ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νευροενδοκρινείς Όγκοι: Έγκαιρη διάγνωση, κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση

Pharma News
PEXELS
Η IPSEN, παγκόσμιος βιοφαρμακευτικός όμιλος που εστιάζει στην καινοτομία και την εξειδικευμένη φροντίδα, πραγματοποίησε Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Νευροενδοκρινών Όγκων στοχεύοντας να αναδείξει την σημασία της ενημέρωσης, της πρόληψης και της αντιμετώπισης της νόσου.
Πέμπτη, 09/11/2023 - 17:01
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν έγκριτοι επιστήμονες του κλάδου οι οποίοι μέσα από εποικοδομητικές συζητήσεις πρόβαλαν τη φύση των Νευροενδοκρινών όγκων, τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και τις επιλογές στην θεραπευτική προσέγγιση της νόσου.

Ξεκινώντας, η κυρία Μαρίνα Τσώλη, Επιμελήτρια Β΄ Ενδοκρινολογίας στο Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Νευροενδοκρινικών Νεοπλασμάτων Α΄ΠΠΚ, Λαϊκό Νοσοκομείο, έκανε την επισκόπηση των Νευροενδοκρινών Όγκων (NETs) εξηγώντας πως πρόκειται για έναν σχετικά σπάνιο τύπο κακοήθων νεοπλασμάτων που προέρχονται από νευροενδοκρινή κύτταρα.

Η συχνότητα ανεύρεσης ΝETs του γαστρεντερικού συστήματος και των πνευμόνων είναι περίπου 5/100.000 ετησίως, αλλά έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια σε αντίθεση με αυτή άλλων κακοηθειών που παραμένει σταθερή. Η σημαντική αυτή αύξηση στον αριθμό των ΝΕΤs μπορεί να αποδοθεί σε αρκετούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στις ιατρικές τεχνικές απεικόνισης και διάγνωσης και στην αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας. Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να μοιάζουν με αυτά άλλων λιγότερο σοβαρών παθήσεων, γεγονός που μπορεί να συντελέσει στην καθυστέρηση της διάγνωσης με συνέπεια πολλοί ασθενείς να διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο νόσου.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η κυρία Άννα Κουμαριανού Άννα, Παθολόγος - Ογκoλόγος, MD, PhD, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ., Αιματολογική - Ογκολογική Μονάδα, Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Γ.Π.Ν.Α. «Αττικόν», η οποία ανέλυσε τις εξελίξεις στη διάγνωση και την απεικόνιση αλλά και τις θεραπευτικές επιλογές στους ασθενείς με ΝETs. Πιο συγκεκριμένα, η έγκαιρη διάγνωση, προσφέρει καλύτερη πρόγνωση κι ένα ευρύτερο φάσμα θεραπευτικών επιλογών, όπως η ριζική χειρουργική εξαίρεση. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση της ιατρικής κοινότητας και κυρίως των γενικών ιατρών και παθολόγων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυτούς τους ασθενείς στα αρχικά στάδια της νόσου. Η διάγνωση μπορεί να επιτευχθεί με ποικίλους τρόπους και εξετάσεις ενώ η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τον τύπο των ΝETs (βαθμός κακοήθειας, έκκριση ορμονών), τη θέση και το μέγεθος του όγκου και εάν ή πού έχει εξαπλωθεί το νευροενδοκρινικό νεόπλασμα. Διαφορετικές θεραπείες ή φάρμακα χρησιμοποιούνται για να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την ανάπτυξη των ΝΕΤs.

Αμέσως μετά ο κ. Γρηγόρης Καλτσάς, MD, FRCP (Lon) Καθηγητής Παθολογίας Ενδοκρινολογίας, ΕΚΠΑ, Υπεύθυνος Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νευροενδοκρινικών Νεοπλασμάτων, Λαϊκό Νοσοκομείο - EURACAN 4 Centre of Excellence, επικεντρώθηκε στη σημασία των Κέντρων Αριστείας (Centre of Excellence). Πρόκειται για εξειδικευμένα κέντρα ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της βέλτιστης δυνατής φροντίδας των ασθενών και επίτευξης των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων καθότι τα κέντρα αυτά διαθέτουν εκτεταμένη εμπειρία στη διαχείριση ασθενών με ΝΕΤs. Τα Κέντρα Αριστείας διαθέτουν πολυεπιστημονικές ομάδες επαγγελματιών υγείας που κατανοούν εις βάθος την πολυπλοκότητα των ΝΕΤs. Η Ελλάδα από το 2017 διαθέτει Κέντρο Αριστείας Νευροενδοκρινών Όγκων που έχει έδρα στο Νοσοκομείο Λαϊκό με την επωνυμία EKPA LAIKO ENETS Centre of Excellence το οποίο αναγνωρίστηκε ως Centre of Excellence (Κέντρο Αριστείας) για τους Νευροενδοκρινείς όγκους του Γαστρεντερικού συστήματος, από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νευροενδοκρινικών Όγκων (ENETS) και αργότερα από τις οικείες αρχές και τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Αναφοράς Σπανίων Νοσημάτων – Εuropean Reference Centers (ERN).

Τέλος, η κυρία Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι., μίλησε για τη σπουδαιότητα της ψυχολογικής υποστήριξης αλλά και για τα δικαιώματα των ασθενών με Νευροενδοκρινείς Όγκους. Ο αγώνας με την ασθένεια μπορεί να προκαλέσει σημαντικό ψυχολογικό φορτίο και στρες. Εκπαιδευμένοι ψυχολόγοι και σύμβουλοι μπορούν να παρέχουν στους ασθενείς τα εργαλεία και τη στήριξη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις τους, να διαχειριστούν το άγχος και να διατηρήσουν την ψυχική ευεξία. Είναι, επιπλέον, ζωτικής σημασίας να ενημερώνονται οι ασθενείς με καρκίνο για τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται. Οι πόροι και οι υπηρεσίες που προσφέρονται από τις κοινωνικές παροχές μπορούν να αποτελέσουν έναν σημαντικό παράγοντα στην αντιμετώπιση του νοσήματος και στην εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής ποιότητας ζωής. «Επίσης σημαντική είναι και η ενημέρωση των ασθενών για τη νόσο και την αντιμετώπιση της, και στο πλαίσιο αυτό, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την ύπαρξη ενός ειδικού ιστότοπου πληροφόρησης για τους Νευροενδοκρινείς Όγκους, το BEELIEVE. Σε αυτόν τον ιστότοπο μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και ενημερώσεις σχετικά με τη νόσο αλλά και συμβουλές για τη διαχείρισή της. Παρακαλούμε επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://beelievecampaign.com/en/ για περισσότερες πληροφορίες» δήλωσε μεταξύ άλλων η κυρία Γραμματόγλου.

Μετά το πέρας της Συνέντευξης Τύπου, η κυρία Ιωάννα Λεδάκη, Medical Advisor της IPSEN, δήλωσε: «Στην Ιpsen είμαστε αφοσιωμένοι στην ανάπτυξη και παροχή καινοτόμων θεραπειών επιδιώκοντας πάντα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Επίσης, τοποθετώντας πάντα στο επίκεντρο των δράσεων μας τους ασθενείς πρωτοστατούμε μέσα από υπεύθυνες δράσεις ενημέρωσης να ενισχύσουμε την σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης».

  • IPSEN
  • ΝΕΥΡΟΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΟΓΚΟΙ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΔΙΑΓΝΩΣΗ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ELPEN συμμετείχε στις «ημέρες καριέρας» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
Η ELPEN συμμετείχε στις «ημέρες καριέρας» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων 08 Νοεμβρίου 2023
Επίσκεψη Μητσοτάκη το πρωί του Σαββάτου στην ELPEN 10 Νοεμβρίου 2023
Επίσκεψη Μητσοτάκη το πρωί του Σαββάτου στην ELPEN

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο Rett : Εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πρώτη και μοναδική θεραπεία
Pharma Policy
10/09/2026 - 12:15

Σύνδρομο Rett : Εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πρώτη και μοναδική θεραπεία

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Μπορεί να συνδέεται με περισσότερους από 1 στους 5 καρκίνους του παχέος εντέρου
Υγεία
09/09/2026 - 12:00

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Μπορεί να συνδέεται με περισσότερους από 1 στους 5 καρκίνους του παχέος εντέρου

Το ΑΙ θα μπορούσε να βρει θεραπεία για τον καρκίνο μέσα στις επόμενες δεκαετίες ή...να μάς σκοτώσει!
Digital Health
09/09/2026 - 11:00

Το ΑΙ θα μπορούσε να βρει θεραπεία για τον καρκίνο μέσα στις επόμενες δεκαετίες ή...να μάς σκοτώσει!

Ηπατίτιδα C: Δεν είναι πλέον «θανατική ποινή» – Το μήνυμα από την εξομολόγηση της Πάμελα Άντερσον
Υγεία
09/09/2026 - 10:00

Ηπατίτιδα C: Δεν είναι πλέον «θανατική ποινή» – Το μήνυμα από την εξομολόγηση της Πάμελα Άντερσον

Ξεκίνησε η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο
Πολιτική Υγείας
01/09/2026 - 16:48

Ξεκίνησε η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο

Πιερρακάκης: Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις ασφαλιστικής κάλυψης καταναλωτικών δανείων για πρώην καρκινοπαθείς
Πολιτική Υγείας
31/08/2026 - 17:11

Πιερρακάκης: Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις ασφαλιστικής κάλυψης καταναλωτικών δανείων για πρώην καρκινοπαθείς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα «ναι» και τα «όχι» της αντιγήρανσης
Υγεία
10/09/2026 - 18:00
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης
Patient Talk
10/09/2026 - 17:00
Botox: Ποιοι γιατροί πρέπει να το κάνουν για να είναι ασφαλές
Ομορφιά
10/09/2026 - 16:00
Καρκίνος του προστάτη: 8 γενετικά «αποτυπώματα» αποκαλύπτουν εγκαίρως το 85% των περιπτώσεων
Υγεία
10/09/2026 - 15:00
Δήμος Αθηναίων: Εγκαινιάστηκε το πρώτο Κοινωνικό Κέντρο Ακοής στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 14:28
Κακά νέα για όσους προτιμούν το ρόφημα τους καυτό
Υγεία
10/09/2026 - 14:00
Νέο Ιατρείο Διαβητικού Ποδιού στο «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο»
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 13:59
Σύνδρομο του "φρυγανισμένου δέρματος": Αυξημένος ο κίνδυνος στα παιδιά - Ο ρόλος των συσκευών τεχνολογίας
Υγεία
10/09/2026 - 13:00
Θάνατος Μαζωνάκη: Στο προσκήνιο οι «αναγεννητικές» θεραπείες – Οι προειδοποιήσεις των ειδικών
Υγεία
10/09/2026 - 12:59
Σύνδρομο Rett : Εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πρώτη και μοναδική θεραπεία
Pharma Policy
10/09/2026 - 12:15
Όταν το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο: Οδηγός διαχείρισης
Ψυχική Υγεία
10/09/2026 - 12:00
Ιός του Δυτικού Νείλου: 34 νέα κρούσματα – 6 νέοι θάνατοι
Υγεία
10/09/2026 - 11:17
Σχολικά κυλικεία: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 09:57
Αύξηση 5 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τους φυσικοθεραπευτές από το 2027
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 09:00
Alzheimer: Ψήφισμα για έγκαιρη διάγνωση και ισότιμη πρόσβαση στις σύγχρονες θεραπείες
Patient Talk
10/09/2026 - 08:10
Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Έκτακτος έλεγχος του ΙΣΑ στο ιατρείο - Τι κατέθεσε ο γιατρός
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 07:22
Πλασμαφαίρεση: Η σημαντική ιατρική θεραπεία και οι «υποσχέσεις» αντιγήρανσης
Υγεία
09/09/2026 - 22:36
Πέθανε o Γιώργος Μαζωνάκης από ανακοπή - Τι αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
Επικαιρότητα
09/09/2026 - 17:55
Νέα θεραπεία για την αληθή πολυκυτταραιμία εγκρίθηκε από τον FDA- Γιατί είναι σημαντική για τους ασθενείς
Υγεία
09/09/2026 - 17:00
Συνεχίζονται οι ελλείψεις αίματος: Νέα έκκληση για αιμοδοσία
Patient Talk
09/09/2026 - 16:50
Βρέφος υποβλήθηκε στην πρώτη στον κόσμο θεραπεία με «υπερελαστικά» ελατήρια για σπάνια κρανιακή πάθηση
Υγεία
09/09/2026 - 16:00
Θεμιστοκλέους: 1.000 νοσηλευτές θα έχουν πιάσει δουλειά στο ΕΣΥ έως τα μέσα Νοεμβρίου
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 15:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Τέταρτο κρούσμα στην Κρήτη- 34χρονος νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ
Υγεία
09/09/2026 - 14:01
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου τίμησε τον Δρ. Γεώργιο Β. Αποστολόπουλο για τη διαχρονική προσφορά του στα ακριτικά νησιά
Επικαιρότητα
09/09/2026 - 13:23
To καζανάκι λειτουργεί ως σπρέι μικροβίων και το κλειστό καπάκι δεν προστατεύει πάντα
Υγεία
09/09/2026 - 13:00
Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Μπορεί να συνδέεται με περισσότερους από 1 στους 5 καρκίνους του παχέος εντέρου
Υγεία
09/09/2026 - 12:00
Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας: 579 θάνατοι το 2025 στη χώρα μας
Ψυχική Υγεία
09/09/2026 - 11:30
Γέννηση παιδιού από έμβρυο που είχε κρυοσυντηρηθεί πριν από 22 χρόνια
Υγεία
09/09/2026 - 11:11
Το ΑΙ θα μπορούσε να βρει θεραπεία για τον καρκίνο μέσα στις επόμενες δεκαετίες ή...να μάς σκοτώσει!
Digital Health
09/09/2026 - 11:00
Εξαγγελίες ΔΕΘ: "Άνθρακες ο θησαυρός" καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 10:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αγαπηδάκη: Νέα τρόφιμα στα σχολικά κυλικεία - Ο ρόλος των ΚΟΜΥ στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος
Πολιτική Υγείας
08/09/2026 - 13:00
Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν γονείς και εκπαιδευτικοί
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 08:06
Εξαγγελίες ΔΕΘ: "Άνθρακες ο θησαυρός" καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 10:13
Θεμιστοκλέους: 1.000 νοσηλευτές θα έχουν πιάσει δουλειά στο ΕΣΥ έως τα μέσα Νοεμβρίου
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 15:00
Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Έκτακτος έλεγχος του ΙΣΑ στο ιατρείο - Τι κατέθεσε ο γιατρός
Πολιτική Υγείας
10/09/2026 - 07:22
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo