ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστολή του προέδρου της EFPIA στον Πρωθυπουργό: Σε κρίσιμο επίπεδο οι επιβαρύνσεις, απειλείται η πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες

Pharma Policy
ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Ευρωπαϊκό κώδωνα κινδύνου κρούει η EFPIA στον Πρωθυπουργό, για την ανοδική πορεία των υποχρεωτικών επιστροφών και τους κινδύνους που ελλοχεύουν τόσο για την πρόσβαση των ασθενών στην Ελλάδα σε καινοτόμες θεραπείες, όσο και για τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Πέμπτη, 19/12/2024 - 18:10
— Photo: ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Την έντονη ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations - EFPIA) για τα επίπεδα των υποχρεωτικών επιστροφών, εκφράζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του φορέα, με επιστολή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην επιστολή, ο Lars Fruergaard Jorgensen, υπογραμμίζει τους κινδύνους που διατρέχει η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, αλλά και η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και των ίδιων των εταιρειών, λόγω της υποχρηματοδότησης του προϋπολογισμού για το Φάρμακο.

Ο κ. Jorgensen εκφράζει την αυξανόμενη ανησυχία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του φορέα «για τα μη βιώσιμα επίπεδα υποχρεωτικών επιστροφών» (clawback και rebate) που επιβάλλονται στις εταιρείες-μέλη της EFPIA στην Ελλάδα.

«Οι επιβαρύνσεις αυτές φτάνουν σε κρίσιμα επίπεδα, απειλώντας τη διαθεσιμότητα καινοτόμων θεραπειών για τους Έλληνες ασθενείς, υπονομεύοντας τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων των μελών μας στη χώρα», προειδοποιεί ο κ. Jorgensen.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) είναι μέλος της EFPIA.

Ευρωπαϊκό ρεκόρ υποχρεωτικών επιστροφών

Η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των προϋπολογισμών για τα φάρμακα, παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, αποτελεί σοβαρό «αγκάθι» και συνεπάγεται σοβαρές επιπτώσεις στην πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και στη λειτουργία των εταιρειών, όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής της EFPIA.

Αναφερόμενος στα σημειώματα για τις υποχρεωτικές επιστροφές του πρώτου εξαμήνου του 2023, που είχαν προκαλέσει σοκ στην αγορά, όπως έγραψε το News4Health, ο κ. Jorgensen υπενθύμισε ότι έφθασαν «16 μήνες μετά τη λήξη του» και «με τις επιστροφές για τα νοσοκομειακά φάρμακα με τιμή άνω των €30 να αποτελούν πρωτοφανές και απαράδεκτο ποσοστό 83%, σημειώνοντας ευρωπαϊκό ρεκόρ. Επιπλέον, ενώ υπήρξαν ισχυρισμοί ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές για το 2024 θα μειωθούν, οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς. Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι βιώσιμες, ούτε για τον τομέα της υγείας ούτε για τα μέλη μας, και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη συνεχή πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε σωτήρια, καινοτόμα φάρμακα», σημειώνει χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Αβέβαιο μέλλον

Ωστόσο, ανησυχία εκφράζει ο πρόεδρος της EFPIA και για την αβεβαιότητα που περιβάλλει τις μελλοντικές επιστροφές. Όπως τονίζει, αυτή η αβεβαιότητα «υπονομεύει την προβλεψιμότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου - έναν ουσιαστικό παράγοντα για επενδύσεις στην καινοτομία και σε βιώσιμα αποτελέσματα της υγειονομικής περίθαλψης».

Όπως εξηγεί, ο κ. Jorgensen, ο φορέας παραθέτει αυτές τις ανησυχίες τώρα για να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωση και να αποφευχθεί επανάληψη των ακραίων προκλήσεων του 2023.

«Εάν η τρέχουσα κατάσταση συνεχιστεί, θα έχει εκτεταμένες συνέπειες όχι μόνο για τον φαρμακευτικό τομέα αλλά και για τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών», συμπληρώνει.

Πάντως, ο κ. Jorgensen υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου πλαισίου και δεν παραλείπει να σημειώσει ότι τόσο η EFPIA και ο ΣΦΕΕ, υποστηρίζουν και εκτιμούν πλήρως τα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της σπατάλης, τον εξορθολογισμό της ζήτησης και την δίκαιη εποπτεία του συστήματος, ενώ παράλληλα προωθούν την καινοτομία.

Η επιστολή

Εκ μέρους των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας Βιομηχανιών και Συνδέσμων (EFPIA), θα θέλαμε να επαναλάβουμε τη βαθιά εκτίμησή μας για τη συνεχή δέσμευσή σας να στηρίζετε την καινοτομία, ιδίως με την υποστήριξη της θέσης για τη διατήρηση της 8ετούς κανονιστικής προστασίας δεδομένων.

Ο καινοτόμος φαρμακευτικός τομέας δεν αποτελεί μόνο ακρογωνιαίο λίθο στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη, αλλά είναι επίσης κρίσιμος για την υγεία και την οικονομική ευημερία της Ελλάδας. Όπως τονίζεται στην έκθεση Draghi, ο κλάδος μας όχι μόνο δημιουργεί θέσεις εργασίας υψηλής αξίας, αλλά και προωθεί την επιστημονική πρόοδο και την καινοτομία που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών προκλήσεων της κοινωνίας στον τομέα της υγείας.

Τούτου λεχθέντος, πρέπει να εκφράσουμε επειγόντως την αυξανόμενη ανησυχία μας για τα μη βιώσιμα επίπεδα υποχρεωτικών επιστροφών που επιβάλλονται στις εταιρείες-μέλη μας στην Ελλάδα. Οι επιβαρύνσεις αυτές φτάνουν σε κρίσιμα επίπεδα, απειλώντας τη διαθεσιμότητα καινοτόμων θεραπειών για τους Έλληνες ασθενείς, υπονομεύοντας τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων των μελών μας στη χώρα.

Παρόλο που ενθαρρυνθήκαμε από τις παραγωγικές συζητήσεις του περασμένου Απριλίου και τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την προώθηση της καινοτομίας, η συνεχιζόμενη έλλειψη επαρκούς δημόσιας χρηματοδότησης για νέα και καινοτόμα φάρμακα δημιουργεί ένα ολοένα και πιο δύσκολο περιβάλλον που επηρεάζει σοβαρά την πρόσβαση των ασθενών και περιορίζει την ικανότητα των φαρμακευτικών εταιρειών να λειτουργούν αποτελεσματικά στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη μας έλαβαν τα σημειώματα επιστροφών του α’ εξαμήνου/2023 16 μήνες μετά τη λήξη του εξαμήνου, με τις επιστροφές για τα νοσοκομειακά φάρμακα με τιμή άνω των €30 να αποτελούν πρωτοφανές και απαράδεκτο ποσοστό 83%, σημειώνοντας ευρωπαϊκό ρεκόρ. Επιπλέον, ενώ υπήρξαν ισχυρισμοί ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές για το 2024 θα μειωθούν, οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς. Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι βιώσιμες, ούτε για τον τομέα της υγείας ούτε για τα μέλη μας, και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη συνεχή πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε σωτήρια, καινοτόμα φάρμακα.

Εξίσου ανησυχητική είναι και η αβεβαιότητα που περιβάλλει τις μελλοντικές επιστροφές, η οποία υπονομεύει την προβλεψιμότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου - έναν ουσιαστικό παράγοντα για επενδύσεις στην καινοτομία και σε βιώσιμα αποτελέσματα της υγειονομικής περίθαλψης. Παραθέτουμε αυτές τις ανησυχίες τώρα για να αποτρέψουμε την επιδείνωση αυτών των ζητημάτων τα επόμενα χρόνια και να αποφύγουμε την επανάληψη των ακραίων προκλήσεων που αντιμετωπίσαμε το 2023. Εάν η τρέχουσα κατάσταση συνεχιστεί, θα έχει εκτεταμένες συνέπειες όχι μόνο για τον φαρμακευτικό τομέα αλλά και για τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών.

Η επένδυση στην υγεία και η πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα όχι μόνο βελτιώνει τα αποτελέσματα για τους ασθενείς, αλλά και οδηγεί σε μακροπρόθεσμη οικονομική ευημερία. Είμαστε βέβαιοι ότι, μέσω της συνεργασίας, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο πλαίσιο που θα προσφέρει αξία στο ελληνικό σύστημα υγείας, στους ασθενείς του και στην ευρύτερη οικονομία. Η EFPIA και ο ΣΦΕΕ υποστηρίζουν και εκτιμούν πλήρως τα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Υγείας, τα οποία αντιμετωπίζουν τις σπάταλες, εξορθολογίζουν τη ζήτηση και προωθούν την αποτελεσματική και δίκαιη εποπτεία του συστήματος, ενώ παράλληλα προωθούν την καινοτομία. Δεσμευόμαστε πλήρως να συνεργαστούμε μαζί σας για να διασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειες αυτές θα ενισχυθούν και ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ελλάδας μπορεί να συνεχίσει να ευημερεί.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω συζητήσεις και προσβλέπουμε στην ευκαιρία να συνεργαστούμε προς την κατεύθυνση ενός κοινού οράματος για το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα.

  • EFPIA
  • ΣΦΕΕ
  • ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • CLAWBACK
  • ΕΠΙΣΤΟΛΗ
  • ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΠΕΦ εκπαιδεύει νέους επιστήμονες και δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας
Η ΠΕΦ εκπαιδεύει νέους επιστήμονες και δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας 19 Δεκεμβρίου 2024
«προΣfΕΕρουμε» και φέτος στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρίες στη Βούλα 20 Δεκεμβρίου 2024
«προΣfΕΕρουμε» και φέτος στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρίες στη Βούλα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

EFPIA: Το «κλειδί» για επενδύσεις άνω των 45 δισ. ευρώ στην έρευνα και την ανάπτυξη στη βιοτεχνολογία
Pharma Policy
09/06/2026 - 20:04

EFPIA: Το «κλειδί» για επενδύσεις άνω των 45 δισ. ευρώ στην έρευνα και την ανάπτυξη στη βιοτεχνολογία

ΕΕΣ και ΣΦΦΕ στη Λευκάδα για την κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε»
Pharma News
04/06/2026 - 16:01

ΕΕΣ και ΣΦΦΕ στη Λευκάδα για την κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε»

Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η επέκταση του «Προσωπικού Βοηθού» και η στήριξη των ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 14:04

Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η επέκταση του «Προσωπικού Βοηθού» και η στήριξη των ΑμεΑ

Κομισιόν: Σε τρεις πυλώνες η (σταδιακή) κατάργηση των δοκιμών χημικής ασφαλείας σε ζώα
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 12:57

Κομισιόν: Σε τρεις πυλώνες η (σταδιακή) κατάργηση των δοκιμών χημικής ασφαλείας σε ζώα

Κυριάκος Μητσοτάκης για Πανελλήνιες: Αν νιώσετε πίεση και άγχος, καλέστε στο 1550
Πολιτική Υγείας
29/05/2026 - 09:38

Κυριάκος Μητσοτάκης για Πανελλήνιες: Αν νιώσετε πίεση και άγχος, καλέστε στο 1550

Γεωργιάδης: «Πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα για τη μείωση του clawback»
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 23:12

Γεωργιάδης: «Πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα για τη μείωση του clawback»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Προεδρικό Μέγαρο στις 15 Ιουνίου
Επικαιρότητα
10/06/2026 - 00:08
UCB: Νέο πρόσωπο στην ειδική διεύθυνση για την πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες
Pharma News
09/06/2026 - 21:47
Γιατί δεν πρέπει να το φοβόμαστε το Laser μυωπίας το καλοκαίρι
Health Talk
09/06/2026 - 20:52
EFPIA: Το «κλειδί» για επενδύσεις άνω των 45 δισ. ευρώ στην έρευνα και την ανάπτυξη στη βιοτεχνολογία
Pharma Policy
09/06/2026 - 20:04
Γεωργιάδης: «Ανοίγουμε πολλές θέσεις για μόνιμο και επικουρικό προσωπικό στο ΕΚΑΒ»
Πολιτική Υγείας
09/06/2026 - 19:38
Θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ σε νέο φάρμακο για τον μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου
Pharma News
09/06/2026 - 19:21
Εθελοντές του ΕΕΣ προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες σε θύμα τροχαίου στην Ποσειδώνος
Επικαιρότητα
09/06/2026 - 18:44
Από το Λύκειο στο Πανεπιστήμιο: Το κρίσιμο καλοκαίρι για τους πρωτοετείς και ο ρόλος των γονέων
Ψυχική Υγεία
09/06/2026 - 18:11
ΕΝΑΣΕΛ: Βήματα προόδου έχει κάνει η Ελλάδα στη συμμετοχή των ασθενών στη χάραξη πολιτικής υγείας
Patient Talk
09/06/2026 - 17:43
Καταδίκη χειρουργού που έκανε προληπτική μαστεκτομή σε ασθενή χωρίς γονιδιακή ένδειξη για καρκίνο
Επικαιρότητα
09/06/2026 - 17:18
Βραδιά αφιερωμένη στην Ιατρική Αριστεία και βραβεύσεις στο Μαρούσι
Επικαιρότητα
09/06/2026 - 16:31
Ο FDA ενέκρινε φάρμακο της Pfizer για την αιμορροφιλία σε παιδιά
Pharma News
09/06/2026 - 15:57
Θεμιστοκλέους: «Συνολικά 8.000 μόνιμες και επικουρικές θέσεις στο ΕΣΥ για το 2026»
Πολιτική Υγείας
09/06/2026 - 15:32
Ετήσια έκθεση της EUDA για τα ναρκωτικά: Τουλάχιστον 7.600 θάνατοι στην ΕΕ από υπερβολική δόση
Ψυχική Υγεία
09/06/2026 - 15:14
ASCO 2026: Η ιατρική ακριβείας αλλάζει το τοπίο στην ογκολογία – Νέες θεραπείες για δύσκολους καρκίνους
Υγεία
09/06/2026 - 15:00
Νέα ΚΥΑ: Από την 1η Ιουλίου ισχύουν οι εξαιρέσεις στη χρήση μολύβδου
Επικαιρότητα
09/06/2026 - 14:33
Νέο ιατρείο διαταραχών μνήμης στο ΙΑΣΩ Γενική Κλινική
Υπηρεσίες Υγείας
09/06/2026 - 14:16
ΙΟΒΕ: Το εισόδημα εξακολουθεί να καθορίζει την πρόσβαση στην υγεία και τη φροντίδα στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
09/06/2026 - 14:00
Βότανο της κινεζικής ιατρικής θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία της τριχόπτωσης
Υγεία
09/06/2026 - 13:00
Φάρμακο για την ανάπτυξη των μυών φαίνεται να προστατεύει από την απώλεια μυϊκής μάζας κατά τη λήψη GLP-1
Υγεία
09/06/2026 - 12:00
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η Moderna ξεκινούν κλινικές δοκιμές εμβολίου που θα μπορούσε να προλαμβάνει τον καρκίνο
Υγεία
09/06/2026 - 11:00
Γεωργιάδης από την Καστοριά: Το υπουργείο Υγείας πέτυχε 100% απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
Πολιτική Υγείας
09/06/2026 - 09:54
Η κακή ποιότητα ύπνου στην παιδική ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης στην εφηβεία
Ψυχική Υγεία
09/06/2026 - 09:00
Καλπάζει ο ιός Εμπόλα στην Κεντρική Αφρική: Ανησυχία για διασυνοριακή μετάδοση
Υγεία
09/06/2026 - 08:20
Μ. Βρετανία: «Τέλος» στα σολάριουμ; – Στο τραπέζι καθολική απαγόρευση
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 22:00
Πόσο συχνά αεριζόμαστε; Πια υπάρχει εφαρμογή καταγραφής!
Υγεία
08/06/2026 - 21:00
Η μικροβιακή αντοχή ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μέσω των ωκεανών
Υγεία
08/06/2026 - 20:00
Τι συμβαίνει στο λίπος όταν χάνουμε κιλά;
Υγεία
08/06/2026 - 19:00
Καρδιο-ογκολογία: Πώς η έγκαιρη παρακολούθηση προστατεύει την καρδιά των γυναικών με καρκίνο του μαστού
Υγεία
08/06/2026 - 18:30
Η νέα εποχή της υγείας: Δεδομένα, πρόληψη και ποιοτική φροντίδα στο επίκεντρο
Pharma Policy
08/06/2026 - 18:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βραβείο εξωστρέφειας από το ΕΒΕΑ στην ELPEN για την εξαγωγική της δραστηριότητα
Pharma News
08/06/2026 - 12:09
ΠΟΕΔΗΝ: Νέες κινητοποιήσεις υγειονομικών την Τετάρτη 10 Ιουνίου για τον αποκλεισμό από τα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 13:52
Γεωργιάδης: «Η βοήθεια των ιδιωτών προς το ΕΣΥ δεν είναι ντροπή, ούτε αδυναμία του κράτους»
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 14:19
Καταγγελίες για σοβαρές ελλείψεις σημαντικού υγειονομικού υλικού στο Νοσοκομείο της Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 14:59
Θεμιστοκλέους: Στις 3 ώρες και 40 λεπτά ο μέσος χρόνος αναμονής στα επείγοντα
Πολιτική Υγείας
08/06/2026 - 17:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo