Ένα φάρμακο ανοσοθεραπείας μπορεί να "αποκρούσει" τους καρκίνους του κεφαλιού και του λαιμού για διπλάσιο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με την τυπική θεραπεία, σε μια σημαντική ανακάλυψη των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Το Pembrolizumab διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσει τον καρκίνο, στοχεύοντας μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που επιτρέπει στο φάρμακο να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα. Το φάρμακο κατάφερε να κρατήσει καθαρούς από καρκίνο ορισμένους ασθενείς για μέσο όρο πέντε χρόνια ενώ τα μέχρι στιγμής σχήματα κατάφερναν στην καλύτερη περίπτωση το ίδιο αποτέλεσμα για 30 μήνες.
Αυτό προκύπτει από αποτελέσματα κλινικής μελέτης που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, του μεγαλύτερου συνεδρίου για τον καρκίνο στον κόσμο.
Η δοκιμή, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 700 ασθενείς σε 192 κέντρα σε 24 χώρες, διεξήχθη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Ο Δρ Douglas Adkins, συν-επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και καθηγητής ογκολογίας, δήλωσε ότι τα συμπεράσματα ήταν σημαντικά και αξιοσημείωτα, καθώς ήταν η πρώτη φορά που ένα τέτοιο φάρμακο είχε τέτοια αποτελέσματα.
Ερευνητές από όλο τον κόσμο δοκίμασαν το φάρμακο σε ασθενείς με νεοδιαγνωσμένο τοπικά προχωρημένο καρκίνο του κεφαλιού και του λαιμού. Εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς διαγιγνώσκονται με αυτούς τους καρκίνους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
Από τους 714 ασθενείς που συμμετείχαν στη δοκιμή, 363 έλαβαν pembrolizumab ακολουθούμενο από την τυπική θεραπεία, ενώ 351 έλαβαν μόνο την τρέχουσα τυπική θεραπεία – χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου ακολουθούμενη από ακτινοθεραπεία με ή χωρίς χημειοθεραπεία.
Η τυπική θεραπεία δεν έχει αλλάξει για αυτούς τους ασθενείς για περισσότερα από 20 χρόνια και περισσότεροι από τους μισούς είναι απίθανο να επιβιώσουν για πέντε χρόνια.
Η ανοσοθεραπεία είχε ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα σε ασθενείς με υψηλά επίπεδα του ανοσολογικού δείκτη PD-L1, αλλά αύξησε δραματικά την πιθανότητα των ασθενών με όλους τους τύπους καρκίνου του κεφαλιού και του λαιμού να παραμείνουν σε καλή κατάσταση, χωρίς εξέλιξη ή υποτροπή της νόσου.
Ο Kevin Harrington, καθηγητής βιολογικών θεραπειών του καρκίνου στο Ινστιτούτο Καρκινολογικής Έρευνας του Λονδίνου, που ηγήθηκε μιας βρετανικής ομάδας που συμμετείχε στη δοκιμή, τόνισε ότι "η ανοσοθεραπεία έχει αποδειχθεί εκπληκτικά ευεργετική για τους ασθενείς με καρκίνο που έχει υποτροπιάσει ή έχει εξαπλωθεί σε όλο το σώμα, αλλά μέχρι τώρα δεν ήταν εξίσου επιτυχής για όσους παρουσιάζουν για πρώτη φορά τη νόσο που έχει εξαπλωθεί σε γειτονικές περιοχές .
Τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής δείχνουν ότι το pembrolizumab αυξάνει δραματικά τη διάρκεια της ύφεσης της νόσου για χρόνια περισσότερο από τις τρέχουσες τυπικές θεραπείες. Λειτουργεί ιδιαίτερα καλά σε άτομα με υψηλά επίπεδα ανοσολογικών δεικτών, αλλά είναι πραγματικά συναρπαστικό να βλέπουμε ότι η θεραπεία βελτιώνει τα αποτελέσματα για όλους τους ασθενείς με καρκίνο του κεφαλιού και του λαιμού, ανεξάρτητα από αυτά τα επίπεδα».
Η Laura Marston, 45 ετών, από το Derbyshire, συμμετείχε στη δοκιμή μετά τη διάγνωση καρκίνου της γλώσσας σε στάδιο 4 το 2019. «Είμαι έκπληκτη που είμαι ακόμα εδώ έξι χρόνια μετά», είπε. «Αυτή η θεραπεία μου έδωσε το δώρο της ζωής».