ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ECONOMIST-Γεωργιάδης: «Έρχονται αυστηροί κανόνες στη συνταγογράφηση ακριβών καινοτόμων φαρμάκων»

Pharma Policy
EUROKINISSI
Η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να καταπολεμήσει τον καρκίνο συζητείται -μεταξύ άλλων- στην τέταρτη ετήσια σύνοδο κορυφής Economist Impact που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Αθήνα.
Τρίτη, 12/03/2024 - 12:57
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Το συνέδριο τελεί υπό την επιστημονική αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (HeSMO) και την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ). Τα επιτεύγματα, τα εμπόδια και η ευρωπαϊκή πραγματικότητα σε αυτό το πλαίσιο θα τεθούν στο επίκεντρο, ενώ εξαιρετικοί ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα επικεντρωθούν σε βασικά ζητήματα που σχετίζονται με την πρόοδο και το μέλλον της Ελλάδας στον αγώνα κατά του καρκίνου, τις κοινωνικές ανισότητες στη χάραξη δημόσιας πολιτικής, έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, καθώς και ο ρόλος των βιοδεικτών & των νέων τεχνολογιών. Οι μεταρρυθμίσεις του εθνικού συστήματος υγείας στην Ελλάδα, η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης, της ΕΕ και των εθνικών επενδυτικών ευκαιριών, αλλά και η σημασία της ενσωμάτωσης της φωνής των ασθενών στον σχεδιασμό της πολιτικής για τον καρκίνο θα αναλυθούν επίσης κατά τη διάρκεια των συνεδριών.

ECONOMIST 1

Στην ενότητα «Η πρόοδος της Ελλάδας στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο», αναλύθηκε η στρατηγική της και τονίστηκε η ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο για τον καρκίνο.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε, ανοίγοντας τις εργασίες του ECONOMIST, την έκπληξή του για την πρόοδο που έχει καταγράψει η επιστήμη στην πρόοδο της αντιμετώπισης του καρκίνου τα τελευταία 10 χρόνια. Για πρώτη φορά, επεσήμανε, η ανθρωπότητα μπορεί να πει ότι αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο. Οι προκλήσεις όμως είναι πολλές που συνοδεύουν αυτές τις εξελίξεις. Τις καινοτόμες θεραπείες συνοδεύουν οι δημοσιονομικές προκλήσεις και αυτές αφορούν το σύνολο των συστημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο, είπε ο υπουργός. Ο πληθυσμός γηράσκει, οι νέες θεραπείες είναι ακριβές και οι κρατικοί προϋπολογισμοί έχουν όρια. Είμαι αισιόδοξος, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, ότι θα τα καταφέρουμε σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα. Η χρήση νέων φαρμάκων, επεσήμανε, πρέπει να γίνει με υπεύθυνο τρόπο και για τον ασθενή, αλλά και η ευθύνη της Πολιτείας είναι ο ασθενής να έχει το φάρμακό του όταν πραγματικά το χρειάζεται. Αναφέρθηκε στην αλόγιστη συνταγογράφηση του πανάκριβου φαρμάκου RELYVRIO για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του κινητικού νευρώνα (ALS), που δεν είχε έγκριση ΕΜΑ παρά έγκριση φάσης ΙΙ από τον FDA και αποσύρθηκε από την εταιρεία. Ωστόσο, όπως είπε, στην Ελλάδα γιατροί το συνταγογραφούσαν παρά τις επανειλημμένες συστάσεις της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας να μην το συνταγογραφούν. Μίλησε για αποτυχία των γιατρών και ξεκαθάρισε ότι θα θεσπιστούν αυστηροί κανόνες συνταγογράφησης ακριβών καινοτόμων φαρμάκων, διότι αν συνεχίσουμε έτσι «δεν θα έχουμε να πάρουμε ούτε ασπιρίνη» είπε χαρακτηριστικά. Η μη σπατάλη των πόρων γίνεται αναγκαία συνθήκη για να μπορούμε να έχουμε τα φάρμακα όταν τα χρειαζόμαστε, είπε ο υπουργός, κάνοντας λόγο για αξιοποίηση πόρων με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Αναφέρθηκε επίσης στο Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, που ήταν από τα πρώτα που υπέγραψε ως υπουργός Υγείας, και η επιτυχία του εξαρτάται από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι η θητεία του θα συνδεθεί με την υλοποίησή του. Για την Ελλάδα, είπε ο κ. Γεωργιάδης, η αντιμετώπιση του καρκίνου αποτελεί, κορυφαία προτεραιότητα, όπως άλλωστε και για όλα τα συστήματα υγείας. «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, πρέπει να τρέξουμε» είπε ο υπουργός Υγείας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προγράμματα πρόληψης «Σ. Δοξιάδης» που υλοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, λέγοντας ότι για πρώτη φορά η Πολιτεία ασχολείται σοβαρά με την πρόληψη.

Η κυρία Ζένια Σαριδάκη, ογκολόγος, πρόεδρος ΔΣ, Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Ογκολογίας (HeSMO), Διευθυντής, 1ο Ογκολογικό Τμήμα, Metropolitan Hospital Athens & Asklepios Diagnosis Crete, αναφέρθηκε στην υπογραφή του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών που έγινε τον πρώτο μήνα του Άδωνι Γεωργιάδη στο Υπουργείο Υγείας, λέγοντας ότι τώρα μπαίνουμε σε φάση υλοποίησης.

ECONOMIST 2

Αναφέρθηκε στα βήματα που πρέπει να γίνουν, όπως στα θεραπευτικά πρωτόκολλα, συνταγογράφηση ογκολογικών φαρμάκων από εξειδικευμένους γιατρούς και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους βιοδείκτες. Η ιατρική ακριβείας είναι πολύτιμη και δεν είναι ακριβή, είπε, ανακοινώνοντας ότι η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Ογκολογίας θα παρουσιάσει αιτιολογημένη νομική πρόταση στο Υπουργείο Υγείας. Από το 2011 έχουν επενδυθεί από τη φαρμακοβιομηχανία πάνω από 6 εκατ. ευρώ στους βιοδείκτες, ώστε οι ογκολογικοί ασθενείς να έχουν αυτούς τους δείκτες, που είναι απαραίτητοι, δωρεάν, είπε. Μίλησε επίσης για τη συνεχή εκπαίδευση των οικολόγων και τη συνεργασία της Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Ογκολογίας με ξένα πανεπιστήμια.

Ο κ. Γιώργος Καπετανάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), ανέφερε ότι από την αρχή της χρονιάς ξεκινήσαμε με αυξημένη ταχύτητα και δύο πάγια αιτήματα της ογκολογικής κοινότητας όπως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και το Μητρώο Νεοπλασιών που βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας. «Η χώρα μας βρίσκεται σε μια δημιουργική κινητικότητα» είπε και τόνισε ότι η ανάπτυξη ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης στοχεύει στη μεγιστοποίηση του οφέλους για τον ασθενή. Θα θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο, αξιοποιώντας όλα τα δεδομένα. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αποτελεί δέσμευση της Πολιτείας και επένδυση στην αντιμετώπιση του καρκίνου ξεκινώντας από την πρόληψη, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι το Εθνικό Σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει την εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ασθενών στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία. Η εξάλειψη των ανισοτήτων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

ECONOMIST 4

Η ποιότητα στη φροντίδα με επίκεντρο των ασθενή είναι η δεύτερη πρόκληση, είπε ο κ. Καπετανάκης, και μίλησε για τη δημιουργία ολοκληρωμένων κέντρων αντιμετώπισης του καρκίνου. Η επένδυση στην καινοτομία και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων είναι βασική παράμετρος για την επιτυχία ενός Σχεδίου Δράσης. Επίσης, η ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών που φέρνουν επανάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου πρέπει να αξιοποιηθούν. Ακόμη, πρέπει να περιλαμβάνεται η αναζήτηση νέων πόρων και η βέλτιστη κατανομή των υφιστάμενων όπως και η υιοθέτηση δεικτών αξιολόγησης.

ECONOMIST 3

Ο Μάικ Χολμς , αντιπρόεδρος, Παγκόσμιες Ιατρικές και Επιστημονικές Υποθέσεις Ογκολογική Θεραπευτική Περιοχή, MSD Global, αναφέρθηκε στη μεγάλη επιστημονική πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία 20 χρόνια αλλά και στις αλλαγές που έχουν γίνει σε επίπεδο αντιλήψεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το στίγμα για τον καρκίνο έχει μειωθεί σημαντικά. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, είπε, διότι ο καρκίνος παραμένει μεγάλη πρόκληση για τη δημόσια υγεία. Να κάνουμε τον καρκίνο από μια θανατηφόρα ασθένεια σε χρόνια, είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό μπορεί να γίνει με τη συνεργασία όλων.

  • ECONOMIST
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανάβει «κόκκινο» στις εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ δύο φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις
Ανάβει «κόκκινο» στις εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ δύο φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις 11 Μαρτίου 2024
Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων: Εξοικονομήσεις 700 εκατ. ευρώ για το 2023 13 Μαρτίου 2024
Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων: Εξοικονομήσεις 700 εκατ. ευρώ για το 2023

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Θεαγένειο απέκτησε νέο ρομποτικό σύστημα παρασκευής κυτταροστατικών φαρμάκων
Υγεία
25/06/2026 - 19:09

Το Θεαγένειο απέκτησε νέο ρομποτικό σύστημα παρασκευής κυτταροστατικών φαρμάκων

O Γεωργιάδης απαντά στο ΠΑΣΟΚ για έργο στο Νοσοκομείο Σωτηρία: Θα εγκαινιαστεί σε λίγους μήνες
Πολιτική Υγείας
25/06/2026 - 12:40

O Γεωργιάδης απαντά στο ΠΑΣΟΚ για έργο στο Νοσοκομείο Σωτηρία: Θα εγκαινιαστεί σε λίγους μήνες

ΕΟΠΥΥ: Τελετή παράδοσης - παραλαβής παρουσία Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 14:16

ΕΟΠΥΥ: Τελετή παράδοσης - παραλαβής παρουσία Γεωργιάδη

Γεωργιάδης από Πάτρα: «Άμεση λύση στο πρόβλημα με τους ακτινολόγους στο Καραμανδάνειο»
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 22:46

Γεωργιάδης από Πάτρα: «Άμεση λύση στο πρόβλημα με τους ακτινολόγους στο Καραμανδάνειο»

Γεωργιάδης: «Ευχαριστώ τη Μαριάννα Λάτση για τη νέα μονάδα νοσηλείας ογκολογικών ασθενών στο ΠΓΝ Ρίου»
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 20:18

Γεωργιάδης: «Ευχαριστώ τη Μαριάννα Λάτση για τη νέα μονάδα νοσηλείας ογκολογικών ασθενών στο ΠΓΝ Ρίου»

Γεωργιάδης: «Με το πρόγραμμα "Οίκοθεν" όλοι είμαστε εδώ για τους ασθενείς»
Πολιτική Υγείας
22/06/2026 - 16:14

Γεωργιάδης: «Με το πρόγραμμα "Οίκοθεν" όλοι είμαστε εδώ για τους ασθενείς»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της Bayer και ακυρώνει τις αγωγές εναντίον της για ζιζανιοκτόνο με γλυφοσάτη
Επικαιρότητα
25/06/2026 - 22:13
ΕΟΔΥ: Σχεδόν 380 άνθρωποι πνίγονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα - Πως θα κάνετε πιο ασφαλές το κολύμπι σας
Υγεία
25/06/2026 - 21:27
Καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και ο ρόλος της πρόληψης
Health Talk
25/06/2026 - 20:53
Πέντε οδηγίες πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα
Υγεία
25/06/2026 - 20:09
Πανελλαδική έρευνα της ΕΣΑμεΑ: Καταλυτικός ο ρόλος του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία
Patient Talk
25/06/2026 - 19:43
Το Θεαγένειο απέκτησε νέο ρομποτικό σύστημα παρασκευής κυτταροστατικών φαρμάκων
Υγεία
25/06/2026 - 19:09
Επενδύσεις άνω των 400 εκατ. ευρώ μετατρέπουν την Αρκαδία σε νέο φαρμακευτικό κόμβο της Ευρώπης
Pharma Policy
25/06/2026 - 18:44
Σαρωτικούς ελέγχους ετοιμάζει ο ΕΟΦ για τα φάρμακα «μαϊμού» - Στο στόχαστρο τα ενέσιμα GLP-1
Pharma Policy
25/06/2026 - 18:08
Φροντίδα ατόμων με άνοια: Πώς μπορεί να βοηθήσει ο έπαινος και πότε μπορεί να προκαλέσει σύγχυση
Υγεία
25/06/2026 - 16:21
Θεμιστοκλέους: «Με προσωπικό και εξοπλισμό έχει ενισχυθεί το ΕΚΑΒ στις τουριστικές περιοχές»
Πολιτική Υγείας
25/06/2026 - 15:47
Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη και άσκηση από τη συνιστώμενη: έρευνα
Υγεία
25/06/2026 - 15:12
Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΑΕ την Παρασκευή 26 Ιουνίου και συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ψυχική Υγεία
25/06/2026 - 14:54
Αστοχίες στο ΦΕΚ των βιοδεικτών, καθυστερήσεις στην πρόσβαση των ασθενών – Η κρίσιμη περίπτωση του HRD για τον καρκίνο των ωοθηκών
Pharma Policy
25/06/2026 - 14:31
Επτά βραβεία στην AstraZeneca για τη σύνδεση των εργαζομένων με τη στρατηγική της εταιρείας
Pharma News
25/06/2026 - 14:14
Μεταμόσχευση νεφρού: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από πειραματικό φάρμακο για την πρόληψη της απόρριψης οργάνου
Pharma News
25/06/2026 - 14:00
Πρώτο κρούσμα Έμπολα στην Ευρώπη: Σε αυξημένη επιφυλακή καλεί το ECDC
Πολιτική Υγείας
25/06/2026 - 13:00
O Γεωργιάδης απαντά στο ΠΑΣΟΚ για έργο στο Νοσοκομείο Σωτηρία: Θα εγκαινιαστεί σε λίγους μήνες
Πολιτική Υγείας
25/06/2026 - 12:40
Θέλετε να νιώθετε καλύτερα στο γραφείο; Περπατήστε πέντε λεπτά!
Υγεία
25/06/2026 - 12:00
Γιατί η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία;
Health Talk
25/06/2026 - 11:00
Γαλλία: Σε απομόνωση πέντε άτομα μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα Έμπολα στη χώρα
Επικαιρότητα
25/06/2026 - 10:30
Μικροβιακή αντοχή: Δεν την τροφοδοτούν μόνο τα αντιβιοτικά - Τι έδειξε έρευνα για τα ζιζανιοκτόνα
Υγεία
25/06/2026 - 10:00
Η κυβέρνηση Τραμπ διεκδικεί από το Κογκρέσο χρηματοδότηση ύψους 1,4 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση του Έμπολα
Πολιτική Υγείας
25/06/2026 - 09:00
Βενιζέλειο: Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επίθεση σε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα με την αναθεώρηση του Συντάγματος
Πολιτική Υγείας
25/06/2026 - 07:24
Ο ΕΕΣ τιμά την επέτειο της μάχης του Σολφερίνο που προκάλεσε στην ίδρυση της οργάνωσης
Επικαιρότητα
25/06/2026 - 03:47
Διευθύντρια κλινικής του «Αγία Σοφία» εκπέμπει μήνυμα αγωνίας για το ΕΣΥ
Υγεία
25/06/2026 - 00:02
Ποιες βλάβες προκαλεί στα οστά η κατανάλωση αλκοόλ
Health Talk
24/06/2026 - 22:37
Κίτρινος πυρετός: Οι παράγοντες που ευνοούν την εξάπλωσή του και ο εμβολιασμός ως βασικό μέτρο πρόληψης
Υγεία
24/06/2026 - 22:12
Αγαπηδάκη: «Τα SMS του "Προλαμβάνω" θα αποστέλλονται κάθε χρόνο στους πολίτες»
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 20:59
Ερρίκος Ντυνάν: Νέο τοπίο στη ρομποτική χειρουργική με το μοναδικό στην Ελλάδα Da Vinci 5
Υπηρεσίες Υγείας
24/06/2026 - 20:27
Νέα όρια για την έκθεση των εργαζομένων σε επικίνδυνες χημικές ουσίες από την ΕΕ
Πολιτική Υγείας
24/06/2026 - 19:54

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H Novo Nordisk Ελλάδος τιμήθηκε με το «Σήμα Διαφορετικότητας» 2026
Pharma News
23/06/2026 - 07:27
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Επιστροφή στο σχολείο με υγεία και ασφάλεια
Υπηρεσίες Υγείας
23/06/2026 - 15:49
Πώς η υγιεινή διατροφή σας μπορεί να σαμποτάρεται από τα σνακ
Διατροφή
23/06/2026 - 16:13
Ο ΠΟΥ ζητά την επέκταση του νεογνικού ελέγχου για τις συγγενείς ανωμαλίες και την επιβίωση των παιδιών
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 16:56
Οι περικοπές χρηματοδότησης απειλούν την πρόοδο στον αγώνα κατά του AIDS, προειδοποιεί ο Γκουτέρες
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 09:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo