ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυσοίωνη πρόβλεψη για την πορεία της δαπάνης από τις φαρμακευτικές: Απαραίτητη μια συμφωνία πλαίσιο, τονίζουν

Pharma Policy
Pexels
Τη λήψη άμεσων μέτρων, μέσω μια συντονισμένης εθνικής φαρμακευτικής στρατηγικής, αξιώνουν οι εκπρόσωποι της αγοράς, προειδοποιώντας πως διαφορετικά έως το 2028 το 90% των δαπανών για τις ανάγκες των πολιτών σε καινοτόμα φάρμακα θα καλύπτεται από τις εταιρείες.
Τρίτη, 16/07/2024 - 07:01
— Photo: Pexels
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του φαρμάκου, τη βιωσιμότητα του κλάδου και την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα, ιδίως τα καινοτόμα, κρούουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, αναδεικνύοντας τη σύναψη ενός συμφώνου συνεργασίας με την κυβέρνηση ως ικανή συνθήκη για να ανατρέψει την κατάσταση.

Τα απαραίτητα συστατικά τη συμφωνία πλαίσιο τριετούς διάρκειας, που αναδεικνύουν οι φαρμακευτικές εταιρείες καινοτόμων φαρμάκων, είναι η αύξηση της χρηματοδότησης, τουλάχιστον στο μέσο όρο της Ευρώπης αλλά και η προσήλωση στην υιοθέτηση των κατάλληλων διαρθρωτικών μέτρων.

Που βρισκόμαστε

Η φαρμακευτική αγορά φαίνεται πως βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, κατά το PhaRMA Innovation Forum (PIF), καθώς όποιες κινήσεις έχουν ανακοινωθεί δεν έχουν ακόμη αποδώσει τα αναμενόμενα.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 και μόνο για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ καταγράφεται σημαντική αύξηση των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback και rebate), με την δαπάνη να συνεχίζει την ανοδική της πορεία παρά τις πρόσφατες κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Ούτε οι ενέσεις χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, προσωρινές σε χαρακτήρα, εκτιμάται ότι επαρκούν για να ανακάμψουν τον εκτροχιασμό.

Επιπρόσθετο «αγκάθι» αποτελεί η διαρκώς διογκούμενη δαπάνη του ΙΦΕΤ, η οποία μόνο τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους καταγράφει αύξηση 63,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 ξεπερνώντας τα 78,7 εκατ. ευρώ. Αυξημένα κατά 80% εμφανίζονται τα ΑΜΚΑ που αιτήθηκαν φάρμακα μέσω του Ινστιτούτου.

Η φαρμακευτική πολιτική που εφαρμόζεται αποδεικνύεται ανεπαρκής για να αντιμετωπίσει τη δυσμενώς εξελισσόμενη κατάσταση, σύμφωνα με τους φορείς του κλάδου. Και αυτό γιατί κυρίως χαρακτηρίζεται από υποχρηματοδότηση, αν αναλογιστούμε ότι από το 2022, οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι ο κύριος χρηματοδότης του φαρμάκου (52% υποχρεωτικές πληρωμές έναντι 48% δημόσιος προϋπολογισμός). Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι ανισότητες στην κατανομή των πόρων, αλλά και η ελλειψη σταθερότητας και προβλεψιμότητας, που επίσης χαρακτηρίζει την υφιστάμενη πολιτική. Όπως σημειώνουν οι εταιρείες, η ρήτρα συνυπευθυνότητας που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λήγει το 2025 και δεν υπάρχει καμία δέσμευση της Πολιτείας για την επόμενη ημέρα. Αντίθετα, οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν έχουν ακόμη λάβει τα συνολικά σημειώματα του 2023. Για τα δε νοσοκομειακά φάρμακα δεν έχει εκδοθεί ούτε καν το σημείωμα clawback του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό που αναδεικνύουν οι εκπρόσωποι του κλάδου είναι η καθυστέρηση στα μέτρα για τον έλεγχο της ζήτησης. Όπως εκτιμούν, ψηφιακά εργαλεία όπως δεσμευτικά θεραπευτικά πρωτόκολλα, ηλεκτρονική διασύνδεση των νοσοκομείων, ΑΗΦΥ, DRGs θα προάγουν τη χρηστή διαχείριση της φαρμακευτικής δαπάνης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υγείας.

Οι επιπτώσεις

Με τις εταιρείες να προβλέπουν πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τα θέματα βιωσιμότητας που ήδη αντιμετωπίζουν θα καταστούν ανυπέρβλητα, η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα ιδίως φάρμακα ήδη αποδεικνύεται μετ’ εμποδίων.

Το 2023, το 50% των καινοτόμων φαρμάκων που είχαν λάβει έγκριση από τον EMA την προηγούμενη τετραετία δεν ήταν διαθέσιμα στους Έλληνες ασθενείς, όπως έχει γράψει και το News4Health.

Η πίεση στα φάρμακα που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία και αφορούν ασθενείς με πολύ σοβαρές παθήσεις θα επιδεινώνεται συνεχώς.

Αν δεν ανατραπεί η πορεία, εκτιμάται ότι σε 4 χρόνια η χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών σε καινοτόμα φάρμακα θα προέρχεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες σε ποσοστό 90%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του PIF, βάσει της υφιστάμενης πολιτικής, clawback και rebate στα νοσοκομειακά φάρμακα από 81,9% των συνολικών πωλήσεων το 2023 θα φθάσουν στο 92,3% το 2028 θα φτάσουν το 92,3%, ενώ στα φάρμακα που διακινούνται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ από 67,6% το 2023 το ποσοστό θα εκτοξευθεί στο 86,9% σε 4 χρόνια.

Συμφωνία πλαίσιο

Το ενδεχόμενο σύναψης ενός συμφώνου συνεργασίας ανέδειξε πρόσφατα και ο Υπουργός Υγείας, μετά από πρόταση της φαρμακοβιομηχανίας.

Για τις εταιρείες του κλάδου, πάντως, μια συμφωνία πλαίσιο για μια εθνική φαρμακευτική στρατηγική είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της πορείας της δαπάνης και τον εξορθολογισμό της.

Περιγράφοντας τις βασικές αρχές που θα διέπουν το Σύμφωνο Συνεργασίας, το PIF σημειώνει ότι θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συναπόφασης μεταξύ της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα των Υπ. Υγείας, Οικονομικών, Ανάπτυξης, αλλά και των φορέων της φαρμακοβιομηχανίας, δηλαδή PIF, ΣΦΕΕ, ΠΕΦ. Παράλληλα, όμως, στη διαδικασία θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση και με τις ενώσεις ασθενών.

Στόχος θα είναι η διασφάλιση της προβλεψιμότητας και της σταθερότητας, μέσω ενός πλάνου δράσης τριετούς ορίζοντα, ενώ θα πρέπει να περιέχει συγκεκριμένους στόχους, πολιτικές, προϋπολογισμό, χρονοδιάγραμμα και δείκτες μέτρησης της απόδοσης και αποτελεσματικότητας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης προτείνεται να υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την επάρκεια του προϋπολογισμού του φαρμάκου, με κατεύθυνση τη σύγκλιση στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, για τη λήψη των απαραίτητων διαρθρωτικών μέτρων, που θα στοχεύουν στον περιορισμό της ζήτησης και την αξιοποίηση δεδομένων για στοχευμένες εξοικονομήσεις, καθώς και για την παροχή κινήτρων για επενδύσεις. Ειδικά στο τελευταίο πεδίο κρίνεται σημαντικός ο επαναπροσδιορισμός των κριτήριων συμψηφισμού clawback έναντι R&D επενδύσεων.

Από την πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών, τουλάχιστον της καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας, οι δεσμεύσεις που προκρίνονται αφορούν σε:

  • Εντατικότερο επενδυτικό αποτύπωμα στην κλινική έρευνα,
  • Συνεργασία σε προγράμματα εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ και προσέλκυσης επενδύσεων (PIF Big Data / RWD Program, PIF Accelerator για την παροχή τεχνογνωσίας για την αποδοτικότερη χρήση της φαρμακευτικής περίθαλψης).
  • Συνέργειες σε επίπεδο ευαισθητοποίησης, προγραμμάτων υποστήριξης ασθενών κ.λπ.

Όλα τα παραπάνω με στόχο τη διασφάλιση ευνοϊκότερων συνθηκών για την έγκαιρη διάθεση νέων καινοτόμων θεραπειών στην Ελλάδα.

Πιθανά οφέλη

Τα οφέλη από την εφαρμογή μιας τέτοιας συμφωνίας πλαίσιο μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοβιομηχανίας θα φανούν άμεσα, σύμφωνα με το PIF.

Αντί για υποχρεωτικές επιστροφές της τάξεως του 90%, εκτιμάται πως το 2028 θα μπορούσε να καταγραφεί σημαντική υποχώρηση των ποσοστών clawback και rebate και σταδιακή σύγκλιση όλων των καναλιών, γύρω στο 40%.

Βάσει των εκτιμήσεων του Forum, μια συμφωνία πλαίσιο που βασίζεται σε διαρθρωτικά μέτρα, κίνητρα για επενδύσεις και συνοδεύεται από ενίσχυση του προϋπολογισμού μπορεί το 2028 να κατεβάσει τις υποχρεωτικές επιστροφές στα νοσοκομειακά φάρμακα στο 40,6% και στα φάρμακα που διακινούνται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ στο 40,2.

Μάλιστα, ακόμη και στο κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων, που βάσει της υφιστάμενης πολιτικής clawback και rebate θα παρέμεναν σταθερά γύρω στο 46% με 47%, θα μπορούσαν μειωθούν στο 38,2%.

Τελευταία τροποποίηση στις 16/07/2024 - 07:22
  • ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΛΑΙΣΙΟ
  • ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • PIF
  • CLAWBACK
  • REBATE
  • ΚΙΝΗΤΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανήσυχος ο ΠΦΣ για ελλείψεις φαρμάκων τον Αύγουστο - Τι ζητάει με επιστολή του προς τον ΣΦΕΕ
Ανήσυχος ο ΠΦΣ για ελλείψεις φαρμάκων τον Αύγουστο - Τι ζητάει με επιστολή του προς τον ΣΦΕΕ 15 Ιουλίου 2024
Γεωργιάδης: «Προσπαθούμε να βάλουμε όρια στο clawback - Τριετές μνημόνιο με τις φαρμακευτικές» 16 Ιουλίου 2024
Γεωργιάδης: «Προσπαθούμε να βάλουμε όρια στο clawback - Τριετές μνημόνιο με τις φαρμακευτικές»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φυσικοθεραπευτές: Νέο αίτημα συνάντησης με τον Πιερρακάκη για το clawback
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 16:32

Φυσικοθεραπευτές: Νέο αίτημα συνάντησης με τον Πιερρακάκη για το clawback

Νέα παρέμβαση του ΙΣΑ για το claw back και τον δανεισμό των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 16:51

Νέα παρέμβαση του ΙΣΑ για το claw back και τον δανεισμό των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ

Ξεπέρασε το 80% η συμμετοχή στην κινητοποίηση των εργαστηριακών ιατρών στην Αθήνα
Επικαιρότητα
11/11/2025 - 16:53

Ξεπέρασε το 80% η συμμετοχή στην κινητοποίηση των εργαστηριακών ιατρών στην Αθήνα

Γεωργιάδης: «Μέτρα για το clawback στα διαγνωστικά εργαστήρια - Κάτω από το 15% στο πρώτο τρίμηνο του '26»
Πολιτική Υγείας
07/11/2025 - 18:27

Γεωργιάδης: «Μέτρα για το clawback στα διαγνωστικά εργαστήρια - Κάτω από το 15% στο πρώτο τρίμηνο του '26»

Και ο ΙΣΘ στο πλευρό των εργαστηριακών γιατρών για την κατάργηση του clawback
Επικαιρότητα
06/11/2025 - 17:44

Και ο ΙΣΘ στο πλευρό των εργαστηριακών γιατρών για την κατάργηση του clawback

PIF: «Απαιτείται μόνιμη λύση για το ασφυκτικό clawback»
Pharma Policy
05/11/2025 - 19:28

PIF: «Απαιτείται μόνιμη λύση για το ασφυκτικό clawback»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύνδρομο Hunter: Γονιδιακή θεραπεία φρενάρει την άνοια σ' ένα τρίχρονο αγόρι
Υγεία
25/11/2025 - 10:00
Το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα ξεκινάει κλινικές δοκιμές μέσα στο 2026
Υγεία
25/11/2025 - 08:42
Βιοψία μαστού και διασπορά του καρκίνου: Ένας πολύ επικίνδυνος μύθος
Health Talk
25/11/2025 - 07:29
Γάζα: Η GHF που υποστηριζόταν από Ισραήλ και ΗΠΑ τερματίζει την αποστολή της
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 03:44
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπαίνει στην πρώτη γραμμή κατά του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 00:19
Σεμινάρια του ΙΣΑ για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία
Υγεία
24/11/2025 - 22:48
Η AlfaOmega Pharma Logistics εγκαινίασε τη νέα υπερσύγχρονη αποθήκη της στον Ασπρόπυργο
Pharma News
24/11/2025 - 22:13
Η ΠΟΜΕΠ ζητεί άμεσα μέτρα για την έλλειψη εμβολίων κατά του πνευμονιόκοκκου
Υγεία
24/11/2025 - 21:33
ΓΣΕΕ: Συμπαράσταση στα θύματα έμφυλης βίας και παρενόχλησης με ειδικές δράσεις
Επικαιρότητα
24/11/2025 - 20:51
Νέα μελέτη για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα: Ξεκινά πολύ πριν από τα συμπτώματα
Υγεία
24/11/2025 - 20:02
Η Νομαρχία Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε τη σίτιση των αδέσποτων σκύλων
Pet
24/11/2025 - 19:37
Επτά αιτήματα θέτει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Καρδιοπάθειες προς την Κεραμέως
Patient Talk
24/11/2025 - 18:46
Γεωργιάδης: «Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Υγεία δεν αποτυπώνει τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης»
Πολιτική Υγείας
24/11/2025 - 18:19
Βερβερίνη, κανέλα, πράσινο τσάι: Φυσικά συστατικά που μπορούν να μιμηθούν τη δράση των φαρμάκων απώλειας βάρους
Διατροφή
24/11/2025 - 17:44
Θεμιστοκλέους στο 7ο Fortune Greece CEO Initiative Forum: Ο ρόλος του συστήματος υγείας στο δημογραφικό
Επικαιρότητα
24/11/2025 - 16:53
Πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του ήπατος δίνει ελπίδα για μια σπάνια μορφή της νόσου
Υγεία
24/11/2025 - 16:16
ΑΠΘ: Νέα υπηρεσία για τον προσδιορισμό της κουμαρίνης σε αρτοσκευάσματα - Σε υψηλές συγκεντρώσεις είναι ηπατοξική
Διατροφή
24/11/2025 - 16:00
Βελτιωμένο προφίλ ασφάλειας για τη βαμορολόνη - Προορίζεται για ασθενείς Μυϊκή Δυστροφία Duchenne
Pharma News
24/11/2025 - 15:21
Τα μικρόβια του εντέρου μπορεί να ενεργοποιούν την αλλεργική ρινίτιδα
Υγεία
24/11/2025 - 15:00
Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Διάκριση για την πρωτοποριακή εφαρμογή της φαρμακευτικής κάνναβης στην κλινική πρακτική
Επικαιρότητα
24/11/2025 - 14:47
Στένωση καρωτίδων: Ο συνδυασμός στεντ - φαρμακευτικής αγωγής αποτρέπει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Υγεία
24/11/2025 - 14:00
Στυτική δυσλειτουργία: Πώς να σώσετε τον γάμο σας
Health Talk
24/11/2025 - 13:04
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο ΕΣΥ – Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον Ψηφιακό Βοηθό Πολίτη
Πολιτική Υγείας
24/11/2025 - 12:53
Γαστροφυσική: Η ψυχολογία της ....μπουκιάς και οι λεπτές ισορροπίες του κορεσμού
Διατροφή
24/11/2025 - 12:00
Διαβήτης και κάτω άκρα: Πώς αυξάνεται ο κίνδυνος για βλάβες και ακρωτηριασμό;
Health Talk
24/11/2025 - 11:00
Anisakis: Η πρώτη διάγνωση του σκουληκιού της ρέγγας στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
24/11/2025 - 10:00
Η εγγονή του Τζον Κένεντι διαγνώστηκε με λευχαιμία σε τελικό στάδιο - Τα βάζει με τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας
Επικαιρότητα
24/11/2025 - 09:00
Καρδιά ταξίδεψε για μεταμόσχευση 1.600 χλμ "χτυπώντας" χάρη σε ειδικό μηχάνημα
Υγεία
24/11/2025 - 08:30
Αγαπηδάκη για ΚΟΜΥ: 5.000 πολίτες εξυπηρετήθηκαν σε 15 ημέρες -1.300 δέχθηκαν ιατρική φροντίδα στο σπίτι
Πολιτική Υγείας
24/11/2025 - 08:00
Μαγνήσιο: Το θαυματουργό μέταλλο για τον οργανισμό και οι τύποι του - Σε ποιες τροφές θα το βρούμε
Διατροφή
22/11/2025 - 17:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στένωση καρωτίδων: Ο συνδυασμός στεντ - φαρμακευτικής αγωγής αποτρέπει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Υγεία
24/11/2025 - 14:00
Anisakis: Η πρώτη διάγνωση του σκουληκιού της ρέγγας στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
24/11/2025 - 10:00
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο ΕΣΥ – Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον Ψηφιακό Βοηθό Πολίτη
Πολιτική Υγείας
24/11/2025 - 12:53
Μαγνήσιο: Το θαυματουργό μέταλλο για τον οργανισμό και οι τύποι του - Σε ποιες τροφές θα το βρούμε
Διατροφή
22/11/2025 - 17:13
Προειδοποίηση ΠΟΥ για την εκτόξευση της αντοχής της γονόρροιας στα αντιβιοτικά
Υγεία
22/11/2025 - 13:56
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo