ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανάβει «κόκκινο» στις εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ δύο φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις

Pharma Policy
EUROKINISSI
Εκατομμύρια ευρώ καταβλήθηκαν το 2023 για την εισαγωγή φαρμάκου για την Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση (ALS), του οποίου η αποτελεσματικότητα δεν επιβεβαιώνεται από τα νεότερα επισημονικά και ερευνητικά δεδομένα.
Δευτέρα, 11/03/2024 - 13:36
— Photo: EUROKINISSI
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Το συγκεκριμένο φάρματο και τουλάχιστον άλλη μια περίπτωση σκευάσματος, του οποίου η άδεια ανακλήθηκε από τον ΕΜΑ αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο επικείμενης συνάντησης στο Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το News4Health.

Στο θέμα αναφέρθηκε από το βήμα ημερίδας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τη φαρμακευτική πολιτική ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, επιβεβαιώνοντας έτσι τις σχετικές πληροφορίες, προαναγγέλοντας ότι θα σταματήσουν να εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ φάρμακα που έχουν μόνο έγκριση FDA, όπως ήταν η περίπτωση του φαρμάκου για την ALS. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης αν υπάρχει ανάγκη χορήγησης τέτοιων φαρμάκων τότε θα πρέπει η γνωμάτευση γιατρού να πληροί αυστηρά κριτήρια αιτιολόγησης, που θα ελέγχονται από την Επιτροπή που θα συσταθεί και η οποία μεταξύ άλλων θα ελέγχει τις διαδικασίες εισαγωγής φαρμάκων μέσω ΙΦΕΤ, ιδίως των ακριβότερων.

Προβληματισμό και στη χώρα μας προκάλεσε η ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας Amylyx Pharmaceuticals, σύμφωνα με την οποία εξετάζει την απόσυρση από την αγορά φαρμάκου της για την Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση, γνωστή ως ALS (amyotrophic lateral sclerosis), μετά την αποτυχία μεγάλης κλινικής μελέτης για την επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας.

Το φάρμακο, ένας συνδυασμός φαινυλοβουτυρικού νατρίου και taurursodiol, είχε πάρει έγκριση από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων και τροφίμων (FDA) πριν από περίπου δύο χρόνια, παρά την ανεπάρκεια δεδομένων για την αποτελεσματικότητα του στην επιβράδυνση της νόσου ή στην παράταση της επιβίωσης. Τα μόνα διαθέσιμα δεδομένα προήλθαν από μια κλινική μελέτη φάσης 2, με 137 συμμετέχοντες και τη συνέχιση της, κατά την οποία παρακολουθούνταν κάποιοι ασθενείς, που γνώριζαν ότι λάμβαναν το φάρμακο.

Ωστόσο, τα επαρκή στοιχεία για την ασφάλεια του και η σοβαρή ανάγκη για θεραπείες των ασθενών με ALS, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν ένα προσδόκιμο ζωής δύο έως πέντε ετών, οδήγησαν τον FDA στην απόφαση να δώσει την έγκριση τον Σεπτέμβριο του 2022.

Αντιθέτως, τον περασμένο Οκτώβριο, η επιτροπή CHMP του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) επιβεβαίωσε την απόφαση της να μην εγκρίνει την κυκλοφορία του φαρμάκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι χαρακτηριστικό πως για την ALS, μια σπάνια νευρολογική νόσο, γνωστή και ως νόσος του κινητικού νευρώνα, μόνο ακόμη δύο θεραπείες έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ, η ριλουζόλη, το 1995, που παρατείνει την επιβίωση για μερικούς μήνες και η edaravone το 2017, που επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου κατά 33%.

Σύμφωνα με τους New York Times, έκτοτε περίπου 4.000 ασθενείς μόνο στις ΗΠΑ έχουν λάβει τη θεραπεία, η οποία είναι σε μορφή σκόνης και διαλύεται σε νερό για κατάποση ή χορήγηση μέσω σωλήνα σίτισης με τιμή καταλόγου στις ΗΠΑ, στις 158 χιλιάδες δολάρια σε ετήσια βάση.

Η νεότερη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 664 ασθενείς, έδειξε πως η θεραπεία δεν έχει καλύτερα αποτελέσματα από το εικονικό φάρμακο (placebo).

«Θα ακολουθήσουμε την επιστήμη και θα κάνουμε αυτό που είναι σωστό για την κοινότητα των ασθενών, που μπορεί να περιλαμβάνει την εθελοντική απόσυρση του φαρμάκου από την αγορά», δήλωσε ο ένας εκ των δύο CEO της εταιρείας, Justin Klee.

Στην Ελλάδα, μέσω ΙΦΕΤ

Η έλλειψη θεραπευτικών επιλογών φαίνεται πως διαμόρφωσε και στη χώρα μας τις συνθήκες, ώστε οι θεράποντες γιατροί να αναζητήσουν τη λύση του φαρμάκου για τους ασθενείς με ALS.

Συνήθως φάρμακα που βρίσκονται σε φάση κλινικής μελέτης εκτός Ελλάδας δίνονται δωρεάν από τις περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη.

Δεδομένης της άδειας του FDA, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά και με την γνωμάτευση ιατρών, το εν λόγω φάρμακο εισάγεται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και χορηγείται σε ασθενείς.

Πριν από περίπου δυο εβδομάδες, η Amylyx ανακοίνωσε πωλήσεις 380 εκατ. δολαρίων για το εν λόγω σκεύασμα για το 2023.

Πληροφορίες του News4Health, αναφέρουν πως μέσω του ΙΦΕΤ εισήχθησαν ποσότητες του φαρμάκου συνολικής αξία 14 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως εκκρεμεί και άλλη παραγγελία 1 εκατ. ευρώ.

Η περίπτωση του ataluren

Άλλη μια πηγή εξοικονόμησης φαίνεται πως προκύπτει εξ Ευρώπης έπειτα και από την απόφαση του ΕΜΑ να μην ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας υπό όρους του φαρμάκου ataluren, για ασθενείς με μυϊκή δυστροφία Ντουσέν (DMD), που προκαλείται από ανερμηνεύσιμη γονιδιακή μετάλλαξη, μια δεκαετία μετά το αρχικό «πράσινο φως».

Όπως αναφέρει ο EMA, κατά την επαναξιολόγηση του φαρμάκου, η αποτελεσματικότητά του δεν επιβεβαιώθηκε.

Στην αξιολόγηση λήφθηκαν υπόψιν αποτελέσματα μελετών, δεδομένα από Μητρώα ασθενών, τοποθετήσεις εμπειρογνωμόνων νευρολόγων και εκπροσώπων ασθενών καθώς και οι απόψεις των οικογενειών, μεμονωμένων ιατρών και ασθενών.

Έτσι, ο ΕΜΑ έστειλε τη γνωμοδότηση της επιτροπής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα εκδώσει και την τελική νομικά δεσμευτική απόφαση, εφαρμόσιμη σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η απόφαση αναμένεται να σημάνει και την απόσυρση του φαρμάκου από την Ευρώπη.

Το ζήτημα είναι πως έως τότε, οι εισαγωγές του φαρμάκου στη χώρα μας, οι οποίες γίνονται μέσω ΙΦΕΤ, συνεχίζονται.

Συνάντηση στο υπουργείο Υγείας

Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, στις έξι το απόγευμα της Δευτέρας ο κ. Γεωργιάδης θα έχει συνάντηση με τον ΙΦΕΤ, τον ΕΟΦ και τον ΕΟΠΥΥ για το ζήτημα των δύο φαρμάκων. Από τη συνάντηση αναμένεται να προκύψουν και οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις.

Άλλωστε, πιθανή αναστολή των εισαγωγών των συγκεκριμένων σκευασμάτων απαιτεί είτε αποφάσεις από τις ρυθμιστικές αρχές, δηλαδή νέα απόφαση άρσης της άδειας από τον FDA για την περίπτωση του φαρμάκου για την ALS και την έκδοση της οριστικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ataluren, είτε απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Πάντως, οι παραπάνω περιπτώσεις παρουσιάζοντας ως ευκαιρίες για πιθανές εξοικονομήσεις, με στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων για θεραπείες που είναι πολύτιμες για ασθενείς με σοβαρές και σπάνιες παθήσεις.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει ξεκαθαρίσει πως το ΙΦΕΤ είναι ένα χρήσιμο μέσο για τη διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών σε θεραπείες που χρειάζονται και οι οποίες δεν κυκλοφορούν στη χώρα, αλλά για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του θα πρέπει να θωρακιστεί, διά του εξορθολογισμού της δαπάνης.

Τελευταία τροποποίηση στις 13/03/2024 - 22:15
  • ΙΦΕΤ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΣΠΑΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το 50% των Ελλήνων «πετάει» φάρμακα, στο 22% δεν περισσεύουν... για υπηρεσίες υγείας
Το 50% των Ελλήνων «πετάει» φάρμακα, στο 22% δεν περισσεύουν... για υπηρεσίες υγείας 09 Μαρτίου 2024
ECONOMIST-Γεωργιάδης: «Έρχονται αυστηροί κανόνες στη συνταγογράφηση ακριβών καινοτόμων φαρμάκων» 12 Μαρτίου 2024
ECONOMIST-Γεωργιάδης: «Έρχονται αυστηροί κανόνες στη συνταγογράφηση ακριβών καινοτόμων φαρμάκων»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστρέφουν οι «Ράμπο της Υγείας»; Τι εξετάζει το υπουργείο
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 18:14

Επιστρέφουν οι «Ράμπο της Υγείας»; Τι εξετάζει το υπουργείο

Φάρμακα στα μέτρα μας: Πώς τα γονίδια μπορούν να προβλέψουν την ανταπόκριση στη θεραπεία
Υγεία
15/09/2026 - 13:00

Φάρμακα στα μέτρα μας: Πώς τα γονίδια μπορούν να προβλέψουν την ανταπόκριση στη θεραπεία

Η συγγνώμη του Γεωργιάδη προς την οικογένεια του Γιώργου Μαζωνάκη: «Το σύστημα δεν μπόρεσε να τον προστατεύσει»
Επικαιρότητα
14/09/2026 - 14:51

Η συγγνώμη του Γεωργιάδη προς την οικογένεια του Γιώργου Μαζωνάκη: «Το σύστημα δεν μπόρεσε να τον προστατεύσει»

Γεωργιάδης: Οι πολίτες θα βλέπουν μέσω app ποιες ιατρικές πράξεις επιτρέπεται να κάνει κάθε γιατρός
Υγεία
14/09/2026 - 10:00

Γεωργιάδης: Οι πολίτες θα βλέπουν μέσω app ποιες ιατρικές πράξεις επιτρέπεται να κάνει κάθε γιατρός

Αύξηση 5 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τους φυσικοθεραπευτές από το 2027
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 09:00

Αύξηση 5 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τους φυσικοθεραπευτές από το 2027

ΕΕ: 400 εκατ. ευρώ στη Sanofi για την παραγωγή ινσουλίνης στην Ευρώπη
Pharma Policy
09/09/2026 - 09:00

ΕΕ: 400 εκατ. ευρώ στη Sanofi για την παραγωγή ινσουλίνης στην Ευρώπη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Double cleansing: Χρειάζεται να πλένουμε το σώμα μας δύο φορές; Τι λένε οι δερματολόγοι
Ομορφιά
16/09/2026 - 12:00
Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας
Ψυχική Υγεία
16/09/2026 - 11:00
ΙΣΑ: Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει τα τελευταία χρόνια σε ιατρεία
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 10:31
BPC-157: Το «πειραματικό» πεπτίδιο που δεν έχει εγκριθεί αλλά κάνει θραύση στη γκρίζα αγορά
Υγεία
16/09/2026 - 10:00
ΗΠΑ: Και τέταρτος θάνατος από ιλαρά στην Πενσιλβάνια
Επικαιρότητα
16/09/2026 - 09:15
Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 09:00
Θάνατος Μαζωνάκη: Στη φυλακή το ζευγάρι των γιατρών- Κατηγορούν το ΕΚΑΒ
Επικαιρότητα
16/09/2026 - 08:20
ESC Congress 2026: 127 Έλληνες επιστήμονες συμμετείχαν ενεργά στο κορυφαίο καρδιολογικό συνέδριο
Υγεία
16/09/2026 - 07:28
ΟΗΕ: «Παραμένει φονική και τεράστιας κλίμακας η επιδημία του Έμπολα»
Υγεία
16/09/2026 - 03:43
Υγεία στην εργασία: Η πρόληψη δεν σταματά στην αποφυγή των ατυχημάτων
Υγεία
16/09/2026 - 00:09
ΠαΣΟΝοΠ: «Το ΕΣΥ δεν μπορεί να οικοδομηθεί μόνο με ανακαινίσεις κτηρίων και νέο εξοπλισμό»
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 23:28
ΕΕΜΗ: Η σιωπηλή στα πρώτα της στάδια PBC μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος
Υγεία
15/09/2026 - 22:18
Τα 9+1 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί μπορεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα όρασης
Health Talk
15/09/2026 - 21:23
Έξι ασκήσεις ισορροπίας που μπορείτε να κάνετε καθώς μεγαλώνετε - Αναλυτικές οδηγίες
Fitness
15/09/2026 - 20:46
Ψυχική ενδυνάμωση, ανθεκτικότητα και οικογενειακή συνοχή μέσα από το «Hope Blooms» της ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ
Ψυχική Υγεία
15/09/2026 - 20:09
ΕΟΕ: Περισσότερες από 19 νέες διαγνώσεις καρκίνου προστάτη την ημέρα στην Ελλάδα το 2024
Υγεία
15/09/2026 - 19:33
Λέσβος: Απορρίφθηκε απόφαση για διακοπή των θανατώσεων ζώων λόγω αφθώδους πυρετού
Επικαιρότητα
15/09/2026 - 18:49
Επιστρέφουν οι «Ράμπο της Υγείας»; Τι εξετάζει το υπουργείο
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 18:14
«Οι Νοσηλευτές δίνουν Όραμα Ελπίδας»: Ενημερωτική δράση για τη δωρεά μυελού των οστών στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Υγεία
15/09/2026 - 17:37
Pop-Up Liver Hub: Δράση πρόληψης των ηπατικών νοσημάτων σε μετανάστες και πρόσφυγες από τον «Προμηθέα»
Patient Talk
15/09/2026 - 17:11
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία παρουσίασε την ιστοσελίδα inosi.gr
Υγεία
15/09/2026 - 16:44
Φλεβική θρόμβωση: Φορετή διαγνωστική συσκευή για την πρώιμη ανίχνευση της σε φάση κλινικών μελετών
Digital Health
15/09/2026 - 16:19
Επιστροφή στο σχολείο και διατροφή των παιδιών: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Διατροφή
15/09/2026 - 15:54
Αγαπηδάκη: «Αναγκαίες οι αλλαγές στην ΑΕΜΥ για τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Άνοιας»
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 15:28
Νέα μελέτη εξετάζει πιθανή αύξηση του κινδύνου θανάτου από αντιβιοτικό
Υγεία
15/09/2026 - 15:06
Πρώτο και σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη ο τακτικός έλεγχος και η πρόληψη
Health Talk
15/09/2026 - 14:43
Το διάβασμα για ευχαρίστηση και μάλιστα με παρέα προστατεύει τον εγκέφαλο δια βίου
Ψυχική Υγεία
15/09/2026 - 14:00
Ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Υγεία: Σφοδρή κριτική στο υπουργείο μετά την υπόθεση Μαζωνάκη
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 13:27
Φάρμακα στα μέτρα μας: Πώς τα γονίδια μπορούν να προβλέψουν την ανταπόκριση στη θεραπεία
Υγεία
15/09/2026 - 13:00
Ακτινολόγοι: Ποιες εξετάσεις και επεμβάσεις δεν γίνονται νόμιμα
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 12:30

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επτά τροφές που χορταίνουν περισσότερο και μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους
Διατροφή
14/09/2026 - 13:00
ΙΣΑ: Οι τρεις παρεμβάσεις για την προστασία των ασθενών στο θολό τοπίο των υπηρεσιών μακροζωίας
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 08:39
Περισσότεροι από 1.700 πολίτες στη Δυτική Αττική επωφελήθηκαν από δωρεάν ιατρικές εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 17:37
Απαντήσεις από τον ΙΣΑ στα ερωτήματα για την αδειοδότηση των ιατρείων και τους ελέγχους
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 18:37
Η Novo Nordisk αλλάζει το brand της και τη στρατηγική της για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
14/09/2026 - 19:26
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo