ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίσκεψη Μητσοτάκη το πρωί του Σαββάτου στην ELPEN

Pharma News
EUROKINISSI
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11:00 του Σαββάτου, θα επισκεφθεί το νέο εργοστάσιο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας «ELPEN» στην Κερατέα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.
Παρασκευή, 10/11/2023 - 18:49
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Στη συνέχεια, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με πολίτες στην κεντρική πλατεία της πόλης της Κερατέας.

O πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδιοίς όμμασι την εξέλιξη μια επένδυσης ύψου 55 εκατ. ευρώ για το νέο εργοστάσιο της ELPEN στην Κερατέα, το οποίο σε πλήρη λειτουργία μπορεί να παράξει 71 εκατ. συσκευασίες σε ετήσια βάση.

Μέρος του οικοσυστήματος φαρμακευτικής παραγωγής και R&D, που αναπτύσσουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, αποτελεί και το νέο εργοστάσιο της ELPEN στην Κερατέα, το οποίο παρουσίασαν σήμερα στους δημοσιογράφους οι επικεφαλής της εταιρείας.

Με αρχική επένδυση ύψους 55 εκατ. ευρώ, το εργοστάσιο έχει έκταση 10.000 τ.μ. και διαθέτει 2 μονάδες παραγωγής, καθώς και υπερσύγχρονα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης.

Η δραστηριότητά του εστιάζει στην παραγωγή και ανάπτυξη εισπνεόμενων (για το άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) και στερεών μορφών (καρδιολογικά, αντιυπερτασικά, παθήσεις του αναπνευστικού, του ΚΝΣ, αντιβιώσεις).

Σε πλήρη λειτουργία με τις 2 μονάδες παραγωγής του και με 3 βάρδιες την ημέρα μπορεί να παράξει 71 εκατομμύρια συσκευασίες σε ετήσια βάση.

Ειδικότερα, έχει τη δυνατότητα να παράξει περισσότερες από 35.000.000 συσκευασίες εισπνεόμενων ετησίως για τη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία, ενώ με τη λειτουργία της μονάδας στερεών μορφών (δισκία και κάψουλες) η παραγωγή σε αυτήν την κατηγορία θα φτάσει στις 36.000.000 συσκευασίες ετησίως.

«Μένουμε Ελλάδα», ήταν το πρώτο μήνυμα που μετέφερε ο Co CEO της ELPEN, Θεόδωρος Τρύφων προσθέτοντας πως επενδύσεις όπως αυτή αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες μπορούν.

«Έως το 2025 ο όμιλος ELPEN θα έχει αποτύπωμα 55 χιλιάδες τ.μ., ενώ την περίοδο 2020-2025 προστέθηκαν 800 νέες θέσεις εργασίας, φθάνοντας τις 5 χιλιάδες άμεσες και έμμεσες», ανέφερε ο κ. Τρύφων.

Η ELPEN στις ΗΠΑ

Η παραγωγή των φαρμάκων του εργοστασίου της Κερατέας βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας GLP και GMP. Βέβαια, ο επόμενος μεγάλος στόχος της εταιρείας είναι η πιστοποίηση του εργοστασίου από τον FDA, τον αμερικανικό ΕΟΦ.

Ειδικότερα, η ELPEN δρομολογεί και την «κατάκτηση» της αμερικανικής αγοράς, καθώς μέρος της παραγωγής, σταδιακά έως και το 30%, θα εξαχθεί στις ΗΠΑ.

Οι πρώτες επιθεωρήσεις από τον FDA αναμένεται να κορυφωθούν το 2024 ή το 2025, με τις πρώτες παρτίδες σκευασμάτων να φθάνουν στις «αμερικανικές ακτές» το 2027-2028!

Πρόκειται για άλλο ένα δείγμα της δυναμικότητας των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Θυμίζουμε ότι σκευάσματα διαθέτει ήδη η RAFARM στις ΗΠΑ.

Τεχνολογική αριστεία και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος

Οι μηχανές του εργοστασίου είναι πλήρως αυτοματοποιημένες με δυνατότητα παραγωγής αλλά και συσκευασίας με 100 % αυτοματοποιημένο έλεγχο σε όλη την διάρκεια της λειτουργίας τους. Επιπλέον, διαθέτει ρομποτικά συστήματα αλλά και μηχανές που αυτή την στιγμή δεν χρησιμοποιούνται στην ελληνική αγορά.

Συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί ο σχεδιασμός και η κατασκευή του. Και τα δύο υλοποιήθηκαν με άξονα την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος προκειμένου να συμβάλλουμε δραστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα του οποίου ο σχεδιασμός εξαρχής έχει γίνει με τρόπο που να παρέχει τη δυνατότητα χρήσης των πλέον σύγχρονων προωθητικών αερίων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σύμφωνα και με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές οδηγίες που θα τεθούν σύντομα σε ισχύ. Οι τεχνικές ιδιαιτερότητες λοιπόν και τα υψηλά κόστη κατασκευής του εργοστασίου με προδιαγραφές που να επιτρέπουν την ασφαλή χρήση των αερίων αυτών, το καθιστούν όχι μόνο ως το μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά και ως ένα από τα 5 εργοστάσια στην Ευρώπη με αντίστοιχες δυνατότητες.

Ασθενείς, απασχόληση, οικονομία

Στην πράξη η επένδυση για την ανάπτυξη και του νέου εργοστασίου στην Κερατέα οδηγεί στην βελτίωση της πρόσβασης και τη διασφάλιση της επάρκειας της αγοράς σε ποιοτικά φάρμακα που αναπτύσσονται και παράγονται από Έλληνες επιστήμονες, όπως τονίστηκε στην παρουσίαση.

Η ELPEN σήμερα καλύπτει 3.500.000 ασθενείς και με τη συμβολή του νέου της εργοστασίου στην Κερατέα θα καλύψει άμεσα περισσότερους από 6.000.000 ασθενείς. Αξίζει να σημειωθεί, πως λόγω υψηλών παραγωγικών δυνατοτήτων του υπολογίζεται ότι, σε πλήρη παραγωγική λειτουργία, η συνεισφορά του εργοστασίου της Κερατέας στην κάλυψη των ασθενών θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με τον κ. Τρύφων η ελληνική φαρμακοβιομηχανία καλύπτει το 60% με 70% των αναγκών των ασθενών, από τις οποίες 30% καλύπτονται από την ELPEN (μαζί με τις εγκαταστάσεις του Πικερμίου) σε καρδιαγγειακά , αντιβιοτικά και αναπνευστικά φάρμακα.

Σε ό, τι αφορά στην απασχόληση το νέο εργοστάσιο θα σημάνει τη δημιουργία τουλάχιστον 300 νέων, μόνιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Το 30% επί του συνόλου αφορά σε εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης, συμβάλλοντας στον περιορισμό του brain drain, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων.

Ευρύτερα, όμως, συμβάλει στη δημιουργία εγχώριας οικονομικής προστιθέμενης αξίας σε όρους δημοσίων εσόδων και ενίσχυσης του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας έχουν υψηλή πολλαπλασιαστική επίδραση. Το τριετές αποτύπωμα από τη λειτουργία του εργοστασίου είναι :

  • στα έσοδα του Δημοσίου 75 εκ.€
  • στο ΑΕΠ 260 εκ.€

Περαιτέρω συμβάλλει και στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, που αποτελεί σημαντικότατο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία.

Η λειτουργία του νέου εργοστασίου διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών με φάρμακα εγχώριας παραγωγής, γεγονός που συνεπάγεται την βελτίωση της εικόνας του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου στο φάρμακο και την μείωση της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές.

Τα φάρμακα που θα παράγει το νέο εργοστάσιο, εκτός από την Ελλάδα, θα απευθύνονται και στις αγορές του εξωτερικού (E.E., Μ. Ανατολή, ΗΠΑ). Αυτό σημαίνει βελτιωμένη εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα για την εθνική μας οικονομία.

Είμαστε περήφανοι γιατί τόσο ως όμιλος ELPEN, όσο και συνολικά ως μεταποιητικός κλάδος, αναπτύσσουμε εμπορικά αξιοποιήσιμη τεχνογνωσία και διεκδικούμε με αξιώσεις μερίδιο στην διεθνή αγορά, με διαβατήριο την ποιότητα και την ασφάλεια των φαρμάκων μας.

Έως το τέλος του 2025 ο όμιλος ELPEN θα έχει ολοκληρώσει επενδύσεις ύψους 155 εκατ. € σε παραγωγικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 55.000 m2

Η οικονομικη επίδραση των επενδύσεων της ELPEN στην τριετία ενισχύει το ΑΕΠ κατά 734 εκατ. ευρώ και τα δημόσια έσοδα κατά 210 εκατ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 10/11/2023 - 19:41
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • ELPEN

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νευροενδοκρινείς Όγκοι: Έγκαιρη διάγνωση, κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση
Νευροενδοκρινείς Όγκοι: Έγκαιρη διάγνωση, κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση 09 Νοεμβρίου 2023
Επέκταση συνεργασίας μεταξύ Bayer, MIT και Harvard στην έρευνα για τον καρκίνο 13 Νοεμβρίου 2023
Επέκταση συνεργασίας μεταξύ Bayer, MIT και Harvard στην έρευνα για τον καρκίνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Η λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου μείωσε σημαντικά τις αεροδιακομιδές
Υγεία
18/09/2026 - 16:04

Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Η λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου μείωσε σημαντικά τις αεροδιακομιδές

ΠαΣΟΝοΠ: «Το ΕΣΥ δεν μπορεί να οικοδομηθεί μόνο με ανακαινίσεις κτηρίων και νέο εξοπλισμό»
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 23:28

ΠαΣΟΝοΠ: «Το ΕΣΥ δεν μπορεί να οικοδομηθεί μόνο με ανακαινίσεις κτηρίων και νέο εξοπλισμό»

Athens Life Tech Park: Η επένδυση 80 εκατ. ευρώ της ELPEN
Pharma News
11/09/2026 - 10:15

Athens Life Tech Park: Η επένδυση 80 εκατ. ευρώ της ELPEN

«Καμπανάκι» για τη φαρμακευτική αγορά από τον ΣΦΕΕ - Τι αναφέρει σε επιστολή του στον πρωθυπουργό
Pharma Policy
31/08/2026 - 11:50

«Καμπανάκι» για τη φαρμακευτική αγορά από τον ΣΦΕΕ - Τι αναφέρει σε επιστολή του στον πρωθυπουργό

Μητσοτάκης από Κοζάνη: «Κεντρική πολιτική προτεραιότητα η ανάταξη των υποδομών του ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
28/08/2026 - 16:23

Μητσοτάκης από Κοζάνη: «Κεντρική πολιτική προτεραιότητα η ανάταξη των υποδομών του ΕΣΥ»

Υπόμνημα ΦΣΘ σε Μητσοτάκη για το πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας, τα ΦΥΚ και το clawback
Πολιτική Υγείας
27/08/2026 - 13:22

Υπόμνημα ΦΣΘ σε Μητσοτάκη για το πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας, τα ΦΥΚ και το clawback

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων: Δράση πρόληψης και ενημέρωσης για την τρίτη ηλικία στη Θεσσαλονίκη
Υγεία
26/09/2026 - 07:27
Δράση ενεργητικής προσέγγισης αστέγων από ειδικό κλιμάκιο του ΕΕΣ στον Πειραιά
Επικαιρότητα
26/09/2026 - 03:46
Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος θα «φορέσει» πράσινα την Κυριακή για την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού
Pharma Policy
26/09/2026 - 00:11
Δωρεάν σπιρομέτρηση στον Βύρωνα από τις 28 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου
Πολιτική Υγείας
25/09/2026 - 22:19
Αναβαθμίζεται η ηλεκτρονική υπηρεσία «εξόδων κηδείας» του e-ΕΦΚΑ
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 21:44
Μια δεκαετία «Πνεύμονες Ζωής» με γνώση, εξέλιξη και ελπίδα
Patient Talk
25/09/2026 - 20:56
Πως θα κάνετε την υγιεινή διατροφή παιχνίδι μάθησης για μικρούς και μεγάλους
Διατροφή
25/09/2026 - 20:21
Συμβουλές για δρομείς κάθε είδους - Από την ένταση στο ξεκίνημα και τη διατροφή μέχρι την αποκατάσταση
Health Talk
25/09/2026 - 19:37
Γεωργιάδης από Θήβα: «Το νοσοκομείο της πόλης έχει πάρει 4,22 με άριστα το 5 από τους ασθενείς»
Πολιτική Υγείας
25/09/2026 - 19:11
Καρκίνος πνεύμονα: Περίπου 10.000 νέες διαγνώσεις τον χρόνο στην Ελλάδα
Υγεία
25/09/2026 - 18:52
Δρομολογείται η πληρωμή τριών μηνών σε γιατρούς του δημοσίου που συμμετείχαν στο «Προλαμβάνω»
Πολιτική Υγείας
25/09/2026 - 18:28
Κρίσιμος παράγοντας για τον τουρισμό η προστασία των επισκεπτών από τη ζέστη
Υγεία
25/09/2026 - 18:07
Μυστική Αποστολή: Κ.Ι.²»: Μικροί... Τζέιμς Μποντ στο 54ο Φεστιβάλ Βιβλίου
Patient Talk
25/09/2026 - 17:42
Εξατομικευμένος έλεγχος της χοληστερόλης και νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το προφίλ του ασθενούς και τη θεραπεία
Υγεία
25/09/2026 - 17:02
Απάντηση Γεωργιάδη σε Ανδρουλάκη: «Το σύστημα τηλεϊατρικής λειτουργεί ήδη σε όλα τα Κέντρα Υγείας»
Πολιτική Υγείας
25/09/2026 - 16:34
Αναβάλλεται λόγω καιρού η κοινωνική δράση «Οδός Καρδιάς» στο Πόρτο Γερμενό
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 16:16
Τι κερδίζει ο οργανισμός μετά από 30 χρόνια συστηματικής αερόβιας άσκησης;
Fitness
25/09/2026 - 15:59
Θάνατος Μαζωνάκη: Άρση απορρήτου των επικοινωνιών όλων των εμπλεκόμενων ζήτησε ο ανακριτής
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 15:31
Γιατί η αρτηριακή πίεση δεν πέφτει τη νύχτα σε ορισμένους ανθρώπους – Ο ρόλος των νεφρών
Υγεία
25/09/2026 - 15:04
Δεν προβλέπεται η παρασκευή γαληνικών φαρμάκων στο εργαστήριο ιδιωτικού φαρμακείου
Pharma Policy
25/09/2026 - 14:47
Καμπανάκι από τη UNICEF για την αύξηση του οξέος υποσιτισμού των παιδιών στην Υεμένη
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 14:22
Εγκυμοσύνη: Σπάνιες λοιμώξεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού και νοητικής αναπηρίας
Υγεία
25/09/2026 - 14:00
Όταν τελικά έλκονται τα όμοια: Πώς οι ψυχικές διαταραχές επηρεάζουν την επιλογή συντρόφου
Ψυχική Υγεία
25/09/2026 - 13:00
Πρόωρος καταρράκτης: Γιατί εμφανίζεται στους νέους;
Health Talk
25/09/2026 - 12:00
Αντικαρκινικά εμβόλια: Από τη θεραπεία στην πρωτογενή πρόληψη
Υγεία
25/09/2026 - 11:00
Πάνω από τους μισούς άνδρες στην Ευρώπη ενδιαφέρονται για καινοτόμα ανδρικά αντισυλληπτικά
Υγεία
25/09/2026 - 10:00
Μαγνήσιο: Ποια μορφή συμπληρώματος είναι πραγματικά καλύτερη;
Υγεία
25/09/2026 - 09:00
«Πεταλούδα»: Τα αποτελέσματα πανελλαδικής εκστρατείας για τη φλεβική ανεπάρκεια και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
Patient Talk
25/09/2026 - 07:28
Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν αύξηση της οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση του Έμπολα στο Κονγκό
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 03:38
Σχοινάς: «Στη Λέσβο έγιναν εγκληματικά λάθη με τον αφθώδη πυρετό»
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 00:06

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έπεσαν οι υπογραφές για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κιλκίς και του «Αλεξάνδρα»
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 15:21
Η ΕΙΝΑΠ ζητάει άμεση λύση για τον ψηφιακό μαστογράφο του ΓΝ Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 15:46
Σημαντικό βήμα για τη δημόσια υγεία η εφαρμογή του «Προλαμβάνω» για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 18:29
Επιστολή ΙΣΑ για τον προσδιορισμό των ιατρικών πράξεων και τον επιτρεπόμενο εξοπλισμό στους φορείς της ΠΦΥ
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 19:58
Νέες δομές ψυχικής υγείας σε Κω και Σύρο με χρηματοδότηση 2,8 εκατ. ευρώ
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 22:19
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo