ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών: Μια μεγάλη ευκαιρία για τους ασθενείς αλλά και την οικονομία

Pharma News
PEXELS
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών (20 Μαΐου), ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) τονίζει, για μια ακόμη φορά, το σπουδαίο ρόλο της Κλινικής Έρευνας στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Χάρη στην κλινική έρευνα πετύχαμε μια εμβληματική νίκη, την ανάπτυξη εμβολίων κατά της COVID-19 σε λιγότερο από ένα χρόνο!
Παρασκευή, 20/05/2022 - 13:24
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Το 2022, μάλιστα, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στις κλινικές δοκιμές στην Ευρώπη με την εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού 536/2014 (EU-CTR) για τις κλινικές δοκιμές, με παράλληλη έναρξη λειτουργίας του βασικού στοιχείου του που είναι το Πληροφοριακό Σύστημα Κλινικών Δοκιμών (Clinical Trial Information System - CTIS).

Ο νέος αυτός Κανονισμός, που τέθηκε σε εφαρμογή στις 31 Ιανουαρίου 2022 αποτελεί σημαντική αλλαγή για την κλινική έρευνα και ανοίγει ένα νέο συναρπαστικό κεφάλαιο για τους ασθενείς και τις κλινικές δοκιμές στην Ευρώπη. Οι σημαντικοί νέοι κανόνες που τέθηκαν σε ισχύ φέρνουν την ελπίδα για πιο αποτελεσματικές διαδικασίες και μεγαλύτερο όφελος για τους ασθενείς, καθώς εστιάζουν στην αύξηση της διαφάνειας και στη δημιουργία νέων ευκαιριών για τη συμμετοχή των ασθενών, ιδίως στην απαίτηση από τους χορηγούς δοκιμών να δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους σε απλές περιλήψεις/έγγραφα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να είναι προσβάσιμα σε όλους.

Οι Κλινικές Μελέτες αποτελούν για την Ελλάδα μία μεγάλη ευκαιρία, η οποία παραμένει εν πολλοίς ανεκμετάλλευτη. Στην Ευρώπη επενδύονται ετησίως πάνω από €39 δις με την Ελλάδα δυστυχώς να απορροφά λιγότερο από €100 εκατομμύρια! Σε σύγκριση με την Ελλάδα, η Ουγγαρία προσελκύει 5 φορές, η Δανία 30 φορές και το Βέλγιο 70 φορές μεγαλύτερες επενδύσεις σε φαρμακευτική Έρευνα & Ανάπτυξη. Ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος, ο ΣΦΕΕ σε συνεργασία με την PwC έχει διεξαγάγει και σχετική μελέτη με καλές πρακτικές άλλων χωρών για την προσέλκυση κλινικών μελετών, την οποία και δημοσιοποίησε προς τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας.

Η χώρα μας πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων και να πολλαπλασιάσει την επένδυση σε βάθος τριετίας, φτάνοντας μέχρι και τα €250 εκ. το χρόνο. Στρατηγικός στόχος του ΣΦΕΕ και των εταιριών μελών του είναι η ανάδειξη της χώρας μας σε Κέντρο Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών με διεθνή απήχηση που θα δώσει νέα πνοή και ώθηση, στη Δημόσια Υγεία, στην πρόσβαση ασθενών σε νέες καινοτόμες θεραπείες, αλλά και στην Εθνική Οικονομία.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, κ. Μιχάλης Χειμώναςσημειώνει: «Έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την προσέλκυση επενδύσεων, ωστόσο τα περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος τομέας είναι διεθνώς ιδιαίτερα ανταγωνιστικός. Θα πρέπει ο άκρως παραγωγικός και πολλά υποσχόμενος τομέας της Κλινικής Έρευνας να αναδειχθεί ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Πολιτικής Υγείας. Εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, είσοδος των νέων επαναστατικών θεραπειών στη χώρα, ενίσχυση των δραστηριοτήτων κλινικής έρευνας και ενίσχυση της συνεργασίας ελληνικών και διεθνών εταιρειών είναι τα απαιτούμενα στοιχεία για την διασφάλιση καλής δημόσιας υγείας και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Παράλληλα, η δημιουργία ερευνητικού προσανατολισμού στις δομές υγείας που εμπλέκονται στη διεξαγωγή των κλινικών ερευνητικών προγραμμάτων, η εύρυθμη ροή των διαδικασιών και η δημιουργία σχετικών κινήτρων αποτελούν τα βασικά σημεία, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν τους αντίστοιχους δείκτες δραστηριοποίησης της χώρας μας στην Κλινική Έρευνα, στοιχείο που θα οδηγήσει στην προσέλκυση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων».

Η κλινική έρευνα προσελκύει άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI), εισάγει ερευνητική τεχνογνωσία, ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, με εξειδικευμένο επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εκπαίδευσης, εξοικονομεί πόρους για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας.
Τα κυριότερα οφέλη, όμως, είναι πρωτίστωςγια τους ασθενείς, που συμμετέχουν σε αυτές, αφού τους παρέχονται ταχεία πρόσβαση σε νέες θεραπείες, δωρεάν φάρμακα και δωρεάν εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ έχουν συνεχή και υψηλού επιπέδου ιατρική παρακολούθηση.

Προς επίρρωση των ανωτέρω η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), κα Αθανασία Παππάαναφέρεισχετικά: «Κάθε θεραπεία που έχουμε σήμερα στα χέρια μας έχει εγκριθεί μέσα από κλινικές μελέτες, οι οποίες δεν μας δίνουν μόνο τις κλινικές θεραπείες, αλλά και όλες τις πληροφορίες για την πρόληψη, την διάγνωση και την βαθύτερη κατανόηση της νόσου. Πολλές φορές μπορεί να αποτελούν και την μοναδική σανίδα σωτηρίας και ελπίδας, διότι δίνουν πρόσβαση σε νέες θεραπείες πολύ νωρίτερα από την χρονική στιγμή που τα φάρμακα είναι διαθέσιμα. Οι ασθενείς χάνουν την ευκαιρία συμμετοχής σε κλινικές μελέτες είτε επειδή δεν γνωρίζουν και φοβούνται, είτε διότι δεν ενημερώθηκαν για αυτή την επιλογή. Θα πρέπει, λοιπόν, πρώτα από όλα να γνωστοποιούνται οι κλινικές μελέτες, αλλά και να υπάρχει πληροφόρηση και εκπαίδευση από την Πολιτεία, από την ιατρική κοινότητα και από τους συλλόγους ασθενών , ώστε οι ασθενείς να έχουν καλύτερη ενημέρωση για την αξία των κλινικών δοκιμών και για την ευκαιρία που τους δίδεται να αποκτήσουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες».

Τελευταία τροποποίηση στις 20/05/2022 - 13:35
  • ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΦΕΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Ναι» από CDC στην χορήγηση ενισχυτικής δόσης εμβολίου στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών
«Ναι» από CDC στην χορήγηση ενισχυτικής δόσης εμβολίου στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών 20 Μαϊος 2022
H Bayer Ελλάς επενδύει στην Κλινική Έρευνα με στόχο την εξεύρεση καινοτόμων λύσεων 20 Μαϊος 2022
H Bayer Ελλάς επενδύει στην Κλινική Έρευνα με στόχο την εξεύρεση καινοτόμων λύσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνάντηση ΕΟΦ-ΕΝΑΣΕΛ για τις ελλείψεις φαρμάκων και τις κλινικές μελέτες
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 15:48

Συνάντηση ΕΟΦ-ΕΝΑΣΕΛ για τις ελλείψεις φαρμάκων και τις κλινικές μελέτες

ΣΦΕΕ: «Θετικές πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή φαρμακευτική μεταρρύθμιση αλλά δεν ενισχύεται η καινοτομία»
Pharma Policy
12/12/2025 - 16:09

ΣΦΕΕ: «Θετικές πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή φαρμακευτική μεταρρύθμιση αλλά δεν ενισχύεται η καινοτομία»

Πολλαπλό μυέλωμα: Κλινικές μελέτες και δραστικές ουσίες που φέρνουν καινοτόμες θεραπείες
Υγεία
12/12/2025 - 15:41

Πολλαπλό μυέλωμα: Κλινικές μελέτες και δραστικές ουσίες που φέρνουν καινοτόμες θεραπείες

ΕΕΣ και ΣΦΕΕ πρόσφεραν φαρμακευτικό, υγειονομικό και εκπαιδευτικό υλικό σε τέσσερις κοινωνικές δομές στη Λαμία
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 14:18

ΕΕΣ και ΣΦΕΕ πρόσφεραν φαρμακευτικό, υγειονομικό και εκπαιδευτικό υλικό σε τέσσερις κοινωνικές δομές στη Λαμία

Κλινικές μελέτες: Τα μετέωρα βήματα και οι προκλήσεις
Επικαιρότητα
04/12/2025 - 21:23

Κλινικές μελέτες: Τα μετέωρα βήματα και οι προκλήσεις

Νέα συνάντηση Υπουργείου Υγείας - ΣΦΕΕ για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης
Pharma Policy
26/11/2025 - 12:42

Νέα συνάντηση Υπουργείου Υγείας - ΣΦΕΕ για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η EFPIA και η Vaccines Europe στηρίζουν το σχέδιο «Safe Hearts» της ΕΕ
Pharma Policy
16/12/2025 - 21:32
Ο ΙΣΑ ζητεί την εξαίρεση των προσωπικών ιατρών από την υποχρέωση των κατ’ οίκον επισκέψεων
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 20:52
«Safe Hearts»: Το σχέδιο της Κομισιόν για την καρδιαγγειακή υγεία και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα
Πολιτική Υγείας
16/12/2025 - 19:59
Πώς σχετίζεται η οστεοπόρωση με το αδυνάτισμα - Ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης
Health Talk
16/12/2025 - 19:16
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Έξυπνες εναλλακτικές για ένα πιο υγιεινό εορταστικό μενού
Διατροφή
16/12/2025 - 18:49
ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ: Σημαντική επιστημονική διάκριση για το πρόγραμμα «Parent2Parent Support»
Patient Talk
16/12/2025 - 18:07
Θεσσαλονίκη: Αναβαθμίζεται η πυροπροστασία των νοσοκομείων Γιαννιτσών, Έδεσσας και Νάουσας
Πολιτική Υγείας
16/12/2025 - 17:43
Συνάντηση της ΕΟΟ με τον Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ για τρέχοντα ζητήματα των οδοντιάτρων
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 17:18
Γιατροί του Κόσμου: Εγκαινιάστηκε το Ανοικτό Κέντρο Παιδιών στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 16:56
Πέντε νέα μέτρα από το Ευρωκοινοβούλιο για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού με κρίσιμα φάρμακα
Pharma Policy
16/12/2025 - 16:37
Ο Πνευμονολόγος και τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα στο επίκεντρο του 34ου συνεδρίου της ΕΠΕ
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 16:12
Συνάντηση ΕΟΦ-ΕΝΑΣΕΛ για τις ελλείψεις φαρμάκων και τις κλινικές μελέτες
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 15:48
Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ για τη νέα σύμβαση των Προσωπικών Ιατρών
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 15:33
Καταγγελία γονέων και κηδεμόνων για καθυστερήσεις και περικοπές στις αποζημιώσεις θεραπειών παιδιών ΑμεΑ
Patient Talk
16/12/2025 - 15:18
Τι δείχνει ο ρόλος που παίξατε στο χριστουγεννιάτικο σχολικό σκετσάκι για την προσωπικότητα σας
Ψυχική Υγεία
16/12/2025 - 15:00
Η χορτοφαγική και vegan διατροφή στερεί ύψος και βάρος από τα παιδιά αλλά βοηθά στην καρδιακή τους υγεία
Διατροφή
16/12/2025 - 14:00
Πώς το μαλακτικό στην πλύση μπορεί να σαμποτάρει την υγεία αλλά και την ανθεκτικότητα των ρούχων
Υγεία
16/12/2025 - 13:00
Εξέταση καλπροτεκτίνης: Οι πάσχοντες από Crohn και ελκώδη κολίτιδα καταγγέλλουν τη μη αποζημίωση της
Patient Talk
16/12/2025 - 12:00
Τα έξι συμπτώματα κατάθλιψης στη μέση ηλικία που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας
Ψυχική Υγεία
16/12/2025 - 11:00
24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ: Συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 10:54
Ανατροπή σε όσα γνωρίζαμε για τον καρκίνο και το αλκοόλ - Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
16/12/2025 - 10:00
Γονόρροια: Εγκρίθηκαν δύο νέα αντιβιοτικά που χαιρετίζονται ως απάντηση κατά της μικροβιακής αντοχής
Pharma Policy
16/12/2025 - 09:00
Νέα ελπίδα από κλινική μελέτη για ασθενείς με υποτροπιάζον ανθεκτικό Πολλαπλούν Μυέλωμα
Υγεία
16/12/2025 - 07:23
Coca-Cola 3Ε και Γιατροί του Κόσμου προσφέρουν γεύματα σε Αττική, Δυτική και Βόρεια Ελλάδα
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 03:41
ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Αναγκαία η ουσιαστική αναπροσαρμογή των αμοιβών των συμβεβλημένων ιατρών
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 00:11
Οικονομική ενίσχυση 187 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από την ευλογιά μέχρι τέλος του 2025
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 23:18
Δράση προληπτικού ελέγχου υγείας, διοργανώνει ο Δήμος Χανίων στις 18 και 22 Δεκεμβρίου
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 22:13
EMA-CHMP: Πράσινο φως για επτά νέα φάρμακα και επεκτάσεις ενδείξεων σε 12 ακόμη
Pharma Policy
15/12/2025 - 21:56
Μπορεί να εμφανισθεί αστιγματισμός καθώς μεγαλώνουμε; Ειδικός έχει τις απαντήσεις...
Health Talk
15/12/2025 - 21:09
Νέα μελέτη συνδέει τα σολάριουμ με τριπλάσιο κίνδυνο μελανώματος και εκτεταμένες μεταλλάξεις στο DNA
Υγεία
15/12/2025 - 20:32

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σούπερ γρίπη στη Βρετανία: Τελικά πόσο επικίνδυνη και πρωτοφανής είναι;
Υγεία
15/12/2025 - 10:00
Ο καρκίνος «νίκησε» τον γνωστό ηθοποιό Αλμπέρτο Εσκενάζυ στα 73 του
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 18:17
Δωρητές σπέρματος και ωαρίων στην Ευρώπη: Τι αλλάζει με τον κανονισμό SoHO και τι παραμένει άλυτο
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 12:25
Οι κορυφαίες ιατρικές έρευνες του 2025 σύμφωνα με το περιοδικό JAMA
Υγεία
15/12/2025 - 12:00
Ginger: Η πικάντικη έξυπνη κίνηση για τη διατροφή σας μέσα στις γιορτές
Διατροφή
14/12/2025 - 08:32
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo