ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ψηφιακές θεραπείες που μπορούν να βελτιώσουν την υγειονομική περίθαλψη όλης της Ευρώπης - Η έκθεση της EFPIA

Pharma Policy
Οι ψηφιακές θεραπείες που μπορούν να βελτιώσουν την υγειονομική περίθαλψη όλης της Ευρώπης - Η έκθεση της EFPIA
Η EFPIA παρουσιάζει στη νέα έκθεση της, τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι ασθενείς με τις ψηφιακές θεραπέιες (DTx)
Παρασκευή, 02/06/2023 - 13:45
— Photo: Karolina Grabowska/ pexels
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Η δημιουργία μιας δομημένης προσέγγισης για την έγκριση, την κυκλοφορία και τη χρήση ψηφιακών θεραπευτικών μεθόδων έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την υγειονομική περίθαλψη σε όλη την Ευρώπη, να ενδυναμώσει τους ασθενείς και να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με τη νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα 02/06 από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA).

Ψηφιακή Θεραπευτική (DTx): Τα πλεονεκτήματα της στους ασθενείς

Οι ψηφιακές θεραπείες έχουν γίνει μια νέα μορφή ιατρικής που ονομάζεται ψηφιακή θεραπευτική (DTx).

Η Ψηφιακή Θεραπευτική (DTx) παρέχει θεραπευτικές παρεμβάσεις βασισμένες σε αποδεικτικά στοιχεία σε ασθενείς για την πρόληψη, τη διαχείριση, την ανακούφιση ή τη θεραπεία μιας ιατρικής διαταραχής ή ασθένειας, είτε ανεξάρτητα είτε σε συνδυασμό με φάρμακα ή συσκευές.

Το δυναμικό τους για βελτίωση της περίθαλψης ήρθε στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όταν τα συστήματα υγείας έπρεπε συχνά να προσαρμοστούν στις προκλήσεις της θεραπείας ασθενών εκτός των παραδοσιακών κλινικών πλαισίων.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων:

Παροχή γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT) για ασθενείς με κατάθλιψη, θεραπεία αϋπνίας, αυτοδιαχείριση του διαβήτη ή εξ αποστάσεως χειρουργική αποκατάσταση, για παράδειγμα για χειρουργικές επεμβάσεις ισχίου και γόνατος ή παχυσαρκίας.

Οι ψηφιακές παρεμβάσεις έχουν επίσης βρεθεί ότι βελτιώνουν το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο.

Τα «αγκάθια» και οι προκλήσεις των ψηφιακών θεραπειών

Παρά την έκταση των πιθανών πλεονεκτημάτων τους, η χρήση των ψηφιακών θεραπειών στην Ευρώπη περιορίζεται μόνο σε λίγα κράτη μέλη.

Κι ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στην ενσωμάτωση της Ψηφιακής Θεραπευτικής στις οδούς πρόσβασης και φροντίδας στην αγορά, μόνο το Βέλγιο και η Γερμανία προσφέρουν οδούς αξιολόγησης αξίας, αποζημίωσης και χρηματοδότησης, με περισσότερες διαλείπουσες προσφορές σε χώρες όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως αποτέλεσμα, οι ψηφιακές θεραπείες αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες απαιτήσεις ή πρότυπα για μεγάλο μέρος της πορείας ανάπτυξης και εμπορευματοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της εξουσιοδότησης, της αξιολόγησης αξίας, της αποζημίωσης και της τιμολόγησης.

Συγκεκριμένα, η έκθεση επισημαίνει τέσσερις βασικές προκλήσεις:

  1. Παρά το γεγονός ότι διέπεται από τους κανονισμούς της ΕΕ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, υπάρχει έλλειψη εναρμόνισης στις κανονιστικές απαιτήσεις λόγω διαφορών στην ερμηνεία στα επιμέρους κράτη μέλη.

  2. Προκλήσεις στις απαιτήσεις αποδεικτικών στοιχείων και έλλειψη διαδικασιών αξιολόγησης αξίας. Λόγω έλλειψης συγκεκριμένων πλαισίων, δεν είναι σαφές ποια στοιχεία απαιτεί η Ψηφιακή Θεραπευτική για εκτιμήσεις θετικής αξίας.

  3. Δεν υπάρχει τυποποιημένη ή συγκεκριμένη διαδρομή αποζημίωσης για την Ψηφιακή Θεραπευτική στις περισσότερες χώρες: Αυτό σημαίνει ότι η Ψηφιακή Θεραπευτική ενδέχεται να μην αποζημιώνεται, να υπόκειται σε μεγάλες καθυστερήσεις ή να επιστραφεί από μεμονωμένους παρόχους, με αποτέλεσμα να υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τις απαιτήσεις για αποζημίωση.

  4. Ανεπαρκής χρηματοδότηση: Οι ψηφιακές θεραπείες δεν λαμβάνουν επαρκή χρηματοδότηση και ξεχωριστές οδούς αποζημίωσης, επομένως δεν εγγυώνται την απορρόφησή τους στην πράξη. Ακόμη και με επαρκή χρηματοδότηση, υπάρχουν περαιτέρω προκλήσεις λόγω της έλλειψης ετοιμότητας από τους γιατρούς και τους ασθενείς να τα χρησιμοποιήσουν.

Ενώ η EFPIA χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη γίνει για την προώθηση της πρόσβασης της Ψηφιακής Θεραπευτικής σε ορισμένες χώρες, καθώς υπάρχει σαφής ευκαιρία τόσο για αλλαγή πολιτικής στα επιμέρους κράτη μέλη όσο και για κάποια εναρμόνιση σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι συστάσεις της EFPIA για την κυκλοφορία και χρήση των ψηφιακών θεραπειών (DTx)

Η EFPIA κάνει εννέα συστάσεις πολιτικής που πρέπει να ληφθούν υπόψη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για τη βελτίωση της αδειοδότησης, της κυκλοφορίας και της χρήσης των ψηφιακών θεραπειών σε ολόκληρη την ΕΕ.

  1. Απαιτούνται εναρμονισμένες κανονιστικές απαιτήσεις με σαφείς οδηγίες για τη διασφάλιση βελτιωμένης πρόσβασης.

  2. Οι απαιτήσεις εκτίμησης αξίας θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες και κατάλληλες για το σκοπό, προβλέψιμες και συνεπείς και να περιλαμβάνουν ένα χαρτοφυλάκιο αποδεικτικών στοιχείων που μπορεί να περιλαμβάνουν αποδεικτικά στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο.

  3. Τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών για να καταστεί δυνατή η εναρμόνιση των απαιτήσεων κλινικής απόδειξης.

  4. Τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συνεργαστούν για να υποστηρίξουν την ανταλλαγή δεδομένων και τη δημιουργία υποδομής, για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των δεδομένων που παράγονται από το DTx.

  5. Σαφείς και διαφανείς εθνικές οδοί για την τιμολόγηση και την αποζημίωση DTx σε όλα τα κράτη μέλη.

  6. Οι πληρωτές θα πρέπει να επιτρέπουν ευέλικτες προσεγγίσεις που επιτρέπουν την προσωρινή πρόσβαση κατά τη δημιουργία πρόσθετων δεδομένων.

  7. Οι πληρωτές θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να εφαρμόσουν νέα μοντέλα πληρωμών για τη διαχείριση της αβεβαιότητας των στοιχείων.

  8. Επαρκής χρηματοδότηση που θα πρέπει να είναι ρητή και να προϋπολογίζεται για DTx, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς.

  9. Η αύξηση της απορρόφησης DTx θα απαιτήσει συλλογικές προσπάθειες μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των HCP και των εταιρειών.

  10. Η ανάπτυξη εμπιστοσύνης στο DTx θα απαιτήσει από τα ενδιαφερόμενα μέρη να συνεργαστούν για να ενισχύσουν τη γνώση και την εμπειρία των ιατρών υγείας και των ασθενών.

Η EFPIA πιστεύει ότι αυτές οι συστάσεις αν εφαρμοστούν συνδιαστικά θα βοηθήσουν στη βελτίωση της πρόσβασης σε αυτές τις θεραπείες, έτσι ώστε πολλοί περισσότεροι ασθενείς να μπορούν να επωφεληθούν από αυτές τις ολοένα και πιο σημαντικές νέες προόδους στις ιατρικές τεχνολογίες.

Τι δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της EFPIA

Η Nathalie Moll, Γενική Διευθύντρια της EFPIA, δήλωσε:

«Η εμφάνιση του COVID-19 σήμαινε ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης έπρεπε να προσαρμοστούν και να εργαστούν με πιο ευέλικτο και ρεαλιστικό τρόπο για να εξασφαλίσουν ότι οι ασθενείς θα συνεχίσουν να λαμβάνουν θεραπεία.

Αυτό είδε μια δραματική αύξηση στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας σε πολλούς τομείς ασθενειών. Πρέπει τώρα να λάβουμε υπόψη τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πανδημία για τη βελτίωση και την ενημέρωση των υπηρεσιών υγείας - σε διάφορους τομείς θεραπείας - για ασθενείς σε όλη την Ευρώπη.

Από τη θεραπεία καταστάσεων ψυχικής υγείας έως τη διαχείριση του καρκίνου και του διαβήτη έως τη χειρουργική αποκατάσταση, οι δυνατότητες αυτών των θεραπειών είναι τεράστιες. Για να αποκομίσουμε τα οφέλη χρειαζόμαστε μια συνεκτική και εναρμονισμένη προσέγγιση για την εφαρμογή και τη χρήση αυτών των θεραπειών σε όλα τα κράτη μέλη. Ελπίζω ότι αυτή η έκθεση μπορεί να βοηθήσει στην έναρξη της διαδικασίας».

  • EFPIA
  • ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
  • ΨΗΦΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ
  • ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
  • ΕΥΡΩΠΗ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Καμπανάκι» ΕΟΦ για αντιβιοτικά που προκαλούν μέχρι και αναπηρία - Όσα πρέπει να ξέρουν ασθενείς και επαγγελματίες υγείας
«Καμπανάκι» ΕΟΦ για αντιβιοτικά που προκαλούν μέχρι και αναπηρία - Όσα πρέπει να ξέρουν ασθενείς και επαγγελματίες υγείας 01 Ιουνίου 2023
Η «σωτήρια» θεραπεία που αυξάνει το ποσοστό επιβίωσης σε τρεις τύπους καρκίνου 09 Ιουνίου 2023
Η «σωτήρια» θεραπεία που αυξάνει το ποσοστό επιβίωσης σε τρεις τύπους καρκίνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρώτο κρούσμα Έμπολα στην Ευρώπη: Σε αυξημένη επιφυλακή καλεί το ECDC
Πολιτική Υγείας
25/06/2026 - 13:00

Πρώτο κρούσμα Έμπολα στην Ευρώπη: Σε αυξημένη επιφυλακή καλεί το ECDC

Eli Lilly: Η τιμολογιακή πολιτική του Τραμπ θα επηρεάσει την κυκλοφορία των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας στην Ευρώπη
Pharma Policy
24/06/2026 - 11:00

Eli Lilly: Η τιμολογιακή πολιτική του Τραμπ θα επηρεάσει την κυκλοφορία των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας στην Ευρώπη

Θέσεις και προτάσεις για τη φροντίδα, την πρόσβαση και την ποιότητα ζωής των ατόμων με ΙΦΝΕ στην Ελλάδα
Patient Talk
23/06/2026 - 17:44

Θέσεις και προτάσεις για τη φροντίδα, την πρόσβαση και την ποιότητα ζωής των ατόμων με ΙΦΝΕ στην Ελλάδα

Κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε νέα φάρμακα αποφέρει 5,67 ευρώ στην Ευρώπη
Pharma Policy
23/06/2026 - 08:30

Κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε νέα φάρμακα αποφέρει 5,67 ευρώ στην Ευρώπη

Γεωργιάδης: «Με το πρόγραμμα "Οίκοθεν" όλοι είμαστε εδώ για τους ασθενείς»
Πολιτική Υγείας
22/06/2026 - 16:14

Γεωργιάδης: «Με το πρόγραμμα "Οίκοθεν" όλοι είμαστε εδώ για τους ασθενείς»

EFPIA: «Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για επανεξέταση της Οδηγίας για τα λύματα
Pharma Policy
19/06/2026 - 09:07

EFPIA: «Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για επανεξέταση της Οδηγίας για τα λύματα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΟΗΕ: Χιλιάδες νεκρά και ακρωτηριασμένα παιδιά στο Σουδάν
Επικαιρότητα
27/06/2026 - 07:37
Ο ΕΕΣ βράβευσε 467 μαθητές που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς που διοργάνωσε ο τομέας νεότητας
Επικαιρότητα
27/06/2026 - 03:53
Νέα σειρά προϊόντων βρεφικών και παιδικών δερμοκαλλυντικών από την InterMed
Pharma News
27/06/2026 - 00:07
ΕΣΑμεΑ: Η νέα ΚΥΑ για τις μετακινήσεις δεν λύνει τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία
Patient Talk
26/06/2026 - 23:29
Δέσμευση Γεωργιάδη για θεσμικό διάλογο σχετικά με τη νέα Προγραμματική Σύμβαση των Κέντρων Πρόληψης
Πολιτική Υγείας
26/06/2026 - 22:46
Περισσότερα από 24.000 κουτιά φαρμάκων και προϊόντων υγείας διένειμαν σε ευάλωτους πληθυσμούς Givmed και Choose Love
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 22:18
«Κρίκος Ζωής»: Νέα δεδομένα για τα άτομα με φαινυλκετονουρία από τις σύγχρονες θεραπείες
Patient Talk
26/06/2026 - 21:52
Φάρμακα GLP-1: Από την αντιμετώπιση του διαβήτη στην παχυσαρκία
Health Talk
26/06/2026 - 21:29
ΟΕΝΓΕ: Κάλεσμα σε απεργία στις 14 Ιουλίου ενάντια στην αναθεώρηση του Συντάγματος
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 21:03
Ξεκινάει η δεύτερη φάση του ευρωπαϊκού προγράμματος COMBINE για τις συνδυασμένες κλινικές μελέτες και δοκιμές
Πολιτική Υγείας
26/06/2026 - 20:37
Eric Topol: «Η πρόληψη και η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν το μέλλον της υγείας»
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 20:16
ΕΦΕΤ: Ανάκληση μη ασφαλούς επιδορπίου γάλακτος πουτίγκας με γεύση σοκολάτας
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 19:38
Σύλλογος καρδιοπαθών ζητάει αλλαγές στις μετεγγραφές φοιτητών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις
Patient Talk
26/06/2026 - 18:44
Νέα έρευνα συνδέει την υγιεινή διατροφή με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας - Ποια τρόφιμα να επιλέγουμε
Διατροφή
26/06/2026 - 18:09
ΕΟΦ: Διετές πιλοτικό πρόγραμμα για τα ηλεκτρονικά φύλλα οδηγιών στα νοσοκομειακά φάρμακα
Pharma Policy
26/06/2026 - 17:14
Εθελοντές του ΕΕΣ προσέφεραν πρώτες βοήθειες σε τραυματία τροχαίου
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 16:53
Η απώλεια λιπώδους ιστού στην κοιλιά μπορεί να προστατέψει τον εγκέφαλο
Health Talk
26/06/2026 - 16:18
«Zoomies»: Γιατί ο σκύλος ή η γάτα σας κάνουν ξαφνικά ...σπριντ; Οι ειδικοί εξηγούν
Pet
26/06/2026 - 16:00
Σύλλογος «Επιστρέφω»: Σήμα κινδύνου για τις δημόσιες δομές θεραπείας των διαταραχών πρόσληψης τροφής
Patient Talk
26/06/2026 - 15:36
ΕΛΛΟΚ: Τριήμερο διεθνές φόρουμ για τον καρκίνο με έμφαση στην πολιτική, την έρευνα και τη χρηματοδότηση
Patient Talk
26/06/2026 - 15:17
Η εισπνεόμενη βιταμίνη D μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων
Υγεία
26/06/2026 - 15:00
Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: Μπορεί ένα προβιοτικό να αποτελέσει θεραπεία;
Υγεία
26/06/2026 - 14:00
Μητσοτάκης: Αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων με μεγάλη σοβαρότητα
Πολιτική Υγείας
26/06/2026 - 13:49
Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να κάνουν τον εγκέφαλο να "πιστέψει" ότι κοιμήθηκε
Υγεία
26/06/2026 - 13:00
150 χρόνια από την ίδρυση της Lilly: Η ιστορίς ως θεμέλιο για το μέλλον της φαρμακοβιομηχανίας
Pharma News
26/06/2026 - 12:17
Εμβολιασμός: Λογική ή "ιατρική ελευθερία"; – Το παράδειγμα του αμερικανικού στρατού
Πολιτική Υγείας
26/06/2026 - 12:00
Έμπολα: Το σενάριο του τρόμου για 66.000 κρούσματα μέχρι το φθινόπωρο
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 11:00
Παγκόσμια Ημέρα Ναρκωτικών: Οι αλλαγές στον χάρτη των εξαρτήσεων και το νέο μοντέλο αντιμετώπισης
Πολιτική Υγείας
26/06/2026 - 10:30
Η ακραία ζέστη παραλύει τα νοσοκομεία στη Μεγάλη Βρετανία - Νοκ άουτ εξοπλισμός και γιατροί
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 10:00
Μεταστατικός τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού: Έγκριση δύο νέων θεραπευτικών σχημάτων από τον FDA
Υγεία
26/06/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Screening καρκίνου πνεύμονα: Από τις εξαγγελίες στην ανάγκη για σαφές επιχειρησιακό σχέδιο
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 11:00
Έμπολα: Οι ΗΠΑ στέλνουν πειραματικές θεραπείες στο Κονγκό
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 09:00
Επίσημη έναρξη της συνεργασίας KALTEQ και ZEISS: "Πρωτοποριακές λύσεις για τους Έλληνες ιατρούς και ασθενείς"
Υπηρεσίες Υγείας
24/06/2026 - 10:38
Καρδιαγγειακή υγεία: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί εντατικοποίηση της πρόληψης
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 12:40
ΕΟΠΥΥ: Τελετή παράδοσης - παραλαβής παρουσία Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 14:16
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo