EFSA στον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων κατά της ευλογιάς - Ολόκληρη η έκθεση

EFSA για ευλογιά των προβάτων: Περίπλοκη η ελληνική περίπτωση για τον εμβολιασμό
Πολιτική Υγείας
06/02/2026 - 12:23

EFSA για ευλογιά των προβάτων: Περίπλοκη η ελληνική περίπτωση για τον εμβολιασμό

ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος
Υγεία
06/02/2026 - 10:16

ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος

Εξιτήριο για τη Σία Κοσιώνη μετά την πολυήμερη νοσηλεία λόγω πνευμονίας
Επικαιρότητα
05/02/2026 - 12:59

Εξιτήριο για τη Σία Κοσιώνη μετά την πολυήμερη νοσηλεία λόγω πνευμονίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύλλογος Ατόμων με ALS: Παγκοσμίου φήμης ειδικός θα μιλήσει στην ομάδα στήριξης των Ελλήνων ασθενών
Patient Talk
18/02/2026 - 18:33
Η αντοχή σαλμονέλας και καμπυλοβακτηρίου στα αντιμικροβιακά συνιστούν πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
18/02/2026 - 17:59
Ποιες βελτιώσεις στη διατροφή μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία μας
Διατροφή
18/02/2026 - 17:24
Ενσυνειδητότητα και χρόνιος πόνος: Τι δείχνει νέα μελέτη για το ειδικό πρόγραμμα MBPM
Ψυχική Υγεία
18/02/2026 - 16:57
Στο μικροσκόπιο μεγάλης μελέτης οι ασθένειες που μεταδίδονται από τσιμπούρια στην Ελλάδα
Υγεία
18/02/2026 - 16:32
Η αστυνομία ξήλωσε κύκλωμα παράνομης διακίνησης φαρμάκων - Κατασχέθηκαν περισσότερα από 9.600 δισκία
Επικαιρότητα
18/02/2026 - 16:04
Εικαστική έκθεση στη Θεσσαλονίκη από μαθητές που θέλουν να ευαισθητοποιήσουν για την εθελοντική αιμοδοσία
Επικαιρότητα
18/02/2026 - 15:46
Δέκα βήματα για υγιή και ευτυχισμένη γήρανση - Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής με μεγάλο αντίκτυπο
Υγεία
18/02/2026 - 15:24
ΟΦΕΤ: Μοναδικός ελληνικός όμιλος φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην έκθεση WHX Dubai
Pharma News
18/02/2026 - 14:49
Καρκίνος πνεύμονα: Ενημερωτική πρωτοβουλία της FairLife LCC για τον κρίσιμο βιοδείκτη ALK
Patient Talk
18/02/2026 - 14:23
Κατεπείγουσα συνάντηση με Μητσοτάκη ζητεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ - «Καρφιά» κατά Υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ
Patient Talk
18/02/2026 - 13:58
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το γλαύκωμα χωρίς φάρμακα
Health Talk
18/02/2026 - 13:33
ΕΟΠΥΥ: Πλήρης κάλυψη δαπανών υγείας εκτός συνταγογράφησης για τους τραυματίες του δυστυχήματος των Τεμπών
Επικαιρότητα
18/02/2026 - 13:17
Tο «Μέλλον της Υγείας», αντικείμενο διάλεξης του Δρος Αποστολόπουλου στο Πανεπιστήμιο Cambridge
Υπηρεσίες Υγείας
18/02/2026 - 13:01
Η GE HealthCare πλατινένιος υποστηρικτής της ESR στο ECR 2026
Υπηρεσίες Υγείας
18/02/2026 - 12:39
Πειραματικό φάρμακο που σχεδιάστηκε για ασθενείς με καρκίνο προκαλεί πονοκέφαλο στις αρχές αντιντόπινγκ
Fitness
18/02/2026 - 12:02
Ακτινοθεραπεία καθοδηγούμενη από PSMA PET/CT έπειτα από χειρουργική αφαίρεση προστάτη
Υγεία
18/02/2026 - 10:58
Γεωργιάδης: «Εντός της εβδομάδας προκηρύσσονται 4.000 θέσεις προσωπικού στο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
18/02/2026 - 10:07
Η ατμοσφαιρική ρύπανση συσχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση Αλτσχάιμερ
Υγεία
18/02/2026 - 09:44
Στένωση καρωτίδων: Το «σιωπηλό» αίτιο του εγκεφαλικού επεισοδίου
Health Talk
18/02/2026 - 08:22
ΕΕΠΑΟ: Τέσσερα στα πέντε παιδιά επιτυγχάνουν πλήρη ίαση από τον καρκίνο
Health Talk
18/02/2026 - 03:42
Επίσημη έναρξη της συγκρότησης και λειτουργίας του Δικτύου Κέντρων Μαστού
Πολιτική Υγείας
18/02/2026 - 00:06
Καμπανάκι από τους ΩΡΛ προς τους γονείς: Επικίνδυνο το ροχαλητό για την υγεία των παιδιών
Health Talk
17/02/2026 - 22:12
Τι είναι οι μυκοτοξίνες, τι προκαλούν στα τρόφιμα και ποιες οι επιπτώσεις τους στην υγεία ανθρώπων και ζώων
Διατροφή
17/02/2026 - 21:27
Deloitte: Πρόληψη και ψηφιακή καινοτομία στο επίκεντρο του νέου συστήματος υγείας
Επικαιρότητα
17/02/2026 - 20:44
Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τον θάνατο ασθενούς έπειτα από επίσκεψη σε Κέντρο Υγείας της Σαλαμίνας
Επικαιρότητα
17/02/2026 - 19:57
Νυχτερινή νηστεία και ύπνος: Η απλή αλλαγή που ενισχύει την καρδιομεταβολική υγεία
Health Talk
17/02/2026 - 19:21
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τις 510 θέσεις σε νοσοκομεία της προκήρυξης 1Κ/2026 του ΑΣΕΠ
Επικαιρότητα
17/02/2026 - 18:59
Κρύο που «τρυπάει τα κόκαλα»: Μια απλή έκφραση ή η πραγματικότητα του χειμώνα;
Υγεία
17/02/2026 - 18:44
«Ελπίδα»: Χαμόγελα και δύναμη στους μικρούς αγωνιστές για την παγκόσμια ημέρα παιδικού καρκίνου
Patient Talk
17/02/2026 - 18:19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΥΚ: Ξεκινάει σήμερα η διαδικασία δωρεάν διάθεσης τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία
Πολιτική Υγείας
16/02/2026 - 08:59
Αγαπηδάκη: Νέο πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα
Πολιτική Υγείας
16/02/2026 - 12:00
Αναστάτωση στους νέους γιατρούς από το νέο όριο αναβολής στράτευσης – Παρέμβαση του ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
16/02/2026 - 11:37
Η διαλειμματική νηστεία δεν έχει καλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους από τις άλλες δίαιτες
Διατροφή
16/02/2026 - 13:00
Πως το φύλο διαφοροποιεί τη διατροφική συνταγή για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής
Διατροφή
16/02/2026 - 14:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo