ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

IPPC: Κάλεσμα και προς την Ελλάδα για την συλλογή πλάσματος με σκοπό την παραγωγή κρίσιμων φαρμάκων

Pharma News
IPPC: Κάλεσμα και προς την Ελλάδα για την συλλογή πλάσματος με σκοπό την παραγωγή κρίσιμων φαρμάκων
Οι βασικές τοποθετήσεις από το Διεθνές Συνέδριο Πρωτεϊνών Πλάσματος (IPPC), το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία, σχετικά με την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης σε πλάσμα που αφορά και την Ελλάδα.
Πέμπτη, 22/05/2025 - 12:02
News4Health Team News4Health Team

Το Διεθνές Συνέδριο Πρωτεϊνών Πλάσματος (International PlasmaProteinCongress - IPPC), η κορυφαία εκδήλωση για τον κλάδο των πρωτεϊνών πλάσματος στην Ευρώπη που διοργανώνεται σε ετήσια βάση από την PlasmaProteinTherapeutics Association (PPTA), πραγματοποιήθηκε φέτος στη Βαρσοβία, στις 20-21 Μαΐου 2025. Η 20ή επέτειος της διοργάνωσης συγκέντρωσε διακεκριμένους ομιλητές από τον κλάδο της υγείας και της φαρμακευτικής κοινότητας, φορείς άσκησης πολιτικής και εκπροσώπους ασθενών.

Το κάλεσμα του Τσέχου Υφυπουργού Υγείας στην Ελλάδα

Σε ερώτηση σχετικά με την πολιτική δέσμευση της Ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του συστήματος συλλογής πλάσματος και το κατά πόσο αυτή αντικατοπτρίζει μια πιο εκτεταμένη ευρωπαϊκήπροσπάθεια ενίσχυσης της διαθεσιμότητας πλάσματος για την παραγωγή φαρμάκων κρίσιμης σημασίας,ο Τσέχος Υφυπουργός Υγείας, Jakub Dvořáček,δήλωσε «Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος για να καταστεί η Ε.Ε.αυτάρκης σε ότι αφορά τη συλλογή πλάσματος για την παραγωγή φαρμάκων που είναι απαραίτητα για τους Ευρωπαίους ασθενείς είναι να συμβάλλουν όλα τα κράτη-μέληστη δωρεά πλάσματος, τουλάχιστον στον βαθμό που θα καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών σε φάρμακα από πλάσμα.»

Σημειώνεται ότι η Τσεχία μέσω ενός μεικτού μοντέλου δημόσιας και ιδιωτικής συλλογήςπλάσματος που προβλέπει και οικονομική αποζημίωση για τους δότεςσυλλέγει σε σταθερή βάσησημαντικές ποσότητες πλάσματος για την παραγωγή φαρμάκων, επαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών σε θεραπείες από πλάσμα σε εθνικό επίπεδο, αντιπροσωπεύοντας παράλληλα ένα μεγάλο ποσοστό του συνολικού πλάσματος που συλλέγεται για την παραγωγή φαρμάκων σε επίπεδο Ε.Ε.Με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, όπως και η Ελλάδα, η χώρα συλλέγει 1,3 εκατομμύρια λίτρα πλάσματος σε ετήσια βάση.

Τι είναι τα φάρμακα από πλάσμα και τι ξεχωριστό έχουν

Τα φάρμακα από πλάσμα είναι απολύτως απαραίτητα για την διασφάλιση ενός φυσιολογικού προσδόκιμου και μιας καλής ποιότητας ζωής για τους ασθενείς που πάσχουν από ορισμένες χρόνιες και σπάνιες παθήσεις, όπως οιπρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς ανοσοανεπάρκειες, οι ανοσομεσολαβούμενες περιφερικές νευροπάθειες, η αιμορροφιλία, το κληρονομικό αγγειοοίδημα, η νόσος Kawasaki, το σύνδρομο Guillain-Barré, κ.α.Επιπλέον, χρησιμοποιούνται συχνά και στην κοινή ιατρική για διάφορα θέματα όπως η υποστήριξη ασθενών μετά από χειρουργεία,οι μεταμοσχεύσεις οργάνων και η θεραπεία δαγκωμάτων ζώων.

Χρησιμοποιώντας ως αποκλειστική πρώτη ύλη για την παραγωγή τουςτο ανθρώπινο πλάσμα, μια ουσία η οποία δεν μπορεί να δημιουργηθεί συνθετικά σε εργαστήριο, ούτε και να αντικατασταθεί από κάποια άλλη, τα φάρμακα από ανθρώπινο πλάσμα (PDMPs) έχουν μια ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία παραγωγής. Η εξάρτηση της παραγωγής αυτών των φαρμάκωναπό τηνεθελοντική δωρεά του πλάσματος από υγιείς δότες, εξηγεί την πολυπλοκότητα και την κρισιμότητα των συγκεκριμένων φαρμάκων, αλλά και τη δυσκολία στην εξασφάλιση σταθερής πρόσβασης σε αυτά σε επίπεδο Ε.Ε.

Αναφορές Ελλήνων ασθενών - Η Ελληνική πραγματικότητα

Ασθενείς και εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών από όλη την Ευρώπη μοιράστηκαν προσωπικές εμπειρίες, αναδεικνύοντας τα εμπόδια που τίθενται στην πρόσβαση των ασθενών σε αυτές τις απαραίτητες για τη ζωή τους θεραπείες και στο ψυχολογικό τους αντίκτυπο.

Από την πλευρά της Ελλάδας, ο κ. Τοπάλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Ατόμων με Ανοσοανεπάρκειες«ΓΑΛΗΝΟΣ»και ο κ. Πετράκης, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ασθενών με Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες«ΑΡΜΟΝΙΑ», που παραβρέθηκαν στο συνέδριο αναφέρθηκαν στην εξάρτηση της παραγωγής των PDMPs από την εθελοντική δωρεά πλάσματος αλλά και στις ελλείψεις σε φάρμακα τις οποίες αντιμετωπίζουν διαχρονικά οι Έλληνες ασθενείς.

«Δεδομένου ότι το πλάσμα δεν μπορεί να παραχθεί τεχνητά, η διαθεσιμότητά του ως πρώτη ύλη για την παραγωγή φαρμάκων βασίζεται αποκλειστικά στις εθελοντικές δωρεές του υγειούς πληθυσμού. Έτσι,η απουσία σταθερής ποσότητας πρώτης ύλης μας δημιουργεί μια επιπρόσθετη πίεσηγια το τι θα συμβεί στην υγεία μας αν δεν μπορούμε να λάβουμε τα φάρμακα μας σε σταθερή βάση, πέρα από την ανησυχία μας για την εξέλιξη της ίδιας της ασθένειάς μας. Καλούμε, λοιπόν, την ελληνική πολιτεία να ακολουθήσει το παράδειγμα των άλλων ευρωπαϊκών χωρώνκαι να ενισχύσει τις προσπάθειες συλλογής πλάσματος για την παραγωγή των φαρμάκων που τόσο έχουμε ανάγκη» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ασθενών με Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες «ΑΡΜΟΝΙΑ»,κ. Κώστας Πετράκης.

Τι ισχύει για τη συλλογή πλάσματος στην ΕΕ

Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο 4 ευρωπαϊκά κράτη, όπου λειτουργούν με μεικτά συστήματα συλλογής πλάσματος(Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Γερμανία) συλλέγουν πάνω από το 47% του ευρωπαϊκού πλάσματος. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές χώρες με αποκλειστικά δημόσια συστήματα συλλογής πλάσματος εμφανίζουν σημαντικό έλλειμμα και εισάγουν πλάσμα από άλλες χώρες. Μια τέτοια περίπτωση χώρας είναι η Γαλλία η οποία καλύπτει τις ανάγκες της σεπλάσμα μόνο κατά 50% από το εθνικό δημόσιο σύστημα συλλογής.

Τελευταία τροποποίηση στις 22/05/2025 - 12:13
  • IPPC
  • ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πασίγνωστο αντικαταθλιπτικό μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τον καρκίνο
Πασίγνωστο αντικαταθλιπτικό μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τον καρκίνο 22 Μαϊος 2025
Η MSD Ελλάδος παρουσιάζει το «LungX» ένα νέο ψηφιακό ερωτηματολόγιο για την υγεία των πνευμόνων 22 Μαϊος 2025
Η MSD Ελλάδος παρουσιάζει το «LungX» ένα νέο ψηφιακό ερωτηματολόγιο για την υγεία των πνευμόνων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις: Ευκαιρίες και αδυναμίες στην ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες!
Patient Talk
14/04/2026 - 21:58
Τι προσφέρουν οι φαρμακευτικές και οι εναλλακτικές θεραπείες για την παχυσαρκία
Health Talk
14/04/2026 - 21:21
Έφτασαν στο Ιράν τα πρώτα φορτία με την έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού
Επικαιρότητα
14/04/2026 - 20:24
Πως ο τρόπος που περπατάμε μπορεί να αποκαλύψει αν έχουμε άγχος ή κατάθλιψη
Ψυχική Υγεία
14/04/2026 - 19:51
Άρθρο Πατούλη: Προτάσεις με στοχευμένες πολιτικές για τον επαναπατρισμό των νέων ιατρών
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 19:09
Υπερκύφωση: Πώς μπορούμε να την αποφύγουμε καθώς μεγαλώνουμε
Υγεία
14/04/2026 - 18:33
Οι Αθηναίοι περνούν σχεδόν έξι μέρες τον χρόνο στα μποτιλιαρίσματα
Επικαιρότητα
14/04/2026 - 17:38
«Όχι» στην ενσωμάτωση του EU4Health σε ένα ευρύτερο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας
Patient Talk
14/04/2026 - 16:53
Άμεση έκδοση αποτελεσμάτων από τα κτηνιατρικά εργαστήρια του ΥΠΑΑΤ ζήτησε ο Λαζαρίδης
Επικαιρότητα
14/04/2026 - 16:18
Χειρουργική επινεφριδίου: Νέα ελάχιστα επεμβατική τεχνική αλλάζει τα δεδομένα
Health Talk
14/04/2026 - 16:01
Εκλογές στον ΠΙΣ: Νέα παρέμβαση Γεωργιάδη για τον αποκλεισμό του ΙΣΑ και άλλων Ιατρικών Συλλόγων
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 15:41
Γάτες: Γιατί σταματούν ξαφνικά να τρώνε μια αγαπημένη τους τροφή
Pet
14/04/2026 - 15:00
Η Novo Nordisk ξεκινάει συνεργασία με την OpenAI για επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων φαρμάκων
Pharma News
14/04/2026 - 14:00
Καρκίνος στο πάγκρεας: Νέο φάρμακο υπόσχεται διπλάσιο χρόνο επιβίωσης σε ασθενείς τελικού σταδίου
Pharma News
14/04/2026 - 13:00
Εμβόλιο να το πιεις στο ποτήρι; Αμερικανός ιολόγος λέει ότι μπύρα μπορεί να θωρακίσει το ανοσοποιητικό
Υγεία
14/04/2026 - 12:00
Γυναίκα με τρία θανατηφόρα αυτοάνοσα σημείωσε εντυπωσιακή βελτίωση μετά από κυτταρική θεραπεία
Υγεία
14/04/2026 - 11:00
Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου: Σε εξέλιξη η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 10:32
"Επιδημία" καισαρικών στην Ελλάδα: Πρωτιά στην ΕΕ με 62,2% επί των γεννήσεων
Υγεία
14/04/2026 - 10:00
Στοματική υγιεινή: Γιατί ο καθαρισμός της γλώσσας είναι εξίσου σημαντικός με το βούρτσισμα των δοντιών
Υγεία
14/04/2026 - 09:02
Φάρμακο για σπάνια νόσο φαίνεται να προσφέρει παράταση ζωής σε ασθενείς με επιθετικό καρκίνο των ωοθηκών
Υγεία
14/04/2026 - 08:00
Kαούρα και δυσπεψία: Τι πραγματικά βοηθά
Health Talk
12/04/2026 - 08:14
Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον: Πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με μια «αόρατη» καθημερινή πρόκληση
Υγεία
11/04/2026 - 08:28
Σοκολατένια αυγά: Γιατί μπορεί να σάς κάνουν να δείτε στον ύπνο σας κούνελους να σάς κυνηγάνε
Διατροφή
11/04/2026 - 07:49
Γιατί η πασχαλινή απόδραση μπορεί να είναι φάρμακο για την καρδιά σας
Υγεία
10/04/2026 - 08:13
Περιφερική αρτηριοπάθεια: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε και οι θεραπευτικές λύσεις
Health Talk
09/04/2026 - 18:03
Άνοια: Διατροφή, ύπνος, άσκηση και αισιοδοξία οι παράγοντες που κάνουν τη διαφορά
Υγεία
09/04/2026 - 17:00
Βαμμένα αυγά: Οδηγίες διαχείρισης πριν και μετά το βάψιμό τους
Διατροφή
09/04/2026 - 16:00
Έντονες αντιδράσεις των Ιατρικών Συλλόγων για την τροπολογία για τους προσωπικούς γιατρούς και το «gatekeeping»
Πολιτική Υγείας
09/04/2026 - 15:00
Πάσχα με ασφάλεια για τα παιδιά: Από τις βόλτες με τα ποδήλατα μέχρι τη φλόγα της λαμπάδας
Επικαιρότητα
09/04/2026 - 14:00
ΕΦΕΤ: Ανάκληση φέτας λόγω λιστέριας
Πολιτική Υγείας
09/04/2026 - 13:22

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου: Σε εξέλιξη η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 10:32
Καρκίνος στο πάγκρεας: Νέο φάρμακο υπόσχεται διπλάσιο χρόνο επιβίωσης σε ασθενείς τελικού σταδίου
Pharma News
14/04/2026 - 13:00
Εκλογές στον ΠΙΣ: Νέα παρέμβαση Γεωργιάδη για τον αποκλεισμό του ΙΣΑ και άλλων Ιατρικών Συλλόγων
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 15:41
Η Novo Nordisk ξεκινάει συνεργασία με την OpenAI για επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων φαρμάκων
Pharma News
14/04/2026 - 14:00
Kαούρα και δυσπεψία: Τι πραγματικά βοηθά
Health Talk
12/04/2026 - 08:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo