ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχήμα Μεταβατικής Αποζημίωσης: Η «αντιπρόταση» των φαρμακευτικών εταιρειών για το Ταμείο Καινοτομίας

Pharma Policy
Σχήμα Μεταβατικής Αποζημίωσης: Η «αντιπρόταση» των φαρμακευτικών εταιρειών για το Ταμείο Καινοτομίας
Με την μελέτη σχεδιασμού του Ταμείου Καινοτομίας να «τρέχει», δύο φορείς που εκπροσωπούν το Φάρμακο απέστειλαν πρόταση στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με τις παραμέτρους που θα πρέπει να έχει, ως Σχήμα Μεταβατικής Αποζημίωσης.
Τρίτη, 02/07/2024 - 07:05
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Το πρώτο τρίμηνο του 2025 αναμένονται τα αποτελέσματα από την μελέτη για τον σχεδιασμό, υλοποίηση και εφαρμογή του Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας, διευκρίνισε από τη βήμα του 1ου Ελληνικού Φόρουμ για τον Καρκίνο ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρης Αγγελής.

Η εφαρμογή επιδιώκεται να ακολουθήσει από το δεύτερο τρίμηνο, αφού έχει προηγηθεί διαβούλευση και συνεργασία με όλους τους φορείς, ιδίως τους θεσμικούς. «Θα είμαστε ανοικτοί στις προτάσεις τους», ανέφερε ο κ. Αγγελής.

Μάλιστα, όπως τόνισε, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έλαβε και τα πρώτα σχόλια επί του θέματος, υπό τη μορφή επιστολής που συνυπογράφουν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και το PhARMA Innovation Forum (PIF).

Υπογράμμισε, δε, τη σημασία υποβολής πρότασης από κοινού από δύο φορείς του κλάδου .

Σχήμα Μεταβατικής Αποζημίωσης

Όπως εξήγησε ο Αντιπρόεδρος του PIF, Christian Rodseth κατά τη διάρκεια της συζήτησης γύρω από το υπό σχεδιασμό Ταμείο, αν δεν αναπτύξουμε το σωστό μηχανισμό δεν θα προωθήσει εν τέλει την καινοτομία αλλά θα την εμποδίσει περαιτέρω. «Αν λοιπόν δεν ακολουθήσουμε ένα μοντέλο που πραγματικά βοηθάει την καινοτομία τότε θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα Σχήμα Μεταβατικής Αποζημίωσης», σημείωσε.

Ειδικότερα, οι ΣΦΕΕ και PIF προτείνουν το Σχήμα να καλύπτει το χρονικό διάστημα από την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) έως την ένταξη του κάθε σκευάσματος στη Θετική Λίστα (ο κατάλογος με τα φάρμακα που αποζημιώνει η κοινωνική ασφάλιση).

Το χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 24 μήνες, συστηματική καταγραφή δεδομένων για την αποτελεσματικότητα ή/και την ασφάλεια του σκευάσματος θα είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια αυτή, ενώ η χρηματοδότηση του Σχήματος θα πρέπει να προέλθει από επιπρόσθετους πόρους.

Στόχος θα είναι η ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες, με ένα βιώσιμο τρόπο για το σύστημα υγείας. Θα εντάσσει, άλλωστε, συγκεκριμένες κατηγορίες καινοτόμων σκευασμάτων, ενώ προτείνεται να λειτουργήσει ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Όπως είχε γράψει το News4Health, ένα νέο φάρμακο χρειάζεται 587 ημέρες από τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας από τον ΕΜΑ έως ότου φθάσει στον Έλληνα ασθενή, σύμφωνα με το Δείκτη WAIT. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 531 ημέρες.

Την ίδια ώρα, προκειμένου να φθάσουν σε ασθενείς που τα χρειάζονται, φάρμακα εισάγονται μέσω του ΙΦΕΤ, συνήθως σε υψηλότερες τιμές, ενώ την πρόσβαση δυναμιτίζουν και οι υψηλές, μη βιώσιμες επιστροφές που καλούνται να καταβάλλουν οι εταιρείες.

Οι καινοτόμες θεραπείες του Σχήματος

Όπως περιγράφεται στην επιστολή, επιλέξιμες για ένταξη στο Σχήμα σε πρώτη φάση θα πρέπει να είναι αποκλειστικά τα λεγόμενα ATMPs (Advanced Therapeutic Medicinal Products, βασισμένα σε κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες) ή και τα προϊόντα που ο ΕΜΑ έχει χαρακτηρίσει ως PRIME (Priority Medicine), και συμπεριλαμβάνει κυρίως φάρμακα που απαντούν σε ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Σε δεύτερη φάση θα μπορούσαν να ενταχθούν και Ορφανά Φάρμακα ή θεραπείες που ακολουθούν τα κριτήρια του Ιταλικού Οργανισμού Φαρμάκων (AIFA), δηλαδή τη θεραπευτική ανάγκη, την προστιθέμενη θεραπευτική αξία και το εύρος των διαθέσιμων κλινικών δεδομένων.

Ο τρόπος εισόδου των θεραπειών και κατ’ επέκταση η τιμολόγηση και αποζημίωση τους, είναι επίσης ένα σημαντικό κομμάτι στη διαμόρφωση ενός ταμείου καινοτομίας.

Τόσο ο κ. Αγγελής, όσο και οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών αλλά και ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Κώστας Αθανασάκης, που συμμετείχε στη συζήτηση και συνεργάστηκε με τους δύο φορείς, φαίνεται να συγκλίνουν στην κατεύθυνση των λεγόμενων «συμφωνιών διαχειριζόμενης εισόδου (management entry agreements)».

Αυτές οι συμφωνίες αφορούν σε συγκεκριμένο πληθυσμό ασθενών, με καθορισμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο, καθορισμένο μηχανισμό καταγραφής δεδομένων (η σχετική δαπάνη θα καλύπτεται από τις εταιρείες) και προσδιορισμένη διάρκεια πρόσβασης.

Τη διαχείριση τους θα μπορούσε να αναλάβει ο ΕΟΠΥΥ, που είναι και υπεύθυνος για το horizon scanning, προτείνουν οι εκπρόσωποι της αγοράς.

Διαδικαστικά, η εταιρεία (ο Κάτοχος Άδειας Κυκλοφορίας, ΚΑΚ) θα υποβάλει αίτημα στον ΕΟΠΥΥ όταν το καινοτόμο φάρμακο έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΜΑ, σε συνεργασία με τον Οργανισμό και την Επιτροπή Αξιολόγησης.

Κατά τη διάρκεια παραμονής του σκευάσματος θα συλλέγονται διαρκώς δεδομένα, όπως κατέστη σαφές, ενώ και στην πρόταση σημειώνεται η σημασία σταθερής παρακολούθησης των δεικτών που θα οριστούν από ειδικούς.

Σε ό,τι αφορά στην τιμή ένταξης αυτή θα ορίζεται από τις ενδεικτικές τιμές της Ευρώπης.

Χρηματοδότηση

Δεδομένης της απαραίτητης συστηματικής παρακολούθησης που θα εστιάζει και στην αποφυγή υπέρβασης του σχετικού ετήσιου προϋπολογισμού, με τα όργανα της Πολιτείας να έχουν τον απόλυτο έλεγχο, τότε η όποια πιθανή υπέρβαση δεν θα μεταφράζεται σε clawback.

Το ερώτημα, λοιπόν «του ενός δισεκατομμυρίου» είναι πόσο θα πρέπει να είναι το budget αλλά και πως θα χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Καινοτομίας.

Όπως σημειώνεται και στην επιστολή, το Σχήμα Μεταβατικής Αποζημίωσης προτείνεται να χρηματοδοτηθεί με πόρους επιπρόσθετους από το γενικό προϋπολογισμό φαρμακευτικής δαπάνης και οι οποίοι θα ορίζονται σαφώς και στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Μεταξύ αυτών μπορεί να είναι φόροι και επιδοτήσεις υγείας, ποσά που εξοικονομήθηκαν από δαπάνες του ΙΦΕΤ ή και από άλλες δαπάνες υγείας.

«Υπάρχουν διαφορετικές πηγές. Δεν είναι μόνο ο τωρινός φαρμακευτικός προϋπολογισμός, μπορούμε να κάνουμε άλλες "αλχημείες". Μπορούμε, για παράδειγμα να αυξήσουμε το φόρο σε συγκεκριμένα επιβλαβή προϊόντα και να το χρησιμοποιήσουμε για να χρηματοδοτήσουμε την καινοτομία, που συζητείται αρκετά στο εξωτερικό», ανέφερε ενδεικτικά ο Γενικός Γραμματέας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο σχετικός προϋπολογισμός του Σχήματος θα πρέπει να καθορίζεται κάθε έτος με βάση πραγματικές ανάγκες και τα στοιχεία του horizon scanning, το ρόλο του οποίου ανέδειξε και ο κ. Αγγελής, όταν περιέγραφε τα εργαλεία που θα αξιοποιηθούν στο ταμείο.

Άλλωστε, προκειμένου να καθοριστεί όσο το δυνατόν ακριβέστερα το ποσό που απαιτείται θα χρειαστεί να εξεταστούν τα διαθέσιμα στοιχεία της δαπάνης των κατηγοριών που θα επιλεγούν.

Μάλιστα, προτείνεται οι θεραπείες,που, βάσει των δεικτών αποτελέσματος, θα δείξουν κλινικό όφελος να μην υπόκεινται στην οριζόντια λογική του τρέχοντος ύψους των υποχρεωτικών επιστροφών. Να υιοθετείται τρόπων τινά ένας εξορθολογισμός του clawback τους και όταν εισέρχονται στον προϋπολογισμό (μετά την έξοδο τους από το Σχήμα) να προβλέπεται απαραίτητα και αύξηση της δαπάνης.

  • ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
  • ΤΑΜΕΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
  • ΣΦΕΕ
  • PIF
  • CLAWBACK
  • ΑΡΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ
  • ΕΛΛΟΚ
  • ΣΧΗΜΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΟΦ: Με συγκεκριμένα κριτήρια οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων
ΕΟΦ: Με συγκεκριμένα κριτήρια οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων 01 Ιουλίου 2024
Μαζική συμμετοχή στο Φαρμακευτικό Συνέδριο Νήσων Αιγαίου, στη Μυτιλήνη 02 Ιουλίου 2024
Μαζική συμμετοχή στο Φαρμακευτικό Συνέδριο Νήσων Αιγαίου, στη Μυτιλήνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο ΙΣΑ ζητά συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το clawback και το Ψηφιακό Αποθετήριο
Πολιτική Υγείας
20/08/2026 - 15:39

Ο ΙΣΑ ζητά συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το clawback και το Ψηφιακό Αποθετήριο

ΙΣΑ: Ζητά άμεση συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για clawback και Ψηφιακό Αποθετήριο
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 13:25

ΙΣΑ: Ζητά άμεση συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για clawback και Ψηφιακό Αποθετήριο

ΕΛΛΟΚ: Σημαντικό βήμα για την ογκολογική φροντίδα στη Δυτική Μακεδονία η αναβάθμιση του «Μποδοσάκειου»
Patient Talk
12/08/2026 - 15:26

ΕΛΛΟΚ: Σημαντικό βήμα για την ογκολογική φροντίδα στη Δυτική Μακεδονία η αναβάθμιση του «Μποδοσάκειου»

ΕΛΛΟΚ: «Η νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος στη λήθη ενισχύει τα άτομα με ιστορικό καρκίνου και στην Ελλάδα»
Patient Talk
10/08/2026 - 13:22

ΕΛΛΟΚ: «Η νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος στη λήθη ενισχύει τα άτομα με ιστορικό καρκίνου και στην Ελλάδα»

ΠΟΕΡΓΙ: Η πρόληψη δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από τους παρόχους μέσω clawback
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 16:46

ΠΟΕΡΓΙ: Η πρόληψη δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από τους παρόχους μέσω clawback

«Προλαμβάνω» κατά της παχυσαρκίας: Νέο μέτωπο μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και υπουργείου υγείας
Pharma Policy
05/08/2026 - 07:00

«Προλαμβάνω» κατά της παχυσαρκίας: Νέο μέτωπο μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και υπουργείου υγείας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών: Οι παρεμβάσεις της ΠΕ Ανατολικής Αττικής στις εστίες μόλυνσης
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 20:43
Πύθωνας με το όνομα «Τζόντι Φόστερ» υποβλήθηκε σε ηλεκτροχημειοθεραπεία για καρκίνο
Επικαιρότητα
21/08/2026 - 20:09
Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε στη φωτιά που ξέσπασε στη Λήμνο
Επικαιρότητα
21/08/2026 - 19:36
ΓΝ Χανίων: Πρωτοποριακή επέμβαση σύμπλοκης αγγειοπλαστικής σε ασθενή υψηλού κινδύνου
Υγεία
21/08/2026 - 19:13
Μύθοι και αλήθειες για τα κατοικίδια και τις αλλεργίες - Συμπτώματα, προστασία και αντιμετώπιση
Health Talk
21/08/2026 - 18:48
Δωρεάν στοματικός έλεγχος για παιδιά 6 έως 12 ετών στο Κοινωνικό Οδοντιατρείο του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 18:26
Νέα ανάρτηση Γεωργιάδη: «Η θεαματική βελτίωση του ΕΣΥ στα νησιά είναι εμφανής...»
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 18:03
ΠΟΕΔΗΝ: «Ώρα μηδέν» για το ΕΣΥ - Πανελλαδική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 17:38
Άμεσος επαναπατρισμός βαρέως πάσχοντος Έλληνα από την Αττάλεια με τον συντονισμό του ΕΚΑΒ
Επικαιρότητα
21/08/2026 - 17:03
Έμπολα: Περισσότεροι από 2.500 οι νεκροί στο Κονγκό - Εξαπλώνεται εκθετικά η επιδημία
Υγεία
21/08/2026 - 16:37
Πάρκινσον: Νέα μελέτη συνδέει την κατοικία κοντά σε καθαριστήρια με αυξημένο κίνδυνο
Υγεία
21/08/2026 - 16:19
Καμπανάκι Τσακρή για το έντονο επιδημικό κύμα του ιού του Δυτικού Νείλου και την ελονοσία
Health Talk
21/08/2026 - 15:49
Το συστατικό των εσπεριδοειδών που «ανανεώνει» το γερασμένο ήπαρ – Τι έδειξε νέα μελέτη
Υγεία
21/08/2026 - 15:00
ΕΟΜ: Ουδέποτε έχει χαθεί μόσχευμα λόγω έλλειψης αίματος - Ανάρτηση Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 14:09
Αλτσχάιμερ: Το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να «καθαρίζει» τον εγκέφαλο από τις βλαβερές πρωτεΐνες
Υγεία
21/08/2026 - 14:00
Ιός του Δυτικού Νείλου: Ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί για περισσότερα κρούσματα τις ερχόμενες εβδομάδες
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 13:26
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ανθρώπων διαφορετικής γενιάς όταν συνεργάζονται
Ψυχική Υγεία
21/08/2026 - 13:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο δημοσιογράφος Αντώνης Πανούτσος
Υγεία
21/08/2026 - 12:00
WOAH: Η Ελλάδα χώρα απαλλαγμένη από την πανώλη μικρών μηρυκαστικών
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 11:28
Ο συνδυασμός που μπορεί να κάνει πιο επικίνδυνη την οδήγηση στους ηλικιωμένους
Υγεία
21/08/2026 - 11:00
Ποια ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης και θερμοπληξίας
Υγεία
21/08/2026 - 10:00
Οι άνδρες με καρδιολογικά προβλήματα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο και για καρκίνο
Υγεία
21/08/2026 - 09:00
Καιρός: Απομακρύνονται τα 40άρια, δύσκολες οι νύχτες μεταξύ 24 και 27 Αυγούστου
Επικαιρότητα
20/08/2026 - 22:59
Αεροψεκασμοί στους ορυζώνες Θεσσαλονίκης και Ημαθίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών
Επικαιρότητα
20/08/2026 - 22:26
Δύναμη, ισορροπία, αντοχή και αντανακλαστικά στην τρίτη ηλικία - Τι αλλάζει και πόση άσκηση χρειαζόμαστε
Fitness
20/08/2026 - 21:53
Καταγγελία και ερωτήματα για το λουκέτο στις παραγωγικές μονάδες απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ
Πολιτική Υγείας
20/08/2026 - 20:49
Παρατείνονται έως και τις 3 Σεπτεμβρίου τα μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Κρήτη
Επικαιρότητα
20/08/2026 - 20:22
Οι στενές φιλίες βοηθούν στη διαχείριση των συναισθημάτων με θετικό τρόπο
Ψυχική Υγεία
20/08/2026 - 19:44
ΠΟΕΔΗΝ: Η βία κατά των υγειονομικών δεν μπορεί να γίνει ανεκτή
Πολιτική Υγείας
20/08/2026 - 19:11
Κονδύλι 1,16 εκ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου
Πολιτική Υγείας
20/08/2026 - 18:47

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έμπολα: Πάνω από 5.000 κρούσματα στο Κονγκό
Πολιτική Υγείας
19/08/2026 - 10:00
Μελέτη τελικού σταδίου από τη Novo Nordisk για τη μίνιμουμ αποτελεσματική δόση του χαπιού κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
19/08/2026 - 16:46
Πέντε τροφές και σπιτικές παρασκευές που μπορούν να κρατήσουν ενυδατωμένα τα παιδιά εν μέσω καύσωνα
Διατροφή
19/08/2026 - 18:34
ΙΣΠ: Θετική εξέλιξη η μεταβατική προσαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου
Πολιτική Υγείας
19/08/2026 - 19:17
Εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA κατά του μελανώματος μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής
Pharma News
20/08/2026 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo