ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστολή του προέδρου της EFPIA στον Πρωθυπουργό: Σε κρίσιμο επίπεδο οι επιβαρύνσεις, απειλείται η πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες

Pharma Policy
ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Ευρωπαϊκό κώδωνα κινδύνου κρούει η EFPIA στον Πρωθυπουργό, για την ανοδική πορεία των υποχρεωτικών επιστροφών και τους κινδύνους που ελλοχεύουν τόσο για την πρόσβαση των ασθενών στην Ελλάδα σε καινοτόμες θεραπείες, όσο και για τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Πέμπτη, 19/12/2024 - 18:10
— Photo: ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Την έντονη ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations - EFPIA) για τα επίπεδα των υποχρεωτικών επιστροφών, εκφράζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του φορέα, με επιστολή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην επιστολή, ο Lars Fruergaard Jorgensen, υπογραμμίζει τους κινδύνους που διατρέχει η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, αλλά και η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και των ίδιων των εταιρειών, λόγω της υποχρηματοδότησης του προϋπολογισμού για το Φάρμακο.

Ο κ. Jorgensen εκφράζει την αυξανόμενη ανησυχία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του φορέα «για τα μη βιώσιμα επίπεδα υποχρεωτικών επιστροφών» (clawback και rebate) που επιβάλλονται στις εταιρείες-μέλη της EFPIA στην Ελλάδα.

«Οι επιβαρύνσεις αυτές φτάνουν σε κρίσιμα επίπεδα, απειλώντας τη διαθεσιμότητα καινοτόμων θεραπειών για τους Έλληνες ασθενείς, υπονομεύοντας τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων των μελών μας στη χώρα», προειδοποιεί ο κ. Jorgensen.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) είναι μέλος της EFPIA.

Ευρωπαϊκό ρεκόρ υποχρεωτικών επιστροφών

Η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των προϋπολογισμών για τα φάρμακα, παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, αποτελεί σοβαρό «αγκάθι» και συνεπάγεται σοβαρές επιπτώσεις στην πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και στη λειτουργία των εταιρειών, όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής της EFPIA.

Αναφερόμενος στα σημειώματα για τις υποχρεωτικές επιστροφές του πρώτου εξαμήνου του 2023, που είχαν προκαλέσει σοκ στην αγορά, όπως έγραψε το News4Health, ο κ. Jorgensen υπενθύμισε ότι έφθασαν «16 μήνες μετά τη λήξη του» και «με τις επιστροφές για τα νοσοκομειακά φάρμακα με τιμή άνω των €30 να αποτελούν πρωτοφανές και απαράδεκτο ποσοστό 83%, σημειώνοντας ευρωπαϊκό ρεκόρ. Επιπλέον, ενώ υπήρξαν ισχυρισμοί ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές για το 2024 θα μειωθούν, οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς. Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι βιώσιμες, ούτε για τον τομέα της υγείας ούτε για τα μέλη μας, και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη συνεχή πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε σωτήρια, καινοτόμα φάρμακα», σημειώνει χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Αβέβαιο μέλλον

Ωστόσο, ανησυχία εκφράζει ο πρόεδρος της EFPIA και για την αβεβαιότητα που περιβάλλει τις μελλοντικές επιστροφές. Όπως τονίζει, αυτή η αβεβαιότητα «υπονομεύει την προβλεψιμότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου - έναν ουσιαστικό παράγοντα για επενδύσεις στην καινοτομία και σε βιώσιμα αποτελέσματα της υγειονομικής περίθαλψης».

Όπως εξηγεί, ο κ. Jorgensen, ο φορέας παραθέτει αυτές τις ανησυχίες τώρα για να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωση και να αποφευχθεί επανάληψη των ακραίων προκλήσεων του 2023.

«Εάν η τρέχουσα κατάσταση συνεχιστεί, θα έχει εκτεταμένες συνέπειες όχι μόνο για τον φαρμακευτικό τομέα αλλά και για τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών», συμπληρώνει.

Πάντως, ο κ. Jorgensen υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου πλαισίου και δεν παραλείπει να σημειώσει ότι τόσο η EFPIA και ο ΣΦΕΕ, υποστηρίζουν και εκτιμούν πλήρως τα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της σπατάλης, τον εξορθολογισμό της ζήτησης και την δίκαιη εποπτεία του συστήματος, ενώ παράλληλα προωθούν την καινοτομία.

Η επιστολή

Εκ μέρους των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας Βιομηχανιών και Συνδέσμων (EFPIA), θα θέλαμε να επαναλάβουμε τη βαθιά εκτίμησή μας για τη συνεχή δέσμευσή σας να στηρίζετε την καινοτομία, ιδίως με την υποστήριξη της θέσης για τη διατήρηση της 8ετούς κανονιστικής προστασίας δεδομένων.

Ο καινοτόμος φαρμακευτικός τομέας δεν αποτελεί μόνο ακρογωνιαίο λίθο στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη, αλλά είναι επίσης κρίσιμος για την υγεία και την οικονομική ευημερία της Ελλάδας. Όπως τονίζεται στην έκθεση Draghi, ο κλάδος μας όχι μόνο δημιουργεί θέσεις εργασίας υψηλής αξίας, αλλά και προωθεί την επιστημονική πρόοδο και την καινοτομία που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών προκλήσεων της κοινωνίας στον τομέα της υγείας.

Τούτου λεχθέντος, πρέπει να εκφράσουμε επειγόντως την αυξανόμενη ανησυχία μας για τα μη βιώσιμα επίπεδα υποχρεωτικών επιστροφών που επιβάλλονται στις εταιρείες-μέλη μας στην Ελλάδα. Οι επιβαρύνσεις αυτές φτάνουν σε κρίσιμα επίπεδα, απειλώντας τη διαθεσιμότητα καινοτόμων θεραπειών για τους Έλληνες ασθενείς, υπονομεύοντας τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων των μελών μας στη χώρα.

Παρόλο που ενθαρρυνθήκαμε από τις παραγωγικές συζητήσεις του περασμένου Απριλίου και τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την προώθηση της καινοτομίας, η συνεχιζόμενη έλλειψη επαρκούς δημόσιας χρηματοδότησης για νέα και καινοτόμα φάρμακα δημιουργεί ένα ολοένα και πιο δύσκολο περιβάλλον που επηρεάζει σοβαρά την πρόσβαση των ασθενών και περιορίζει την ικανότητα των φαρμακευτικών εταιρειών να λειτουργούν αποτελεσματικά στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη μας έλαβαν τα σημειώματα επιστροφών του α’ εξαμήνου/2023 16 μήνες μετά τη λήξη του εξαμήνου, με τις επιστροφές για τα νοσοκομειακά φάρμακα με τιμή άνω των €30 να αποτελούν πρωτοφανές και απαράδεκτο ποσοστό 83%, σημειώνοντας ευρωπαϊκό ρεκόρ. Επιπλέον, ενώ υπήρξαν ισχυρισμοί ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές για το 2024 θα μειωθούν, οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς. Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι βιώσιμες, ούτε για τον τομέα της υγείας ούτε για τα μέλη μας, και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη συνεχή πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε σωτήρια, καινοτόμα φάρμακα.

Εξίσου ανησυχητική είναι και η αβεβαιότητα που περιβάλλει τις μελλοντικές επιστροφές, η οποία υπονομεύει την προβλεψιμότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου - έναν ουσιαστικό παράγοντα για επενδύσεις στην καινοτομία και σε βιώσιμα αποτελέσματα της υγειονομικής περίθαλψης. Παραθέτουμε αυτές τις ανησυχίες τώρα για να αποτρέψουμε την επιδείνωση αυτών των ζητημάτων τα επόμενα χρόνια και να αποφύγουμε την επανάληψη των ακραίων προκλήσεων που αντιμετωπίσαμε το 2023. Εάν η τρέχουσα κατάσταση συνεχιστεί, θα έχει εκτεταμένες συνέπειες όχι μόνο για τον φαρμακευτικό τομέα αλλά και για τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών.

Η επένδυση στην υγεία και η πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα όχι μόνο βελτιώνει τα αποτελέσματα για τους ασθενείς, αλλά και οδηγεί σε μακροπρόθεσμη οικονομική ευημερία. Είμαστε βέβαιοι ότι, μέσω της συνεργασίας, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο πλαίσιο που θα προσφέρει αξία στο ελληνικό σύστημα υγείας, στους ασθενείς του και στην ευρύτερη οικονομία. Η EFPIA και ο ΣΦΕΕ υποστηρίζουν και εκτιμούν πλήρως τα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Υγείας, τα οποία αντιμετωπίζουν τις σπάταλες, εξορθολογίζουν τη ζήτηση και προωθούν την αποτελεσματική και δίκαιη εποπτεία του συστήματος, ενώ παράλληλα προωθούν την καινοτομία. Δεσμευόμαστε πλήρως να συνεργαστούμε μαζί σας για να διασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειες αυτές θα ενισχυθούν και ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ελλάδας μπορεί να συνεχίσει να ευημερεί.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω συζητήσεις και προσβλέπουμε στην ευκαιρία να συνεργαστούμε προς την κατεύθυνση ενός κοινού οράματος για το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα.

  • EFPIA
  • ΣΦΕΕ
  • ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • CLAWBACK
  • ΕΠΙΣΤΟΛΗ
  • ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΠΕΦ εκπαιδεύει νέους επιστήμονες και δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας
Η ΠΕΦ εκπαιδεύει νέους επιστήμονες και δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας 19 Δεκεμβρίου 2024
«προΣfΕΕρουμε» και φέτος στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρίες στη Βούλα 20 Δεκεμβρίου 2024
«προΣfΕΕρουμε» και φέτος στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρίες στη Βούλα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Novo Nordisk: Τέλος εποχής για τον Ολύμπιο Παπαδημητρίου έπειτα από 32 χρόνια πορείας
Pharma News
25/05/2026 - 18:11

Novo Nordisk: Τέλος εποχής για τον Ολύμπιο Παπαδημητρίου έπειτα από 32 χρόνια πορείας

ΣΦΕΕ: Μόλις 69 από τα 168 καινοτόμα φάρμακα ήρθαν στην Ελλάδα το 2021-'24
Pharma Policy
25/05/2026 - 15:33

ΣΦΕΕ: Μόλις 69 από τα 168 καινοτόμα φάρμακα ήρθαν στην Ελλάδα το 2021-'24

Μητσοτάκης: «Σημείο αναφοράς για την Πελοπόννησο το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ»
Πολιτική Υγείας
21/05/2026 - 16:19

Μητσοτάκης: «Σημείο αναφοράς για την Πελοπόννησο το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ»

Επιμένουν οι ανισότητες στην πρόσβαση σε νέα φάρμακα στην Ευρώπη
Pharma Policy
19/05/2026 - 17:23

Επιμένουν οι ανισότητες στην πρόσβαση σε νέα φάρμακα στην Ευρώπη

ΣΦΕΕ: Επένδυση στην υγεία, την καινοτομία και την οικονομία της χώρας οι κλινικές μελέτες
Pharma Policy
19/05/2026 - 16:33

ΣΦΕΕ: Επένδυση στην υγεία, την καινοτομία και την οικονομία της χώρας οι κλινικές μελέτες

Γεωργιάδης: «Με δύο ακόμα μέτρα για το clawback θα φτιάξουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα διαγνωστικά εργαστήρια»
Πολιτική Υγείας
15/05/2026 - 21:54

Γεωργιάδης: «Με δύο ακόμα μέτρα για το clawback θα φτιάξουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα διαγνωστικά εργαστήρια»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεμιστοκλέους στη Βουλή για το ΑΧΕΠΑ: «Διασφαλίζουμε τη συνέχεια της λειτουργίας του έως το 2056»
Πολιτική Υγείας
25/05/2026 - 18:33
Novo Nordisk: Τέλος εποχής για τον Ολύμπιο Παπαδημητρίου έπειτα από 32 χρόνια πορείας
Pharma News
25/05/2026 - 18:11
Ικανοποίηση στον ΙΣΑ για την εφαρμογή της αναστολής των δόσεων clawback του 2023
Πολιτική Υγείας
25/05/2026 - 17:47
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Ρομποτική χειρουργική Da Vinci για ήπαρ, χοληφόρα αγγεία, πάγκρεας και ανώτερο πεπτικό
Υπηρεσίες Υγείας
25/05/2026 - 17:28
Προειδοποίηση Τέντρος για τον Έμπολα: «Η επιδημία μάς ξεπερνά σε ρυθμό»
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 17:07
Την Παρασκευή 29 Μαΐου το ετήσιο συνέδριο της πρωτοβουλίας BrainReGain
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 16:46
Αγαπηδάκη: «Η Εθνική Δράση για την Παιδική Παχυσαρκία άγγιξε όλη τη χώρα»
Πολιτική Υγείας
25/05/2026 - 16:23
Μυωπία: Η έγκαιρη παρέμβαση στην παιδική ηλικία κρίσιμη για το μέλλον της όρασης
Health Talk
25/05/2026 - 15:58
ΣΦΕΕ: Μόλις 69 από τα 168 καινοτόμα φάρμακα ήρθαν στην Ελλάδα το 2021-'24
Pharma Policy
25/05/2026 - 15:33
Πώς πρέπει τελικά να ορίζεται η παχυσαρκία και γιατί δεν αρκεί ο δείκτης BMI
Υγεία
25/05/2026 - 15:04
Ύπνος με ακουστικά: Οι κίνδυνοι για την υγεία των αυτιών
Υγεία
25/05/2026 - 14:41
Γωγώ Μαστροκώστα: Η μάχη που έδωσε με τον καρκίνο μέσα από τα δικά της λόγια
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 13:50
Νόσος κινητικού νευρώνα (ALS): H ασθένεια που οδήγησε στον θάνατο τον Π. Άντζα σε ηλικία μόλις 49 ετών
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 13:25
Γιατί δεν πρέπει να βάζετε μπανάνα στα smoothies σας - Τι έδειξε έρευνα
Διατροφή
25/05/2026 - 13:00
Χρήστες φαρμάκων GLP-1 αναπτύσσουν εμμονή με τα αρώματα - Ο πιθανός μηχανισμός
Υγεία
25/05/2026 - 12:00
1550: Δωρεάν τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Ψυχική Υγεία
25/05/2026 - 11:54
Ένα παιδί εξαφανίζεται κάθε δύο λεπτά στην Ευρώπη - Τα στοιχεία για την Ελλάδα
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 11:30
Παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα: Πόσο στοίχισαν οι αλάνες στις γειτονιές και οι χώροι άσκησης και παιχνιδιού που χάθηκαν
Fitness
25/05/2026 - 11:00
Είχε η Μόνα Λίζα υποθυρεοειδισμό και χοληστερίνη;
Ομορφιά
25/05/2026 - 10:00
Επιδημία του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα
Υγεία
25/05/2026 - 09:00
Έφυγε από τη ζωή η Γωγώ Μαστροκώστα σε ηλικία 56 ετών μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 08:09
Η διατροφή που βοηθάει τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση να μην πάρουν βάρος
Διατροφή
24/05/2026 - 09:30
Πώς να σταματήσετε το doomscrolling χωρίς να ξεφορτωθείτε το κινητό σας
Ψυχική Υγεία
23/05/2026 - 10:00
Αυτοτραυματισμός: Πάνω από 500 νέοι έχουν ζητήσει βοήθεια στην αρμόδια δομή της χώρας
Ψυχική Υγεία
23/05/2026 - 08:50
Αντιδρά η ΕΙΝΑΠ στις εξετάσεις εισόδου στην ειδικότητα: «Κι άλλος φραγμός για τους νέους γιατρούς»
Πολιτική Υγείας
23/05/2026 - 08:24
Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου
Patient Talk
23/05/2026 - 03:47
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί τη γεφύρωση του έμφυλου χάσματος στην φροντίδα
Επικαιρότητα
23/05/2026 - 00:11
Τα Κέντρα Πρόληψης ζητούν θεσμική θωράκιση για την προστασία των ανηλίκων από τις εξαρτήσεις
Ψυχική Υγεία
22/05/2026 - 23:34
Ανάρτηση Γεωργιάδη για τη μεγάλη μάχη και την τελική νίκη μικρής ασθενούς με σπάνια αιματολογική νόσο
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 22:23
Stalking: Από την εμμονή που δημιουργεί η απόρριψη έως την κλιμάκωση της βίας - Η αντιμετώπιση του φαινομένου
Ψυχική Υγεία
22/05/2026 - 22:11

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανάρτηση Γεωργιάδη για τη μεγάλη μάχη και την τελική νίκη μικρής ασθενούς με σπάνια αιματολογική νόσο
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 22:23
Αντιδρά η ΕΙΝΑΠ στις εξετάσεις εισόδου στην ειδικότητα: «Κι άλλος φραγμός για τους νέους γιατρούς»
Πολιτική Υγείας
23/05/2026 - 08:24
Η διατροφή που βοηθάει τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση να μην πάρουν βάρος
Διατροφή
24/05/2026 - 09:30
Έφυγε από τη ζωή η Γωγώ Μαστροκώστα σε ηλικία 56 ετών μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο
Επικαιρότητα
25/05/2026 - 08:09
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το βρογχικό άσθμα
Υγεία
22/05/2026 - 21:56
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo