ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ECONOMIST-Γεωργιάδης: «Έρχονται αυστηροί κανόνες στη συνταγογράφηση ακριβών καινοτόμων φαρμάκων»

Pharma Policy
EUROKINISSI
Η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να καταπολεμήσει τον καρκίνο συζητείται -μεταξύ άλλων- στην τέταρτη ετήσια σύνοδο κορυφής Economist Impact που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Αθήνα.
Τρίτη, 12/03/2024 - 12:57
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Το συνέδριο τελεί υπό την επιστημονική αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (HeSMO) και την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ). Τα επιτεύγματα, τα εμπόδια και η ευρωπαϊκή πραγματικότητα σε αυτό το πλαίσιο θα τεθούν στο επίκεντρο, ενώ εξαιρετικοί ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα επικεντρωθούν σε βασικά ζητήματα που σχετίζονται με την πρόοδο και το μέλλον της Ελλάδας στον αγώνα κατά του καρκίνου, τις κοινωνικές ανισότητες στη χάραξη δημόσιας πολιτικής, έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, καθώς και ο ρόλος των βιοδεικτών & των νέων τεχνολογιών. Οι μεταρρυθμίσεις του εθνικού συστήματος υγείας στην Ελλάδα, η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης, της ΕΕ και των εθνικών επενδυτικών ευκαιριών, αλλά και η σημασία της ενσωμάτωσης της φωνής των ασθενών στον σχεδιασμό της πολιτικής για τον καρκίνο θα αναλυθούν επίσης κατά τη διάρκεια των συνεδριών.

ECONOMIST 1

Στην ενότητα «Η πρόοδος της Ελλάδας στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο», αναλύθηκε η στρατηγική της και τονίστηκε η ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο για τον καρκίνο.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε, ανοίγοντας τις εργασίες του ECONOMIST, την έκπληξή του για την πρόοδο που έχει καταγράψει η επιστήμη στην πρόοδο της αντιμετώπισης του καρκίνου τα τελευταία 10 χρόνια. Για πρώτη φορά, επεσήμανε, η ανθρωπότητα μπορεί να πει ότι αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο. Οι προκλήσεις όμως είναι πολλές που συνοδεύουν αυτές τις εξελίξεις. Τις καινοτόμες θεραπείες συνοδεύουν οι δημοσιονομικές προκλήσεις και αυτές αφορούν το σύνολο των συστημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο, είπε ο υπουργός. Ο πληθυσμός γηράσκει, οι νέες θεραπείες είναι ακριβές και οι κρατικοί προϋπολογισμοί έχουν όρια. Είμαι αισιόδοξος, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, ότι θα τα καταφέρουμε σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα. Η χρήση νέων φαρμάκων, επεσήμανε, πρέπει να γίνει με υπεύθυνο τρόπο και για τον ασθενή, αλλά και η ευθύνη της Πολιτείας είναι ο ασθενής να έχει το φάρμακό του όταν πραγματικά το χρειάζεται. Αναφέρθηκε στην αλόγιστη συνταγογράφηση του πανάκριβου φαρμάκου RELYVRIO για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του κινητικού νευρώνα (ALS), που δεν είχε έγκριση ΕΜΑ παρά έγκριση φάσης ΙΙ από τον FDA και αποσύρθηκε από την εταιρεία. Ωστόσο, όπως είπε, στην Ελλάδα γιατροί το συνταγογραφούσαν παρά τις επανειλημμένες συστάσεις της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας να μην το συνταγογραφούν. Μίλησε για αποτυχία των γιατρών και ξεκαθάρισε ότι θα θεσπιστούν αυστηροί κανόνες συνταγογράφησης ακριβών καινοτόμων φαρμάκων, διότι αν συνεχίσουμε έτσι «δεν θα έχουμε να πάρουμε ούτε ασπιρίνη» είπε χαρακτηριστικά. Η μη σπατάλη των πόρων γίνεται αναγκαία συνθήκη για να μπορούμε να έχουμε τα φάρμακα όταν τα χρειαζόμαστε, είπε ο υπουργός, κάνοντας λόγο για αξιοποίηση πόρων με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Αναφέρθηκε επίσης στο Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, που ήταν από τα πρώτα που υπέγραψε ως υπουργός Υγείας, και η επιτυχία του εξαρτάται από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι η θητεία του θα συνδεθεί με την υλοποίησή του. Για την Ελλάδα, είπε ο κ. Γεωργιάδης, η αντιμετώπιση του καρκίνου αποτελεί, κορυφαία προτεραιότητα, όπως άλλωστε και για όλα τα συστήματα υγείας. «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, πρέπει να τρέξουμε» είπε ο υπουργός Υγείας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προγράμματα πρόληψης «Σ. Δοξιάδης» που υλοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, λέγοντας ότι για πρώτη φορά η Πολιτεία ασχολείται σοβαρά με την πρόληψη.

Η κυρία Ζένια Σαριδάκη, ογκολόγος, πρόεδρος ΔΣ, Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Ογκολογίας (HeSMO), Διευθυντής, 1ο Ογκολογικό Τμήμα, Metropolitan Hospital Athens & Asklepios Diagnosis Crete, αναφέρθηκε στην υπογραφή του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών που έγινε τον πρώτο μήνα του Άδωνι Γεωργιάδη στο Υπουργείο Υγείας, λέγοντας ότι τώρα μπαίνουμε σε φάση υλοποίησης.

ECONOMIST 2

Αναφέρθηκε στα βήματα που πρέπει να γίνουν, όπως στα θεραπευτικά πρωτόκολλα, συνταγογράφηση ογκολογικών φαρμάκων από εξειδικευμένους γιατρούς και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους βιοδείκτες. Η ιατρική ακριβείας είναι πολύτιμη και δεν είναι ακριβή, είπε, ανακοινώνοντας ότι η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Ογκολογίας θα παρουσιάσει αιτιολογημένη νομική πρόταση στο Υπουργείο Υγείας. Από το 2011 έχουν επενδυθεί από τη φαρμακοβιομηχανία πάνω από 6 εκατ. ευρώ στους βιοδείκτες, ώστε οι ογκολογικοί ασθενείς να έχουν αυτούς τους δείκτες, που είναι απαραίτητοι, δωρεάν, είπε. Μίλησε επίσης για τη συνεχή εκπαίδευση των οικολόγων και τη συνεργασία της Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Ογκολογίας με ξένα πανεπιστήμια.

Ο κ. Γιώργος Καπετανάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), ανέφερε ότι από την αρχή της χρονιάς ξεκινήσαμε με αυξημένη ταχύτητα και δύο πάγια αιτήματα της ογκολογικής κοινότητας όπως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και το Μητρώο Νεοπλασιών που βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας. «Η χώρα μας βρίσκεται σε μια δημιουργική κινητικότητα» είπε και τόνισε ότι η ανάπτυξη ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης στοχεύει στη μεγιστοποίηση του οφέλους για τον ασθενή. Θα θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο, αξιοποιώντας όλα τα δεδομένα. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αποτελεί δέσμευση της Πολιτείας και επένδυση στην αντιμετώπιση του καρκίνου ξεκινώντας από την πρόληψη, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι το Εθνικό Σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει την εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ασθενών στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία. Η εξάλειψη των ανισοτήτων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

ECONOMIST 4

Η ποιότητα στη φροντίδα με επίκεντρο των ασθενή είναι η δεύτερη πρόκληση, είπε ο κ. Καπετανάκης, και μίλησε για τη δημιουργία ολοκληρωμένων κέντρων αντιμετώπισης του καρκίνου. Η επένδυση στην καινοτομία και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων είναι βασική παράμετρος για την επιτυχία ενός Σχεδίου Δράσης. Επίσης, η ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών που φέρνουν επανάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου πρέπει να αξιοποιηθούν. Ακόμη, πρέπει να περιλαμβάνεται η αναζήτηση νέων πόρων και η βέλτιστη κατανομή των υφιστάμενων όπως και η υιοθέτηση δεικτών αξιολόγησης.

ECONOMIST 3

Ο Μάικ Χολμς , αντιπρόεδρος, Παγκόσμιες Ιατρικές και Επιστημονικές Υποθέσεις Ογκολογική Θεραπευτική Περιοχή, MSD Global, αναφέρθηκε στη μεγάλη επιστημονική πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία 20 χρόνια αλλά και στις αλλαγές που έχουν γίνει σε επίπεδο αντιλήψεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το στίγμα για τον καρκίνο έχει μειωθεί σημαντικά. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, είπε, διότι ο καρκίνος παραμένει μεγάλη πρόκληση για τη δημόσια υγεία. Να κάνουμε τον καρκίνο από μια θανατηφόρα ασθένεια σε χρόνια, είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό μπορεί να γίνει με τη συνεργασία όλων.

  • ECONOMIST
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανάβει «κόκκινο» στις εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ δύο φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις
Ανάβει «κόκκινο» στις εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ δύο φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις 11 Μαρτίου 2024
Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων: Εξοικονομήσεις 700 εκατ. ευρώ για το 2023 13 Μαρτίου 2024
Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων: Εξοικονομήσεις 700 εκατ. ευρώ για το 2023

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα βιοομοειδή στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το 2027
Pharma Policy
22/09/2026 - 01:07

Τα βιοομοειδή στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το 2027

Γεωργιάδης για τους ελέγχους στα ιατρεία: «Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας δεν καταργήθηκε, μεταφέρθηκε στην ΕΑΔ»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 18:28

Γεωργιάδης για τους ελέγχους στα ιατρεία: «Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας δεν καταργήθηκε, μεταφέρθηκε στην ΕΑΔ»

Γεωργιάδης: «Οι γιατροί του Μαζωνάκη τα έκαναν όλα λάθος»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 12:18

Γεωργιάδης: «Οι γιατροί του Μαζωνάκη τα έκαναν όλα λάθος»

Πέθανε σε κέντρο αποτοξίνωσης ο γιος της Σίντι Κρόφορντ, Πρίσλεϊ Γκέρμπερ
Επικαιρότητα
21/09/2026 - 09:12

Πέθανε σε κέντρο αποτοξίνωσης ο γιος της Σίντι Κρόφορντ, Πρίσλεϊ Γκέρμπερ

Παγώνη: «Με το Medwatch ο καθένας θα μπορεί να ξέρει ποιος είναι ο γιατρός του και την εξειδίκευσή του»
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 17:09

Παγώνη: «Με το Medwatch ο καθένας θα μπορεί να ξέρει ποιος είναι ο γιατρός του και την εξειδίκευσή του»

Η Anthropic στήνει αθόρυβα εργαστήριο βιολογίας, ενισχύοντας το πρόγραμμα ανάπτυξης φαρμάκων με AI
Digital Health
18/09/2026 - 14:36

Η Anthropic στήνει αθόρυβα εργαστήριο βιολογίας, ενισχύοντας το πρόγραμμα ανάπτυξης φαρμάκων με AI

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιοομοειδή στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το 2027
Pharma Policy
22/09/2026 - 01:07
ΣΥ.Φ.Α.Κ.: 617 φαρμακοποιοί στο 13ο Συνέδριο – Στο επίκεντρο η νέα εποχή του φαρμακείου
Pharma Policy
21/09/2026 - 23:00
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.: Παραμένει πρόεδρος η Καίτη Αντωνοπούλου
Patient Talk
21/09/2026 - 22:00
Μιφεπριστόνη: Πιο αποτελεσματική επείγουσα αντισύλληψη με λιγότερες παρενέργειες
Υγεία
21/09/2026 - 21:00
Τιμολογική πολιτική Τραμπ για τα φάρμακα: Διαρροές εγείρουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο εκτός ΗΠΑ
Pharma Policy
21/09/2026 - 20:46
Εργασία με τεχνητό λίθο: Ο σοβαρός κίνδυνος για τους πνεύμονες
Υγεία
21/09/2026 - 20:00
Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer: Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αλλάξει πολλά
Επικαιρότητα
21/09/2026 - 19:59
Η δίκαιη διανομή εμβολίων θα έσωζε σχεδόν 3 εκατ. επιπλέον ζωές σε επόμενη πανδημία
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 19:00
ΕΙΝΑΠ: Αντιδράσεις για την παραμονή γιατρών του ΕΣΥ στην υπηρεσία μετά τα 67
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 18:55
Γεωργιάδης για τους ελέγχους στα ιατρεία: «Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας δεν καταργήθηκε, μεταφέρθηκε στην ΕΑΔ»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 18:28
Γιατί ο χρόνος μοιάζει να περνά πιο γρήγορα όσο μεγαλώνουμε
Ψυχική Υγεία
21/09/2026 - 18:00
Βρωμιδρωσία: Όταν η έντονη οσμή του σώματος δεν είναι απλώς θέμα κακής υγιεινής
Υγεία
21/09/2026 - 17:00
Γιατί η εγκυμοσύνη επηρεάζει τη μνήμη – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες στον εγκέφαλο
Υγεία
21/09/2026 - 16:23
Νευρική ορθορεξία: Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται εμμονή με επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
21/09/2026 - 16:03
«Προσωπικός Βοηθός»: Η ΕΣΑμεΑ ζητά άμεση άρση των αποκλεισμών για άτομα με αναπηρία
Patient Talk
21/09/2026 - 15:30
ΕΑΔ: Πάνω από 4.000 πορίσματα ελέγχων στον τομέα της Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 15:09
Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της διεθνούς έρευνας για τη σήψη
Υγεία
21/09/2026 - 15:00
Δωρεά οργάνων: Τέσσερις δότες χάρισαν ζωή σε συνανθρώπους μας μέσα σε μια μέρα
Υγεία
21/09/2026 - 14:50
Συστηματική άσκηση: Μελέτη ρίχνει φως στα οφέλη της σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο
Υγεία
21/09/2026 - 14:19
Η Astellas Ελλάδος σε ημερίδα στη ΔΕΘ για το σύστημα υγείας και το άμεσο μέλλον του
Pharma News
21/09/2026 - 13:52
Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των παθήσεων της αορτής
Health Talk
21/09/2026 - 13:17
Μιλάτε στον ύπνο σας; Ψυχολόγος εξηγεί τι συμβαίνει στις διάφορες περιοχές του εγκεφάλου
Ψυχική Υγεία
21/09/2026 - 12:54
Γεωργιάδης: «Οι γιατροί του Μαζωνάκη τα έκαναν όλα λάθος»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 12:18
Το ECDC ενισχύει την ευρωπαϊκή «task force» για την αντιμετώπιση του Έμπολα στο Κονγκό
Υγεία
21/09/2026 - 11:51
ΠΑΣΟΝΟΠ: «Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας δεν συστήνει νέο κλάδο νοσηλευτικού προσωπικού»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 11:27
Τα κορίτσια της Εθνικής Βόλεϊ Γυναικών έστειλαν μήνυμα ευαισθητοποίησης για την εθελοντική αιμοδοσία
Υγεία
21/09/2026 - 11:11
Τριήμερη επιστημονική εκδήλωση για τα 60 χρόνια της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΑΠΘ
Υγεία
21/09/2026 - 10:48
Ακόμα και το μικρής διάρκειας περπάτημα σε πιο ταχύ ρυθμό μπορεί να συμβάλει στην μακροζωία
Fitness
21/09/2026 - 10:24
ΙΣΑ: «Δεν μπήκε εισαγγελέας στο ιατρείο του Κολωνακίου όπου πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης»
Επικαιρότητα
21/09/2026 - 10:01
Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα «μπερδεύεται» και προκαλεί αλλεργίες στην ενήλικη ζωή
Υγεία
21/09/2026 - 09:38

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΑΣΟΝΟΠ: «Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας δεν συστήνει νέο κλάδο νοσηλευτικού προσωπικού»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 11:27
Γεωργιάδης: «Οι γιατροί του Μαζωνάκη τα έκαναν όλα λάθος»
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 12:18
Πέθανε σε κέντρο αποτοξίνωσης ο γιος της Σίντι Κρόφορντ, Πρίσλεϊ Γκέρμπερ
Επικαιρότητα
21/09/2026 - 09:12
Η Astellas Ελλάδος σε ημερίδα στη ΔΕΘ για το σύστημα υγείας και το άμεσο μέλλον του
Pharma News
21/09/2026 - 13:52
ΕΑΔ: Πάνω από 4.000 πορίσματα ελέγχων στον τομέα της Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 15:09
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo