ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Που οφείλεται η αναπουμπούλα με τις αυξήσεις στη συμμετοχή στα γενόσημα φάρμακα

Pharma Policy
EUROKINISSI
Σε ισχύ βρίσκονται ήδη από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου οι αλλαγές στον υπολογισμό των ποσών που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες για τα συνταγογραφημένα γενόσημα, με τους φαρμακοποιούς να δηλώνουν πως γίνονται «δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους»
Τετάρτη, 14/02/2024 - 19:22
— Photo: EUROKINISSI
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Συγκεκριμένα, το ξεκίνημα της τρέχουσας εβδομάδας σηματοδότησε και την ενεργοποίηση των αλλαγών στη συμμετοχή των ασθενών για περίπου 1.700 γενόσημα φάρμακα, που για αρκετούς πολίτες μπορεί να σημαίνει και αύξηση στο ποσό που καταβάλλουν. Το έναυσμα για τις αλλαγές έδωσε η έναρξη ισχύος του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων και στα φαρμακεία, σε συνδυασμό με την οριστικοποίηση της «Θετικής Λίστας», του Καταλόγου Αποζημιούμενων Φαρμάκων από την κοινωνική ασφάλιση.

Στην πράξη, σηματοδότησε την εφαρμογή της απόφασης κατάργησης, από τις αρχές του 2024, της εξίσωσης της ασφαλιστικής τιμής ενός γενοσήμου, δηλαδή της τιμής που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και της λιανικής τιμής, όπως είχε καταγράψει το ρεπορτάζ του News4Health.

Τι αλλάζει

Ο ασφαλισμένος καλείται πλέον να καταβάλλει το ποσοστό συμμετοχής που του αναλογεί (σ.σ.: από 0, 10% έως και 25%), ενώ αν το κόστος του φαρμάκου υπερβαίνει την τιμή αποζημίωσης, τότε καταβάλλει και τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής τιμής αποζημίωσης και λιανικής τιμής πώλησης.

Η ασφαλιστική τιμή για τα φάρμακα χωρίς προστασία πατέντας (οff patent και γενόσημα), με τη σειρά της, υπολογίζεται με βάση το πιο φτηνό σκεύασμα στην κατηγορία. Συνεπώς, η ασφαλιστική τιμή σε γενικές γραμμές αντιστοιχεί στην τιμή του πιο φτηνού γενόσημου.
Από τον κανόνα αυτό εξαιρούνταν, μέχρι πρότινος, τα γενόσημα φάρμακα, για τα οποία η λιανική τιμή εξισωνόταν με την τιμή αποζημίωσης, πάνω στην οποία υπολογίζεται και η συμμετοχή του ασθενούς. Δηλαδή ο ασθενής δεν πλήρωνε τη διαφορά, αλλά μόνο τη θεσμοθετημένη συμμετοχή.

Με νομοθετική ρύθμιση από τον Ιούλιο του 2022, το όλο πλαίσιο θα άλλαζε εφαρμόζοντας ενιαίο κανόνα για τον υπολογισμό της συνεισφοράς του ασθενούς για όλα τα φάρμακα, χωρίς την πρόβλεψη εξομοίωσης της λιανικής με την ασφαλιστική τιμή. Ωστόσο, με μια σειρά πολιτικών αποφάσεων η έναρξη ισχύος αυτής της αλλαγής είχε παγώσει. Η τελευταία απόφαση, που υπέγραψε ο πρώην υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2023, μεταθέτοντας την έναρξη ισχύος της κατάργησης της εξομοίωσης στην 1η Ιανουαρίου του 2024.

Αυξήσεις στις συμμετοχές

Η Υπουργική Απόφαση Χρυσοχοΐδη έμελλε να είναι και η τελευταία. Έμενε η έκδοση του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, αλλά και της Θετικής Λίστας για να ισχύσουν τα νέα δεδομένα. Από 12 Φεβρουαρίου, αν ένας ασθενής επιλέξει να αγοράσει ένα ακριβότερο φάρμακο της ίδιας κατηγορίας, θα πρέπει να καλύψει από την τσέπη του τη διαφορά ανάμεσα στη λιανική τιμή και την ασφαλιστική τιμή.

Όπως υποστηρίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών «οι αυξήσεις στις συμμέτοχες συγκεκριμένων, κυρίως γενοσήμων φαρμάκων, φθάνουν ακόμα και το 80%».

Στο σημείο αυτό αξίζει βεβαίως να αναφέρουμε, πως πρόκειται στην πλειονότητα τους για φθηνά φάρμακα, για αυτό και αρκετές εκτιμήσεις ανέφεραν πως δεν αναμένται να προκύψει σημαντική επιβάρυνση για τους πολίτε. Άλλωστε, στην ανατιμολόγηση του Δεκεμβρίου (από την οποία προκύπτει το Δελτίο Τιμών) έχει εφαρμοστεί και η προστασία για τα εν λόγω σκευάσματα, των οποίων οι τιμές μειώθηκαν έως και 7%.

Ωστόσο, ο ΦΣΑ αναφέρει πως τα μέλη του γίνονται αποδέκτες οργισμένων αντιδράσεων από αρκετούς ασφαλισμένους και υιοθετεί εκτιμήσεις που κάνουν για 30 εκατ. ευρώ επιβάρυνση συνολική επιβάρυνση των πολιτών.

Πριν από την απόφαση να ενεργοποιηθεί η κατάργηση της εξίσωσης τιμής αποζημίωσης και λιανικής τιμής, είχαν εκφραστεί προβληματισμοί για τις πιθανές αλλαγές για όσους ασθενείς είναι ρυθμισμένοι στη βάση της αγωγής που λαμβάνουν.

«Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής συμμεριζόμενος την δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών θέλει να διευκρινίσει ότι οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΦΣΑ στην οποία προστίθεται ότι «οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας» και «ότι οι φαρμακοποιοί δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη.

Όπως τονίζει μάλιστα ο ΦΣΑ, το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης, θα ωφελήσει τις φαρμακευτικές εταιρίες «καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο clawback στον ΕΟΠΥ. Προφανώς και αυτό είναι κυβερνητική επιλογή, στην οποία και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΦΣΑ.

Να θυμίσουμε ότι προς το παρόν, οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν σε ποσοστό 15% φάρμακα με την εμπορική τους ονομασία και για τα υπόλοιπα συνταγογραφούν με δραστική ουσία.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης από την πλευρά του έχει δηλώσει πολλάκις κατά το πρόσφατο παρελθόν ότι σκοπεύει να το αυξήσει κατά 15%, με το επιπλέον ποσοστό να αφορά αποκλειστικά σε γενόσημα φάρμακα, προκειμένου να αυξηθεί η διείσδυση τους στην αγορά.

Τελευταία τροποποίηση στις 14/02/2024 - 20:26
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αντίθετος ο ΦΣΑ με το νέο δελτίο τιμών στα φάρμακα: «Ωφελούνται οι εταιρείες με μείωση του clawback»
Αντίθετος ο ΦΣΑ με το νέο δελτίο τιμών στα φάρμακα: «Ωφελούνται οι εταιρείες με μείωση του clawback» 14 Φεβρουαρίου 2024
ΦΣΑ κατά Γεωργιάδη για την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα γενόσημα... με αποδείξεις 15 Φεβρουαρίου 2024
ΦΣΑ κατά Γεωργιάδη για την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα γενόσημα... με αποδείξεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης: «Άμεση είσοδος των γενόσημων στα συστήματα υγείας μετά τη λήξη της πατέντας»
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 16:51

Γεωργιάδης: «Άμεση είσοδος των γενόσημων στα συστήματα υγείας μετά τη λήξη της πατέντας»

Η AlfaOmega Pharma Logistics εγκαινίασε τη νέα υπερσύγχρονη αποθήκη της στον Ασπρόπυργο
Pharma News
24/11/2025 - 22:13

Η AlfaOmega Pharma Logistics εγκαινίασε τη νέα υπερσύγχρονη αποθήκη της στον Ασπρόπυργο

Η PPTA χαιρετίζει τη θέση του ΣΦΕΕ για τα φάρμακα από πλάσμα
Pharma Policy
20/11/2025 - 20:54

Η PPTA χαιρετίζει τη θέση του ΣΦΕΕ για τα φάρμακα από πλάσμα

Γεωργιάδης στο Action 24: «Πότε θα μπορέσουμε να δώσουμε αυξήσεις στους νοσηλευτές»
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 14:39

Γεωργιάδης στο Action 24: «Πότε θα μπορέσουμε να δώσουμε αυξήσεις στους νοσηλευτές»

Σύλλογος «ΑΡΜΟΝΙΑ»: «Ζήτημα ζωής και αξιοπρέπειας η επάρκεια φαρμάκων από πλάσμα»
Patient Talk
15/11/2025 - 00:11

Σύλλογος «ΑΡΜΟΝΙΑ»: «Ζήτημα ζωής και αξιοπρέπειας η επάρκεια φαρμάκων από πλάσμα»

Συμμαχία OnHOME: «Η Κομισιόν να αναγνωρίσει την ψηφιακή πρόσβαση στα φάρμακα ως ασθενοκεντρική λύση»
Patient Talk
11/11/2025 - 23:19

Συμμαχία OnHOME: «Η Κομισιόν να αναγνωρίσει την ψηφιακή πρόσβαση στα φάρμακα ως ασθενοκεντρική λύση»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς μεταβάλλεται η εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας
Υγεία
09/12/2025 - 11:00
ΕΟΦ: Προειδοποίηση για βρεφικό γάλα που συνδέεται με κρούσματα αλλαντίασης
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 10:59
Το στυλ διαπαιδαγώγησης διαμορφώνει το προφίλ ψυχικού κινδύνου ή ανθεκτικότητας των παιδιών
Ψυχική Υγεία
09/12/2025 - 10:00
Πρωτοποριακή θεραπεία δίνει ελπίδα σε ασθενείς με «ανίατη» λευχαιμία
Υγεία
09/12/2025 - 09:00
ΙΣΠ: Δωρεάν μη επεμβατικός έλεγχος ήπατος στον Πειραιά το διήμερο 8-9 Δεκεμβρίου
Υγεία
09/12/2025 - 07:18
Η Greenvolt Next παραδίδει φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 4 MW για τη Sanofi στην Ιρλανδία
Pharma News
09/12/2025 - 03:34
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Φροντίζοντας τους γονείς, φροντίζουμε τα παιδιά
Ψυχική Υγεία
09/12/2025 - 00:03
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ ολοκλήρωσε το πρώτο Business Day σε συνεργασία με τη Randstad
Pharma News
08/12/2025 - 23:41
Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ - Ζητεί την πληρωμή του clawback Σεπτεμβρίου σε δόσεις
Πολιτική Υγείας
08/12/2025 - 23:14
Ένα εκατομμύριο παιδιά σε όλο τον κόσμο σώζουν ζωές από εγκεφαλικά - Ορόσημο το πρόγραμμα «ΧΟΠΑ Ήρωες 112»
Επικαιρότητα
08/12/2025 - 22:39
Αντιμέτωπο με τη χειρότερη επιδημία χολέρας τα τελευταία 25 χρόνια το Κονγκό
Επικαιρότητα
08/12/2025 - 22:04
Από το καλό στο καλύτερο η υγεία του 18χρονου Μάριου, μετά τη μεταμόσχευση ήπατος στην Ιταλία
Επικαιρότητα
08/12/2025 - 21:41
Ακίνδυνα και αποτελεσματικά τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 σύμφωνα με γαλλική μελέτη
Υγεία
08/12/2025 - 21:26
Τα παραδοσιακά τραπέζια των Χριστουγέννων και ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής στη μεταβολική ισορροπία
Διατροφή
08/12/2025 - 20:49
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Παραμένει δύσκολο το έργο του νοσηλευτικού προσωπικού στη Γάζα παρά την εκεχειρία»
Επικαιρότητα
08/12/2025 - 20:06
«Ζω με ΧΑΠ»: Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια από τη Sanofi Ελλάδας
Pharma News
08/12/2025 - 19:27
Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ενημέρωση για την προστασία των ανηλίκων από καπνό, νικοτίνη και αλκοόλ
Ψυχική Υγεία
08/12/2025 - 18:49
Ο ΕΕΣ ενημέρωσε 879 μαθητές και εφήβους για την πρόληψη του HIV/AIDS και των ΣΜΝ
Επικαιρότητα
08/12/2025 - 18:07
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί άμεσα κατεψυγμένο μπιφτέκι, λόγω σαλμονέλας
Επικαιρότητα
08/12/2025 - 17:28
Στρες (και) στις γιορτές: Γίνετε «αόρατοι» για μια μέρα, συμβουλεύουν οι ειδικοί
Ψυχική Υγεία
08/12/2025 - 17:12
Η ανθρωποκεντρική διάσταση της φαρμακευτικής στο επίκεντρο του 11ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου
Pharma Policy
08/12/2025 - 16:44
Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τη διανυκτέρευση στρατιωτικών φαρμακείων και την κατ’ οίκον διανομή των ΦΥΚ
Πολιτική Υγείας
08/12/2025 - 16:17
Καρκίνος του προστάτη: Οι ερευνητές κατέληξαν στη βέλτιστη χρονική διάρκεια της ορμονοθεραπείας
Υγεία
08/12/2025 - 16:00
Οριστική συμφωνία εξαγοράς της Cidara Therapeutics, Inc.από την MSD
Pharma News
08/12/2025 - 15:41
Πρωτοποριακή τεχνολογία αξονικής τομογραφίας παρουσιάζεται στο 24ο Πανελλήνιο Ακτινολογικό Συνέδριο
Επικαιρότητα
08/12/2025 - 15:23
Οξειδωτικό στρες: Ο άγνωστος εχθρός της υγείας μας
Health Talk
08/12/2025 - 15:00
Οδηγός για να μην σάς βρει η νέα χρονιά με την περιφέρεια μέσης του Αγίου Βασίλη!
Διατροφή
08/12/2025 - 14:00
Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει ούτε ένας δείκτης στον τομέα της υγείας χωρίς αξιοσημείωτη πρόοδο
Πολιτική Υγείας
08/12/2025 - 13:51
Πολυνουκλεοτίδια: Ποια είναι η αλήθεια για την επόμενη μέρα των fillers
Ομορφιά
08/12/2025 - 13:00
Τα παντοτινά χημικά σαμποτάρουν τη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου μετά από βαριατρική επέμβαση
Υγεία
08/12/2025 - 12:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η άσκηση στη φύση προσφέρει οφέλη στην ψυχική υγεία
Fitness
06/12/2025 - 14:42
Τα παντοτινά χημικά σαμποτάρουν τη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου μετά από βαριατρική επέμβαση
Υγεία
08/12/2025 - 12:00
Μητσοτάκης: Υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των κτιρίων του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
07/12/2025 - 09:24
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Επιλογή υψηλότερου IQ και μικρότερου κινδύνου ασθένειας με 50.000 δολάρια;
Επικαιρότητα
07/12/2025 - 10:17
Οδηγός για να μην σάς βρει η νέα χρονιά με την περιφέρεια μέσης του Αγίου Βασίλη!
Διατροφή
08/12/2025 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo