ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστολή «καμπανάκι» από τη φαρμακοβιομηχανία για το μέλλον του κλάδου, της δημόσιας υγείας και της πρόσβασης των ασθενών σε νέες θεραπείες στην Ευρώπη

Pharma News
Photo Source: Pexels & Eurokinissi
Την αγωνία του κλάδου της βιοφαρμακευτικής βιομηχανίας, της έρευνας και της καινοτομίας, αντανακλά επιστολή που εστάλη στον Πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη και τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα συμμετέχουν στην επερχόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβολίου στις Βρυξέλλες. «Μόλις μια στις πέντε νέες θεραπείες αναπτύσσονται πλέον στην Ευρώπη», αναφέρουν χαρακτηριστικά, όταν τη δεκαετία του '90 αναπτύσσονταν οι μισές»...
Δευτέρα, 06/02/2023 - 15:14
— Photo: Photo Source: Pexels & Eurokinissi
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Επενδύσεις, αλλά και επιστήμονες και στελέχη υψηλής κατάρτισης προσελκύονται όλο και περισσότερο από χώρες εκτός Ευρώπης, ως αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κατάσταση αυτή κινδυνεύει να επιδεινωθεί αν δεν ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις στο πλαίσιο αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου της Ε.Ε. για τη φαρμακευτική βιομηχανία, προειδοποιούν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικός Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και το ευρωπαϊκό του όργανο EFPIA, σε επιστολή που εστάλη τόσο στον Έλληνα Πρωθυπουργό όσο και στους ευρωπαίους ομολόγους του.

Η επιστολή απευθύνεται σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα συναντηθούν στις 9-10 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων θεμάτων, την απάντηση της Ε.Ε. στα ζητήματα βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

«Το μέλλον ενός από τους μεγαλύτερους κλάδους υψηλής τεχνολογίας της Ευρώπης, της βιοφαρμακευτικής βιομηχανίας, που κινείται με οδηγό την έρευνα, βρίσκεται στην "κόψη του ξυραφιού" και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα "κλειδιά" είτε για να "ξεκλειδώσει την πόρτα προς το μέλλον της ή να την "σφραγίσει"», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η νέα νομοθεσία θα είναι διαρκείς τόσο στον κλάδο όσο και στην πρόσβαση των ευρωπαίων ασθενών σε νεότερες κλινικές έρευνες, προόδους στη θεραπεία, αλλά και στη δημόσια υγεία συνολικά, όπως εκτιμούν.

«Για την Ευρώπη, η επιλογή είναι ξεκάθαρη• ένα ακμάζον βιοφαρμακευτικό οικοσύστημα με κορυφαία ιατρική επιστήμη που υποστηρίζει την οικονομική ευημερία και τις ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας ή μια συνεχής απώλεια επενδύσεων και ταλέντων, που έχουν δελεαστεί από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ή από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού», τονίζουν. Υπενθυμίζουν, δε, ότι ο διεθνής ανταγωνισμός για επενδύσεις στην υψηλή τεχνολογία παραμένει υψηλός.

«Τη δεκαετία του 1990 οι μισές από τις νέες θεραπείες αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη. Αυτός ο αριθμός είναι τώρα μόλις μια στις πέντε. Το 2002 ο ΗΠΑ δαπάνησαν 2 δισ. δολάρια περισσότερα από την Ευρώπη για φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη, τώρα δαπανούν 25 δισ. δολάρια περισσότερα», προσθέτουν.

Η Επιστολή

Θα συναντηθείτε στις 9-10 Φεβρουαρίου για να συζητήσετε την απάντηση της Ε.Ε. στα ζητήματα βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. Η διενέργεια αυτής της συζήτησης γίνεται σε μια κατάλληλη χρονική στιγμή. Το μέλλον ενός από τους μεγαλύτερους κλάδους υψηλής τεχνολογίας της Ευρώπης, της βιοφαρμακευτικής βιομηχανίας, που κινείται με οδηγό την έρευνα, βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού» και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα «κλειδιά» είτε για να «ξεκλειδώσει» την πόρτα προς το μέλλον της ή να την «σφραγίσει». Στις 14 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια σημαντική αναθεώρηση του κοινοτικού νομοθετικού πλαισίου για την φαρμακευτική βιομηχανία.

Συμφωνούμε με τα πρόσφατα σχόλια της Προέδρου von der Leyen στο Davos, ότι «πρέπει να συνεχίζουμε να επενδύουμε στην ενίσχυση της βιομηχανικής μας βάσης, καθιστώντας την Ευρώπη πιο φιλική στις επενδύσεις και την καινοτομία. Βλέπουμε επιθετικές προσπάθειες προσέλκυσης των βιομηχανικών μας δυνατοτήτων σε χώρες όπως η Κίνα αλλά και αλλού. Γνωρίζουμε δε, ότι μελλοντικές επενδυτικές αποφάσεις θα ληφθούν βασιζόμενες σε ό,τι κάνουμε σήμερα». Η ευρωπαϊκή φαρμακευτική βιομηχανία ανησυχεί ότι οι επερχόμενες προτάσεις δρουν ενάντια σε αυτή την ατζέντα.

Αυτή η νέα νομοθεσία θα έχει διαρκή, σημαντική και μακροχρόνια επίπτωση σε έναν κλάδο που συμβάλλει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο καινοτομίας στο εμπορικό πλεόνασμα της Ε.Ε., με 136 δισ. ευρώ ετησίως. Απασχολεί 840 χιλιάδες άτομα σε όλη την Ευρώπη και επανεπενδύει μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων του σε ευρωπαϊκή έρευνα και ανάπτυξη συγκριτικά με οποιονδήποτε άλλο κλάδο υψηλής τεχνολογίας, ποσοστό που αναλογεί σε 42 δισ. ευρώ ετησίως. Κυρίως, όμως, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πρόσβαση των ευρωπαίων ασθενών σε νεότερες κλινικές έρευνες, προόδους στη θεραπεία, αλλά και στη δημόσια υγεία συνολικά.

Για την Ευρώπη, η επιλογή είναι ξεκάθαρη• ένα ακμάζον βιοφαρμακευτικό οικοσύστημα με κορυφαία ιατρική επιστήμη που υποστηρίζει την οικονομική ευημερία και τις ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας ή μια συνεχής απώλεια επενδύσεων και ταλέντων, που έχουν δελεαστεί από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ή από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, με την υπόσχεση ενός οράματος, φιλοδοξίας και πλαίσιο πολιτικών που ωθεί την ιατρική καινοτομία, αντί να την «πνίγει».

Ο διεθνής ανταγωνισμός για επενδύσεις στην υψηλή τεχνολογία δεν είναι κάτι καινούργιο. Τη δεκαετία του 1990 οι μισές από τις νέες θεραπείες αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη. Αυτός ο αριθμός είναι τώρα μόλις μια στις πέντε. Το 2002 ο ΗΠΑ δαπάνησαν 2 δισ. δολάρια περισσότερα από την Ευρώπη για φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη, τώρα δαπανούν 25 δισ. δολάρια περισσότερα. Η απασχόληση στο φαρμακευτικό κλάδο στην Κίνα έχει αυξηθεί κατά 800% τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτές οι χώρες παρέχουν ένα καθεστώς πνευματικές ιδιοκτησίας που είναι κρίσιμο για το μέλλον της έρευνας και ανάπτυξης και για μια βιώσιμη αγορά.

Οι Βρυξέλλες «κρατούν τα κλειδιά» που θα ξεκλειδώσουν την υγεία, την καινοτομία και την οικονομική προοπτική της μεγαλύτερης βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας, ώστε να καταστεί ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχει τη δύναμη να ανακόψει τη ροή επενδύσεων, αφήνοντας την Ευρώπη στην «ανοιχτή αγκάλη» των ΗΠΑ και της Κίνας. Αν η Ε.Ε. πράξει τα δέοντα, η βιοφαρμακευτική βιομηχανία της Ευρώπης, που βασίζεται στην έρευνα, βρίσκεται σε μοναδική θέση για να προσφέρει περισσότερα στους ασθενείς, προς ένα πιο υγιές μέλλον.

Τελευταία τροποποίηση στις 06/02/2023 - 19:25
  • EFPIA
  • ΣΦΕΕ
  • ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • ΒΙΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τιμητική διάκριση της Famar για τη συμβολή της στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Τιμητική διάκριση της Famar για τη συμβολή της στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία 06 Φεβρουαρίου 2023
Παιδιατρικά φάρμακα: Νέες δράσεις από τον ΕΜΑ 06 Φεβρουαρίου 2023
Παιδιατρικά φάρμακα: Νέες δράσεις από τον ΕΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καμπανάκι από τις φαρμακευτικές: Στα 8,9 δισ.€ εκτιμάται η δαπάνη για το 2025
Pharma Policy
17/12/2025 - 15:48

Καμπανάκι από τις φαρμακευτικές: Στα 8,9 δισ.€ εκτιμάται η δαπάνη για το 2025

Η EFPIA και η Vaccines Europe στηρίζουν το σχέδιο «Safe Hearts» της ΕΕ
Pharma Policy
16/12/2025 - 21:32

Η EFPIA και η Vaccines Europe στηρίζουν το σχέδιο «Safe Hearts» της ΕΕ

ΟΟΣΑ: Ένας στους τρεις θανάτους στην ΕΕ οφείλεται σε καρδιαγγειακές παθήσεις
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 16:12

ΟΟΣΑ: Ένας στους τρεις θανάτους στην ΕΕ οφείλεται σε καρδιαγγειακές παθήσεις

ΣΦΕΕ: «Θετικές πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή φαρμακευτική μεταρρύθμιση αλλά δεν ενισχύεται η καινοτομία»
Pharma Policy
12/12/2025 - 16:09

ΣΦΕΕ: «Θετικές πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή φαρμακευτική μεταρρύθμιση αλλά δεν ενισχύεται η καινοτομία»

Αγαπηδάκη: «Η Ελλάδα πλέον συνδιαμορφώνει κρίσιμες πολιτικές υγείας στην ΕΕ»
Πολιτική Υγείας
12/12/2025 - 14:52

Αγαπηδάκη: «Η Ελλάδα πλέον συνδιαμορφώνει κρίσιμες πολιτικές υγείας στην ΕΕ»

ΕΕΣ και ΣΦΕΕ πρόσφεραν φαρμακευτικό, υγειονομικό και εκπαιδευτικό υλικό σε τέσσερις κοινωνικές δομές στη Λαμία
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 14:18

ΕΕΣ και ΣΦΕΕ πρόσφεραν φαρμακευτικό, υγειονομικό και εκπαιδευτικό υλικό σε τέσσερις κοινωνικές δομές στη Λαμία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη: Τρίχρονο αγοράκι πέθανε από ανακοπή λόγω ασιτίας!
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 21:23
Λειτουργικές παθήσεις του πεπτικού: Πώς διαγιγνώσκονται και πώς αντιμετωπίζονται
Health Talk
17/12/2025 - 20:58
ΔΟΘ, Σαουδική Αραβία ενισχύουν τη συνεργασία τους για τη Θαλασσαιμία και τις Αιμοσφαιρινοπάθειες
Patient Talk
17/12/2025 - 20:32
Aναρτήθηκαν στην ΕΤΑΑ τα προσωρινά αποτελέσματα των ωφελούμενων για την Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 20:06
Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών: Ημερίδα για την κλινική αριστεία από τη Νοσηλευτικής Υπηρεσία
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 19:39
Μπορεί η κατανάλωση τυριού να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας; Τι δείχνει νέα μελέτη
Διατροφή
17/12/2025 - 18:56
Θεμιστοκλέους στο ACTION 24: Αύξηση 100% στον προϋπολογισμό της Υγείας από το 2019
Πολιτική Υγείας
17/12/2025 - 18:22
Αffidea neuraCare Athens: Ο καθηγητής Μητσικώστας μιλάει για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας με απλά λόγια
Υπηρεσίες Υγείας
17/12/2025 - 17:54
ΑΣΕΠ: Εκδόθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για 4.276 θέσεις επιτυχόντων του πρώτου γραπτού διαγωνισμού
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 17:32
«My Voice, My Choice»: Το ευρωκοινοβούλιο υπέρ της πρωτοβουλίας πολιτών για προσβάσιμες αμβλώσεις
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 17:08
Η GSK Ελλάδος στηρίζει το Γηροκομείο Αθηνών
Pharma News
17/12/2025 - 16:34
Ο πεντάλογος του σωστού ντους: Γιατί δεν πρέπει να επιλέγετε το καυτό νερό
Υγεία
17/12/2025 - 16:16
Καμπανάκι από τις φαρμακευτικές: Στα 8,9 δισ.€ εκτιμάται η δαπάνη για το 2025
Pharma Policy
17/12/2025 - 15:48
Ο ΠΙΣ γιόρτασε τα 100 του χρόνια
Επικαιρότητα
17/12/2025 - 15:19
Η απογοήτευση αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου και τη συμπεριφορά
Ψυχική Υγεία
17/12/2025 - 15:00
Γονίδιο προϊστορικού ανθρώπου φαίνεται να εξασφαλίζει μακροζωία
Υγεία
17/12/2025 - 14:00
Γιατί το φυτικό μπέργκερ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας
Διατροφή
17/12/2025 - 13:00
Το ΑΙ μαθαίνει να αποκωδικοποιεί τις ασθένειες που είναι γραμμένες στο DNA μας
Υγεία
17/12/2025 - 12:00
Η ουλίτιδα μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων
Υγεία
17/12/2025 - 11:00
Η εξέλιξη της PET-CT και η συμβολή της στη σύγχρονη Ογκολογία
Υπηρεσίες Υγείας
17/12/2025 - 10:00
Πόσα κιλά θα πάρετε τα Χριστούγεννα; Τι έχουν δείξει έρευνες
Διατροφή
17/12/2025 - 08:25
Η EFPIA και η Vaccines Europe στηρίζουν το σχέδιο «Safe Hearts» της ΕΕ
Pharma Policy
16/12/2025 - 21:32
Ο ΙΣΑ ζητεί την εξαίρεση των προσωπικών ιατρών από την υποχρέωση των κατ’ οίκον επισκέψεων
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 20:52
«Safe Hearts»: Το σχέδιο της Κομισιόν για την καρδιαγγειακή υγεία
Πολιτική Υγείας
16/12/2025 - 19:59
Πώς σχετίζεται η οστεοπόρωση με το αδυνάτισμα - Ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης
Health Talk
16/12/2025 - 19:16
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Έξυπνες εναλλακτικές για ένα πιο υγιεινό εορταστικό μενού
Διατροφή
16/12/2025 - 18:49
ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ: Σημαντική επιστημονική διάκριση για το πρόγραμμα «Parent2Parent Support»
Patient Talk
16/12/2025 - 18:07
Θεσσαλονίκη: Αναβαθμίζεται η πυροπροστασία των νοσοκομείων Γιαννιτσών, Έδεσσας και Νάουσας
Πολιτική Υγείας
16/12/2025 - 17:43
Συνάντηση της ΕΟΟ με τον Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ για τρέχοντα ζητήματα των οδοντιάτρων
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 17:18
Γιατροί του Κόσμου: Εγκαινιάστηκε το Ανοικτό Κέντρο Παιδιών στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 16:56

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σούπερ γρίπη στη Βρετανία: Τελικά πόσο επικίνδυνη και πρωτοφανής είναι;
Υγεία
15/12/2025 - 10:00
Ο καρκίνος «νίκησε» τον γνωστό ηθοποιό Αλμπέρτο Εσκενάζυ στα 73 του
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 18:17
Καταγγελία γονέων και κηδεμόνων για καθυστερήσεις και περικοπές στις αποζημιώσεις θεραπειών παιδιών ΑμεΑ
Patient Talk
16/12/2025 - 15:18
Facelift: Αποκατάσταση με φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς υπερβολές
Ομορφιά
15/12/2025 - 16:29
Τι δείχνει ο ρόλος που παίξατε στο χριστουγεννιάτικο σχολικό σκετσάκι για την προσωπικότητα σας
Ψυχική Υγεία
16/12/2025 - 15:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo