ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίσκεψη Μητσοτάκη το πρωί του Σαββάτου στην ELPEN

Pharma News
EUROKINISSI
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11:00 του Σαββάτου, θα επισκεφθεί το νέο εργοστάσιο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας «ELPEN» στην Κερατέα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.
Παρασκευή, 10/11/2023 - 18:49
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Στη συνέχεια, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με πολίτες στην κεντρική πλατεία της πόλης της Κερατέας.

O πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδιοίς όμμασι την εξέλιξη μια επένδυσης ύψου 55 εκατ. ευρώ για το νέο εργοστάσιο της ELPEN στην Κερατέα, το οποίο σε πλήρη λειτουργία μπορεί να παράξει 71 εκατ. συσκευασίες σε ετήσια βάση.

Μέρος του οικοσυστήματος φαρμακευτικής παραγωγής και R&D, που αναπτύσσουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, αποτελεί και το νέο εργοστάσιο της ELPEN στην Κερατέα, το οποίο παρουσίασαν σήμερα στους δημοσιογράφους οι επικεφαλής της εταιρείας.

Με αρχική επένδυση ύψους 55 εκατ. ευρώ, το εργοστάσιο έχει έκταση 10.000 τ.μ. και διαθέτει 2 μονάδες παραγωγής, καθώς και υπερσύγχρονα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης.

Η δραστηριότητά του εστιάζει στην παραγωγή και ανάπτυξη εισπνεόμενων (για το άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) και στερεών μορφών (καρδιολογικά, αντιυπερτασικά, παθήσεις του αναπνευστικού, του ΚΝΣ, αντιβιώσεις).

Σε πλήρη λειτουργία με τις 2 μονάδες παραγωγής του και με 3 βάρδιες την ημέρα μπορεί να παράξει 71 εκατομμύρια συσκευασίες σε ετήσια βάση.

Ειδικότερα, έχει τη δυνατότητα να παράξει περισσότερες από 35.000.000 συσκευασίες εισπνεόμενων ετησίως για τη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία, ενώ με τη λειτουργία της μονάδας στερεών μορφών (δισκία και κάψουλες) η παραγωγή σε αυτήν την κατηγορία θα φτάσει στις 36.000.000 συσκευασίες ετησίως.

«Μένουμε Ελλάδα», ήταν το πρώτο μήνυμα που μετέφερε ο Co CEO της ELPEN, Θεόδωρος Τρύφων προσθέτοντας πως επενδύσεις όπως αυτή αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες μπορούν.

«Έως το 2025 ο όμιλος ELPEN θα έχει αποτύπωμα 55 χιλιάδες τ.μ., ενώ την περίοδο 2020-2025 προστέθηκαν 800 νέες θέσεις εργασίας, φθάνοντας τις 5 χιλιάδες άμεσες και έμμεσες», ανέφερε ο κ. Τρύφων.

Η ELPEN στις ΗΠΑ

Η παραγωγή των φαρμάκων του εργοστασίου της Κερατέας βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας GLP και GMP. Βέβαια, ο επόμενος μεγάλος στόχος της εταιρείας είναι η πιστοποίηση του εργοστασίου από τον FDA, τον αμερικανικό ΕΟΦ.

Ειδικότερα, η ELPEN δρομολογεί και την «κατάκτηση» της αμερικανικής αγοράς, καθώς μέρος της παραγωγής, σταδιακά έως και το 30%, θα εξαχθεί στις ΗΠΑ.

Οι πρώτες επιθεωρήσεις από τον FDA αναμένεται να κορυφωθούν το 2024 ή το 2025, με τις πρώτες παρτίδες σκευασμάτων να φθάνουν στις «αμερικανικές ακτές» το 2027-2028!

Πρόκειται για άλλο ένα δείγμα της δυναμικότητας των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Θυμίζουμε ότι σκευάσματα διαθέτει ήδη η RAFARM στις ΗΠΑ.

Τεχνολογική αριστεία και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος

Οι μηχανές του εργοστασίου είναι πλήρως αυτοματοποιημένες με δυνατότητα παραγωγής αλλά και συσκευασίας με 100 % αυτοματοποιημένο έλεγχο σε όλη την διάρκεια της λειτουργίας τους. Επιπλέον, διαθέτει ρομποτικά συστήματα αλλά και μηχανές που αυτή την στιγμή δεν χρησιμοποιούνται στην ελληνική αγορά.

Συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί ο σχεδιασμός και η κατασκευή του. Και τα δύο υλοποιήθηκαν με άξονα την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος προκειμένου να συμβάλλουμε δραστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα του οποίου ο σχεδιασμός εξαρχής έχει γίνει με τρόπο που να παρέχει τη δυνατότητα χρήσης των πλέον σύγχρονων προωθητικών αερίων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σύμφωνα και με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές οδηγίες που θα τεθούν σύντομα σε ισχύ. Οι τεχνικές ιδιαιτερότητες λοιπόν και τα υψηλά κόστη κατασκευής του εργοστασίου με προδιαγραφές που να επιτρέπουν την ασφαλή χρήση των αερίων αυτών, το καθιστούν όχι μόνο ως το μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά και ως ένα από τα 5 εργοστάσια στην Ευρώπη με αντίστοιχες δυνατότητες.

Ασθενείς, απασχόληση, οικονομία

Στην πράξη η επένδυση για την ανάπτυξη και του νέου εργοστασίου στην Κερατέα οδηγεί στην βελτίωση της πρόσβασης και τη διασφάλιση της επάρκειας της αγοράς σε ποιοτικά φάρμακα που αναπτύσσονται και παράγονται από Έλληνες επιστήμονες, όπως τονίστηκε στην παρουσίαση.

Η ELPEN σήμερα καλύπτει 3.500.000 ασθενείς και με τη συμβολή του νέου της εργοστασίου στην Κερατέα θα καλύψει άμεσα περισσότερους από 6.000.000 ασθενείς. Αξίζει να σημειωθεί, πως λόγω υψηλών παραγωγικών δυνατοτήτων του υπολογίζεται ότι, σε πλήρη παραγωγική λειτουργία, η συνεισφορά του εργοστασίου της Κερατέας στην κάλυψη των ασθενών θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με τον κ. Τρύφων η ελληνική φαρμακοβιομηχανία καλύπτει το 60% με 70% των αναγκών των ασθενών, από τις οποίες 30% καλύπτονται από την ELPEN (μαζί με τις εγκαταστάσεις του Πικερμίου) σε καρδιαγγειακά , αντιβιοτικά και αναπνευστικά φάρμακα.

Σε ό, τι αφορά στην απασχόληση το νέο εργοστάσιο θα σημάνει τη δημιουργία τουλάχιστον 300 νέων, μόνιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Το 30% επί του συνόλου αφορά σε εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης, συμβάλλοντας στον περιορισμό του brain drain, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων.

Ευρύτερα, όμως, συμβάλει στη δημιουργία εγχώριας οικονομικής προστιθέμενης αξίας σε όρους δημοσίων εσόδων και ενίσχυσης του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας έχουν υψηλή πολλαπλασιαστική επίδραση. Το τριετές αποτύπωμα από τη λειτουργία του εργοστασίου είναι :

  • στα έσοδα του Δημοσίου 75 εκ.€
  • στο ΑΕΠ 260 εκ.€

Περαιτέρω συμβάλλει και στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, που αποτελεί σημαντικότατο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία.

Η λειτουργία του νέου εργοστασίου διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών με φάρμακα εγχώριας παραγωγής, γεγονός που συνεπάγεται την βελτίωση της εικόνας του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου στο φάρμακο και την μείωση της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές.

Τα φάρμακα που θα παράγει το νέο εργοστάσιο, εκτός από την Ελλάδα, θα απευθύνονται και στις αγορές του εξωτερικού (E.E., Μ. Ανατολή, ΗΠΑ). Αυτό σημαίνει βελτιωμένη εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα για την εθνική μας οικονομία.

Είμαστε περήφανοι γιατί τόσο ως όμιλος ELPEN, όσο και συνολικά ως μεταποιητικός κλάδος, αναπτύσσουμε εμπορικά αξιοποιήσιμη τεχνογνωσία και διεκδικούμε με αξιώσεις μερίδιο στην διεθνή αγορά, με διαβατήριο την ποιότητα και την ασφάλεια των φαρμάκων μας.

Έως το τέλος του 2025 ο όμιλος ELPEN θα έχει ολοκληρώσει επενδύσεις ύψους 155 εκατ. € σε παραγωγικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 55.000 m2

Η οικονομικη επίδραση των επενδύσεων της ELPEN στην τριετία ενισχύει το ΑΕΠ κατά 734 εκατ. ευρώ και τα δημόσια έσοδα κατά 210 εκατ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 10/11/2023 - 19:41
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • ELPEN

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νευροενδοκρινείς Όγκοι: Έγκαιρη διάγνωση, κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση
Νευροενδοκρινείς Όγκοι: Έγκαιρη διάγνωση, κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση 09 Νοεμβρίου 2023
Επέκταση συνεργασίας μεταξύ Bayer, MIT και Harvard στην έρευνα για τον καρκίνο 13 Νοεμβρίου 2023
Επέκταση συνεργασίας μεταξύ Bayer, MIT και Harvard στην έρευνα για τον καρκίνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεπείγουσα συνάντηση με Μητσοτάκη ζητεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ - «Καρφιά» κατά Υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ
Patient Talk
18/02/2026 - 13:58

Κατεπείγουσα συνάντηση με Μητσοτάκη ζητεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ - «Καρφιά» κατά Υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ

ΚΑΤ: Ανέγερση νέου κτηρίου χειρουργείων χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Κανελλοπούλου
Πολιτική Υγείας
13/02/2026 - 15:18

ΚΑΤ: Ανέγερση νέου κτηρίου χειρουργείων χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Κανελλοπούλου

«Παράθυρο» Μητσοτάκη για ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά
Πολιτική Υγείας
04/02/2026 - 23:13

«Παράθυρο» Μητσοτάκη για ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά

Επίσκεψη Μητσοτάκη στα ανακαινισμένα ΤΕΠ του Νοσοκομείου «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ»
Πολιτική Υγείας
16/01/2026 - 17:28

Επίσκεψη Μητσοτάκη στα ανακαινισμένα ΤΕΠ του Νοσοκομείου «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ»

Άγιος Σάββας: Στα εγκαίνια εννέα ανακαινισμένων χειρουργικών κλινών ο Μητσοτάκης
Πολιτική Υγείας
08/01/2026 - 18:16

Άγιος Σάββας: Στα εγκαίνια εννέα ανακαινισμένων χειρουργικών κλινών ο Μητσοτάκης

Επίσκεψη Μητσοτάκη και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στο ΓΝΑ «Γεώργιος Γεννηματάς»
Πολιτική Υγείας
02/01/2026 - 09:14

Επίσκεψη Μητσοτάκη και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στο ΓΝΑ «Γεώργιος Γεννηματάς»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΝΑΣΕΛ: «Ο θάνατος της Μαρίας Λαδά έρχεται να υπενθυμίσει ότι η προσβασιμότητα είναι υποχρέωση»
Patient Talk
03/03/2026 - 14:37
Hans Kluge (ΠΟΥ) στο News4Health για την κρίση στη Μέση Ανατολή: Αυξημένη επαγρύπνηση και ανησυχία
Πολιτική Υγείας
03/03/2026 - 14:34
ΠΦΣ: «Περισσότερα από 8.500 φαρμακεία συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Προλαμβάνω" για την παχυσαρκία»
Pharma Policy
03/03/2026 - 14:14
Εξελίξεις στη διάγνωση και τη θεραπεία της αμυλοείδωσης
Υγεία
03/03/2026 - 14:00
ΕΟΠΕ-ΣΦΕΕ: Πρωτοβουλίες και συντονισμός δράσεων με επίκεντρο τον ογκολογικό ασθενή
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 13:41
Οι αριστερόχειρες είναι πιο ανταγωνιστικοί από τους δεξιόχειρες
Ψυχική Υγεία
03/03/2026 - 13:00
Τραμπ: Μετά τους μώλωπες στα χέρια, εξάνθημα στο λαιμό
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 12:00
Καρκίνος του μαστού: Σημαντική αύξηση στα κρούσματα ετησίως ως το 2050-Μείωση της θνησιμότητας στην Ελλάδα
Υγεία
03/03/2026 - 11:00
Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Το πρώτο Weight Talk Media Summit στο Λονδίνο από τη Novo Nordisk
Pharma News
03/03/2026 - 10:29
Οι προσδοκίες μας αλλάζουν τη γεύση: Πώς ο εγκέφαλος κάνει διακρίσεις μεταξύ ζάχαρης και γλυκαντικών
Διατροφή
03/03/2026 - 10:00
Έξυπνο τσιρότο παρακολουθεί με ανώδυνο τρόπο το ανοσοποιητικό
Υγεία
03/03/2026 - 09:00
Τιμητική διάκριση για την UCB Ελλάδας: Παράσημο από το Βελγικό Στέμμα στον Λεωνίδα Ισσόπουλο
Pharma News
03/03/2026 - 07:16
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Αναβάθμιση του γαστρεντερολογικού τμήματος χάρη σε δωρεά της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 03:41
Δωρεά υπερηχογράφου στο Πολυδύναμο Ιατρείο Φολεγάνδρου από τη Seajets
Επικαιρότητα
03/03/2026 - 00:12
Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Στατιστικά που σοκάρουν και ανάγκη για άμεσες δράσεις!
Υγεία
02/03/2026 - 22:54
«Όχι» της ΕΙΝΑΠ για την συνεφημέρευση ειδικευόμενων ιατρών στο Νοσοκομείο ΚΑΤ
Επικαιρότητα
02/03/2026 - 22:27
Η σημασία του εμβολιασμού των ενηλίκων κατά των ιογενών λοιμώξεων
Health Talk
02/03/2026 - 21:51
Μύθοι και αλήθειες για τα γιατροσόφια που... βελτιώνουν την υγεία του εντέρου
Υγεία
02/03/2026 - 21:24
Βόλος: Καταδικάστηκε μαιευτήρας για υπόθεση βρέφους που γεννήθηκε νεκρό λόγω υποξίας
Επικαιρότητα
02/03/2026 - 20:44
ΕΕΠΕ: «Λύση και όχι εντάσεις στο πρόβλημα της έλλειψης παθολόγων στα νοσοκομεία και την ΠΦΥ»
Επικαιρότητα
02/03/2026 - 20:11
ΕΙΕΠ: Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη
Υγεία
02/03/2026 - 19:34
Ευρηματική η νέα καμπάνια της UNI-PHARMA για γνωστό βλεννολυτικό σκεύασμά της
Pharma News
02/03/2026 - 18:41
Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία από τις κακές ειδήσεις
Ψυχική Υγεία
02/03/2026 - 18:18
Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς προβάτων στην Ήπειρο
Επικαιρότητα
02/03/2026 - 17:44
Καθοριστικός ο ρόλος των Επισκεπτών Υγείας στην πρόληψη και τον εμβολιασμό για τον έρπητα ζωστήρα
Health Talk
02/03/2026 - 17:09
Μπορεί η σοκολάτα να μας βοηθήσει να γεράσουμε καλύτερα; - Ο ρόλος της θεοβρωμίνης
Διατροφή
02/03/2026 - 16:52
Ανοιχτή δράση ενημέρωσης από τον ΕΕΣ για την παχυσαρκία στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
02/03/2026 - 16:29
Η διάγνωση μέσω φωτογραφιών μπορεί να παραπλανήσει τους γιατρούς και να θέσει σε κίνδυνο τους ασθενείς
Digital Health
02/03/2026 - 16:13
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Innovis Pharma από την PharmaPath
Pharma News
02/03/2026 - 15:51
Ιράν: Εκκενώθηκε μεγάλο νοσοκομείο στην Τεχεράνη - Χτυπήθηκαν τρία ιατρικά κέντρα
Επικαιρότητα
02/03/2026 - 15:34

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«ΡΙΣΠΕΚΤ στο σώμα σου»: Εθνικό Πρόγραμμα για την ισότιμη πρόσβαση των μαθητριών σε προϊόντα υγιεινής περιόδου
Πολιτική Υγείας
02/03/2026 - 12:12
Πώς να οργανώσετε την κουζίνα σας για να τρώτε πιο υγιεινά
Διατροφή
02/03/2026 - 13:00
SOBI: Αφορμή για ουσιαστική δράση η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων
Pharma News
02/03/2026 - 15:17
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Innovis Pharma από την PharmaPath
Pharma News
02/03/2026 - 15:51
Μπορεί η σοκολάτα να μας βοηθήσει να γεράσουμε καλύτερα; - Ο ρόλος της θεοβρωμίνης
Διατροφή
02/03/2026 - 16:52
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo