ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις €600 εκατ. από την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: Υπό κατασκευή μονάδες παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων

Pharma News
Pexels
Επενδύσεις €600 εκατ. και 2.000 νέες θέσεις εργασίας από την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία.
Πέμπτη, 04/03/2021 - 19:05
— Photo: Pexels
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Το ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα, 600 εκατ. ευρώ, της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για την επόμενη τετραετία, το οποίο περιλαμβάνει 12 νέα εργοστάσια, 29 νέες μονάδες παραγωγής και 17 νέα ερευνητικά τμήματα, παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρο Τρύφων και τον Αντιπρόεδρο Δημήτρη Δέμο.

Το αναπτυξιακό clawback δεν είναι πανάκεια

Στη συνέντευξη τύπου επισημάνθηκε η σημασία της ύπαρξης κινήτρων, όπως ο συμψηφισμός του clawback με επενδύσεις σε παραγωγή, έρευνα και ανάπτυξη. Υπογραμμίστηκε, όμως, πως δεν είναι μέτρο «πανάκεια».

Απαντώντας σε ερώτηση του News4Health, ο κ. Δέμος ξεκαθάρισε ότι «το αναπτυξιακό clawback δεν λύνει όλα τα προβλήματα».

«Ο στόχος είναι να μηδενιστεί το clawback. Απλά δίνεται η δυνατότητα σε όσους θέλουν να επενδύσουν να μη χαθούν αυτά τα επενδυτικά κεφάλαια», πρόσθεσε. Εξήγησε, πως θα πρέπει να δούμε ποιες είναι πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμόσουμε στο φάρμακο ώστε από αύριο να μην υπάρχουν οι υποχρεωτικές επιστροφές.

Η ανάγκη ύπαρξης σταθερού πλαισίου σε βάθος χρόνου είναι απαραίτητη ώστε να υλοποιηθούν οι επενδύσεις, τονίστηκε τόσο από τον κ. Τρύφων όσο και από τον κ. Δέμο.

Επενδυτικός Σχεδιασμός ΠΕΦ

«Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει - υπήρχε και με την πανδημία επιδεινώθηκε- θέμα οικονομικού περιορισμού. Το κράτος έχει περιορισμένα κονδύλια για να καλύψει τις κοινωνικές δαπάνες και τις δαπάνες υγείας και αυτό δημιουργεί πίεση. Δυστυχώς, η φαρμακοβιομηχανία, όχι μόνο υφίσταται τις επιπτώσεις αυτής της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, αλλά έχουμε κληθεί να πληρώνουμε κάτι με μόνιμο τρόπο. Το clawback», σημείωσε ο κ. Τρύφων.

Υπενθύμισε πως επρόκειτο για ένα προσωρινό μέτρο, που θα έληγε το 2016. «Clawback και rebate έφθαναν περίπου το 13%, όταν ο μ.ο. της Ευρώπης ήταν 17%. Το 2020 όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά επεκτάθηκε και ως το 2024 έχει φθάσει στο 40%!».

Όπως καταγράφει έκθεση, σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες που παράγουν και διαθέτουν γενόσημα και φάρμακο προστιθέμενης αξίας, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με τόσο υψηλές επιστροφές, που στερούν επενδυτικά κονδύλια, σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

Αυτή η στρέβλωση μπορεί να αλλάξει, κατά τον κ. Τρύφων, είτε με άμεση καταβολή κονδυλίων, είτε με έμμεσους τρόπους, όπως έγινε με την εξαίρεση των εμβολίων και το επενδυτικό clawback. Έτσι, «με τη σταθερότητα τιμών και την εφαρμογή πρωτοκόλλων, μέτρων ελέγχου της συνταγογραφίας, διαπραγμάτευση και πολιτική γενοσήμων, θα έχουμε μια καλύτερη πολιτική για το μέλλον», εξήγησε, υπογραμμίζοντας ότι η πανδημία καθυστέρησε πολλά πράγματα. Ακόμη, σημείωσε πως είναι και η ευθύνη της φαρμακοβιομηχανίας να χαράξει, μαζί με την Πολιτεία, μια βιώσιμη πολιτική για τους ασθενείς, τα ταμεία και τις εταιρείες.

Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ και 2.000 θέσεων εργασίας

Επενδύσεις σε R&D και παραγωγή

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία αποτελεί στρατηγικό κλάδο ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, καθώς οι επενδύσεις ύψους €600 εκατ. που σχεδιάζονται έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, τα δημόσια έσοδα, το ΑΕΠ και οδηγούν στη δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ (2020), για κάθε € 1 εκατ. που επενδύεται για τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, η ανταποδοτικότητα της επένδυσης αγγίζει το 86%, δημιουργούνται 20 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 22,5% της επενδυτικής δαπάνης. Επίσης, σημαντική είναι η πολλαπλασιαστική επίδραση της λειτουργίας των νέων μονάδων, με τη συνολική συμβολή τους στο ΑΕΠ να αντιστοιχεί στο 129% της επενδυτικής δαπάνης. Ο συμψηφισμός του clawback με επενδύσεις μόνο για β΄ εξάμηνο του 2019, οδήγησε σε 36 νέες επενδύσεις ύψους € 80 εκατ.

Η παροχή κινήτρων στη βιομηχανία φαρμάκου συμβαδίζει με τη νέα Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική που στοχεύει στην εξασφάλιση επάρκειας φαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της άρσης των περιοριστικών πολιτικών της τελευταίας δεκαετίας και της επιστροφής των παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΡΥΦΩΝ ΠΕΦ επενδύσεις

Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος ΠΕΦ

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των επενδύσεων είναι και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών ευκαιριών του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων τόνισε ότι «για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, το 2019 και το 2020 δόθηκαν κίνητρα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία για επενδύσεις. Το μέτρο του συμψηφισμού του clawback με παραγωγικές επενδύσεις, εφόσον παραμείνει σταθερό και ενισχυθεί περαιτέρω, θα φέρει πολύ περισσότερες επενδύσεις σε βάθος χρόνου. Οι επενδύσεις αυτές έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, ενώ εξασφαλίζουν την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Για παράδειγμα, στον επενδυτικό σχεδιασμό της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου περιλαμβάνεται η κατασκευή δύο μονάδων παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων που θα καλύψουν το 20% των αναγκών των ασθενών με ελληνικά φάρμακα από το 2% που είναι σήμερα».

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Δημήτρης Δέμος επισήμανε πως «τα τελευταία δέκα χρόνια το clawback αγγίζει τα 5,3 δις. ευρώ, οδηγώντας σε αφαίμαξη των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε επενδυτικά προγράμματα με μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η χώρα μας διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση και δεν αποβιομηχανοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό παρά τις πολιτικές δημοσιονομικού περιορισμού που εφαρμόστηκαν. Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων στον κλάδο, σε πολύ λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει φάρμακο που δεν θα παράγεται στην Ελλάδα».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΜΟΣ ΠΕΦ

Δημήτρης Δέμος, Αντιπρόεδρος ΠΕΦ

Στη συνέντευξη παρενέβη με μήνυμα του, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στο μήνυμά του τόνισε πως «καταφέραμε να περάσουμε από την Βουλή σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον αν.Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, μέτρα επενδυτικά και αναμένουμε την έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης για να προχωρήσουμε σε νέα προγραμματική συμφωνία με όλη την φαρμακοβιομηχανία, όπου θα προσφέρει σταθερό πλαίσιο για να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις του κλάδου. Η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για την επάρκεια της χώρας σε φάρμακα και είναι ένας κλάδος που αξίζει να στηρίξουμε. Στο μέλλον θα είμαστε δίπλα στην εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου, καθώς πιστεύουμε στην εξωστρεφή, παραγωγική και βιομηχανική Ελλάδα».

Τελευταία τροποποίηση στις 04/03/2021 - 19:43
  • CLAWBACK
  • ΠΕΦ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
  • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

CureVac: Έπεσαν οι υπογραφές με τη Novartis για την παραγωγή του εμβολίου COVID
CureVac: Έπεσαν οι υπογραφές με τη Novartis για την παραγωγή του εμβολίου COVID 04 Μαρτίου 2021
Η BAUSCH Health Ελλάδας ξεκινά κλινική μελέτη για τη ριμπαβιρίνη σε ασθενείς με COVID-19 05 Μαρτίου 2021
Η BAUSCH Health Ελλάδας ξεκινά κλινική μελέτη για τη ριμπαβιρίνη σε ασθενείς με COVID-19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα ψυχεδελικά φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τους ασθενείς τελικού σταδίου από τον φόβο θανάτου
Ψυχική Υγεία
17/11/2025 - 14:00

Τα ψυχεδελικά φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τους ασθενείς τελικού σταδίου από τον φόβο θανάτου

Ένα από τα πιο παλιά αντιυπερτασικά φάρμακα καταπολεμά όγκους στον εγκέφαλο
Υγεία
17/11/2025 - 12:00

Ένα από τα πιο παλιά αντιυπερτασικά φάρμακα καταπολεμά όγκους στον εγκέφαλο

Κύτταρα του ανοσοποιητικού κρυμμένα στον εγκέφαλο πατάνε γκάζι ή φρένο στο στρες
Υγεία
14/11/2025 - 15:11

Κύτταρα του ανοσοποιητικού κρυμμένα στον εγκέφαλο πατάνε γκάζι ή φρένο στο στρες

Μικρό εμφύτευμα σε σχήμα πρέτσελ εξαλείφει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης στο 82% των ασθενών
Υγεία
14/11/2025 - 14:02

Μικρό εμφύτευμα σε σχήμα πρέτσελ εξαλείφει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης στο 82% των ασθενών

Prehab: Η σημασία της ψυχικής και σωματικής προετοιμασίας στην αποτροπή χειρουργικών επιπλοκών
Υγεία
14/11/2025 - 13:00

Prehab: Η σημασία της ψυχικής και σωματικής προετοιμασίας στην αποτροπή χειρουργικών επιπλοκών

Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μειώσει κατά 60% τις άσκοπες προσπάθειες μεταμόσχευσης οργάνων
Digital Health
14/11/2025 - 09:00

Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μειώσει κατά 60% τις άσκοπες προσπάθειες μεταμόσχευσης οργάνων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

7o Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών & Έρευνας: Η Tεχνητή Nοημοσύνη στην ανάπτυξη νέων θεραπειών
Pharma News
17/11/2025 - 21:00
Γιατί τα ζώα αναπτύσσουν τις ίδιες χρόνιες ασθένειες με τους ανθρώπους;
Pet
17/11/2025 - 20:00
ΕΟΠΥΥ: Πρόσκληση για σύναψη σύμβασης με προσωπικούς ιατρούς- Αύξηση της αμοιβής ζητά ο ΙΣΑ
Πολιτική Υγείας
17/11/2025 - 19:00
Κορτιζόλη: Ποια είναι τα -πραγματικά- συμπτώματα όταν οι τιμές της είναι υψηλές
Υγεία
17/11/2025 - 18:29
Το CLEO στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής στην Ελλάδα
Υγεία
17/11/2025 - 15:17
Σωματική άσκηση: Το απαραίτητο συμπλήρωμα της φαρμακευτικής αγωγής στη διαχείριση του Πάρκινσον
Υγεία
17/11/2025 - 15:00
Σύλλογος «Αρμονία»: Ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαλόγου το 1ο Συνέδριο Πρωτοπαθούς Ανοσοανεπάρκειας
Patient Talk
17/11/2025 - 14:38
Τα ψυχεδελικά φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τους ασθενείς τελικού σταδίου από τον φόβο θανάτου
Ψυχική Υγεία
17/11/2025 - 14:00
ECDC: Χαμηλά επίπεδα διάγνωσης ηπατίτιδας στην Ε.Ε - Τα ποσοστά στην Ελλάδα
Υγεία
17/11/2025 - 12:02
Ένα από τα πιο παλιά αντιυπερτασικά φάρμακα καταπολεμά όγκους στον εγκέφαλο
Υγεία
17/11/2025 - 12:00
Συνήγορος του Καταναλωτή: Τα συχνότερα και σοβαρότερα προβλήματα με τους παρόχους υγείας και τις ασφάλειες
Επικαιρότητα
17/11/2025 - 11:00
ΕΜΑ: Έγκριση της πρώτης θεραπείας που καθυστερεί τον διαβήτη τύπου 1
Pharma Policy
17/11/2025 - 10:00
"Έξυπνο" σουτιέν υπόσχεται έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού
Digital Health
17/11/2025 - 09:00
Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έσωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ζωές σε φτωχές χώρες
Υγεία
17/11/2025 - 08:00
Στην Ιταλία για μεταμόσχευση ήπατος 18χρονος - Δεν γινόταν δεκτό το αίτημα του στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
17/11/2025 - 07:08
Ιαπωνία: Η πρωθυπουργός καυχιέται ότι κοιμάται μόνο δύο ώρες εν μέσω αυτοκτονιών λόγω υπερεργασίας
Επικαιρότητα
16/11/2025 - 10:33
Γραφείο για τα fake news από τον ΕΟΔΥ: Mέσα στον Δεκέμβριο το πρώτο ενημερωτικό δελτίο
Πολιτική Υγείας
16/11/2025 - 09:12
Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας μέσα στο 2026: Πρεμιέρα σε λεωφόρο Αλεξάνδρας και Ίλιον
Πολιτική Υγείας
16/11/2025 - 08:53
Επτά απλές κινήσεις για να σταματήσετε άμεσα τον πόνο στη μέση
Υγεία
15/11/2025 - 12:03
Τι είναι τα ενεργειακά ποτά, ποια τα οφέλη και οι παρενέργειές τους
Διατροφή
15/11/2025 - 11:48
ΠΟΥ: Μέθοδος «καγκουρό» για τα πρόωρα και ελλιποβαρή μωρά
Πολιτική Υγείας
15/11/2025 - 10:57
Τραυματισμοί αθλητών: Ποιος είναι ο αντίκτυπος στην υγεία και την καριέρα τους;
Health Talk
15/11/2025 - 09:54
Εποχική γρίπη: Προβλέψεις για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και σοβαρότερη νόσηση
Υγεία
15/11/2025 - 08:30
Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για τον σακχαρώδη διαβήτη
Επικαιρότητα
15/11/2025 - 07:23
Επετειακό συνέδριο για τα 35 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης των Γιατρών του Κόσμου
Επικαιρότητα
15/11/2025 - 03:39
Σύλλογος «ΑΡΜΟΝΙΑ»: «Ζήτημα ζωής και αξιοπρέπειας η επάρκεια φαρμάκων από πλάσμα»
Patient Talk
15/11/2025 - 00:11
Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου
Διατροφή
14/11/2025 - 23:48
Με τη συμβολή Πανεπιστημίου των ΗΠΑ το 1ο Συμπόσιο Ακτινοθεραπείας με Πρωτόνια
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 23:22
ΠΦΣ: «Διαρκής πρόκληση για το σύστημα υγείας η αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη»
Pharma Policy
14/11/2025 - 22:11
Mέχρι τo τέλος Δεκεμβρίου το πρόγραμμα «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 21:36

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τραυματισμοί αθλητών: Ποιος είναι ο αντίκτυπος στην υγεία και την καριέρα τους;
Health Talk
15/11/2025 - 09:54
Επτά απλές κινήσεις για να σταματήσετε άμεσα τον πόνο στη μέση
Υγεία
15/11/2025 - 12:03
Εποχική γρίπη: Προβλέψεις για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και σοβαρότερη νόσηση
Υγεία
15/11/2025 - 08:30
Τι είναι τα ενεργειακά ποτά, ποια τα οφέλη και οι παρενέργειές τους
Διατροφή
15/11/2025 - 11:48
Ένα από τα πιο παλιά αντιυπερτασικά φάρμακα καταπολεμά όγκους στον εγκέφαλο
Υγεία
17/11/2025 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo