ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η κρίση στον Κόλπο φτάνει στα φαρμακεία της Ευρώπης

Pharma Policy
Freepik
Η κρίση στον Κόλπο διαταράσσει την ευρωπαϊκή φαρμακευτική εφοδιαστική αλυσίδα, προκαλώντας ελλείψεις σε βασικά φάρμακα όπως η σαλβουταμόλη και τα αντικαρκινικά φάρμακα αλλά και εκτόξευση των τιμών τους.
Πέμπτη, 23/04/2026 - 15:00
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Με τον πόλεμο του Κόλπου, η Ευρώπη διαπιστώνει ότι είναι ευάλωτη όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα, αλλά και όσον αφορά τον εφοδιασμό της με φάρμακα. Όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και όπως παρατηρείται έκτοτε περιοδικά με την έλλειψη του ενός ή του άλλου φαρμάκου, ο κίνδυνος να μην είναι δυνατή η προμήθεια βασικών προϊόντων από τα φαρμακεία είναι πραγματικός.

Στην Ιταλία, για παράδειγμα, μεταξύ του περασμένου καλοκαιριού και του φθινοπώρου, υπήρξαν περιόδοι κατά τις οποίες χιλιάδες κοινά φαρμακευτικά προϊόντα παρουσίαζαν έλλειψη, όπως η σαλβουταμόλη, ένα φάρμακο απαραίτητο για τον έλεγχο του άσθματος. Τα προβλήματα επεκτείνονται και στα νοσοκομεία, όπου είναι μερικές φορές αδύνατο να προμηθευτούν αντικαρκινικά φάρμακα ή άλλα φάρμακα που σώζουν ζωές και είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της συνέχειας της περίθαλψης. Παρόμοιες καταστάσεις παρατηρούνται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Φαρμακοποιοί στη Βρετανία προειδοποίησαν σήμερα ότι κοινά σκευάσματα, όπως η παρακεταμόλη και τα αντιισταμινικά για αλλεργίες, έχουν ακριβύνει αισθητά μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Σύμφωνα με στοιχεία της National Pharmacy Association (NPA), οι τιμές της παρακεταμόλης έχουν αυξηθεί κατά 20%-30% από τον Φεβρουάριο, ενώ παρατηρούνται και ελλείψεις σε ορισμένες μορφές ασπιρίνης και συνδυαστικών παυσίπονων. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τη cetirizine, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας, του οποίου η τιμή έχει επίσης αυξηθεί έως και 30%.

Η βασική αιτία είναι η εκτόξευση του κόστους ενέργειας και μεταφορών μετά την έναρξη της σύγκρουσης. Οι αυξήσεις σε πετρέλαιο και ντίζελ έχουν επιβαρύνει σημαντικά την παραγωγή και διανομή φαρμάκων. Παράλληλα, το κόστος αερομεταφορών έχει διπλασιαστεί, τη στιγμή που περίπου το 20% των φαρμάκων του NHS μεταφέρεται αεροπορικώς.

Ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας είναι η περιορισμένη πρόσβαση σε πετροχημικά προϊόντα από τον Περσικό Κόλπο, τα οποία αποτελούν βασικές πρώτες ύλες για την παραγωγή φαρμάκων.

Αυτό είναι εντυπωσιακό, αν λάβουμε υπόψη ότι η φαρμακευτική βιομηχανία γεννήθηκε στην Ευρώπη και ότι μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου εξακολουθούν να έχουν την έδρα τους εδώ.

Η παγκοσμιοποίηση δεν βοήθησε

Ωστόσο, οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν παρασκευάζουν φάρμακα από το μηδέν. Στα εργοστάσιά τους, παράγουν σταγόνες, σιρόπια, φιαλίδια ή δισκία αναμειγνύοντας, συναρμολογώντας, παρασκευάζοντας και συσκευάζοντας διαφορετικά συστατικά υπό αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες. Τα μεμονωμένα δραστικά συστατικά — τα μόρια που ευθύνονται για τη δράση ενός φαρμάκου — καθώς και τα διάφορα έκδοχα, συντίθενται μέσω χημικών αντιδράσεων που συντελούνται σε εντελώς διαφορετικές εγκαταστάσεις.

Προς το τέλος του περασμένου αιώνα, στην πορεία της παγκοσμιοποίησης, τα περισσότερα από αυτά τα χημικά εργοστάσια παραγωγής δραστικών φαρμακευτικών συστατικών μεταφέρθηκαν σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, όπου το κόστος εργασίας ήταν χαμηλότερο και οι κανόνες για τις τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας λιγότερο αυστηρά από αυτά στις χώρες της Δύσης. Αυτό κατέστησε δυνατό να διατηρηθούν χαμηλά τα κόστη των φαρμάκων, ειδικά για τα γενόσημα, ενώ παράλληλα εξυπηρετήθηκαν και οι προσπάθειες της Ευρώπης για τη μείωση της ρύπανσης και των εκπομπών. Βέβαια αυτό σήμανε ότι η παραγωγή των δραστικών συστατικών — η πιο «βασική» και «βρώμικη» φάση της διαδικασίας — μεταφέρθηκε στην άλλη άκρη του κόσμου...

Με την αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία του COVID, αυτό το κατά τα φαινόμενα βολικό και αποδοτικό μοντέλο άρχισε να κλονίζεται.

Μαζί με τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και τα νέα μοντέλα iPhone, άρχισαν να λείπουν και τα δραστικά συστατικά που προέρχονταν από την Κίνα. Στη συνέχεια, από τον Νοέμβριο του 2023, οι Χούθι, σε ένδειξη υποστήριξης προς τον παλαιστινιακό λαό, άρχισαν να επιτίθενται σε πλοία που έρχονταν από την Ασία μέσω του στενού Μπαμπ ελ-Μαντέμπ με προορισμό την Ερυθρά Θάλασσα και, μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, τη Μεσόγειο, και η Ευρώπη βρέθηκε για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με την ευπάθεια μιας εφοδιαστικής αλυσίδας που εξαρτάται από εμπορεύματα που προέρχονται από τόσο μακριά.

Οι ναυτιλιακές ασφαλιστικές εταιρείες εκτίναξαν τις τιμές τους στα ύψη. Η μόνη εναλλακτική λύση ήταν να πλεύσουν γύρω από την Αφρική μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, μια λύση που με τη σειρά της αύξησε το κόστος κάθε εμπορευματοκιβωτίου κατά 40% και επέκτεινε τους χρόνους μεταφοράς κατά τουλάχιστον 10-14 ημέρες.

Για την ευρωπαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα, το στενό του Μπαμπ ελ-Μαντέμπ είναι επομένως ακόμη πιο σημαντικό από το στενό του Ορμούζ, για το οποίο έχει γίνει τόσος λόγος τις τελευταίες ημέρες. Αλλά ακόμη και ένας αποκλεισμός του Ορμούζ, όπως σημείωσε ο δημοσιογράφος Giovanni Rodriquez πριν από λίγες ημέρες σε ένα μακροσκελές, καλά τεκμηριωμένο άρθρο στο Quotidiano Sanità (ένα ιταλικό μέσο ενημέρωσης για θέματα υγείας), προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο πίεσης στη διαθεσιμότητα φαρμάκων στην Ευρώπη.

Ο κατακερματισμός της φαρμακευτικής αλυσίδας εφοδιασμού

Πολλά από τα πιο κοινά δραστικά συστατικά παράγονται από πετροχημικές πρώτες ύλες που εξάγονται στις χώρες του Περσικού Κόλπου, οι οποίες τα διυλίζουν και στη συνέχεια τα στέλνουν με πλοίο μέσω αυτού του στενού προς τα χημικά εργοστάσια που αναφέρθηκαν νωρίτερα, τα οποία βρίσκονται κυρίως στην Ασία. Η παρακεταμόλη, για παράδειγμα, σύμφωνα με το άρθρο που αναφέρθηκε, παράγεται ξεκινώντας από φαινόλη — η οποία με τη σειρά της προέρχεται από κουμένιο, το οποίο έχει πετροχημική προέλευση — η οποία μετατρέπεται σε παρα-αμινοφαινόλη και στη συνέχεια ακετυλιώνεται. «Η μετφορμίνη, το φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 με τις περισσότερες συνταγές παγκοσμίως, βασίζεται στη δικυανοδιαμίδη, η οποία με τη σειρά της προέρχεται από παράγωγα φυσικού αερίου», συνέχισε ο Rodriquez.

«Τα αντιβιοτικά όπως η αμοξικιλλίνη και η σιπροφλοξασίνη απαιτούν μεθανόλη, ακετόνη και διχλωρομεθάνιο ως διαλύτες στις διαδικασίες εκχύλισης και κρυστάλλωσής τους. Τα ογκολογικά και βιολογικά φάρμακα βασίζονται σε μια ενεργοβόρα ψυκτική αλυσίδα και συσκευασίες από πολυαιθυλένιο, πολυπροπυλένιο ή PET — όλα παράγωγα της νάφθας.»

Η Ινδία, ιδίως στις τρεις κύριες φαρμακευτικές βιομηχανικές περιοχές της, τη Βομβάη, το Τσενάι και το Χαϊντεραμπάντ, παράγει το μεγαλύτερο μέρος των φαρμάκων που προορίζονται για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, καθώς και το 20% όλων των γενόσημων φαρμάκων παγκοσμίως. Για να το επιτύχει αυτό, εισάγει κάθε χρόνο δραστικές φαρμακευτικές ουσίες αξίας 4,35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα τρία τέταρτα των οποίων προέρχονται από την Κίνα. «Ωστόσο, οι κρίσιμες πρόδρομες ουσίες που χρειάζονται οι κινεζικές και ινδικές βιομηχανίες για τη σύνθεση αυτών των δραστικών συστατικών — μεθανόλη και αιθυλενογλυκόλη — εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το Στενό του Ορμούζ», προειδοποίησε ο Ροντρίκεζ.

Το σύστημα διαθέτει απόθεμα περίπου 2-3 μηνών, αλλά αν η σύγκρουση συνεχιστεί, το κόστος της συσκευασίας, της μεταφοράς και της ασφάλισης θα γίνει αισθητό και στα φαρμακεία, όχι μόνο στα βενζινάδικα.

Επαναπατρισμός παραγωγής ή όχι;

«Πρέπει να επαναφέρουμε την παραγωγή δραστικών συστατικών και εκδόχων στην Ιταλία, το 80% των οποίων παράγεται σήμερα στην Κίνα και την Ινδία», δήλωσε ο Ιταλός υφυπουργός Υγείας Marcello Gemmato σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το κάτω σώμα του ιταλικού Κοινοβουλίου. Επανέλαβε το σημείο αυτό αρκετές φορές στη συνέχεια. «Αν προκύψει διπλωματική ή εμπορική κρίση με αυτές τις χώρες, θα διακινδυνεύσουμε να μην μπορούμε να παράγουμε φάρμακα που σώζουν ζωές μέσα σε λίγους μήνες. Γι' αυτό πιστεύω ότι η φαρμακευτική παραγωγή είναι επίσης ένα στρατηγικό και γεωπολιτικό ζήτημα».

Με τον νέο Πόλεμο του Κόλπου, ωστόσο, ακόμη και οι πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών που αποσκοπούσαν στην επαναφορά ορισμένων φάσεων της παραγωγής δραστικών συστατικών στην Ευρώπη μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως reshoring ενδέχεται να μην είναι αρκετές.

"Το ζήτημα, εάν η κρίση δεν επιλυθεί, δεν θα αφορά πλέον μόνο το κόστος ή τα εμπόδια στη μεταφορά εμπορευμάτων. Ούτε θα αρκεί η μετακίνηση των εγκαταστάσεων παραγωγής μακριά από κυβερνήσεις που δεν είναι απαραίτητα φιλικές ή από περιοχές εκτεθειμένες σε πλημμύρες και άλλες σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Μπορεί ακόμη και να αντικαταστήσουμε τις πλαστικές συσκευασίες blister με γυάλινα φιαλίδια. Αλλά αν ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας αποδυναμωθεί — η ίδια η βασική πρώτη ύλη πρέπει να υποστεί χημικούς μετασχηματισμούς που τελικά οδηγούν σε τόσο σημαντικά φάρμακα — τότε το reshoring δεν θα είναι αρκετό. Αυτό που χρειάζεται είναι ειρήνη.", καταλήγει στο σχετικό της άρθρο στο Medscape η Ιταλίδα γιατρός και αρθρογράφος Roberta Villa.

Πηγή: Medscape , Guardian

Τελευταία τροποποίηση στις 23/04/2026 - 11:39
  • ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ
  • ΕΥΡΩΠΗ
  • ΑΣΙΑ
  • RESHORING

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

2ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit: Μηχανισμό για χαμηλότερο clawback προανήγγειλε ο Γεωργιάδης
2ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit: Μηχανισμό για χαμηλότερο clawback προανήγγειλε ο Γεωργιάδης 22 Απριλίου 2026
DEF2026-Γεωργιάδης: Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη της Ελλάδας είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο 23 Απριλίου 2026
DEF2026-Γεωργιάδης: Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη της Ελλάδας είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

DEF2026-Γεωργιάδης: Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη της Ελλάδας είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Pharma Policy
23/04/2026 - 14:30

DEF2026-Γεωργιάδης: Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη της Ελλάδας είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Μπορούν οι αγωνιστές GLP-1 να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου;
Υγεία
22/04/2026 - 22:13

Μπορούν οι αγωνιστές GLP-1 να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου;

Φάμελλος: «Το υπερπλεόνασμα να δοθεί για αναστολή του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, μείωση του ΕΦΚ και 13η σύνταξη»
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 03:42

Φάμελλος: «Το υπερπλεόνασμα να δοθεί για αναστολή του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, μείωση του ΕΦΚ και 13η σύνταξη»

Η εποχή της γύρης (και των αλλεργιών) στην Ευρώπη έχει επιμηκυνθεί κατά δύο εβδομάδες
Υγεία
22/04/2026 - 09:00

Η εποχή της γύρης (και των αλλεργιών) στην Ευρώπη έχει επιμηκυνθεί κατά δύο εβδομάδες

Bayer AG: Στρατηγικές επιλογές το ισχυρό χαρτοφυλάκιο στα φάρμακα και το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης
Pharma News
21/04/2026 - 15:36

Bayer AG: Στρατηγικές επιλογές το ισχυρό χαρτοφυλάκιο στα φάρμακα και το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης

H Eli Lilly πιο κοντά στο «Ιερό Δισκοπότηρο» της κυτταρικής θεραπείας
Pharma News
21/04/2026 - 09:51

H Eli Lilly πιο κοντά στο «Ιερό Δισκοπότηρο» της κυτταρικής θεραπείας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΟΥ: Έκθεση πεπραγμένων για το 2025 με μετρήσιμο αποτύπωμα παρά την κρίση χρηματοδότησης
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 21:22
Νυκτερινή δράση υποστήριξης αστέγων στον Πειραιά από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 20:52
«Κινητή Βιβλιοθήκη Ανάσας» για ασθενείς του προγράμματος κατ' οίκον νοσηλείας «Οίκοθεν»
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 20:24
Αγαπηδάκη από Δελφούς: «Το "Προλαμβάνω" εντόπισε περίπου 200.000 άτομα με ευρήματα ασθενειών»
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 19:47
Στυτική δυσλειτουργία με πρόωρη εκσπερμάτιση: Υπάρχει θεραπεία;
Health Talk
23/04/2026 - 19:02
Τρόφιμα από κάθε κατηγορία που φροντίζουν την υγεία της καρδιά μας
Διατροφή
23/04/2026 - 18:37
Μυτιλήνη: Προς αποτέφρωση τα ζώα που θανατώνονται λόγω αφθώδους πυρετού
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 18:21
ΣΦΕΕ: Πέντε κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία των εμβολιαστικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα
Pharma Policy
23/04/2026 - 17:58
ΕΟΔΥ: Υψηλής προτεραιότητας οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και όσες σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή
Υγεία
23/04/2026 - 17:24
Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας
Υγεία
23/04/2026 - 16:51
Γιατί οι αυξημένες ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες εκτοξεύουν τον κίνδυνο για την υγεία των νεφρών
Health Talk
23/04/2026 - 16:22
Financial Times: Ιατρικά δεδομένα 500.000 βρέθηκαν να πωλούνται σε κινέζικη ιστοσελίδα
Digital Health
23/04/2026 - 15:48
Η κρίση στον Κόλπο φτάνει στα φαρμακεία της Ευρώπης
Pharma Policy
23/04/2026 - 15:00
DEF2026-Γεωργιάδης: Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη της Ελλάδας είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Pharma Policy
23/04/2026 - 14:30
Οι μακάκοι του Γιβραλτάρ τρώνε λάσπη για να αποφύγουν τις στομαχικές διαταραχές από το junk food
Pet
23/04/2026 - 14:00
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για αποζημίωση ταινιών μέτρησης γλυκόζης: «Μισό βήμα» από Υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 13:34
Άσφαλτος: Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία μας και ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα φύκια
Υγεία
23/04/2026 - 13:00
Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει το λίπος στους μηρούς, επιβαρύνει τα γόνατα
Διατροφή
23/04/2026 - 12:00
Στρες και το τσιμπολόγημα αργά το βράδυ αυξάνουν τον κίνδυνο για εντερικά προβλήματα
Διατροφή
23/04/2026 - 11:00
Θεμιστοκλέους: Σε 15 ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για προσλήψεις επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 10:00
Ρινικό σπρέι υπόσχεται αναστροφή της εγκεφαλικής γήρανσης
Υγεία
23/04/2026 - 09:00
ΙΝΕΒ ΕΚΕΤΑ: Σύμπραξη για την κλινική έρευνα και ανάπτυξη για τις μικροαγγειοπαθητικές αναιμίες
Υγεία
23/04/2026 - 08:13
Φάμελλος: «Το υπερπλεόνασμα να δοθεί για αναστολή του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, μείωση του ΕΦΚ και 13η σύνταξη»
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 03:42
Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Το MORE GREEN βασικός πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης της Boehringer Ingelheim
Pharma News
23/04/2026 - 00:06
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Λειψυδρία και διαχείριση νερού στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
22/04/2026 - 23:23
Ο ρόλος της Πυρηνικής Ιατρικής στη διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων
Health Talk
22/04/2026 - 22:38
Μπορούν οι αγωνιστές GLP-1 να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου;
Υγεία
22/04/2026 - 22:13
H URSAPHARM ξεκινά το ταξίδι της στην Ελλάδα με επίκεντρο τη φροντίδα της ξηροφθαλμίας
Υπηρεσίες Υγείας
22/04/2026 - 21:19
Πολυνουκλεοτίδια, εξωσώματα, skin boosters: Οι νέες θεραπείες προσώπου και πως λειτουργούν
Ομορφιά
22/04/2026 - 20:16
ΙΣΠ: Αποτελεσματική και ασφαλής πρόληψη για όλες τις ηλικίες τα εμβόλια
Υγεία
22/04/2026 - 19:49

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H Eli Lilly πιο κοντά στο «Ιερό Δισκοπότηρο» της κυτταρικής θεραπείας
Pharma News
21/04/2026 - 09:51
ΚΕΣΥ: Λήξη της θητείας Μπούμπα - Το σενάριο για τη διαδοχή
Πολιτική Υγείας
21/04/2026 - 10:56
IgA νεφροπάθεια: Μονοκλωνικό για σπάνια αιματολογικά νοσήματα καταστέλλει τις πρωτεΐνες που την προκαλούν
Pharma News
21/04/2026 - 14:00
Επτά αιτήματα για το clawback σε επιστολή διαμαρτυρίας του ΙΣΑ και εννέα φορέων ΠΦΥ και ΔΦΥ
Πολιτική Υγείας
21/04/2026 - 15:16
Bayer AG: Στρατηγικές επιλογές το ισχυρό χαρτοφυλάκιο στα φάρμακα και το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης
Pharma News
21/04/2026 - 15:36
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo