ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χουλιάρα: «Η AstraZeneca επενδύει στην επιστημονική έρευνα και την καινοτομία»

Pharma News
EUROKINISSI
Στο ισχυρό αποτύπωμα της AstraZeneca, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο, επικεντρώθηκε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας για την Ελλάδα και την Κύπρο Έλενα Χουλιάρα κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους υγείας.
Παρασκευή, 01/03/2024 - 16:39
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Η κυρία Έλενα Χουλιάρα στην εισαγωγική της τοποθέτηση ανέδειξε την ανάγκη ευρύτερης ενίσχυσης της καινοτομίας ενώ αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο η εταιρία προσεγγίζει τη βιωσιμότητα. «Η AstraZeneca επενδύει στην επιστημονική έρευνα 10,9 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο και φιλοδοξία μας είναι έως το 2030 να διαθέσουμε 20 νέα καινοτόμα φάρμακα. Το 70% των νέων δραστικών ουσιών των σκευασμάτων της εταιρείας έχει προέλθει ήδη μέσα από την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των big data ενώ το 90% των νέων της φαρμάκων θα είναι φάρμακα ακριβείας» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Επικεντρώνοντας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε τόσο στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας όσο και στη συνεισφορά της στην οικονομία και την απασχόληση: «Ο κύκλος εργασιών μας το 2022 ανήλθε σε 225 εκατ. ευρώ. Απασχολούμε 258 εργαζόμενους, το 78% των οποίων, υψηλής εξειδίκευσης. Με βάση τα στοιχεία του 2022, οι εκπτώσεις και οι επιστροφές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ανήλθαν σε 106,6 εκατ. ευρώ». Όπως σημείωσε, την τριετία 2023-2025 η AstraZeneca αναμένεται να λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για 11 νέα φάρμακα και 47 ενδείξεις. To 33% των νέων φαρμάκων/ενδείξεων αφορούν στοχεύουσες θεραπείες. Από το 2020 έως σήμερα η εταιρεία προχώρησε 44 Κλινικές Μελέτες και 5 προγράμματα Πρώιμης Πρόσβασης.

Η στρατηγική επένδυση στην καινοτομία

Η κυρία Χουλιάρα ανέδειξε την ανάγκη στρατηγικής επένδυσης στην καινοτομία του φαρμάκου, τονίζοντας: «Το μέλλον της υγείας μας και η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που λαμβάνουμε εξαρτώνται από τη στήριξη στη φαρμακευτική καινοτομία. H φαρμακευτική καινοτομία είναι εκείνη που δημιουργεί και θα συνεχίσει να δημιουργεί σύγχρονα φάρμακα που σώζουν ζωές. Η καινοτομία χρειάζεται συνεπώς συστηματική χρηματοδότηση. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε την υγεία, την καινοτομία και την πρόληψη ως επένδυση για το μέλλον - και να πάψουμε να την εξετάζουμε αποκλειστικά ως κόστος ή απλά ως προϋπολογισμό. Η στήριξη της καινοτομίας αποτελεί ουσιαστικά στήριξη της κοινωνικής συνοχής και αυτό σχετίζεται τόσο με τη θεραπεία όσο και με την πρόληψη».

Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, συμπλήρωσε: «Τα τελευταία χρόνια έχουν νομοθετηθεί μέτρα τα οποία αυξάνουν το βάρος επιστροφών στην καινοτόμο βιομηχανία. Καταγράφεται σημαντική αύξηση των επιστροφών στο κανάλι των φαρμάκων υψηλού κόστους και το νοσοκομειακό κανάλι. Για την καινοτόμο βιομηχανία αυτό σημαίνει ότι απειλείται η βιωσιμότητά της. Το 2023 οι επιστροφές στο νοσοκομειακό κανάλι μετά τις ανακοινώσεις των κλειστών προϋπολογισμών προβλέπεται να ξεπεράσουν το 80% συνυπολογίζοντας και την ενεργοποίηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Η ανθεκτικότητα του εθνικού συστήματος υγείας

Η κυρία Χουλιάρα έκανε ειδική αναφορά στην παγκόσμια πρωτοβουλία της εταιρείας Partnership for Health System Sustainability and Resilience (PHSSR): «Με αφορμή την πανδημία της Covid-19, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τη διεθνή συνεργασία PHSSR σε συνεργασία με το London School of Economics και το World Economic Forum. Σκοπός της ήταν και είναι να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχει τρόπος να αναδιαρθρώσουμε καλύτερα τα συστήματα υγείας των χωρών για να αντέχουν έντονους κλυδωνισμούς και να ανακάμπτουν γρήγορα». Επεσήμανε ότι στην Ελλάδα πρωτοβουλία απέδωσε καρπούς εξαιρετικά άμεσα, με επικεφαλής της σχετικής μελέτης τον καθηγητή Κώστα Αθανασάκη από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής πλαισιωμένο από μία ομάδα 20 διακεκριμένων επιστημόνων και επαγγελματιών του χώρου της υγείας.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ήδη διαθέσιμα με τις 23 βασικές διαπιστώσεις και συστάσεις της επιστημονικής ομάδας να αποτελούν την καλύτερη δυνατή βάση χάραξης νέων πολιτικών υγείας. Για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο και ανθεκτικό σύστημα υγείας για το μέλλον, χρειαζόμαστε πολιτικές οι οποίες θα δημιουργούνται με βάση τη ζήτηση, τις ανάγκες δηλαδή των ασθενών και όχι με βάση την προσφορά όπως γίνεται σήμερα» τόνισε.

Επένδυση και στην πρόληψη

Η Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca επέμεινε παράλληλα στην ανάγκη να εστιάσουμε εντονότερα σε πολιτικές πρόληψης, με καθορισμό συγκεκριμένων στόχων και κριτηρίων αξιολόγησης της εφαρμογής των προγραμμάτων πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου. «Από την πλευρά μας, συμμετέχουμε και θέλουμε να ενισχύσουμε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης σε ασθένειες όπως η χρόνια νεφρική νόσος και ο καρκίνος του πνεύμονα. Συγκεκριμένα, μάλιστα για τον καρκίνο του πνεύμονα, έχουμε καταθέσει στο υπουργείο Υγείας, στη γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας, πρόταση για την έγκαιρη πρόληψη αλλά και τη διαχείριση των ασθενών εφ’ όσον διαγνωσθούν» επεσήμανε.

Τέλος, η κυρία Χουλιάρα αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη έμφαση που δίνει η εταιρεία στη βιωσιμότητα και σε δράσεις για το περιβάλλον. Ανακοίνωσε, μάλιστα, την πρωτοβουλία της εταιρείας να μετατρέψει το σύνολο του στόλου των οχημάτων της σε ηλεκτρικά: «Στην AstraZeneca πρεσβεύουμε ότι η ανθρώπινη υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία του πλανήτη και κατ’ επέκταση, ότι η σωστή περιβαλλοντική διαχείριση μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ανθρώπων, αλλά και να αποτρέψει την εμφάνιση ασθενειών. Η AstraZeneca έχει δεσμευτεί και εστιάζει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πρωτοπορεί με σημαντικές επενδύσεις σε προγράμματα που συμβάλλουν στην άμβλυνση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε τη φιλόδοξη πρωτοβουλία του AZ Forest. Το AZ Forest, αφορά στην αναδάσωση και τη βιοποικιλότητα για την υποστήριξη της δράσης για την κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη υγεία. Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε το 2020, διευρύνθηκε το 2023 και περιλαμβάνει τη δέσμευση της ΑstraZeneca να φυτέψει 200 εκατομμύρια δέντρα έως το 2030 και να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή τους. Το πρόγραμμα αποτελεί μία επένδυση 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στην Ελλάδα, έχουμε ευθυγραμμιστεί με τους διεθνείς μας στόχους. Στο πλαίσιο του ανανεωμένου μας περιβαλλοντικού προγράμματος «Προστατεύουμε το Περιβάλλον με… Πράξεις» και με τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων της εταιρείας μας, θα φυτεύσουμε και θα φροντίσουμε περισσότερα από 30.000 δέντρα σε όλη την Ελλάδα έως το 2030».

Παράλληλα, η κυρία Χουλιάρα αναφέρθηκε στην στήριξη της ηλεκτροκίνησης ως δράσης μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας, τονίζοντας: «Ο εταιρικός μας στόλος θα είναι πλέον ηλεκτρικός. Μέσα στο 2024, θα ολοκληρωθεί η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση των 230 οχημάτων μας ενώ ήδη ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση 42 φορτιστών στα γραφεία μας».

  • ASTRAZENECA
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
  • ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνεργασία GENESIS Pharma-Regeneron Pharmaceuticals για την εμπορική διάθεση αντικαρκινικού φαρμάκου
Συνεργασία GENESIS Pharma-Regeneron Pharmaceuticals για την εμπορική διάθεση αντικαρκινικού φαρμάκου 01 Μαρτίου 2024
CSL Behring: Δίπλα στους ασθενείς με σπάνια νοσήματα 01 Μαρτίου 2024
CSL Behring: Δίπλα στους ασθενείς με σπάνια νοσήματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η AstraZeneca στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Επενδύοντας στην πρόληψη και την καινοτομία
Pharma News
22/04/2026 - 00:04

Η AstraZeneca στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Επενδύοντας στην πρόληψη και την καινοτομία

Bayer AG: Στρατηγικές επιλογές το ισχυρό χαρτοφυλάκιο στα φάρμακα και το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης
Pharma News
21/04/2026 - 15:36

Bayer AG: Στρατηγικές επιλογές το ισχυρό χαρτοφυλάκιο στα φάρμακα και το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης

IgA νεφροπάθεια: Μονοκλωνικό για σπάνια αιματολογικά νοσήματα καταστέλλει τις πρωτεΐνες που την προκαλούν
Pharma News
21/04/2026 - 14:00

IgA νεφροπάθεια: Μονοκλωνικό για σπάνια αιματολογικά νοσήματα καταστέλλει τις πρωτεΐνες που την προκαλούν

H Eli Lilly πιο κοντά στο «Ιερό Δισκοπότηρο» της κυτταρικής θεραπείας
Pharma News
21/04/2026 - 09:51

H Eli Lilly πιο κοντά στο «Ιερό Δισκοπότηρο» της κυτταρικής θεραπείας

Νέα στρατηγική πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ για την καινοτομία και τη βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας
Pharma Policy
16/04/2026 - 17:11

Νέα στρατηγική πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ για την καινοτομία και τη βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας

Το αποτέλεσμα των «επαναστατικών» φαρμάκων για την νόσο Αλτσχάιμερ είναι «ασήμαντη»: Βρετανική έρευνα
Υγεία
16/04/2026 - 11:00

Το αποτέλεσμα των «επαναστατικών» φαρμάκων για την νόσο Αλτσχάιμερ είναι «ασήμαντη»: Βρετανική έρευνα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η κατανόηση του αυτισμού ξεπερνά τον προφορικό λόγο, σύμφωνα με ερευνητές που βρίσκονται στο φάσμα
Ψυχική Υγεία
22/04/2026 - 18:32
ΕΟΠΑΕ: Σώθηκαν 772 ζωές στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του πρώτου Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης
Ψυχική Υγεία
22/04/2026 - 17:46
Γεωργιάδης από «Αττικόν»: «Έχουμε πολύ μεγάλους ευεργέτες στο ΕΣΥ και τους ευχαριστώ όλους»
Πολιτική Υγείας
22/04/2026 - 17:22
Εικόνες και βίντεο από τη μεγάλη δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για την Υγεία και την πρόληψη
Επικαιρότητα
22/04/2026 - 16:48
Ξεστομίζουμε 338 λιγότερες λέξεις καθημερινά - Πώς συνδεόμαστε τελικά μεταξύ μας;
Ψυχική Υγεία
22/04/2026 - 16:11
2ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit: Μηχανισμό για χαμηλότερο clawback προανήγγειλε ο Γεωργιάδης
Pharma Policy
22/04/2026 - 15:44
Γιατί δεν βλέπουμε πράγματα που είναι ...κάτω από τη μύτη μας
Ψυχική Υγεία
22/04/2026 - 15:21
Η Κομισιόν ενέκρινε το πρώτο συνδυαστικό mRNA εμβόλιο για COVID-19 και γρίπη σε άτομα άνω των 50 ετών
Pharma Policy
22/04/2026 - 14:56
Πόνος στον αγκώνα: Όταν ακόμα και το “κλικ” στο ποντίκι γίνεται επώδυνο
Health Talk
22/04/2026 - 14:00
Γιατί κάποιος όταν δει μπισκότα θα φάει τρία μαζεμένα και κάποιος άλλος δεν θα τα αγγίξει καν
Διατροφή
22/04/2026 - 13:00
Economist- Γεωργιάδης: Στο επίκεντρο των πολιτικών για τον καρκίνο βρίσκεται ο ασθενής
Πολιτική Υγείας
22/04/2026 - 11:55
Γρίπη των πτηνών: Ξεκίνησε ο πειραματικός εμβολιασμός ανθρώπων σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία
Pharma News
22/04/2026 - 11:00
Η τακτική κατανάλωση καφέ βελτιώνει σημαντικά τη διάθεση και καταπολεμά το στρες
Διατροφή
22/04/2026 - 10:00
Η εποχή της γύρης (και των αλλεργιών) στην Ευρώπη έχει επιμηκυνθεί κατά δύο εβδομάδες
Υγεία
22/04/2026 - 09:00
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την παρηγορητική και τελική φροντίδα ζωής από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Πολιτική Υγείας
22/04/2026 - 08:19
Επίθεση της ΠΑΣΚ Ιατρών κατά Γεωργιάδη, Πατούλη για τις εκλογές στον ΠΙΣ
Επικαιρότητα
22/04/2026 - 03:43
Η AstraZeneca στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Επενδύοντας στην πρόληψη και την καινοτομία
Pharma News
22/04/2026 - 00:04
Η Procter & Gamble ενισχύει τις υπηρεσίες «Νοσηλεία στο Σπίτι» του Ε.Ε.Σ.
Pharma News
21/04/2026 - 23:17
Υποτροφίες σε φοιτητές του ΕΚΠΑ από το Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος» για ακόμη μία χρονιά
Pharma News
21/04/2026 - 22:27
Βρετανία: «Πέρασε» νόμος που απαγορεύει την πώληση τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2008
Επικαιρότητα
21/04/2026 - 21:24
Καρκίνος του όρχεος: Υψηλά ποσοστά ίασης υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης διάγνωσης
Υγεία
21/04/2026 - 20:57
Ενημερωτική εκδήλωση της ΕΠΕ για τους ασθενείς με ΧΑΠ, τις σύγχρονες παρεμβάσεις και την ισότιμη πρόσβασή τους
Health Talk
21/04/2026 - 20:33
Επανεκλογή Αρκαδόπουλου, Τσιούφη στη διοίκηση της Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Επικαιρότητα
21/04/2026 - 19:57
Health-IQ: Ξεκίνησαν τα εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες υγείας στην Αθήνα
Πολιτική Υγείας
21/04/2026 - 19:26
Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2026: Κάθε λεπτό σώζονται έξι ζωές παγκοσμίως
Υγεία
21/04/2026 - 18:34
Κοινή δράση του ΕΟΠΑΕ και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης για την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων
Ψυχική Υγεία
21/04/2026 - 18:08
Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας: Ο 15χρονος αθλητής Γιάννης Λούγγος ποδηλατεί πέρα από τη νόσο
Pharma News
21/04/2026 - 17:43
Η ΕΙΝΑΠ ζητεί την άμεση προκήρυξη δύο θέσεων ουρολόγων στο ΚΑΤ
Επικαιρότητα
21/04/2026 - 17:18
Μήνας ευαισθητοποίησης για τους καρκίνους κεφαλής & τραχήλου και των όρχεων ο Απρίλιος
Patient Talk
21/04/2026 - 17:02
Ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου: Πλεονέκτημα η άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
Health Talk
21/04/2026 - 16:44

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρκίνος πνεύμονα: Μπορεί η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και φρούτων να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο στους κάτω των 50;
Διατροφή
20/04/2026 - 09:00
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού: Τρεις χώρες επιτυγχάνουν τον στόχο του 90% για τον εμβολιασμό κατά του HPV
Πολιτική Υγείας
20/04/2026 - 11:00
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία
Διατροφή
20/04/2026 - 12:00
Eli Lilly: Κοντά σε εξαγορά της Kelonia Therapeutics έναντι ποσού που θα ξεπεράσει τα 2 δισ.
Pharma News
20/04/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: «Το νέο κτίριο στο ΑΤΤΙΚΟΝ θα δώσει 52 επιπλέον κρεβάτια στην παθολογική κλινική»
Πολιτική Υγείας
20/04/2026 - 15:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo