ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστημονικά θέματα επικαιρότητας και νέες υπηρεσίες υγείας μέσω των φαρμακείων στο 10ο ΠΣΕΦ του ΦΣΘ

Pharma Policy
Επιστημονικά θέματα επικαιρότητας και νέες υπηρεσίες υγείας μέσω των φαρμακείων στο 10ο ΠΣΕΦ του ΦΣΘ
Ενδιαφέρουσες επιστημονικές ομιλίες και παρουσιάσεις για επίκαιρα ιατρικά και φαρμακευτικά θέματα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στις 18 και 19 Μαΐου.
Τετάρτη, 22/05/2024 - 18:18
News4Health Team News4Health Team

Ομιλητές ήταν καθηγητές Φαρμακευτικής και Ιατρικής από τα τρία τμήματα Φαρμακευτικής της χώρας και από Ιατρικές Σχολές, καθώς και διακεκριμένοι επιστήμονες υγείας. Η επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου, το Σάββατο 18 Μαΐου, άρχισε με ένα συγκινητικό γεγονός. Ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσιος Ευγενίδης παρέδωσε στην οικογένεια του φαρμακοποιού Δημητρίου Καραγεωργίου μία επιταγή με ένα συμβολικό ποσό, η οποία θα δοθεί, κατόπιν υπόδειξης της οικογένειας, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στη μνήμη του παιδιού και αδελφού της οικογένειας Σωτήρη Καραγεωργίου, θύματος του δυστυχήματος των Τεμπών.

Στη συνέχεια ο κ. Ευγενίδης καλωσόρισε τους συνέδρους και επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «συνεχίζουμε ακάθεκτοι, ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες, να παρέχουμε επιστημονική ενημέρωση, η οποία είναι απαραίτητη για την καλύτερη συμβολή μας στην υγεία των συνανθρώπων μας».

«Το φαρμακείο, ως χώρος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ήδη κατέκτησε επάξια, μέσα από την πρωτόγνωρη εμπειρία της πανδημίας, τον κομβικό ρόλο που του αξίζει. Το φαρμακείο απέδειξε και αποδεικνύει καθημερινά με συνέπεια ότι δεν είναι απλώς ένα κατάστημα χορήγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων, μεταξύ και πολλών άλλων ειδών, αλλά ένας χώρος όπου υπάρχει καθημερινά, όλο το 24ωρο, ένας επιστήμονας υγείας, τον οποίο μπορούν να συμβουλεύονται οι συμπολίτες μας», τόνισε ο κ. Ευγενίδης και πρόσθεσε ότι «το φαρμακείο έχει χαρακτηριστεί ως χώρος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αυτό σηματοδοτεί κάποιες αλλαγές στη λειτουργία του, οι οποίες συνοψίζονται σε έναν προσανατολισμό παροχής υπηρεσιών υγείας από τα φαρμακεία. Μίας παροχής υπηρεσιών η οποία θα φέρει και καινούργια ύλη στο φαρμακείο και θα αντισταθμίσει τις όποιες απώλειες υπάρχουν από τη συνεχή συμπίεση των τιμών των φαρμάκων, που συμβαίνει παγκοσμίως. Αυτή τη στιγμή έχουμε τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τον αντιτετανικό και ήδη νομοθετήθηκε η διενέργεια όλων των εμβολίων ενηλίκων, ενώ έπεται και συνέχεια».

Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, «για την επιτυχή κατάληξη αυτής της προσπάθειας είμαι βέβαιος ότι συμβάλουν σε σημαντικό βαθμό πρώτον οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της δια βίου μάθησης του Συλλόγου μας και δεύτερον τα συνέδρια που διοργανώνονται αδιάλειπτα, όπως το ΠΣΕΦ, εδώ και 10 χρόνια. Ο ΦΣΘ επενδύοντας στη γνώση που προσφέρει η εκπαίδευση έχει χαράξει αυτό το δρόμο εδώ και δεκαετίες και τον ακολουθεί απαρέγκλιτα θεωρώντας ότι η επιμόρφωση και η επιστημονική κατάρτιση μάς διαφοροποιούν. Μας κάνουν πιο χρήσιμους στην κοινωνία και μας δίνουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό. Από την άλλη, όσον αφορά τα συνέδρια, είναι σαφές ότι αποβλέπουν στην επικαιροποιημένη γνώση μας από έγκριτους επιστήμονες, φαρμακοποιούς και γιατρούς. Γι’ αυτό κάθε χρόνο επιλέγονται θέματα που άπτονται των σύγχρονων αναγκών και της καθημερινής πράξης στα φαρμακεία της κοινότητας με στόχο πάντα την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών των ασθενών που απευθύνονται σε εμάς».

PSEF TELETH ENARKSHS

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ευγενίδης στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Σύλλογος στην αρχή του 2024 σχετικά με το θέμα της Ενιαίας Φαρμακευτικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, η οποία επρόκειτο να καταργηθεί. Στην προσπάθεια του Συλλόγου να μπορέσει να το αντιμετωπίσει, χρειάστηκε τη βοήθεια εξειδικευμένων νομικών και βουλευτών της Θεσσαλονίκης. Και τελικά επετεύχθη η αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχόμενου και η διατήρηση του κεκτημένου. Για τη σημαντική στήριξή τους στο θέμα αυτό ο ΦΣΘ τίμησε τους βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, Στράτο Σιμόπουλο και Δημήτρη Κούβελα, καθώς και τον νομικό σύμβουλο του ΠΦΣ, Ηλία Δημητρέλλο και τον δικηγόρο του ΦΣΘ, Γιώργο Πέικο.

Στον χαιρετισμό του ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης, χαρακτήρισε πρωτοπόρο τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, διότι, όπως είπε, «είναι ένας Σύλλογος που δεν περιορίζεται στα συνδικαλιστικά προβλήματα του κλάδου, αλλά επεκτείνει τις δραστηριότητές του και σε θέματα επιστημονικά κι απόδειξη είναι αυτό το συνέδριο. Ένα συνέδριο το οποίο επιμορφώνει συνεχώς τους φαρμακοποιούς με τη συνεργασία και καθηγητών Φαρμακευτικής και Ιατρικής για θέματα καθημερινά».

PSEF MESA 1

Ο Πρόεδρος του τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, Κυριάκος Καχριμάνης επισήμανε ότι «έχουμε φτάσει στο 10ο ΠΣΕΦ και είναι σημαντικό ότι υπάρχει αυτή η συνέχεια, υπάρχει ενδιαφέρον από τους φαρμακοποιούς και αυτή είναι πράγματι η κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί το επάγγελμα. Δεν υπάρχει λόγος να μην σας αποκαλύψω ότι γίνονται συζητήσεις με τον ΠΦΣ για την κατάρτιση προγραμμάτων πιστοποίησης των φαρμακείων για την παροχή αμειβόμενων υπηρεσιών υγείας. Κάτι που ήδη κάνετε, αλλά θα το κάνετε με την κρατική πιστοποίηση που θα παρέχεται από τα τμήματα Φαρμακευτικής».

Ο ταμίας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ΠΦΣ, Παναγιώτης Φράγκος τόνισε ότι «ο λόγος της παρουσίας μου εδώ είναι γιατί θεωρώ ότι αυτού του τύπου τα συνέδρια είναι και ο πυρήνας του πού πρέπει να κινηθεί το επάγγελμά μας και το επόμενο διάστημα. Σας συγχαίρω που κρατάτε ζωντανή τη φλόγα και ως Σύλλογος και ως συνάδελφοι σε όλα τα επίπεδα».

PSEF MESA 2

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν τρία στρογγυλά τραπέζια με θέματα «Καθημερινά προβλήματα Γαστρεντερολογίας», «Σύγχρονη αντιμετώπιση και θεραπεία ορθοπαιδικών παθήσεων και κακώσεων» και «Ψυχοφάρμακα- Καθημερινές πρακτικές και μελλοντικές προκλήσεις». Επιπλέον υπήρχε ενότητα με θέμα «Το φαρμακείο καινοτομεί στην ΠΦΥ-Νέες υπηρεσίες πρόληψης για την αντιμετώπιση σοβαρών νόσων στον πληθυσμό της κοινότητας», ενώ πραγματοποιήθηκαν 15 επιστημονικές ομιλίες ιατρικού και φαρμακευτικού ενδιαφέροντος.

Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής τελούσε υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, του Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΈΔΡΙΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανεβαίνουν οι ταχύτητες στις εγκρίσεις κλινικών μελετών
Ανεβαίνουν οι ταχύτητες στις εγκρίσεις κλινικών μελετών 22 Μαϊος 2024
Νέοι κανόνες για τις κοινές κλινικές αξιολογήσεις φαρμάκων από την Κομισιόν 24 Μαϊος 2024
Νέοι κανόνες για τις κοινές κλινικές αξιολογήσεις φαρμάκων από την Κομισιόν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνές συνέδριο στα Χανιά για τη σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη των κυττάρων και την εμφάνιση καρκίνου
Υγεία
26/10/2026 - 20:36

Διεθνές συνέδριο στα Χανιά για τη σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη των κυττάρων και την εμφάνιση καρκίνου

Τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακή υγεία στο επίκεντρο του 21ου πανελλήνιου συνεδρίου της ΠΕΦ
Pharma Policy
09/10/2026 - 12:23

Τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακή υγεία στο επίκεντρο του 21ου πανελλήνιου συνεδρίου της ΠΕΦ

«Συναντήσεις Πνευμονολογίας» στη Θεσσαλονίκη με ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας
Υγεία
08/10/2026 - 23:33

«Συναντήσεις Πνευμονολογίας» στη Θεσσαλονίκη με ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας

Εθελοντική αιμοδοσία στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του PHARMA point 2026
Pharma Policy
05/10/2026 - 13:32

Εθελοντική αιμοδοσία στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του PHARMA point 2026

Το νέο πλαίσιο για τον ορισμό της ίασης στο πολλαπλούν μυέλωμα
Υγεία
05/10/2026 - 12:12

Το νέο πλαίσιο για τον ορισμό της ίασης στο πολλαπλούν μυέλωμα

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι επιστήμονες ζητούν την ελληνική συμβολή στην ατζέντα για τη σήψη
Υγεία
05/10/2026 - 10:16

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι επιστήμονες ζητούν την ελληνική συμβολή στην ατζέντα για τη σήψη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συνάντηση Δούρου με τις ομοσπονδίες των νοσηλευτών ΠΑΣΟΝΟΠ και ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 03:52
«Η πρόληψη είναι γνώση»: Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ στη Θεσσαλονίκη για τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
30/10/2026 - 00:07
Όταν ο πόνος στο στήθος κατά την άσκηση δεν είναι... έμφραγμα - Η «άγνωστη» πάθηση που τον προκαλεί
Υγεία
29/10/2026 - 20:57
Καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρώτων βοηθειών για τα ζώα συντροφιάς από τον ΕΕΣ
Pet
29/10/2026 - 20:12
Γιατί πολλές γυναίκες έχουν καλύτερο σώμα στην εμμηνόπαυση απ’ ό,τι όταν ήταν νεότερες
Health Talk
29/10/2026 - 19:19
Υποτροφίες ύψους 70.000 ευρώ για 14 πρωτοετείς φοιτητές Ιατρικής από τον ΙΣΑ
Επικαιρότητα
29/10/2026 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από Covid-19 και 182 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
29/10/2026 - 18:34
Το σχήμα των γλουτών δεν αποκαλύπτει το παραμικρό για τις ορμόνες μας
Υγεία
29/10/2026 - 18:12
Η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ ενέκρινε νέες γνωμοδοτήσεις για τα νοσήματα από κουνούπια
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 17:54
Μονομαχία Γεωργιάδη-Πολάκη στη Βουλή για την Ιατρική της Ευεξίας
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 17:21
Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε επιδόρπια με βάση το γάλα - Καταναλωτής εντόπισε κομμάτια γυαλιού
Επικαιρότητα
29/10/2026 - 17:03
Η ζωή κοντά σε μολυσμένα νερά ίσως συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικής νόσου
Υγεία
29/10/2026 - 16:48
Τα αποτελέσματα διεθνούς συνάντησης για την ασφαλή διακίνηση φυτικών προϊόντων
Επικαιρότητα
29/10/2026 - 16:22
Αγαπηδάκη: «Έως οκτώ δόσεις φαρμάκων για την παχυσαρκία σε 43.500 δικαιούχους»
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 16:04
«Δώσε ζωή, γίνε μέρος της ελπίδας», το μήνυμα της ΠΟΝ για την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων
Patient Talk
29/10/2026 - 15:42
Ημικρανία: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα viral «κόλπα» ανακούφισης από τον πόνο
Υγεία
29/10/2026 - 15:24
Η ΕΙΝΑΠ ζητάει αύξηση των θέσεων ειδικότητας και κατάργηση των εμποδίων για τους νέους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 15:01
«Διαδρομές στην πόλη»: Έκθεση έργων τέχνης των καταρτιζόμενων του ΕΟΠΑΕ Αθήνας
Ψυχική Υγεία
29/10/2026 - 14:38
Εργονομία στον χώρο εργασίας: Δεν αποδεικνύεται ότι μειώνει τον πόνο και τις αναρρωτικές
Υγεία
29/10/2026 - 14:18
Σπονδυλική στήλη: Η σιωπηλή γήρανση και τα «αντίδοτα» ανά δεκαετία
Health Talk
29/10/2026 - 13:51
Στρατηγική συνεργασία Boehringer Ingelheim και Microsoft στην κλινική έρευνα μέσω ΑΙ
Pharma News
29/10/2026 - 13:36
Αμυλοείδωση: μια ύπουλη νόσος με πολλά πρόσωπα αλλά και με πολλές θεραπευτικές επιλογές
Υγεία
29/10/2026 - 13:00
Μικροπλαστικά: Πώς η επαφή τους με το νερό μπορεί να προκαλεί βλάβες στον οργανισμό
Υγεία
29/10/2026 - 12:00
ΕΣΥ: Πάνω από 6 στους 10 πολίτες έχουν θετική ή μάλλον θετική γνώμη
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 11:22
Πώς η πολιτική Τραμπ μπορεί να στερήσει νέα θεραπεία για τη νόσο Sjögren από την Ευρώπη
Pharma Policy
29/10/2026 - 11:00
Έλλειψη σιδήρου: Νέα όρια φερριτίνης για έγκαιρη διάγνωση – Τι αλλάζει στις οδηγίες
Υγεία
29/10/2026 - 10:00
Προειδοποίηση για παγκόσμια εξάπλωση του Έμπολα - Τι φοβάται ο επικεφαλής του Αφρικανικού CDC
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 09:00
Νέα μελέτη αποκαλύπτει τον ξεχωριστό παράγοντα που καθορίζει την ευτυχία
Ψυχική Υγεία
28/10/2026 - 13:19
ΕΣΑμεΑ και ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητούν μεγαλύτερη υποστήριξη των ατόμων με Διαβήτη Τύπου 1
Patient Talk
28/10/2026 - 12:48
«Μανιφέστο» ειδικών για την κλιματική αλλαγή: Ζητούν να κηρυχθεί παγκόσμια κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης
Υγεία
28/10/2026 - 12:23

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία δείχνει να βοηθάει στην αναγέννηση των μυών
Υγεία
27/10/2026 - 10:00
Χειμερινή κόπωση και πεσμένη διάθεση: Πώς επηρεάζει το λιγότερο φως τον οργανισμό
Ψυχική Υγεία
27/10/2026 - 12:00
Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Τα ηλικιακά όρια και τα μεγάλα διλήμματα της βιοηθικής
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 16:00
Η Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής ζητεί την θεσμική κατοχύρωση των Συμβούλων Ψυχικής Υγείας
Πολιτική Υγείας
28/10/2026 - 03:48
ΣΕΙΒ: 40 χρόνια υψηλής ιατρικής τεχνολογίας στην υπηρεσία του συστήματος υγείας
Υπηρεσίες Υγείας
27/10/2026 - 17:13
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo