ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Κόκκινο πανί» για τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες οι δηλώσεις Πλεύρη για το διαχωρισμό της δαπάνης: Πλήττεται η πρόσβαση των ασθενών, καταγγέλλουν

Pharma News
«Κόκκινο πανί» για τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες οι δηλώσεις Πλεύρη για το διαχωρισμό της δαπάνης: Πλήττεται η πρόσβαση των ασθενών, καταγγέλλουν
«Διαστρεβλώνεται κατάφωρα η πραγματικότητα για τη φαρμακευτική δαπάνη», υποστηρίζει με ανακοίνωση το PhRMA Innovation Forum, απαντώντας στις ανακοινώσεις του Υπ. Υγείας.
Τετάρτη, 12/10/2022 - 11:15
— Photo: PEXELS
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

«Ο διαχωρισμός της δαπάνης όχι μόνο δεν είναι λελογισμένος, αλλά προκαλεί ανισότητα στην αντιμετώπιση μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών φαρμάκων και κατ’ επέκταση μεταξύ ασθενειών και ασθενών», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που εξέδωσε το PhRMA Innovation Forum, σε απάντηση της ανακοίνωσης, προ εβδομάδας, του Υπ. Υγείας για τις αλλαγές στη φαρμακευτική δαπάνη.

Όπως καταγγέλλει το Forum, «η διαιώνιση αυτών των παρανοήσεων τελικά υπονομεύει την πρόσβαση των ασθενών στην Ελλάδα στις καλύτερες δυνατές θεραπευτικές λύσεις, κρίνουμε σκόπιμο να αποκαταστήσουμε την πραγματικότητα, παραθέτοντας και την αντίστοιχη τεκμηρίωση».

Μάλιστα, απορρίπτουν τόσο την αναφορά του κ. Πλεύρη για υπερκατανάλωση στη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων, καθώς «δεν τεκμηριώνεται από καμιά πηγή», όπως αναφέρουν, όσο και τους ισχυρισμούς ότι τα καινοτόμα φάρμακα ευθύνονται για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, χαρακτηρίζοντας τα «μύθο» και παραθέτοντας στοιχεία από τον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως αναφέρουν, «κατά την περίοδο 2018-2021, ενώ ο όγκος των προστατευόμενων από πατέντα φαρμάκων που χορηγήθηκαν μειώθηκε κατά 1%, το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων για αυτά τα φάρμακα αυξήθηκε μέσα στην τετραετία κατά μόλις 1%. Αντίθετα, ο όγκος των εκτός πατέντας, των γενόσημων και των υπόλοιπων φαρμάκων που χορηγήθηκαν αυξήθηκε αισθητά μεταξύ 2018-2021 (+5%, +16% και +79% αντίστοιχα), η δε αποζημιούμενη δαπάνη για αυτά πολλαπλασιάστηκε: +27% για τα εκτός πατέντας φάρμακα, +34% για τα γενόσημα και +143% για τα υπόλοιπα».

Σύμφωνα με τους επικεφαλής του PIF αντί η συζήτηση να αφορά στην ανεπάρκεια του προϋπολογισμού να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού, περιστρέφεται εν τέλει γύρω από το διαχωρισμό της δαπάνης.

Η ανακοίνωση του PIF

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Υπουργού Υγείας την Τρίτη 04/10/22 αναφορικά με την νέα κατάτμηση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ως PhRMA Innovation Forum είμαστε βαθιά απογοητευμένοι όχι μόνο για το περιεχόμενο των αλλαγών που προαναγγέλθηκαν, αλλά και για το γεγονός ότι επαναλαμβάνονται μια σειρά από θέσεις που δεν απεικονίζουν ακριβώς την πραγματικότητα στο χώρο της φαρμακευτικής δαπάνης.

Επειδή η διαιώνιση αυτών των παρανοήσεων τελικά υπονομεύει την πρόσβαση των ασθενών στην Ελλάδα στις καλύτερες δυνατές θεραπευτικές λύσεις, κρίνουμε σκόπιμο να αποκαταστήσουμε την πραγματικότητα, παραθέτοντας και την αντίστοιχη τεκμηρίωση.

Στη δήλωσή του ο κ. Υπουργός, αναφέρει ότι «ο προϋπολογισμός της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης παραμένει ως έχει διαχωριστεί σε φάρμακα υψηλού κόστους και λοιπά φάρμακα. Ο διαχωρισμός αυτός είναι απολύτως λελογισμένος καθώς επιβαρύνει αναλογικά όσα φάρμακα συμβάλουν στην αύξηση της δαπάνης». Δυστυχώς, ο διαχωρισμός της δαπάνης όχι μόνο δεν είναι λελογισμένος, αλλά προκαλεί ανισότητα στην αντιμετώπιση μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών φαρμάκων και κατ’ επέκταση μεταξύ ασθενειών και ασθενών όπως έχει ήδη επισημανθεί. Δεδομένου ότι η μεταφορά ποσού περί τα 60 εκ. ευρώ για τη δαπάνη των καινοτόμων και μοναδικών σκευασμάτων για σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή και σπάνιες παθήσεις οδηγεί σε συνολικές επιστροφές της τάξης του 64% στην κατηγορία αυτή, ουσιαστικά επιβάλλει στις εταιρίες μέλη μας να υποκαταστήσουν την κυβέρνηση στη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής περίθαλψης για 6 στα 10 φάρμακα.

Για μία ακόμα φορά, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το διαχωρισμό του προϋπολογισμού και καμία αναφορά δεν γίνεται για το γεγονός πως ο προϋπολογισμός δεν επαρκεί για τις ανάγκες του πληθυσμού!

Όσον αφορά τον μύθο ότι τα καινοτόμα φάρμακα ευθύνονται για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ είναι απολύτως διαφωτιστικά. Σύμφωνα με αυτά, κατά την περίοδο 2018-2021, ενώ ο όγκος των προστατευόμενων από πατέντα φαρμάκων που χορηγήθηκαν μειώθηκε κατά 1%, το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων για αυτά τα φάρμακα αυξήθηκε μέσα στην τετραετία κατά μόλις 1%. Αντίθετα, ο όγκος των εκτός πατέντας, των γενόσημων και των υπόλοιπων φαρμάκων που χορηγήθηκαν αυξήθηκε αισθητά μεταξύ 2018-2021 (+5%, +16% και +79% αντίστοιχα), η δε αποζημιούμενη δαπάνη για αυτά πολλαπλασιάστηκε: +27% για τα εκτός πατέντας φάρμακα, +34% για τα γενόσημα και +143% για τα υπόλοιπα.

Σε άλλο σημείο της δήλωσής του ο κ. Υπουργός αναφέρει πως: «Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θιγούν την καινοτομία αλλά την υπερκατανάλωση σε ακριβά φάρμακα».

Η υπερκατανάλωση στη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων ωστόσο δεν τεκμηριώνεται από καμιά πηγή. Αντίθετα, είναι τέτοιο το πλαίσιο που ουσιαστικά την αποκλείει. Τα νέα, καινοτόμα και μοναδικά σκευάσματα για σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή και σπάνιες παθήσεις χορηγούνται στη συντριπτική πλειοψηφία τους μετά από έγκριση κάθε συνταγής ξεχωριστά, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής προέγκρισης, από 3 επιπλέον γιατρούς πέραν εκείνου που συνταγογράφησε το σκεύασμα, μετά από έλεγχο των διαγνωστικών εξετάσεων και των κλινικών δεδομένων του ασθενούς που υποβάλλονται ηλεκτρονικά μαζί με την υπό έλεγχο συνταγή και εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ. Κάθε ασθενής ελέγχεται ξεχωριστά, συνεπώς δεν υφίσταται καμία υπερκατανάλωση!

Γίνεται σαφές ότι τα αφηγήματα πάνω στα οποία στηρίζεται η άνιση και στρεβλή κατάτμηση του ανεπαρκούς προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, στην οποία επιμένει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δεν αντέχουν σε λεπτομερή εξέταση.

Το PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF Greece) επιμένει στην ανάγκη για ισότιμη μεταχείριση εταιρειών και ασθενών με τη θέσπιση ενιαίου προϋπολογισμού για το φάρμακο, την εφαρμογή κοινού ανώτατου ορίου επιστροφών για όλα τα φάρμακα και αναγνώριση της καθοριστικής συμβολής των καινοτόμων φαρμάκων στην επίτευξη των στόχων της δημόσιας υγείας, με κύριο και πρωταρχικό σκοπό την πλήρη κάλυψη των αναγκών των ασθενών στην Ελλάδα. Η τρέχουσα πολιτική όχι μόνο δεν εξυπηρετεί αυτόν το στόχο, αλλά τον θέτει σε σοβαρό και απόλυτα ρεαλιστικό κίνδυνο.

  • ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
  • ΠΛΕΥΡΗΣ
  • ΔΑΠΑΝΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ημερίδα «Ευκαιρίες Καριέρας & Επιχειρηματικότητα στις Βιοεπιστήμες» πραγματοποίησαν Bayer Ελλάς και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ημερίδα «Ευκαιρίες Καριέρας & Επιχειρηματικότητα στις Βιοεπιστήμες» πραγματοποίησαν Bayer Ελλάς και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 11 Οκτωβρίου 2022
Νέο φαρμακευτικό σκεύασμα για την στυτική δυσλειτουργία από τη Lavipharm 12 Οκτωβρίου 2022
Νέο φαρμακευτικό σκεύασμα για την στυτική δυσλειτουργία από τη Lavipharm

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απάντηση Γεωργιάδη σε Πολάκη για το Ταμείο Καινοτομίας: «Συνωμοσιολογία» τα περί απαίτησης φαρμακευτικών των ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 17:13

Απάντηση Γεωργιάδη σε Πολάκη για το Ταμείο Καινοτομίας: «Συνωμοσιολογία» τα περί απαίτησης φαρμακευτικών των ΗΠΑ

ΕΜΑ: Εταιρείες και ερευνητές αναπτύσσουν φάρμακα και εμβόλια για την αντιμετώπιση των χανταϊών
Pharma Policy
12/05/2026 - 15:56

ΕΜΑ: Εταιρείες και ερευνητές αναπτύσσουν φάρμακα και εμβόλια για την αντιμετώπιση των χανταϊών

Bristol Myers Squibb: Συμφωνία μαμούθ με την Κινεζική Jiangsu Hengrui για οκτώ φάρμακα
Pharma News
12/05/2026 - 15:18

Bristol Myers Squibb: Συμφωνία μαμούθ με την Κινεζική Jiangsu Hengrui για οκτώ φάρμακα

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι ένας "μοριακός θησαυρός" για την ιατρική
Υγεία
11/05/2026 - 14:30

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι ένας "μοριακός θησαυρός" για την ιατρική

Φάρμακα πρόληψης της ημικρανίας δείχνουν να μειώνουν και τον κίνδυνο γλαυκώματος
Υγεία
07/05/2026 - 15:00

Φάρμακα πρόληψης της ημικρανίας δείχνουν να μειώνουν και τον κίνδυνο γλαυκώματος

Αγγελής: «Πρωτοβουλίες για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού τήρησης φυσικών αποθεμάτων φαρμάκων»
Pharma Policy
06/05/2026 - 19:54

Αγγελής: «Πρωτοβουλίες για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού τήρησης φυσικών αποθεμάτων φαρμάκων»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Υπογράφηκε στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για τη Στοματική Υγεία
Υγεία
15/05/2026 - 00:16
«Innovation Meets Industry»: Προτεραιότητες και θεσμικές προϋποθέσεις για την καινοτομία στην Υγεία
Pharma Policy
14/05/2026 - 23:37
Ενεργοποιήθηκε το ευρωπαϊκό εργαλείο IPCR για την παρακολούθηση της έξαρσης κρουσμάτων χανταϊού
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 23:03
Κατέληξε στη ΜΕΘ του ΚΑΤ και η δεύτερη 17χρονη μαθήτρια που είχε βουτήξει στο κενό μαζί με τη φίλη της
Επικαιρότητα
14/05/2026 - 22:18
Ο ΟΦΕΤ στη Vitafoods Europe 2026 με προϊόντα εστιασμένα στη σύγχρονη πρόκληση της μακροζωίας
Pharma News
14/05/2026 - 21:46
Ένας στους τρεις Έλληνες έχει υπέρταση και συχνά δεν το γνωρίζει
Υγεία
14/05/2026 - 21:09
Γιατί οι δερματολόγοι προειδοποιούν ότι η αντηλιακή προστασία δεν είναι μόνο για την παραλία
Υγεία
14/05/2026 - 20:34
Tο διαχρονικό έργο των Εθελοντών Σαμαρειτών-Διασωστών του Ε.Ε.Σ. στο EKO Acropolis Rally
Επικαιρότητα
14/05/2026 - 20:12
Οι διαδερμικές επεμβάσεις βαλβίδων φέρνουν επανάσταση στην επεμβατική καρδιολογία
Health Talk
14/05/2026 - 19:47
Ανάκληση παξιμαδιών κανέλας ως «μη ασφαλή» από τον ΕΦΕΤ
Επικαιρότητα
14/05/2026 - 19:33
Γεωργιάδης: «Το Ταμείο Καινοτομίας διασφαλίζει πρόσβαση στα νέα φάρμακα χωρίς δημοσιονομικό εκτροχιασμό»
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 19:17
Μειωμένος ο ρυθμός αύξησης της παχυσαρκίας σε παιδιά και ενήλικες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια
Υγεία
14/05/2026 - 18:49
ΕΟΔΥ: Αυξημένα τα κρούσματα RSV παρά τα χαμηλά επίπεδα θετικότητας
Υγεία
14/05/2026 - 18:23
Ο ΕΟΠΥΥ ανοίγει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για εξετάσεις βιοδεικτών
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 17:49
Απάντηση Γεωργιάδη σε Πολάκη για το Ταμείο Καινοτομίας: «Συνωμοσιολογία» τα περί απαίτησης φαρμακευτικών των ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 17:13
ΕΚΕ: Πανελλήνια καμπάνια για την καρδιακή ανεπάρκεια, την «αθόρυβη επιδημία»
Health Talk
14/05/2026 - 16:56
ΕΟΔΥ: Δωρεάν rapid tests και δράσεις ενημέρωσης για HIV και ΣΜΝ σε όλη την Ελλάδα
Υγεία
14/05/2026 - 16:33
Η σχέση των παιδιών με τα λαχανικά διαμορφώνεται από τη μήτρα
Διατροφή
14/05/2026 - 16:09
Ενημερωτική εκστρατεία της GSK Ελλάδος για τον διά βίου εμβολιασμό και τα οφέλη του στη δημόσια υγεία
Pharma News
14/05/2026 - 15:51
Επαγγελματίες ψυχικής υγείας σε συνεχείς επικοινωνίες με παιδιά ανά την Ελλάδα μετά την τραγωδία στην Ηλιούπολη
Ψυχική Υγεία
14/05/2026 - 15:29
Ο πολύς ή λίγος ύπνος συνδέεται με επιτάχυνση της γήρανσης
Υγεία
14/05/2026 - 15:11
Ο Ντύλαν, ο πρώτος σκύλος θεραπείας του ΕΣΥ, στο πλευρό ογκολογικών ασθενών στο Νοσοκομείο «Μεταξά»
Υγεία
14/05/2026 - 14:47
Πανελλήνιες και διαφήμιση: Έκκληση για υπεύθυνη επικοινωνία προς προστασία των μαθητών
Ψυχική Υγεία
14/05/2026 - 14:23
Μια εξαιρετικά επιδέξια τρύπα σε δόντι αποκαλύπτει ότι οι Νεάντερταλ ασκούσαν την οδοντιατρική πριν από 60.000 χρόνια
Υγεία
14/05/2026 - 14:00
Εκλογές στο PhARMA Innovation Forum: Οι υποψήφιότητες και τα κρίσιμα διακυβεύματα για την καινοτομία
Pharma Policy
14/05/2026 - 13:55
Μελέτη προειδοποιεί για επικίνδυνη ζέστη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 - Τα μέτρα προστασίας των αθλητών
Υγεία
14/05/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: Νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις για τους νοσηλευτές προ των πυλών
Πολιτική Υγείας
14/05/2026 - 12:26
Γιατί είναι σημαντική η αλλαγή της ονομασίας του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών
Υγεία
14/05/2026 - 12:01
Το 30% αγνοεί την ύπαρξη προγράμματος εμβολιασμών για ενήλικες
Pharma Policy
14/05/2026 - 11:52
Αυτοκτονία: Όχι στον στιγματισμό, στις υπεραπλουστεύσεις και στη δημοσιοποίηση σημειωμάτων
Ψυχική Υγεία
14/05/2026 - 11:30

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φρούτα και ένας καφές την ημέρα σχηματίζουν ασπίδα για την υγεία των κυττάρων
Διατροφή
12/05/2026 - 10:00
Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Η ενίσχυση των νοσηλευτών σώζει ζωές!
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 10:23
Νέο τεστ αίματος για τη νόσο Αλτσχάιμερ εγκρίθηκε στην Ευρώπη
Pharma News
12/05/2026 - 11:00
Μητσοτάκης: Νέες παρεμβάσεις για μισθολογική στήριξη και θεσμική αναβάθμιση των νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 12:44
Βιοτεχνολογική εταιρεία του Ζάκερμπεργκ εξαγόρασε κυτταρική θεραπεία της Novo Nordisk για το Πάρκινσον
Pharma News
12/05/2026 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo