ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστημονικά θέματα επικαιρότητας και νέες υπηρεσίες υγείας μέσω των φαρμακείων στο 10ο ΠΣΕΦ του ΦΣΘ

Pharma Policy
Επιστημονικά θέματα επικαιρότητας και νέες υπηρεσίες υγείας μέσω των φαρμακείων στο 10ο ΠΣΕΦ του ΦΣΘ
Ενδιαφέρουσες επιστημονικές ομιλίες και παρουσιάσεις για επίκαιρα ιατρικά και φαρμακευτικά θέματα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στις 18 και 19 Μαΐου.
Τετάρτη, 22/05/2024 - 18:18
News4Health Team News4Health Team

Ομιλητές ήταν καθηγητές Φαρμακευτικής και Ιατρικής από τα τρία τμήματα Φαρμακευτικής της χώρας και από Ιατρικές Σχολές, καθώς και διακεκριμένοι επιστήμονες υγείας. Η επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου, το Σάββατο 18 Μαΐου, άρχισε με ένα συγκινητικό γεγονός. Ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσιος Ευγενίδης παρέδωσε στην οικογένεια του φαρμακοποιού Δημητρίου Καραγεωργίου μία επιταγή με ένα συμβολικό ποσό, η οποία θα δοθεί, κατόπιν υπόδειξης της οικογένειας, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στη μνήμη του παιδιού και αδελφού της οικογένειας Σωτήρη Καραγεωργίου, θύματος του δυστυχήματος των Τεμπών.

Στη συνέχεια ο κ. Ευγενίδης καλωσόρισε τους συνέδρους και επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «συνεχίζουμε ακάθεκτοι, ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες, να παρέχουμε επιστημονική ενημέρωση, η οποία είναι απαραίτητη για την καλύτερη συμβολή μας στην υγεία των συνανθρώπων μας».

«Το φαρμακείο, ως χώρος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ήδη κατέκτησε επάξια, μέσα από την πρωτόγνωρη εμπειρία της πανδημίας, τον κομβικό ρόλο που του αξίζει. Το φαρμακείο απέδειξε και αποδεικνύει καθημερινά με συνέπεια ότι δεν είναι απλώς ένα κατάστημα χορήγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων, μεταξύ και πολλών άλλων ειδών, αλλά ένας χώρος όπου υπάρχει καθημερινά, όλο το 24ωρο, ένας επιστήμονας υγείας, τον οποίο μπορούν να συμβουλεύονται οι συμπολίτες μας», τόνισε ο κ. Ευγενίδης και πρόσθεσε ότι «το φαρμακείο έχει χαρακτηριστεί ως χώρος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αυτό σηματοδοτεί κάποιες αλλαγές στη λειτουργία του, οι οποίες συνοψίζονται σε έναν προσανατολισμό παροχής υπηρεσιών υγείας από τα φαρμακεία. Μίας παροχής υπηρεσιών η οποία θα φέρει και καινούργια ύλη στο φαρμακείο και θα αντισταθμίσει τις όποιες απώλειες υπάρχουν από τη συνεχή συμπίεση των τιμών των φαρμάκων, που συμβαίνει παγκοσμίως. Αυτή τη στιγμή έχουμε τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τον αντιτετανικό και ήδη νομοθετήθηκε η διενέργεια όλων των εμβολίων ενηλίκων, ενώ έπεται και συνέχεια».

Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, «για την επιτυχή κατάληξη αυτής της προσπάθειας είμαι βέβαιος ότι συμβάλουν σε σημαντικό βαθμό πρώτον οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της δια βίου μάθησης του Συλλόγου μας και δεύτερον τα συνέδρια που διοργανώνονται αδιάλειπτα, όπως το ΠΣΕΦ, εδώ και 10 χρόνια. Ο ΦΣΘ επενδύοντας στη γνώση που προσφέρει η εκπαίδευση έχει χαράξει αυτό το δρόμο εδώ και δεκαετίες και τον ακολουθεί απαρέγκλιτα θεωρώντας ότι η επιμόρφωση και η επιστημονική κατάρτιση μάς διαφοροποιούν. Μας κάνουν πιο χρήσιμους στην κοινωνία και μας δίνουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό. Από την άλλη, όσον αφορά τα συνέδρια, είναι σαφές ότι αποβλέπουν στην επικαιροποιημένη γνώση μας από έγκριτους επιστήμονες, φαρμακοποιούς και γιατρούς. Γι’ αυτό κάθε χρόνο επιλέγονται θέματα που άπτονται των σύγχρονων αναγκών και της καθημερινής πράξης στα φαρμακεία της κοινότητας με στόχο πάντα την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών των ασθενών που απευθύνονται σε εμάς».

PSEF TELETH ENARKSHS

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ευγενίδης στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Σύλλογος στην αρχή του 2024 σχετικά με το θέμα της Ενιαίας Φαρμακευτικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, η οποία επρόκειτο να καταργηθεί. Στην προσπάθεια του Συλλόγου να μπορέσει να το αντιμετωπίσει, χρειάστηκε τη βοήθεια εξειδικευμένων νομικών και βουλευτών της Θεσσαλονίκης. Και τελικά επετεύχθη η αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχόμενου και η διατήρηση του κεκτημένου. Για τη σημαντική στήριξή τους στο θέμα αυτό ο ΦΣΘ τίμησε τους βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, Στράτο Σιμόπουλο και Δημήτρη Κούβελα, καθώς και τον νομικό σύμβουλο του ΠΦΣ, Ηλία Δημητρέλλο και τον δικηγόρο του ΦΣΘ, Γιώργο Πέικο.

Στον χαιρετισμό του ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης, χαρακτήρισε πρωτοπόρο τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, διότι, όπως είπε, «είναι ένας Σύλλογος που δεν περιορίζεται στα συνδικαλιστικά προβλήματα του κλάδου, αλλά επεκτείνει τις δραστηριότητές του και σε θέματα επιστημονικά κι απόδειξη είναι αυτό το συνέδριο. Ένα συνέδριο το οποίο επιμορφώνει συνεχώς τους φαρμακοποιούς με τη συνεργασία και καθηγητών Φαρμακευτικής και Ιατρικής για θέματα καθημερινά».

PSEF MESA 1

Ο Πρόεδρος του τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, Κυριάκος Καχριμάνης επισήμανε ότι «έχουμε φτάσει στο 10ο ΠΣΕΦ και είναι σημαντικό ότι υπάρχει αυτή η συνέχεια, υπάρχει ενδιαφέρον από τους φαρμακοποιούς και αυτή είναι πράγματι η κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί το επάγγελμα. Δεν υπάρχει λόγος να μην σας αποκαλύψω ότι γίνονται συζητήσεις με τον ΠΦΣ για την κατάρτιση προγραμμάτων πιστοποίησης των φαρμακείων για την παροχή αμειβόμενων υπηρεσιών υγείας. Κάτι που ήδη κάνετε, αλλά θα το κάνετε με την κρατική πιστοποίηση που θα παρέχεται από τα τμήματα Φαρμακευτικής».

Ο ταμίας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ΠΦΣ, Παναγιώτης Φράγκος τόνισε ότι «ο λόγος της παρουσίας μου εδώ είναι γιατί θεωρώ ότι αυτού του τύπου τα συνέδρια είναι και ο πυρήνας του πού πρέπει να κινηθεί το επάγγελμά μας και το επόμενο διάστημα. Σας συγχαίρω που κρατάτε ζωντανή τη φλόγα και ως Σύλλογος και ως συνάδελφοι σε όλα τα επίπεδα».

PSEF MESA 2

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν τρία στρογγυλά τραπέζια με θέματα «Καθημερινά προβλήματα Γαστρεντερολογίας», «Σύγχρονη αντιμετώπιση και θεραπεία ορθοπαιδικών παθήσεων και κακώσεων» και «Ψυχοφάρμακα- Καθημερινές πρακτικές και μελλοντικές προκλήσεις». Επιπλέον υπήρχε ενότητα με θέμα «Το φαρμακείο καινοτομεί στην ΠΦΥ-Νέες υπηρεσίες πρόληψης για την αντιμετώπιση σοβαρών νόσων στον πληθυσμό της κοινότητας», ενώ πραγματοποιήθηκαν 15 επιστημονικές ομιλίες ιατρικού και φαρμακευτικού ενδιαφέροντος.

Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής τελούσε υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, του Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΈΔΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανεβαίνουν οι ταχύτητες στις εγκρίσεις κλινικών μελετών
Ανεβαίνουν οι ταχύτητες στις εγκρίσεις κλινικών μελετών 22 Μαϊος 2024
Νέοι κανόνες για τις κοινές κλινικές αξιολογήσεις φαρμάκων από την Κομισιόν 24 Μαϊος 2024
Νέοι κανόνες για τις κοινές κλινικές αξιολογήσεις φαρμάκων από την Κομισιόν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορυφαίοι επιστήμονες συζήτησαν το μέλλον της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής
Υγεία
25/07/2026 - 00:06

Κορυφαίοι επιστήμονες συζήτησαν το μέλλον της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής

Θεμιστοκλέους: «Στα 532 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων»
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 19:57

Θεμιστοκλέους: «Στα 532 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων»

ΕΕΠΕ: Σοβαρή κρίση στην ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας
Υγεία
07/07/2026 - 15:26

ΕΕΠΕ: Σοβαρή κρίση στην ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Νανοϊατρική στο 23ο NANOTEXNOLOGY, 4 με11 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη
Digital Health
02/07/2026 - 03:47

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Νανοϊατρική στο 23ο NANOTEXNOLOGY, 4 με11 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη

Στα Ιωάννινα 13 με 15 Νοεμβρίου το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων
Health Talk
01/07/2026 - 00:12

Στα Ιωάννινα 13 με 15 Νοεμβρίου το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

Eric Topol: «Η πρόληψη και η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν το μέλλον της υγείας»
Επικαιρότητα
26/06/2026 - 20:16

Eric Topol: «Η πρόληψη και η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν το μέλλον της υγείας»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οκτώ τραυματίες, οι δύο ανήλικα παιδιά, σε τροχαίο με τρία ΙΧ και μια νταλίκα στο Άκτιο
Επικαιρότητα
14/08/2026 - 16:37
Πρόωρη εκσπερμάτιση και καλοκαίρι: Γιατί συμβαίνει και πως θα την αποφύγετε
Health Talk
14/08/2026 - 16:24
Οκτώ στους δέκα ενήλικες ελέγχουν συστηματικά την υγεία τους από το σπίτι
Υγεία
14/08/2026 - 15:53
Ρόμπι Γουίλιαμς: «Έχω και λίγο αυτισμό και πραγματικά το αγαπώ...»
Επικαιρότητα
14/08/2026 - 15:08
ΠΟΥ: Αυξήθηκαν και το 2026 οι επιθέσεις σε δομές υγείας και υγειονομικούς σε Γάζα και Ουκρανία
Επικαιρότητα
14/08/2026 - 14:23
Ο ΕΕΣ στην πρώτη γραμμή της φωτιάς στη Σίβηρη της Χαλκιδικής
Επικαιρότητα
14/08/2026 - 13:08
Η «ερωτική βαλίτσα» κάθε ζευγαριού που πάει διακοπές - Μικρά αντικείμενα που μπορούν να ανανεώσουν μια σχέση
Ψυχική Υγεία
14/08/2026 - 12:42
Οι ακραίες θερμοκρασίες δυσχεραίνουν τις συνθήκες εργασίας - Η περίπτωση της Βρετανίας
Υγεία
14/08/2026 - 11:48
ΕΟΠΥΥ: Χωρίς οικονομική συμμετοχή η περίθαλψη των εγκαυματιών
Πολιτική Υγείας
14/08/2026 - 10:58
Γεωργιάδης: Υποχρεωτική η ηλεκτρονική καταχώρηση διαγνωστικών εξετάσεων από την 1η Σεπτεμβρίου
Πολιτική Υγείας
14/08/2026 - 10:17
ΕΚΑΒ: Σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την πυρκαγιά στη Χαλκιδική
Επικαιρότητα
13/08/2026 - 18:02
Το αίσθημα της αδικίας και η συσχέτισή του με τις θεωρίες συνομωσίας
Ψυχική Υγεία
13/08/2026 - 17:46
Βουλωμένα αυτιά από τις καλοκαιρινές βουτιές: Πως συμβαίνει και ποια η αντιμετώπιση
Υγεία
13/08/2026 - 16:39
Νόσος των Λεγεωνάριων: Διαχρονική απειλή για τη δημόσια υγεία – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Υγεία
13/08/2026 - 16:01
Αντιδρά η ΠΟΕΔΗΝ στην πειθαρχική δίωξη της προέδρου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σύρου
Πολιτική Υγείας
13/08/2026 - 15:18
Τα ζώα και οι ασυνήθιστες συμπεριφορές τους σε μια ολική έκλειψη Ηλίου
Pet
13/08/2026 - 14:43
Καθημερινό χάπι GLP 1 για την απώλεια βάρους έλαβε έγκριση χρήσης στην Βρετανία
Pharma News
13/08/2026 - 14:16
Παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου για το Ψηφιακό Αποθετήριο ζητεί και ο ΙΣΠ
Πολιτική Υγείας
13/08/2026 - 13:38
Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία για την εξέλιξη των θυελλωδών ανέμων
Επικαιρότητα
13/08/2026 - 13:04
Αποχή από το σεξ: Γιατί είναι ταμπού και ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει
Ψυχική Υγεία
13/08/2026 - 12:38
Διατροφικές «βόμβες» στα ράφια: Επτά προϊόντα που δεν πρέπει να αγγίζουμε
Διατροφή
13/08/2026 - 11:49
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να «ξεκλειδώσει» τα μυστικά των βακτηριοφάγων
Υγεία
13/08/2026 - 11:04
ΕΟΔΥ: 45 νέα κρούσματα λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου και 9 θάνατοι
Υγεία
13/08/2026 - 10:19
«Ο πρόεδρος δεν δείχνει καλά»: Κορυφαίος καρδιολόγος άνοιξε συζήτηση για την υγεία του Τραμπ
Επικαιρότητα
13/08/2026 - 09:52
Πότε πρέπει να μας ανησυχήσει ο χρόνιος βήχας και ποιους κινδύνους μπορεί να κρύβει
Health Talk
12/08/2026 - 17:59
Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας: Ο ΕΕΣ καλεί νέους και εφήβους να ενταχθούν στις δράσεις του τομέα
Επικαιρότητα
12/08/2026 - 17:33
Επαναστατικό ψηφιακό «τεστ» χαρτογραφεί την έκθεσή μας στις χημικές ουσίες
Digital Health
12/08/2026 - 17:11
Θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία; Η γνώση των διαφορών τους μπορεί να σώσει ζωές
Υγεία
12/08/2026 - 16:41
Κλειστοί οι λόφοι Λυκαβηττού και Φινόπουλου για τον κίνδυνο φωτιάς
Επικαιρότητα
12/08/2026 - 15:48
ΕΛΛΟΚ: Σημαντικό βήμα για την ογκολογική φροντίδα στη Δυτική Μακεδονία η αναβάθμιση του «Μποδοσάκειου»
Patient Talk
12/08/2026 - 15:26

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο ΙΣΑ ζητεί αμοιβή για τους ιατρούς που συμμετέχουν στις επιτροπές ελέγχου της περιφέρειας
Πολιτική Υγείας
12/08/2026 - 10:21
Χαρδαλιάς: «Η Περιφέρεια Αττικής αύξησε κατά 30% τις δράσεις κατά των κουνουπιών»
Πολιτική Υγείας
12/08/2026 - 13:03
Τα... πιάτα μας γίνονται όλο και πιο φτωχά σε ποικιλία φρέσκων λαχανικών
Διατροφή
12/08/2026 - 13:34
Αντίδραση του ΠΟΥ για το νέο διάταγμα Τραμπ σχετικά με τα εμβόλια
Πολιτική Υγείας
12/08/2026 - 14:44
Διατροφικές «βόμβες» στα ράφια: Επτά προϊόντα που δεν πρέπει να αγγίζουμε
Διατροφή
13/08/2026 - 11:49
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo