ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις άνω των €180 εκατ. μετατρέπουν την Τρίπολη σε ευρωπαϊκό hub παραγωγής φαρμάκων

Pharma News
Vas.Ang.
Περισσότερες από χίλιες νέες άμεσες θέσεις εργασίας, αναμένεται να δημιουργηθούν στο πλαίσιο επενδύσεων από τρεις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που ξεπερνούν τα 180 εκατ. ευρώ στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης.
Δευτέρα, 01/04/2024 - 06:30
— Photo: Vas.Ang.
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Για «έκρηξη επενδύσεων στην Τρίπολη» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου, Medicines for Europe και Συνδιευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ELPEN, Θ. Τρύφων στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην πόλη με θέμα «Επενδύσεις, Έρευνα και Καινοτομία από την ΠΕΦ».

Ο λόγος για τις επενδύσεις τριών ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην περιοχή, που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 180 εκατ. ευρώ.

Γενικότερα, την περίοδο 2020-2026, οι επενδύσεις μέλη της ΠΕΦ περιλαμβάνουν 10 νέα εργοστάσια, 22 νέες μονάδες παραγωγής και 14 νέες ερευνητικές δομές, όπως ανέφερε η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης, Φ. Κοσμοπούλου. Κατά την κα Κοσμοπούλου, οι επενδύσεις αυτές «συμβάλλουν στην κάλυψη του επενδυτικού κενού που μας χωρίζει από τις χώρες της Ευρωζώνης και ανοίγουν το δρόμο στην οικοδόμηση μιας ισχυρής ελληνικής οικονομίας που θα παράγει και δεν θα εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από τις εισαγωγές προϊόντων».

Η Τρίπολη κόμβος παραγωγής φαρμάκων

Demo και Win Medica, του ομίλου ELPEN έχουν ήδη προχωρήσει με την ανέγερση εγκαταστάσεων τυς στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) Τρίπολης, επενδύσεις που αναμένεται να αγγίξουν τα 130 εκατ. ευρώ. Την τριάδα συμπληρώνει η εταιρεία Faran. Αυτές οι τρεις επενδύσεις εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν πάνω από 1.000 νέες άμεσες θέσεις εργασίας, με τις έμμεσες θέσεις εργασίας να υπολογίζονται να φθάσουν κάπου μεταξύ 2.500 και 3.500.

«Αναδεικνύεται η μεγάλη προστιθέμενη αξία της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας στην Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία», ανέφερε ο κ. Τρύφων προσθέτοντας πως «μια Βιομηχανική Περιοχή, μια ολόκληρη πόλη, η Τρίπολη και ο νομός Αρκαδίας αναζωογονούνται από τις μεγάλες επενδύσεις της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας. Δημιουργούμε σε όλη τη χώρα χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και καλύπτουμε εκατομμύρια Έλληνες με εγχώρια παραγόμενα φάρμακα. Mε την ολοκλήρωση των επενδύσεων αυτών αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε πολλά βασικά φάρμακα. Δίνουμε ελπίδα και προοπτική σε χιλιάδες νέες και νέους. Αποδεικνύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι κέντρο παραγωγής φαρμάκων για όλη την Ευρώπη».

Στα 80 εκατ. ευρώ είχε προϋπολογιστεί η επένδυση για τη Demo, ποσό που έχει ήδη αυξηθεί στα 90 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, μεταξύ των φαρμάκων που θα παράγονται στην Τρίπολη θα είναι και το αντιβιοτικό αμοξυκιλλίνη, το οποίο αναμένεται να καλύψει σημαντικό κομμάτι των αναγκών της Ευρώπης.

«Πολλές φορές θεωρούμε ότι η υγεία προάγεται μέσω της καινοτομίας, και αυτό είναι γεγονός γιατί μέσα από την καινοτομία δημιουργούνται νέες θεραπευτικές λύσεις», δήλωσε ο Δ. Δέμος, Αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Αντιπρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας DEMO. Πρόσθεσε, όμως, πως «η εξάπλωση, όμως, των λύσεων αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά σε χώρες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν φάρμακα, που ολοένα και ακριβαίνουν, έρχεται μέσα από τη βιομηχανία γενοσήμων, η οποία δεν εξασφαλίζει απλώς προσιτό φάρμακο σε μεγάλο μέρος του πλανήτη μετά τη λήξη καθεστώτος προστασίας αλλά μέσα από ενέργειες οριακής καινοτομίας βελτιώνει το αρχικό προϊόν, ώστε να δημιουργήσει ευκολία στη χρήση και αύξηση της συμμόρφωσης του ασθενή».

Από την πλευρά του ο Director of Industrial Development της εταιρείας DEMO, Αρ. Λυμπερόπουλος ανέφερε ότι στο παραγωγικό campus της φαρμακοβιομηχανίας στην Τρίπολη θα παράγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρώτες ύλες φαρμάκων αλλά και τελικά φαρμακευτικά προϊόντα χημικής προέλευσης.

Με την ολοκλήρωσή της, θα συγκαταλέγεται στις 3 μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων & ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης. Με τα προϊόντα που θα παράγονται εκεί, η DEMO θα μπορεί να καλύπτει το 34% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα και το 35% σε ογκολογικά φάρμακα.

Σύμφωνα με τον κ. Λυμπερόπουλο, μόνο με την επένδυση αυτή θα δημιουργηθούν σε βάθος δεκαετίας πάνω από 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Συμπλήρωσε, δε, πως «η Τρίπολη προάγεται σε σημαντικό Ευρωπαϊκό κέντρο της Φαρμακοβιομηχανίας ενώ ταυτόχρονα, με την ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αποκτά τις προϋποθέσεις να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα της υγείας».

«Η Win Medica με την κατασκευή της νέας παραγωγικής μονάδας στην Τρίπολη μετασχηματίζεται από αμιγώς εμπορική και σε παραγωγική Εταιρεία», δήλωσε ο Χρ. Σωτηρίου, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

«Η νέα παραγωγική μονάδα θα είναι συνολικής επένδυσης 50 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 250 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της συνολικής επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ. Με τα ογκολογικά φάρμακα που θα παράγει η νέα μονάδα, θα μπορεί να καλυφθεί το 50% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών, σε 11 βασικά ογκολογικά φάρμακα», συμπλήρωσε ο κ. Σωτηρίου. Όπως ανέφερε μάλιστα, η Win Medica έχει συνάψει ήδη συμφωνίες και σχεδιάζει να εξάγει τα φαρμακευτικά σκευάσματα σε περισσότερες από 40 χώρες στην Ευρώπη και την Ασία.

Ο Μ. Κάτσικας Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της FARAN, ανακοίνωσε τη νέα επένδυση της εταιρείας στην περιοχή, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της εταιρείας , η οποία έχει πενταπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τον Π. Κουκουλομάτη, Γενικό Διευθυντή της FARAN πρόκειται για «μία σημαντική επένδυση σε μια νέα σύγχρονη ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων και μελλοντικά και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, συνολικής επιφάνειας 12.000τ.μ., η οποία θα κτιστεί επί οικοπέδου 36.000τ.μ. στην ΒΙΠΕ Τριπόλεως».

Όπως εξήγησε, «στην μονάδα θα αναπτυχθούν αρχικά γραμμές στείρας πλήρωσης και συσκευασίας (fill/finish) παρεντερικών σκευασμάτων μικρού όγκου σε υγρή και λυοφιλοποιημένη μορφή, σε φιαλίδια, φυσίγγια και προγεμισμένες σύριγγες και επιπλέον στην ίδια εγκατάσταση προγραμματίζεται μελλοντικά να παράγονται και βιοτεχνολογικά φάρμακα. Η παραγωγική μονάδα θα ακολουθεί τα υψηλοτέρα πρότυπα εισάγοντας νέα standards στον τεχνολογικό εξοπλισμό και στις διαδικασίες παραγωγής και σχεδιάζεται να πιστοποιηθεί από την EMA και από τον FDA, ώστε να μπορεί να διαθέτει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της στην διεθνή αγορά».

Τελευταία τροποποίηση στις 01/04/2024 - 13:55
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΠΕΦ
  • ΤΡΙΠΟΛΗ
  • ΒΙΠΕ
  • ΓΕΝΟΣΗΜΑ
  • ELPEN
  • DEMO
  • WIN MEDICA
  • FARAN

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το πρόγραμμα ανάπτυξης των επόμενων πρωτοποριακών λύσεων για την υγεία παρουσίασε ο τομέας φαρμάκων της Bayer
Το πρόγραμμα ανάπτυξης των επόμενων πρωτοποριακών λύσεων για την υγεία παρουσίασε ο τομέας φαρμάκων της Bayer 30 Μαρτίου 2024
ΕΟΠΕ για ογκολογικά φάρμακα: «Πάγιο αίτημά μας η καθιέρωση και εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων» 01 Απριλίου 2024
ΕΟΠΕ για ογκολογικά φάρμακα: «Πάγιο αίτημά μας η καθιέρωση και εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύμπραξη ΠΕΦ-Υπουργείου Παιδείας για την πρώτη δημόσια σχολή στον τομέα του φαρμάκου
Pharma Policy
02/02/2026 - 22:07

Σύμπραξη ΠΕΦ-Υπουργείου Παιδείας για την πρώτη δημόσια σχολή στον τομέα του φαρμάκου

Οκτώ χρόνια προσφοράς για το Food Drive ΠΕΦ - Συνολικά 5,5 τόνοι αγαθών για παιδιά και οικογένειες που έχουν ανάγκη
Pharma News
27/01/2026 - 00:13

Οκτώ χρόνια προσφοράς για το Food Drive ΠΕΦ - Συνολικά 5,5 τόνοι αγαθών για παιδιά και οικογένειες που έχουν ανάγκη

ΠΕΦ-Τρύφων: «Ζήτημα εθνικής και κοινωνικής ασφάλειας η παραγωγή και η επάρκεια φαρμάκου»
Pharma Policy
20/01/2026 - 18:48

ΠΕΦ-Τρύφων: «Ζήτημα εθνικής και κοινωνικής ασφάλειας η παραγωγή και η επάρκεια φαρμάκου»

ΕΚ για κρίσιμα φάρμακα: Επενδύσεις στην παραγωγική ικανότητα της ΕΕ για την αύξηση της αυτονομίας
Pharma Policy
20/01/2026 - 15:40

ΕΚ για κρίσιμα φάρμακα: Επενδύσεις στην παραγωγική ικανότητα της ΕΕ για την αύξηση της αυτονομίας

Νέα επιστημονικά δεδομένα ενισχύουν τον ρόλο της Κυτισινικλίνης στη διακοπή του καπνίσματος
Pharma News
22/12/2025 - 13:39

Νέα επιστημονικά δεδομένα ενισχύουν τον ρόλο της Κυτισινικλίνης στη διακοπή του καπνίσματος

ELPEN και Μαζί για το Παιδί έφτιαξαν δύο αίθουσες STEM σε σχολεία της Θράκης
Pharma News
03/12/2025 - 15:23

ELPEN και Μαζί για το Παιδί έφτιαξαν δύο αίθουσες STEM σε σχολεία της Θράκης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μπορεί το ξύπνημα νωρίς το πρωί ή το ξενύχτι, να επηρεάζουν την απώλεια βάρους και τη μυϊκή μας δύναμη;
Fitness
06/02/2026 - 19:24
Δωρεά ωαρίων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία
Health Talk
06/02/2026 - 18:30
Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας: Ζωή σε Κίνηση με τη δύναμη της επιστήμης και της ...τέχνης!
Υγεία
06/02/2026 - 17:30
Αλτσχάιμερ: Ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο επιβράδυνσης της εξέλιξής του
Υγεία
06/02/2026 - 16:30
Ένοχος ο γιατρός του Ιπποκράτειου για φακελάκι 3.000 ευρώ
Επικαιρότητα
06/02/2026 - 16:09
Πρόληψη εξαρτήσεων και παραβατικότητας στους νέους: Το πρόγραμμα CHAMPS του ΟΗΕ στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
06/02/2026 - 15:36
Καφές και υπέρταση: Ποια είναι η ασφαλής ποσότητα για την υγεία σας
Υγεία
06/02/2026 - 15:30
Η καύση ξύλων για θέρμανση τριπλασιάζει την έκθεση των παιδιών στη ρύπανση μέσα στο ίδιο τους το σπίτι
Υγεία
06/02/2026 - 14:30
Jet lag τέλος; Επιστήμονες αναπτύσσουν φάρμακο που μπορεί να «επαναρυθμίσει» το βιολογικό ρολόι
Υγεία
06/02/2026 - 13:30
Παθήσεις του αμφιβληστροειδούς: Θεραπείες τελευταίας γενιάς που διατηρούν την όραση μακροπρόθεσμα
Pharma News
06/02/2026 - 13:06
EFSA για ευλογιά των προβάτων: Περίπλοκη η ελληνική περίπτωση για τον εμβολιασμό
Πολιτική Υγείας
06/02/2026 - 12:23
Προστατεύει η ασπιρίνη τους ηλικιωμένους από τον καρκίνο; Τι δείχνει η μεγάλη μελέτη ASPREE
Υγεία
06/02/2026 - 11:30
Στατίνες: Οι περισσότερες παρενέργειες που τούς αποδίδονται δεν προκαλούνται από αυτές
Υγεία
06/02/2026 - 10:30
ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος
Υγεία
06/02/2026 - 10:16
Ειδικός εξηγεί πως η χρήση κινητού και υπολογιστή επιβαρύνουν τον αυχένα και τη μοίρα της σπονδυλικής στήλης
Health Talk
06/02/2026 - 09:49
Οι καπνοί από τις φωτιές σκοτώνουν κάθε χρόνο περισσότερους από 24.000 πολίτες στις ΗΠΑ
Υγεία
06/02/2026 - 07:22
Βρετανία: Συμπτώματα δηλητηρίασης από μολυσμένο γάλα εμφάνισαν 36 βρέφη
Επικαιρότητα
06/02/2026 - 03:36
Πρωτοποριακή επέμβαση διαδερμικής σύγκλεισης μεσοκολπικής επικοινωνίας στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Υπηρεσίες Υγείας
06/02/2026 - 00:07
Ανδρουλάκης: «Προτάσσουμε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τον καρκίνο»
Επικαιρότητα
05/02/2026 - 23:51
Κίνδυνος για 250 ασθενείς με πνευμονική υπέρταση: Εξαντλήθηκε κάθε απόθεμα ειδικού φαρμάκου
Patient Talk
05/02/2026 - 23:34
Φορητός αισθητήρας υπερήχων μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
05/02/2026 - 23:01
Καμπανάκι ειδικού για τα social media: «Λειτουργούν εθιστικά όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή το τσιγάρο»
Ψυχική Υγεία
05/02/2026 - 22:09
Πόσο επηρεάζει τη ζωή μιας γυναίκας η ξηρότητα και η ατροφία κόλπου
Health Talk
05/02/2026 - 21:42
Αναζωογόνηση προσώπου και σώματος χωρίς χειρουργείο
Ομορφιά
05/02/2026 - 21:17
Στο μικροσκόπιο οι νέες αμερικάνικες οδηγίες διατροφής - Ποιότητα τροφής, πρωτεΐνη και... αντιρρήσεις
Διατροφή
05/02/2026 - 20:52
ΠΦΣ: «Θα διατίθενται 66.000 συνταγές ΦΥΚ μηνιαίως από τα ιδιωτικά φαρμακεία»
Pharma Policy
05/02/2026 - 20:02
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης σε φάρμακα στην Πελοπόννησο
Επικαιρότητα
05/02/2026 - 19:46
Σύλλογος Αποφοίτων ΚΕΘΕΑ: «Απαράδεκτο και εκτός πραγματικότητας το σποτ του ΕΟΠΑΕ»
Ψυχική Υγεία
05/02/2026 - 19:27
Εθισμοί και όρεξη: Τι ρόλο παίζει ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου και πως σχετίζεται η ντοπαμίνη
Υγεία
05/02/2026 - 19:04
Η ΟΕΝΓΕ συγχαίρει τους υγειονομικούς του νοσοκομείου Χίου για την περίθαλψη των τραυματιών
Επικαιρότητα
05/02/2026 - 18:38

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Γιατί οι επιστήμονες τα συγκρίνουν πλέον με τα τσιγάρα
Διατροφή
04/02/2026 - 11:00
Γεωργιάδης: Σε περίοδο αναταράξεων η φαρμακευτική αγορά – Κρίσιμος ο ρόλος του ΕΟΦ
Πολιτική Υγείας
04/02/2026 - 11:51
Συνδυασμός τροφών: Ποιοι σαμποτάρουν και ποιοι ενισχύουν την απορρόφηση των βιταμινών
Διατροφή
04/02/2026 - 15:00
Αγαπηδάκη: «Περισσότεροι από 180.000 πολίτες εντόπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας με το "Προλαμβάνω"»
Πολιτική Υγείας
04/02/2026 - 15:47
Επίσκεψη Γεωργιάδη στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων - Η πορεία των έργων ανακαίνισης
Πολιτική Υγείας
04/02/2026 - 18:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo