ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστολή του προέδρου της EFPIA στον Πρωθυπουργό: Σε κρίσιμο επίπεδο οι επιβαρύνσεις, απειλείται η πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες

Pharma Policy
ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Ευρωπαϊκό κώδωνα κινδύνου κρούει η EFPIA στον Πρωθυπουργό, για την ανοδική πορεία των υποχρεωτικών επιστροφών και τους κινδύνους που ελλοχεύουν τόσο για την πρόσβαση των ασθενών στην Ελλάδα σε καινοτόμες θεραπείες, όσο και για τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Πέμπτη, 19/12/2024 - 18:10
— Photo: ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Την έντονη ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations - EFPIA) για τα επίπεδα των υποχρεωτικών επιστροφών, εκφράζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του φορέα, με επιστολή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην επιστολή, ο Lars Fruergaard Jorgensen, υπογραμμίζει τους κινδύνους που διατρέχει η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, αλλά και η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και των ίδιων των εταιρειών, λόγω της υποχρηματοδότησης του προϋπολογισμού για το Φάρμακο.

Ο κ. Jorgensen εκφράζει την αυξανόμενη ανησυχία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του φορέα «για τα μη βιώσιμα επίπεδα υποχρεωτικών επιστροφών» (clawback και rebate) που επιβάλλονται στις εταιρείες-μέλη της EFPIA στην Ελλάδα.

«Οι επιβαρύνσεις αυτές φτάνουν σε κρίσιμα επίπεδα, απειλώντας τη διαθεσιμότητα καινοτόμων θεραπειών για τους Έλληνες ασθενείς, υπονομεύοντας τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων των μελών μας στη χώρα», προειδοποιεί ο κ. Jorgensen.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) είναι μέλος της EFPIA.

Ευρωπαϊκό ρεκόρ υποχρεωτικών επιστροφών

Η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των προϋπολογισμών για τα φάρμακα, παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, αποτελεί σοβαρό «αγκάθι» και συνεπάγεται σοβαρές επιπτώσεις στην πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και στη λειτουργία των εταιρειών, όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής της EFPIA.

Αναφερόμενος στα σημειώματα για τις υποχρεωτικές επιστροφές του πρώτου εξαμήνου του 2023, που είχαν προκαλέσει σοκ στην αγορά, όπως έγραψε το News4Health, ο κ. Jorgensen υπενθύμισε ότι έφθασαν «16 μήνες μετά τη λήξη του» και «με τις επιστροφές για τα νοσοκομειακά φάρμακα με τιμή άνω των €30 να αποτελούν πρωτοφανές και απαράδεκτο ποσοστό 83%, σημειώνοντας ευρωπαϊκό ρεκόρ. Επιπλέον, ενώ υπήρξαν ισχυρισμοί ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές για το 2024 θα μειωθούν, οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς. Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι βιώσιμες, ούτε για τον τομέα της υγείας ούτε για τα μέλη μας, και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη συνεχή πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε σωτήρια, καινοτόμα φάρμακα», σημειώνει χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Αβέβαιο μέλλον

Ωστόσο, ανησυχία εκφράζει ο πρόεδρος της EFPIA και για την αβεβαιότητα που περιβάλλει τις μελλοντικές επιστροφές. Όπως τονίζει, αυτή η αβεβαιότητα «υπονομεύει την προβλεψιμότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου - έναν ουσιαστικό παράγοντα για επενδύσεις στην καινοτομία και σε βιώσιμα αποτελέσματα της υγειονομικής περίθαλψης».

Όπως εξηγεί, ο κ. Jorgensen, ο φορέας παραθέτει αυτές τις ανησυχίες τώρα για να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωση και να αποφευχθεί επανάληψη των ακραίων προκλήσεων του 2023.

«Εάν η τρέχουσα κατάσταση συνεχιστεί, θα έχει εκτεταμένες συνέπειες όχι μόνο για τον φαρμακευτικό τομέα αλλά και για τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών», συμπληρώνει.

Πάντως, ο κ. Jorgensen υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου πλαισίου και δεν παραλείπει να σημειώσει ότι τόσο η EFPIA και ο ΣΦΕΕ, υποστηρίζουν και εκτιμούν πλήρως τα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της σπατάλης, τον εξορθολογισμό της ζήτησης και την δίκαιη εποπτεία του συστήματος, ενώ παράλληλα προωθούν την καινοτομία.

Η επιστολή

Εκ μέρους των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας Βιομηχανιών και Συνδέσμων (EFPIA), θα θέλαμε να επαναλάβουμε τη βαθιά εκτίμησή μας για τη συνεχή δέσμευσή σας να στηρίζετε την καινοτομία, ιδίως με την υποστήριξη της θέσης για τη διατήρηση της 8ετούς κανονιστικής προστασίας δεδομένων.

Ο καινοτόμος φαρμακευτικός τομέας δεν αποτελεί μόνο ακρογωνιαίο λίθο στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη, αλλά είναι επίσης κρίσιμος για την υγεία και την οικονομική ευημερία της Ελλάδας. Όπως τονίζεται στην έκθεση Draghi, ο κλάδος μας όχι μόνο δημιουργεί θέσεις εργασίας υψηλής αξίας, αλλά και προωθεί την επιστημονική πρόοδο και την καινοτομία που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών προκλήσεων της κοινωνίας στον τομέα της υγείας.

Τούτου λεχθέντος, πρέπει να εκφράσουμε επειγόντως την αυξανόμενη ανησυχία μας για τα μη βιώσιμα επίπεδα υποχρεωτικών επιστροφών που επιβάλλονται στις εταιρείες-μέλη μας στην Ελλάδα. Οι επιβαρύνσεις αυτές φτάνουν σε κρίσιμα επίπεδα, απειλώντας τη διαθεσιμότητα καινοτόμων θεραπειών για τους Έλληνες ασθενείς, υπονομεύοντας τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων των μελών μας στη χώρα.

Παρόλο που ενθαρρυνθήκαμε από τις παραγωγικές συζητήσεις του περασμένου Απριλίου και τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την προώθηση της καινοτομίας, η συνεχιζόμενη έλλειψη επαρκούς δημόσιας χρηματοδότησης για νέα και καινοτόμα φάρμακα δημιουργεί ένα ολοένα και πιο δύσκολο περιβάλλον που επηρεάζει σοβαρά την πρόσβαση των ασθενών και περιορίζει την ικανότητα των φαρμακευτικών εταιρειών να λειτουργούν αποτελεσματικά στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη μας έλαβαν τα σημειώματα επιστροφών του α’ εξαμήνου/2023 16 μήνες μετά τη λήξη του εξαμήνου, με τις επιστροφές για τα νοσοκομειακά φάρμακα με τιμή άνω των €30 να αποτελούν πρωτοφανές και απαράδεκτο ποσοστό 83%, σημειώνοντας ευρωπαϊκό ρεκόρ. Επιπλέον, ενώ υπήρξαν ισχυρισμοί ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές για το 2024 θα μειωθούν, οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς. Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι βιώσιμες, ούτε για τον τομέα της υγείας ούτε για τα μέλη μας, και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη συνεχή πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε σωτήρια, καινοτόμα φάρμακα.

Εξίσου ανησυχητική είναι και η αβεβαιότητα που περιβάλλει τις μελλοντικές επιστροφές, η οποία υπονομεύει την προβλεψιμότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου - έναν ουσιαστικό παράγοντα για επενδύσεις στην καινοτομία και σε βιώσιμα αποτελέσματα της υγειονομικής περίθαλψης. Παραθέτουμε αυτές τις ανησυχίες τώρα για να αποτρέψουμε την επιδείνωση αυτών των ζητημάτων τα επόμενα χρόνια και να αποφύγουμε την επανάληψη των ακραίων προκλήσεων που αντιμετωπίσαμε το 2023. Εάν η τρέχουσα κατάσταση συνεχιστεί, θα έχει εκτεταμένες συνέπειες όχι μόνο για τον φαρμακευτικό τομέα αλλά και για τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών.

Η επένδυση στην υγεία και η πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα όχι μόνο βελτιώνει τα αποτελέσματα για τους ασθενείς, αλλά και οδηγεί σε μακροπρόθεσμη οικονομική ευημερία. Είμαστε βέβαιοι ότι, μέσω της συνεργασίας, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο πλαίσιο που θα προσφέρει αξία στο ελληνικό σύστημα υγείας, στους ασθενείς του και στην ευρύτερη οικονομία. Η EFPIA και ο ΣΦΕΕ υποστηρίζουν και εκτιμούν πλήρως τα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Υγείας, τα οποία αντιμετωπίζουν τις σπάταλες, εξορθολογίζουν τη ζήτηση και προωθούν την αποτελεσματική και δίκαιη εποπτεία του συστήματος, ενώ παράλληλα προωθούν την καινοτομία. Δεσμευόμαστε πλήρως να συνεργαστούμε μαζί σας για να διασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειες αυτές θα ενισχυθούν και ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ελλάδας μπορεί να συνεχίσει να ευημερεί.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω συζητήσεις και προσβλέπουμε στην ευκαιρία να συνεργαστούμε προς την κατεύθυνση ενός κοινού οράματος για το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα.

  • EFPIA
  • ΣΦΕΕ
  • ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • CLAWBACK
  • ΕΠΙΣΤΟΛΗ
  • ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΠΕΦ εκπαιδεύει νέους επιστήμονες και δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας
Η ΠΕΦ εκπαιδεύει νέους επιστήμονες και δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας 19 Δεκεμβρίου 2024
«προΣfΕΕρουμε» και φέτος στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρίες στη Βούλα 20 Δεκεμβρίου 2024
«προΣfΕΕρουμε» και φέτος στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρίες στη Βούλα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΙΣΑ: Ζητά άμεση συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για clawback και Ψηφιακό Αποθετήριο
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 13:25

ΙΣΑ: Ζητά άμεση συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για clawback και Ψηφιακό Αποθετήριο

ΠΟΕΡΓΙ: Η πρόληψη δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από τους παρόχους μέσω clawback
Πολιτική Υγείας
05/08/2026 - 16:46

ΠΟΕΡΓΙ: Η πρόληψη δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από τους παρόχους μέσω clawback

«Προλαμβάνω» κατά της παχυσαρκίας: Νέο μέτωπο μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και υπουργείου υγείας
Pharma Policy
05/08/2026 - 07:00

«Προλαμβάνω» κατά της παχυσαρκίας: Νέο μέτωπο μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και υπουργείου υγείας

Εξώδικα της ΠΟΕΡΓΙ σε ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ: «Δεν μπορεί η προστασία της δημόσιας δαπάνης να βασίζεται στο clawback»
Πολιτική Υγείας
04/08/2026 - 12:34

Εξώδικα της ΠΟΕΡΓΙ σε ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ: «Δεν μπορεί η προστασία της δημόσιας δαπάνης να βασίζεται στο clawback»

EFPIA: Η Ιαπωνία με το εργαλείο «Honebuto» για τη φαρμακευτική καινοτομία στέλνει το μήνυμα στην Ευρώπη
Pharma Policy
03/08/2026 - 19:42

EFPIA: Η Ιαπωνία με το εργαλείο «Honebuto» για τη φαρμακευτική καινοτομία στέλνει το μήνυμα στην Ευρώπη

Μητσοτάκης: «Με το Ταμείο Ανάκαμψης, έγιναν οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο ΕΣΥ από συστάσεώς του»
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 20:06

Μητσοτάκης: «Με το Ταμείο Ανάκαμψης, έγιναν οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο ΕΣΥ από συστάσεώς του»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύνδρομο των Κυκλάδων: Πώς τα σοκάκια των γραφικών νησιών φθείρουν γόνατα και ισχία
Health Talk
18/08/2026 - 17:29
Νέο SOS για την επιδημία Έμπολα στο Κονγκό: «Παραμένει ανεξέλεγκτη, μπορεί να εξαπλωθεί»
Υγεία
18/08/2026 - 17:04
ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδικές κινητοποιήσεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ για τη σωτηρία της Δημόσιας Υγείας
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 16:37
Απλά κόλπα για πιο νόστιμες και θρεπτικές φακές - Από το σοφρίτο μέχρι το ρύζι
Διατροφή
18/08/2026 - 16:21
Καρκίνος μαστού: Νέα πλατφόρμα AI βοηθά τους γιατρούς να προβλέψουν την εξέλιξη της νόσου
Digital Health
18/08/2026 - 16:00
Γιατί μιλάμε στα κατοικίδια σαν να είναι μωρά; Η επιστήμη εξηγεί
Pet
18/08/2026 - 15:00
Αυξάνει η μουσική στο αυτοκίνητο τον κίνδυνο για θανατηφόρα τροχαία; Τι δείχνει νέα μελέτη
Υγεία
18/08/2026 - 14:00
ΙΣΑ: Ζητά άμεση συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για clawback και Ψηφιακό Αποθετήριο
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 13:25
Γυροειδής αλωπεκία: Σημαντική αναγέννηση των μαλλιών με φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα
Υγεία
18/08/2026 - 13:00
ΟΗΕ: Μόνο το 40% των υγειονομικών μονάδων παγκοσμίως διαθέτουν βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 12:00
ΕΦΕΤ: Απόσυρση μαχαιροπήρουνων και πιάτων που πωλούνταν ως μπαμπού αλλά είχαν πλαστικό
Επικαιρότητα
18/08/2026 - 11:00
Η ζέστη απειλεί τους άνω των 60 περισσότερο απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί
Υγεία
18/08/2026 - 10:00
Η καλοσύνη ως «φάρμακο»: Πώς οι πράξεις προσφοράς επηρεάζουν το σώμα
Υγεία
18/08/2026 - 09:00
Πρακτικές συμβουλές άσκησης και διατροφής κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου
Health Talk
17/08/2026 - 22:36
Γιατί οι έφηβοι ζητούν συναισθηματική υποστήριξη από τα chatbot και πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει!
Ψυχική Υγεία
17/08/2026 - 21:44
Τραγωδία στη Σίφνο: Εντοπίστηκαν τρεις νεκροί σε ελικόπτερο που κατέπεσε
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 20:58
Νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι στις πυρόπληκτες περιοχές της Σαλαμίνας
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 20:32
Αποκαλυπτικό ηχητικό: Υπερβολική δόση «σκότωσε» την Hayden Panettiere!
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 19:57
Ιός Δυτικού Νείλου: Έξαρση κρουσμάτων στην Αττική - Στα νότια προάστια τα πιο βαριά περιστατικά
Υγεία
17/08/2026 - 19:13
Ο Δημήτρης Σταρόβας αποκαλύπτει πως ανέβηκε στην Χοζοβιώτισσα μετά την περιπέτεια με την υγεία του
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 18:41
11 εύκολοι τρόποι για να πίνετε περισσότερο νερό μέσα στη μέρα
Διατροφή
17/08/2026 - 17:57
Κλιματική αλλαγή και καύσωνες: Οι επιστήμονες προβληματίζονται από τη συχνότητά τους
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 17:02
Γίνεται σχέση χωρίς σεξουαλική επαφή; - Η απάντηση δεν είναι ίδια για όλα τα ζευγάρια
Ψυχική Υγεία
17/08/2026 - 16:18
Τι κρύβουν οι πάνες των μωρών; Νόμος στην Καλιφόρνια επιβάλλει τη δημοσίευση των υλικών τους
Πολιτική Υγείας
17/08/2026 - 15:30
"Πρόσωπο φερριτίνης": Τι είναι αυτός ο νέος όρος των social media και γιατί μπορεί να σάς αφορά
Υγεία
17/08/2026 - 14:30
Νέα πειραματική εξέταση αίματος εντοπίζει προκαρκινικές αλλοιώσεις του παχέος εντέρου
Υγεία
17/08/2026 - 13:30
Κοριοί: Γιατί αυξάνονται το καλοκαίρι και τι πρέπει να κάνουμε αν εμφανιστούν στο σπίτι
Υγεία
17/08/2026 - 12:29
Ιός Δυτικού Νείλου: Κρούσμα και στην Ολλανδία
Υγεία
17/08/2026 - 12:20
Πώς να γυρίσετε από τις διακοπές πραγματικά ανανεωμένοι – 4 προτάσεις των ειδικών
Ψυχική Υγεία
17/08/2026 - 11:30
Πέθανε αιφνίδια στα 36 της η ηθοποιός Hayden Panettiere
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 10:30

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιός του Δυτικού Νείλου: Η φετινή περίοδος από τις πιο δύσκολες - 12 άμεσα μέτρα πρόληψης
Πολιτική Υγείας
17/08/2026 - 08:05
Τι κρύβουν οι πάνες των μωρών; Νόμος στην Καλιφόρνια επιβάλλει τη δημοσίευση των υλικών τους
Πολιτική Υγείας
17/08/2026 - 15:30
11 εύκολοι τρόποι για να πίνετε περισσότερο νερό μέσα στη μέρα
Διατροφή
17/08/2026 - 17:57
Πέθανε αιφνίδια στα 36 της η ηθοποιός Hayden Panettiere
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 10:30
"Πρόσωπο φερριτίνης": Τι είναι αυτός ο νέος όρος των social media και γιατί μπορεί να σάς αφορά
Υγεία
17/08/2026 - 14:30
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo