ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

26 Νοεμβρίου: Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Σιδηροπενία

Pharma News
26 Νοεμβρίου: Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Σιδηροπενία
Η Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Σιδηροπενία αποτελεί μια διεθνή πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη σιδηροπενία και τη σιδηροπενική αναιμία.
Πέμπτη, 25/11/2021 - 14:31
News4Health Team News4Health Team

Θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά από τη ViforPharma το 2015 και πλέον λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 26 Νοεμβρίου, σε μια συμβολική σύνδεση με τον ατομικό αριθμό 26 του σιδήρου (Fe), με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία του σιδήρου στον οργανισμό και τις σοβαρές συνέπειες της σιδηροπενίας και της σιδηροπενικής αναιμίας1 στη ζωή και την υγεία μας, εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά.

Η GENESIS Pharma, ως αποκλειστικός συνεργάτης της ViforPharma στην Ελλάδα, συμμετέχει και φέτος ενεργά στη διεθνή αυτή προσπάθεια ευαισθητοποίησης. Μέσα από το μήνυμα «Ο σίδηρος είναι σημαντικός» αλλά και το διεθνές μήνυμα «Listentoyourbody», στόχος των δράσεων είναι η ενημέρωση του κοινού για τα συχνά συμπτώματα της σιδηροπενίας και της σιδηροπενικής αναιμίας, που πολλές φορές τα αγνοεί ή τα παραβλέπει.Βασικό όχημα ενημέρωσης αποτελεί η ιστοσελίδα www.takeironseriously.com/el, που συγκεντρώνει, με εγκυρότητα και πληρότητα,όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για τη σημασία του σιδήρουκαι διαθέτει ένα εύχρηστο Ευρετήριο Συμπτωμάτων που μπορεί να βοηθήσει όσους ενδεχομένως έχουν σιδηροπενία ή αναιμία και δεν το γνωρίζουν.

Η φετινή διεθνής καμπάνια για την Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Σιδηροπενία 2021 είναι μια έκκληση για δράση στο κοινό, σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να αναδειχθεί ο σημαντικός αντίκτυπος που μπορεί να έχει η σιδηροπενία και η σιδηροπενική αναιμία αλλά και η ανάγκη για πολιτική δέσμευση με σκοπό την καλύτερη διαχείριση της νόσου σε πολλαπλά επίπεδα. Κοινότητες ασθενών, Ιατρικοί & Επιστημονικοί Φορείς και Διεθνείς Επαγγελματικοί Οργανισμοί από όλο τον κόσμο θα στηρίξουν και πάλι τη φετινή εκστρατεία. Στη χώρα μας, η Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Σιδηροπενία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας (Ε.Μ.Γ.Ε) και της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας (Ε.Ε.Ε.Π).

Ο Δρ. Νικόλαος Τεντολούρης, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίαςαναφέρει σχετικά: «Η σιδηροπενία είναι συχνή, αφορά όλους - παιδιά και ενήλικες- και μπορεί να επηρεάσει σχεδόν όλες τις πτυχές της ζωής μας. Σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η σιδηροπενία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της λειτουργικότητας έως 30% και σε υποβάθμιση της υγείας και της ευεξίας. Οι γυναίκες, τα παιδιά και οι έφηβοι, καθώς και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα όπως είναι η νεφρική νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια και τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου είναι ομάδες με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης σιδηροπενίας και σιδηροπενικής αναιμίας. Η αντιμετώπιση της σιδηροπενίας είναι εύκολη και ασφαλής, είτε με την από του στόματος χορήγηση είτε με ενδοφλέβια χορήγηση σιδήρου, όταν η απορρόφηση από το γαστρεντερικό είναι ανεπαρκής».

Η σιδηροπενία, με ή χωρίς αναιμία, εκτιμάται ότι επηρεάζει έναν στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως.2 Παρά τη σοβαρή επίδρασή της στην υγεία και την υψηλή συχνότητά της,3 παραμένει μια νόσος που υποδιαγιγνώσκεται.Ηπεριορισμένηπρόσβασητωνασθενώνστοσύστημαυγείαςλόγωτηςπανδημίαςτουcovid-19 έχειεπηρεάσεισεμεγάλοβαθμόκαιτηδιάγνωσηκαιαντιμετώπισητηςσιδηροπενίας, μεαποτέλεσμαακόμα περισσότεροιασθενείςναμένουναδιάγνωστοι.

Η σιδηροπενία μπορεί να είναι εξουθενωτική, να επιδεινώσει μια υποκείμενη χρόνια πάθηση και να οδηγήσει σε αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα.4 Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους, είναι δύσκολο να διαγνωστούν και μπορεί να συνδέονται με άλλες παθήσεις4,5.Συνηθισμένασυμπτώματα είναι η κόπωση, η χλωμή όψη, τα εύθραυστα νύχια με μορφολογικές ανωμαλίες, η αδυναμία συγκέντρωσης.
Υπάρχουν διαστήματα που οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε έλλειψη σιδήρου, όπως κατά την περίοδό τους ή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 40% των γυναικών έχει έλλειψη σιδήρου στην έναρξη της εγκυμοσύνης6, ενώ το 90% δεν λαμβάνει αρκετό σίδηρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα παιδιά, αντίστοιχα, χρειάζονται περισσότερο σίδηρο ιδιαίτερα σε περιόδους που αναπτύσσονται γρήγορα, όπως στα πρώτα χρόνια της ζωής τους και στην εφηβεία, αλλά και όταν αρχίσει η περίοδος στα κορίτσια. Στις αναπτυγμένες χώρες, η σιδηροπενική αναιμία επηρεάζει το 16% των βρεφών κάτω του 1 έτους8, το 25% των παιδιών ηλικίας 1 - 5 ετών και το 6% των παιδιών ηλικίας 5 - 14 ετών. Στα παιδιά, η σιδηροπενία μπορεί να βλάψει σημαντικά τη γνωσιακή και κινητική ανάπτυξη.

Ο Δρ.Νικόλαος Φ. Βλάχος M.D, Καθηγητής Γυναικολογίας & Μαιευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιατρική Σχολήτονίζει σχετικά:«Η έλλειψη σιδήρου είναι πάρα πολύ συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και επιδεινώνει την ήδη υπάρχουσα αναιμία της κύησης. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της σιδηροπενίας είναι εξαιρετικά σημαντική κατά τη διάρκεια της κύησης γιατί μπορεί να βελτιώσει την ανάπτυξη του εμβρύου και το περιγεννητικό αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού οι απώλειες αίματος της μητέρας μπορεί να φτάσουν και τα 500 cm³. Σε περίπτωση καισαρικής οι απώλειες αυτές μπορεί να φτάσουν και τα 1000 cm³. Είναι εξαιρετικά σημαντικό όλες οι γυναίκες κατά την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης τους και πριν από τον τοκετό να έχουν επαρκή αποθέματα σιδήρου και φυσιολογικά επίπεδα αιμοσφαιρίνης, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απώλειες αίματος κατά τη διάρκεια του τοκετού χωρίς να χρειαστούν μετάγγιση. Η σωστή προετοιμασία των εγκύων γυναικών με συμπληρωματικό σίδηρο κατά τη διάρκεια της κύησης βοηθάει στην επιτυχή αντιμετώπιση της αιμορραγίας και ελαττώνει την πιθανότητα μετάγγισης αίματος.

Ειδικά στη χώρα μας η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες ανάγκες σε φιάλες αίματος η σωστή προετοιμασία με σιδηροθεραπεία σώζει ζωές».

Στο μείζον θέμα της συνολικής διαχείρισης και χρήσης προϊόντων αίματος,προ ή και μετεγχειρητικά, αναφέρθηκε η Δρ. Μαριάννα Πολίτου – Αιματολόγος, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Διευθύντρια του Αιματολογικού Εργαστηρίου στο Νοσοκομείο «Αρεταίειο»: «Στο πεδίο της Ιατρικής των Μεταγγίσεων τα τελευταία χρόνια έχει γίνει επιτακτική η εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης της αιμοθεραπείας του ασθενούς (patientbloodmanagement). Το PBM είναι μια στρατηγική με επίκεντρο τον ασθενή με στόχο την ελαχιστοποίηση της χρήσης προϊόντων αίματος και τη βελτίωση της έκβασης των ασθενών. Σε αυτό το πλαίσιο, ειδικά σε ασθενείς που θα υποβληθούν σε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση, η έγκαιρη διάγνωση της σιδηροπενικής αναιμίας (πραγματικής ή λειτουργικής) είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η διόρθωσή της προ ή και μετεγχειρητικά με τη χορήγηση σιδήρου μπορεί να ελαττώσει σημαντικά την ανάγκη για μετάγγιση παραγώγων αίματος (συμπυκνωμένων ερυθρών)».

Τελευταία τροποποίηση στις 25/11/2021 - 14:37
  • ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο COVID για παιδιά 5-11 ετών
ΕΜΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο COVID για παιδιά 5-11 ετών 25 Νοεμβρίου 2021
Όμιλος Τσέτη: Υποτροφία σε φοιτητές Φαρμακευτικής εις μνήμην της φαρμακοποιού Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου 25 Νοεμβρίου 2021
Όμιλος Τσέτη: Υποτροφία σε φοιτητές Φαρμακευτικής εις μνήμην της φαρμακοποιού Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η μακροχρόνια Covid συνδέεται με πιο βαριά έμμηνο ρύση και κίνδυνο έλλειψης σιδήρου
Υγεία
17/09/2025 - 10:00

Η μακροχρόνια Covid συνδέεται με πιο βαριά έμμηνο ρύση και κίνδυνο έλλειψης σιδήρου

Οι επιπτώσεις της σιδηροπενίας κατά την εγκυμοσύνη - Το κενό στα επιστημονικά δεδομένα
Υγεία
26/08/2024 - 11:49

Οι επιπτώσεις της σιδηροπενίας κατά την εγκυμοσύνη - Το κενό στα επιστημονικά δεδομένα

Ανάκληση παρτίδας φαρμάκου για τη σιδηροπενία από τον ΕΟΦ
Pharma Policy
06/06/2024 - 19:17

Ανάκληση παρτίδας φαρμάκου για τη σιδηροπενία από τον ΕΟΦ

Νεότερα δεδομένα στην ενδοφλέβια χορήγηση σιδήρου σε εγκύους με σιδηροπενία
Υγεία
21/12/2023 - 11:46

Νεότερα δεδομένα στην ενδοφλέβια χορήγηση σιδήρου σε εγκύους με σιδηροπενία

Το 1/3 των γυναικών μπορεί να εμφανίσει σιδηροπενία στην εγκυμοσύνη - Αιτίες και συμπτώματα
Υγεία
29/11/2022 - 13:32

Το 1/3 των γυναικών μπορεί να εμφανίσει σιδηροπενία στην εγκυμοσύνη - Αιτίες και συμπτώματα

Η ανεπάρκεια σιδήρου επηρεάζει έναν στους τρείς ανθρώπους
Υγεία
26/11/2022 - 12:00

Η ανεπάρκεια σιδήρου επηρεάζει έναν στους τρείς ανθρώπους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης δεν προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου
Υγεία
02/03/2026 - 11:00
Έρευνα αποκάλυψε γιατί δεν μπορούμε να αντισταθούμε στη λιχουδιά ακόμα και όταν είμαστε χορτάτοι
Υγεία
02/03/2026 - 10:00
Η εγγύτητα σε σταθμούς πυρηνικής ενέργειας συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο
Υγεία
02/03/2026 - 09:00
Καρκίνος προστάτη σε προχωρημένο στάδιο: Νέα ανοσοθεραπεία δείχνει εντυπωσιακά αποτελέσματα
Υγεία
01/03/2026 - 09:46
Φάρμακα για την απώλεια βάρους: Τα θετικά τους, οι κίνδυνοι και η σημασία της σοβαρής χορήγησης
Υγεία
01/03/2026 - 09:02
Το τατουάζ μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα μάτια ακόμα και δύο χρόνια μετά
Health Talk
28/02/2026 - 09:11
Τραγικός θάνατος γυναίκας σε αμαξίδιο στο «Ελ. Βενιζέλος»: Πτώση από το αναβατόριο από ύψος 1,5 μέτρου
Επικαιρότητα
28/02/2026 - 08:52
ΕΚΠΑ για Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων: Ορατότητα για μια κοινότητα που συχνά παραμένει "αόρατη"
Υγεία
28/02/2026 - 08:43
Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας: Ενημερωτική δράση από ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ στη Θεσσαλονίκη
Υγεία
27/02/2026 - 19:19
Η πρόκληση των σπάνιων παθήσεων: Από τη διάγνωση στην αντιμετώπιση και το πλαίσιο για τις θεραπείες πλάσματος
Pharma News
27/02/2026 - 18:37
Καρδιακά επεισόδια: Παρουσιάζουν οι γυναίκες μεγαλύτερη ευαισθησία;
Υγεία
27/02/2026 - 18:04
ΣΦΕΕ: Εθνική Στρατηγική για τις Σπάνιες Παθήσεις, η επόμενη πρόκληση για το σύστημα υγείας
Pharma Policy
27/02/2026 - 17:00
Θεραπεία με βλαστοκύτταρα στα μήτρα μπορεί να αναστρέψει εγκεφαλικές διαταραχές λόγω δισχιδούς ράχης
Υγεία
27/02/2026 - 15:30
Καταγγελία σε σκληρή γλώσσα των νεφροπαθών για το κλείσιμο της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Αίγινας
Patient Talk
27/02/2026 - 14:47
Τεχνητά νύχια: Γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο μυκητίασης - Τι πρέπει να προσέχετε
Ομορφιά
27/02/2026 - 14:30
Έφυγε από τη ζωή η Αναπληρώτρια Ταμίας του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης
Επικαιρότητα
27/02/2026 - 13:44
Ενθαρρυντική εξέλιξη στη μάχη κατά της ALS με νέα μέθοδο χορήγησης φαρμάκου
Υγεία
27/02/2026 - 13:30
Chikungunya: Συναγερμός για αυξημένα κρούσματα σε Ευρωπαίους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις Σεϋχέλλες
Πολιτική Υγείας
27/02/2026 - 12:30
Καρκίνος: Η επίδραση Breaking Bad είναι πραγματική
Ψυχική Υγεία
27/02/2026 - 11:30
Νέο χάπι GLP-1 βοηθά τους ασθενείς να χάσουν έως και 8% του σωματικού τους βάρους
Υγεία
27/02/2026 - 10:30
Οι χορτοφάγοι έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για πέντε είδη καρκίνων
Διατροφή
27/02/2026 - 09:30
Χρήσιμες συμβουλές για γερά οστά σε όλες τις ηλικίες
Health Talk
27/02/2026 - 08:23
Τα νέα βήματα για τα σπάνια νοσήματα στην Ελλάδα το 2026
Patient Talk
27/02/2026 - 08:22
Ζητούμενο η ίση πρόσβαση και η ολοκληρωμένη φροντίδα για τα άτομα με σπάνιες παθήσεις
Patient Talk
27/02/2026 - 03:39
Αντίδραση εργαζομένων σχετικά με τις δηλώσεις Βαρτζόπουλου για κλείσιμο των κέντρων πρόληψης το 2027
Ψυχική Υγεία
27/02/2026 - 00:09
ΗΠΑ: Το Instagram θα ενημερώνει τους γονείς αν το παιδί τους εμφανίζει τάσεις αυτοκτονίας
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 21:57
Πως μπορείτε να πάτε διακοπές στη Σουηδία με συνταγή γιατρού - Ο ρόλος της Marketing Greece
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 21:34
Τι είναι η συναισθηματική πείνα και πότε η διατροφή που λειτουργεί ως «καταφύγιο»
Ψυχική Υγεία
26/02/2026 - 21:09
Αξιωματούχος του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για «δημογραφική αλλαγή» σε Δυτική Όχθη και Γάζα
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 20:44
Μέγαρο Μουσικής ανοιχτό σε όλους: Το αναλυτικό πρόγραμμα προσβασιμότητας για το 2026
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 20:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Chikungunya: Συναγερμός για αυξημένα κρούσματα σε Ευρωπαίους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις Σεϋχέλλες
Πολιτική Υγείας
27/02/2026 - 12:30
Η πρόκληση των σπάνιων παθήσεων: Από τη διάγνωση στην αντιμετώπιση και το πλαίσιο για τις θεραπείες πλάσματος
Pharma News
27/02/2026 - 18:37
Καρκίνος: Η επίδραση Breaking Bad είναι πραγματική
Ψυχική Υγεία
27/02/2026 - 11:30
Τεχνητά νύχια: Γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο μυκητίασης - Τι πρέπει να προσέχετε
Ομορφιά
27/02/2026 - 14:30
Καταγγελία σε σκληρή γλώσσα των νεφροπαθών για το κλείσιμο της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Αίγινας
Patient Talk
27/02/2026 - 14:47
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo