ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολ. Παπαδημητρίου: Γιατί θα πρέπει να στραφεί η προσοχή στα θέματα της φαρμακευτική πολιτικής

Pharma Policy
Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος ΣΦΕΕ
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) αναλύει στο News4Health τους λόγους που καθιστούν άμεσες προτεραιότητες τα ζητήματα που αφορούν στο φάρμακο.
Δευτέρα, 03/07/2023 - 20:34
— Photo: Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος ΣΦΕΕ
News4Health Team News4Health Team

«Καταρχήν επιτρέψτε μου να ευχηθώ καλή επιτυχία στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και καλή δύναμη στο απαιτητικό έργο που αναλαμβάνει.

Προφανώς τα σημαντικά και πιθανόν επείγοντα ζητήματα προς διευθέτηση στο υπουργείο υγείας είναι αρκετά, η δική μας θεώρηση είναι πως η πολιτική του φαρμάκου είναι σίγουρα ένα από αυτά. Βλέπουμε κατά προτεραιότητα τρεις στρατηγικές κατευθύνσεις στις οποίες αξίζει να εστιάσει την προσοχή του ο υπουργός Υγείας σχετικά με το φάρμακο :

1. Η αποδοτικότερη διάθεση των υπαρχόντων πόρων και η αναθεώρηση της δημόσιας χρηματοδότησης για το φάρμακο με βάση τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. Σήμερα η φαρμακευτική δαπάνη που καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία (η αποζημιούμενη δαπάνη) χρηματοδοτείται τουλάχιστον κατά το ήμισυ από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις μέσω των υπέρογκων υποχρεωτικών επιστροφών που καταβάλλουν. Εκτιμάται ότι για το 2022 οι επιστροφές (ή αλλιώς υπερφορολόγηση) που κατέβαλαν οι φαρμακευτικές εταιρίες είναι το 47% της συνολικής δαπάνης, ενώ η Πολιτεία καλύπτει με δημόσια χρηματοδότηση μόλις το 42% αυτής, και οι ασθενείς με ποσοστό 11%. Πρακτικά οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις συνεισφέρουν περισσότερο από το ίδιο το κράτος στην δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.

Το γεγονός αυτό είναι απόρροια, αφενός της πλημμελούς δημόσιας χρηματοδότησης η οποία έχει πάψει εδώ και χρόνια να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, αφετέρου στην αλόγιστη διάθεση των διατιθέμενων πόρων, αφού τα μέτρα ελέγχου και συγκράτησης της ζήτησης είναι από χαλαρά έως ανύπαρκτα ενώ η πολυαναμενόμενη ψηφιοποίηση του χώρου του φαρμάκου και της συνταγογράφησης συνεχώς καθυστερεί και παραμένει ημιτελής.

Έτσι λοιπόν, ενώ η ανεργία μειώνεται, η φαρμακευτική δαπάνη για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας έχει υπερβεί τα € 300 εκατ. ετησίως και ταυτόχρονα ο ΙΦΕΤ αγοράζει φάρμακα από την διεθνή αγορά σε πολύ ακριβές τιμές και χρηματοδοτείται από το ίδιο κονδύλι όπως τα υπόλοιπα φάρμακα επιβαρύνοντας τη δαπάνη με € 200 εκατ. τουλάχιστον. Παράλληλα, τα μέτρα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, δηλαδή τα ψηφιακά εργαλεία που θα βοηθήσουν στον έλεγχο του μεγέθους και του μίγματος της ζήτησης, μέσω της ορθής εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και της ανάπτυξης φίλτρων συνταγογράφησης καθυστερούν. Το ίδιο και ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, η διασύνδεση των εργαστηριακών εξετάσεων με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία και η διενέργεια διαγωνισμών, όπου είναι εφικτό. Μέσω συμβουλευτικής εταιρίας έχουμε καταγράψει πρακτικές άλλων χωρών για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης και ευελπιστούμε να την παρουσιάσουμε στο νέο επιτελείο του Υπουργείου Υγείας.

2. Η πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες. Το μέλλον της φαρμακευτικής καινοτομίας φέρνει προσωποποιημένη φροντίδα και νέες θεραπείες (γονιδιακές, κυτταρικές, συνδυασμοί θεραπειών), πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές, ενώ κάποιες από αυτές έχουν πολύ υψηλό κόστος και αποτελούν πρόκληση για όλα τα συστήματα υγείας. Η νέα διοίκηση του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να διασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες αιχμής, εισάγοντας νέους τρόπους αξιολόγησης, χρηματοδότησης και αποζημίωσης αυτών των θεραπειών. Δεν είναι εφικτό να έχουμε στη διάθεσή μας τις μελλοντικές θεραπείες με την ίδια δημόσια χρηματοδότηση.

Ο ΣΦΕΕ έχει προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου Καινοτομίας (Innovation Fund), το οποίο παράλληλα και με τη «σάρωση ορίζοντα» για την εκτίμηση των νέων θεραπειών και της καινοτομίας που φέρνουν, θα μπορεί να τις χρηματοδοτήσει.

Είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στην καινοτομία για τους Έλληνες ασθενείς, καθώς ήδη περιμένουν 674 μέρες (έχουν επιπλέον 6 μήνες καθυστέρηση από πέρυσι) για να λάβουν ένα νέο φάρμακο, την ίδια στιγμή που οι Γερμανοί για παράδειγμα μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσα σε 128 ημέρες. Από τις 168 θεραπείες δε που πήραν έγκριση μεταξύ 2018-2021 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου, μόλις οι 90 κυκλοφορούν στην Ελλάδα με τους ασθενείς να έχουν στο 58% αυτών περιορισμένη πρόσβαση και άμεση/καθολική πρόσβαση μόλις στο 42% αυτών.

3. Η προσέλκυση επενδύσεων σε Έρευνα & Ανάπτυξη και την Παραγωγή με ισορροπημένο τρόπο. Στην πρόσφατη πρόταση για την Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μειώνεται η προστασία δεδομένων (δηλαδή η αποκλειστικότητα της πνευματικής ιδιοκτησίας) κατά δύο χρόνια, γεγονός που συνεπάγεται τη μείωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ και άλλων τρίτων χωρών. Η πρόταση αυτή θα σημάνει περαιτέρω μείωση των επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α), όπως κλινικές μελέτες. Έτσι, στην Ευρώπη, και ως εκ τούτου σε κάθε χώρα ξεχωριστά, κινδυνεύει η πρόσβαση των ασθενών σε νέες και καινοτόμες θεραπείες. Και αυτό φυσικά έχει άμεση αρνητική επίπτωση και στην Ελλάδα που είναι ένα «μικρό μέγεθος» στην Ευρώπη της έρευνας & ανάπτυξης και με αυτή την πολιτική θα γίνει ακόμα μικρότερο. Ευτυχώς η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη πάρει θέση υπέρ της διατήρησης της σημερινής προστασίας δεδομένων και ευελπιστούμε ότι η τελική μορφή της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Στρατηγικής θα στηρίξει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης έναντι άλλων περιοχών του πλανήτη.

Η συσχέτιση της χαλαρότερης προστασίας δεδομένων με καλύτερη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα, σε όλη την Ε.Ε. είναι μια λανθασμένη υπόθεση εργασίας που πιθανά θα οδηγήσει, αν εφαρμοστεί, απλά στην ανάπτυξη και διάθεση λιγότερων νέων φαρμάκων στην Ευρώπη.

Μείζον θέμα επίσης είναι να δοθούν περαιτέρω κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων στην παραγωγή και την Ε&Α και να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από τρίτες χώρες (ΗΠΑ, Κίνα κ.λπ.). Η παροχή κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις και η ενίσχυση των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την Εθνική Οικονομία και για την ενίσχυση των εξαγωγών.

Ωστόσο και η προσέλκυση περισσότερων κλινικών μελετών στη χώρα θα πρέπει να αποτελεί πρωτεύοντα στόχο και θα πρέπει να επανεξεταστεί το πλαίσιο σχετικά, καθώς ενώ πανευρωπαϊκά επενδύονται ετησίως € 39 δις η Ελλάδα απορροφά μόλις € 100 εκατ. Άλλωστε οι παραγωγικές επενδύσεις που έχουν εξαγγελθεί στη χώρα για το επόμενο διάστημα έχουν κυριολεκτικά πιάσει «ταβάνι», ενώ υπάρχει ακόμη τεράστιο περιθώριο για την μεγαλύτερη ανάπτυξη των κλινικών μελετών».

Τελευταία τροποποίηση στις 04/07/2023 - 16:50
  • ΣΦΕΕ
  • ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  • CLAWBACK
  • ΦΑΡΜΑΚΟ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φάρμακο: Εκπρόσωποι του κλάδου περιγράφουν στο News4Health τα ακανθώδη ζητήματα, που θα κληθεί να επιλύσει ο νέος Υπ. Υγείας
Φάρμακο: Εκπρόσωποι του κλάδου περιγράφουν στο News4Health τα ακανθώδη ζητήματα, που θα κληθεί να επιλύσει ο νέος Υπ. Υγείας 30 Ιουνίου 2023
Συνταγές φαρμάκων από Έλληνες γιατρούς εκτελέστηκαν σε Ισπανία και Πολωνία: Η ΗΔΙΚΑ προχωρά στην εφαρμογή διασυνοριακών υπηρεσιών 04 Ιουλίου 2023
Συνταγές φαρμάκων από Έλληνες γιατρούς εκτελέστηκαν σε Ισπανία και Πολωνία: Η ΗΔΙΚΑ προχωρά στην εφαρμογή διασυνοριακών υπηρεσιών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΚΕ: «Εξοργιστική η επικείμενη απόσυρση φαρμάκου για τον καρκίνο του μαστού»
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 21:47

ΚΚΕ: «Εξοργιστική η επικείμενη απόσυρση φαρμάκου για τον καρκίνο του μαστού»

«Ναι» Γεωργιάδη σε αίτημα του ΙΣΑ για δίμηνη παράταση στην εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 17:57

«Ναι» Γεωργιάδη σε αίτημα του ΙΣΑ για δίμηνη παράταση στην εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου

Καρκίνος του δέρματος: Επίθεμα 3D εκτύπωσης με μικροβελόνες υπόσχεται στοχευμένη θεραπεία
Υγεία
24/08/2026 - 12:00

Καρκίνος του δέρματος: Επίθεμα 3D εκτύπωσης με μικροβελόνες υπόσχεται στοχευμένη θεραπεία

Ο ΙΣΑ ζητά συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το clawback και το Ψηφιακό Αποθετήριο
Πολιτική Υγείας
20/08/2026 - 15:39

Ο ΙΣΑ ζητά συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το clawback και το Ψηφιακό Αποθετήριο

ΙΣΑ: Ζητά άμεση συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για clawback και Ψηφιακό Αποθετήριο
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 13:25

ΙΣΑ: Ζητά άμεση συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για clawback και Ψηφιακό Αποθετήριο

ΠΟΕΡΓΙ: Η πρόληψη δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από τους παρόχους μέσω clawback
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 16:46

ΠΟΕΡΓΙ: Η πρόληψη δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από τους παρόχους μέσω clawback

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αντιμέτωπη για τρίτη φορά με τον καρκίνο η Στέλλα Κυριακίδου - «Είναι μέρος της ζωής μου»
Επικαιρότητα
25/08/2026 - 22:12
ΚΚΕ: «Εξοργιστική η επικείμενη απόσυρση φαρμάκου για τον καρκίνο του μαστού»
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 21:47
Το «σοκ» του Σεπτεμβρίου: Η βιαστική επιστροφή στο γυμναστήριο και στο γραφείο επηρεάζει τη μέση και τον αυχένα
Health Talk
25/08/2026 - 21:24
Έκκληση του ΕΚΕΑ για την εθελοντική αιμοδοσία - «Χρειαζόμαστε 1.000 με 1.200 μονάδες ημερησίως»
Υγεία
25/08/2026 - 20:59
Έκρηξη σαλμονέλας με 306 κρούσματα στο Βέλγιο - Δεν υπήρξαν θάνατοι
Επικαιρότητα
25/08/2026 - 20:42
Νοσοκομείο Χανίων: «Στα πρόθυρα κατάρρευσης η παθολογική κλινική και τα ΤΕΠ»
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 20:18
Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι ο κανόνας για τον άνθρωπο αλλά μετατράπηκε σε «πάθηση»
Διατροφή
25/08/2026 - 19:42
Ενίσχυση των αεροδιακομιδών από τη Λήμνο για τρία χρόνια με ιδιωτική πρωτοβουλία
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 18:51
Δήμος Θεσσαλονίκης και KIDS SAVE LIVES υπογράφουν μνημόνιο για μια πόλη που θα σώζει ζωές
Επικαιρότητα
25/08/2026 - 18:24
«Ναι» Γεωργιάδη σε αίτημα του ΙΣΑ για δίμηνη παράταση στην εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 17:57
Έκτακτη δράση του ΕΕΣ στην Ακρόπολη για την προστασία των επισκεπτών από τον καύσωνα
Επικαιρότητα
25/08/2026 - 17:31
Μιχαηλίδου: Χρηματοδότηση 1,45 εκατ. ευρώ για τη νέα πτέρυγα του Θεραπευτηρίου Ιτέας
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 17:04
Καύσωνας και τεστοστερόνη: Πώς η βιταμίνη D «σώζει» τους άνδρες
Health Talk
25/08/2026 - 16:44
Υπουργείο Υγείας: Νέο πλαίσιο για προϊόντα και υλικά που έρχονται σε επαφή με το πόσιμο νερό
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 16:19
Πέθανε σε ηλικία 57 ετών ο γνωστός τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας
Επικαιρότητα
25/08/2026 - 15:52
Ανισότητες και κενά στη συμμετοχή των ασθενών στη χάραξη πολιτικής υγείας στην Ελλάδα
Patient Talk
25/08/2026 - 15:24
Λεμφικό περπάτημα: Η νέα τάση που υπόσχεται αποτοξίνωση – Τι ισχύει πραγματικά
Fitness
25/08/2026 - 15:00
Θεμιστοκλέους: Περισσότερο προσωπικό, νέες υποδομές και ψηφιακές υπηρεσίες αλλάζουν το ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 14:08
Πυροσβέστες: Τι αποκαλύπτουν το αίμα και τα ούρα τους μόλις 24 ώρες μετά τη μάχη με τη φωτιά
Υγεία
25/08/2026 - 14:00
Γυμνισμός: Μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη εικόνα για το σώμα μας; Τι δείχνουν οι έρευνες
Ψυχική Υγεία
25/08/2026 - 13:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Στη ΜΕΘ το πρώτο κρούσμα που καταγράφτηκε στην Κρήτη
Υγεία
25/08/2026 - 12:50
Οι "μεταλλάδες" αντέχουν περισσότερο τον πόνο
Υγεία
25/08/2026 - 12:00
ΕΕΣ: Ενημερωτική δράση παροχής Πρώτων Βοηθειών σε σκύλους στη Θεσσαλονίκη
Pet
25/08/2026 - 11:00
Μακροζωία: Δεν έχει σημασία μόνο τι τρώμε, αλλά και πότε – Οι "σωτήριες" ώρες πρωινού και δείπνου
Διατροφή
25/08/2026 - 10:00
Ξεκινά σήμερα στη Βρετανία το δωρεάν τεστ HPV στο σπίτι – Ποιες γυναίκες αφορά
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 09:00
Διαφωνίες στην κυβέρνηση Τραμπ για το τριπλό εμβόλιο
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 08:17
Αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ασθενείς άνω των 65 ετών
Health Talk
24/08/2026 - 20:51
Καιρός: «Καύσωνας δύο ταχυτήτων» - Που θα «χτυπήσει» κόκκινο ο υδράργυρος τις επόμενες μέρες
Επικαιρότητα
24/08/2026 - 19:42
Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Γιατί ορισμένες «υγιεινές» τροφές επιδεινώνουν τη φλεγμονή
Διατροφή
24/08/2026 - 19:11
«Πράσινο» και από τον FDA σε εξέταση αίματος για το Αλτσχάιμερ
Υγεία
24/08/2026 - 18:38

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας: 27 εκ. ευρώ για τη δημιουργία Κέντρου Ολιστικής Διαχείρισης Καρκίνου στο
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 10:00
Γεωργιάδης: «Το "δικαίωμα στη λήθη" είναι το μεγαλύτερο πράγμα που πετύχαμε»
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 13:51
Ενεργειακά ποτά στην εφηβεία: Όταν η «τεχνητή ενέργεια» κρύβει έλλειψη ύπνου
Διατροφή
24/08/2026 - 15:04
Κρίσιμα ερωτήματα από τον ΙΣΑ για την αυξημένη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 15:31
Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Γιατί ορισμένες «υγιεινές» τροφές επιδεινώνουν τη φλεγμονή
Διατροφή
24/08/2026 - 19:11
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo