ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

IPPC: Κάλεσμα και προς την Ελλάδα για την συλλογή πλάσματος με σκοπό την παραγωγή κρίσιμων φαρμάκων

Pharma News
IPPC: Κάλεσμα και προς την Ελλάδα για την συλλογή πλάσματος με σκοπό την παραγωγή κρίσιμων φαρμάκων
Οι βασικές τοποθετήσεις από το Διεθνές Συνέδριο Πρωτεϊνών Πλάσματος (IPPC), το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία, σχετικά με την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης σε πλάσμα που αφορά και την Ελλάδα.
Πέμπτη, 22/05/2025 - 12:02
News4Health Team News4Health Team

Το Διεθνές Συνέδριο Πρωτεϊνών Πλάσματος (International PlasmaProteinCongress - IPPC), η κορυφαία εκδήλωση για τον κλάδο των πρωτεϊνών πλάσματος στην Ευρώπη που διοργανώνεται σε ετήσια βάση από την PlasmaProteinTherapeutics Association (PPTA), πραγματοποιήθηκε φέτος στη Βαρσοβία, στις 20-21 Μαΐου 2025. Η 20ή επέτειος της διοργάνωσης συγκέντρωσε διακεκριμένους ομιλητές από τον κλάδο της υγείας και της φαρμακευτικής κοινότητας, φορείς άσκησης πολιτικής και εκπροσώπους ασθενών.

Το κάλεσμα του Τσέχου Υφυπουργού Υγείας στην Ελλάδα

Σε ερώτηση σχετικά με την πολιτική δέσμευση της Ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του συστήματος συλλογής πλάσματος και το κατά πόσο αυτή αντικατοπτρίζει μια πιο εκτεταμένη ευρωπαϊκήπροσπάθεια ενίσχυσης της διαθεσιμότητας πλάσματος για την παραγωγή φαρμάκων κρίσιμης σημασίας,ο Τσέχος Υφυπουργός Υγείας, Jakub Dvořáček,δήλωσε «Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος για να καταστεί η Ε.Ε.αυτάρκης σε ότι αφορά τη συλλογή πλάσματος για την παραγωγή φαρμάκων που είναι απαραίτητα για τους Ευρωπαίους ασθενείς είναι να συμβάλλουν όλα τα κράτη-μέληστη δωρεά πλάσματος, τουλάχιστον στον βαθμό που θα καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών σε φάρμακα από πλάσμα.»

Σημειώνεται ότι η Τσεχία μέσω ενός μεικτού μοντέλου δημόσιας και ιδιωτικής συλλογήςπλάσματος που προβλέπει και οικονομική αποζημίωση για τους δότεςσυλλέγει σε σταθερή βάσησημαντικές ποσότητες πλάσματος για την παραγωγή φαρμάκων, επαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών σε θεραπείες από πλάσμα σε εθνικό επίπεδο, αντιπροσωπεύοντας παράλληλα ένα μεγάλο ποσοστό του συνολικού πλάσματος που συλλέγεται για την παραγωγή φαρμάκων σε επίπεδο Ε.Ε.Με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, όπως και η Ελλάδα, η χώρα συλλέγει 1,3 εκατομμύρια λίτρα πλάσματος σε ετήσια βάση.

Τι είναι τα φάρμακα από πλάσμα και τι ξεχωριστό έχουν

Τα φάρμακα από πλάσμα είναι απολύτως απαραίτητα για την διασφάλιση ενός φυσιολογικού προσδόκιμου και μιας καλής ποιότητας ζωής για τους ασθενείς που πάσχουν από ορισμένες χρόνιες και σπάνιες παθήσεις, όπως οιπρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς ανοσοανεπάρκειες, οι ανοσομεσολαβούμενες περιφερικές νευροπάθειες, η αιμορροφιλία, το κληρονομικό αγγειοοίδημα, η νόσος Kawasaki, το σύνδρομο Guillain-Barré, κ.α.Επιπλέον, χρησιμοποιούνται συχνά και στην κοινή ιατρική για διάφορα θέματα όπως η υποστήριξη ασθενών μετά από χειρουργεία,οι μεταμοσχεύσεις οργάνων και η θεραπεία δαγκωμάτων ζώων.

Χρησιμοποιώντας ως αποκλειστική πρώτη ύλη για την παραγωγή τουςτο ανθρώπινο πλάσμα, μια ουσία η οποία δεν μπορεί να δημιουργηθεί συνθετικά σε εργαστήριο, ούτε και να αντικατασταθεί από κάποια άλλη, τα φάρμακα από ανθρώπινο πλάσμα (PDMPs) έχουν μια ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία παραγωγής. Η εξάρτηση της παραγωγής αυτών των φαρμάκωναπό τηνεθελοντική δωρεά του πλάσματος από υγιείς δότες, εξηγεί την πολυπλοκότητα και την κρισιμότητα των συγκεκριμένων φαρμάκων, αλλά και τη δυσκολία στην εξασφάλιση σταθερής πρόσβασης σε αυτά σε επίπεδο Ε.Ε.

Αναφορές Ελλήνων ασθενών - Η Ελληνική πραγματικότητα

Ασθενείς και εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών από όλη την Ευρώπη μοιράστηκαν προσωπικές εμπειρίες, αναδεικνύοντας τα εμπόδια που τίθενται στην πρόσβαση των ασθενών σε αυτές τις απαραίτητες για τη ζωή τους θεραπείες και στο ψυχολογικό τους αντίκτυπο.

Από την πλευρά της Ελλάδας, ο κ. Τοπάλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Ατόμων με Ανοσοανεπάρκειες«ΓΑΛΗΝΟΣ»και ο κ. Πετράκης, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ασθενών με Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες«ΑΡΜΟΝΙΑ», που παραβρέθηκαν στο συνέδριο αναφέρθηκαν στην εξάρτηση της παραγωγής των PDMPs από την εθελοντική δωρεά πλάσματος αλλά και στις ελλείψεις σε φάρμακα τις οποίες αντιμετωπίζουν διαχρονικά οι Έλληνες ασθενείς.

«Δεδομένου ότι το πλάσμα δεν μπορεί να παραχθεί τεχνητά, η διαθεσιμότητά του ως πρώτη ύλη για την παραγωγή φαρμάκων βασίζεται αποκλειστικά στις εθελοντικές δωρεές του υγειούς πληθυσμού. Έτσι,η απουσία σταθερής ποσότητας πρώτης ύλης μας δημιουργεί μια επιπρόσθετη πίεσηγια το τι θα συμβεί στην υγεία μας αν δεν μπορούμε να λάβουμε τα φάρμακα μας σε σταθερή βάση, πέρα από την ανησυχία μας για την εξέλιξη της ίδιας της ασθένειάς μας. Καλούμε, λοιπόν, την ελληνική πολιτεία να ακολουθήσει το παράδειγμα των άλλων ευρωπαϊκών χωρώνκαι να ενισχύσει τις προσπάθειες συλλογής πλάσματος για την παραγωγή των φαρμάκων που τόσο έχουμε ανάγκη» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ασθενών με Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες «ΑΡΜΟΝΙΑ»,κ. Κώστας Πετράκης.

Τι ισχύει για τη συλλογή πλάσματος στην ΕΕ

Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο 4 ευρωπαϊκά κράτη, όπου λειτουργούν με μεικτά συστήματα συλλογής πλάσματος(Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Γερμανία) συλλέγουν πάνω από το 47% του ευρωπαϊκού πλάσματος. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές χώρες με αποκλειστικά δημόσια συστήματα συλλογής πλάσματος εμφανίζουν σημαντικό έλλειμμα και εισάγουν πλάσμα από άλλες χώρες. Μια τέτοια περίπτωση χώρας είναι η Γαλλία η οποία καλύπτει τις ανάγκες της σεπλάσμα μόνο κατά 50% από το εθνικό δημόσιο σύστημα συλλογής.

Τελευταία τροποποίηση στις 22/05/2025 - 12:13
  • IPPC
  • ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πασίγνωστο αντικαταθλιπτικό μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τον καρκίνο
Πασίγνωστο αντικαταθλιπτικό μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τον καρκίνο 22 Μαϊος 2025
Η MSD Ελλάδος παρουσιάζει το «LungX» ένα νέο ψηφιακό ερωτηματολόγιο για την υγεία των πνευμόνων 22 Μαϊος 2025
Η MSD Ελλάδος παρουσιάζει το «LungX» ένα νέο ψηφιακό ερωτηματολόγιο για την υγεία των πνευμόνων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρεις τρόποι για να μειώσετε την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
Υγεία
14/01/2026 - 16:00
Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν δεν αντέχετε τη δουλειά σας
Υγεία
14/01/2026 - 15:00
Επιτέλους καλά νέα! 7 στους 10 καρκινοπαθείς επιβιώνουν για πάνω από 5 χρόνια μετά τη διάγνωση
Υγεία
14/01/2026 - 14:00
ΗΠΑ: Τέλος οι προειδοποιήσεις για αυτοκτονικές τάσεις στις ενέσεις απώλειας βάρους
Pharma Policy
14/01/2026 - 13:00
Όταν η υπέρταση δεν οφείλεται στο άγχος, τη διατροφή ή το βάρος σας
Υγεία
14/01/2026 - 12:00
Γεωργιάδης: Επίκειται συνεργασία ασφαλιστικών εταιρειών με το ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 11:28
ΠΟΥ: Τα φθηνότερα ζαχαρούχα και αλκοολούχα ποτά οδηγούν σε αύξηση των ασθενειών και των τραυματισμών
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 11:00
Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά καταγγέλλει ο ΦΣΑ
Pharma Policy
14/01/2026 - 09:46
Πέντε λεπτά περισσότερη άσκηση μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής
Fitness
14/01/2026 - 09:00
Υπογεννητικότητα: Γιατί οι πολιτικές παρεμβάσεις δεν έχουν αποτελέσματα
Πολιτική Υγείας
13/01/2026 - 18:00
Εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα στις 19 και 20 Ιανουαρίου
Επικαιρότητα
13/01/2026 - 17:00
Εντοπίστηκαν γονίδια προδιάθεσης για τον καρκίνο στο πάγκρεας - Ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση
Υγεία
13/01/2026 - 16:00
Παντοτινά χημικά: H EE επιβάλλει έλεγχο των επιπέδων τους στο πόσιμο νερό σε όλα τα κράτη- μέλη
Πολιτική Υγείας
13/01/2026 - 15:00
Όταν το παιδί εκδηλώνει βίαιη συμπεριφορά - Τι φταίει, τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
Health Talk
13/01/2026 - 14:00
Η πρώτη μηχανή εξωσωματικής συντήρησης οργάνων στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο
Πολιτική Υγείας
13/01/2026 - 13:56
Εσείς πόσο συχνά νιώθετε....kama muta; Ο νέος όρος ενός παλιού συναισθήματος
Ψυχική Υγεία
13/01/2026 - 13:00
Νόσος του Crohn: Εξέταση αίματος προσφέρει διάγνωση χρόνια πριν εμφανιστούν συμπτώματα
Υγεία
13/01/2026 - 12:00
Τα παντοτινά χημικά συνδέονται με την επικίνδυνη συσσώρευση λίπους στο συκώτι των εφήβων
Διατροφή
13/01/2026 - 11:00
Παθολόγοι: Ζητούν πρόσβαση στη συνταγογράφηση φαρμάκων για την παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
13/01/2026 - 10:30
Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Τα κρούσματα γρίπης είναι σε υψηλά τριετίας
Υγεία
13/01/2026 - 10:00
Η νέα Barbie είναι ένα κορίτσι στο φάσμα του αυτισμού
Επικαιρότητα
13/01/2026 - 09:13
Η ρουτίνα που μπορεί να σώσει το δέρμα μας από την ταλαιπωρία του κρύου
Ομορφιά
13/01/2026 - 09:00
Mom rage: Όταν η μαμά θυμώνει
Ψυχική Υγεία
12/01/2026 - 18:00
Ο σακχαρώδης διαβήτης κοστίζει τρισεκατομμύρια στην παγκόσμια οικονομία
Πολιτική Υγείας
12/01/2026 - 17:00
Νεογνικός γενωμικός έλεγχος για σπάνιες γενετικές παθήσεις στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Υγεία
12/01/2026 - 16:00
Αρθρώσεις: Πως να αποφύγετε τον πόνο όταν πέφτει ο υδράργυρος
Υγεία
12/01/2026 - 15:00
Θάνατος από άνοια στα 24: Πώς μια τραγωδία μπορεί να δώσει απαντήσεις στους επιστήμονες
Υγεία
12/01/2026 - 14:00
Ενέσεις απώλειας βάρους: Χωρίς αλλαγή της συμπεριφοράς αποτελούν «διάλειμμα» στην παχυσαρκία όχι λύση
Health Talk
12/01/2026 - 13:00
Κρύο και ωτίτιδα: Ο μηχανισμός σύνδεσης και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τα αυτιά σας
Υγεία
12/01/2026 - 12:00
Σεμινάριο για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία από τον ΙΣΑ
Υγεία
12/01/2026 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θάνατος από άνοια στα 24: Πώς μια τραγωδία μπορεί να δώσει απαντήσεις στους επιστήμονες
Υγεία
12/01/2026 - 14:00
Κρύο και ωτίτιδα: Ο μηχανισμός σύνδεσης και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τα αυτιά σας
Υγεία
12/01/2026 - 12:00
Ενέσεις απώλειας βάρους: Χωρίς αλλαγή της συμπεριφοράς αποτελούν «διάλειμμα» στην παχυσαρκία όχι λύση
Health Talk
12/01/2026 - 13:00
Εσείς πόσο συχνά νιώθετε....kama muta; Ο νέος όρος ενός παλιού συναισθήματος
Ψυχική Υγεία
13/01/2026 - 13:00
Τα παντοτινά χημικά συνδέονται με την επικίνδυνη συσσώρευση λίπους στο συκώτι των εφήβων
Διατροφή
13/01/2026 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo