ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστολή του προέδρου της EFPIA στον Πρωθυπουργό: Σε κρίσιμο επίπεδο οι επιβαρύνσεις, απειλείται η πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες

Pharma Policy
ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Ευρωπαϊκό κώδωνα κινδύνου κρούει η EFPIA στον Πρωθυπουργό, για την ανοδική πορεία των υποχρεωτικών επιστροφών και τους κινδύνους που ελλοχεύουν τόσο για την πρόσβαση των ασθενών στην Ελλάδα σε καινοτόμες θεραπείες, όσο και για τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Πέμπτη, 19/12/2024 - 18:10
— Photo: ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Την έντονη ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations - EFPIA) για τα επίπεδα των υποχρεωτικών επιστροφών, εκφράζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του φορέα, με επιστολή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην επιστολή, ο Lars Fruergaard Jorgensen, υπογραμμίζει τους κινδύνους που διατρέχει η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, αλλά και η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και των ίδιων των εταιρειών, λόγω της υποχρηματοδότησης του προϋπολογισμού για το Φάρμακο.

Ο κ. Jorgensen εκφράζει την αυξανόμενη ανησυχία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του φορέα «για τα μη βιώσιμα επίπεδα υποχρεωτικών επιστροφών» (clawback και rebate) που επιβάλλονται στις εταιρείες-μέλη της EFPIA στην Ελλάδα.

«Οι επιβαρύνσεις αυτές φτάνουν σε κρίσιμα επίπεδα, απειλώντας τη διαθεσιμότητα καινοτόμων θεραπειών για τους Έλληνες ασθενείς, υπονομεύοντας τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων των μελών μας στη χώρα», προειδοποιεί ο κ. Jorgensen.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) είναι μέλος της EFPIA.

Ευρωπαϊκό ρεκόρ υποχρεωτικών επιστροφών

Η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των προϋπολογισμών για τα φάρμακα, παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, αποτελεί σοβαρό «αγκάθι» και συνεπάγεται σοβαρές επιπτώσεις στην πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και στη λειτουργία των εταιρειών, όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής της EFPIA.

Αναφερόμενος στα σημειώματα για τις υποχρεωτικές επιστροφές του πρώτου εξαμήνου του 2023, που είχαν προκαλέσει σοκ στην αγορά, όπως έγραψε το News4Health, ο κ. Jorgensen υπενθύμισε ότι έφθασαν «16 μήνες μετά τη λήξη του» και «με τις επιστροφές για τα νοσοκομειακά φάρμακα με τιμή άνω των €30 να αποτελούν πρωτοφανές και απαράδεκτο ποσοστό 83%, σημειώνοντας ευρωπαϊκό ρεκόρ. Επιπλέον, ενώ υπήρξαν ισχυρισμοί ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές για το 2024 θα μειωθούν, οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς. Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι βιώσιμες, ούτε για τον τομέα της υγείας ούτε για τα μέλη μας, και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη συνεχή πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε σωτήρια, καινοτόμα φάρμακα», σημειώνει χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Αβέβαιο μέλλον

Ωστόσο, ανησυχία εκφράζει ο πρόεδρος της EFPIA και για την αβεβαιότητα που περιβάλλει τις μελλοντικές επιστροφές. Όπως τονίζει, αυτή η αβεβαιότητα «υπονομεύει την προβλεψιμότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου - έναν ουσιαστικό παράγοντα για επενδύσεις στην καινοτομία και σε βιώσιμα αποτελέσματα της υγειονομικής περίθαλψης».

Όπως εξηγεί, ο κ. Jorgensen, ο φορέας παραθέτει αυτές τις ανησυχίες τώρα για να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωση και να αποφευχθεί επανάληψη των ακραίων προκλήσεων του 2023.

«Εάν η τρέχουσα κατάσταση συνεχιστεί, θα έχει εκτεταμένες συνέπειες όχι μόνο για τον φαρμακευτικό τομέα αλλά και για τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών», συμπληρώνει.

Πάντως, ο κ. Jorgensen υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου πλαισίου και δεν παραλείπει να σημειώσει ότι τόσο η EFPIA και ο ΣΦΕΕ, υποστηρίζουν και εκτιμούν πλήρως τα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της σπατάλης, τον εξορθολογισμό της ζήτησης και την δίκαιη εποπτεία του συστήματος, ενώ παράλληλα προωθούν την καινοτομία.

Η επιστολή

Εκ μέρους των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας Βιομηχανιών και Συνδέσμων (EFPIA), θα θέλαμε να επαναλάβουμε τη βαθιά εκτίμησή μας για τη συνεχή δέσμευσή σας να στηρίζετε την καινοτομία, ιδίως με την υποστήριξη της θέσης για τη διατήρηση της 8ετούς κανονιστικής προστασίας δεδομένων.

Ο καινοτόμος φαρμακευτικός τομέας δεν αποτελεί μόνο ακρογωνιαίο λίθο στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη, αλλά είναι επίσης κρίσιμος για την υγεία και την οικονομική ευημερία της Ελλάδας. Όπως τονίζεται στην έκθεση Draghi, ο κλάδος μας όχι μόνο δημιουργεί θέσεις εργασίας υψηλής αξίας, αλλά και προωθεί την επιστημονική πρόοδο και την καινοτομία που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών προκλήσεων της κοινωνίας στον τομέα της υγείας.

Τούτου λεχθέντος, πρέπει να εκφράσουμε επειγόντως την αυξανόμενη ανησυχία μας για τα μη βιώσιμα επίπεδα υποχρεωτικών επιστροφών που επιβάλλονται στις εταιρείες-μέλη μας στην Ελλάδα. Οι επιβαρύνσεις αυτές φτάνουν σε κρίσιμα επίπεδα, απειλώντας τη διαθεσιμότητα καινοτόμων θεραπειών για τους Έλληνες ασθενείς, υπονομεύοντας τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων των μελών μας στη χώρα.

Παρόλο που ενθαρρυνθήκαμε από τις παραγωγικές συζητήσεις του περασμένου Απριλίου και τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την προώθηση της καινοτομίας, η συνεχιζόμενη έλλειψη επαρκούς δημόσιας χρηματοδότησης για νέα και καινοτόμα φάρμακα δημιουργεί ένα ολοένα και πιο δύσκολο περιβάλλον που επηρεάζει σοβαρά την πρόσβαση των ασθενών και περιορίζει την ικανότητα των φαρμακευτικών εταιρειών να λειτουργούν αποτελεσματικά στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη μας έλαβαν τα σημειώματα επιστροφών του α’ εξαμήνου/2023 16 μήνες μετά τη λήξη του εξαμήνου, με τις επιστροφές για τα νοσοκομειακά φάρμακα με τιμή άνω των €30 να αποτελούν πρωτοφανές και απαράδεκτο ποσοστό 83%, σημειώνοντας ευρωπαϊκό ρεκόρ. Επιπλέον, ενώ υπήρξαν ισχυρισμοί ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές για το 2024 θα μειωθούν, οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς. Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι βιώσιμες, ούτε για τον τομέα της υγείας ούτε για τα μέλη μας, και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη συνεχή πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε σωτήρια, καινοτόμα φάρμακα.

Εξίσου ανησυχητική είναι και η αβεβαιότητα που περιβάλλει τις μελλοντικές επιστροφές, η οποία υπονομεύει την προβλεψιμότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου - έναν ουσιαστικό παράγοντα για επενδύσεις στην καινοτομία και σε βιώσιμα αποτελέσματα της υγειονομικής περίθαλψης. Παραθέτουμε αυτές τις ανησυχίες τώρα για να αποτρέψουμε την επιδείνωση αυτών των ζητημάτων τα επόμενα χρόνια και να αποφύγουμε την επανάληψη των ακραίων προκλήσεων που αντιμετωπίσαμε το 2023. Εάν η τρέχουσα κατάσταση συνεχιστεί, θα έχει εκτεταμένες συνέπειες όχι μόνο για τον φαρμακευτικό τομέα αλλά και για τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών.

Η επένδυση στην υγεία και η πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα όχι μόνο βελτιώνει τα αποτελέσματα για τους ασθενείς, αλλά και οδηγεί σε μακροπρόθεσμη οικονομική ευημερία. Είμαστε βέβαιοι ότι, μέσω της συνεργασίας, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο πλαίσιο που θα προσφέρει αξία στο ελληνικό σύστημα υγείας, στους ασθενείς του και στην ευρύτερη οικονομία. Η EFPIA και ο ΣΦΕΕ υποστηρίζουν και εκτιμούν πλήρως τα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Υγείας, τα οποία αντιμετωπίζουν τις σπάταλες, εξορθολογίζουν τη ζήτηση και προωθούν την αποτελεσματική και δίκαιη εποπτεία του συστήματος, ενώ παράλληλα προωθούν την καινοτομία. Δεσμευόμαστε πλήρως να συνεργαστούμε μαζί σας για να διασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειες αυτές θα ενισχυθούν και ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ελλάδας μπορεί να συνεχίσει να ευημερεί.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω συζητήσεις και προσβλέπουμε στην ευκαιρία να συνεργαστούμε προς την κατεύθυνση ενός κοινού οράματος για το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα.

  • EFPIA
  • ΣΦΕΕ
  • ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • CLAWBACK
  • ΕΠΙΣΤΟΛΗ
  • ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΠΕΦ εκπαιδεύει νέους επιστήμονες και δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας
Η ΠΕΦ εκπαιδεύει νέους επιστήμονες και δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας 19 Δεκεμβρίου 2024
«προΣfΕΕρουμε» και φέτος στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρίες στη Βούλα 20 Δεκεμβρίου 2024
«προΣfΕΕρουμε» και φέτος στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρίες στη Βούλα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: «Η Ακαδημία Φαρμάκου της Τρίπολης είναι μια εικόνα από το μέλλον...»
Επικαιρότητα
28/04/2026 - 21:17

Μητσοτάκης: «Η Ακαδημία Φαρμάκου της Τρίπολης είναι μια εικόνα από το μέλλον...»

ΕΟΠΥΥ για τη ρύθμιση του clawback του 2023: «Έχουμε υποχρέωση να εφαρμόσουμε τον νόμο»
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 19:04

ΕΟΠΥΥ για τη ρύθμιση του clawback του 2023: «Έχουμε υποχρέωση να εφαρμόσουμε τον νόμο»

Γεωργιάδης από Δελφούς: Οι μεγάλες απειλές για τα καινοτόμα φάρμακα, τους ασθενείς και τους προϋπολογισμούς
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 22:27

Γεωργιάδης από Δελφούς: Οι μεγάλες απειλές για τα καινοτόμα φάρμακα, τους ασθενείς και τους προϋπολογισμούς

ΣΦΕΕ: Πέντε κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία των εμβολιαστικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα
Pharma Policy
23/04/2026 - 17:58

ΣΦΕΕ: Πέντε κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία των εμβολιαστικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα

DEF2026-Γεωργιάδης: Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη της Ελλάδας είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Pharma Policy
23/04/2026 - 14:30

DEF2026-Γεωργιάδης: Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη της Ελλάδας είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο

2ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit: Μηχανισμό για χαμηλότερο clawback προανήγγειλε ο Γεωργιάδης
Pharma Policy
22/04/2026 - 15:44

2ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit: Μηχανισμό για χαμηλότερο clawback προανήγγειλε ο Γεωργιάδης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η «Ανοιχτή Αγκαλιά» σε αποστολή προληπτικής ιατρικής στη Λέρο
Patient Talk
29/04/2026 - 07:26
Φόρουμ Δελφών: Πώς η τεχνολογία μπορεί να κλείσει το κενό για την προστασία των νέων
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 03:47
Αντίδραση από την ΕΙΝΑΠ για το ωράριο στους δύο αξονικούς τομογράφους του «Γ. Γεννηματάς»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 00:14
Το μέλλον της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης στην Ελλάδα!
Health Talk
28/04/2026 - 23:59
Ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι: Οικονομική στήριξη στους ασθενείς με long Covid
Υγεία
28/04/2026 - 23:37
Καρκίνος μαστού: Είναι ασφαλής η προσωρινή διακοπή της ενδοκρινικής θεραπείας σε ασθενείς που επιθυμούν εγκυμοσύνη;
Υγεία
28/04/2026 - 23:16
«Προϊόν της Χρονιάς 2026» οι σύγχρονες μονάδες υγείας MEDIFIRST
Υπηρεσίες Υγείας
28/04/2026 - 22:52
Ευρωκοινοβούλιο: Ο βιασμός πρέπει να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης σε όλη την ΕΕ
Επικαιρότητα
28/04/2026 - 22:31
Μνημόνιο συνεργασίας με το ΑΠΘ υπέγραψε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Επικαιρότητα
28/04/2026 - 22:13
Κρίσιμες ώρες για τετράχρονο αγόρι που δέχθηκε άγρια επίθεση από μεγαλόσωμο σκύλο
Επικαιρότητα
28/04/2026 - 21:52
ΕΔΟΕΑΠ: Στο θεραπευτήριο «ΡΕΑ» περιστατικά λόγω προσωρινής απουσίας των γυναικολόγων στην Αθήνα
Υγεία
28/04/2026 - 21:39
Μητσοτάκης: «Η Ακαδημία Φαρμάκου της Τρίπολης είναι μια εικόνα από το μέλλον...»
Επικαιρότητα
28/04/2026 - 21:17
Yπερτροφές και μεσογειακή διατροφή λειτουργούν ως η απόλυτη προστασία για τον οργανισμό μας;
Διατροφή
28/04/2026 - 20:51
1ο Εθνικό Forum για τη Νόσο Πάρκινσον: Τα χαρακτηριστικά που την αναδεικνύουν ως μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας
Patient Talk
28/04/2026 - 19:48
ΕΟΠΥΥ για τη ρύθμιση του clawback του 2023: «Έχουμε υποχρέωση να εφαρμόσουμε τον νόμο»
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 19:04
Φόρουμ Δελφών: Ο κρίσιμος ρόλος των δεδομένων υγείας στον ψηφιακό μετασχηματισμό
Pharma News
28/04/2026 - 18:16
Εγκρίθηκαν οι πρώτοι ευρωπαϊκοί κανόνες για την προστασία γατών και σκύλων
Pet
28/04/2026 - 17:53
Τέσσερα χρόνια ΕΔΙΜΟ: Το πρωτοπόρο πρόγραμμα έρευνας που αλλάζει την ογκολογία στην Ελλάδα
Υγεία
28/04/2026 - 17:36
Ξενάγηση Γεωργιάδη στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης και στο Γ. Ν. Τρίπολης
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 17:04
ΕΟΔΥ: Πως θα ενισχυθεί το σύστημα ετοιμότητας και απόκρισης σε υγειονομικές κρίσεις
Υγεία
28/04/2026 - 16:39
Ερυθρός Σταυρός: «Συντηρητικά αντιμετωπίζονται οι πέντε τραυματίες από τις επιθέσεις του 89χρονου»
Επικαιρότητα
28/04/2026 - 16:18
Υβριδική ρινοπλαστική: Οι σύγχρονες τεχνικές για την αντιμετώπιση της ρινικής καμπούρας
Health Talk
28/04/2026 - 16:00
ΕΕ: Εγκρίθηκε νέο εμβόλιο κατά του ιού RSV για την πρόληψη της λοίμωξης σε νεογνά και βρέφη
Pharma News
28/04/2026 - 15:00
Εμμηνόπαυση: Τελικά η καρδιά δεν επιβαρύνεται μόνο από την αλλαγή στις ορμόνες
Υγεία
28/04/2026 - 14:00
Πιλοτικό πρόγραμμα του EMA για «καινοτόμα» ιατροτεχνολογικά προϊόντα
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 13:30
ΠΟΥ: Τα στοιχεία για την επικίνδυνη ηπατίτιδα D στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 13:00
Έξι τρόφιμα που ενισχύουν το μεταβολισμό
Διατροφή
28/04/2026 - 12:00
Η πρώιμη έκθεση των παιδιών στα «αιώνια χημικά» συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας
Υγεία
28/04/2026 - 11:00
40 νέες μονάδες δωρεάν φροντίδας ψυχικής υγείας σε όλη την επικράτεια - Τι θα παρέχουν
Πολιτική Υγείας
28/04/2026 - 10:54
ΗΠΑ: Η επιλογή ειδησεογραφικού μέσου ενημέρωσης φαίνεται να επηρεάζει τη στάση έναντι των εμβολίων
Υγεία
28/04/2026 - 10:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΙΣ: Τα αποτελέσματα των εκλογών – Πρώτη η ΔΗΚΙ-ΕΝΟΣΥ
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 08:31
Αντιδράσεις του ΦΣΑ για την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων: «Υποβαθμίζεται ο ρόλος του φαρμακοποιού»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 12:34
Κλινική έρευνα στην Ελλάδα: Πως διαμορφώνεται το τοπίο στη χώρα, τι αναμένεται σε επίπεδο πολιτικών
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 12:56
DUALTO Energy System: Το νέο χειρουργικό εργαλείο της Johnson & Johnson MedTech
Υπηρεσίες Υγείας
27/04/2026 - 15:34
Θεμιστοκλέους: «Άνοιξε η πλατφόρμα για προσλήψεις νοσηλευτών στην Αττική»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 16:27
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo