ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολ. Παπαδημητρίου: Γιατί θα πρέπει να στραφεί η προσοχή στα θέματα της φαρμακευτική πολιτικής

Pharma Policy
Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος ΣΦΕΕ
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) αναλύει στο News4Health τους λόγους που καθιστούν άμεσες προτεραιότητες τα ζητήματα που αφορούν στο φάρμακο.
Δευτέρα, 03/07/2023 - 20:34
— Photo: Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος ΣΦΕΕ
News4Health Team News4Health Team

«Καταρχήν επιτρέψτε μου να ευχηθώ καλή επιτυχία στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και καλή δύναμη στο απαιτητικό έργο που αναλαμβάνει.

Προφανώς τα σημαντικά και πιθανόν επείγοντα ζητήματα προς διευθέτηση στο υπουργείο υγείας είναι αρκετά, η δική μας θεώρηση είναι πως η πολιτική του φαρμάκου είναι σίγουρα ένα από αυτά. Βλέπουμε κατά προτεραιότητα τρεις στρατηγικές κατευθύνσεις στις οποίες αξίζει να εστιάσει την προσοχή του ο υπουργός Υγείας σχετικά με το φάρμακο :

1. Η αποδοτικότερη διάθεση των υπαρχόντων πόρων και η αναθεώρηση της δημόσιας χρηματοδότησης για το φάρμακο με βάση τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. Σήμερα η φαρμακευτική δαπάνη που καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία (η αποζημιούμενη δαπάνη) χρηματοδοτείται τουλάχιστον κατά το ήμισυ από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις μέσω των υπέρογκων υποχρεωτικών επιστροφών που καταβάλλουν. Εκτιμάται ότι για το 2022 οι επιστροφές (ή αλλιώς υπερφορολόγηση) που κατέβαλαν οι φαρμακευτικές εταιρίες είναι το 47% της συνολικής δαπάνης, ενώ η Πολιτεία καλύπτει με δημόσια χρηματοδότηση μόλις το 42% αυτής, και οι ασθενείς με ποσοστό 11%. Πρακτικά οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις συνεισφέρουν περισσότερο από το ίδιο το κράτος στην δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.

Το γεγονός αυτό είναι απόρροια, αφενός της πλημμελούς δημόσιας χρηματοδότησης η οποία έχει πάψει εδώ και χρόνια να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, αφετέρου στην αλόγιστη διάθεση των διατιθέμενων πόρων, αφού τα μέτρα ελέγχου και συγκράτησης της ζήτησης είναι από χαλαρά έως ανύπαρκτα ενώ η πολυαναμενόμενη ψηφιοποίηση του χώρου του φαρμάκου και της συνταγογράφησης συνεχώς καθυστερεί και παραμένει ημιτελής.

Έτσι λοιπόν, ενώ η ανεργία μειώνεται, η φαρμακευτική δαπάνη για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας έχει υπερβεί τα € 300 εκατ. ετησίως και ταυτόχρονα ο ΙΦΕΤ αγοράζει φάρμακα από την διεθνή αγορά σε πολύ ακριβές τιμές και χρηματοδοτείται από το ίδιο κονδύλι όπως τα υπόλοιπα φάρμακα επιβαρύνοντας τη δαπάνη με € 200 εκατ. τουλάχιστον. Παράλληλα, τα μέτρα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, δηλαδή τα ψηφιακά εργαλεία που θα βοηθήσουν στον έλεγχο του μεγέθους και του μίγματος της ζήτησης, μέσω της ορθής εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και της ανάπτυξης φίλτρων συνταγογράφησης καθυστερούν. Το ίδιο και ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, η διασύνδεση των εργαστηριακών εξετάσεων με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία και η διενέργεια διαγωνισμών, όπου είναι εφικτό. Μέσω συμβουλευτικής εταιρίας έχουμε καταγράψει πρακτικές άλλων χωρών για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης και ευελπιστούμε να την παρουσιάσουμε στο νέο επιτελείο του Υπουργείου Υγείας.

2. Η πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες. Το μέλλον της φαρμακευτικής καινοτομίας φέρνει προσωποποιημένη φροντίδα και νέες θεραπείες (γονιδιακές, κυτταρικές, συνδυασμοί θεραπειών), πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές, ενώ κάποιες από αυτές έχουν πολύ υψηλό κόστος και αποτελούν πρόκληση για όλα τα συστήματα υγείας. Η νέα διοίκηση του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να διασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες αιχμής, εισάγοντας νέους τρόπους αξιολόγησης, χρηματοδότησης και αποζημίωσης αυτών των θεραπειών. Δεν είναι εφικτό να έχουμε στη διάθεσή μας τις μελλοντικές θεραπείες με την ίδια δημόσια χρηματοδότηση.

Ο ΣΦΕΕ έχει προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου Καινοτομίας (Innovation Fund), το οποίο παράλληλα και με τη «σάρωση ορίζοντα» για την εκτίμηση των νέων θεραπειών και της καινοτομίας που φέρνουν, θα μπορεί να τις χρηματοδοτήσει.

Είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στην καινοτομία για τους Έλληνες ασθενείς, καθώς ήδη περιμένουν 674 μέρες (έχουν επιπλέον 6 μήνες καθυστέρηση από πέρυσι) για να λάβουν ένα νέο φάρμακο, την ίδια στιγμή που οι Γερμανοί για παράδειγμα μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσα σε 128 ημέρες. Από τις 168 θεραπείες δε που πήραν έγκριση μεταξύ 2018-2021 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου, μόλις οι 90 κυκλοφορούν στην Ελλάδα με τους ασθενείς να έχουν στο 58% αυτών περιορισμένη πρόσβαση και άμεση/καθολική πρόσβαση μόλις στο 42% αυτών.

3. Η προσέλκυση επενδύσεων σε Έρευνα & Ανάπτυξη και την Παραγωγή με ισορροπημένο τρόπο. Στην πρόσφατη πρόταση για την Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μειώνεται η προστασία δεδομένων (δηλαδή η αποκλειστικότητα της πνευματικής ιδιοκτησίας) κατά δύο χρόνια, γεγονός που συνεπάγεται τη μείωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ και άλλων τρίτων χωρών. Η πρόταση αυτή θα σημάνει περαιτέρω μείωση των επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α), όπως κλινικές μελέτες. Έτσι, στην Ευρώπη, και ως εκ τούτου σε κάθε χώρα ξεχωριστά, κινδυνεύει η πρόσβαση των ασθενών σε νέες και καινοτόμες θεραπείες. Και αυτό φυσικά έχει άμεση αρνητική επίπτωση και στην Ελλάδα που είναι ένα «μικρό μέγεθος» στην Ευρώπη της έρευνας & ανάπτυξης και με αυτή την πολιτική θα γίνει ακόμα μικρότερο. Ευτυχώς η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη πάρει θέση υπέρ της διατήρησης της σημερινής προστασίας δεδομένων και ευελπιστούμε ότι η τελική μορφή της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Στρατηγικής θα στηρίξει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης έναντι άλλων περιοχών του πλανήτη.

Η συσχέτιση της χαλαρότερης προστασίας δεδομένων με καλύτερη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα, σε όλη την Ε.Ε. είναι μια λανθασμένη υπόθεση εργασίας που πιθανά θα οδηγήσει, αν εφαρμοστεί, απλά στην ανάπτυξη και διάθεση λιγότερων νέων φαρμάκων στην Ευρώπη.

Μείζον θέμα επίσης είναι να δοθούν περαιτέρω κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων στην παραγωγή και την Ε&Α και να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από τρίτες χώρες (ΗΠΑ, Κίνα κ.λπ.). Η παροχή κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις και η ενίσχυση των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την Εθνική Οικονομία και για την ενίσχυση των εξαγωγών.

Ωστόσο και η προσέλκυση περισσότερων κλινικών μελετών στη χώρα θα πρέπει να αποτελεί πρωτεύοντα στόχο και θα πρέπει να επανεξεταστεί το πλαίσιο σχετικά, καθώς ενώ πανευρωπαϊκά επενδύονται ετησίως € 39 δις η Ελλάδα απορροφά μόλις € 100 εκατ. Άλλωστε οι παραγωγικές επενδύσεις που έχουν εξαγγελθεί στη χώρα για το επόμενο διάστημα έχουν κυριολεκτικά πιάσει «ταβάνι», ενώ υπάρχει ακόμη τεράστιο περιθώριο για την μεγαλύτερη ανάπτυξη των κλινικών μελετών».

Τελευταία τροποποίηση στις 04/07/2023 - 16:50
  • ΣΦΕΕ
  • ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  • CLAWBACK
  • ΦΑΡΜΑΚΟ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φάρμακο: Εκπρόσωποι του κλάδου περιγράφουν στο News4Health τα ακανθώδη ζητήματα, που θα κληθεί να επιλύσει ο νέος Υπ. Υγείας
Φάρμακο: Εκπρόσωποι του κλάδου περιγράφουν στο News4Health τα ακανθώδη ζητήματα, που θα κληθεί να επιλύσει ο νέος Υπ. Υγείας 30 Ιουνίου 2023
Συνταγές φαρμάκων από Έλληνες γιατρούς εκτελέστηκαν σε Ισπανία και Πολωνία: Η ΗΔΙΚΑ προχωρά στην εφαρμογή διασυνοριακών υπηρεσιών 04 Ιουλίου 2023
Συνταγές φαρμάκων από Έλληνες γιατρούς εκτελέστηκαν σε Ισπανία και Πολωνία: Η ΗΔΙΚΑ προχωρά στην εφαρμογή διασυνοριακών υπηρεσιών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα στρατηγική πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ για την καινοτομία και τη βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας
Pharma Policy
16/04/2026 - 17:11

Νέα στρατηγική πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ για την καινοτομία και τη βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας

Πολύ γνωστό φάρμακο κατά της αγχώδους διαταραχής ανακαλείται στις ΗΠΑ
Pharma News
16/04/2026 - 16:00

Πολύ γνωστό φάρμακο κατά της αγχώδους διαταραχής ανακαλείται στις ΗΠΑ

Νέο φάρμακο έρχεται να αντιμετωπίσει τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Health Talk
15/04/2026 - 19:11

Νέο φάρμακο έρχεται να αντιμετωπίσει τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

ΣΦΕΕ: Το επενδυτικό clawback για το 2026-2027 αφήνει εκτός την καινοτομία και τους ασθενείς
Pharma Policy
15/04/2026 - 15:48

ΣΦΕΕ: Το επενδυτικό clawback για το 2026-2027 αφήνει εκτός την καινοτομία και τους ασθενείς

Οργισμένη αντίδραση των φυσικοθεραπευτών για τη νέα μηνιαία παρακράτηση του clawback 2023
Πολιτική Υγείας
07/04/2026 - 19:00

Οργισμένη αντίδραση των φυσικοθεραπευτών για τη νέα μηνιαία παρακράτηση του clawback 2023

Ελισάβετ Προδρόμου: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο, ώριμο πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής για να διασφαλίσει την πρόσβαση στην καινοτομία»
Pharma Policy
07/04/2026 - 10:50

Ελισάβετ Προδρόμου: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο, ώριμο πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής για να διασφαλίσει την πρόσβαση στην καινοτομία»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το θαλασσινό νερό που διεισδύει στον υδροφόρο ορίζοντα αυξάνει την πίεση όσο και ο καθιστικός τρόπος ζωής
Υγεία
17/04/2026 - 08:59
Μουντό τοπίο από τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στη χώρα, σταδιακή ύφεση από το βράδυ του Σαββάτου
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 22:32
ΙΣΑ κατά Τσίμαρη για τις εκλογές στον ΠΙΣ: «Θέλει να φιμώσει τη φωνή των 28.000 μελών μας;»
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 22:04
Νέα μελέτη: Σχετίζεται με τη γνωστική υγεία των ηλικιωμένων η κατανάλωση κρέατος;
Διατροφή
16/04/2026 - 21:18
Ενημέρωση Μητσοτάκη σε ευρωπαίους ηγέτες για την επικείμενη απαγόρευση πρόσβασης ανηλίκων στα social media
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 20:53
EFPIA: Επίμονες ανισότητες μεταξύ κεντροανατολικής και δυτικής Ευρώπης στην υγειονομική περίθαλψη
Pharma Policy
16/04/2026 - 20:26
Ικανοποίηση στον ΙΣΑ για την επίλυση δύο ζητημάτων αιχμής που αφορούν τον ιατρικό κόσμο
Πολιτική Υγείας
16/04/2026 - 19:39
Διαδίκτυο και προστασία ανηλίκων: Οι αλλαγές που φέρνει στην Ελλάδα ο μηχανισμός age verification
Ψυχική Υγεία
16/04/2026 - 19:24
Πως τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση ευαίσθητων ζητημάτων δημόσιας υγείας
Υγεία
16/04/2026 - 18:46
Η Hollister επιστρέφει στην Ελλάδα με αποκλειστική συνεργασία με την Kalteq
Υπηρεσίες Υγείας
16/04/2026 - 17:34
Νέα στρατηγική πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ για την καινοτομία και τη βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας
Pharma Policy
16/04/2026 - 17:11
Αλλεργία ή «κρυολόγημα»; Πώς ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα
Health Talk
16/04/2026 - 16:43
Έρευνα αγοράς: Η συμπεριφορά των Ελλήνων και οι επιλογές τους για προϊόντα ομορφιάς και ευεξίας
Ομορφιά
16/04/2026 - 16:18
Πολύ γνωστό φάρμακο κατά της αγχώδους διαταραχής ανακαλείται στις ΗΠΑ
Pharma News
16/04/2026 - 16:00
Θεμιστοκλέους: «Εγκύκλιος στα νοσοκομεία ώστε οι γιατροί να πραγματοποιούν τουλάχιστον 12 ραντεβού την εβδομάδα»
Πολιτική Υγείας
16/04/2026 - 15:21
Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αυξημένες ημικρανίες
Υγεία
16/04/2026 - 15:00
ΠΑΝΔΗΚΙ: «Θεσμική αποκατάσταση της νομιμότητας στις εκλογές του ΠΙΣ»
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 14:27
Το ψωμί παχαίνει ακόμα και χωρίς να συνοδεύεται από αύξηση θερμίδων
Διατροφή
16/04/2026 - 14:00
Γεωργιάδης για θάνατο 19χρονης στην Κεφαλονιά: Δεν υπήρξε καθυστέρηση των γιατρών
Πολιτική Υγείας
16/04/2026 - 13:10
Ερευνητές ανακάλυψαν το μηχανισμό με τον οποίο η παχυσαρκία εμποδίζει τη δράση των εμβολίων
Υγεία
16/04/2026 - 13:00
Θεμιστοκλέους για Μυλωνάκη: Θα χρειαστεί καιρός αλλά θα κερδίσει τη μάχη - Τι λέει το νεότερο ανακοινωθέν
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 12:49
Φάρμακο GLP-1 ωφελεί το ήπαρ ακόμα και όταν δεν επιτυγχάνει μεγάλη απώλεια βάρους
Υγεία
16/04/2026 - 12:00
Το αποτέλεσμα των «επαναστατικών» φαρμάκων για την νόσο Αλτσχάιμερ είναι «ασήμαντη»: Βρετανική έρευνα
Υγεία
16/04/2026 - 11:00
Ο γάμος ασπίδα ενάντια στον καρκίνο; Τι έδειξε αμερικανική έρευνα για τη σχέση οικογενειακής κατάστασης -ασθένειας
Υγεία
16/04/2026 - 10:56
Η μοναξιά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας
Υγεία
16/04/2026 - 10:00
Το «Μαζί για το Παιδί» συγκέντρωσε 2.500 είδη πρώτης ανάγκης για παιδιά σε φορείς παιδικής προστασίας
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 08:24
Όμιλος Dräger: Ρεκόρ πωλήσεων και σημαντική άνοδος κερδοφορίας το 2025
Υπηρεσίες Υγείας
16/04/2026 - 03:49
Έντονες αντιδράσεις για τις αναβολές στράτευσης των νέων ιατρών
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 00:21
Θεσσαλονίκη: Στις 22 Απριλίου η επίσημη παρουσίαση του ιστορικού αρχείου του ΙΣΘ
Επικαιρότητα
15/04/2026 - 23:07
«Αποφασίζω γιατί γνωρίζω»: Δωρεάν εκπαιδευτικά webinars για τον καρκίνο του μαστού από το «Άλμα Ζωής»
Patient Talk
15/04/2026 - 22:29

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου: Σε εξέλιξη η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 10:32
Καρκίνος στο πάγκρεας: Νέο φάρμακο υπόσχεται διπλάσιο χρόνο επιβίωσης σε ασθενείς τελικού σταδίου
Pharma News
14/04/2026 - 13:00
Εκλογές στον ΠΙΣ: Νέα παρέμβαση Γεωργιάδη για τον αποκλεισμό του ΙΣΑ και άλλων Ιατρικών Συλλόγων
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 15:41
Η Novo Nordisk ξεκινάει συνεργασία με την OpenAI για επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων φαρμάκων
Pharma News
14/04/2026 - 14:00
Άρθρο Πατούλη: Προτάσεις με στοχευμένες πολιτικές για τον επαναπατρισμό των νέων ιατρών
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 19:09
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo