ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φαρμακευτική πολιτική: Ανεβάζει ταχύτητες η Αριστοτέλους

Pharma Policy
Vas.Ang.
Πρόσω ολοταχώς για την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με τις φαρμακευτικές εταιρείες βάζει το Υπ. Υγείας, που εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει με μια σειρά από παρεμβάσεις έως το τέλος του έτους.
Τρίτη, 24/09/2024 - 08:29
— Photo: Vas.Ang.
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Παρεμβάσεις σε πολλαπλά επίπεδα ετοιμάζει η ηγεσία του Υπ. Υγείας επιδιώκοντας να επιτύχει στόχο εξορθολογισμού της δαπάνης. Μιλώντας στο 23o Συνέδριο HealthWorld, του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε μερικά από τα βήματα των επόμενων μηνών.

Τόσο εντός όσο και εκτός της αίθουσας, ο κ. Γεωργιάδης εστίασε ιδιαίτερα στο σύμφωνο συνεργασίας με τις φαρμακευτικές εταιρείες, μια συμφωνία πλαίσιο για μια εθνική φαρμακευτική στρατηγική, την οποία στηρίζουν και οι δύο πλευρές.

Επιδίωξη είναι οι συζητήσεις να ξεκινήσουν εντός του Οκτωβρίου και το σύμφωνο να έχει υπογραφεί έως το τέλος έτους, ενώ θα έχει 3ετή διάρκεια.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Pharma Innovation Forum, Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, το πιθανότερο την επόμενη εβδομάδα θα γίνει μια παραμετροποίηση των προτεραιοτήτων του κλάδου.

Πληροφορίες του News4Health, πάντως, αναφέρουν πως σε κλειστή συνάντηση που προηγήθηκε των εργασιών του συνεδρίου, ο Υπ. Υγείας αναφέρθηκε και στον υπολογισμό του λεγόμενου split της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, στην κατανομή δηλαδή μεταξύ των καναλιών ΦΥΚ και retail. Μάλιστα, κύκλοι του Υπουργείου αναφέρουν στο News4Health πως στο τραπέζι παραμένει η περαιτέρω κατάτμηση του προϋπολογισμού στο κανάλι της λιανικής, μεταξύ on patent και off patent - γενοσήμων. Όλα αυτά, βέβαια, μένει να αποσαφηνιστούν.

«Ξεκαθαρίζουν» τα ΑΜΚΑ

Σε εφαρμογή αναμένεται να μπει, το αργότερο έως τον Νοέμβριο, το σύστημα ενεργών/ανενεργών ΑΜΚΑ, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη.

Πρόκειται, επί της ουσίας, για το διαχωρισμό ενεργών και μη ενεργών ΑΜΚΑ και το «ξεκαθάρισμα» της λίστας.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, με αφορμή την πρόσφατη απάτη σε βάρος του Οργανισμού. Όπως σημείωσε η κ. Καρποδίνη, ένα πολύ μεγάλο μέρος των ΑΜΚΑ που χρησιμοποιήθηκαν αφορούσαν σε ανασφάλιστα άτομα, όπως ρομά, μετανάστες που έχουν απελαθεί και πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε μονάδες κράτησης (σωφρονιστικά ιδρύματα, δομές μεταναστών κλπ).

Μάλιστα, η Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Παυλίνα Καρασιώτου έκανε λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους με πρόσβαση, λόγω του ΑΜΚΑ τους, σε υπηρεσίες υγείας και οι οποίοι δεν είναι πλέον εργαζόμενοι στη χώρα και δεν θα έπρεπε να έχουν ασφαλιστική ικανότητα.

ΕΚΑΠΥ

Κατά τον πρόεδρο της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), Άρη Αποστόλου ένα μεγάλο κομμάτι της βιωσιμότητας του συστήματος αφορά στην πάταξη της απάτης.

Η πλήρης ενεργοποίηση της πλατφόρμας κεντρικής παραγγελειοληψίας, που αφορά πλέον σχεδόν το σύνολο των νοσοκομειακών φαρμάκων, φαίνεται πως διευρύνει περαιτέρω τις δυνατότητες της ΕΚΑΠΥ, καθώς επιτρέπει τους αποδοτικότερους ελέγχους.

«Με βάση αυτήν την πλατφόρμα έχουμε μία απόλυτα σαφή εικόνα του τι αγοράζει το κάθε νοσοκομείο και σταδιακά μπαίνουμε και στη διαδικασία των ελέγχων. Θα βγουν και από εμάς περιστατικά όπως πολύ ορθά, με την χρήση των ψηφιακών του εργαλείων και σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές, αποκαλύφθηκε από τον ΕΟΠΥΥ η μεγάλη απάτη τις προηγούμενες ημέρες», σημείωσε ο κ. Αποστόλου.

Σημειώματα Clawback

Στην έκδοση των σημειωμάτων για τον καταλογισμό του clawback για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το 1ο εξάμηνο του 2023 αναμένεται να προχωρήσει εντός των επομένων δέκα ημερών η ΕΚΑΠΥ. Μέσα στον Νοέμβριο εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να φθάνουν και τα σημειώματα για το 2ο εξάμηνο του 2023.

«Σε συνεννόηση με την Πολιτεία, προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε εντός του έτους εκτιμάται ότι μπορέσουμε να εκδώσουμε και τα σημειώματα για το 1ο εξάμηνο του 2024», δήλωσε ο κ. Αποστόλου.

Για το 2024 τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, καθώς ήδη για το 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, τα στοιχεία που χρειάζονται για τον καταλογισμό είναι ήδη στα ψηφιοποιημένα αρχεία της ΕΚΑΠΥ σε ποσοστό περίπου 95%.

Βέβαια, οι φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες διακινούν σκευάσματα με τιμή άνω των 30 ευρώ έχουν ζητήσει την αλλαγή της διάταξης, η οποία εξαιρεί από την κατανομή τα φτηνότερα σκευάσματα.

Από το 2023, τα φάρμακα με τιμή έως 5 ευρώ δεν πληρώνουν clawback, ενώ από 5,01 ευρώ μέχρι και 30 ευρώ το clawback είναι κλιμακωτό και απαλλάσσει από σημαντικό βάρος τις εταιρείες που τα διακινούν.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις ζητούν να μειωθεί το όριο της απαλλαγής στα 15 ευρώ και κάτω και στα 30 ευρώ, αλλαγή που θα απαιτούσε και τροποποίηση του αλγορίθμου υπολογισμού του clawback και διόρθωση όποιων σημειωμάτων έχουν εκδοθεί, που θα γίνει για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, εφόσον τελικά υιοθετηθεί η πρόταση.

Ιατροτεχνολογικά

Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε και στο θέμα του rebate στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, σημειώνοντας πως η ΕΚΑΠΥ αναμένεται να εισηγηθεί την υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τα όρια για την εφαρμογή του, το επόμενο διάστημα.

Ο νόμος καθορίζει ως ανώτατο όριο το 7%, αλλά με βάση αναλύσεις πιθανόν θα είναι χαμηλότερο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των ιατροτεχνολογικών έχουν συζητήσει με τον Υπ. Υγείας το ποσοστό να μειωθεί στο 5% και να εξαιρεθούν πλήρως από την έκπτωση τα ιατροτεχνολογικά που προμηθεύονται τα νοσοκομεία μετά από διαγωνισμό.

Τελευταία τροποποίηση στις 24/09/2024 - 11:03
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΛΑΜΠΡΙΝΑ ΜΠΑΡΜΠΕΤΑΚΗ
  • ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
  • ΕΚΑΠΥ
  • CLAWBACK
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΑΜΚΑ
  • ΕΟΠΥΥ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
  • OFF PATENT

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΦΣΘ: Περισσότεροι από 8.000 επισκέπτες τίμησαν την εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιού
ΦΣΘ: Περισσότεροι από 8.000 επισκέπτες τίμησαν την εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιού 23 Σεπτεμβρίου 2024
Τέσσερα ερωτήματα από τον ΠΣΦ προς τους φαρμακοποιούς για τις ελλείψεις σκευασμάτων 24 Σεπτεμβρίου 2024
Τέσσερα ερωτήματα από τον ΠΣΦ προς τους φαρμακοποιούς για τις ελλείψεις σκευασμάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστολή του ΙΣΑ προς τον ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου Εξετάσεων
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 18:09

Επιστολή του ΙΣΑ προς τον ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου Εξετάσεων

Γεωργιάδης: «Ο "κόφτης" στα social media για τους κάτω των 15 προκάλεσε αντιδράσεις από τις πλατφόρμες»
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 12:31

Γεωργιάδης: «Ο "κόφτης" στα social media για τους κάτω των 15 προκάλεσε αντιδράσεις από τις πλατφόρμες»

Νόμος του κράτους ο «κόφτης» στα social media για άτομα κάτω των 15 ετών - Σκέρτσος: «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο»
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 08:37

Νόμος του κράτους ο «κόφτης» στα social media για άτομα κάτω των 15 ετών - Σκέρτσος: «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο»

Γεωργιάδης: «Αίσχος της αντιπολίτευσης να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για την απαγόρευση πρόσβασης ανηλίκων στο διαδίκτυο»
Πολιτική Υγείας
22/10/2026 - 18:41

Γεωργιάδης: «Αίσχος της αντιπολίτευσης να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για την απαγόρευση πρόσβασης ανηλίκων στο διαδίκτυο»

ΠΕΦ: Κρίσιμο σημείο για τη φαρμακευτική πολιτική των επόμενων ετών η αντιμετώπιση του clawback
Pharma Policy
19/10/2026 - 17:24

ΠΕΦ: Κρίσιμο σημείο για τη φαρμακευτική πολιτική των επόμενων ετών η αντιμετώπιση του clawback

Νέο ΦΕΚ για τους βιοδείκτες: Τι αλλάζει και τι εκκρεμεί
Pharma Policy
16/10/2026 - 16:00

Νέο ΦΕΚ για τους βιοδείκτες: Τι αλλάζει και τι εκκρεμεί

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Bayer: Ο ρόλος της σύγχρονης απεικόνισης στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
27/10/2026 - 03:49
Επιδημία ιλαράς έχει προκαλέσει περισσότερους από 1.200 θανάτους στο Μπανγκλαντές
Υγεία
27/10/2026 - 00:08
WWF: Το 85% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
Επικαιρότητα
26/10/2026 - 21:03
Διεθνές συνέδριο στα Χανιά για τη σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη των κυττάρων και την εμφάνιση καρκίνου
Υγεία
26/10/2026 - 20:36
Η ΑΑΔΕ ανακάλεσε παρτίδα αλκοολούχου «αποστάγματος φράουλας» - Εντοπίστηκε αυξημένη μεθανόλη
Επικαιρότητα
26/10/2026 - 20:11
Οστεοπόρωση: Ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούμε για μια «σιωπηλή» απειλή
Health Talk
26/10/2026 - 19:34
Δέκα μύθοι και παρανοήσεις για τη διαλειμματική νηστεία - Απαντήσεις σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Διατροφή
26/10/2026 - 18:59
Κλιμάκιο ευρωβουλευτών στην Ιαπωνία για συνεργασία σε καίριους τομείς της υγείας και του φαρμάκου
Επικαιρότητα
26/10/2026 - 18:33
Επιστολή του ΙΣΑ προς τον ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου Εξετάσεων
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 18:09
Προειδοποίηση για τις επιπτώσεις των fake news γύρω από την κλιματική αλλαγή στη δημόσια υγεία
Υγεία
26/10/2026 - 17:27
Μόλις το 40% των γυναικών αναγνωρίζουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα ως τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία τους
Υγεία
26/10/2026 - 17:02
«Κουμπαράς» 700.000 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση 23 επαγγελματιών υγείας που θα στελεχώσουν το Γ.Ν Ρόδου
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 16:37
Αποτίμηση των επιτευγμάτων του προγράμματος Health IQ σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 16:13
Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση
Health Talk
26/10/2026 - 15:51
Ο ΙΣΠ ζητάει τεχνική ετοιμότητα και μεταβατική περίοδο για το Ψηφιακό Αποθετήριο Εξετάσεων
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 15:17
Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα: Νέος συνδυασμός ανοσοθεραπείας μειώνει κατά 58% τον κίνδυνο θανάτου
Υγεία
26/10/2026 - 14:54
Αγαπηδάκη: «Συνεχίζεται τον Νοέμβριο και το πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας ενηλίκων»
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 14:21
Διαταραχή Άγχους Υγείας: Όταν ο φόβος μιας σοβαρής ασθένειας επηρεάζει την καθημερινότητα
Ψυχική Υγεία
26/10/2026 - 14:00
Νοσοκομείο Νίκαιας: «Στα όριά της η Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική λόγω σοβαρής υποστελέχωσης»
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 13:42
Ανδρόπαυση: Μύθος ή μια αθέατη αλήθεια μετά τα 40;
Health Talk
26/10/2026 - 13:24
Υπνική άπνοια: Νέο φάρμακο για την παχυσαρκία μείωσε τις διακοπές της αναπνοής έως και 52%
Υγεία
26/10/2026 - 13:00
Οι τροφές που συνδέονται με έως και 15% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού
Διατροφή
26/10/2026 - 12:39
Νέο εμβόλιο υπόσχεται προστασία από πολλούς αναπνευστικούς ιούς ταυτόχρονα
Υγεία
26/10/2026 - 12:00
Έμπολα: Η ασθενής στη Νιγηρία μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή στην Ελβετία
Επικαιρότητα
26/10/2026 - 12:00
Δ Φιλιώτης: Διαδρομή 62 χρόνων στο φάρμακο με έντονο αποτύπωμά στην ελληνική φαρμακευτική ιστορία
Pharma News
26/10/2026 - 10:52
Φάρμακα GLP-1: Πρέπει να διακόπτονται δύο με τρεις μήνες πριν από τη σύλληψη
Υγεία
26/10/2026 - 10:00
Δίκτυο Κέντρων Μαστού σε 7 νοσοκομεία του ΕΣΥ: Το στοίχημα της ολοκληρωμένης φροντίδας
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 09:00
Σύφιλη: Δωρεάν εξέταση με αποτέλεσμα σε 5 λεπτά σήμερα στο κέντρο της Αθήνας
Υγεία
26/10/2026 - 08:41
Ακράτεια ούρων: Μόνιμη συσκευή στον αστράγαλο υπόσχεται λύση χωρίς φάρμακα
Υγεία
26/10/2026 - 08:30
Οι Οργανισμοί Φαρμάκων Ευρώπης και Αφρικής καθόρισαν τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του Έμπολα
Pharma Policy
23/10/2026 - 15:49

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επιστολή του ΙΣΑ προς τον ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου Εξετάσεων
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 18:09
Δ Φιλιώτης: Διαδρομή 62 χρόνων στο φάρμακο με έντονο αποτύπωμά στην ελληνική φαρμακευτική ιστορία
Pharma News
26/10/2026 - 10:52
Δέκα μύθοι και παρανοήσεις για τη διαλειμματική νηστεία - Απαντήσεις σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Διατροφή
26/10/2026 - 18:59
Υπνική άπνοια: Νέο φάρμακο για την παχυσαρκία μείωσε τις διακοπές της αναπνοής έως και 52%
Υγεία
26/10/2026 - 13:00
Οι τροφές που συνδέονται με έως και 15% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού
Διατροφή
26/10/2026 - 12:39
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo